Botlek Hoogvliet

20 september 2017

Botlek Hoogvliet 20 september 2017


Hoogvlietse Girlpower

Tweemaal Goud op EK judo

Op de Europese kampioenschappen judo voor junioren in Maribor, Slovenië hebben Larissa van Krevel en Amber Gersjes goud weten te veroveren. Beide sporters zijn afkomstig uit de jeugd opleiding van het De Korte Sport- en Gezondheidsinstituut in Hoogvliet en trainen nu op het nationale trainingscentrum in Papendal.

Hoogvliet - Larissa wist al haar wedstrijden binnen de reguliere tijd te winnen. Ze versloeg op weg naar goud, Minenkova (BLR), Gomes (POR), Zemanova (CZE), Kowalczyk (POL) en in de finale was ze te sterk voor de Engelse Toprak. Amber won haar eerste wedstrijd van Stoice (ROM), waarna Ritieni (ITA) werd verslagen. In de halve finale won ze van Mammadaliyeva (AZE) om in de finale in de golden score te winnen van de Spaanse Martinez. In de teamcompetitie wisten beide meiden ook nog eens zilver te winnen met het Nederlandse team. Trainer/ coach Ge van den Elshout, wie beide sporters de laatste jaren heeft begeleid, was zeer te spreken over het niveau van de 'De Korte-sporters. Nederland haalde in totaal driemaal goud, eenmaal brons en tweemaal goud kwam dus uit Hoogvliet. De Hoogvlietse judo trainer/ coach Mark van der Ham tegenwoordig bondcoach junioren in België, zag één van zijn pupillen het zilver winnen. Hoogvliet kan trots zijn op deze geweldige judoprestaties.

Rooskleurig

Albrandswaard – De gemeente Albrandswaard is financieel gezond. Dat blijkt uit de cijfers van de begroting 2018- 2021. De komende jaren tonen structureel een positief beeld, de algemene reserve is voldoende gevuld en ook voor dit jaar blijven de financiën binnen de kaders. Hans van der Graaff, wethouder Financiën, is er blij mee: "De begroting is in jaren niet zo rooskleurig geweest. Ik ben er trots op dat we als college een robuust en stabiel financieel plaatje aan de gemeenteraad kunnen presenteren." Er is hard gewerkt aan het opschonen van alle financiële posten. Van der Graaff: "We hebben alles nog eens grondig tegen het licht gehouden en onduidelijkheden eruit gehaald waardoor er nu een realistische begroting ligt." De wethouder is ook tevreden met het bedrag dat 'achter de hand' is, tegenslagen kunnen worden opgevangen.

Pubquiz en karaoke night

Poortugaal - In het kader van 'Kom erbij week' organiseert het jongerenwerk op vrijdag 29 september voor jong en oud een Pubquiz en Karaoke Night. Aanvang is 19.00 uur en vindt plaats in het JCA, Albrandswaardsedijk 180 in Poortugaal. Vind jij het leuk om mee te doen met Pubquiz? Meld je dan aan met een email naar john@welzijnalbrandswaard.nl. Aanmelden als team kan of alleen, dan wordt je ingedeeld in een team. Voor de Karaoke Night is geen aanmelding nodig.

Streetdance workshop

Albrandswaard - Jongeren tussen de 10 en 16 jaar die van dansen houden kunnen zich opgeven voor een workshop streetdance die wordt verzorgd door het jongerenwerk op vrijdag 6 oktober. De dansworkshop wordt gegeven door Benthe van Meggelen. De workshops voor jongeren van 10 tot en met 13 jaar is van 18.30 tot 20.00 uur. En voor jongeren van 13 tot 16 jaar is van 20.00 tot 22.00 uur. Het jongerencentrum Albrandswaard (JCA) is te vinden aan de Albrandswaardsedijk 180 in Poortugaal. Graag aanmelden voor 4 oktober via: kimschrijvers@welzijnalbrandswaard.nl.

Boeken voor kinderen

Pernis - De Kinderboekenweek op C.B.S. Het Waterschip begint op woensdag 27 september. Ook dit jaar is er een echte Kinderboekenmarkt tussen 8.30 en 13.00 uur. Mensen kunnen pinnen. Tien procent gaat naar de school.

Stuur tijdig iets in!

De redactie ontvangt wekelijks leuke persberichten en aankondigingen. Wij verzoeken u vriendelijk: Stuur het op tijd in. Het liefst anderhalve week voordat het in de krant moet.

Foto: collectie Joop van der Hor

Mister Blue Diamond overleden

Hoogvliet met donkere lucht. Foto: Ron Adriaanse Foto: Ron Adriaanse
Foto: Cris Rolandus

Jouw recept voor een gelukkig leven

Geluk vind je in een boekje

Foto: Hans van Oosterhoudt

Esther Kreukniet geniet met volle teugen van het leven. Geluk zit in jezelf en is meer dan alleen maar voldoende geld hebben, een leuke baan of een fijn gezin. Het is balans tussen verschillende dingen en om die balans te vinden, heeft ze een fijn boekje geschreven genaamd 'Pluk je geluk!'. Dit boekje omvat alles wat je in 30 dagen nodig hebt om van jouw leven weer een feestje te maken. Een boekje met recepten, tips, schrijfsessies en nog veel meer leuke dingen. Waarom schreef ze dit boekje eigenlijk?

Esther is van huis uit thrillerschrijfster. Van kleins af aan wilde ze al schrijfster worden en dit laat haar vakkundigheid en ambitie als inspirerende auteur duidelijk zien. Esther geniet enorm van het schrijven van een spannend boek, waar ze het liefst een diepere boodschap aan toevoegt. Het schrijven van een boek dat je oppakt en het liefst in een ruk uitleest, is een ware kwaliteit die ze bezit. Omdat Esther in het dagelijks leven bezig is met het vinden van de juiste balans tussen gezin, werk, spiritualiteit en fysieke gezondheid, besloot ze daar een boek over te schrijven. Dit leidde tot de geboorte van "Pluk je geluk!" en 14 september, was dit boek officieel geboren! Het boekje is er om jou te helpen om balans te vinden in jouw leven. "Ik geloof dat je goed in je vel zit als de elementen in balans zijn zoals gezondheid en spiritualiteit oftewel lichaam en geest. Je weet dan dat de kracht in jezelf zit. Dat probeer ik met 'Pluk je geluk!' uit te leggen."

Dagboek

Foto: Kitty Payne
Esther Kreukniet over haar boek Pluk je geluk, een uitstapje voor een thrillerschrijfster Foto: Kitty Loduvica Hiert

"Veel mensen zoeken het geluk buiten zichzelf, het zit binnenin."

Esther schrijft iedere dag gemiddeld toch nog zo'n twee uur en houdt zelfs een dagboekje bij. Het schrijven in een dagboek helpt haar om op een fijne manier de dag een plek te geven. "Pluk je geluk is ook een soort dagboekje." Een dagboek vol met inspiratie om lekker te koken en om te schrijven aan je eigen handleiding van jouw eigen leven. "Het is voor iedereen, of je nu gesetteld bent, of niet lekker in je vel zit. Er zit altijd meer in het leven dan je denkt." Het boekje heeft voor iedere dag, dertig dagen lang, iets leuks in petto, maar het maakt niet uit of je er dertig dagen over doet of een heel jaar. De zoektocht naar balans is de mooiste die je kunt hebben omdat je jezelf leert kennen. Hierdoor kun je veel meer uit jezelf en jouw gezin halen. Wanneer je in balans bent, presteer je ook beter op bijv. je werk of binnen jouw bedrijf. "Veel mensen zoeken het geluk buiten zichzelf, maar het geluk zit in jezelf."

Bucketlist

Esther haalt veel uit het leven, ze ontmoet bijzondere mensen en mag haar verhalen vertalen tot een boek. "Het voelt heerlijk dat ik iedere dag mag schrijven. Het maakt me gelukkig." Meer uit het leven halen is een wijze les die Esther geeft. "Je mag genieten, je mag leuke dingen doen." Er staan dan ook nog genoeg dingen op haar lijstje die ze graag zou willen doen waaronder reizen. Reizen geeft haar een gevoel van vrijheid, daar kun je geen genoeg van krijgen. Maar bovenaan staat haar verlangen om van het schrijversvak volledig te kunnen leven en haar eigen school op te richten. Een prachtige missie!

COLOFON DE BOTLEK HOOGVLIET EN ALBRANDSWAARD

Portret Jeffrey Snijders Foto: PR

Advertentieverkoop en
media-advies

Jeffrey Snijders
(E) advertising.west@persgroep.nl
(T) (088) 013 04 64

Familieberichten
(E) familieberichtenweekbladen@persgroep.nl
(T) (088) 013 72 68
(I) www.familieberichtenonline.nl

Rubrieksadvertenties
(E) rubriekenweekbladen@persgroep
(T) (0900) 6743836

Bezorgklachten
(I) hoogvlietalbrandswaard.debotlek.nl/pagina/bezorgklacht
(T) 088-0561595

Commercieel directeur
Dirk Renders

Druk
De Persgroep Nederland
Content Coördinator
Stella Schaper
(E) redactie.bl@persgroep.nl
(T) 06 - 29299699
Twitter @DeBotlek
Facebook/DeBotlek
(I) hoogvlietalbrandswaard.debotlek.nl

Redactiemedewerkers
Marianne van der Ham, Joop van der Hor, Michael de Vogel

Clustermanager Regio West
Dennis Rijsbergen
dennis.rijsbergen@persgroep.nl


Algemene voorwaarden
De Botlek Hoogvliet en Albrandswaard is een uitgave van de Persgroep Nederland.

Aangeboden kopij kan zowel in de gedrukte als digitale uitgaven van de Persgroep Nederland worden geplaatst.
(I) www.depersgroep.nl/adverteren
Verschijnt in papieren vorm en in digitale vorm wekelijks op woensdag
c De Persgroep Nederland

hoogvlietalbrandswaard.debotlek.nl

Het Hoogvlietse koor Rejoice zou graag de 50 volmaken

Het koor Rejoice is alweer een paar weken bezig met de repetities. Het koor heeft nu 47 leden en zou het fijn vinden om de 50 vol te maken. De repetities zijn op maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur in de Antwoordkerk, Kruisnetlaan 200 in Hoogvliet. Mensen die graag een keer mee willen zingen, kunnen een repetitie komen bijwonen.

Hoogvliet - Op zondag 1 oktober werkt het koor mee in de eredienst in de Bethelkerk in Barendrecht, en op zaterdag 4 november werkt het koor mee aan het concert bij Interkerkelijk koor Rejoice uit Zuidland, dit concert is op 4 november in Zuidland. Wellicht zijn er mensen die hier ook aan mee willen werken.

Achter de schermen wordt er ook alweer druk gewerkt aan het concert in 2018. Dit concert zal plaatsvinden op 21 april. Op de website van het Hoogvlietse koor vinden geïnteresseerden rond de concertdatum de nodige informatie.

Het christelijk gemengd koor Rejoice uit Hoogvliet is 22 januari 1990 opgericht. Het doel van het koor is het zingen van geestelijke liederen om zodoende Gods woord uit te dragen. Het koor verleent medewerking aan kerkdiensten en koorzangavonden. Daarnaast treedt het op in verpleegcentra, bejaardencentra en ziekenhuizen. Rejoice staat onder leiding van Ingrid Luijten-Poort en wordt bij medewerkingen begeleid door Vincent van Dam op orgel/piano. Tijdens de repetities wordt Rejoice begeleid door Paul Sonneveld. Wil je meer weten over Rejoice, kijk dan op: www.rejoicehoogvliet.com.

Mister Blue Diamond overleden

Nooit meer 'Ramona' live te horen

Foto: Joop van der Hor

Geboren op 15 april 1943 in het Indonesische stadje Depok en overleden op 12 september 2017 te Driebergen. In de daar tussen liggende 74 jaar ontwikkelde de jonge Riem de Wolff zich tot een alom geliefde zanger van wereldformaat.

"Zonder George en Ria Kwekel had ik het niet gered"

Manager en vriend George Kwekel samen met Riem de Wolff vlak voor het optreden in Partycentrum Flamingo in Hoogvliet. Foto: Joop van der Hor

Regio - Samen met zijn te vroeg overleden broer Ruud vormde hij het legendarische duo 'The Blue Diamonds' en scoorden zij een millionseller met het nummer 'Ramona'. "Rijk zijn we er in geld niet van geworden maar wel rijk aan opgedane vriendschappen, ervaringen en herinneringen", zo vertelde Riem de Wolff mij in een exclusief interview op de vooravond van de opname van de live-registratie van 'Blue Diamonds' Riem de Wolff & Windfall in Concert' op 30 maart 2008. Nooit eerder vertelde Riem zo openhartig over zijn leven, de reis van het tropische Indonesië per boot naar het koude Nederland, zijn verdriet om zijn overleden broer Ruud en de angst die hij zelf voor de dood had. Het volledige interview is te beluisteren op de DVD en te bestellen via info@kwekel-evenementen.nl. In 2005 nam hij de solo cd 'Back on track' op. Met dit album was De Wolff niet alleen terug in de muziekwereld, maar schudde hij ook het voortdurend aanwezige verdriet om de dood van zijn broer van zich af. "Ik wil weer muziek maken, met mijn zoon Steffen optreden en vooral ook weer echt onder de mensen zijn. Ik heb mij te lang verstopt. Nooit zal ik Ruud vergeten maar door op te treden en onze nummers te zingen blijft de herinnering levendig en is hij dichter bij mij dan ooit." Bij zijn terugkeer uit zijn zelf gekozen kluizenaarschap hebben twee mensen een belangrijke rol gespeeld; Ria en George Kwekel. Het echtpaar uit Hellevoetsluis nam 'het hoopje mens dat Riem heette' liefdevol op in hun eigen huis. Daar kwam Riem niet alleen tot rust en vervolgens tot zichzelf, maar hervond hij ook het plezier in de muziek. Over die periode zegt hij: "Zonder George en Ria had ik het nooit gered." George Kwekel vervulde het management van de laatst overgebleven Blue Diamond, maar pushte nooit en liet Riem volledig zijn gang gaan terwijl Ria er voor waakte dat Riem niet weer in zijn oude rol terugviel. Via George kreeg Riem contact met de New Yorksteppers uit Spijkenisse en Hoogvliet. Die stepten op twee supersteps duizenden kilometers af voor verschillende goede doelen. Net als zijn collega's Rita Young, Sandy Struijs, Lee Towers en Ivo Opstelten werd hij ambassadeur van de steppers en 'leende' hen zijn naam en gezicht voor PR-doeleinden. De steppers hebben hun held en vriend zaterdag geëerd met het aanbrengen van een RIP lint om het steppersmonument in Hoogvliet. Nog 1x klonk het zachtjes 'Ramona'.

"Music was my first love"

Foto: Ed van den Blink

HOOGVLIET - "Ik ben met mijn ouders op mijn 20ste naar Hoogvliet verhuisd, omdat mijn vader in Rotterdam ging werken", blikt Cees terug. Na zijn diensttijd trouwt hij met Bertha. Zij speelt nu 50 jaar mandoline en Cees kan met haar de liefde voor muziek delen. Cees en Bertha krijgen drie kinderen: dochter Gea, zoon Robert die slagwerker is bij Euroband Rotterdam en zoon Kees die afgestudeerd slagwerker is. "Hij heeft 3 conservatoriumdiploma's, is beroepsmusicus en is dirigent bij verschillende verenigingen", vertelt hij trots. Het liefst was Cees ook naar het conservatorium gegaan, "Maar dat kon helaas niet", zegt hij. In 1951 begint zijn loopbaan als klarinettist. Hij gaat in 1956 bij de Koninklijke Marine en wordt in 1958 voor anderhalf jaar uitgezonden naar Nieuw Guinea. Terug in Nederland speelt hij geruime tijd bij de Matrozenkapel en volgt in 1963 een politieopleiding in Rotterdam.


Muzikale carrière

Zijn muzikale carrière zet zich voort als klarinettist bij Politiemuziek Vereniging 'Hermandad' in Rotterdam. Cees: "In 1973 werd ik in de gelegenheid gesteld om een directiecursus te volgen bij Jaap Koops, die destijds directeur van de Marinierskapel en docent was aan het Rotterdams conservatorium. Na het behalen van het diploma in 1976 werd ik tweede dirigent bij 'Hermandad'. Op het Nationale Muziekfestival in Rotterdam mocht ik in 1993 14 politiekorpsen tegelijk dirigeren? Een bezetting van 240 muzikanten. Dat was gewoon geweldig. Ik ben niet klein, maar daar groeide ik", lacht hij.
Naast de muziek, had Cees gewoon nog een baan bij de politie. "Ik kreeg als toenmalig rechercheur te maken met zware misdrijven zoals moord en zedenmisdrijven", vertelt hij. "De muziek was dan ook zeker een goede afleiding". Naast dirigent bij 'Hermandad' heeft hij in de afgelopen veertig jaar diverse korpsen onder zijn leiding gehad in Schiedam, Maasdam en Hoogvliet.
"Ook zat ik in de organisatie van het Koffieconcert in Hoogvliet van 1986 tot en met 1999 en deed daar tevens de presentatie. Tevens was ik 10 jaar (1998-2008) programmacommissielid en presentator van de Taptoe Hoogvliet", vertelt Kramer. Maar na jarenlang een intensief leven geleid te hebben, gaat zijn lichaam echter verzet bieden. Cees moet het rustiger aan gaan doen. Cees: "Ik kon geen klarinet meer spelen. In het begin miste ik dat wel, maar nu niet meer. Dirigeren kon ik gelukkig wel blijven doen."

Foto: Patricia van den Blink

Alleen nog als hobby

Tegenwoordig dirigeert hij alleen nog maar het Dagorkest VPR in Tinte. "Zuiver als hobby, maar wel nog serieus", zegt Kramer. "Een gezellig clubje van zo'n 40 muzikanten die iedere woensdagochtend in het verenigingsgebouw in Tinte komen repeteren. Dat doe ik nu 17 jaar, vanaf de oprichting. Het is een sociale aangelegenheid, waarbij men veel voor elkaar over heeft", vindt hij.

"De meeste leden komen uit andere verenigingen.Op hoog niveau musiceren is in deze vereniging niet meer zo belangrijk. Dat hebben de meesten namelijk allemaal al meegemaakt. Maar luisteren deze ervaren muzikanten dan wel? "Ik dwing dat gewoon bij ze af. Tijdens het musiceren, ben ik de baas", lacht hij.

De GG Politie Nederland

Met stijgende verbazing lees ik over de geldsmijterij door de voorzitter van de centrale ondernemingsraad van de gg Politie Nederland. Nee, geen bv, besloten vennootschap, maar een gg, een gesloten genootschap. Want het heeft lang, heel lang geduurd voordat het wangedrag van Frank Giltay aan het licht kwam. Giltay heeft zich jarenlang verrijkt en schandelijk graaigedrag vertoond. Hij feestte en beestte erop los. Kocht dure maatkostuums, spendeerde 85.000 euro aan feestjes, liet 198 flessen prosecco thuis bezorgen, maakte samen met zijn vrouw een snoepreisje naar Curaçao, sliep in dure hotels en dronk menig flesje wodka leeg op kosten van de belastingbetaler. En al die tijd liet de politietop hem zijn gang gaan. Niemand greep in. Sterker nog, het lijkt erop dat de hoogste politiebaas van Nederland Gerard Bouman hem zijn gang liet gaan. Bouman, die tot zijn recente plotselinge dood, woonde aan de Oud-Rhoonsedijk, noemde de voorzitter van de COR een 'zorgenkindje'. Maar net als 2e man Ruud Bik greep hij niet in. Ik ben ook bijna twee jaar voorzitter geweest van de dienstcommissie van de gemeentepolitie Rotterdam, de latere ondernemingsraad. Ik had geen zakelijke creditkaart met een limiet van 10 mille. Als ik iets nodig had voor zakelijk gebruik of belang dan werd dat overlegd en al dan niet mee ingestemd. Sterker nog; ik moest alles zelf voorschieten en de bonnetjes overleggen waarna het een maand duurde voordat ik mijn eigen centjes terug gestort kreeg. Niks privileges, niks rommelen, niks in ruil voor... Ja, voor wat eigenlijk? Wat weet Giltay wat wij (nog) niet weten? Chanteerde hij de politietop? Of heeft zij de Amsterdamse patser zijn goddelijke gang laten gaan in ruil voor instemming bij moeilijk liggende veranderingsvoorstellen? Keek Bouman bewust de andere kant op om zo geen last te krijgen van de ondernemingsraad bij de vorming van één landelijke politiedienst? Dat laatste kan en wil ik niet geloven. Bouman kan zich niet meer verdedigen, hij is dood maar zal zich in zijn graf omdraaien als beweerd wordt dat hij Giltay bewust zijn gang liet gaan. Er moet dus iets anders aan de hand zijn, maar wat? Alleen Giltay weet daarop het antwoord, maar die zal ook nu weer zijn huid heel duur verkopen!

Reageren? joopvanderhor@gmail.com

Hulp bij het huiswerk

Albrandswaard - Jongeren die moeite hebben om thuis met het huiswerk aan de slag te gaan, kunnen bij het jongerenwerk terecht voor huiswerkondersteuning. Huiswerkondersteuning zal plaatsvinden in het wijkcentrum 'Hof van Portland' tussen 15.30 en 17.30 uur op woensdag.
Het doel van huiswerkondersteuning is om jongeren de nodige ondersteuning te bieden bij het maken van hun huiswerk.
Hierbij wordt een individuele aanpak gehanteerd. Wil jij meer informatie over huiswerkbegeleiding ga dan naar www.jongerenwerkalbrandswaard.nl. Voor aanmelden, stuur dan een e-mail naar john@welzijnalbransdwaard.nl.

Jarigen van de week

Foto: Hans van Oosterhoudt

Noan

Noan jarige week 38 Foto: Familie
Jarige Anna week 38 Botlek Foto: Familie
Jarige-Naomi-week38-BL1 Foto: Familie

"Dit is onze kleinzoon Noan, die is op 16 september jarig geweest en is nu alweer 8 jaar oud geworden", schrijven opa en oma van Galen
" Het is een vrolijke jongen met veel humor en een groot hart voor dieren. En hij houdt van buiten spelen, is ook sportief en zit op judo.
Kortom een heerlijk jongetje waar we veel van genieten. Alsnog van harte namens Opa en Oma van Galen

Eigen Koers voor eenzame ouderen

Start Week tegen Eenzaamheid

Portret Yvonne Schults Foto: PR

Herinnert u zich de tragische gebeurtenis waarbij een bejaarde vrouw 10 jaar lang dood in haar huis heeft gelegen in Rotterdam. Dit schokkende incident was de directe aanleiding voor Hugo de Jonge, wethouder Onderwijs, Jeugd en Zorg, om 3 jaar geleden te starten met een project om vereenzaming van ouderen tegen te gaan.

Hoogvliet - Welzijnsorganisatie Eigen Koers Hoogvliet/ Dock is een samenwerkingsverband aangegaan met Humanitas, Argos, Pameijer en Flexus Jeugdplein om Hoogvlieters te ondersteunen waar nodig. Morgen start de Week tegen eenzaamheid, een reden om aandacht te besteden aan project huisbezoeken aan 75-plussers. Alle 75-plussers, gemiddeld zo’n 3.300 per jaar, krijgen één keer per jaar een brief waarin gevraagd wordt of zij interesse hebben in een vraaggesprek. Vervolgens maken vrijwilligers van Eigen Koers Hoogvliet/Dock een afspraak met hen. Niets is verplicht.

De vrijwilligers bezoeken vervolgens in tweetallen de 75-plussers. Mirjam LaHeij is buurtmakelaar en verantwoordelijk voor coördinatie van vrijwilligers en afhandeling van formulieren en acties. LaHeij: “Wij sturen onze vrijwilligers niet onvoorbereid op pad. Zij krijgen trainingen op het gebied van gesprekstechnieken, leren over dementie, ouderenmishandeling, hoe door te vragen en eenzaamheid te herkennen. Er komen regelmatig gastsprekers van organisaties waarmee samen wordt gewerkt."

Ouderen drinken koffie na een gezamenlijke wandeling. Foto: Yvonne Schults

Wij sturen onze vrijwilligers voorbereid
op pad

"De vragen gaan bijvoorbeeld over woonsituatie, ervaringen met de buurt, of ze zelfstandig kunnen functioneren, dagbesteding, sociale contacten en of zij bekend zijn met voorzieningen voor 75-plussers. Na de vraaggesprekken melden de vrijwilligers zich bij mij met de vragenlijsten", zegt Mirjam. "Deze neem ik door samen met de Back Office, bestaande uit een sociaal makelaar van Eigen Koers, een ouderen-maatschappelijkwerker, een wijkverpleegkundige, Even Buurten (www.beteroud.nl) en VraagWijzer Hoogvliet, een gratis loket voor informatie over zorg, welzijn en wonen. Dit team bekijkt of mensen ergens hulp bij nodig hebben. Dat kan zijn het begeleiden van mensen naar activiteiten zoals gezamenlijk koken/eten of samen bewegen, hulp bij administratie of medisch advies." Door deze aanpak kan Eigen Koers tijdig hulp bieden of misstanden signaleren. Deze aanpak blijkt te werken, want in de cijfers is te zien dat er minder eenzame mensen zijn in Hoogvliet sinds de start van dit project. Het project zal ook de komende 3 jaar worden voortgezet. Dit kan alleen met behulp van vrijwilligers. LaHeij: “Mensen die zich één of meerdere dagdelen per week zouden willen inzetten, neem dan contact op via mlaheij@dock.nl”.

Rijnmond Hoogvliet Sport wil titel

Spel van ploeg Lingen niet stabiel

Foto: Hans van Oosterhoudt

In de top meedraaien en het liefst de hoofdprijs pakken aan het eind van de rit. Rijnmond Hoogvliet Sport is ambitieus, wil in de derde klasse D dit seizoen een serieuze gooi doen naar de titel en dus telt in de ouverture komende zaterdag tegen promovendus Zinkwegse Boys maar één ding en dat is winst.

Klaus Lingen: 'Ik vind dat wij stabieler in ons spel moeten zijn'

HOOGVLIET – Door de slechte weersomstandigheden heeft Rijnmond Hoogvliet Sport de laatste weken niet veel gevoetbald. "Ja, daar doe je niets aan, maar ideaal is het niet. Dat is dan weer een voordeeltje van kunstgras hè," zegt trainer Klaus Lingen. Geheel tevreden is hij ook zeker niet met de voorbereiding van zijn selectie in aanloop naar de nieuwe competitie. "Een beetje wisselend. Qua resultaten, maar ook zeker qua voetbal."

De voetballers van Rijnmond Hoogvliet Sport starten komende zaterdag aan de competitie, met een uitduel bij het gepromoveerde Zinkwegse Boys (archieffoto: John de Pater)

De oefenmeester vindt wel dat het basisniveau van zijn selectie omhoog is gegaan. "Dat zag je in de wedstrijden die wel goed waren in de voorbereiding, maar in andere duels haalden wij niet dat vereiste niveau. Sterker nog, we tikten het niveau niet eens aan. En dat kan niet, vind ik. Ik vind dat we stabieler in ons spel moeten zijn. Deze groep is wel completer dan vorig jaar. We hebben de selectie intact gehouden en kunnen aanvullen met wat jongens. De groep is groeiende, we willen echt voor de hoofdprijs gaan. Dat moet ook, op basis van de resultaten in de laatste jaren." Een positieve uitschieter in de voorbereiding was Biggy Lake. "Hij is deze zomer aan komen waaien, zat eigenlijk helemaal niet bij de eerste twintig spelers, maar heeft het zo goed gedaan bij het tweede dat hij nu tegen een basisplaats aan zit. Een prima voetballer, 21 jaar pas, en kan als rechtsback of verdedigende middenvelder uit de voeten," aldus Lingen, die vorig seizoen met de club als tweede eindigde in 3D achter kampioen Rhoon. De Hoogvlieters gaan ook in het seizoen 2017/2018 voor een topklassering. "Dat wordt niet makkelijk, maar ik kijk naar mijn eigen groep. NSVV en FC Binnenmaas behoren als degradanten uit de tweede klasse tot de favorieten, en op basis van vorig seizoen SC Botlek en Rozenburg ook. En 's-Gravendeel."

Speelse binnenkat Moesje zoekt een droomhuis

Moesje zoekt een droomhuis.

Moesje is een poes van 2,5 jaar en is afgestaan omdat haar eigenaresse niet meer voor haar kon zorgen. Moesje is een dame met een eigen wil. Ze komt kroelen en op schoot zitten als ze er behoefte aan heeft.

Regio - Moesje is een binnenkat die alleen een balkon gewend is en ze gebruikt netjes de krabpaal. Ze is lekker speels maakt niet uit met wat, propje, touwtje, balletje of laserlampje. Niet bekend of ze bij andere katten kan, maar ze kan wel samen met honden. Moesje is bang voor kinderen, en kan niet bij kinderen worden geplaatst. In 'de cattery' moet ze nog wennen en verstopt zich in de krabpaal.

De wereld gaat een beetje langs haar heen, en ze zal wat meer tijd nodig hebben om te wennen. Moesje heeft een ervaren eigenaar nodig, die weet hoe je een schuwe kat opnieuw kan socialiseren. Een rustige omgeving dat is waar Moesje van droomt. Ben jij degene met een geschikte plek voor haar in huis heeft en geen kinderen? Kom dan eens langs bij het asiel voor een kennismaking met Moesje.

Voor meer informatie, neem contact op met het asiel via het telefoonnummer 088-34 37 112 (locatie Rotterdam) of kijk eens op de website van het asiel:

https://www.dierenbescherming.nl/dierenasiel/dierenopvangcentrum-rotterdam tot ziens.

Heel Nikantes Bakt voor Siloam

Hoogvliet - Op zaterdag 23 september is het Burendag en zijn kinderen van 3 tot 7 jaar van harte welkom om mee te komen doen bij de Kangoeroe Klup van Korfbalvereniging Nikantes. Er worden dan allerlei leuke spelletjes met en zonder bal gedaan. Het plezier staat hierbij voorop.

Heel de zaterdag zijn er ook korfbalwedstrijden te bezichtigen. In de tussentijd kunnen bezoekers van de korfbalvereniging genieten van een lekker bakje koffie of thee en één van de baksels proberen die gebakken zijn door de leden van de Hoogvlietse korfbalvereniging. De opbrengst hiervan is bestemd voor het Nikantes jeugdkamp 2018. Verder is het de bedoeling om ook een deel van de baksels te bezorgen bij de bewoners van het verpleeghuis Siloam.

Op zondag 24 september kunnen liefhebbers vanaf 13.15 uur drie potjes komen Jeu de boulen. Er zijn ballen voorradig en deelname is helemaal gratis. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor melden in de kantine van Nikantes. Bij handbalvereniging ETC zijn er zondags heel de dag handbalwedstrijden te zien. Bij goed weer is het mogelijk om met een groepje wijkbewoners gratis gebruik te maken van het pas aangelegde Beachcourt. Wijkbewoners kunnen dan bijvoorbeeld een potje Beachvolleyballen. Er zijn twee velden aanwezig. Ook is er een mogelijkheid om een potje te beachhandballen of beachvoetballen en natuurlijk ook beachkorfballen. In de kantine van de korfbalvereniging Nikantes kunnen spelers vragen om een beachbal.

Kijk voor meer informatie op de website van de vereniging: www.nikantes.nl.

Bumper kan harten én prijs veroveren

Foto: Hans van Oosterhoudt

Nederlands bekendste politiehond is een echte Rotterdammer. Pup Bumper verovert sinds begin dit jaar menig hart via zijn eigen social media-kanalen. En nu is de internethit genomineerd om Kidsweek Dier van het Jaar te worden!

Regio - "Het begon toen Bumper tijdens een ochtendbriefing zijn hoofd in een beker Danio stopte. Wij maakte voor de grap een foto en twitterde deze", vertelt zijn instructeur Stephan. Na die ene foto ging Bumper 'viral'. De politiehond-in-opleiding stal de show op internet en verscheen in verschillende tv-programma's.
In eerste instantie werd de politiepup gedeeld via de kanalen van Eenheid Rotterdam, maar de vraag naar Bumper was zo groot dat hij zijn eigen Facebook-, YouTube-, Instagram- én Twitteraccount kreeg. Op Facebook heeft hij ruim 80.000 likes en een filmpje waar hij achter zijn instructeur aanloopt, is al ruim drie miljoen keer bekeken.
Bumper lijkt zich niet druk te maken om alle media-aandacht. Tijdens de Wereldhavendagen stonden er rijen Bumperklevers, zoals hij zijn fans noemt, om een glimp van hem op te vangen. "We kunnen haast niet meer over straat", grapt Stephan. "Iedereen wil met Bumper op de foto, maar het maakt hem allemaal niet uit. Hij vindt het prima."
"Bumper is een goede schakel tussen politie en jeugd", vindt zijn instructeur. "We weten op deze manier een nieuwe doelgroep aan te spreken. De jongeren." En dankzij de Kidsweek nominatie is deze aandacht nog meer toegenomen, volgens hem. Ook pandaduo Wu Wen en Xing Ya, de haai die Freek Vonk beet en aap Marria van Stichting Aap zijn genomineerd. "Bumper is echt een toffe hond. En natuurlijk een stuk spannender dan panda's die op een stuk bamboe knauwen", zegt Stephan met een knipoog.

Naast de unieke social media-kanalen, wordt de herder van negen maanden ook op een bijzondere manier opgeleid door het Rotterdamse korps. Normaal gesproken worden politiehonden extern opgeleid bij de Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging, maar zijn baasje Stephan heeft deze taak zelf op zich genomen. "Het is ook voor mij een spannend project", zegt hij. Bumpers vader Xantho is al jaren een trouwe viervoeter van de politie. Binnen twee jaar hoopt Bumper in zijn voetsporen te treden als surveillancehond.

Politiepup Bumper is een goede schakel tussen politie en jeugd. (Foto: Eva de Graaff)
De Havenloods heeft een nieuwe fan. (Foto: Eva de Graaff)
"Het begon toen Bumper tijdens een ochtendbriefing zijn hoofd in een beker Danio stopte", zegt Stephan. (Foto: EenheidRotterdam)

Tijdens de Grote Kidsweek Dierendag op zondag 1 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt in Diergaarde Blijdorp. "Als Bumper wint, wil hij de prijs natuurlijk graag zelf ophalen." Maar de pup loopt tegen een probleem aan. Blijdorp laat namelijk geen honden binnen. "Maar wie weet kunnen we daar wel een mouw aan passen", besluit Stephan.

Kan Bumper op jouw stem rekenen? Stemmen via: http://stemmenyandc.nl/kidsweek/Dier-van-het-Jaar-2017/

Visjes kopen op open dag Aquarium- en vijververeniging

Foto: Persgroep

Vooruitlopend op de Landelijke Dierendag houdt Aquarium- en Vijververeniging Groot Hoogvliet op zaterdag 30 september een open dag. Deze vereniging is de enige aquarium- en vijververeniging voor Hoogvliet en (verre) omstreken, waaronder tevens de Zuid-Hollandse eilanden vallen. De vereniging beschikt daardoor ook over informatiepunten in Oostvoorne en Brielle. Op de open dag zijn er voor liefhebbers planten, vissen en overige aquarium- en vijverbenodigdheden te koop. Bezoekers kunnen op deze open dag ook gratis hun vijver- of aquariumwater laten testen. Tevens is er een vraagbaak, waar de bezoekers van de open dag met alle hun vragen over hun vijver of aquarium terecht kunnen. Bovendien is het mogelijk om je in te laten schrijven voor een vijver- of aquariumcursus voor beginners. Mensen die interesse hebben en meer willen weten van de hobby, kunnen de Visklas van de aquarium- en vijververeniging Groot Hoogvliet bezoeken aan de Gebbeweg 14 B in Rotterdam Hoogvliet. De dag begint om 11.00 uur en eindigt om 17.00 uur. Iedereen is welkom en de koffie is gratis.
Voor meer informatie over aquarium- en vijververeniging Groot Hoogvliet kunnen geïnteresseerden terecht op de website: www.groothoogvliet.nl.

31 / 40

Cursus Tai Chi en Qigong

Zaterdag
23 september

14.00 Nieuwe locatie Biljartvereniging Hoogvliet Biljart Vereniging Hoogvliet, lid van de KNBB district Rotterdam, opent op zaterdag 23 september haar nieuwe locatie aan de Texasweg 5, 3193LT Hoogvliet. De opening zal rond 14.00 uur worden verricht door de Heer E. Smit. (Voorzitter Gebiedscommissie) Zoekt u ontspanning en is biljarten jouw ding, kom dan naar onze adembenemende locatie. U bent welkom. Voor meer info www.bvhoogvliet.nl
Hoogvliet, Texasweg 5 5, 3193lt Hoogvliet

Zondag
24 september

De nieuwe locatie van biljartvereniging Hoogvliet.

10.30 Kinderdienst Evangelische Gemeente Evangelische Gemeente Hoogvliet houdt op zondag 24 september een dienst voor heel het gezin. Dit keer blijven ook de kinderen in de dienst en komt Theater de Regenboog langs om iets meer te vertellen over het luisteren naar God. Het thema van deze zondag is 'Wie oren heeft...' en het zal gaan over het luisteren naar God. De dienst begint om 10.30 uur en is in De Zevensprong, Mosoelstraat 20, Hoogvliet. Meer informatie: www.eghoogvliet.nl en www.theaterderegenboog.nl.
LCC De Zevensprong, Mosoelstraat 20, 3193el Hoogvliet

Dinsdag
26 september

10.45 Cursus Tai Chi en Qigong Cursus Tai Chi en Qigong. De Dirk Kuyt Foundation zorgt er voor dat iedere dinsdag door Sifu Chris de Korte de speciale cursus Tai Chi en Qigong gegeven wordt. De cursus is een samenwerking tussen de Dirk Kuyt Foundation en het De Korte Sport- en Gezondheidsinstituut om mensen die gehinderd worden in het bewegen door bijvoorbeeld neuropathie, slachtoffers van beroertes, herseninfarct, burn-out of angstfobieën en stress gerelateerde oorzaken in beweging te brengen. Naast deze groep mensen zijn de lessen voor alle geïnteresseerden in deze bewegingsvorm van harte welkom om er kennis mee te komen maken. De Korte Sport- en Gezondheidsinstituut, Middenbaan 402, 3191 AH Hoogvliet. Start iedere dinsdag vanaf 10:45 – 11:45 uur. Welkom vanaf 10:30 Kosten € 3,- per keer.
De Korte Sport- en Gezondheidsinstituut, Middenbaan-Zuid 402 Hoogvliet

Woensdag
27 september

19.45 Brigdeclub Bernisse Beginnerscursus bridge herfst Bridgeclub 'Bernisse' organiseert komende herfst een beginnerscursus bridge. De cursus omvat 11 lessen en wordt gegeven door een gecertificeerde docent, volgens de methode "Bridge in een flits", van de bekende bridge docent Berry Westra. De cursus start in oktober en zal gegeven worden op woensdagavond van 19.45 tot 22.00 uur in het Dorpshuis van Abbenbroek. Heeft u interesse, neem dan contact op met: - Sijnie Jongejan email: sijniejongejan@gmail.com; tel: 0181- 452509.

Donderdag
28 september

13.45 Kom erbij wandeling Een aantal bewoners in Hoogvliet wandelt regelmatig en een aantal bewoners zou dit graag vaker doen. Wij willen deze mensen met elkaar in contact brengen zodat zij elkaar weten te vinden. Hiervoor organiseren wij een (rolstoelvriendelijke) wandeling. Deelnemers krijgen een gratis kopje koffie of thee en wat lekkers. Informatie en/of aanmelden: sdjojomarto@dock.nl of 06 - 14 329 110
LCC De Zevensprong, Mosoelstraat 20, 3193el Hoogvliet

14.00 Mee-eet café in de Zevensprong Vind u het ook gezelliger om samen te eten en nieuwe mensen te ontmoeten? Eigen Koers Hoogvliet en de Zevensprong organiseren elke laatste donderdag van de maand een Mee-eet Café. Deze maand is dat op donderdag 28 september. Het thema van deze maand is Hollands. Inloop is vanaf 16.30 uur, aanvang van de maaltijd is om 17.00 uur. De prijs is € 5,00. LCC De Zevensprong, Mosoelstraat 20, 3193el Hoogvliet.

Prachtig beeld met donkere lucht

Een vleugje rood

Hoogvliet met donkere lucht. Foto: Ron Adriaanse Foto: Ron Adriaanse

Ron Adriaanse deelt wekelijks bijzondere foto's die hij maakt met De Botlek op Facebook. Doordat hij fotografeert bij een donkere lucht, levert dat bijzondere foto's op. Op de Facebookpagina van de Botlek is nog beter te zien hoe mooi die luchten uitkomen op de foto. Toch wilden wij ook graag zijn foto's ook delen met onze krantenlezers. Vandaar dat we er deze week een halve fotopagina van hebben gemaakt. De grote foto is gemaakt in Hoogvliet. Foto rechtsboven is de derde petroleumhaven en foto rechtsonder is Cruiseschip MSC Preziosa op Rotterdams water.

Foto: Hans van Oosterhoudt
De MSC Preziosa is een cruiseschip van de rederij MSC Crociere. Het schip werd te water gelaten op 23 maart 2013 en behoort tot de Fantasia-scheepsklasse, genoemd naar de MSC Fantasia. Het is het eerste van vier gelijkaardige schepen. De MSC Splendida en de MSC Fantasia waren identiek, de MSC Divina en MSC Preziosa zijn een jongere en verbeterde versie. Foto Ron Adriaanse Foto: Ron Adriaanse
Derde Petroleumhaven Foto: Ron Adriaanse

Open Avond Badmintonclub PBC Boomgaardshoek

De Hoogvlietse badmintonclub PBC Boomgaardshoek organiseert op vrijdagavond 22 september een open avond voor jong en oud. Op deze avond is iedereen welkom om eens mee te doen, maar kijken mag natuurlijk ook.

Hoogvliet - Van 18.00 tot 19:30 uur speelt de jeugd in de leeftijd van 6 tot 12 jaar en van 19.30 tot 21.00 uur de jeugd tot 18 jaar. Vanaf 20.45 uur zijn volwassenen vanaf 18 jaar aan de beurt om met de badmintonsport kennis te maken. Neem sportkleding en sportschoenen mee, een badmintonracket kun je lenen bij de vereniging. De vereniging, die binnenkort 35 jaar bestaat, biedt tegen een betaalbaar tarief, speelmogelijkheden aan op dinsdag- en vrijdagavond en op zondag. Bij voldoende animo worden voor recreanten en beginnende spelers, zeer toegankelijke trainingen verzorgd. Bij PBC Boomgaardshoek staan sportiviteit, gezelligheid en goede sfeer voorop en is er veel aandacht voor integratie van jeugd en volwassenen. Recreanten en wedstrijdspelers spelen geregeld met elkaar. Naast de badmintonsport worden door de vereniging activiteiten georganiseerd, waaraan iedereen kan deelnemen. Ben je op zoek naar een leuke sport(vereniging), dan moet je zeker eens aan badmintonclub PBC Boomgaardshoek denken. Voor meer informatie over de vereniging en speeltijden, zie de website:

pbcboomgaardshoek.nl

Waterpolosters onderuit

Bij aanvang van de nieuwe competitie hebben de waterpolosters van SG SCOM/De Zeehond ’73 zich direct verslikt in het damesteam van ZPS uit Stolwijk. In een aanvankelijk gelijk opgaande wedstrijd slaagden de bezoeksters er in het begin van de vierde periode in om een serieus gaatje te slaan. De eindsprint van SG SCOM/De Zeehond ’73 kwam vervolgens te laat.

Hoogvliet - De jonge damesformatie van SG SCOM/De Zeehond ’73 trof in de eerste speelronde van de competitie 2017/2018 in het eigen zwembad de ploeg van ZPS. De Stolwijkse ploeg eindigde vorig seizoen op de derde plaats in hun poule. De ploeg uit Hoogvliet en Rozenburg moest het met een plaats in de middenmoot doen. Van dat verschil was in het begin van de wedstrijd weinig te merken. Een vlotte voorsprong van SG SCOM/De Zeehond ’73 werd pas aan het einde van de eerste periode weer ongedaan gemaakt door ZPS. De bezoeksters hadden vervolgens de handen vol aan de jonge ploeg van de startgemeenschap. Pas diep in de derde periode kon ZPS een voorsprong nemen. Daarmee leek de ban gebroken, want ZPS kon vervolgens met speels gemak in de vierde periode weglopen naar 1-5. SG SCOM/De Zeehond ’73 zette nog een eindsprint in, maar twee treffers volstonden niet om de nederlaag te voorkomen. Volgende week gaan de dames op bezoek bij Katwijk. Ook voor de heren begint dan de competitie met een treffen met OZV in Oudewater. SG SCOM/De Zeehond ’73 – ZPS 3-6 (1-1; 0-0; 0-1; 2-4)

Play-In met La Bona Futura

Poortugaal - Harmonievereniging La Bona Futura laat veel van zich horen en zien tijdens dit 120-jarig jubileumjaar. Op zaterdag 7 oktober organiseert LBF een groots opgezette ' Play-in'. Muziek, ontmoeting, uitdaging, lunch, gezelligheid en aansluitend concert zijn de ingrediënten voor een heerlijke dag muziek, onder de bezielende leiding van Sjaak Verloop, en dat voor 10 euro. Kijk voor meer informatie op de website: www.labonafutura.nl. Kom meespelen of luisteren: Play-In van 9.30 tot 15.30 uur. De inloop is om 9.00 uur, concert 16.00 uur. De Brinkhoeve, Kerkstraat 12 in Poortugaal.

Wachten voor de brug op........ de Elite

Foto: Hans van Oosterhoudt

Hier een prachtige foto vanuit het stuurhuis van het vrachtschip de Elite met uitzicht op de Hoogvlietse zijde van de geopende Spijkenisserbrug. Loods Frank Sanderse maakte de foto terwijl hij het schip door de brug loodst. Zelf een scheepsfoto in de krant? Mail je foto naar joopvanderhor@gmail.com

Foto: collectie Joop van der Hor