De Bevelander

3 januari 2018

De Bevelander 3 januari 2018


Meer dan handen Vrijwilligersprijzen

borsele - Drie Borselse vrijwilligers of vrijwilligersinitiatieven maken kans om op vrijdag 2 februari één van de 'Meer dan handen Vrijwilligersprijzen' te winnen. Het vrijwilligersbeleid van sportvereniging DwO'15, open podium Spectra en Kaylee Noteboom, voorzitter van de werkgroep Spectra namens de JongerenRaad Borsele, dingen mee naar de prijzen. Een selectiecommissie kiest zes genomineerden die in aanmerking komen voor de juryprijs (categorie lokaal). De Vrienden-Meer dan handen Vrijwilligersprijzenoterij beoordeelt de aanmeldingen van de vrijwilligers en kiest zes genomineerden voor de passieprijs. Maar u kunt tot dinsdag 30 januari stemmen voor de publieksprijs. Stemmen kan via

vrijwilligersprijzen.nl

Expositie André Smits

goes - In de Bibliotheek, Oostwal 34 in Goes is tot 18 januari de expositie Artist in the World Goes-Aziëjaar van André Smits te zien. Op 28 december veranderde deze kunstenaar een spierwit huisje in een Aziatische mindmap. In het huisje zijn foto's te zien van onder meer zijn reis naar Taiwan. Hier hangt ook zijn reisverslag, dat als blog is gepubliceerd op de website goesazie.nl. André Smits, noemt zichzelf artist in the world. Hij reis heel de wereld rond om kunstenaars te bezoeken en te fotograferen. Wie naar een foto van André Smits kijkt, ziet steeds weer de rug van de kunstenaar in zijn of haar atelier. Dit zogenaamde rückenfigur perspectief, bekend uit de romantiek, zorgt ervoor dat je als het ware met de kunstenaar mee kijkt. In de afgelopen negen jaar heeft André Smits al duizenden kunstenaarsruggen op camera vastgezet. Door te kijken naar de foto's van André zie je een stukje van de wereld vanuit het perspectief van de kunstliefhebber.

Voorverkoop is van start

kwadendamme - De voorverkoop van het de 26e editie van het Kwadendamme Bluesfestival op 11 en 12 mei is van start. Zoals vele jaren is het festival voortijdig uitverkocht en de organisatie verwacht, vanwege de vele aanvragen, dat de kaartverkoop voor het festival in 2018 ook heel hard zal gaan. Er kunnen maar 1.200 mensen toegelaten worden op het festivalterrein. Informatie en kaartverkoop via www.bluestown.nl

Voorverkoop is van start

kwadendamme - De voorverkoop van het de 26ste editie van het Kwadendamme Bluesfestival op 11 en 12 mei is op 1 januari van start gegaan. Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op www.bluestown.nl

Roger wil een
veilige toekomst

Kijken we hoopvol naar de toekomst?

Toekomstplannen en voornemens

Foto: Leon Janssens

We hebben 2017 achter ons gelaten en voor ons ligt weer een heel nieuw jaar. Hoe kijken we terug op het afgelopen jaar en wat zijn de plannen voor het nieuwe jaar? Kijken we hoopvol naar de toekomst en zijn we vast van plan om ons dit jaar wel aan onze goede voornemens te houden? Of kijken we met een zorgelijke blik vooruit?

GOES - Sjaak, een passant uit Goes staat bij zijn fiets en vult de fietstassen. Wat verwacht hij van 2018? "Ik ben best blij met 2017, het is niet anders dan gemiddeld", zegt hij, "Doorgaan met ademhalen dan hou je het vol. Ik hoop dat ik de jaarwisseling goed door kom, vooral voor onze hond. Dat is alvast een goed uiteinde en een goed begin." Hans Welten (57) komt even een visje halen en legt de focus voor 2018 op werk en vooral gezondheid. "Olympisch schaatsen straks, dat zal toch wel lukken? Zelf ben ik meer bezig met schaken bij Goes, een leuke sport, ik doe het graag. Met Oudjaar vier ik mijn verjaardag en verder in 2018 zijn er vakantieplannen voor Schotland."

“Ik let veel op E-nummers in voeding, dat moet beter. Ik wil voor mijn kinderen een veilige toekomst”, zegt Roger de Windt. FOTO: Leon Janssens
Foto: Persgroep

"In 2018 gaan wij meer op vakantie, meer op stap, meer genieten.

Veel sporten

Aan de statafel bij het viskraam staat Roger de Windt uit Waarde. "Voor 2018? Gezond en veel sporten. Ik wil gaan voetballen, fitness en krachtsport. Ik werk in de bouw en weet wat kracht is. Ik eet gezond, net als nu, zalm. Ik let veel op de E-nummers, ben voorzichtig. Er wordt van alles in ons eten gestopt. Daar moeten ze in 2018 wat aan doen. Dat moet beter, ik wil voor mijn kinderen een veilige toekomst. Het wordt steeds moeilijker, hoe meer bevolking, hoe meer eisen. Mensen zijn er te weinig mee bezig."

Kinderstad

In augustus 2018 komt er weer een Goes Kinderstad, Gien Quaak van de organisatie: "In januari komt de hele club bijeen voor de eerste vergadering. Dat wordt vast weer mooi in Goes."

Willem Westveer (73), bekende verschijning op de markt: "Voor 2018 gezondheid en ik hoop een mooi sportjaar. Ik hou van schaatsen, wielrennen, vooral de veldritten, dat vind ik mooi. En dat alle mensen gezond, en het goed eens met elkaar zijn. Daar gaat het toch om? "

Legpuzzel

De Gezondheidsmarkt is het kraam van Bram Dey. "Vitamime supplementen kunnen de mensen gezond houden. Ik wens al mijn klanten een gezond 2018 toe."
Jan Passieux, bekende Delta Bierbrouwer: "Goed bierjaar in 2018 en ik mag stoppen met werken dit jaar. Kan ik meer tijd besteden aan bluesfestivals en aan een goed biertje brouwen. Ik hoop dat alles voor iedereen redelijk gaat in gezondheid en geluk. Wat ik overdreven vind is de 300.000 euro dat het afscheid van Rutte III kostte. Belachelijk. We kunnen er tegen ageren, maar het systeem deugt niet."

Meer genieten

Bij haar fiets, klaar om naar huis te gaan, treffen wij Johanna Krijgsman (66). "Volgend jaar in 2018 gaan wij meer op vakantie, meer op stap, gewoon meer genieten zo lang het kan. Goed voornemen voor mijn man die graag legpuzzels maakt: meer fietsen. Ik heb er al 5.000 kilometer op zitten. Nu hij nog."

Kitten voelt zich thuis bij grote kinderen

Bij haar vorige baasjes deed Zoë lelijk tegen het kindje van 2 jaar, daarom kwam ze bij ons. We plaatsen haar niet bij kleine kinderen, grotere kinderen gaat wel goed. Zelf is het ook nog een ukkie, ze is net 6 maanden. We plaatsen haar daarom alleen bij mensen die al een kat hebben die niet te oud is en graag speelt met een soortgenootje. Honden kent ze niet, maar daar kan ze aan wennen. Dierenasiel De Bevelanden tel. 0113-212473 of dierenasielgoes.nl

sing-in

GOES - Jij daar! Goes houdt op zaterdag 6 januari een sing-in in De Levensbron aan de Mansholtlaan 1 in Goes. De entree is gratis. Er is wel een collecte. Inloop vanaf 19.00 uur. Einde avond is 22.15 uur. Jong en oud is van harte welkom.

Foto: Persgroep

Nieuwjaarwensen

Foto: -

Beste lezers en lieve lezeressen, een gezond en gelukkig Nieuwjaar 2018, met veel heil en zegen, toegewenst. Vooral gezond is belangrijk want als je lijf niet meewerkt, dat is nooit lekker. De oorverdovende knallen zijn verstomd, het de mooie lichtspel van het siervuurwerk is uitgedoofd. Zag je die grote ster die ontsproot uit een gekleurde fontein van vuurpijlen? Wat na drie dagen rest zijn de verpakkingen op straat. Met Oudejaarsdag ging ik bij een kennis uit ouwe gewoonte nog even een 'zalig uiteinde' wensen. Hij heeft altijd een mandje oesters staan, die zijn niet te versmaden, en dat wordt na afloop besprenkeld met één whisky, niet meer. Dat eindje naar huis mag dan nog gelopen worden van mijn gastheer. "Kom volgend jaar, morgen, maar om de rest", zegt hij steevast uitnodigend.

Als je klein was kreeg je
een fooitje, een
opgewarmde gulden
of rijksdaalder diep
uit d'r schortezak

Thuis worden oliebollen, pannenkoeken en appelbeignets gebakken, de poedersuiker zweeft als een mistige voile door de keuken, het ruikt naar Ouwejaarsdag. Oma, de kleindochters en kleinzoon hebben het er druk mee. "Mogen er ook krenten in", vraagt de oudste kleindochter. "Ja, doe maar", zegt de jongste, "En als je het niet lust, opa eet toch alles op." Kleinzoon, ons kampioentje, is al aan het voorproeven. Goedgekeurd. Grote schalen vol, de poedersuiker, kaneelsuiker, stroop staan klaar. Nu is het tijd voor een spelletje, op de I-pad, wat dacht je anders. De jeugd, zo gaat dat. Toen opoe nog leefde ging ik er met Nieuwjaarsdag naar toe voor 'de beste wensen'. Als je klein was kreeg je een fooitje, een opgewarmde gulden of rijksdaalder diep uit d'r schortezak. Later dronken we samen een borreltje. Na het Nieuwjaarwensen zei ze dan altijd: 'Lang noe de glasjes merr'is, we doen d'r nog eentje op 't nieuwe jaer." Proost.

Passie voor Peeland van Marieke en Petra: roeien

Marieke en Petra bij de pas geschilderde boot: "Roeien in Venetië was echt superleuk."FOTO: LEON JANSSENS

"Wij zijn altijd bezig met dé boot", zeggen Marieke Bouwense en Petra Asselbergs in koor, "Hij werd tussen Kerstmis en Oud-en-Nieuw geschilderd en ziet er weer pico bello uit voor het nieuwe seizoen. In februari gaan we al trainen, met de boot op het water. Half maart is de eerste wedstrijd."

KAMPERLAND - Koud? Welnee, in vijf minuten roeien ben je op temperatuur. Nu houden we onze conditie bij op sportschool Crossfit in Kamperland. Conditie op peil houden en als het kan verbeteren. Misschien zelfs nog wat spierkracht erbij." De sloep, type kuikensloep, draagt de naam 'Paardekreek' met een twaalfkoppige complete bemanning van elf vrouwen en Jon Boen, stuurman. Marieke (1978) komt uit Wissenkerke (Dorpsweg) en sleet daar haar jeugd tot zij in Breda ging studeren. Daarna kwam zij terug naar Noord-Beveland en ging in Kortgene wonen. Petra is origineel van Zuid-Beveland maar woont inmiddels, na tien jaar Colijnsplaat, ook in Kortgene. Het bevalt haar goed. "Tussen het Veerse Meer en de Noordzee. Je kunt hier altijd kiezen, naar het Veerse Meer of naar het strand. Ik voel me thuis op Kortgene. Als ik aan kom rijden en ik zie de molen, 'bijna lekker thuis', denk ik dan. Zo typerend ook, fiets je 's zomers door de Hoofdstraat dan voel je die bewegelijkheid, die activiteit, het geroezemoes van de volle terrasjes. In de zomer is het voor allen, in de winter voor ons. Het is een dorp met reuring, altijd wat te doen en je hoeft voor je dagelijkse boodschappen het eiland niet af." Hun passie voor Peeland is voor beiden, en voor hun team, roeien. "We zijn daar twee keer in de week mee bezig. Veel roeien. Het eindpunt was vroeger tot het Geersdijkse Kaoitje. Tegenwoordig met de nieuwe boot gaan we tot de Bastiaan de Langeplaat, vlak bij de Goudplaat. Dan maken we een retourtje van wel zestien kilometer op het water." Het roeiteam van de Paardekreek heeft voor 2018 ambities om de stijgende lijn voort te zetten. Marieke: "We werden zesde in de eerste klas en willen hogerop. Vorige jaar twee geblesseerde roeisters en zijn er twee inleners ingezet. We kunnen best nieuwe krachten gebruiken. Ons hoogtepunt was deelname aan de Vola Longa in Venetië. Een protesttocht tegen alle gemotoriseerd bootverkeer in de kanalen en lagune van Venetië. Met de eigen boot Paardekreek over de Alpen, werkelijk fantastisch. Superleuk, we zouden zó weer gaan."

Lappie Lapstok in Kapelle

Inmiddels traditiegetrouw programmeert Kapelle Cultureel op de laatste zaterdag van de Kerstvakantie een familie-/kindervoorstelling. Deze keer komt Lappie Lapstok. Zij speelt 'De Wensappel', een interactieve voorstelling met live gezongen liedjes en antieke, Tsjechische marionetten! De voorstelling is zaterdag 6 januari in De Vroone en begint om 14.00 uur. De entree is 7,50 euro inclusief een consumptie. Tickets: www.kapellecultureel.nl of via info@kapellecultureel.nl.

Lappie Lapstok speelt De Wensappel Foto: onbekend

KAPPELE - In De Wensappel heeft Tatoe de tovenaar zo'n zin in een appeltje. Maar wanneer hij bij de appelboom komt, zijn ze weer allemaal op. Houdt dan niemand rekening met elkaar in dit bos? Maar daar weet Tatoe wel wat op om de bosbewoners een lesje te leren! Hij tovert een gouden appel in de boom. Een wensappel. Je mag 2 wensen doen als je over de appel wrijft. Maar je eigen wens komt alleen uit, als je je eerste wens voor een ander gebruikt. Doe je dit niet, dan raak je natuurlijk betoverd! En soldaat Rien ... die wenst voor zichzelf nieuwe laarzen en daarna een zak vol goud. Floeperdeflits.... waar is hij nu? En hoe maakt hij de betovering nu ongedaan?
Ben je benieuwd wat de tovenaar met de gouden appel gaat doen? Kom dan kijken en luisteren.De voorstelling is geschikt voor kinderen van 3 tot en met 9 jaar.
Papa's en mama's, opa's en oma's, kom met uw kinderen en/of kleinkinderen van deze leuke voorstelling genieten.
www.lappielapstok.com

Foto: Persgroep

"Niet te bescheiden, je mag best trots zijn"

Herman Klitsie, waarnemend burgemeester van Goes: "Of het nu gaat om een social sofa of een groot probleem, men vindt elkaar." (foto Leon Janssens)

Bijna vier maanden is Herman Klitsie (1949) vervangend burgemeester in Goes. in september 2017 trad hij in functie en het bevalt hem tot dusver goed. "Goes kende ik wel, maar niet door en door, maar we kwamen er regelmatig. Mijn kinderen gingen er uit, we gingen er een hapje eten en mijn vrouw ging er shoppen."

GOES - "Toen ik in Woensdrecht burgemeester was liep de gemeentegrens langs Zeeland, er waren contacten met de gemeente Reimerswaal, de gemeente Borsele en andere gemeenten. Ik was commissaris bij Delta Nuts en dan kom je bij diverse gelegenheden Zeeuwse bestuurders tegen. Zo was ik toch redelijk bekend met de Zeeuwse bestuurscultuur, en met Goes zoals iedere bezoeker dat ervaart."

Verdiepen

Klitsie vertelt verder: "Het is een leuke stad en ik vond het leuk om er voor burgemeester gevraagd te worden. Als je 'ja' zegt ga je je meer verdiepen in diverse zaken, besluitvorming, visies en plannen. Het zag er robuust uit, aantrekkelijk om te doen en dat wordt nu, na ruim drie maanden, alleen maar bevestigd. Nu zie ik Goes van een andere kant en die is zeker zo mooi. Ik vind Goes tot nu toe in één woord geweldig. De stad en de dorpen bruisen. Er gebeurt veel en er is een enorme gemeenschapszin".

Gemeenschapzin

Burgemeester Klitsie was burgemeester in Oss qua inwonertal de vijfde gemeente van Brabant. Hij bekleedde het ambt van burgemeester ook in het Zuid-Hollandse Hellevoetsluis. Ondertussen woont de burgemeester in Goes. Hij was aangenaam verrast door de aankomst van Sint Nicolaas in de historische stadshaven. "Prachtig in zo'n mooie stad en geweldig dat het stadhuis gebruikt wordt als werkpaleis voor Sint Nicolaas. Dat, en vele andere zaken, wordt hier toch allemaal uitstekend georganiseerd. Goesenaren zijn van huis uit bescheiden, heel aardig en veel gemeenschapszin, ze hebben wat voor elkaar over. Mensen lossen problemen op met elkaar. Mooi om dat te ervaren. Goes is een historische stad en sterk wat voorzieningen betreft. Het is een stad met een goed winkelbestand, werkgelegenheid én recreatie. Of het nu gaat om een social sofa of een groot probleem, men vindt elkaar. Het komt bescheiden over, maar het kan uitbundiger, je mag best trots zijn."

Verkiezingen

Het waarnemen van de burgemeestersfunctie door Klitsie gaat waarschijnlijk tot september 2019 lopen. Na de gemeenteraadsverkiezingen van maart wordt er een profiel opgemaakt en komt er een vertrouwenscommissie. Na een advertentie kan normaal gesproken de nieuwe burgemeester van Goes in september of oktober worden geïnstalleerd. Gisteren hield de gemeente Goes haar Nieuwjaarsreceptie. "Bij deze wens ik allen een goede gezondheid en veel geluk toe. Blijf vooral goed doorgaan in Goes zoals dat nu als gemeenschap wordt gedaan. En je mag trots zijn op hetgeen tot stand is gebracht", besluit burgemeester Herman Klitsie.

GOES KORT

Foto: Hans van Oosterhoudt

Brieven uit Deshima

GOES - In de vorige editie van De Bevelander hebben we ruim aandacht besteed aan het boek Brieven uit Deshima; een boek dat prima aansluit bij het Goes-Aziëjaar 2017. Helaas zijn we vergeten te vermelden hoe het boek te koop is. Het is te koop via de website

www.brievenuitdeshima.nl

Expositie
herinneringen

GOES - Goese Polder Expressief organiseert thema-expositie Jeugdherinneringen in het Erasmuspark van 12 januari tot 9 maart. Ook dit jaar doen er weer twintig kunstenaars mee die ieder een kunstwerk inleveren met dit thema. Dit levert ieder jaar weer een diversiteit aan kunstwerken op, dit maakt deze expositie zo uniek. De opening is op 12 januari in het Erasmuspark, inloop om 19.00 uur met gratis koffie/thee en iets lekkers, officiële opening om 19.30. Deze avond wordt muzikaal omlijst door het trio Jan Willem en Marc Rootsaert op klarinet, Coby Busser op piano. En door het Pianoduo Loes en Patrick.

Hans & Grietje

GOES - Na een reeks betoverende sprookjesmusicals presenteert Van Hoorne Entertainment dit seizoen haar tiende sprookje: Hans & Grietje De Musical. Op 6 januari is de smakelijke familievoorstelling te zien in Theater de Mythe in Goes. In Hans & Grietje De Musical wordt de rol van Grietje vertolkt door Janouk Kelderman, die bekend werd als presentatrice Keet! bij RTL Telekids. Daarnaast keren de populaire Van Hoorne-karakters Titus en Fien terug in deze sprookjesmusical. Zij zorgen ongetwijfeld weer voor hilarische scènes die jong en oud tranen van het lachen zullen bezorgen. De Musical gaat over een broer en een zus uit een arm houthakkersgezin. Vader kan zijn kinderen niet meer onderhouden en besluit Hans & Grietje in het bos achter te laten, in de hoop dat iemand ze vindt. Na dagen lopen komen de kinderen de grappige, groene tovenaar Titus tegen, die ze meeneemt naar een bijzonder huisje. Alles is van snoep, koek en lekkernijen! Het lijkt erop dat Hans & Grietje nooit meer honger hoeven te lijden. Maar wat zij niet weten is dat Titus' gemene vrouw Fien iets heel anders van plan is. Is de gastvrijheid van het tovenaarsduo oprecht, of begint voor Hans & Grietje het avontuur nu pas echt? De kinderen kunnen deelnemen aan de betoverende Sprookjesverkleedwedstrijd. Ze maken dan kans op een sprookjesachtig prijzenpakket die na de show wordt uitgereikt op het podium. Na afloop van de voorstelling kan iedereen met alle acteurs op de foto tijdens een uitgebreide meet & greet. Ook kunnen de bezoekers nog even lekker swingen tijdens de Sprookjesafterparty in de foyer van het theater. De kaartprijs is €19,50 euro, exclusief reserveringskosten. Reserveringen: kan telefonisch via 0113 21 32 13 of via de website. Kijk voor meer informatie op

www.zeelandtheaters.nl

Verbetering op de arbeidsmarkt

goes - Het afgelopen jaar kwamen er in Zeeland 2600 banen bij en is het aantal bedrijven toegenomen met 1.394. Dat blijkt uit de cijfers van de Regionale Informatiebank Bedrijven en Instellingen Zeeland (RIBIZ).

Van mei 2016 tot mei 2017 is sprake van een toename van bijna 2600 banen in Zeeland. Dat is een groei van 1,5%. Het totaal aantal banen bedraagt 180.000. Het is voor het eerst in jaren dat het aantal banen in Zeeland weer groeit. In de sectoren productie, distributie en handel van elektriciteit (-200) en de gezondheids- en welzijnszorg (-400) is het aantal banen het meest afgenomen. In de bouwnijverheid (+400), groot- en detailhandel (+800), industrie (+200), advisering onderzoek en overige specialistische zakelijke dienstverlening (+400), overige zakelijke dienstverlening (+600) en onderwijs (+200) is de grootste stijging van het aantal banen te zien. Er zijn in deze periode 3.670 bedrijven opgericht en 2.276 bedrijven opgeheven. Jo-Annes de Bat, gedeputeerde economie: "De verbeteringen op de arbeidsmarkt worden gelukkig steeds zichtbaarder. De grote opgave voor de komende jaren is zorgen voor voldoende arbeidskrachten. Daarin zetten we stappen met alle partijen. Hoewel de economie aantrekt, blijft een versterking van de economische structuur in Zeeland hard nodig. Overheden, bedrijfsleven en onderwijs in Zeeland hebben de handen ineen geslagen voor een duurzame economische groei in Zeeland." De Regionale Informatiebank Bedrijven en Instellingen Zeeland bestaat sinds 1988 en is een samenwerkingsverband tussen de Provincie Zeeland en de Zeeuwse gemeenten. Jaarlijks wordt een inventarisatie gehouden van de werkgelegenheid in Zeeland. De gegevens zijn te raadplegen via de databank van ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland.

Lever uw gebruikte frituurvet in

goes - Rond Oud en Nieuw gaan veel mensen zelf aan de slag met het bakken van oliebollen. Het waterschap vraagt mensen om het gebruikte vet niet door de gootsteen of het toilet te spoelen, maar in te leveren bij een van de speciale inzamelpunten. Zo kunnen verstoppingen bij mensen thuis en op de rioolwaterzuiveringsinstallaties van het waterschap voorkomen worden. Door het inleveren van gebruikt vet kan het bovendien hergebruikt worden voor het maken van bijvoorbeeld biodiesel. Het afgekoelde frituurvet kan terug gegoten worden in de verpakking of een afsluitbare plastic fles. Inleveren kan bij de milieustraat. Daar staat een aparte inzamelcontainer voor frituurvet en -olie. Ook bij steeds meer supermarkten staat een gele container voor vet en olie.

South African Road Trip

Foto: Persgroep

Op reis door Zuid-Afrika met heerlijke Afrikaanse zang, dans en muziek.

goes - In South African Road Trip kun je genieten van het bekende Khayelitsha United Mambazo Choir en 5 hemelse zangeressen, begeleid door twee Nederlandse muzikanten. Zij bezorgen u een brede glimlach, een brok in de keel en kippenvel. Gezamenlijk brengen zij een prachtige voorstelling vol traditionele Xhosa-liederen en hedendaagse songs. Videokunstenaar Catharina Scholten maakte speciaal voor deze voorstelling een reis van de Oost- naar de Westkaap; van de geboortegrond van Nelson Mandela naar de Tafelberg. Het is de route die veel Xhosa-mannen en vrouwen volgen, van hun geboorteplek naar Kaapstad waar ze werk hopen te vinden. Na hun dood maken ze meestal de omgekeerde reis om in vertrouwde grond rust te vinden. De gemaakte beelden kronkelen door de avond heen, terwijl de bewoners je meenemen op reis door het Zuid-Afrika van nu.

Wat zijn de verhalen van de mensen die daar wonen?

South African Road Trip - Celebrating Life voert u door hun provincie en laat een prachtige mix zien van verschillende culturen en bevolkingsgroepen die op de Westkaap naast elkaar leven. Regie: Albert Klein Kranenburg. Muzikale leiding: Jeroen Sleyfer. Video- en decorontwerp Catharina Scholten. M.m.v. Jitsvinger, Khayelitsha United Mambazo Choir, Zuid-Afrikaanse zangeressen en live band,

vrijdag 5 januari

South African Road Trip, foto: Raymond van Olpen Foto: Raymond van Olpen

20.00 uur

Theater de Mythe Goes

www.zeelandtheaters.nl

Zeeuwse Sien naar De Stenge

Foto: Persgroep

HEINKENSZAND - Op Walcheren is 'Zeeuwse Sien' een begrip. Sien uit Grijpskerke doet alles op de fiets, als zzp-er collecteert ze voor goede doelen, ze fotografeert het Zeeuwse landschap en duikt op bij openingen en feestelijkheden in de regio.

Zeeuwse Sien is een creatie van cabaretière Marijke van Peene. Ze noemt Sien een mens van goede wil, ze is altijd op zoek naar het beste in de mensen, nooit verlegen om een praatje en kijkt altijd met een open en nieuwsgierige blik naar de wereld. Sien heeft geen politieke kleur maar verbaast zich wel over politici en de wereld van vandaag.

Zeeuwse Sien komt op zaterdag 13 januari om 20.15 uur naar De Stenge in Heinkenszand. Foto: Marijke van Peene

Onvervalst Zeeuwse en recht voor zijn raap. Ongeremd maakt ze u deelgenoot van haar dagelijkse belevenissen. Of het nu over haar 2 vrijgezelle broers gaat, haar huishoudentje of over het jaarlijkse busreisje van de bank. "Das gezellig zeg. Leuk dak je ier zie. Kunne me wì is lekker bie proate". Sien improviseert en kan als geen ander inspelen op wat er allemaal om haar heen gebeurt. Dat maakt ieder optreden van haar weer anders en uniek. Natuurlijk komen ook dit keer weer een aantal van haar succesnummers voorbij… want ja, we houden allemaal wel van een rode lijn in het programma… toch Sien?

Muzikaal begeleid door Peter Bolderman, gitaar en Ruben Mol, percussie. Deze voorstelling is uiteraard volledig in het Zeeuws Dialect.

zaterdag 13 januari, 20.15 uur

De Stenge, Heinkenszand

Voor informatie over deze en andere voorstellingen van Theaters aan Zee:

www.theatersaanzee.com

Nieuw jaar met het nieuwe medicijn?

Ook wij willen Spinraza

NIEUW!! Foto: Conny den Heijer

Anderhalf jaar geleden stonden Dena Huegen en Meike van Mierlo, beiden SMA-patiënt al eens in onze krant. Toen omdat zij aandacht vroegen voor hun eSMAfette, nu omdat zij de noodklok luiden over een medicijn die hun ziekte kan ondersteunen. Maar voorlopig komen de dames niet in aanmerking voor Spinraza.

Middelburg - Het is ingewikkeld: zowel de ziekte Spinale Musculaire Atrofie met zijn verschillende types als het politieke geharrewar rondom de vergoeding van nieuwe medicatie. Op televisie konden we zien hoe twee moeders vertelden over hun SMA-kinderen. De een kreeg injecties met Spinraza, de ander niet. Het behandelde kind knapte zienderogen op, de toestand van het andere kind verergerde. De medicatie voor het behandelde kind kwam uit het buitenland. Hier wordt nog onderhandeld tussen de overheid, ziekenhuizen, zorgverzekeraars en de farmaceutische industrie over de prijs en de beschikbaarheid.

Meike van Mierlo (17) en Dena Huegen (20). Zij willen snel in aanmerking komen voor het medicijn Spinraza dat de kwaliteit van hun leven kan verbeteren. Maar men is het nog steeds niet met elkaar eens over de vergoeding. Op de voorgrond hulphond Oluk. Foto: Conny den Heijer Foto: Conny den Heijer
Foto: Persgroep

Het gaat om mensenlevens, wij zijn er ook nog

Wachten

Kregen de dames de hoop op medicatie, nu moeten ze nog tot mei 2018 wachten tot er een definitief akkoord over de vergoeding van Spinraza is bereikt. Spinraza is inmiddels beschikbaar gesteld maar aan een kleine groep van slechts 30 patiënten in de leeftijd tot vijf jaar. Dena zegt: "Wij begrijpen heel goed dat het hier een kwestie van geld is. Maar waarom krijgen wij dit middel niet? Er zijn 500 mensen met SMA in Nederland. Ik denk dat als je op de langere termijn en zakelijk kijkt, het uiteindelijk kostenbesparend is. Ik krijg 24-uurs zorg maar als ik straks mijn handen niet meer kan gebruiken dan zullen de dingen die ik nu nog kan, ook door een ander gedaan moeten worden. En dat is duurder op termijn." Meike: "Ik gun het de kinderen die nu behandeld worden maar voel dit toch als leeftijdsdiscriminatie. Wij zijn 17 en 20 en te oud om voor behandeling in aanmerking te komen? Het gaat hier om mensenlevens. Wij zijn er ook nog!" Er is een petitie gestart die je kunt tekenen op:

Meer info: https://secure.avaaz.org/nl/petition

SPORT

Zaterdag 3 februari organiseert KV Atlas voor de twintigste keer de Rammekensloop. FOTO: PR

Tai-Chi Chuan lessen

KAMPERLAND - Iedere woensdagavond en zaterdagochtend worden er Tai-Chi lessen gegeven bij de Ondernemersbron in Kamperland aan de Noordstraat 1a. Deze, van oorsprong martiale, Chinese bewegingskunst voor gezondheid, wordt georganiseerd door Tai-Chi Zeeland. De oefeningen zijn eenvoudig, geven diepe ontspanning en brengen het lichaam en geest meer in balans. Tai-Chi wordt door veel mensen dagelijks beoefend ook vooral vanwege het onderhouden en opbouwen van voldoende energie (Chi) om je lichaamscellen en organen te voeden.

Neem voor informatie en aanmelden contact op via e-mailadres info@taichiZeeland.nl of telefoonnummer 06 41393572.

Uitvoering Gymnastiekvereniging


kapelle - Zaterdag 27 januari zal Gymnastiek Vereniging Olympia Kapelle een spetterende uitvoering houden in sporthal Groene Woud in Kapelle. Voor het eerst in de geschiedenis zijn er twee shows op één dag. Extra spannend voor het bestuur, maar wel zo leuk voor leden en leiding om de show twee keer te kunnen uitvoeren. Het thema is ''Uitzendbureau Olympia'. Alle groepen hebben een beroep uitgekozen. Er is een middagvoorstelling die begint om 13.30 uur zaal open om 13.00 uur. De avondvoorstelling begint om 19.00 uur zaal, open 18.30 uur. De entree bedraagt 5 euro.

Meer informatie op www.facebook.com/OlympiaKapelle

Trimloop of wandelroute

RITTHEM - Zaterdag 3 februari organiseert KV Atlas voor de twintigste keer de Rammekensloop. U kunt zich opgeven voor de trimloop van 5 of 10 kilometer of de wandelroute van 10 kilometer welke over hetzelfde parcours gaat als de 10 kilometer trimloop. Start van dit evenement is om 14.00 uur aan de Zuidwateringstraat 5 in Ritthem bij het clubgebouw. Daarbij wordt dit jaar ook een Kids run georganiseerd van 1,8 kilometer. De start van deze run is om 13.30 uur. U kunt zich nu al inschrijven voor een gereduceerd bedrag tot vrijdag 26 januari 24.00 uur op de website: www.rammekensloop.nl . Op deze website kan u dit nalezen en wat het inschrijftarief is. Op de dag zelf kan u zich ook aanmelden van 13.00 tot maximaal 13.45 uur in het clubgebouw.

De Rammekensloop is ook te volgen op facebook pagina: www.facebook.com/Rammekensloop

Internetverkoper plots onvindbaar

Daar zit je dan mooi met je spullen

NIEUW!! Foto: Conny den Heijer

Koop je online je kleding, blijkt het niet te passen. Dat levert stress en een hoop extra werk op: opnieuw inpakken, terug sturen en hopen dat je weer snel je geld terug krijgt. Als het mee zit, want soms zijn internetverkopers moeilijk of niet te achterhalen. Dan zit je er mee en ben je je geld kwijt. Was dan toch maar gewoon naar de winkel gegaan... of niet?

Goes - Suzan Nalbandian van boutique Pretty Lovely Emma in Goes heeft sinds november haar eigen kledingzaak met een zogenaamde 'internetpaskamer'. Al is die term in dit geval veel te weinig eer: de boutique is gevestigd in de prachtig gewelfde kelder van een statig monumentenpand aan de Keizerstraat.

Foto: Hans van Oosterhoudt
In een prachtig gewelfde kelder aan de Keizerstraat 1 in Goes zit boutique Pretty Lovely Emma van Suzan Nalbandian. Foto: Conny den Heijer Foto: Conny den Heijer
Het kleine trapje af en je bent binnen bij Pretty Lovely Emma om naar hartenlust te kunnen passen. Foto: Conny den Heijer Foto: Conny den Heijer

Klantbeleving

Suzan vertelt waarom zij hiertoe is overgegaan: "Hier in Zeeland merk je dat het de klanten voornamelijk gaat om het shoppen en de beleving van het passen, voelen en zien. Dat kan hier met de showmodellen die we hier in verschillende maten hebben hangen en voortdurend aanvullen met nieuwe modellen. Dit is een uitkomst, je bespaart je de internet ellende die je vaak hoort omdat je via onze webshop direct bij ons bestelt en niet via een omweg. Maar natuurlijk kun je hier als je wilt, ook direct kopen. De webshop geeft je thuis de gelegenheid om, als je het moeilijk vindt om gelijk te beslissen, nog eens goed te kijken naar wat je gepast hebt."

Internetvisitekaartje

"De webshop is ons visitekaartje op internet," zegt Suzan, "De winkel is onze fysieke ruimte. Het bereik op Social Media zal zich in de toekomst blijven uitbreiden en dat maakt ons gemakkelijk vindbaar. Maar de echte beleving, het gevoel, vind je in onze winkel. Dat geldt niet alleen voor modezaken maar voor alle branches. Zien en voelen wat je koopt, daar gaat het om. Maar voor- of achteraf thuis rustig kunnen kijken is ook veel waard."

Kerstpech

En inderdaad, het ligt ook aan de branche. Koop je iets via de website van een elektronicazaak dan is het retourneren niet zo gauw een probleem. Maar, zoals het uw verslaggeefster enkele weken geleden zelf overkwam werd het toch wel een beetje ingewikkeld. Een flitsende kerstjurk besteld op een buitenlandse website die via een weder-verkoper werd aangeboden. Vooraf betalen, geen verzendkosten, keurig op tijd geleverd voor de feestdagen. Prima geregeld dacht ik. Jammer maar helaas: jurk veel te groot en nergens een retouradres van de verkoper te vinden, ook niet via de site die het aanbood. Gelukkig had ik snel een liefhebber gevonden die er dolblij mee was en hem van mij over wilde nemen. Ik heb mijn lesje geleerd. Volgende keer ga ik weer gewoon naar de winkel.

Bezorgprobleem

Het online-shoppen is gemakkelijk voor mensen die weinig tijd hebben om te gaan winkelen of die overdag weinig thuis zijn. Want vandaag bestellen, al is het midden in de nacht, is meestal de volgende dag al in huis hebben. Ook voor de bezorgers vaak een ramp: mensen zijn overdag niet thuis dus proberen zij hun pakketje toch af te leveren, al is het bij de buren een halve straat verderop.

Fysiek winkelen

De dames van Pretty Lovely Emma zien niet direct een bedreiging in het online-shoppen voor de aanloop in hun winkel. "Fysiek winkelen blijft gewoon leuk. Samen op stap en iets moois uitzoeken is gezellig. Je moet er de tijd voor nemen maar die moet je jezelf ook af en toe eens gunnen. We zijn al gehaast genoeg in deze wereld." Wij vroegen ook naar de mening van andere ondernemers in Zeeland. En daar zien we wel wat verschil: speciaalzaken zijn bijzonder uitgesproken in hun keuze voor het wel of niet online kunnen bestellen en over de risico's die dat voor hen meebrengt. Anne-Marie de Koning van lingeriezaak Belissimo heeft er een uitgesproken mening over: "Wij kunnen als kleine ondernemer niet het risico nemen dat we leveringen die niet bevallen ongeschonden of zelfs gedragen terug krijgen. En dat gebeurt. Het labeltje zit er dan nog aan maar je ziet dat het gedragen is. Bij een landelijke modeketen zal dat een minder groot probleem zijn maar voor ons is dat niet te doen."

Sfeer

"Het leuke van passen in een winkel en geadviseerd worden is toch dat je vaak tot hele andere inzichten komt. Dan blijkt dat het model dat je in je hoofd had toch niet geschikt is voor je figuur. Online kun je de stof niet voelen en is het maken van goede combinaties veel lastiger. Het leukste van ons vak is om een klant helemaal tevreden de deur uit te laten gaan. Om ze zelfvertrouwen mee te geven in zijn of haar nieuwe outfit. Online heb je wel contact met de klant maar vaak veel minder interactie. We zijn sterk van mening dat de fysieke winkel en het online kopen elkaar in de toekomst alleen nog maar meer moeten gaan versterken. Klanten zijn op zoek naar een inspirerende, ultieme shopbeleving. En dit geldt online net zo als in de winkel. Daar komt bij dat de sfeer in de stad ook belangrijk is, zowel voor de klant als voor de ondernemer."

Retourneren

En heb je dan iets gekocht wat je dan toch niet helemaal bevalt, dan is het terug brengen naar de winkel vaak sneller geregeld dan het hele internet gedoe. Want een artikel dat in een webshop van een fysieke winkel is gekocht, kun je meestal gewoon in de winkel ruilen. En zeg nu zelf, een dagje statten is toch gezellig? Dan ontdek je ineens nieuwe zaken en zie je gelijk weer wat jouw stad je allemaal te bieden heeft op winkelgebied. En dit is vaak veel meer dan je dacht.

Vlissingen - Anne-Marie de Koning van lingeriezaak Belissimo heeft wel een tijdje online bestellingen gedaan. "Ik ben ermee gestopt: er werden soms lingerie-setjes besteld waarvan ik dan alleen de bh terug kreeg omdat die niet paste of het was gedragen. Dat maakt het voor mij bij een retour incompleet en onhygiënisch dus onverkoopbaar en dat risico neem ik niet meer. Ik heb mijn klanten graag binnen, dan kan ik ze altijd van een vakkundig advies voorzien."

www.belissimo-exclusive.nl

Zierikzee - Caroline van Kooten-Klein van Klein Kleding zegt: "De webshop is eigenlijk een hele grote etalage. Men krijgt op deze manier een goed beeld van de collectie en je kan je artikel tot in detail bekijken. Men komt 'voorbereid' naar de winkel toe en weet dan al vaak wat men wil passen. Als er alleen via de webshop besteld zou worden dan moeten we een heel ander inkoopbeleid gaan voeren. Wij merken dan ook niet dat het minder druk wordt in de stad.

www.kleinkleding.nl

Middelburg - Janine Wielemaker (foto links) van Mundo Concept merkt op: "Wij verkopen een uniek kleding- en pantymerk in Nederland dat wij importeren uit het buitenland. Dus je krijgt online bestellingen uit het hele land van mensen die geen gelegenheid hebben om de kleding hier bij ons te komen passen. Een derde van de kleding krijgen we terug en daarom overwegen we ons online aanbod aan te passen. Want het unieke merk blijft onze kracht."

www.mundoconcept.nl

Vlissingen - "Wij zijn niet tegen internetverkoop" zeggen Alexandra en Jaqueline van Steketee Damesmode. "Er wordt geklaagd dat winkels verdwijnen in de steden maar wij zijn er overtuigd dat internetverkopen daar een oorzaak van is. Onze website laat de collectie zien, maar je kunt er niets bestellen. Nee hoor: gezellig binnen stappen en passen, met ons advies, om daarna tevreden de deur uit te gaan." Duidelijk, deze dames gaan voor persoonlijke aandacht.

Foto: Conny den Heijer

www.steketee-damesmode.nl

Kerkelijk leven

Foto: Persgroep

Kerkdiensten op zaterdag 6 januari en zondag 7 januari

BAARLAND - Hervormde Gemeente 10.00u dienst; Protestantse Gemeente 10.00u dienst;

De opbrengst van de nieuwjaarszang wordt gedoneerd aan Stichting Sjaloom Zorg, de afdeling Scheldestromen in Kapelle.

BATH - Vrije Evangelische Gemeente 10.00u dienst;

BIEZELINGE - Christelijke Gereformeerde Kerk 10.00 en 17.00u dienst; Protestantse Gemeente Mozeskerk 10.00u dienst;

BORSSELE - Protestantse Gemeente 10.00u dienst; Hervormde Gemeente 14.30u dienst; Gereformeerde Gemeente 9.30 en 18.00u ds D. de Wit en 14.00u leesdienst;

COLIJNSPLAAT - Protestantse Gemeente 10.00u dienst;

DRIEWEGEN - Protestantse Gemeente 10.00u dienst;

ELLEWOUTSDIJK - 't Kerkje van Ellesdiek Oecumenische elke derde zondag van de maand dienst;

GOES - Grote Kerk geen dienst; Vredeskerk 10.00u ds N. van der Linden; VEG Bethelkerk 10.00u dhr. A. Bor en 18.30u dhr. A. Slabbekoorn; Ter Valcke 10.00u dienst; Ziekenhuis ADRZ 10.00u dienst; Hervormde gemeente De Levensbron 10.00u ds H. Liefting en 17.00u ds A.L. Molenaar; Rooms-Katholieke kerk H. Maria Magdalena za. 19.00u eigen groep en zo. 11.00u past. Buijssen; Doopsgezinde Gemeente/Vrijzinnig Hervormden geen dienst; Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt 10.00u ds P.J. Trimp en 16.30u ds A.S. de Vries; Gereformeerde Gemeente 9.30 en 18.00u ds P.D. den Haan en 14.00u leesdienst; Christelijke Gereformeerde Kerk 10.00 en 17.00u ds J.C. Hardeman; Gereformeerde Kerk Nederland (Calvijn College) 9.30 en 16.30u dienst; Leger des Heils 10.00u dienst; Kerkgenootschap Huis van Elia Vredeskerk geen opgave; Evangelische Gemeente Rafaël (Lyceum) 10.00u samenkomst; DoorBrekers Zeeland (Zeelandhallen Bowlland) 10.30u dienst;

'S-GRAVENPOLDER - Protestantse Gemeente geen opgave; Gereformeerde Gemeente 9.30 en 18.00u ds C.J. Meeuse en 14.00u stud. H.E.P. Fortuyn;

HANSWEERT - Rooms-Katholieke Kerk 9.30u past. Buijssen; Protestantse Gemeente 10.00u ds K.D. Goverts;

'S-HEER ABTSKERKE - Protestantse Gemeente dienst te Nisse;

'S-HEER ARENDSKERKE - Protestantse Gemeente 10.00u dienst; Vergadering van Gelovigen 'De Torenring' 10.00u dienst;

'S-HEERENHOEK - Rooms-Katholieke Kerk 9.00u past. Van Hees;

'S-HEER HENDRIKSKINDEREN - Protestantse Gemeente 10.00u dienst;

HEINKENSZAND - Protestantse Gemeente Dorpskerk 10.00u mevr. C. de Peuter; Rooms-Katholieke Kerk za. 19.00u past. Van Hees;

HOEDEKENSKERKE - Protestantse Gemeente 10.00u mevr. D. Timmers-Huigens; Gereformeerde Gemeente 10.00 en 14.30u dienst;

KAMPERLAND - Protestantse Gemeente 9.30u ds J. de Lange; Gereformeerde Gemeente 10.00u leesdienst 16.30u ds C. Harinck;

KAPELLE - Hervormde Gemeente 10.00u dienst; Gereformeerde Gemeente 10.00 en 16.30u stud. H.E.P. Fortuyn;

KATS - Protestantse Gemeente dienst te Wissenkerke;

KATTENDIJKE - Hervormde Gemeente 10.00u dienst;

KLOETINGE - Protestantse Gemeente 10.00u ds J.H. de Koe;

KORTGENE - Protestantse Gemeente dienst Wissenkerke; Gereformeerde Gemeente 14.00u ds G.J. Baan;

KRABBENDIJKE - Protestantse Gemeente 9.30u dhr. Riemens; Hervormde Gemeente 9.30 en 18.00u dienst; Gereformeerde Kerk 9.30 en 14.30u dienst; Gereformeerde Gemeente 9.30 en 18.00u ds C. Sonnevelt en 14.00u dienst;

KRUININGEN - Protestantse Gemeente Johanneskerk 10.00u ds A. Jobsen; Hersteld Hervormde Gemeente 9.00 en 18.00u ds R. van Kooten; Gereformeerde Gemeente 9.30, 14.00 18.00u ds A.J. de Waard;

KWADENDAMME - Rooms-Katholieke Kerk 11.00u past. Brooijmans;

LEWEDORP - Protestantse Gemeente 10.00u dienst; Rooms-Katholieke Kerk 10.45u past. Van Hees;

NIEUWDORP - Gereformeerde Gemeente 9.30, 14.00 en 18.30u leesdienst;

NISSE - Protestantse Gemeente 10.00u ds G. v.d. Klis; Gereformeerde Gemeente 9.30u leesdienst en 14.30u ds D. de Wit;

OUDELANDE - Hervormde Gemeente 10.00u dienst;

OVEZANDE - Rooms-Katholieke Kerk za. 19.00u past. Buijssen;

RILLAND-BATH - PKN 10.00u ds W. Lolkema; Gereformeerde Gemeente 9.30 en 18.30u leesdienst en 14.00u ds C. Sonnevelt;

SCHORE - Protestantse Gemeente dienst te Hansweert;

WAARDE - Hervormde Gemeente 10.00u ds S. Dierx; Gereformeerde Gemeente 9.30, 14.00 en 18.00u dienst;

WEMELDINGE - Protestantse Gemeente 10.00u (HD) ds D.H.J. Steenks; Vrije Evangelische Gemeente 10.00u dienst;

WILHELMINADORP - Protestantse Gemeente 10.00u ds M.Th. Reichmann;

WISSENKERKE - Protestantse Gemeente 9.30u ds R. den Hertog;

WOLPHAARTSDIJK - Protestantse Gemeente 10.00u dienst; Gereformeerde Gemeente 14.00u ds C. van Krimpen;

YERSEKE - Hervormde Gemeente 10.00u ds G.A. v.d. Weerd; Hervormde Gemeente Rehoboth 9.30u ds S.A. Doolaard en 17.00u prop. J.D. Macdaniel; Vrije Evangelische Gemeente geen opgave; Gereformeerde Gemeente 9.30 en 18.00u ds C. van Krimpen; Gereformeerde Kerk 9.30 en 14.30u dienst.

Unieke nieuwjaarszang

KRABBENDIJKE - Op zaterdag 13 januari vindt in de Hervormde kerk in Krabbendijke een unieke nieuwjaarszang plaats. Hieraan wordt medewerking verleend door het Urker mannenkoor Soli Deo Gloria o.l.v. Jaap Kramer. Daarnaast is er plaats voor Krabbendijks muzikaal talent: Joost van Belzen bespeelt het orgel en er is een koperkwintet o.l.v. van Judith van Boven. Naast koorzang is er ook ruimte voor samenzang met bekende liederen van toen en nu. Ook zullen de Krabbendijkse musici nog samen spelen en ook het koperkwintet laat zich horen. Daarnaast houdt de nieuwe burgemeester van Reimerswaal, mevrouw J. van Egmond, de Preek van de Leek. Het mag gezien worden als een verlengstuk van de interkerkelijke zangdienst die jaarlijks op Krabbendijke wordt gehouden. De organisatie, aan dit project werken verschillende kerken mee, hoopt een nog betere verstandhouding binnen de gemeenschap te bereiken. De opbrengst van de nieuwjaarszang wordt gedoneerd aan Stichting Sjaloom Zorg, de afdeling Scheldestromen in Kapelle. Het credo van Sjaloom Zorg "Alleen Samen" past goed in de opzet van deze nieuwjaarszang. Kaarten zijn 5 euro per stuk en te bestellen bij:

kringloopscheldestromen@gmail.com

Wie is de baas van de gemeente?

Aflevering 1: de burgemeester

Foto: Hans van Oosterhoudt

Op 21 maart 2018 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Dat lijkt nog ver weg. De lokale politiek is een onderwerp waar u zich vast niet dagelijks mee bezighoudt. In opmars naar de gemeenteraadsverkiezingen verschijnt er regelmatig een aflevering van 'Zo werkt de lokale politiek' in deze krant. Hierin maken wij u wegwijs in de politieke jungle, zodat u in maart precies weet waarom het belangrijk is om te gaan stemmen.

Regio - Waar begin je als je iets over de lokale politiek wilt weten? Bij de burgemeester natuurlijk! Zo gingen wij vol vragen naar het gemeentehuis. De baas van de gemeente, die weet ons vast alles te vertellen over de gemeenteraadsverkiezingen.
De burgemeester wist inderdaad van alles te vertellen en deed dit ook vol enthousiasme. En hij wist ons te verrassen met een aantal onverwachte antwoorden.

Een burgemeester doet veel meer dan alleen handtekeningen zetten en lintjes knippen. Lees daar alles over in deze serie in de aanloop naar d egemeenteraadsverkiezingen. FOTO: PIXABAY Foto: Pixabay

waar begin je als je iets over lokale politiek wilt weten?

Baas van de gemeente?

De gemeenteraadsverkiezingen, daar heeft de burgemeester inhoudelijk niks mee te maken. De burgemeester wordt namelijk gekozen voor een periode van zes jaar, in tegenstelling tot de gemeenteraad die vier jaar zit. Want, de burgemeester is toch het hoogste ambt binnen de gemeente? Fout. Het is de gemeenteraad die de beslissingen neemt, volgens de burgemeester. Daarmee maakt hij ons gelijk duidelijk waarom het zo belangrijk is om te gaan stemmen op wie er straks in de gemeenteraad plaatsnemen. Want dat zijn de mensen die het echt voor het zeggen hebben.

Wie zitten in de raad?

Wie zijn de mensen die in de gemeenteraad zitten? Wat doen ze? Hebben ze ervoor geleerd? Is het een baan? Krijgen ze betaald? En waarom wil je eigenlijk in de raad? En wat doen wethouders dan? In de serie 'Zo werkt de lokale politiek' gaan wij de komende weken op zoek naar de antwoorden.