Botlek Hoogvliet

16 januari 2019

Botlek Hoogvliet 16 januari 2019


Korfbaltoernooi

Het Nikantes Schoolkorfbaltoernooi is jaarlijks een sportieve gezelligheid. Foto: Enrico Stout Enrico Stout

Hoogvliet/Pernis - Korfbalvereniging Nikantes organiseert jaarlijks een Schoolkorfbaltoernooi voor alle basisscholen in Hoogvliet en Pernis. Dit is op woensdag 20 maart van 13.15 uur tot 16.30 uur op het sportcomplex Botreep 10 in Hoogvliet voor de groepen 1 tot en met 8. Kinderen van de groepen 1 en 2 gaan leuke, gezellige spelletjes doen met en zonder bal bij de Kangoeroe Klup. Kinderen van de groepen 3 t/m 8 strijden in eigen poules met elkaar voor de beker. Op woensdagavond 13 maart zullen de Nikantes jeugdtrainers een leuke training verzorgen voor alle kinderen die meedoen. Dit is van 18.30-19.30 uur op het kunstgrasveld bij Nikantes. De scholen in Hoogvliet en Pernis worden deze week uitgenodigd. Teams opgeven tot en met vrijdag 8 maart. Ook meedoen? Meldt dit bij je school.

Een Spook(T)huis voor Fiene

Voorstelling in Kasteel van Rhoon

Foto: Foto:

Stichting Kasteel van Rhoon heeft voor zondag 27 januari weer een leuke kindervoorstelling op het programma staan voor kinderen vanaf 6 jaar. Om 15.00 uur wordt de interactieve kindervoorstelling Een Spook(T)huis voor Fiene gespeeld op de Klokkezolder van het Kasteel.

Rhoon - Het is een voorstelling waarin kinderen in het publiek klanken en muziek maken waarmee soms griezelige, soms vrolijke, soms romantische en soms hilarische verhalen worden verteld. "Vaak focust muziekonderwijs zich op instrumenten, op melodie, op harmonieën. Zo lijkt het alsof er kunde en kennis nodig is om muziek te maken. En dat klopt: je kunt niet zomaar viool spelen, of blokfluit, of accordeon. Maar met eenvoudige middelen – met je handen, je voeten, je mond, je longen – kun je al muziek maken. En dan is het goed om – met kinderen – te ontdekken: wat doet die muziek met het verhaal. Zo maken we in "Een Spook(T)huis voor Fiene" samen een eng bos vol uilen, een huis vol dwalende geesten, een weg met snelheidsmonsters. Een mineur-akkoord kun je met elkaar zingen en dan merk je al snel dat de stemming droevig wordt. Als het ritme van de trommels hoger wordt, stijgt de spanning. Een Spook(T)huis voor Fiene is een interactieve voorstelling." Kaartjes kosten 7,50 euro per stuk en zijn te koop bij Boek & Leeswinkel Het Witte Huys in Rhoon en online via www.stichtingkasteelvanrhoon.nl.

Een Spook(T)huis voor Fiene in Kasteel van Rhoon. Foto: PR

Kort nieuws

Foto: Persgroep

Iedereen is welkom

Hoogvliet - Afgelopen week werden zeer velen uit de Protestantse Gemeente in Hoogvliet (Dorpskerk, Achterweg) opgeschrikt door berichten uit de media dat ook predikanten uit de PKN (Protestantse Kerk in Nederland) de Nashville Verklaring hebben ondertekend. "Deze uit Amerika overgewaaide verklaring stelt dat het huwelijk alleen een verbintenis is tussen één man en één vrouw. Daarnaast wordt gesteld dat mensen die een andere geaardheid hebben, in zonde leven, en dat hun geaardheid te genezen zou zijn. Wij hebben gemeend om, als kerkenraad van onze Protestantse Gemeente in Hoogvliet, tegen deze verklaring stelling te moeten nemen. Ten eerste geloven wij dat God een God is van liefde. We willen met nadruk stellen dat Hij geen mensen uitsluit. Liefde, Gods liefde, is de basis van ons kerk-zijn. Wij weten ons onderdeel van de wereldwijde Kerk van Jezus Christus en nemen nadrukkelijk afstand van de inhoud van de Nashville Verklaring. Bij ons is iedereen welkom!"

Nautische jaarcijfers

Regio - Het afgelopen jaar arriveerden 29.475 zeeschepen in de Rotterdamse haven. Dat zijn er 200 minder dan vorig jaar (29.646) en net zo veel als in 2013 (29.436). Het aantal ongelukken daalde van 129 naar 118 op een kleine miljoen scheepvaartbewegingen ( zee- en binnenvaart). Daaronder bevonden zich 14 ongevallen met pleziervaart. "Rijkelijk veel voor zo'n kleine groep vaarweggebruikers. Daar willen we dit jaar wat aan doen", aldus havenmeester René de Vries. "We gaan de gemeente helpen met het waarmaken van haar ambitie om meer te profiteren van de ligging aan het water en de recreatie- en passagiersvaart te promoten. Maar varen doe je wel samen." Onder de 118 ongevallen vielen vijf 'ernstige ongelukken' te betreuren. Naast de oliemorsing van de Bow Jubail, botste een watertaxi op een sloep, zonk een pleziervaartuig, liep een patrouillevaartuig aan de grond en raakte een vlet bijna klem.

Enquête

De openingstijden van het afvalscheidingsstation in Rhoon zijn verruimd naar maandag t/m zaterdag van 8.30-15.30 uur. Tevreden? Vul de enquête in op: albrandswaard.nl/enquete-afvalscheidingsstation.

Facebook

Bekijk de Facebookpagina van De Botlek, Like & Share: www.facebook.com/DeBotlek/.

Foto: Yvonne Schults

Plannen van gebiedcommissie

Claus Lingen Trainer Rijnmond Hoogvliet Sport Foto: john de pater
Edwin Smid onthult vrijwilliger van het jaar en maakt politieke agenda bekend Foto: Kitty Loduvica Hiert
Docenten van het Einstein Lyceum bereiden escaperoom voor Foto: Privé
BCN Rhoon Foto: Paul Schipper

Dichtende burgemeester

Foto: Marc Nolte

Hoogvliet heeft geen echte burgemeester, Rotterdam wel en die kan nog dichten ook. Hier zijn Nieuwjaarstoespraak 2019.

R O T T E R D A M
Ooit een stad op drijfzand aan de monding van een rivier - na de dam kwamen boeren, buitenlui en handelaren - uiteindelijk zijn we allemaal immigrant. Het dorp groeide, bloeide, boeide ketters, trendsetters, geleerden, vluchtelingen en gelukszoekers werd een wereldhaven, werkplaats, toevluchtsoord of hangmat, een echte stad. Een stad met havenarbeiders en havenbaronnen, party people en shanty-koren graffiti-kunst en kijkcijferkanonnen, opvanghuizen en ivoren torens met winnaars, verliezers en twijfelaars. Een stad waar niet je afkomst telt maar je talent waar je kunt bouwen met je klauwen, een uitvinder, pionier of mantelzorger bent waar de Opzoomer-zon schijnt en krachtvrouwen onze jeugd in de gaten houden. Waar de klimaatverandering tegen de kades klotst, de energietransitie hoofdbrekens kost, de economische transitie in sneltreinvaart zijn kansen en uitdagingen lost en van bewoners en ondernemers het uiterste vraagt.In zo'n stad moet je bouwen aan vertrouwen om de kracht van de stad vast te houden, de samenleving is geen boksring waar je met vuistslagen punten kunt scoren, het is de uitgestoken hand die mensen het gevoel geeft er bij te horen. De grootste uitdaging voor het nieuwe jaar; is niet hoe we oevers opnieuw gaan verbinden, maar om zonder ruzie, polarisatie en confrontatie, vrede, consensus en kansen te vinden om toe te spelen naar elkaar. De grootste uitdaging voor het nieuwe jaar is niet hoe we op elke vierkante meter huizen kunnen bouwen, maar hoe we van onze stad een thuis kunnen maken voor onszelf en voor elkaar. Namens het gemeentebestuur, wens ik u veel geluk en gezondheid. En ik hoop dat we weer kunnen rekenen op uw kennis, talent en toewijding komend jaar.

AHMED ABOUTALEB,

burgemeester van de stad waar de burger echt meetelt.

"Dank voor je inspiratie

Ahmed"; Joop van der Hor.

Martin de Graaf Hoogvlieter van het jaar

Samen luiden ze het nieuwe jaar in

De uitreiking van 'Vrijwilliger van het jaar' werd feestelijk gevierd en dit begeerde beeldje werd de kroon op het werk van twee teams Foto: Kitty Loduvica Hiert

Op 10 januari was het zover. De uitreiking van de vrijwilliger van het jaar werd groots gevierd tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gebiedscommissie. De bewoners werden feestelijk ontvangen door commissieleden met een glaasje bubbels, waarna de bijeenkomst geopend werd. Ruim 100 Hoogvlieters en een aantal genodigden kwamen in de Flamingo samen om hun favoriete Hoogvlieter of initiatief een hart onder de riem te steken en om te luisteren naar de nieuwe plannen van de gebiedscommissie. Na een voorwoord van Edwin Smid en amusant optreden van mevrouw Toos, werden de beeldjes uitgereikt en luidde Hoogvliet het nieuwe jaar in!

Hoogvliet - Nieuwjaarsreceptie in een Hoogvliets jasje. Dat omschrijft het gevoel dat er heerste tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de gebiedscommissie. Edwin Smid nam het voorwoord waar hij zijn dankbaarheid benadrukte voor de vele vrijwilligers en initiatieven die Hoogvliet rijk is. Platte Rotterdamse humor werd vertolkt door Toos, die een wat luchtiger tintje gaf aan de pijnpunten die Hoogvlieters kennen. Een mooie twist op een Rotterdamse manier, de Hoogvlieters konden er enorm van genieten.

Uitreiking bewonersinitaitief van het jaar

Foto: Kitty Loduvica
Martin de Graaf is Hoogvlieter van het jaar. Het beeldje is de kroon op het harde werk van hem en zijn team; Jaco, Dominique en Dennis. Foto: Kitty Loduvica Hiert

Grote dankbaarheid naar de vrijwilligers toe

En dan was het zover, het moment waar de meeste mensen op zaten te wachten. De uitreiking van het bewonersinitiatief en Hoogvlieter van het jaar. Wekenlang werd dit evenement door de genomineerde voorbereid, met zelfs leuke filmpjes waarmee zij stemmen konden genereren.

Het bewonersinitiatief was als eerste aan de beurt. "Al deze initiatieven zijn winnaars," gaf Edwin Smid aan. Toch konden er van de drie genomineerden maar één de winnaar zijn. Dit jaar werd bewonersinitiatief van de Taptoe en intocht van Sinterklaas de grote winnaar.

Hoogvlieter van het jaar

Onder de andere categorie werd de 'Hoogvlieter van het jaar' uitgereikt. Bianca Dool, Martin de Graaf en Antilliaans vrouwen netwerk waren genomineerd. Door de filmpjes kregen de bewoners een goed beeld van de initiatieven en vrijwilligers die zich het afgelopen jaar inzette voor hun omgeving. Van lichtjesoptocht, tot een kerstdiner, oliebollen bakken en zelfs hutten bouwen. Alle activiteiten bij elkaar zorgen ervoor dat er in Hoogvliet weer genoeg te beleven is.

De bewoners die zich inzetten doen het allemaal met heel hun hart en heel veel plezier. Het beeldje voor Hoogvlieter van het jaar werd dit jaar uitgereikt aan iemand die het niet verwacht had.
Martin de Graaf werd uitgeroepen tot Hoogvlieter. Met beide handen in de lucht vierde hij de overwinning. "Ik dacht dat Bianca Dool het zou worden, juist omdat zij zoveel met de kinderen doet." Martin doet, samen met zijn team Jaco, Dominique en Dennis, het vrijwilligerswerk maar al te graag.

Hij is voor Hoogvliet geen onbekende en geniet ontzettend van deze mooie kroon op zijn werk.

Colofon de Botlek Hoogvliet Albrandswaard

Advertentieverkoop en media-advies
E advertising.west@persgroep.nl
T (088) 013 04 64


Krant gemist?
Vul svp het formulier op de website in onder de knop Krant gemist of bel met 088-0561595

Jeffrey Snijders

Familieberichten
E familieberichtenweekbladen@persgroep.nl
T (088)-0137268
Zelf een familiebericht opgeven kan via de website
www.familieberichtenonline.nl

Rubrieksadvertenties
E rubriekenweekbladen@persgroep
T 0900-6743836

Kantooradres
Delftseplein 27-k
3013 AA Rotterdam

Redactie
Bied je nieuws aan op de website via de knop Schrijf Mee.
Bied je agendabericht aan via
Agendaberichten Plaatsen

Voor overige redactiezaken:
Stella Schaper
E redactie.bl@persgroep.nl
T 06 - 29299699
(niet voor krant gemist)

Bezorger worden?
Meld je aan via krantjecontantje.nl

Algemene voorwaarden en overige informatie
(Zoals advertentietarieven en oplage) ga naar:

www.persgroep.nl

Dit is een uitgave van de Persgroep Nederland BV. Aangeboden kopij kan zowel worden geplaatst in de gedrukte als digitale uitgaven van de Persgroep.

Jeugdtheater Miss Miauw in bibliotheek Hoogvliet

Hoogvliet - Op 23 Januari starten de Nationale Voorleesdagen waarbij het prentenboek van het jaar extra in het zonnetje wordt gezet. Het prentenboek van dit jaar is ‘Een huis voor Harry’ van Leo Timmers. Charlotte de Lange speelt een prachtige voorstelling voor kinderen van 2 jaar en ouder waarbij de kinderen mee gaan op avontuur met Miss Miauw en het mooie verhaal uit het prentenboek ontdekken.

Vertelster Charlotte de Lange en haar poes Miss Miauw zijn op weg naar een poezenwedstrijd waar Miss Miauw goede sier hoopt te maken. Maar onderweg raken Charlotte en Miss Miauw zo in de ban van het boek ‘Een huis voor Harry’ dat ze de poezenwedstrijd helemaal vergeten.

Miss Miauw is een combinatie van verteltheater en poppenspel, waarbij Charlotte met behulp van een flanelbord met grote illustraties en poppen allerlei elementen uit het boek ‘Een huis voor Harry’ tot leven wekt. Ze betrekt het publiek bij het verhaal, en ondersteunt het met mooie muziek.

Leeftijd: 2+

Woensdag 23 januari van 10:00 tot + 11:00 uur.

Toegang: Gratis voor bibliotheekleden, € 2,50 voor niet-leden (kinderen kunnen gratis lid van de bibliotheek worden!)

Kaartjes bij de balie van de bibliotheek of via www.bibliotheek.rotterdam.nl

Bibliotheek Hoogvliet, Rijkeeplein 2, 3191 VD Hoogvliet, 010-2816367.

Expo Jos de Melker Worms in bieb

Hoogvliet - Bibliotheek Hoogvliet start het nieuwe jaar met een zeer in het oog springende expositie. Jos de Melker Worms, in 1954 in Rotterdam geboren, is een autodidact die zich al jaren bezighoudt met het maken van kunst. Hij is begonnen met het maken van aquarel, geïnspireerd op vooral bloemen, en later is hij overgestapt op acryl. Vooral het abstracte werk trekt hem steeds meer. Het geeft hem de mogelijkheid om vanuit het niets, zonder een plan vooraf, een werk te laten ontstaan met gemixte technieken. Ware kleurexplosies zijn het gevolg. Jos is keramiek gaan maken onder het toeziend oog van Gerda van der Heijden, kunstenares in Poortugaal. De expositie is tot en met 22 februari tijdens de openingstijden van de bibliotheekaan het Rijkeeplein 2 in Hoogvliet, 010-2816367.

Gebiedscommissie blijft zich inzetten

En staat in 2019 weer klaar!

Edwin Smid onthult bewonersinitiatief van het jaar en maakt politieke agenda bekend waar de gebiedscommissie zich dit jaar voor inzet. Foto: Kitty Loduvica Hiert

Onder het genot van drankjes en hapjes werden Hoogvlieters feestelijk ontvangen om samen met de gebiedscommissie het nieuwe jaar in te luiden. De Flamingo was tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst niet alleen het toneel voor de uitreiking van vrijwilliger van het jaar, er was ook ruimte voor de politieke agenda. De gebiedscommissie maakte tijdens deze bijeenkomst de agendapunten bekend voor het nieuwe jaar. Wat gaat er veranderen in 2019?

Hoogvliet - Ondanks dat de gebiedscommissie niet veel macht heeft op de Coolsingel, vervullen zij nog wel een belangrijke taak als verbindende schakel tussen bewoners en het bestuur binnen gemeente Rotterdam. Bewoners kunnen via verschillende wegen hun zorgen uiten, met oplossingen komen of gewoon contact leggen met leden van de gebiedscommissie. Op de meeste evenementen in de omgeving, zijn ze dan ook regelmatig te vinden. Zo konden bewoners tijdens de Participarade deze zomer hun pijnpunten kwijt wat resulteerde in agendapunten voor dit jaar. Van meer initiatieven voor de jeugd tot meer geld voor initiatieven en natuurlijk de hoofdpijn die de Spijkenisserbrug geeft. Het staat allemaal op de agenda. Ook het verkeer op de Aveling en omliggende straten is voor een groot aantal bewoners een realistische zorg. Dit zijn punten waar de gebiedscommissie mee aan de slag gaat.

Een brug te ver

Foto: Kitty Loduvica

activiteiten voor jongeren en meer woningen

Dat de bruggen niet alleen voor de bewoners van Spijkenisse voor irritatie zorgt mag duidelijk zijn. Hoogvlieters zijn vaak de dupe als het gaat om deze bruggen. De grote hoeveelheid bewoners uit Spijkenisse die dagelijks door Hoogvliet rijdt en regelmatig de Aveling vast zet is dan ook een ware hoofdpijn. Is dit nodig? Dat is een vraag waar vele mensen mee worstelen. Voor de oplossing moet de gebiedscommissie niet alleen in gesprek gaan met de gemeente Rotterdam, ook moet de samenwerking gezocht worden tussen gemeente Nissewaard, het Havenbedrijf en Rijkswaterstaat, dat is al een klus op zich. Afstemming van de opening van de bruggen op elkaar is ook een realistisch punt. Als oplossing wordt o.a. genoemd dat er de bruggenwacht terug zou moeten komen. Dit jaar gaat de gebiedscommissie de verschillende mogelijkheden en oplossingen aankaarten en proberen aan de man te brengen, aan inzet en initiatief zal het dan ook niet ontbreken.

Meer woningen en meer voor jongeren

Al zijn er voldoende vrijwillige initiatieven, voor jongeren zelf wordt er nog niet heel veel georganiseerd, de gebiedscommissie wil onderzoeken waar de jongeren behoefte aan hebben om iets te kunnen realiseren. Ook de leegstand op de Binnenban en verruiming van het woningaanbod worden genoemd als agendapunten. De gebiedscommissie staat in 2019 weer voor u klaar!

In 2019 respect voor elkaar en ruimte voor verschil

Restaurant Tasman is stampvol tijdens de nieuwjaarsreceptie. Samen met burgemeester Wagner proostten alle aanwezigen op het nieuwe jaar. Foto: Sjors Ribeiro Foto: Sjors Ribeiro Edison

De jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Albrandswaard werd gehouden in restaurant Tasman op 7 januari. Bij binnenkomst begroetten burgemeester Hans Wagner en zijn vrouw Andrea alle bezoekers persoonlijk. Inwoners en genodigden waren in groten getale aanwezig.

Rhoon - Wagner begon zijn speech met de brand in het Veerhuis tijdens de jaarwisseling. Wagner: "Ik hoop van harte dat wij komend jaar oud & nieuw samen kunnen vieren, zonder vernielingen en vechtpartijen. Maak van dit feest weer een sociaal gebeuren met gecontroleerd vuurwerk". De burgemeester haalde de 4 inwoners aan die in 2018 zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Traditiegetrouw bedankte hij brandweer, politie/wijkagenten, buurtpreventie, ambulance, gemeentelijke buitendienst, BOA's en ambtenaren voor hun inzet in 2018 en tijdens de jaarwisseling. Albrandswaard is nog steeds een relatief veilige gemeente, hoewel het aantal woningbraken wel iets is gestegen. De fietsendiefstallen zijn wel afgenomen. Wagner: "Dit krijgen we samen met onze alerte inwoners en politie voor elkaar". Samen proostte men op een goed 2019 met respect voor elkaar en ruimte voor verschil.

Nieuwe Ring van Putten brengt onderwijs op maat

Nissewaard - Komend schooljaar richt scholengemeenschap De Ring van Putten zich nóg meer op toekomstgericht onderwijs. Dit doet de school met een onderwijsaanbod dat beter aansluit op de individuele leerling. Onder andere door het aanleren van eigentijdse vaardigheden. Leerlingen stellen zélf een deel van hun dagprogramma samen. Alle brugklassers volgen volgend jaar het vak programmeren. Naast computervaardigheden gaat het bij dit vak over logisch nadenken en analyseren. De school noemt dit 'ready for the future'. Verder kunnen leerlingen kiezen voor talentlessen. Leerlingen ontdekken zo hun talenten en komen meer te weten over bijvoorbeeld ontwerpen voor de 3D-printer, of een spelcomputer maken. Maar zij kunnen onder andere ook kiezen voor sport, kunst of science. Over kiezen gesproken: elke lesdag bestaat uit een aantal vaste lesuren en een aantal lesuren dat de leerlingen zelf kiest. De talentklassen zijn hiervan een voorbeeld. Maar het zijn ook extra lesuren voor vakken die een leerling moeilijk vindt. Als leerlingen geen extra lessen nodig hebben, kunnen zij kiezen om onder begeleiding huiswerk op school te maken. Leerlingen kiezen minimaal vijf van deze lessen per week. Het maken van de juiste keuzes is lastig. Het is een belangrijke vaardigheid waaraan De Ring van Putten aandacht besteed. Iedereen wordt ondersteund door een coach.

Open Dag op MY college: ontdek je talent!

Spijkenisse - MY college houdt op vrijdag 18 januari een open dag van 16.00 tot 20.00 uur. Op MY college, een kleinschalige school voor basis, kader en mavo, is het motto: "Alles draait om jou!" Ontdek je talent, zoek waar je interesses liggen, ervaar hoe je het vindt om met bepaalde materialen of gereedschap te werken, leer je grenzen en mogelijkheden kennen. In de onderbouw werkt de school met "MY learning", een onderwijsconcept naar Zweeds model, waarbij "gepersonaliseerd leren" centraal staat. Alle leerlingen werken per vak op zijn of haar niveau. "We halen eruit wat erin zit!", aldus Ruud Vet, directeur van de school. MY learning gaat komend schooljaar verder in leerjaar 3. Op MY college krijgen alle leerlingen een iPad in bruikleen van de school om het onderwijs gepersonaliseerd aan te bieden. Naast een reguliere mavo-opleiding heeft MY college in de bovenbouw het profiel MY skills (Dienstverlening en Producten), zowel op basis- als kaderberoepsgerichte leerweg. In het derde leerjaar kunnen leerlingen hier hun eigen keuzevakken in kiezen. Omdat de onderdelen uit diverse werkgebieden van de maatschappij komen, noemt de school het nieuwe profiel ook wel vmbo – breed. Op de open dag kunnen ouders en leerlingen zich ruim voor laten lichten. Belangstellenden zijn van harte welkom om op 18 januari zelf te komen kijken, te proeven en aan heel veel activiteiten mee te doen.

Escaperoom op open dag Einstein

Spel vindt plaats in nagebootst lab

Docenten van het Einstein Lyceum bereiden escaperoom voor Foto: Privé

Het Einstein Lyceum in Hoogvliet is woensdag 23 januari en vrijdag 25 januari tijdens hun open dagen het toneel van een zelfgemaakte escaperoom. Hoewel de deur door de deelnemers te allen tijde open kan, draait het in het spel om in een half uur een antivirus te vinden in het nagebootste lab.

HOOGVLIET – ,,Een escaperoom is een manier om aankomende leerlingen enthousiast te maken voor onze school, maar ook voor het bètaonderwijs", aldus de organiserende docenten. Rineke Stolk-Hoogerwerf (docente wiskunde) en Annette ten Wolde (docente natuur-& scheikunde) zijn druk bezig met de voorbereidingen. Om wat ideeën op te doen, is eerst het bordspel Escaperoom gespeeld, om vervolgens met een leuk onderwerp aan de slag te gaan. ,,Daarna hebben we elementen van het spel aangepast om het op grotere schaal te kunnen uitvoeren en wat eigen puzzels bedacht.

Zo echt mogelijk

Binnen dertig minuten de code van de kluis
te vinden

Bij het maken van een escaperoom is het best moeilijk om de puzzels moeilijk genoeg, maar ook gemakkelijk genoeg te houden zodat je als leerling de puzzels op kunt lossen. Ook de indeling van het lokaal is belangrijk. Je moet het wel zo echt mogelijk laten lijken. Tussen de speeltijden door hebben we een kwartier om alles weer klaar te zetten. Dit betekent dat je ook rekening moet houden met de hoeveelheid spullen die verplaatst kunnen worden, omdat je alles weer recht moet zetten."

Verhaal

Bezoekers nemen plaats in een nagebootst lab. ,,Er vinden hier vele experimenten plaats. Sommige onschuldige, maar ook levensgevaarlijke experimenten. Wanneer jullie je schooldag beginnen zien jullie dat het lab rommelig is achter gelaten. Ook zien jullie dat er een vloeistof gelekt heeft. Deze vloeistof is levensgevaarlijk! Er moet een antivirus gevonden worden. De docent van het lab is er niet, maar jullie hebben hem ooit iets horen zeggen over een kluis met een antivirus. Het is aan jullie om binnen dertig minuten de code van de kluis te vinden. Maar bij ons gaat de deur niet echt op slot. Iedereen kan altijd het lokaal verlaten mocht dit nodig zijn."

Meer activiteiten

Tijdens de open dagen is er nog meer te doen op het Einstein Lyceum. Zo laat elk vak in een lokaal zien wat er tijdens de lessen te doen is en staat personeel een ieder te woord die vragen heeft over de school. ,,Ook zijn er sportactiviteiten, geeft de dansklas een dansoptreden, worden er proefjes gedaan in het science lab en geven verschillende muziekleerlingen korte optredens."

Het Einstein Lyceum, de openbare scholengemeenschap voor mavo, havo, atheneum en gymnasium is gevestigd aan het Hoogvlietse Campusplein 18. Voor meer informatie kijk op de website: www.einsteinlyceum.nl.

Bram

Foto: Hans van Oosterhoudt

"Bram is op 8 januari 2019 vijf jaar geworden. Bram heeft een andere broer Cees en twee oudere zussen Emma en Julia. Bram is dol op ijs en auto's. Voor zijn verjaardag heeft hij een mooie racebaan gegeven zodat hij Max Verstappen kan spelen. Verder is hij dol op stoeien en knuffelen en dan vooral met zijn vader. Afgelopen zondag hebben we zijn verjaardag mogen vieren."

Jarige van de week Bram Foto: Familie

Dikke kus van papa.

Yasin

Jarige van de week Jasin. Foto: Familie

"Onze lieve zoon en broer Yasin wordt 24 januari alweer 6 jaar! Yasin is een lief, vrolijk en enthousiast jongetje met zijn hart op de juiste plaats. Hij zwemt graag en is dol op gamen. Later als hij groot is, wil hij net als zijn papa zijn. Hij is een geweldige, grote broer voor zijn zusje en pasgeboren broertje. Van harte gefeliciteerd Yasin, we houden van jou en zijn ontzettend trots op je."
Liefs van papa, mama, Sennah en Isa

Jolie

Jarige van de week Jolie Foto: Familie

"Vrijdag 18 januari wordt dit mooie meisje alweer 9 jaar .. We zijn allemaal ontzettend trots op jou Jolie en vinden jou echt een kanjer ! Heel veel plezier op je verjaardag en nog vele mooie jaren erbij. We love you."

Liefs van : Iedereen die van jou houdt

Klaus Lingen: trainer wordt makelaar

'Ik wil jonge spelers begeleiden'

Klaus Lingen is bezig aan zijn laatste maanden als trainer van Rijnmond Hoogvliet Sport (foto: John de Pater) Foto: john de pater

Klaus Lingen vertrekt na dit seizoen bij Rijnmond Hoogvliet Sport. De oefenmeester is bezig aan zijn vierde seizoen bij de derdeklasser. Op zoek naar een nieuwe vereniging gaat Lingen niet, maar hij blijft wel in de voetballerij werken. Als spelersmakelaar. "Ik wil jonge spelers begeleiden in hun doel om profvoetballer te worden", legt de trainer van de huidige nummer negen van 3D uit.

'Rijnmond Hoogvliet Sport kan naar die derde plaats'

HOOGVLIET – Jarenlang werkte Lingen in de verzekeringen, maar daar is hij mee gestopt. "Was ik klaar mee. Ook met het werken onder een baas. Wat ik nu ga doen vind ik leuk. Ik wil mijn ervaringen gebruiken om spelers verder te helpen. Dat is mijn doel. Ik begin helemaal blanco, heb niets, maar ga op zoek. Hoop met jongens samen te gaan werken. Ik wil ze begeleiden, dat in eerste instantie, en ook de zakelijke kant behartigen als makelaar. Ik koppel die twee zaken dus met elkaar. Te vaak willen makelaars snel geld verdienen, dat gaat ten koste van een speler. Zonde is dat." Een nieuwe uitdaging dus voor Lingen en ook een belangrijke reden om te vertrekken bij Rijnmond Hoogvliet Sport en geen andere club meer te zoeken voor komend seizoen. "Vier jaar is ook best een lange tijd bij een vereniging. Zeker voor mij. Ik was nooit langer dan drie jaar trainer ergens, dan vind ik het normaal gesproken tijd voor een wisseling van de wacht. Vorig seizoen wilden de spelers graag door, ik ook, dus kwam dat vierde jaar er wel bij. Maar nu is het, met mijn nieuwe job in het vooruitzicht, wel genoeg." Lingen draait een moeizaam seizoen met Rijnmond Hoogvliet Sport. Na drie jaar op rij de nacompetitie te hebben bereikt, is het halen van het 'toetje' dit seizoen nog ver weg. Toch blijft Lingen positief over de kansen voor zijn ploeg. "Wij kunnen nog naar die derde plaats. Dat is onze uitdaging. Weer richting de nacompetitie en wie weet nu wel een keer promoveren. Het kan nog, de eerste twee wedstrijden na de winterstop zijn belangrijk. Eerst tegen nummer drie OSV Oud-Beijerland, daarna hekkensluiter Piershil. We moeten zes punten pakken. Dan is alles nog mogelijk voor ons."

Kerstboomverbranding Poortugaal druk bezocht

Het was druk tijdens de kerstboomverbranding in Poortugaal. Gelukkig was de wind gaan liggen en kon iedereen genieten van een mooi vreugdevuur, koek en zopie, verzorgd door de brandweer. Foto: Sjors Ribeiro Foto: Sjors Ribeiro Edison

Het was druk op het parkeerterrein bij korfbalvereniging RWA 9 januari. Hier vond traditiegetrouw de jaarlijkse kerstboomverbranding plaats. Jong en oud wachtte gespannen tot de brandweer de kerstbomen in brand stak.

Poortugaal - Razendsnel laaide het vuur op tot boven de hoge bomen naast het parkeerterrein, die goed natgehouden werden door de brandweer. Op het parkeerterrein stond ook een tent, waar de brandweer warme chocomel en broodjes worst verkocht. Het verdiende geld was bestemd voor het brandweerkorps. Volgend jaar vindt de kerstboomverbranding wellicht op een andere locatie in Poortugaal plaats, daarover wordt nog nader bericht. In Rhoon was dit jaar geen verbranding, maar werden de bomen 9 januari naast de sporthal versnipperd. In Portland vond de jaarlijkse kerstboomverbranding plaats naast de groene brug (eilanden Amber en Kwarts) op 10 januari. Ook hier hadden ze een mooie brandstapel van ruim 1100 bomen. Overigens is Brandweer Albrandswaard naarstig op zoek naar nieuwe brandweervrijwilligers. Heeft u belangstelling, neem dan contact op via https://www.brandweer.nl/wil-jij-bij-de-brandweer-werken

Kort nieuws

Foto: Persgroep

Nieuw onderkomen StokPaardjes

ALBRANDSWAARD – Na een zeer onfortuinlijke oudejaarsavond, waarbij het Partycentrum Het Veerhuijs, van de heer Singh door brand werd verwoest, ging de bridgeclub vol goede moed op 9 januari al weer van start. Dit werd mogelijk door de enthousiaste en vriendelijke medewerking van het bestuur en de leden van Sv Poortugaal. Al snel werd het voormalige clubhuis van vv Oude Maas omgebouwd tot bridgezaal, waarbij voor de bridgers een gezellig onderkomen werd gecreëerd. "Langs deze weg willen wij graag nog eens de mensen van Sv Poortugaal hartelijke bedanken en wensen we de heer Singh en zijn familie veel sterkte en hopen op een snelle wederopbouw van hun bedrijf."

Muziek in Breede Vliet

Hoogvliet - Het ensemble Duo Heemsbergen & Van Jaarsveld geeft op zondag 27 januari een concert in Geriatrisch Centrum Breede Vliet, onderdeel van Argos Zorggroep. Het concert begint om 10.30 uur aan de Schakelweg 162, Hoogvliet. Het ensemble Duo Heemsbergen & Van Jaarsveld, bestaande uit Nicole van Jaarsveld - klarinet, Angélique Heemsbergen - piano, brengt een gevarieerd programma met werken van o.a. Mozart, Brahms, Fauré en Gershwin. Het programma duurt één uur, zonder pauze. Het optreden is op verzoek van Breede Vliet georganiseerd door de Stichting Muziek in Huis. Het wordt mede mogelijk gemaakt door Het R.C. Maagdenhuis, Stg. Elise Mathilde Fonds, Mr. August Fentener van Vlissingen Fonds en particuliere donaties.

Sparen voor DES Hoogvliet

Hoogvliet – Een goed begin van het nieuwe jaar voor Muziekvereniging Door Eendracht Sterk Hoogvliet. Voor dit lokale goede doel wordt vanaf januari 2019 een jaar lang gespaard in Specsavers Hoogvliet. Elk jaar zet Specsavers Hoogvliet voor elk verkocht montuur of hoortoestel een vast bedrag opzij voor een lokaal initiatief. Dit jaar mochten de medewerkers van elke winkel een lokaal initiatief uitzoeken die zij graag een financieel steuntje in de rug wilden geven. "We verheugen ons op het sparen voor Muziekvereniging Door Eendracht Sterk Hoogvliet", aldus Marleen Tegelaar, Optiekdirecteur.

Praten over financiële problemen bij vraagwijzer

Albrandswaard - Het Nibud heeft onlangs een rapport uitgebracht over de betalingsproblemen van huishoudens in Nederland. Een op de vijf huishoudens heeft dusdanige betalingsachterstanden dat er sprake is van betalingsproblemen. Er melden zich regelmatig mensen aan het loket Vraagwijzer met financiële problemen. Sommigen met de vraag aan de consulent om mee te kijken of er besparingen mogelijk zijn. Maar in de meeste gevallen komen de mensen als het water hen al aardig aan de lippen staat. "Door deze dagelijkse praktijk begrijpt de consulent als geen ander dat de stap om hulp te vragen erg groot is. Maar aan de andere kant weten we dat het praten over problemen en meedenken van een deskundige een opluchting kan betekenen. Ook weet de consulent de weg op het gebied van de financiële regelingen van de gemeente. De gemeente Albrandswaard ondersteunt met de regeling "Meedoen" alleenstaanden en gezinnen met of zonder kinderen. En als deze regeling onvoldoende is, kent de consulent ook nog andere mogelijkheden. Vraagwijzer is een onderdeel van Stichting Welzijn Albrandswaard en is er voor alle vragen op het gebied van Wonen, Welzijn, zorg en dus ook uw financiële zorgen. Vraagwijzer is elke werkdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 15.00 uur. Inloopspreekuur van 9.00 tot 12.00 uur. Koetshuis op de Rijsdijk 17A in Rhoon, tel: 010-5011222.

50+ En meer groep bestaat 10 jaar

De 50+ club en meer bestaat 10 jaar en vierde een klein feestje. Foto: PR

Portland - In wijkcentrum Portland was er een geslaagde nieuwjaarsbijeenkomst van de 50+ en meer club. Tegelijkertijd vierden ze een feestje, omdat de groep al weer 10 jaar draait onder de vlag van Stichting Welzijn Albrandswaard (SWA). Ruim 11 jaar geleden is de club gestart aan de Beurs in Portland door buurtbewoners met als doel wijkgenoten te ontmoeten. Toen het wijkcentrum klaar was, zijn ze daarnaar toe verhuisd en na al die tijd is het nog steeds een bruisende club met enthousiaste vrijwilligers, deelnemers en leuke activiteiten. Om dat te vieren werden de gasten verwend met lekkere hapjes en drankjes en een bingo. Kom een keer langs op dinsdag van 10 - 12 uur in wijkcentrum Portland, Hof van Portland 41. Meer info via Tel. 010-5018322.

BCN Rhoon viert 35 jarig bestaan met fris blauw tenue

BCN Rhoon Paul Schipper

De leden van badmintonvereniging Rhoon zijn de afgelopen week in een gloednieuw sporttenue gestoken. De fraai uitziende blauwe shirts met zwarte broek of skirt werden enthousiast in ontvangst genomen en vormen een leuk cadeau.

Rhoon - De aanleiding hiertoe vormt het te vieren 35 jarig jubileum van de vereniging. BCN Rhoon, Badminton Club Netwerk Rhoon, werd opgericht op 15 juni 1984 en in oktober van datzelfde jaar werd in de destijds splinternieuwe sporthal de eerste shuttle geslagen. Gedurende het bestaan van de vereniging hebben vele sportievelingen hun favoriete sport beoefend. Vanuit een destijds omvangrijke jeugdafdeling, regionale competitie in de Hoeksche Waard tot het spelen van bondswedstrijden onder auspiciën van de Nederlandse Badminton Bond. Tijden veranderen, ook voor BCN Rhoon. Het verenigingsleven is bij lange na niet meer zo gebruikelijk als voorheen en individuele sportbeoefening heeft zijn intrede gedaan. Desalniettemin is BCN Rhoon nog altijd een bloeiende en gezellige sportvereniging waar regionale wedstrijdspelers en recreanten wekelijks in de sporthal te vinden zijn om te badmintonnen. Ben je nieuwsgierig geworden naar het spelen bij BCN Rhoon? Kijk op de website vanwww.bcnrhoon.nl.

Wachten op....?

Foto: Ad Mulder

Deze week een fraaie raadplaat van Ad Mulder uit Hoogvliet. Daar stond hij weer, onderweg naar zijn werk, in alle vroegte te wachten tot de brug weer omlaag zou gaan en de slagbomen omhoog. Maar waarop eigenlijk? Graag naam van de sleper en soort transport. Onder de goede inzenders wordt de gedichtenbundel 'Dichter onder Water' verloot. Inzenden via joopvanderhor@gmail.com

Hulp bij computerproblemen

Albrandswaard - Het seniorenweb geeft op maandag 21 januari om 13.30 uur een workshop wachtwoorden beheer. Allereerst wordt er een presentatie over het programma Kee-pass gegeven. Kee-pass is een programma waarin alle wachtwoorden gecodeerd kunnen worden opgeslagen. Het seniorenweb helpt met wegwijs maken en installeren. Deze workshop duurt ongeveer twee uur en kost € 5 inclusief consumpties. Het is niet nodig u vooraf aan te melden. Info: www.welzijnalbrandswaard.nl, 010-5018322

25 / 28

Mindfullness-avond in Hoogvliet. Foto: Mindfullness-avond in Hoogvliet

Donderdag
17 januari

19.30 Start spreekcursus Spaans Eurotaal heeft in januari nog enkele plaatsen vrij voor de groepscursus Spaans. Doel: Vóór het Zomerverlof kunt u zich aardig redden in het Spaans! Locatie: De Brinkhoeve - Kerklaan 12 - Poortugaal Bel voor inschrijving of informatie met Laurens 't Hart - 0653 317 615 Of stuur een mail naar: info@eurotaal.com.

Maandag
21 januari

Leer bridgen.

10.00 Kennismaken met internet en e-mail In Bibliotheek Hoogvliet kun je, vanaf 7 januari, iedere maandag instromen, er zijn 8 plaatsen, als er geen plek is kom je op de wachtlijst. Tijd: maandag van 10.00 tot 12.00 uur Kosten: basis- of plus pas Bibliotheek of lid van Seniorweb: € 7,50 per drie lessen, geen lid: € 10,00 per 3 lessen. Let op je kunt alleen pinnen! Bibliotheek Hoogvliet Rijkeplein 2 3191 VD Rotterdam 010-2816376
19.30 Bridgeliefhebbers opgelet! Altijd al beter willen bridgen of echt goed kunnen bridgen? Dan is hier een unieke kans. Bij Bridge Inn Poortugaal, Aanmelden en meer info via onze secretaris: John Hofsteede hofsteede@hotmail.com tel. 06-21262315
Cultuurhuis, kerkstraat 12, 3171gg Gemeente Albranswaard

Dinsdag
22 januari

10.00 Infobijeenkomst voor vrijwilligers 75+ Vrijwilligers bezoeken jaarlijks Rotterdammers van 75 jaar en ouder. Vindt u het leuk om in gesprek te gaan met ouderen? Meldt u zich dan aan als vrijwilliger voor de huisbezoeken 75+! Vrijwilligers brengen in tweetallen huisbezoeken aan buurtbewoners van 75 jaar en ouder. Aan de hand van een vragenlijst brengen vrijwilligers hulpvragen van 75+-ers uit Hoogvliet in kaart en krijgen de mogelijkheid om hier een activiteit voor te organiseren. Kom op dinsdag 22 januari 2om 10.00 uur naar de Zevensprong, Mosoelstraat 20, 3193el Hoogvliet

10.30 Softe Fitness voor jong en ouder! Onder de professionele leiding van Chris de Korte wordt een speciale cursus Tai Chi en Qigong gegeven voor mensen die minder makkelijk bewegen van 10:30 -11:30, De Korte Sport- en Gezondheidsinstituut, Middenbaan Zuid 402, Hoogvliet.

15.45 Weerbaarheidstraining Bikkeltjes met lef Zelfvertrouwen krijgen en sterker in je schoenen staan, omgaan met teleurstellingen, houding, emoties, ontspannen In maart 2019 start de training voor 8-12 jarigen : Koele Bikkels Voor meer info: www.mirakel-kindercoaching.com. Gezondheidscentrum Portland - Mirakel Kindercoaching, Langstraat 11, 3162wc Portland

19.00 Mindfulness-Avond Hoogvliet Ben jij op zoek naar wat meer rust, concentratie of wat tijd voor jezelf? Wees dan welkom tijdens de maandelijkse Mindfulness Avond in de Art Studio. Dinsdag 22 januari 19:00-20:00 uur 17,50 euro per avond. Van tevoren opgeven om je te verzekeren van een plaats is mogelijk: info@mindfullcoach.nl. Art Studio, Kolbleistraat 32, 3192be Hoogvliet

Woensdag
23 januari

20.15 Aerobicsportschool Bigfun Op woensdag van 20.15 tot 21.15 uur een fatburningles in de Sportlaan 2 in Rhoon. Opgeven voor een gratis proefles zonder enige verdere verplichting kan via de site www.to-bigfun.nl of telefonisch via 0181785969.

Vrijdag
25 januari

19.30 BINGO! Op Vrijdag 25 januari is er om 19.30 uur een gezellige Bingo avond bij Huis Madelief, Bovensim 148, hoek Zetangel, Zalmplaat, Hoogvliet. Info via Kitty Engelmoer, e-mailadres: kitty@jcdragonshearteurope.nl tel.: 010-4169486. Één boekje 10 rondes € 11.00 Twee Boekjes 10 rondes € 17.50.

Ervaringsdeskundige Wout collecteert

Foto: Persgroep

Wout: "Ik realiseer me dat ik heel veel geluk heb gehad"

Rhoon – Wout, geboren in Hoogvliet in 1958, is in 2000 samen met een compagnon een bedrijf gestart dat fusies en overnames van bedrijven regelt. Hij werkt hard, is gelukkig getrouwd, heeft een mooi huis in Rockanje en een appartement in Portugal, aan de Algarve, het leven lacht hem toe. In november 2003 maakt hij zich kwaad over een gesprek met een klant over een factuur. Hij voelt zich vervolgens niet goed worden, krijgt uitvalsverschijnselen aan zijn rechterarm en ziet niets meer met zijn rechteroog. Praten gaat niet meer. Door adequaat handelen van zijn omgeving belandt hij op de intensive care van het Erasmus MC bij dokter Diederik Dippel. Wout: "Ik bleek een bloeding te hebben gehad aan de linkerhersenhelft, waardoor ik rechtszijdig verlamd was en mijn spraak weg was. Mijn bloeddruk bleek veel te hoog, waarschijnlijk door de stress van mijn werk. Ik lag 12 dagen in het ziekenhuis, moest revalideren. Een revalidatiecentrum zag ik niet zitten, dus heb ik dit uiteindelijk zonder medische hulp maar wel samen met mijn vrouw gedaan. Mijn spraak is inmiddels hersteld door veel oefenen. Door direct veel te gaan wandelen met de hond loop ik ook weer goed. Wel ben ik wat sneller moe, soms driftiger en emotioneler. Dat schijnt vaker voor te komen, zo'n karakterverandering. Ook heb ik epileptische aanvallen overgehouden aan mijn hersenbloeding. Gelukkig voel ik deze aanvallen altijd ongeveer een half uur van tevoren aankomen, waardoor ik tijdig actie kan ondernemen. Ik kreeg zelfs een verklaring van dokter Dippel dat ik mag blijven autorijden, ondanks de epilepsie. Vaak lukt autorijden niet meer bij epilepsiepatiënten omdat aanvallen zomaar kunnen optreden, maar dat heb ik dus gelukkig niet. Dokter Dippel raadde ons aan naar Portugal te gaan, de temperatuur en de afstand (letterlijk) van mijn werk zou ons goed doen. Daarom hebben wij ongeveer 8 jaar in Portugal gewoond. Sinds 2013 wonen we weer permanent in Rhoon. Ik werk bij Hoogstad Olie als vertegenwoordiger, zo'n 30 uur per week, heb het prima naar mijn zin, ben blij dat mijn baas het met me aandurfde. Natuurlijk realiseer ik me dat ik geluk heb gehad. Soms kom ik niet helemaal uit mijn woorden, schrijven is soms lastig, maar verder kan ik prima functioneren. Ik ga jaarlijks op controle bij het Erasmus MC. Het is belangrijk dat er meer onderzoek wordt gedaan naar hersenaandoeningen, de gevolgen en hoe deze te voorkomen zijn. Zelf zou ik bijvoorbeeld graag minder medicijnen gebruiken, maar dat kan zomaar niet, daarvoor is grondig onderzoek nodig. Daarom collecteer ik voor de Hersenstichting in de collecteweek van 28 januari t/m 2 februari".

Wout Kootte met Regiovertegenwoordiger van de Hersenstichting Lisette van Beekom (l) en Saskia Monna, organisator Hersenstichting Rhoon en Poortugaal (m) Foto: Yvonne Schults
Foto: Yvonne Schults
Wout collecteert dit jaar voor de 2e keer voor de Hersenstichting. Hij geniet van de mooie reacties aan de deur. Dit jaar is de collecteweek van 28 januari t/m 2 februari Foto: Yvonne Schults

Wout: "Ik realiseer me dat ik heel veel geluk heb gehad"