De Bevelander

12 juli 2017

De Bevelander 12 juli 2017


Jubileum in
zomerse sferen

Foto: Johan van der Heijden Foto: Johan van der Heijden

GOES - De wekelijkse Manhuistuinconcerten bestaan 45 jaar. Dat jubileum werd afgelopen zondag gevierd in de best denkbare omstandigheden. Het concert werd geopend door beiaardier Rien Donkersloot, die live te zien was in de Manhuistuin. Naast bekende klassieke muziek speelde hij ook nummers uit de de televisieserie Ja zuster, nee zuster. Dit unieke muziekspel werd afgewisseld met concertstukken door muziekvereniging Euphonia uit Goes. Voor een volledig volgelopen Manhuistuin gaf ook zanger en gitarist Wim Steenbakker acte de présence. De laatste muzikale performance was uit de monden van shantykoor het Veerse Scheepstuig.
FOTO: JOHAN VAN DER HEIJDEN

Is verkeer wel veilig?

Scholieren deden onderzoek

Leerlingen van groep 7 van de Prinses Beatrix School hebben de verkeersveiligheid van Goes onderzocht.

GOES - De leerlingen hebben verkeerssituaties die zij gevaarlijk vinden in kaart gebracht en vervolgens gewerkt aan oplossingen om deze situaties veiliger te maken. Deze plannen presenteerden zij afgelopen donderdag aan wethouder Loes Meeuwisse in het Stadskantoor. Het initiatief voor dit project komt vanuit de school zelf. De school wilde de leerlingen hiermee dit jaar op een bijzondere manier voorbereiden op het verkeersexamen dat in mei heeft plaatsgevonden. Om de verkeersregels en afspraken goed onder de knie te krijgen heeft de leerkracht samen met de leerlingen gekeken naar hoe bepaalde situaties veiliger kunnen. De 25 leerlingen hebben allerlei situaties uitgewerkt. Met het creatieve kinderbrein zijn allerlei oplossingen bedacht.
Een verslag van deze bijeenkomst staat op bladzijde 9 van deze krant.

Foto: Carrie Frederiks

Kinderen
exposeren kunst

Foto: PR
Foto: Mary Remijnse
Foto: Gemeente Goes

Passie voor Peeland van Petra Sloof: De flora en fauna

Petra Sloof, vogelaar, bij een inlaag

Verscholen in het groen van een levendige tuin, bijna tegen de Oosterscheldedijk aangeplakt, woont Petra Sloof in Colijnsplaat.

COLIJNSPLAAT - "Oorspronkelijk woon ik hier sinds 1974, in dat jaar is mijn man overleden. Wij kwamen hier voor een zomerwoning en zijn nu niet meer weg te branden. Wij woonden en werkten in Brussel maar ik kon ook vanuit Colijnsplaat mijn werkzaamheden in Brussel doen. Wij hadden deze woning als weekendverblijf en hadden ook een boot. Dat was hier indertijd een van de eerste boten in de jachthaven. Samen met mijn zoon besloot ik om niet meer in Brussel te blijven wonen. Ik heb diverse werkzaamheden gehad en de laatste waren voor het Zeeuwse Landschap." Petra vond het leuker om niet altijd de touwtjes recht te hoeven leggen, strak op de zeilboot. Zij zeilde wel erg graag en haar thuishaven was Colijnsplaat. "Maar ik hou heel veel van mijn tuin. Ik ben ook vogelaar. Rondlopen en hier langs de dijken met de mooie inlagen, daar geniet ik van. Mijn tuin verzorgt zichzelf. Je ziet wel eens mooie plaatjes met bloemen voor in je tuin, maar is de grond in je tuin daar wel geschikt voor? Ik heb bloemen en planten die gedijen. Ze zorgen voor zichzelf. Hebben planten het naar hun zin, dan komen ze terug en mogen blijven. Ik heb ook zevenblad waar veel mensen de pest aan hebben. Een bodembedekker, leuk om te zien hoe ze om voorrang strijden. Bovendien kun je zevenblad leuk en lekker door de spinazie doen."

Zeelandbrug

In de tijd dat Petra er woont heeft zij Noord-Beveland enorm zien veranderen. "Ik heb erg veel moeite met al die uitstulpsels die aan woningen worden gebouwd. Waarom geen architect er bij gehaald. Van de Zeelandbrug wordt ik blij, verdrietig als ik Colijnsplaat binnenrijdt. Er waren leuke huisjes met liefde verbouwd, tuintjes die vriendelijk aandoen, huisjes waar vriendelijke mensen wonen. Huizen van nu, lelijke huizen, daar wordt ik verdrietig van. In zulke dorpen horen er tuintjes voor. Dan maak je contact met elkaar, geen verkeer vlak langs je ramen. Ook voor de jeugd. Wij moeten zorgen dat de jeugd dingen te zien krijgt die mooi zijn." Petra Sloof (Bodegraven 1935) haar passie voor Peeland zijn de inlagen. "Prachtige gebieden met flora en fauna. Daar moeten wij vanaf blijven, niet te veel aan veranderen."

COLOFON DE BEVELANDER

Advertentieverkoop en media-advies
E advertising.zeeland@persgroep.nl
T 06 - 20 54 14 55

Familieberichten
E familieberichten@persgroep.nl
T (088)-013 99 99


Zelf een familiebericht opgeven kan via de website
www.familieberichtenonline.nl

Foto: Frank Husslage
Foto: Frank Husslage

Rubrieksadvertenties
E advertising.sales@persgroep.nl
T (088) 013 99 99

Bezorgklachten
Is de krant niet bezorgd? meld het via
www.de-bevelander.nl/service
T 088-05 61 595

Kantooradres
Edisonweg 37E
4382 NV Vlissingen
Redactie
Frank Husslage (content-coördinator), Carrie Frederiks, Leon Janssens, John de Kok, Rachel van Westen, Johan van der Heijden (fotograaf)

Persberichten
E redactie.bevelander@
persgroep.nl
T (088) 013 09 21

Clustermanager
Dennis Rijsbergen

Commercieel directeur
Tessa van Waarde

Algemene voorwaarden
en overige informatie

www.persgroep.nl/adverteren

De Bevelander is een uitgave van de Persgroep Nederland bv
Aangeboden kopij kan zowel worden geplaatst in de gedrukte als digitale uitgaven van Persgroep Nederland bv
Druk
De Persgroep Nederland

Volg ons ook op:
Facebook/DeBevelander

Website

de-bevelander.nl

Uit Nepal: de Sjaal met Verhaal

Foto: Persgroep

MIDDELBURG - De producten van Sjaal met Verhaal zijn inmiddels een begrip in Zeeland en omstreken. Wat in 2013 begon aan huis (4m2) is nu uitgegroeid tot een showroom van 330 m2. Hippe kleurrijke duurzame producten, geproduceerd in Nepal en Thailand, verkocht in Nederland en België. Sjaal met Verhaal werkt samen met ruim 30 lokale ondernemers in Nepal en ondersteunt daarbij even zoveel projecten. Daarbij draagt de organisatie bij aan het creëren van lokale werkgelegenheid, duurzaamheid en economische groei.

Donderdag 22 juni opent Burgemeester Harald Bergmann de nieuwe bedrijfsruimte met showroom van 330m2 van Sjaal met Verhaal in Middelburg. De opening start om 11.00 uur. Aansluitend is er van 13.00 tot 22.00 uur een open dag voor geïnteresseerden. In de showroom zijn alle producten van Sjaal met Verhaal te bewonderen. Én natuurlijk de bijbehorende verhalen achter de collectie.

Foto: Mary Remijnse

Het aanbod bestaat uit onder meer sjaals en omslagdoeken aangevuld met hippe sieraden en lifestyle accessoires. Handmade, Fairmade & Fairtrade. Inge Hoogesteger startte in 2013 met Sjaal met Verhaal. "In 2013 ging ik op vakantie naar Nepal. Al snel sloeg de vonk over met dit prachtige land en de mooie mensen. Tijdens het bezoek aan het kindertehuis in Pokhara werd na vele gesprekken met de kinderen en medewerkers één ding duidelijk; een tweede baan in de familie is noodzakelijk om boven de armoedegrens uit te komen. Dit leidde tot een business model waarbij lokale ondernemers uit Nepal de basis vormen voor de tussenhandel in Nederland." De producten zijn te koop via de webshop www.sjaalmetverhaal.nl. Foto: Mary Remijnse

Huize den Berg verder op stoom

GOES - Aan de Nieuwstraat verrijst Huize den Berg, als onderdeel van Hof den Berg, een complex van 24 appartementen voor mensen met een psychiatrische aandoening. Woningcorporatie RWS partner in wonen, zorgorganisatie Zeeuwse Gronden en Ypsilon ondertekenden onlangs de samenwerkingsovereenkomst waarin afspraken zijn vastgelegd. Het bouwen (en renoveren van twee bestaande panden) duurt nog tot halverwege 2018, is de verwachting. Na de oplevering komen er cliënten van Zeeuwse Gronden te wonen. Naast de woningen is er een gemeenschappelijke ruimte, waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten en bijvoorbeeld samen kunnen eten.

Beschut en veilig

"Ons concept is dat mensen met een ernstige psychiatrische ziekte zelfstandig wonen, in een eigen appartement, maar wel bij elkaar om vereenzaming tegen te gaan. En met begeleiding van onze organisatie", zegt Jan van Blarikom, voorzitter van de Raad van Bestuur van Zeeuwse Gronden. Volgens Van Blarikom wordt Hof den Berg een heel mooie woonvoorziening. "Midden in de binnenstad en tegelijkertijd beschut en veilig." Jürgen Heland van Ypsilon onderschrijft dat direct. Ypsilon is een vereniging van familieleden van mensen met een verhoogde kwetsbaarheid voor psychose. "Wij vragen om meer oog voor de driehoek hulpverlener – cliënt – familie."

Zelfstandig

Voor RWS vormen de cliënten van Zeeuwse Gronden een belangrijke doelgroep. "Het is van belang dat deze doelgroep zo zelfstandig mogelijk kan wonen", zegt Maarten Sas, directeur-bestuurder van RWS. "Wij staan open voor de ambitie van Zeeuwse Gronden om kleinschalige woonvoorzieningen te realiseren, het verrijkt ons aanbod."

E-njen

Burgemeester René Verhulst. Foto: gemeente Goes

In 2009 werd het Goese Meer omgedoopt tot het Victoriameer waaraan het succesvolle Ubuntu werd opgevoerd. In 2013 bood het Bosgebied-Zuid de Amazone-uitstraling voor Kausay Pacha. E-njen, het nieuwe buitenspektakel in augustus, speelt zich af op vijf bijzondere plekken in de Hollandsche Hoeve en in en om de nieuwe woonwijk Goese Diep. Muziek, liedjes, dans, theater en acrobatiek in een Aziatisch keizerrijk. Heel veel Goesenaren zetten zich in, al dan niet via een vereniging. In de voorstelling E-njen reis je als bezoeker mee met één van de drie gekleurde draken. Je kunt bij het bestellen van kaarten kiezen of je met de rode, blauwe of witte draak meegaat. Ik hoop dat u net als ik zo gaat meewandelen van tribune naar tribune en ondertussen praten over wat de volgende scène gaat bieden. En meereizen is toch wat anders dan gewoon zitten.

Gewoon om tafel met
elkaar praten. Weer eens
wat anders dan appen,
twitteren, facebooken en
chatten. En ze vonden het
nog leuk ook, daar in
het Omnium

Zitten gaat ook bijna niet bij Concert at Sea. Dat is ook niet de bedoeling, maar staconditie is wel nodig wanneer je de optredens van Anouk, UB40, Racoon en Blöf achter elkaar meemaakt. Anouk die in tegenstelling tot de andere bands nauwelijks contact maakt met het publiek. Een dialoog met 40.000 mensen op de Brouwersdam is niet mogelijk, maar de broers Campbell, Bart van der Weide en Paskal Jakobsen praten wel met het publiek.

Kijken en luisteren of het publiek bespelen is wat anders dan een dialoog. Goes in dialoog kenden we al over maatschappelijke onderwerpen en voor de Tweede Kamerverkiezingen hadden we een politieke dialoog georganiseerd, mede als gebaar tegen het eenrichtingsverkeer dat de politiek ook kan kenmerken. Vorige week was er voor het eerst een kinderdialoog. Met het kindercollege en een aantal leeftijdgenoten. Gewoon om tafel met elkaar praten. Weer eens wat anders dan appen, twitteren, facebooken en chatten. En ze vonden het nog leuk ook, daar in het Omnium. Ik ben benieuwd naar de dialoog, de wisselwerking dus, tussen de acteurs in E-njen en het meereizende publiek.

Mevrouw Pik 100 jaar

Foto: Gemeente Goes

GOES - Vorige week woensdag 5 juli wordt mevrouw H. Pik-Visser 100 jaar. Burgemeester René Verhulst heeft haar die dag gefeliciteerd. Mevrouw Pik-Visser is geboren in Kattendijke. Ze is getrouwd op 14 april 1943 met K. Pik, die overleed op juni 1989. Het echtpaar kreeg vier dochters en één zoon, 9 kleinkinderen en 6 achterkleinkinderen.

Beveland kort

Foto: Persgroep

Geld voor
opknappen

ZEELAND - De provincie trekt weer geld uit voor het opknappen van oude woningen. Het is de zesde subsidieronde van de Provinciale Impuls Wonen (PIW). Met een financiële bijdrage vanuit de PIW zijn de afgelopen jaren 107 slecht verkoopbare particuliere woningen gesloopt of samengevoegd. Wie in aanmerking wil komen voor de subsidie kan tot en met 3 september een aanvraag indien bij de provincie. Voorwaarden is wel dat de woning voor 1975 is gebouwd. Aanpassingen in het kader van duurzaamheid leveren extra punten op. De provincie organiseert 12 juli in het gemeentehuis van Reimerswaal in Kruiningen van 18.00 tot 20.00 uur een spreekuur. Meer info: zeeland.nl/piw.

Naerebout voor Kraak

Danny Vera gaat op zondagmiddag muziek draaien bij Omroep Zeeland. FOTO: PR

WOLPHAARTSDIJK - Mevrouw Kraak-van Loo uit Wolphaartsdijk is door burgemeester René Verhulst onderscheiden met de Frans Naereboutpenning. Die ontving zij vanwege het vrijwilligerswerk voor ouderensoos De Griffioen, waar mevrouw Kraak sinds 2002 actief is.

Muziekfestival in Nisse

NISSE - In het weekend van 15 en 16 juli wordt in Nisse het festivalweekend georganiseerd. Dat is een samenvoeging van muziekfestival Nisse (voorheen Pastorale) en Dialect Festival Nederland. Met op zaterdag muziek van Zeeuwse bodem. Het programma is op vier podia en duurt van drie uur 's middags tot een uur 's nachts. In de middag hoofdzakelijk akoestische en semi-akoestische optredens, Engelstalige folk en singer en songwriters in dialect. In de avond staan er pop- en rockcoverbands op het programma zoals Piece of the Action en Gino & The Buldoozeband. Naast muziek zijn er exposities van kunstenaars en kramen met streekproducten. Zondag staat het festival in het teken van de sixties met klassieke auto's en motoren. Dan begint het programma om twaalf uur.

Subsidie voor mytylschool

GOES - De Sprienke en Deltaschool Goes hebben twee mille gekregen van stichting Boone. Het bedrag is bedoeld om activiteiten zoals workshops en andere culturele activiteiten voor leerlingen met een beperking te organiseren. "Het bedrag is zeer welkom", zegt Josje de Regt, projectleider cultuureducatie bij de Sprienke en Deltaschool. "Onze leerlingen hebben door hun beperking vaak wat moeilijker toegang tot het vrijetijdsaanbod op het gebied van cultuur. We zien het als onze taak om de leerlingen onder schooltijd kennis te laten maken met allerlei facetten van cultuur, waarbij plezier en beleving voorop staan." Ook de leerlingen uit het Voortgezet Speciaal Onderwijs op de Sprienke zijn blij met de subsidie. Door een ambtelijke maatregel kunnen zij geen gebruik meer maken van de Culturele Jongeren Pas (CJP) waardoor ze korting mislopen.

Radio voor Danny Vera

GOES - Platen uit zijn eigen collectie, liedjes met een verhaal die hij iedereen wil laten horen. Zanger Danny Vera draait op zondagmorgen platen uit zijn eigen platenkoffer op Omroep Zeeland radio. Deze zomer is het programma The New Black and White negen weken lang op zondagmiddag te horen tussen 12:15 en 13:00 uur. Om 17:15 uur wordt het programma herhaald. Danny neemt de luisteraar mee terug naar de 50's en de 60's met muziek van Johnny Cash, Sinatra en Elvis. Muziek van zijn grote voorbeelden die hem hebben geïnspireerd in zijn eigen carrière maar die zelden op de radio te horen zijn.

Koperen feest Fenix

GOES - De Goese vrouwensociëteit Fenix viert 21 juli het koperen jubileum. Dat wordt gevierd in de Torenzaal van slot Oostende. Gasten zijn vanaf twee uur 's middags welkom. Om half drie start een rondleiding door het slot. Fenix is twaalf jaar geleden samengegaan met de NVVH, de Nederlandse Vereniging Van Huisvrouwen.

Foto-expo in Mariakerk

NISSE - Het Afasiecentrum Zeeland exposeert foto's in de Mariakerk. De cliënten hebben zelfstandig foto's gemaakt rond het thema: ik, verleden, heden, toekomst. Op die manier brengen ze hun veranderd leven in beeld. Afasie ontstaat vaak na hersenletsel, zoals een hersenbloeding of beroerte. Mensen kunnen daardoor moeilijker praten, begrijpen, lezen en schrijven. Onder begeleiding leren mensen met afasie beter communiceren. De tentoonstelling is elke zaterdag van 13.30 tot 16.30 en is nog te zien tot en met 10 september.

Veel vogels bij Kwistenburg

WOLPHAARTSDIJK - Kustvogels voelen zich thuis in de vorig jaar aangelegde schelpenstroken in natuurgebied Kwistenburg in het Veerse Meer. Dat zijn de bevindingen van boswachter Paul Begijn van Natuurmonumenten. Tijdens het eerste seizoen is er al meteen broedsucces van visdiefjes en dwergsterns. Ook is er een koppeltje noordse sterns gezien. Natuurmonumenten richtte vorig jaar verschillende plekken rond de Oosterschelde in als broedlocatie voor kustvogels.

Spijkerbroek inleveren

GOES - De Goes modewinkel Jeans Centre aan Lange Kerkstraat 46 is in samenwerking met het Leger des Heils de inzamelingsactie Refujeans begonnen. Het doel: zoveel mogelijk tweedehands jeans inzamelen ten behoeve van vluchtelingen in Nederland. Het Leger des Heils geeft aan dat er een structureel tekort is aan ingezamelde spijkerbroeken. Een broek inleveren kan in de winkel in Goes.

Fietsvierdaagse Goes

GOES - De Zeeuwse Fietsvierdaagse start dinsdag 25 juli bij het Omnium in Goes. Deelnemers hebben de keuze uit drie afstanden: 25, 40 of 60 kilometer. De routes voeren door Noord- en Zuid-Beveland. Het vertrekt is dagelijks vanuit Goes. Starten kan tussen 8.30 en 13.00 uur. De 25 kilometer is geschikt voor scootmobielen.

15 / 28

Dit eenjarig dametje zoekt een nieuw huis

Foto: Dierenasiel Goes

GOES - Doortje is een knappe jonge dame van een jaar oud. Ze is gewend aan andere katten en kan ook met kinderen samen. We hebben verder weinig meegekregen van haar gebruiksaanwijzing maar ze lijkt een makkelijk beestje met weinig eisen. Een soortgenootje erbij zou leuk zijn, evenals een tuintje waar ze lekker in (of uit!) de zon kan liggen... Dierenasiel De Bevelanden, Westhavendijk 140, 4463 AE GOES, tel. 0113-212473,
www.dierenasielgoes.nl


De Goese jaren van Frans Naerebout

Bevelandse biografieën

De naam van dit artikel was twaalf jaar geleden de titel van een expositie over Frans Naerebout in het Gemeentearchief van Goes. Samensteller Frank de Klerk schreef de bijbehorende tentoonstellingscatalogus.

GOES - Naerebout werd in Veere geboren op 30 augustus 1748, als zoon van een visser. Na één jaar verhuisden zijn ouders naar Vlissingen waar hij zijn jeugd doorbracht. Al vroeg hielp hij met broer Jacob zijn vader bij de garnalenvisserij. De Schelde met haar gevaarlijke zandbanken kende hij dan ook op z'n duimpje. Op zijn 26e trouwde hij met Catharina Spruijt met wie hij twee zoons en vier dochters kreeg. Naast het vissen ging hij steeds vaker schepen beloodsen. Als dertigjarige stond hij in Vlissingen bekend als een betrouwbare en bekwame loods. Landelijk werd hij bekend toen hij in juli 1776, samen met zijn broer en vier anderen tijdens twee lange reddingstochten, in totaal 87 opvarenden van het VOC schip "Woestduyn" veilig aan land bracht. De Vierde Engelse Oorlog zorgde ervoor dat handel opdroogde en waardoor weinig loodswerk voor hem overbleef.

Zijn erkenning en roem verdwenen en in 1808 verhuisde hij naar Goes. In Goes vond hij een baan als lantaarnopsteker van een nieuwe vuurbaak aan de Oosterschelde.

Portret van Frans Naerebout, geschilderd door Pieter Bourjé. Voor het eerst geëxposeerd in Museum Middelburg, 1817. Tegenwoordig te zien in het Muzeeum in Vlissingen. Foto: Archief

Hij werd bekend toen hij Woestduyn veilig aan land bracht

Tussen 1812 en 1814 kreeg hij een tweede betrekking: havenmeester van het Sas van Goes bij Wilhelminadorp. Zijn salaris stopte in 1816 toen bleek dat de nieuwe bewindhebbers van Goes verzuimd hadden de nodige gelden voor zijn post beschikbaar te stellen. Bij deze functie hoorde geen woning. Daarom huurde hij voor zijn vrouw en kinderen een woning. Tijdens zijn werk woonde hij in een armzalig hutje. Op het eind van zijn leven kreeg hij financieel eerherstel.

Een verzoekschrift aan koning Willem I werd beloond met een jaarlijkse toelage van 200 gulden per jaar en hij kreeg de titel "Broeder van den Nederlandsche Leeuw". Twee jaar na de dood van zijn vrouw, in 1816, keerde Naerebout niet terug van de vuurbaak. Na een zoektocht vond men hem bewusteloos aan de voet van de lantaarn. Enkele weken later stierf hij op 29 augustus 1818. Eén dag voor zijn 70ste verjaardag. Onder grote belangstelling werd hij begraven in de Magdalenakerk in Goes. Permanente erkenning kreeg hij na zijn dood: koning Willem III bepaalde dat er ten allen tijde een reddingsschip met zijn naam kwam; in 1919 kwam er een standbeeld in Vlissingen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte dit zwaar beschadigd en in 1952 kwam het huidige standbeeld. Ten westen van het Goese Sas werd een monument in de vorm van een basaltblok op 9 november 2009 aan de Oosterscheldedijk onthuld.