Botlek Hoogvliet

19 december 2018

Botlek Hoogvliet 19 december 2018


Klein gebaar met groot effect

70 Wensen in de boom

Een voorbijganger heeft een mooie kerstwens geschreven voor zijn moeder. R. van der Ree

DOCK Hoogvliet stond op winkelcentrum Zalmplaat met een kerstboom vol ballen. Voorbijgangers mochten een wens, bedankje of compliment op een bal te zetten en deze aan iemand te geven.

Hoogvliet - De feestdagen staan weer voor de deur. Deze staan in het teken van gezellig samen zijn. "En waarom alleen met goede vrienden en familie? Hoe waardevol is het als u iets kunt doen voor een ander en daarmee een glimlach op het gezicht tovert? U zult merken dat u daar zelf ook ontzettend vrolijk van wordt. Vaak is iets kleins al voldoende. Met een klein beetje inspanning kun je al veel voor een ander betekenen. Een uurtje langsgaan of een belletje is een kleine moeite, maar een groot gebaar." Zoals deze voorbijganger die een mooie kerstwens opschreef voor zijn moeder.

De gedachte achter de actie van DOCK is dat een klein gebaar een groot effect kan hebben bij de ontvanger. Of het nu gaat om het geven van een persoonlijke kerstbal of een uurtje bij de buurvrouw op de koffie gaan met de feestdagen. Een extra tas boodschappen afgeven bij een gezin dat het niet breed heeft of met oud-en-nieuw even aanbellen om de buurman een gelukkig nieuwjaar te wensen.

Foto: Hans van Oosterhoudt

Ondanks de kou hebben zeventig mensen in winkelcentrum Zalmplaat een kerstbal beschreven. Hopelijk heeft deze actie minstens zo veel glimlachen opgeleverd.

Kort nieuws

Foto: Persgroep

Actueel nieuws op onze site

Vanwege de feestdagen hebben de kranten van De Botlek een extra vroege deadline. Dit betekent dat de krant lang klaar is voordat deze op de mat valt. Hierdoor kan het zijn dat bepaalde gebeurtenissen niet in de krant staan. Kijk voor actuele berichten op www.debotlek.nl en facebook.com/DeBotlek.

Witte Huys

Rhoon - Op 22 december wordt bij Boek & Leeswinkel Het Witte Huys flink uitgepakt van 14.00 uur tot 16.00 uur. Pianist Cees Kieboom breng live muziek en er is een meet en greet met de Rhoonse zussen Maan en Suus Ketterings van het schortenmerk Tante Belle en Tante Jo. Het Witte Huys zit aan de Dorpsdijk 140 in Rhoon.

Foto

Albrandswaard - Een leuke foto gemaakt? Mail deze met tekstje naar de redactie van De Botlek: redactie.bl@persgroep.nl.

Legodorp in Pernissimo

De rabobank Rotterdam overhandigde een cheque aan de Zalmplaatschool.
vv Pernis JO 17-1 huldiging kampioenschap Foto: R. Schenk
Foto: Sjors Ribeiro Edison

Hoogvlieter van het jaar

Er is wat verwarring ontstaan over de verkiezing van de 'Hoogvlieter van het jaar'. Laat ik het hier speciaal voor mijn goede vriend Hans van Helden en alle anderen die het niet begrijpen of er een ander beeld van hebben, proberen uit te leggen. Elke week staat er een paginagroot artikel in Weekkrant de Botlek in de vorm van een interview met 'zomaar' een Hoogvlieter of iemand uit Pernis of Albrandswaard die iets leuks heeft gedaan of heeft meegemaakt. Zo zijn er heel veel leuke mensen met hun verhaal in de krant gekomen die anders nooit in brede kring gedeeld worden. Elk mens is uniek en elke vereniging of club is bijzonder. Dankzij hun verhalen maken wij kennis met mooie en soms helaas ook droevige gebeurtenissen en dat allemaal onder de noemer: 'dat wist ik niet van de buurvrouw van nummer 7'. In de oproep voor de Hoogvlieter/Pernisser/Albrandwaarder van het jaar in de Botlek stond duidelijk vermeld dat de beloning een interview in de Botlek is, het hoogst haalbare. Er zijn altijd mensen die meer verwachten, maar die hebben dan ook nog een hoop te leren in het leven. Boze tongen beweren dat het een vooropgezette actie is om de "echte" verkiezing van de vrijwilliger van het jaar in de wielen te rijden. Mijn redactrice Stella Schaper wuift al die kritiek en onzin weg, en terecht! "Hier luister ik al helemaal niet naar. Het is ons feestje en we doen het dan ook op onze manier" aldus de bedenker van het leuke idee. Lezers hebben massaal hun stem uitgebracht dus een dergelijke eindejaarsverkiezing leeft wel degelijk onder de mensen. Het is dan ook altijd leuk om een pluim uit te delen of te ontvangen. Fans van de sympathieke Hoogvlieter en judocoach Chris de Korte hebben massaal gestemd, zo ook de voetballers en vrijwilligers van kampioensploeg Meeuwenplaat. Ik heb mij laten vertellen dat het een nek-aan-nek race was. Benieuwd wie de titel 'Hoogvlieter van het jaar' en 'Pernisser van het jaar' in de wacht heeft gesleept? Ik ook! De stemmen zijn geteld, de foto van de winnaar gemaakt. Volgende week kunt u het zelf zien en lezen, nog even geduld aub. Reageren? joopvanderhor@gmail.com

Boogie Brothers winnen FutureTalent

Spannende finale van talentenjacht

Foto: Yvonne Schults

Na twee voorrondes vond 14 december de finale van FutureTalent2018 plaats. Dit is een talentenjacht voor jongeren van 16-27 jaar uit regio Hoogvliet. Er deden vier acts mee, drie rappers en een rap-groep. De jury en het uitgelaten publiek kregen van elke twee optredens te zien. Vervolgens ging de jury in beraad en kozen zij Boogie Brothers als winnaar.

ART Studio: "Jeugd kan passie op ons podium uitoefenen"

Hoogvliet - De zaal van ART Studio in Campus Hoogvliet was stampvol toen presentator C. On Wheels het woord nam. Hij heette iedereen welkom en stelde de jury voor. Deze bestond uit Christina Monteiro, zangeres in de groep Chandeaux, Smokey, winnaar van FutureTalent2017 en Tev Woods, producer. Om de zaal op te warmen begon act Spangen Kids met hun dansperformance. De zaal stond meteen op z'n kop. Daarna kwam rapper Skoda om zijn track te rappen. Alle deelnemers traden eerst op met het nummer waarmee ze hun voorronde hadden gewonnen. Vervolgens waren rappers Legacy en Wez A en tot slot de Boogie Brothers aan de beurt. Het publiek, van kinderen tot 45-plussers, werd steeds enthousiaster. Na de pauze, waarin DJ Joe Black het publiek vermaakte, kwam act de FigoGang. Aansluitend kwamen alle deelnemers van de talentenjacht voor hun tweede optreden. Na elk optreden gaf de jury hun commentaar. Zij kregen complimenten over hoe zij het publiek mee wisten te krijgen. Vaak ging het commentaar over de manier waarop de artiesten in spé hun microfoon vasthielden en hoe het anders moest om beter verstaanbaar te zijn. Zij kregen tips hoe ze het podium beter konden benutten. Na het juryberaad nam Jalal Mouloudi van medeorganisator Bubblegum Events het woord. Hij bedankte het publiek voor hun aanwezigheid en alle vrijwilligers voor hun positieve bijdrage en maakte daarna de winnaars bekend. De winnende Boogie Brothers mogen met jurylid en producer Tev Woods aan een nieuwe track gaan werken. Wez A werd 2e, Legacy eindigde op de 3e plaats. Jalal: "De subsidie-aanvraag voor editie 2019 is de deur alweer uit".

Boogie Brothers hebben FutureTalent 2018 gewonnen en gaan met producer Tev Woods werken aan een nieuwe track. Foto: Darryl Noslin Foto: Darryl Noslin

De 100 besten van RTV Albrandswaard

Albrandswaard - Sinds een jaar wordt elke zaterdagavond tussen 18.00 en 20.00 uur de Albrandswaardse Top 25 uitgezonden op de radio en uit al die lijsten is nu de top 100 van 2018 samengesteld. Deze hele lijst is zaterdag 29 december te horen op de radio. Maar liefst acht presentatoren van RTV Albrandswaard zullen de top 100 presenteren en dat doen ze vanaf een unieke locatie. Vanaf 10.00 uur zal het top 100 team de honderd meest populaire nummers van het jaar namelijk aan elkaar praten vanuit de MCD supermarkt in het centrum van Rhoon. De eerste twee uur zal Hans Wagner de show presenteren, waarna radio collega's het stokje overnemen. In het laatste uur tussen 16.00 en 17.00 uur zal Rob Molenaar bekend maken welk liedje dit jaar het meest populair was op RTV Albrandswaard. Iedereen is uiteraard van harte welkom om in de MCD supermarkt langs te komen om kennis te maken met de radiomakers en eventueel een nieuwjaarsgroet te brengen. Als langskomen niet lukt dan hoor je de lijst op zaterdag 29 december tussen 10.00 en 17.00 uur op 107.1 FM, 99.0 op de kabel en op de TV kanalen van Albrandswaard 28+(analoog) en 12 digitaal ( caiway) of via www.rtvalbrandswaard.nl. De lokale omroep van Albrandswaard hoopt met de top 100 een nieuwe traditie te starten op de laatste zaterdag van het jaar.

Colofon de Botlek Hoogvliet Albrandswaard

Jeffrey Snijders

Advertentieverkoop en media-advies
Jeffrey Snijders
E advertising.west@persgroep.nl
T (088) 013 04 64


Krant gemist?
Vul svp het formulier op de website in onder de knop Krant gemist of bel met 088-0561595

Familieberichten
E familieberichtenweekbladen@persgroep.nl
T (088)-0137268
Zelf een familiebericht opgeven kan via de website
www.familieberichtenonline.nl

Rubrieksadvertenties
E rubriekenweekbladen@persgroep
T 0900-6743836

Kantooradres
Delftseplein 27-k
3013 AA Rotterdam

Redactie
Bied je nieuws aan op de website via de knop Schrijf Mee.
Bied je agendabericht aan via
Agendaberichten Plaatsen

Voor overige redactiezaken:
Stella Schaper
E redactie.bl@persgroep.nl
T 06 - 29299699
(niet voor krant gemist)

Bezorger worden?
Meld je aan via krantjecontantje.nl

Algemene voorwaarden en overige informatie
(Zoals advertentietarieven en oplage) ga naar:

www.persgroep.nl

Dit is een uitgave van de Persgroep Nederland BV. Aangeboden kopij kan zowel worden geplaatst in de gedrukte als digitale uitgaven van de Persgroep.

Nostalgische Steevast op zondag

Albrandswaard - De uitzending van zondag 23 december van Steevast op Zondag staat in het teken van de nostalgie van de Kersttijd.

Met een aantal inwoners uit Albrandswaard wordt er van 12.00-14.00 uur door en met programmamaker Jan Jongerius gepraat over de Kerstviering van nu, maar komen er ook herinneringen en verhalen van zo'n 50 jaar geleden voorbij.

In deze uitzending met Kerst Nostalgie wordt er gesproken met de volgende gasten: Arie Beukelman voorzitter Oudheidkamer Rhoon-Poortugaal. Anneke Heezen-Geeve, Bertie Barendregt- Dorst en oud chirurg Herman Veen en zijn vrouw Els Veen.

Tussen de verhalen en anekdotes door kan men luisteren naar een boeket mooie en bijzondere kerstmuziek.

Lego-kerstdorp Pernissimo al traditie

Hobbyproject elk jaar groter

Foto: Yvonne Schults

Wat begon als een hobbyproject van pianist Jeroen van Veen en zijn zoons Joeri (26) en Fjodor (24), is inmiddels in Pernis een traditie aan het worden. De drie bouwen er sinds 2016 jaarlijks een kerstdorp van Lego-steentjes. Vanaf 19 december t/m 3 januari is het Lego-dorp dagelijks gratis te bezoeken van 15.00–17.00 uur. Locatie: Cultureel Centrum en Lig-theater Pernissimo, Burgemeester Van Esstraat 34, Pernis.

Zelfs hele schoolklassen komen Lego-dorp bekijken

Pernis - Op een lage tafel op kinder-ooghoogte verrijst een heel Lego-dorp inclusief kasteel, bergen, tunnels en bewegende elementen zoals een achtbaan, reuzenrad en spoorbaan. Er zitten Technisch Lego-modellen bij vanaf 1976 tot heden. Rondom de tafel van 20 m2 staan losse Lego-elementen, zoals een Porche 911 GTR en een tafel met losse Legosteentjes waarmee kinderen (en volwassenen) zelf aan de slag kunnen. Jeroen is 9 december begonnen met voorbereiden, zijn zoons hielpen 15/16 december met de bouw van alle Lego-onderdelen. Heel Pernis leeft mee met dit inmiddels door de gemeente Rotterdam gesubsidieerde project. Regelmatig liggen er dozen Lego op de stoep bij Pernissimo. Ook komen er regelmatig schoolklassen kijken bij het mini-dorp. Jeroen: "Dit jaar heeft de gemeente zelfs alle Rotterdamse scholen aangeschreven, dus ik ben benieuwd". Jeroen heeft samen met compagnon Pieter Verhulst Stichting Pernissimo opgericht en dit pand gekocht om het te onderhouden zodat het behouden blijft voor Pernis. Het voormalige gereformeerde jeugdgebouw is gebouwd in 1930 door de inwoners en heeft grote culturele en emotionele waarde voor het dorp. Er zijn door de jaren heen vele activiteiten zijn georganiseerd. Jeroen en Pieter knapten het op, verwijderden het podium en legden er een houten vloer in. In deze vlakke ruimte houdt Jeroen zijn inmiddels beroemde ligconcerten. Er is een opnamestudio en ruimte voor pianoworkshops en masterclasses. De middenstand van Pernis vaart wel bij het succes van Pernissimo, gasten eten en slapen in lokale horeca of nemen de watertaxi.

Jeroen van Veen bouwt samen met zijn zoons Joeri en Fjodor elk jaar een kerstdorp van Lego in Pernissimo Foto: Jeroen van Veen

Inzameling pakketten Zalmplaatschool

Vijftig gezinnen blij

De rabobank Rotterdam overhandigde een cheque aan de Zalmplaatschool.

De Zalmplaatschool heeft vrijdag 50 gezinnen blij kunnen maken met een voedselpakket. Deze pakketten zijn uitgedeeld aan ouders waarvan hun kind en/of kinderen op de Zalmplaatschool zitten en die, om wat voor reden dan ook, een extra pakket kunnen gebruiken om de dure maand door te komen. Dit zijn vaak gezinnen die gebruik moeten maken van de voedselbank of die net het hoofd boven water kunnen houden.

Project was leuk en ook leerzaam voor groep 8

Hoogvliet - De kinderen uit de groepen 8 hebben de afgelopen maanden hard hun best gedaan om zoveel mogelijk geld in te zamelen. Dit deden zij op verschillende manieren, zoals het inzamelen van de groene kaarten van de postcodeloterijkaarten en het zelf organiseren van een rommelmarkt (die 743 euro opleverde). Er werden lege statiegeldflessen ingeleverd en de leerlingen stuurden handgeschreven brieven aan bedrijven met de vraag of de bedrijven wilden bijdragen aan het project van de Zalmplaatschool.
De volgende bedrijven waren zo geweldig om de Zalmplaatschool te steunen: van Oers United (leverde maar liefst 12 verse groenten per pakket) Jumbo, de Meiden Chocolade & Snoep, Albert Heijn Plateau, Aldi, Intratuin Rhoon, Verona's Nail Creation, en de familie Blaak uit Zuidland (leverde 150 kilo aardappelen en 50 kilo uien).

Foto: Foto:

Rebecca Bakker van Rabobank Rotterdam kwam afgelopen vrijdag een cheque brengen voor het project ter waarde van 605 euro waarmee de Zalmplaatschool voor het zomerpakket al een hele mooie start heeft! Naast dat het erg leuk was om te doen, was het ook leerzaam voor de kinderen. "We hebben er een stukje ondernemerschap aan gekoppeld. De leerlingen hebben zelf van A tot Z een rommelmarkt georganiseerd. Hebben op de personeelsvergadering tijd gekregen om erover te vertellen, hebben een commissie gevormd, houden aan het einde van het jaar een powerpoint. Elk kind heeft een rol." Mocht u ook uw steentje willen bijdragen of heeft u een goed idee voor een inzameling. Laat dat dan vooral weten via de mail: w.kluiver@zalmplaatschool.nl.

Kerstspel op boerderij de Buytenhof

Kerstspel bij zorgboerderij De Buytenhof.

Rhoon - Op vrijdagavond 21 december spelen de zorggasten samen met de jongeren van Zorgboerderij de Buytenhof het Kerstspel op het boerenerf. Ook de dieren hebben een bescheiden rol. Jaarlijks spelen de zorggasten het verhaal van de geboorte van Jezus in de buitenlucht. Het donkere boerenerf van de Rhoonse boerderij vormt een schitterend decor. Een vuurtje en fakkels zorgen voor warmte en licht.
Het Kerstspel vindt plaats voor de Boerderijwinkel van de Rhoonse zorgboerderij. Het spel begint om 19.30 uur en duurt ongeveer een half uur. "Als het heel slecht weer is en de regen met bakken naar beneden komt, gaat het Kerstspel helaas niet door. Via de website van De Buytenhof, www.debuytenhof.nl houden we u op de hoogte over het eventuele afgelasten van de voorstelling. Na afloop van het Kerstspel bieden we u in de theeschenkerij een warm drankje aan. We vragen u om zoveel mogelijk op de fiets te komen en als u met de auto komt om op onze parkeerplaats te parkeren. Ook is het belangrijk, dat u zich goed warm kleedt. We zien er naar uit om samen met u Kerst te vieren. Zorgboerderij de Buytenhof vindt u aan de Rijsdijk 98 in Rhoon."

Kerstavond dienst

Hoogvliet - Op maandag 24 december 2018 wordt er een kerstavond dienst georganiseerd in de GKV-kerk, Middenbaan-Zuid 75 in Hoogvliet. De dienst vangt aan om 20.30 uur. Na afloop van de dienst is er nog gelegenheid om gezellig na te praten onder het genot van een beker warme chocolademelk en Gluhwein. Iedereen is van harte welkom! De viering op 1e Kerstdag (dinsdag 25 december) begint om 10.00 uur. Na afloop van de dienst is er gelegenheid om nog gezellig na te praten. Ook is er koffie/thee of limonade met wat lekkers verkrijgbaar. U bent van harte genodigd om het kerstfeest met ons mee te vieren.

Kerst bij Rijnmond HS

Hoogvliet - Op vrijdagavond 21 december om 20.00 uur klaverjassen bij Rijnmond Hoogvliet Sport. De entree dezeavond is 5 euro. Er is ook een tombola. Aanmelden via 010-4169300.

Jarige van de week: Twan Kasten

Jarige van de week Twan Foto: Familie

"Op eerste Kerstdag wordt onze jongste kleinzoon Twan Kasten uit Rhoon 5 jaar. Hij is bezig met zwemles en ook zit hij sinds kort op turnen. Twan vind het gaaf om naar de kinderboerderij te gaan en geeft graag de kippen en eenden eten. Twan, van harte gefeliciteerd met jouw verjaardag."

Liefs opa en oma van Vliet

Kort nieuws

Foto: Persgroep

Cursus Spaans

Poortugaal - Eurotaal heeft in januari nog enkele plaatsen vrij voor de groepscursus Spaans. Locatie: De Brinkhoeve - Kerklaan 12 - Poortugaal. Bel voor inschrijving of informatie met Laurens 't Hart - 0653 317 615 of stuur een mail naar: info@eurotaal.com, via: www.eurotaal.com kan ook.

Muzikale avond Lava

Poortugaal - Vocal Group Lava nodigt iedereen van harte uit voor een gezellige muzikale avond. "Het zou kunnen dat u nog niet eerder van ons gehoord heeft en daarom stellen we ons eerst even voor. Wij zijn 8 vrouwen uit de regio, met een passie voor het samen a capella zingen. Onze stemmen zijn ons instrument, daarmee kleuren we een lied: van groots en meeslepend naar klein en verstild. Wij zingen (en performen) ruim 6 jaar met elkaar en treden heel regelmatig op. Veel van die optredens zijn besloten, zo ook onze kerstuitvoeringen van de afgelopen jaren. En hoe leuk dat ook was.... nu willen we een kerstoptreden met en voor iedereen." Dit is op vrijdagavond 21 december om 20.00 uur in de Brinkhoeve (Kerkstraat 12, Poortugaal), om 19.30 wordt u ontvangen. Kaartjes kosten 7,50 incl. de consumptie vooraf, en zijn te bestellen op info@vocalgrouplava.nl of aan de zaal op de avond zelf.

Kerstconcert

Regio - Het Christelijk Gemengd koor 'The Credo Singers' zal op zaterdag 22 december 2018 haar jaarlijkse kerstconcert geven in: kerkelijk Centrum 'Open Hof', Hesseplaats 441, 3069 WA Rotterdam (Ommoord). De aanvang van het concert is 20:00 uur. De kerk is open vanaf 19:15 uur. De 'Open Hof' is rolstoelvriendelijk. Bij het gebouw is een groot gratis parkeerterrein. Ook met het openbaar vervoer is het gebouw zeer goed bereikbaar via Metrostation Hesseplaats. De toegangsprijs bedraagt: € 16.00. Inclusief programmaboekje en koffie of thee in de pauze. Kaarten bestellen bij: Joost Mout, telefoon: 0181-616548.

Kerstbingo

Hoogvliet - Op 21 december is er in de Zevensprong een kerstbingo voor volwassenen. Enkel boekje kost 15 euro (alle cijfers) een dubbel boekje 20 euro. De inloop om 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. Er worden 5 rondes gespeeld en één extra ronde. Opgeven bij de Zevensprong.

Foto van de week

Foto van de week, weiland op een koude dag. Foto: Emmy Oster Foto: Emmy Oster

Koude dag

Deze week een prachtige foto van Emmy, gemaakt in Hoogvliet. "Weiland bij Duifhuisweg rond half tien 's morgens op een koude dag in Hoogvliet." Ook een mooie foto gemaakt? Stuur deze dan in voor de rubriek 'Foto van de week'. Dit kan door te mailen naar de redactie van De Botlek via redactie.bl@persgroep.nl. Nog een mogelijkheid is om een foto te plaatsen op de Facebookpagina van De Botlek: www.facebook.com/DeBotlek. Vergeet geen begeleidend tekstje mee te sturen.

Foto: Emmy Oster

SV Poortugaal weer nipt onderuit

Dirven: 'Een gevaarlijke competitie'

SV Poortugaal deed niet onder voor koploper Rijsoord, maar verloor wel op eigen veld met 1-2 (foto: John de Pater) Foto: john de pater

SV Poortugaal gaat als nummer elf van de eerste klasse B de winterstop in. De ploeg van trainer Henk Dirven verzamelde twaalf punten uit elf wedstrijden. De top-vier heeft een gaatje geslagen, de overige clubs in de afdeling behoren, op RVVH na, tot de grote middenmoot.

'Er zit een patroon in, dus is het niet alleen pech'

POORTUGAAL – Leven kan Dirven niet met het puntenaantal halverwege competitie. "Maar we hebben niet te weinig punten omdat wij tekort zijn gekomen. Dat is het niet. In veel duels waren wij gelijkwaardig of zelfs beter dan de tegenstander, maar stonden we wel met lege handen na negentig minuten voetbal. Het lukt ons te weinig om een wedstrijd over de eindstreep te trekken en dus staan we waar we nu staan." En dus zoekt de oefenmeester van de fusieclub naar oorzaken. "We krijgen teveel goals tegen, twee plus per wedstrijd. En de helft van die goals incasseren wij uit spelhervattingen. Dat zien we de laatste weken wat beter worden, maar het lek is nog niet boven", vindt Dirven. "Zelf missen wij de meedogenloosheid om een wedstrijd te beslissen. Afgelopen zaterdag speelden wij tegen Rijsoord, de koploper van de competitie. Een duel tussen de nummers één en elf. Maar dat verschil zag je niet terug op het veld. Maar zij wonnen wel met 2-1. Er zit een patroon in, dus we kunnen het niet alleen op pech schuiven natuurlijk." Het was namelijk de zoveelste nipte nederlaag voor SV Poortugaal dit seizoen. "Het gaat een keer de goede kant opvallen. Maar we moeten alert blijven. Het is een gevaarlijke competitie. Ik denk ook echt dat de beslissingen pas vallen op de laatste speeldag. Bovenaan, maar ook zeker onderin." Alleen hekkensluiter RVVH heeft pas acht punten, al wonnen de Ridderkerkers de laatste van 2018 wel van De Meeuwen met 3-1. Heinenoord staat op elf punten, daarboven drie clubs met twaalf punten. Naast SV Poortugaal zijn dat De Meeuwen en Deltasport. Zelfs nummer vijf Brielle staat met zeventien punten niet ver weg. Rijsoord gaat alleen aan kop na zaterdag. Zelf won die club van SV Poortugaal, medekoploper SHO liet twee punten liggen tegen Forum Sport. Het werd 1-1.

Monsterscore voor Badminton Rhoon

BCN Rhoon. Foto: Paul Schipper Paul Schipper

Rhoon - Het tweede team van badmintonvereniging BCN Rhoon heeft afgelopen week een riante overwinning geboekt, 8-0. De bezoekende vereniging was hekkensluiter VTO uit Cromstrijen. De wedstrijd werd gespeeld in het kader van de Hoeksche Waard Competitie. De dames van BCN Rhoon, Tamara, Vicky en Maria hadden, gezien de setstanden 21-14 en 21-10 geen moeite met de tegenstanders. De heren dubbels van Ronald, Charlie en Mischa maakten het nog enigzins spannend: tweemaal 21-18. Halverwege was al een voorsprong bereikt van 4-0. De mix partijen gaven geen wijziging van het beeld te zien waardoor alle games in twee sets werden afgedaan met een fraaie 8-0 overwinning na afloop op het scorebord. Door dit resultaat, de laatste wedstrijd dit jaar voor team 2, stijgt BCN Rhoon in de rangschikking naar de tweede plaats. Na afloop werd er gezamenlijk nog een hapje en drankje genuttigd en nagepraat over de wedstrijd. Ben je nieuwsgierig geworden naar het spelen bij BCN Rhoon? Kijk dan eens op de website vanwww.bcnrhoon.nl. Naast de competitie teams zijn de leden onderling actief met badminton wedstrijden. Recreatief spelen en het verenigingsleven staan er centraal. BCN Rhoon speelt iedere woensdag en vrijdag vanaf 19.30 in sporthal Rhoon aan de Stationsstraat.

VV Pernis JO17-1 kampioen

vv Pernis JO 17-1 huldiging kampioenschap R. Schenk

De jongens van de JO17-1 van vv Pernis werden zaterdag gehuldigd vanwege het behaalde kampioenschap. Het team van trainer Servulo Oliveira behaalde deze zege door de tot nu toe gespeelde wedstrijden in deze competitie winnend af te sluiten met een positief doelpuntensaldo van 54! Ondanks de grauwe gure dag dus feest voor deze mannen. Hierbij de felicitaties namens de vaste aanhang aan trainer, grensrechter en het team.

Spreekcursus Spaans

Poortugaal - Op donderdag 17 januari start een spreekcursus Spaans op locatie De Brinkhoeve - Kerkstraat 12 - Poortugaal. Er is een beginnersgroep en een groep voor cursisten met een basis. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. "We gaan het spreekniveau opbouwen door veel te converseren. Het is voor iedereen haalbaar, dat men vóór de zomervakantie een aardig mondje Spaans spreekt. Informatie staat op www.eurotaal.com of schrijf je in via Laurens 't Hart - 0653 317 615. Of mail: info@eurotaal.com.

Kort nieuws

Foto: Persgroep

Kerstfeest in de Dorpskerk

Hoogvliet - Na onderbreking van een jaar zal dit jaar in de Dorpskerk in Hoogvliet het Kerstfeest weer worden gevierd, maar er is wel iets veranderd: op maandagavond 24 december begint de Kerstavondviering om acht uur (20.00u). Op Kerstmorgen vieren we het feest om tien uur, zoals altijd. Opnieuw geldt onze tip om op tijd te zijn - sinds de Antwoordkerk gesloten is zit de Dorpskerk elke zondag goed vol. Aan beide diensten wordt medewerking verleend door het christelijk gemengd koor Rejoice. 's Avonds is ds Viola Huls de voorganger, op kerstmorgen gaar ds Robert Wilschut voor. Had u de vernieuwde binnenkant van de Dorpskerk nog niet gezien? Dan is dit een uitgelezen kans om uw kennismaking met de kerk te vernieuwen.
Welkom aan Achterweg 10 in Hoogvliet.

Geen spreekuren

Rhoon - Het computerspreekuur van Seniorweb Rhoon komt in verband met de feestdagen te vervallen op 20, 27 december en op 3 januari. Vanaf 10 januari is er weer iedere donderdagochtend van 09.30 – 12.00 uur inloopspreekuur. Locatie: wijkcentrum Portland, Hof van Portland 41, Rhoon.

Poortugaal - Het computerspreekuur van Seniorweb Poortugaal komt te vervallen op 24 en 31 december. Vanaf 7 januari is er weer iedere maandagochtend van 09.30 – 12.00 uur inloopspreekuur. Locatie: Wijkcentrum De Boekenstal, Dorpsstraat 34 te Poortugaal.
Voor meer informatie zie de site https://poortugaal.seniorweb.nl, of e-mailadres : seniorweb.albrandswaard@gmail.com.

Sluiting SWA

Albrandswaard - In verband met de feestdagen in december is Stichting Welzijn Albrandswaard gesloten van 24 december t/m 1 januari 2019. Er is dan ook geen inloopspreekuur en geen telefonische bereikbaarheid bij Vraagwijzer. Voor dringende vragen willen we u doorverwijzen naar bereikbaarheidsdienst van het wijkteam 010-5061111. Vanaf 2 januari is Vraagwijzer van maandag t/m donderdag telefonisch te bereiken van 09.00 tot 15.00 uur en op vrijdag van 09.00 – 12.00 uur op 010 – 50 11 222. Iedere werkdag is er ook een inloopspreekuur bij Vraagwijzer van 09.00 – 12.00 uur. Tijdens het inloopspreekuur kunt u zonder afspraak terecht met uw vragen rondom wonen, welzijn, zorg en inkomen. Meer informatie over Stichting Welzijn Albrandswaard is te vinden op de website, te weten: www.welzijnalbrandswaard.nl.

Ingezonden: kippenhok

Rhoon - "In het dorpje Rhoon staat aan de rand van de Maas de sportschool Van Gameren. In de sportschool is niet alleen een fitnessruimte te vinden maar ook: een kinderopvang, zonnebank & sauna, judo lessen en danslessen. De danslessen zijn in twee verschillende klassen. De ene les is voor kinderen van 0 tot 14 en de andere voor 15 jaar en ouder. Afgelopen 5 december was er voor de kinderen en jongeren in eerste instantie geen dansles vanwege pakjesavond. De danslerares 'Roxanne' verwachte dan ook maar weinig leerlingen. Na veel sombere gezichten en protesterende kinderen bedachten de eigenaresse 'Carla van Gameren en Roxanne' zich, er kwam een combinatieles. ''Het was een enorm gezellig kippenhok'', aldus Roxanne. De jonge leerlingen keken hun ogen uit bij de dansjes van de oudere meiden. Uiteindelijk kwamen er dus meer leerlingen dan verwacht. De leerlingen concludeerde dat dit voor herhaling vatbaar is."

Laatste stukje Portlandse Hoek wordt afgebouwd

Familie Bruinix-Warnaar met wethouder Bas Boender en locatiemanager Peter Inzens van Bouwfonds BPD op de plek waar de laatste 26 woningen van de wijk Portland-Rhoon komen. Foto: Joop van der Hor Foto: Joop van der Hor

RHOON-PORTLAND - Afgelopen vrijdag is de eerste heipaal de grond in gegaan voor het bouwen van de laatste 26 twee-onder-één-kapwoningen van het type "Emma" in fase 11 van het project Portlandse Hoek in Rhoon.

Wethouder Bas Boender van Albrandswaard, Jakobien Warnaar en haar vriend Paul Bruinix was de eer gegund om de officiële eerste paal van het plan in de grond te slaan. Het met totaal vier kinderen samengestelde gezin kijkt enorm uit naar hun nieuwe woning die eind zomer 2019 opgeleverd moet worden. "Iedereen heeft straks z'n eigen kamer. Alleen mijn vriendin en ik moeten straks één kamer delen maar dan vinden we niet erg", grapt Paul Bruinix. De zelf in Rhoon geboren directeur Daan van der Vorm toonde zich een tevreden mens. "Alle 26 woningen zijn verkocht. Hiermee is de wijk Portland compleet en afgebouwd." Graaf Willem Bentinck, heer van Rhoon en Pendrecht, na 1732 rijksgraaf Bentinck, oudste zoon uit het tweede huwelijk van Hans Willem Bentinck, graaf van Portland, was een Nederlands edelman en politicus. Hij had als lid van de Ridderschap van Holland zitting in de Staten van Holland en West-Friesland. De wijk is naar het oude graafschap van de Bentincks vernoemt.

Koninklijke Onderscheiding voor Leen

Leen Zevenbergen krijgt een Koninklijke Onderscheiding tijdens de korpsavond van de vrijwillige brandweer. Hij wist van niets en was totaal overdonderd. Foto: Sjors Ribeiro Edison

Leen nu lid in de Orde van Oranje-Nassau

Albrandswaard - Familie en vrienden stroomden toe om vanaf 19.45 uur getuige te zijn van deze heuglijke gebeurtenis die plaatsvond in Intratuin Rhoon 15 december. Leen was daar aanwezig bij de korpsavond van de vrijwillige brandweer Albrandswaard en wist nergens van. Groot was dan ook zijn verrassing toen de burgemeester en allerlei bekenden binnenkwamen. Burgemeester Wagner stond in zijn toespraak uitgebreid stil bij de verdiensten van Leen en hoe bijzonder het is om 45 jaar bij de brandweer te zitten: "In 1975 ben je met Lea getrouwd, je was toen al 2 jaar in dienst van de toenmalige vrijwillige brandweer Poortugaal, waar je in april 1973 bent begonnen". De burgemeester besloot met de woorden: "Ik vind het een grote eer je te mogen vertellen dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd jou te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau". Leen reageert: "Ik ben blij verrast dat ik in aanmerking ben gekomen voor een onderscheiding. Het geeft een warm gevoel gewaardeerd te worden". Leen heeft zich vanaf 1973 altijd volledig ingezet voor de burgers van Poortugaal en later van Albrandswaard. Tijdens de samenvoeging van de korpsen Rhoon en Poortugaal in 2003 is hij een belangrijke bruggenbouwer geweest om deze unieke korpsen nader tot elkaar te brengen. Hij heeft de rang van Brandwacht 1e klasse gehad en is ook chauffeur/pompbediende geweest. Hij was op bijna alle wekelijkse oefenavonden aanwezig en deed mee met de (half)jaarlijkse oefendagen in Nederland, België en Duitsland. In zijn jaren als repressieve vrijwilliger heeft Leen zich maximaal ingezet voor de burgers. Hij was altijd kundig, daadkrachtig en alleen afwezig als hij voor zijn werk in het buitenland was. Leen: "Ik moest elke maand een week voor Intratuin naar Azië, maar verder deed ik mijn best er altijd te zijn". Leen heeft levens, dieren en bezittingen gered en beschermd. Naast het normale werk bij de brandweer liep Leen voorop als het ging om het regelen van belangrijke randzaken. Dat deed hij o.a. door met Intratuin diverse brandweeractiviteiten te sponsoren of zakelijke kennissen te laten sponsoren door spullen kosteloos beschikbaar te stellen voor open dagen van de brandweer. Ook is hij medeorganisator van de brandweerdagen voor kinderen met een beperking. Deze open dagen, korpsavonden en dagen voor kinderen met een beperking zouden zonder zijn inzet onmogelijk zijn. Helaas is Leen sinds 2015 niet meer repressief inzetbaar vanwege de Ziekte van Parkinson. Dat weerhoudt hem er echter niet van zich te blijven inzetten voor het korps. Op oefenavonden helpt hij nog steeds met het bedenken, uitzettenen en beoordelen van oefeningen.

Burgemeester Wagner feliciteert Leen Zevenbergen, die zojuist officieel lid is geworden in de Orde van Oranje-Nassau Foto: Sjors Ribeiro Edison
Foto: Yvonne Schults
Foto: Persgroep

Leen nu lid in de Orde van Oranje-Nassau

Heel veel kerstactiviteiten.

Vrijdag
21 december

11.00 Kerst/rommelmarkt de Vliet Het team en de leerlingen van S2C nodigen iedereen uit om onze Kerst/rommelmarkt te bezoeken voor leuke koopjes. Wilt u zelf een tafeltje om spullen te verkopen neem dan contact op met de school. Wij verwelkomen u met warme chocolademelk en zelfgebakken oliebollen. Wij hopen u te zien 21 december! S2C de Vliet, Klencke 603, 3191vz Hoogvliet Rotterdam

12.00 Lunchen in de Zevensprong Even geen zin om zelf een lunch klaar te maken of om alleen te eten? Iedere maandag en vrijdag kunt u tussen 12.00 en 13.00 uur in De Zevensprong, Mosoelstraat 20, terecht voor een lekkere en voedzame lunch. Kosten € 2,- per keer. Aanmelden is gewenst maar niet noodzakelijk. Contactpersoon: Peter Berntsen, tel. 010-416 14 88. LCC De Zevensprong, Mosoelstraat 20, 3193el Hoogvliet

Het koor in vol ornaat, komt u naar hen kijken en luisteren? Foto: Joyful Singers

14.00 Kerstviering met Joyful Singers Kom kijken en luisteren naar gemengd koor Joyful Singers uit Poortugaal tijdens de kerstviering in de Klepperwei. Zij zingen 21 december vanaf 14.00 uur diverse kerstliederen uit hun uitgebreide repertoire voor de bewoners van de Klepperwei, maar publiek is ook van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn en gezellig mee te zingen tijdens de samenzang. Zorgcentrum De Klepperwei Rhoon, Zwaluwenlaan 1, 3161tw Rhoon.

19.30 Kerst Bingo in De Zevensprong 21 december organiseren Dominique de Bruijn Dennis Hendrik Pieter Kleijn Louwra Hubregtse Jaco Pieterse en ik een kerst bingo voor volwassenen. Enkel boekje 15 euro (alle cijfers ) Dubbel boekje 20 euro. Inloop 19.30 uur. Start om 20.00 uur. Lokatie : de zevensprong. We zullen 5 rondes spelen + een extra ronde. 18 keer kans op een super mooie prijs! Opgeven bij Dominique de Bruijn of Dennis Hendrik of Pieter Kleijn.

20.00 kerstklaverjassen en jokeren op vrijdag 21 december is er weer klaverjassen en jokeren bij Rijnmond Hoogvliet Sport Naast de altijd aanwezige gezelligheid zijn er mooie prijzen in de kerstsfeer te winnen De avond begint om 20.00u en de entree is €5 De koffie staat uiteraard voor u klaar. Wilt u zich van te voren opgeven voor deelname dan kan dat bi leen nigg zijn tel.nummer is 06-40298848 of per mail naar leennigg@hotmail.com of 010 4169300. Hoogvliet, Botreep 21, 3192pc.

Zaterdag
22 december

14.00 Sluiting Oudheidkamer ivm feestdagen In verband met de naderende feestdagen zal de Oudheidkamer Rhoon en Poortugaal gesloten zijn op de zaterdagen 22 en 29 december 2018. Op zaterdag 5 januari 2019 zijn bezoekers weer van harte welkom bij de expositie.

Zondag
23 december

18.00 Kinderkerstfeest Ook dit jaar is er weer het Kinderkerstfeest en een lampionnenoptocht met zelfgemaakte lampionnen! Bij de Haven (Emmastraat 9 te Poortugaal) begint om 18.00 uur de lampionnenoptocht die rond 18.15 uur weer eindigt in de Haven. Daar begint om 18.30 uur het Kinderkerstfeest. We gaan kerstliedjes met elkaar zingen en horen natuurlijk het kerstverhaal door kinderen verteld. Tot ziens op zondag 23 december om 18.00 uur in de Haven. de Haven, Emmastraat 9, 3171ah Poortugaal

Maandag
24 december

12.00 Lunchen in de Zevensprong Even geen zin om zelf een lunch klaar te maken of om alleen te eten? Iedere maandag en vrijdag kunt u tussen 12.00 en 13.00 uur in De Zevensprong, Mosoelstraat 20, terecht voor een lekkere en voedzame lunch. Kosten € 2,- per keer. Aanmelden is gewenst maar niet noodzakelijk. Contactpersoon: Peter Berntsen, tel. 010-416 14 88.

Lchi ontvluchtte Eritrea alleen...

Na barre tocht nu thuis in Rhoon

Eritrese vluchtelinge Lchi (r) vertelde over haar vlucht. Jacqueline (l) vertaalde het. Middenin roostert Aster koffiebonen op een gasbrander Foto: Yvonne Schults

Het Verhalenhuis van 13 december was uitverkocht. Ruim 40 mensen genoten in het Buytenhuis van een Eritrese maaltijd, bereid door Eritrese vluchtelinge Lchi en vrijwilligers. Het eten werd traditioneel zonder bestek gegeten, maar werd met behulp van een soort pannekoek (engera) naar de mond gebracht. Helemaal in de stemming verhuisde het publiek naar boven.

Lchi gaat beter Nederlands leren en start zorg-opleiding

Albrandswaard – Op het podium roosterde Aster de Bruin koffiebonen op een gasbrander. Eerst werden filmpjes getoond over hoofdstad Asmara en het Eritrese dorpsleven. Vervolgens vertelde Lchi, gekleed in prachtige Eritrese kleding, in het Tigrinya haar verhaal. Jacqueline Sterenborg vertaalde het vervolgens in het Nederlands. Haar verhaal begint op het Eritrese platteland. Op haar 13e verhuist Lchi naar Barentu, waar ze naar school gaat en nieuwe vrienden maakt. Als zij 16 jaar is trouwt ze en bevalt op haar 17e van haar zoontje. Het huwelijk is niet goed en na haar scheiding gaat Lchi met haar zoontje bij haar ouders wonen tot ze haar 2e man ontmoet. De leefomstandigheden zijn zwaar. Ze horen veel over Eritreeërs die een nieuw leven in Europa wilden beginnen en het niet gered hebben (Lchi's broer is verdronken), maar willen toch een poging wagen. Haar man vertrekt eerst. Vervolgens gaat Lchi alleen op pad, haar zoontje blijft bij haar ex-schoonouders, want de barre tocht door de Sahara zou te zwaar zijn. Ze loopt 2 weken, haar water raakt op. Met een auto gaat ze naar Libië. Er is weinig eten en drinken. Na 1 maand gaat ze met een klein bootje naar een zeeschip dat hen naar Italië brengt. Het bootje is afgeladen, water klotst over de rand. Dan met een auto naar Duitsland om per trein in 2015 in Nederland te arriveren. Ze verblijft 8 maanden in AZC Ter Apel en daarna in AZC Dronten. Ze krijgt een status en komt definitief naar Rhoon. Vluchtelingenwerk Albrandswaard vangt Lchi op. Ze integreert goed, doet vrijwilligerswerk in de Klepperwei. In 2019 gaat ze Nederlands leren en start ze een opleiding ouderenzorg. Ze hoopt dat haar zoontje snel bij haar kan komen wonen. Van haar man heeft ze niets meer vernomen.

Foto: Yvonne Schults

Actie 'OMARM' ook in Rotterdam

Foto: Persgroep

ROTTERDAM- Onder het motto: 'Goed voorbeeld, doet goed volgen' is donderdag 20 december de actie 'OMARM' geïntroduceerd in Rotterdam-Zuid.

Sonja van 't Verlaat bezoekt met haar echtgenoot Jan maandelijks de 'Toksjoo op Zuid' waar vaak een goed doel als onderwerp aan de Toktafel van presentatoren Roel Pot en Joop van der Hor wordt belicht. Dit keer was het op speciaal verzoek van Sonja de beurt aan de actie 'OMARM', een actie van verschillende partijen om geld in te zamelen voor de voedselbank Spijkenisse e.o. Ook het Botlek redactieteam, afdeling commercie, correspondenten en fotografen hebben de actie letterlijk omarmt door een polsbandje te kopen en te dragen. Joop is behalve één van de presentatoren, ook columnist van de Botlek en was direct voor het idee van Sonja van 't Verlaat te porren. Tijdens de altijd wat gezellig chaotische praatshow werden 40 polsbandjes verkocht a twee euro per stuk, waarmee toch mooi 80 euro werd opgehaald voor de voedselbank Spijkenisse. Zangeres Sandy Struijs zong speciaal voor deze avond het nummer 'Omarm me' van Ronnie Flex & Blof. Op zondag 6 januari van 15 tot 17 uur is er een speciale nieuwjaars Toksjoo bij restaurant LISA aan het Annie M.G. Schmidtplein 4 onder het gloednieuwe Zwembad Rotterdam naast bus- en metrostation Zuidplein. De toegang is gratis.

Tijdens de 'Toksjoo op Zuid' zijn omarm-bandjes aan het publiek verkocht. vlnr: Schrijfster Bea Bambara, presentator Joop van der Hor en vaste gaste/dichteres Marianne Weber. Foto: Sandy Struijs Foto: Sandy Struijs

Captainsdiner voor telefooncirkel

De cirkel bestaat 10 jaar

Vrijwilligers van de telefooncirkel genieten van Captains Diner.

Elke drie maanden komen de deelnemers en de vrijwilligers van de telefooncirkel bij elkaar voor een kopje koffie of een lekkere maaltijd. Donderdag 29 november is er een Captainsdiner gekookt in het sfeervolle jongerencentrum (JCA) van Stichting Welzijn Albrandswaard in Poortugaal.

Albrandswaard - De tafels waren leuk gedekt in de stijl met waterkaarten en placemats met daarop ouderwetse foto's van de havens van Rhoon en Poortugaal. Er werd lekker gegeten en gedronken en vooral ook bijgekletst. Tijdens de bijeenkomsten van de telefooncirkel krijgen de deelnemers elke keer de nieuwe roosters voor de komende tijd en kan iedereen ook in levende lijve kennismaken met nieuwe deelnemers en de vrijwilligers. De vrijwilligers van de Albrandswaardse telefooncirkel zijn de drijvende krachten van de cirkels. Zij starten en sluiten elke ochtend, dus zeven dagen per week, de cirkels.

Jubileum

Foto: Foto:

'De vrijwilligers weet 's morgens of iedereen wakker is'

"Het is bijzonder te melden dat we dit jaar een jubileum hadden, namelijk het 10-jarig bestaan van de telefooncirkel. Hier zullen we in januari 2019 extra aandacht aan besteden. De cirkels dienen verschillende doelen. Het zorgt ervoor dat iemand waarvan het netwerk is afgenomen door verschillende omstandigheden toch elke dag iemand spreekt en het gevoel heeft erbij te horen. Uit het dagelijks contact met elkaar kunnen vriendschappen groeien en breidt het netwerk weer uit."

Iedereen wakker?

"Tevens is het een controlemoment. De vrijwilliger weet bij sluiting van de cirkel 's morgens of iedereen wakker is en of het goed gaat. Zo niet, dan hebben zij een lijst met contactpersonen die gebeld kunnen worden in geval van geen gehoor of ziek zijn. De cirkel heeft op dit gebied al meerdere keren haar dienst bewezen. Als u denkt dat de telefooncirkel ook wat voor u zou kunnen zijn, neem dan gerust contact op met ons via onderstaand nummer of e-mailadres."

In top voor notendop

Klein maar fijn en je hoeft niet groot te zijn om indruk te maken! Deze twee korte spreuken lijken van toepassing voor het kleine scheepje de 'Sea Echo' welke de de hoog in top hangende Val van de Spijkenisserbrug onder doorvaart. Maar voor dit kleine onderdeurtje ging de brug wel hoog op haar tenen staan met lange files aan beide kanten tot gevolg. Foto: Joop van der Hor. Foti insturen of reageren? joopvanderhor@gmail.com

RWA oefent tegen Benfica

Rhoon - Het vlaggenschip van RWA speelt op 8 januari voor het tweede jaar op rij een oefenwedstrijd tegen Núcleo de Corfebol de Benfica. Benfica is in Nederland als voorbereiding op de IKF Europa Cup 2019. De wedstrijden van die IKF Cup worden in Kortrijk België gespeeld. De Portugezen spelen op donderdag 10 januari de eerste poulewedstrijd tegen Marmara University. Later die dag treedt het team aan tegen de Belgische kampioen Boeckenberg. De wedstrijd RWA-Benfica begint om 20.15 uur in Sporthal Rhoon.

Winst voor waterpolomeiden

sg SCOMZeehondDuck in 1e klasse

De waterpolo meiden CM1 van sg SCOMZeehondDuck uit Hoogvliet, Rozenburg en Brielle behaalde afgelopen zaterdag in een uitwedstrijd tegen de Wiekslag in Alblasserdam een mooi resultaat van 3 - 5 en hebben daarmee de bovenste positie bereikt in de eerste klasse B.

Hoogvliet - Het was een zeer spannende wedstrijd, het team van sg SCOMZeehondDuck opende de wedstrijd al na 45 seconden en kwam op voorsprong met 0-1.

Echter was de voorsprong voor korte duur. De meiden van de Wiekslag CM1 lieten zich niet gemakkelijk verslaan en beide teams creëren kansen en miste met met regelmaat het net te raken. Met de afsluiting van de tweede periode waren het de meiden van de Wiekslag welke de stand op 3-1 hebben gezet.

Foto: Foto:

Spannende wedstrijd waterpolo in Alblasserdam

Ommekeer

In de derde periode wist het thuisteam niet meer tot score te komen en was het sg SCOMZeehondDuck welke voor ommekeer zorgde en de stand kon terug brengen naar 3-3. In de vierde en laatste periode was het voor beide teams er op of er onder, voor het team van sg SCOMZeehondDuck kwam door het tactische spel en lukte het binnen 34 seconden te scoren en de stand op het voordeel te zetten. Niet veel later lukte het nogmaals om binnen de shotklok van 30 seconden weer een mooie aanval op te bouwen en werd van kortbij de bal in het doel gelegd.

Koploper

Met nog ruim 3:35 minuut op de klok en een stand van 3-5 was naar later bleek de wedstrijd gespeeld en kon het team sg SCOMZeehondDuck CM1 met 3 punten naar huis toe keren en werd het team koploper in de competitie. Wiekslag CM1 - sg SCOMZeehondDuck CM1 3-5 (0-1,3-0,0-2,0-2)

De waterpolo meiden sg SCOMZeehondDuck CM1 spelen aanstaande zaterdag een wedstrijd in Rozenburg tegen MNC Dordrecht om 15:30 uur. Toegang is gratis.

Marco Kroon signeert boek

De boekpresentaties bij Arno Snoek aan de Meent worden doorgaans goed bezocht zoals hier bij de presentatie van de dichtbundel 'Dichter onder Water'. Tekst & foto: Joop van der Hor Foto: Joop van der Hor

ROTTERDAM- Zelden heeft een boek zoveel stof doen opwaaien als 'Kroongetuige', het door majoor Marco Kroon geschreven relaas van zijn verblijf en werkzaamheden in Afghanistan voor de aldaar gestationeerde troepenmacht.

Tijdens een geheime missie wordt Kroon gevangengenomen. Hij doet hiervan melding, maar verzwijgt de zware vernederingen die hij moest ondergaan. De dodelijke vervolgacties, waarvan hij de sporen zorgvuldig uitwist, houdt hij geheim. Tien jaar later doet hij alsnog zijn relaas. Journalisten en experts hebben vrijwel onmiddellijk hun oordeel klaar. Ze noemen hem 'mediageil', een gestoorde leugenaar en een fantast. Maar wat is er daadwerkelijk gebeurd? Wat heeft Kroon verzwegen? En waarom verbrak hij alsnog de stilte? 'Kroongetuige' is het waargebeurde en schokkende verslag van een militair die in dienst van zijn land vrijwel alles gaf, maar thuis, in Nederland, niets vond dan beschuldigingen en onbegrip. Zijn verhaal is ongekuist, open, eerlijk en genadeloos. Majoor Marco Kroon (1970) is drager van de Militaire Willems-Orde, de oudste en hoogste onderscheiding toegekend wegens moed en trouw als commandant van een peloton van het Korps Commandotroepen in Afghanistan, in 2006. Majoor Marco Kroon signeert a.s. zondag vanaf 13.00 uur bij Boekhandel Snoek aan de Meent 126 te Rotterdam.

Foto: PR met toestemming

45 / 56

'Duidelijk te zien wie er niet thuis is'

Geef inbrekers geen kans

Inbreker met koevoet bij het keukenraam. 'Inventariseer op een vrije middag eens de zwakke plekken van je huis.' Foto: Stichting Nationale Inbraakpreventie Foto: Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken

32 procent van de 776 huishoudens die deelnamen aan het jaarlijkse onderzoek van de Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW) laat, bij afwezigheid tijdens de feestdagen geen bewoonde indruk achter in hun woning. Het huis blijft volledig donker. Ruim de helft (51 procent) laat slechts een of twee lampjes branden. Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken, zegt hierover: "Helemaal donker of slechts een of twee lampjes aan, staat min of meer gelijk aan een briefje op de deur met 'wij zijn niet thuis met de feestdagen'.

UTRECHT - Staal vervolg: "Inbrekers weten dan dat ze volop de tijd hebben om toe te slaan. Juist tijdens de feestdagen wordt bijna twee keer zo vaak ingebroken als in de rest van het jaar. Tref daarom de juiste maatregelen."

Wat is wel goed?

Foto: Hans van Oosterhoudt

tijdens de feestdagen wordt dubbel zo vaak ingebroken

Bijna een kwart regelt zelf, met behulp van een app, tijdschakelaars of de buren, dat de lampen die ze normaliter aanhebben, ook tijdens hun afwezigheid aangaan. "Zo is het voor een inbreker onduidelijk of er iemand thuis is. Hij zal dan eerder bij een woning inbreken waar het wel duidelijk is dat men er niet is", aldus Staal.

Wat kan er beter?

"Deuren goed op slot doen en een bewoonde indruk achterlaten: dat zou iedereen sowieso moeten doen", zegt Staal. "Gewoon volop de verlichting aan. Het kost misschien wat extra aan stroom, maar brengt een inbreker wel aan het twijfelen. Inventariseer op een vrije middag ook eens de zwakke plekken van je huis." Onderzoek laat namelijk zien dat bijna iedereen onterecht denkt dat het met de beveiliging van zijn huis wel snor zit. Toch zijn bijvoorbeeld maar liefst vier van de vijf achterdeuren zodanig slecht beveiligd dat een inbreker binnen enkele minuten binnen is. "Je kunt de achterdeur dan wel goed op slot draaien, maar een zwak slot of beslag houdt inbrekers echt niet tegen. En als het huis geen bewoonde indruk maakt, weet de inbreker dat ie voldoende tijd heeft om zijn gang te gaan", aldus Staal.

Piek van inbraken

Ongeveer de helft van de Nederlanders is tijdens de feestdagen op vakantie of op visite bij een vriend of familielid en daarom een of meerdere dagen niet thuis. Het is dan ook niet gek dat de piek van alle inbraken in de periode tussen Kerstmis en Oud & Nieuw valt. Volgens cijfers van de politie slaan inbrekers vooral toe in de avonduren tussen 17.00 en 21.00 uur. Tijdens dat heerlijke diner bij familie of goede vrienden dus. Een inbreker weet dat hij dan rustig zijn gang kan gaan en slaat bij het gemakkelijkste doelwit toe.

Tips voor inbraakpreventie

De stichting Nationale Inbraakpreventie Weken heeft vijf simpele tips om toe te passen: 1. Laat met behulp van een tijdschakelaar of app de lampen aangaan die je normaal ook aanhebt; 2. Laat een bewoonde indruk achter, dus zet de tv aan of zet 'nep-kaarsen' neer, die werken op batterij; 3. Ga je op vakantie? Vraag of iemand de post weghaalt en laat het aanrecht ietwat rommelig ogen; 4. Vraag de buren om een oogje in het zeil te houden en de lamellen of gordijnen vroeg in de avond even te sluiten en 's morgens weer te openen; 5. Start een whatsappgroep in de buurt om elkaar te waarschuwen bij verdachte situaties.

55 / 56