Zenderstreeknieuws IJsselstein Lopik

6 december 2017

Zenderstreeknieuws IJsselstein Lopik 6 december 2017


De lichtjes gaan aan

Sfeervol decemberprogramma

IJsselstein - De dag waarop de lichtjes in de Grootste Kerstboom worden ontstoken begint het kerstgevoel. Dat gebeurt zaterdag 9 december al om 11.00 uur met de kerstmarkt, waar de bezoekers vanaf 20.00 uur ook de lichtjes in de Gerbrandytoren kunnen zien branden. Het ontstekingsprogramma vanaf Het Podium start om 18.45 uur met dj Silvan en zanger Dennis Baars. Om 20.00 uur drukt Ton Westland – initiatiefnemer van 25 jaar geleden – met vertegenwoordigers van sponsors Alticom, Volker Wessels en Terberg de rode knop in. Daarmee start de lichtshow op een bekende kersthit, terwijl met speciale schijnwerpers de voet van de boom wordt verlicht. Als OG3NE het podium betreedt, start ook de verlichte Grootste Kerstboomloop.
Museum IJsselstein is verlicht met de tentoonstelling 'Kijk MIJ stralen', rond lichtkunst én 25 jaar Grootste Kerstboom. En dan zijn er nog de koopzondagen, elke zondag in december, de extra koopavond op 21 december, de kerstvoorstellingen en -concerten. Kijk voor alle info op UitinIJsselstein.nl.


Knuffel de Gruffalo

IJsselstein - Net als Sinterklaas en zijn pieten trok ook de Gruffalo zaterdag in de binnenstad veel bekijks. En net als bij de decemberberoemdheid waren sommige kleine kinderen wel een beetje bang. Want de Gruffalo is in de kinderboeken dan wel een lief 'monster', maar in het echt toch best groot. Ook enkele passerende viervoeters zetten het daarom spontaan op een blaffen. Voor de oudere kinderen was het bezoek van de Gruffalo een moment om even te knuffelen en op de foto te gaan.
En zelfs volwassenen bleken fans van de harige hoofdpersoon uit de kinderboeken van Julia Donaldson en Axel Scheffler.
(Foto: Lysette Verwegen)

Kerstmarkt in binnenstad

IJSSELSTEIN - De binnenstad – inclusief Overtoom en Basiliekpad – is zaterdag 9 december van 11.00 tot 21.00 uur één grote kerstmarkt. Proef de kerstsfeer en kom snuffelen op de markt vol speciale en bijzondere kerstartikelen en vind cadeautjes voor de feestelijke decemberdagen. De Overtoom is ingericht als foodplein. Ook voor kinderen zijn op diverse locaties leuke attracties. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Dutch Pride en De Batenbouwers.

Schrijf mee

Iets bijzonders te melden? Deel het met je stads-, buurt- en dorpsgenoten. Plaats je bijdrage op onze website via de knop Schrijf mee of Agendabericht plaatsen. Je bijdrage komt dan ook in aanmerking voor plaatsing in de papieren krant.

Kerstconcert Nicolaaskerk

IJsselstein - Leerlingen van organist Gerrit Christiaan de Gier geven zaterdag 9 december om 15.00 uur een kerstconcert in de Oude Sint Nicolaaskerk. De toegang is vrij. Er is een collecte ter dekking van de onkosten.

Schrijft u die stukjes?

Foto: Ad Velders

Als columnist moet je maar afwachten of mensen de moeite nemen om je schrijfsels te lezen. Bij mij blijkt dat wel mee te vallen. Onlangs zat ik met een vriendin koffie te drinken in een gezellig tentje in de Benschopperstraat, toen er opeens een grote vent in motorjack op onze tafel af kwam. "Schrijft u die stukjes in Zenderstreeknieuws?" vroeg hij. Ik was onmiddellijk in hoogste staat van waakzaamheid. Oorlogscorrespondenten lopen risico's, maar ook als columnist zit je in de frontlinie van de journalistiek. Mensen hebben tegenwoordig korte lontjes.

Mensen hebben
tegenwoordig korte lontjes

Ik bekeek de man aandachtig. Ik zag geen clubembleem. Was hij misschien lid van de "Heaven's Angels"? Nee, dat waren vrouwen, net als "Sweet Surrender". Misschien was hij van het IJsselsteinse chapter van "Loud pipes take lives". Zou hij ergens boos over zijn? Ik heb ooit geschreven dat motorrijders denken dat hun IQ in decibels wordt uitgedrukt, maar dat is nooit gepubliceerd. Ik bedacht snel een verdedigingstactiek, voor als ik het verbaal niet zou redden. Ik verwijderde de roze geglazuurde bovenlaag van mijn tompouce. De man droeg zijn horloge rechts, en was dus waarschijnlijk linkshandig. Ik moest daarom vooral oppassen voor zijn linkse directe, dus ik hield zijn linkerhand scherp in het oog. Met mijn rechterhand zou ik de stoot afweren, en tegelijkertijd met links de vanillepudding van de tompouce in zijn ogen wrijven. Dan was hij even uitgeschakeld en kon ik hem met een heupzwaai vloeren achter de taartenvitrine. Vervelend voor de serveersters, maar een tientje fooi maakt veel goed. Mijn pacifistische vriendin was een groter probleem; dát ging ik niet redden met een tientje...
Het moest in elk geval duidelijk zijn dat ik niet begonnen was. Ik nam een slokje koffie, en zei zo vriendelijk mogelijk: "Jazeker, die stukjes schrijf ik." De man kreeg een grijns op zijn gezicht en gaf me een schouderklopje. "Leuke stukjes meneer, vooral mee doorgaan!"
Terwijl hij wegliep moest ik diep nadenken. Zouden mijn stukjes te soft zijn?

Junior Sunday Blues Band laat met passie de blues herleven

Foto: Ad Velders

Als het aan Koos Blijleven ligt mogen de blues nooit verdwijnen. En daar gaat zijn initiatief – de Junior Sunday Blues band – voor zorgen; een groep van zes muzikanten en twee zangeressen in de leeftijd van 14 tot 18 jaar.

IJSSELSTEIN - Jongeren en blues, het is geen vanzelfsprekende combinatie. Bassist Robur, gitaristen Sean en Bram, drummers Pascal en Tjeerd, toetsenist Pleun en de zangeressen Tessa en Yasmijn waren niet of weinig bekend met het muziekgenre en legendarische namen als John Lee Hooker, Muddy Waters, Buddy Guy, Robert Johnson en B.B. King. Jazz, r&b, rock en metal zijn de meer gangbare muziekgenres voor de jeugd. Maar ze zijn om. "Toen ik het hoorde vond ik het leuk, nu is het passie", vertelt Yasmijn. De bandleden kenden elkaar niet. "Maar we hebben het hartstikke gezellig." Hun doel varieert: van beroemd worden tot mensen inspireren en muzikaal emoties vertolken. "Sex, drugs en geld", grapt Sean. "Als het publiek spontaan gaat dansen ben ik happy", zegt Robur. En dat gaat tijdens hun eerste optreden ongetwijfeld gebeuren met nummers als Little red rooster, Johnny B. Goode en Bring it on home tot me.

Koos Blijleven bracht als muziek- en bluesliefhebber samen met de docenten van Fulco Muziekonderwijs de geïnteresseerde jongeren bij elkaar. "De blues hebben altijd een rol gespeeld in mijn leven. Ik organiseerde bluesavonden in IJsselstein en werkte mee aan de Bluesroute in Utrecht. En ik speelde als amateur-muzikant mondharmonica en een beetje gitaar en keyboard." Feilloos hoort hij op de repetitie de wat er goed en fout gaat. De charme van de blues: "Het is eerlijke muziek met de oorsprong in de slavernij, toen slaven op de katoenplantages met simpele muziekinstrumenten en zang uiting gaven aan hun emoties."

Foto: Persgroep
Koos Blijleven is trots op 'zijn' Junior Sunday Blues Band. "Ik vind het stoer dat ze dit aandurven en ik ben als coach dik tevreden over hun samenwerking en muzikale prestaties." (Foto: Lysette Verwegen)

De band: 'Koos is ons voorbeeld; door hem staan we te swingen'

Samen met bluesvriend Edward Broere droomde Blijleven om de blues in IJsselstein nieuw leven in te blazen. BijBroere in de Voorstraat bood de gelegenheid. "Hier kunnen we repeteren en bluesuitvoeringen geven." Blijleven wil vooral een coach zijn: "Om deze muziek te laten herleven en de jongeren te coachen. Niet commercieel, gewoon lekker voor de muziek." En ook dat werpt vruchten af: "Ze doen bandervaring op en ik zie ze elke week groeien."

colofon

Foto: Ad Velders

Eindredactie

Ad Velders
Vredenburg 24
3511 BB Utrecht
T 088-0130417
E redactie.zsn@persgroep.nl
I zuid.zenderstreeknieuws.nl

Twitter: @Zenderstreek
Facebook: facebook.com/
Zenderstreeknieuws

Clustermanager regio west
Dennis Rijsbergen

Foto: Ad Velders
Foto: Ad Velders


Bezorgklachten

I zuid.zenderstreeknieuws.nl/service
T 088-0561595

Rubrieksadvertenties

E rubriekenweekbladen@persgroep.nl
T (0900) 6743836

Media-advies
en advertentieverkoop

Accountmanager
Diederick Vullers
T 06-4114 6268
E diederick.vullers@persgroep.nl

Of bel met (088) 013 99 84
Of mail ons via
advertising.west@persgroep.nl

Commercieel directeur
Dirk Renders
E dirk.renders@persgroep.nl

Familieberichten

E familieberichtenweekbladen@persgroep.nl
T (088) 013 72 68
Zelf een familiebericht opgeven:
www.familieberichtenonline.nl


Druk: de Persgroep Nederland

Algemene voorwaarden en overige
informatie (zoals advertentie-tarieven
en oplage)
I www.persgroep.nl/adverteren

Zenderstreeknieuws IJsselstein/Lopik
is een uitgave van de Persgroep Nederland bv
Aangeboden kopij kan zowel worden
geplaatst in de gedrukte als digitale
uitgaven van de Persgroep Nederland bv

© de Persgroep Nederland bv

Kerstpakkettenactie Diaconaal Overleg

IJsselstein - Het Diaconaal Overleg IJsselstein (DOIJ) organiseert op maandag 18 december organiseert weer een kerstpakkettenactie in het Kruispunt. December en eigenlijk het gehele najaar staat voor het DOIJ in het teken van de jaarlijkse kerstpakkettenactie. Hiermee proberen de samenwerkende kerken mensen die het financieel erg moeilijk hebben een hart onder de riem te steken. In zo'n pakket zitten boodschappen die voor een gezin welkom zijn, maar ook lekkere dingen om tijdens de feestdagen te gebruiken. Traditioneel zit er altijd een feeststol bij. Het is een actie waarbij veel vrijwilligers ook MAS-leerlingen met veel plezier bij helpen. In het DOIJ werken verschillende kerken samen. Zij werken ook samen met bijvoorbeeld het Sociaal Team, Vluchtelingenwerk en Stichting Leergeld.

Iedereen kan een bijdrage leveren door houdbare artikelen te schenken, maar geen tabak en alcohol, en deze maandagmiddag 18 december vanaf 13.00 uur af te geven in het Kruispunt aan de Touwlaan. Ook financiële bijdragen zijn mogelijk. Kijk voor alle informatie over de kerstpakkettenactie op de website www.diaconieenijsselstein.nl.

kerst

Foto: Hans van Oosterhoudt

Jaarlijkse Volkskerstzang

IJSSELSTEIN - Jong en ouder is welkom om mee te zingen tijdens de interkerkelijke volkskerstzang op dinsdag 12 december om 19.30 uur in de Sint-Nicolassbasiliek aan de Nicolaasstraat. De kerk is open vanaf 19.00 uur. Medewerking verlenen leerlingen van Zangstudio Gera van Heezik-Douw; de ensembleklas en en de solisten sopraan Priscilla Pfalz, dwarsfluitiste Anita Hoogendoorn en organist/pianist René Verwer. Het kerstevangelie wordt gelezen door wethouder Nieuwenhuizen, een gedicht door Linda Lock en een korte meditatie door pastor Hans Oldenhof.

Kerstavond met Groei en Bloei

IJsselstein - Leden en andere belangstellenden zijn welkom op de kerstavond Groei en Bloei met Mérie van Zandwijk-Rijnbeek op woensdag 13 december. Mérie heeft een reputatie op het gebied van bloemschikken en is gespecialiseerd in het werken met natuurlijke materialen en symboliek. In de pauze vindt een verloting plaats. De avond begint om 20.00 uur in het Fulcotheater. Toegang is gratis voor leden; niet-leden 3 euro. Voor meer informatie: www.ijsselstein.groei.nl.

Ton Westland praat over de Kerstboom

IJsselstein - Ton Westland, initiatiefnemer van de grootste kerstboom, vertelt zondag 10 december om 14.00 uur in Museum IJsselstein over het ontstaan van de Gerbrandytoren als kerstboom. De gratis lezing vindt plaats in het kader van de tentoonstelling 'Kijk MIJ stralen. 25 jaar grootste kerstboom ter wereld'. Aanmelden is verplicht via aanmelden@museumijsselstein.nl.

Schrijfmarathon voor Amnesty

IJsselstein - Voor de tweede keer organiseert de groep IJsselstein-Nieuwegein van mensenrechtenorganisatie Amnesty International een schrijfmarathon in verband met de Dag van de Mensenrechten, elk jaar op 10 december. Iedereen die mee wil schrijven is welkom op zaterdag 9 december tussen 10.00 en 16.00 uur op de tweede verdieping van de bibliotheek aan de Overtoom. De koffie staat klaar. Er wordt geschreven voor tien mensenrechtenactivisten die worden bedreigd, gevangengezet en soms gemarteld. Eén brief is al mooi, meer mag natuurlijk ook. Er zijn ook groetenkaarten. De leden van de Amnesty-groep zorgen voor koffie en thee en iets lekkers..

Komende week

Foto: Persgroep

Vogelshow Kleur en Zang

IJSSELSTEIN - Vogelvereniging Kleur en Zang organiseert van 8 tot en met 10 december haar jaarlijkse tentoonstelling met ruim 600 vogels van 52 leden in de zaal van de Munten en Postzegel Organisatie MPO aan de Energieweg 7. De show met een grote variatie aan rassen en soorten is een must voor de geïnteresseerde liefhebbers, kopers en belangstellenden. Openingstijden: vrijdag van 19.00 tot 22.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur en zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Entree is gratis. Kijk voor meer informatie op: www.kleurenzang.nl.

Mart Smeets over 'Mijn Amerika'

IJSSELSTEIN - De bibliotheek en boekhandel Logica hebben de handen ineengeslagen voor een IJsselsteinse 'Amerika-avond' op donderdag 14 december vanaf 19.30 uur. In de bibliotheek aan de Overtoom is journalist/schrijven Mart Smeets te gast voor een interview door Ilja Bakker en de presentatie van zijn boek 'Mijn Amerika'. Na het interview is er gelegenheid tot het stellen van vragen en signeren van boeken, onder het genot van een Amerikaans hapje en drankje. Kaarten kosten 10 euro en zijn te koop bij Logica, Benschopperstraat 17 of telefonisch via (030) 6874129.

Engelen in beeld en
muziek

IJsselstein - Als voorbereiding op Kerst, is er zondag 10 december - de tweede zondag van Advent - welkom in de Ontmoetingskerk voor een middag met muziek en beelden van engelen door de eeuwen heen. Er is passende muziek en er worden liederen gezongen. De toelichting wordt verzorgd door Nel Rijneveld. Voor de muziek zorgen fluitist Anita Dam en organist Theo Teunissen. De middag begint om 15.00 uur en duurt tot 16.30 uur.

Knijperen voor de feestdagen

IJSSELSTEIN - Huizen, tuinen en balkons worden versierd voor de feestdagen. De knijperploeg van IJsselveld-Oost trekt daarom zaterdag 9 december de wijk in om overbodige 'straatversiering', zwerfvuil, op te ruimen. De actie start met koffie om 9.45 uur in het WIC aan het Kameraplein 73 en duurt tot 11.30 uur. Meedoen? Bel Antoon van der Griend, tel. (030) 6882209.

Voor het eerst bij Sint

Foto: Hans van Oosterhoudt

IJSSELSTEIN - Sinterklaas en twee roetveegpieten gingen zaterdag op bezoek bij een zaal vol kinderen met hun papa's en mama's die voor het eerst kennis maakten met de oer-Hollandse traditie, omdat variërend van drie jaar tot enkele maanden pas in Nederland zijn. De kinderen straalden, de ouders genoten en een van de kleinste kinderen keek vol verbazing naar de lange witte baard en de zwartgeveegde pieten. Even was de vluchtgeschiedenis – voornamelijk uit Syrië – en het wennen in een nieuw land vergeten.
Het feest voor de statushouders werd georganiseerd door Vluchtelingenwerk IJsselstein en mogelijk gemaakt door de Caritas van de Nicolaasparochie en met medewerking van woonzorgcentrum Ewoud. Er was een cadeautje en snoepgoed voor elk kind en er werden heel wat foto's gemaakt. Terwijl Sint bijna 'zijn tong brak' over de moeilijke namen bleven de kinderen rustig wachten op het signaal dat ze allemaal tegelijk hun cadeautjes mochten uitpakken. Dat is met een zaal vol Nederlandse kinderen wel anders... (Foto: Lysette Verwegen)

Winnaars Fotowedstrijd IJsselstein

'Huldiging in IJsselstein'

Foto: Hans van Oosterhoudt

IJsselstein - Tijdens een bomvolle prijsuitreiking in Museum IJsselstein, met 150 bezoekers, zijn maandagavond de winnaars bekend gemaakt van Fotowedstrijd IJsselstein 2017. Bij de vakjuryprijs in de categorie voor 18 jaar en ouder won Elwin Mullekes met de foto "Huldiging in IJsselstein". In de jongerencategorie streek Thijs Klomp met de eer met "Molen de Windotter". Juryvoorzitter en burgemeester Van Domburg: "De winnende foto's zetten IJsselstein in optima forma op de kaart." Organisator Martin Planken: "Dat bijna duizend mensen hebben gestemd voor de publieksprijs geeft aan hoe de wedstrijd leeft. Dank gaat uit naar alle organisaties waarmee is samengewerkt." (Foto boven: winnaar Elwin Mullekes)

Thijs Klomp won de jongerencategorie met "Molen de Windotter". (Uitsnede)

Burgemeester Van Domburg, winnaars Thijs Klomp en Elwin Mullekes en organisator Martin Planken.

Eten: een mijnenveld

Eten. Het is een van de mijnenvelden van het moderne leven. De een verstouwt ponden vlees bij de barbecue, de ander besluit om helemaal niets meer de eten dat afkomstig is van een dier. Gewoon tarwebrood zit in het verdomhokje, aan de andere kant worden er meer pizza's, wraps en taco's dan ooit gegeten. Het is allemaal een welvaartsverschijnsel, als je het mij vraagt. Het midden is een beetje zoek. En hier, beste lezer, betreden we pas echt een mijnenveld. Want waar ligt dat midden? Het hangt er natuurlijk maar van af wie je het vraagt.

Mijn antwoord luidt: eet
alles, maar met mate

Mijn antwoord luidt: eet alles, maar met mate. En vooral plantaardig. Vlees is een lekkernij voor af en toe. Zelf maak ik graag een uitzondering voor gebakken pastei; Limburgs boterhammenvlees dat in deze streken niet verkrijgbaar is.

De reden dat ik dit punt hier aansnijd, is natuurlijk dat minder vlees (en zuivel) eten veel uitmaakt voor een beter klimaat. Met zijn tweeën twee keer per week geen vlees eten scheelt 320 kg CO2 per jaar. Dat is al meer dan je bespaart door ritjes in de nabije omgeving op de fiets af te leggen, in plaats van met de auto. Maar minderen werkt natuurlijk pas goed als genoeg mensen dat doen.

minder vlees en zuivel maakt veel uit

Nu was dat tot voor kort best veel gevraagd. Het valt namelijk niet mee om de hartige, 'umami'-smaak van vlees te vervangen. Maar wat blijkt? Er zijn tegenwoordig verschillende vleesvervangers in de handel die akelig dicht in de buurt van vlees komen. Niet alleen qua voedingswaarde, ook qua smaak. De Consumentenbond heeft het in oktober uitgezocht, kijkt u maar even op het internet.
De smakelijkste vervangers zijn wel wat duurder, maar ik zou zeggen, probeert u ze eens uit. Wanneer u eens per week een nephamburger eet en daarnaast een keer bonensoep met brood, maar zonder spek of worst, bent u goed bezig, klimatologisch gezien. Het kan natuurlijk dat u dit laatste niet als doel hebt. Bedenk dan: het is gezond.

Klimaatneutraal IJsselstein is een burgerinitiatief, voor en door IJsselsteiners. Het doel is de overgang naar een klimaatneutrale stad en een klimaatneutraal leven te ondersteunen. De website klimaatneutraalijsselstein.nl biedt talloze ideeën en initiatieven die voor iedereen, zowel particulier als zakelijk, toepasbaar zijn. Marianne Mols en Marie-José de Zeeuw schrijven regelmatig in deze column over hun ideeën en belevenissen.

Mahjongclub heeft lijstje klaar

Foto: Hans van Oosterhoudt

Mahjongvereniging De Negen Poorten werd zaterdag verblijd met een cheque van duizend euro; de verrassing van het Roest Crollius Fonds (RCF) die door iedereen aangevraagd kan worden voor een organisatie of vereniging die dit goed kan gebruiken.

IJsselstein - Tanny Hiemstra vroeg het bedrag een jaar geleden aan. "Heerlijk om nu de cheque te mogen overhandigen." Tania Timmer en Gerard van de Bie van De Negen Poorten hebben hun lijstje al klaar: "Mahjongspellen zonder cijfers met alleen de Chinese tekens voor de toernooien aanschaffen, mahjongtafels om overal demonstraties te kunnen geven en uit te lenen, een gong en lesmateriaal voor de nieuwe leden", vertellen ze enthousiast. "Dit zijn echt zaken waar we zelf niet makkelijk het geld voor bij elkaar krijgen, maar belangrijk voor de training en de wedstrijden van onze leden." Dat zij er inmiddels zo'n 34, in leeftijd variërend van 18 tot 80-plus
"Mahjong is een oud Chinees spel dat je jong houdt ", grappen de leden. "Het is met schaken, dammen en bridge een van de grote denksporten. Het vergt concentratie, tactiek, snel kunnen schakelen en combinaties zien", vertelt Van der Bie. "Het spel is ook de basis van veel bekende spelen, zoals rummikub en jokeren."
Tania werd enthousiast lid: "Ik was nieuwsgierig. Het leren van het spel is meteen spelen, dat maakt het zo leuk. En het is gezellig. Wij spelen altijd 's avonds, handig voor mensen die werken of overdag andere bezigheden hebben." de leden spelen elke donderdag van 19.30 tot 22.30 uur in Fulcotheater aan de Overtoom.

Gerard van der Bie (links), Tanny Hiemstra en Tania Timmer hebben hun boodschappenlijst voor De Negen Poorten al klaar. de mannen van het RCF zijn tevreden. (Foto: Lysette Verwegen)

Kijk voor informatie op www.denegenpoorten.nl.

A Christmas Carol door Fulco's Mannenkoor en acteurs Kwibus

Foto: Ad Velders

Fulcotheater is zaterdag 16 december helemaal in kerstsfeer met een van de beroemdste kerstverhalen: A Christmas Carol in Concert. Een eigentijdse uitvoering van Fulco's Regionaal Mannenkoor (FRM) in samenwerking met leden van theatergroep Kwibus.

Een sfeervolle voorstelling voor de
hele familie

IJSSELSTEIN - Het verhaal uit 1843 van Charles Dickens gaat over de oude en verbitterde vrek, Ebenezer Scrooge, die zich zijn leven lang heeft gericht op het verkrijgen van meer geld en verder niets. Hij veracht alle andere zaken dan geld, inclusief vriendschap, liefde en de gedachte van het kerstfeest. In de nacht voor Kerstmis droomt hij dat de geesten van Het Verleden, Het Heden en De Toekomst hem bezoeken. Zij laten hem inzien dat geld niet gelukkig maakt en Scrooge komt tot inkeer.
Het idee voor A Christmas Carol ontstond bij dirigent Michel de Valk naar aanleiding van het optreden van FRM tijdens de Sprokkelavond vorig jaar. "Het verhaal is te lang om te knippen voor Sprokkelhorst. Fulcodirecteur Ed Caris raadde ons aan om buiten de kerstavond een avondvullende voorstelling te maken." En dat gebeurde. "Bij Kwibus werd direct enthousiast gereageerd. Door de samenwerking werd het idee groter en groter, maar onze oorspronkelijk muziekplan paste er nog steeds in", vertelt De Valk. "Het oorspronkelijke verhaal ook, maar in een verrassende opzet. Een beetje zoals The Passion, die jaarlijks op tv te zien is."
Een uitvoering met bijzondere muziekstukken voor mannenkoren: "We hebben bijvoorbeeld een Requiem erin verwerkt en 'Le vent', maar ook kerstliederen als Stille nacht – in drie talen – en I'm dreaming of a white Christmas."Voor regisseur Piet van Dieren is het een eerste samenwerking met een koor. "Een mooie interactie, waarbij ook enkele koorleden – in kostuum – een rol spelen." Het is voor de 16 spelers – waarvan 8 kinderen – een uitdaging om in tien scènes het hele verhaal uit te beelden in anderhalf uur, gedeeld met de zang. "Vooral in de loopjes moesten we nog wat aanpassen."
En dat alles in de drukke decembertijd. "Maar we vinden het zó leuk, ook al trekt het een flinke wissel op grime, techniek en decor."De Valk glundert: "Wij steken net als Kwibus graag onze nek uit. En de samenwerking met Fulcotheater is een luxe.

Foto: Hans van Oosterhoudt
Will Kolenbrander en dirigent Michel de Valk zien uit naar A Christmas Carol, samen met regisseur Piet van Dieren van Kwibus. Scrooge en moeder en dochter Cratchit kwamen al tot leven. (Foto: Lysette Verwegen)

ook in IJsselstein

Foto: Hans van Oosterhoudt

Workshops In Between Café

IJsselstein - Het In Between Café IJsselstein is een maandelijkse bijeenkomst, met wisselende workshops voor- en door- werkzoekenden. Doelgroepen zijn (niet-)uitkeringsgerechtigden en ZZP'ers, die zoeken naar zowel banen als opdrachten. Maandagochtend 11 december staat in het teken van twee inspirerende workshops: 'Bewegen naar de werkvloer' door Kirsten Harmsen en 'Presenteren kun je leren' door Regina Rothert. Dit kun je waarderen door een financiële bijdrage of door jouw talent beschikbaar te stellen aan de organisatie van het In Between Café. Elke donatie is welkom. De toegang is gratis. Inloop vanaf o9.15 uur, start programma om 09.30 uur.

Jamsessie met Henk Wilmans

IJsselstein - Ook op vrijdag 8 december is er een gezellige Jamsessie bij Highlands op Hoogland 1 voor muzikanten uit IJsselstein en omgeving. Vooraf is er om 21.00 uur een optreden van de Dutch Country en Americana band Henk Wilmans met bekende country- en americanasongs, hertaald in het Nederlands. Tijdens de jamsessie staat een volledige professionele back line klaar. Toegang is gratis.

kerst

Foto: Hans van Oosterhoudt

Kerstmaaltijd in Maranatha

Benschop - Ook dit jaar is er op tweede kerstdag een kerstmaaltijd in gebouw Maranatha in Benschop. De middag is bedoeld voor alle mensen die behoefte aan contact hebben aan een gezellige maaltijd tijdens de feestdagen. De middag begint om 12.30 uur en duurt tot ongeveer 15.30 uur. De maaltijd is gratis en ook voor vervoer kan worden gezorgd. Belangstellenden kunnen zich uiterlijk opgeven tot dinsdag 19 december: bij . Marijke Schouten, tel. 0182-309334, bij Henriëtte Timmerman, tel. 0182-307440 of bij Willemijn van Woudenbergh, tel. 0348-412417. Of via de mail opgeven op elinerijneveld@gmail.com.

Kerstmarkt in Jaarsveld

Jaarsveld - Stichting Bazar Jaarsveld organiseert op vrijdag 8 december een kerstmarkt in het VerenigingsgebouwJaarsveld. Onder het genot van warme chocolademelk en warme, vers gebakken wafels, kunnen bezoekers er heerlijk kersthoppen. Te koop zijn onder meer kerststukjes, kerstballen en kerstaccessoires en kerstdecoratie. Ook verkrijgbaar zijn sieraden, streekromans en puzzels. De openingstijden zijn van 15.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 22.00 uur.

Kerstfeest bij Passage

Lopik - De afdeling Lopik/Jaarsveld van Passage heeft maandag 11 december een kerstfeestviering in De Schaapskooi. Medewerking verlenen de Herman Singers uit Woerden. Zij zingen voor het kindertehuis Happy Rock Center in Kenia. Leden en gasten zijn welkom om 19.45 uur. Van gasten wordt een bijdrage gevraagd van 2,50 euro.

Kerstconcert door El Shaddai

Cabauw - Het gospelkoor El Shaddai onder leiding van Leon van Veen geeft zaterdagavond 9 december een kerstconcert in de Heilige Jacobuskerk aan de Cabauwsekade 54 te Cabauw. Het thema van dit jaar is: Welcome to our world.
Het concert begint om 20.00r, maar de kerk is al open vanaf 19.30 uur. De entree kost 10 euro, inclusief een kopje kopje koffie of thee. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website wwww.gospelkoor-elshaddai.nl en via info@gospelkoor-elshaddai.nl, maar ook bij The Readshop Lopik en indien nog voorradig aan de deur.

Gediplomeerde oppas

Foto: Leo Bennis

Lopik - Zes jongeren die hebben meegedaan aan de cursus 'Je oppasdiploma halen' hebben vorige week hun oppasdiploma uitgereikt gekregen door wethouder Van Everdingen. Jana, Wendy, Lisanne, Lotte en Amber hebben de oppastraining succesvol afgerond die de afgelopen vier weken is verzorgd door Marlies van der Sterre, medewerker van het breed sociaal loket, in samenwerking met jongerenwerker Marco Betman.
Doel van de oppastraining was jongeren te leren op een verantwoorde wijze om te gaan met kinderen. De jongeren hebben allerlei vaardigheden geleerd die belangrijk zijn als je oppast. Thema's als 'veiligheid', 'hoe ga je op een positieve manier om met kinderen' en 'welke activiteiten zijn passend bij een bepaalde leeftijd' zijn aan de orde gekomen. Maar ook zaken als: 'Wat zijn gangbare oppastarieven', 'welke afspraken maak je met ouders', 'wat zijn je eigen verantwoordelijkheden' en het 'aangeven van eigen grenzen' zijn aan bod gekomen.
(Foto: Leo Bennis)

Foto: Hans van Oosterhoudt

Rotarytaart voor Wilma Verhoef

Een mooi moment van waardering. Vrijwilliger Wilma van de Voedselbank wist van niets en was blij verrast. (Foto: Rotaryclub Lopikerwaard)

Lopik - Vrijwilliger Wilma Verhoef is vorige week dinsdag blij verrast met een Rotarytaart en een VVV-bon ter waarde van 50 euro. Wilma was nietsvermoedend voedselpakketten aan het samenstellen voor de Voedselbank Lopik toen zij overvallen werd door een aantal leden van de Rotaryclub Lopikerwaard. Wima krijgt deze taart omdat zij zich jarenlang belangeloos inzet voor de Lopikse inwoners.
Leden van de Rotaryclub hebben haar samen met Anina van de Read Shop bezocht tijdens haar wekelijkse uitgiftes van voedselpakketten in de loods van Ruud Borst in Lopik. Haar collega's waren ook aanwezig en het werd een mooi moment van waardering. Wilma was blij verrast en wist van niks.
Wilma is een toegewijde vrijwilliger bij de Voedselbank Lopik en erg betrokken in de lokale samenleving. Elke dinsdag stelt zij met een collega pakketten samen en deelt zij deze uit aan mensen in Lopik. Dat is nog steeds wenselijk, ook al daalt het aantal mensen gezien de economische groei.
Naast de Voedselbank houdt Wilma zich ook al jaren bezig als vrijwilliger voor de Stichting Roemeense Kinderhulp in IJsselstein. Zij zamelt kleding, speelgoed en allerlei bruikbare spullen in uit de regio om vervolgens te laten transporteren naar Roemenië.

De Rotarytaart en de VVV-bon maken deel uit van een vrijwilligersactie die is georganiseerd door de Rotaryclub Lopikerwaard. De club bestaat dit jaar 20 jaar. Om dat te vieren krijgt iedere maand een toegewijde vrijwilliger uit Oudewater, Lopik of IJsselstein een Rotarytaart als dank voor zijn of haar inzet. Deze actie loopt gedurende het jubileumjaar.
Kijk voor meer informatie op: www.rotary.nl/lopikerwaard,

Foto: Persgroep

Medailles voor dappere redders van drenkelingen

Foto: Hans van Oosterhoudt

Lopik - Namens de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen heeft burgemeester De Graaf vorige week oorkondes en medailles in brons uitgereikt aan de dappere redders van twee drenkelingen. Mevrouw Kirsten Koppes redde de heer Arie van Dommelen toen hij op 17 mei met zijn brommobiel te water raakte. De heer Dirk Kers redde mevrouw Sanne Balk toen zij op 12 juni met haar auto te water raakte. (Foto: gemeente Lopik)

Ruim 100 schoenendozen ingezameld

Polsbroek - De Eben Haëzerschool in Polsbroek heeft meer dan 100 schoenendozen ingezameld voor de actie Schoenmaatjes van Edukans. De kinderen verzamelden wekenlang speelgoed van zichzelf en toiletartikelen in schoenendozen en namen hun versierde en gevulde dozen mee naar school. Ze zijn gebracht naar een verzamelpunt van waaruit ze vervoerd worden naar kinderen over de hele wereld. ''Zeker in deze tijd, een tijd van cadeautjes vragen, kopen en krijgen is het fijn om kinderen op de hele wereld een mooie gevulde en versierde schoenendoos te geven.''

Last van je schouders

Foto: Ad Velders

Wat valt er dan een enorme last van je schouders als je het laatste antwoord van je laatste toets uit de toetsweek hebt opgeschreven. Niet dat je meteen het gevoel hebt dat de toets echt lekker ging, of dat de toetsweek in het algemeen lekker ging, het feit is dat je er klaar mee bent. Zowel letterlijk als figuurlijk. En ook ik mag zeggen dat ik deze week vol stress wederom heb overleefd. Niet dat het fenomeen stress nu volledig aan de kant kan worden geschoven, de resultaten die tellen! En zolang je die cijfers niet op Magister ziet staan, een schoolapp voor huiswerk &cijfers, heb je dus nog weken na de toetsweek las van stress. En dat is bij mij ook het geval.

Nu kan ik het gaan hebben over leukere dingen

Op het moment dat ik dit columnpje aan het typen ben kan en mag ik best tevreden zijn met de resultaten die zijn teruggekomen. Nadeel is wel dat de toetsen die minder gingen, nog niet terug gekomen zijn. Afwachten geblazen dus. Maar dat mag de pret niet drukken. Zeker nu deze week van ellende dan eindelijk voorbij is. Het zou natuurlijk wel leuk zijn als de resultaten overeenkomen met de inzet die je dagenlang, zo niet nachtenlang hebt getoond. Vooral bij de avonden voor een bepaalde toets droop het angstzweet van mijn voorhoofd af. Die druk van het moeten presteren en de vraag: Ken ik het eigenlijk wel?
Nu deze week voorbij is kan ik het gaan hebben over leukere dingen. Ik ga ik namelijk naar Londen, zoals ik al eerder vermeld heb.
Het idee is dat we in een volledig onbekend gastgezin worden gedropt , waar we een week mee gaan doorbrengen. Die 'we' houdt in: ik zelf en een paar maten. Ik kan zeggen dat ik er erg veel zin in heb. Hoge verwachtingen gaan gepaard met de vraag bij welke Engelsman of Engelse vrouw ik terecht kom. Ik ben zeer benieuwd.

- Wordt vervolgd -

Nieuwe TOON Wo-Men is een modebeleving

Niels Cornelisse en zijn klanten zijn blij met TOON Wo-Men in de Utrechtsestraat. Foto: (Lysette Verwegen)

Na negen jaar in de Weidstraat is TOON Wo-Men inmiddels al aardig gesetteld in de Utrechtsestraat 62. Het bekende oude bankgebouw is omgetoverd tot een trendy modezaak met een ruime, lichte en industriële inrichting, waar de nieuwe en trouwe klanten zich direct thuis voelen.

IJSSELSTEIN - Het pand met de bijzondere uitstraling geeft Niels Cornelisse nog meer kans om zijn droom te verwezenlijken: "In de dames- en herenmode de grote stad naar de kleine stad halen" Behalve zijn modegevoel, dat tot uiting komt in de collecties die hij verkoopt, heeft hij ook gevoel voor inrichting. "Hier is geen binnenhuisarchitect aan te pas gekomen. We hebben de ombouw van bank naar modezaak helemaal naar eigen idee laten uitvoeren."

Ook het logo werd gerestyled: strak en duidelijk in zwart wit met een eigenwijze omgedraaide N. "Labels for you, TOON, women & men. Daar staan we voor." Dat betekent op de kledingrekken voor mannen merken als Genti, Good people, Bertoni en meer. Voor de dames onder meer: Moscow, Selected Femme, Another Label en Aaiko. "Casual, modisch en gekleed voor werk en leisure." Het modebeeld nu: "Printjes, uitgesproken kleuren, comfortabel en draagbaar."
Voor de klanten staat de koffie klaar aan de gezellige bar. "We waren aan de Weidstraat uit ons jasje gegroeid. Nu kunnen we stappen nemen die we anders niet konden maken."

Met het IVN naar Everdinger Waarden

IJSSELSTEIN - Het IVN verzorgt zondag 10 december november een wandeling door de Everdinger Waarden langs de Lekdijk tussen Everdingen en Culemborg. In de uiterwaarden zijn nevengeulen gegraven om natte moerasachtige gebieden te laten ontstaan, waar in de winter vele vogels overwinteren. Vertrek voor de wandeling om 13.30 uur vanaf de parkeerplaats bij Jack's Grillhouse, Parkhout 2, Nieuwegein. Start om 14.00 uur bij de parkeerplaatsen bij de ingang van het natuurgebied: tegenover de kerk van Everdingen aan de Lekdijk 27. Deelname is gratis; een bijdrage is welkom. Aanmelden is niet nodig. Voor informatie: Eveline Zijderveld, tel. (030) 6377451 of 06-4184003.

Brandweermannen- en vrouwen in het zonnetje

De brandweermannen en -vrouwen werden vrijdag in het zonnetje gezet. (Foto: Lysette Verwegen)

Tijdens de jaarlijkse korpsavond werden vrijdag in de kazerne de IJsselsteinse brandweermannen en –vrouwen in het zonnetje gezet door postcommandant Marco van Rooijen, clustercoördinator Wim van Haaften en burgemeester Van Domburg.

IJSSELSTEIN - Ook werden certificaten en diploma's uitgereikt, werden jubilarissen gehuldigd en werd afscheid genomen. Wim Klomp verlaat na 35 jaar het korps en moest flink wat vrolijke anekdotes aanhoren. Collega Leendert te Braak vertrekt na 25 jaar trouwe dienst en als beste brandweerchauffeur van het land. Als hoofdjeugdleider van de jeugdbrandweer droeg hij het vaandel over.
Medailles waren er voor: Arnoud Boere en Pascal Schuttevaer voor 10 jaar openbare orde en veiligheid, de bijbehorende gesp voor 15 jaar voor Salvatore Ciuni en Robbie Klomp, de gesp voor 20 jaar en het brandweerkruis 20 jaar voor Marko van Lewe en dezelfde onderscheiding voor 25 jaar voor Marko de Bont, Leendert te Braak en John van Vliet. John Verbokkem ontving de gesp bij de medaille voor openbare orde en veiligheid 40 jaar en het Brandweerkruis 40 jaar. De uitreiking ging vergezeld door de lof van burgemeester Van Domburg. "Jullie zijn lid van de 'vrijwillige brandweer', maar jullie handelen, inzet, passie en vakbekwaamheid zijn professioneel. De stad kan op jullie vertrouwen. We zijn trots op jullie en jullie thuisfront die deze inzet mogelijk maakt."

Geniet van licht in elke vorm

Foto: Hans van Oosterhoudt

In Museum IJsselstein aan de Walkade staat tot 25 februari licht centraal, in de tentoonstelling: Verlicht MIJ 2017. Zicht op licht in de kunst van nu. In de (december)maand van het licht kunnen bezoekers genieten van de magie van het licht in al haar aspecten: van gevestigde kunstenaars tot jong talent en van kleine intieme kunstwerken tot grote theatrale installaties.

IJsselstein - Verlicht MIJ 2017 is de tweede editie van een jaarlijks terugkerende lichttentoonstelling met kunstwerken van hedendaagse kunstenaars en ontwerpers. Het is een ode aan licht en waarneming. De tentoonstelling voert de bezoeker langs fotografie, video, design en installaties. Van werken die licht verbeelden tot objecten die zelf licht geven. "Het kan niet anders dat een een verschijnsel als licht kunstenaars fascineert", aldus Amy Stenvert van MIJ. Zo verlicht het werk van Su Tomesen en Jop Vissers Vorstenbosch in de donkere dagen het Museumplein. Lea Schiess toont een poëtische video-installatie van een paardenbloem die met een pincet wordt leeggeplukt. En Mathieu Klomp tovert de zestiende-eeuwse Kasteeltoren om in een theatrale lichtinstallatie. Zijn imposante werk 'Krijger' was eerder te zien in de Domkerk en het Centraal Museum in Utrecht.

Het indrukwekkende zinsbegoochelende kunstwerk 'Krijger' van Mathieu Klomp in de bovenkamer van de Kasteeltoren. Sprookjesachtig verlichte figuren. (Foto: Willem van der Wiel)

Wethouder Peter Doesburg opende de tentoonstelling met een creatieve speech waarin hij zijn licht liet schijnen. Onder meer met de opmerking: "De gemeente ging zeven jaar geleden een licht op en privatiseerde het museum. Dat ging niet licht. Het is wel één van de meest verlichte en succesvolle gemeentelijke operaties van de laatste jaren." Zie: www.museumijsselstein.nl.

Stein zingt bij het Meezingkoor

Foto: Persgroep

IJsselstein - Elke maandagavond komt er een karaokegroep van ongeveer 25 mensen gezellig tezamen in De Sterrenwacht. Uit een bundel van ruim 200 karaoke liedjes - van 1950 tot 2012 - wordt er gekozen en meegezongen in het Nederlands en Engels. Piet Dekker en Bertus van Bockel zijn deze succesformule alweer vijftien jaar geleden gestart. Dit klinkt Aap Stein als muziek in de oren en hij wil graag meezingen!
Op tafel liggen briefjes waarop de deelnemers het nummer schrijven uit het programmaboek en dat liedje wordt vervolgens gezongen, vertelt Piet. “Het zingen gaat in karaokestijl via een groot scherm. Daarna barst er een orkaan los die pas gaat liggen nadat de volle borst leeggezongen is.” Bertus is het brein achter het karaoke-repertoire. “Zijn er verzoeknummers die niet op de lijst staan, dan ga ik ze opzoeken en maken. We hebben een eigen karaoke-licentie waardoor ik ieder liedje kan maken.”
Het is een hechte club en er is iedere week wel taart, of er iets te vieren is of niet. Er neemt altijd wel iemand iets lekkers mee” “Behalve de karaoke avonden maken we ook kerststukjes samen, organiseren we boottochten en BBQ-avonden”, zegt Piet trots. Ons motto is: 'Ongelijk beginnen, gelijk eindigen zeggen de heren', in koor. “We hopen met deze meezingavond de eenzaamheid wat te verdrijven.”

Hou je van Karaoke en vind je het ook leuk om mee te zingen? Kom dan op maandagavond naar De Sterrenwacht aan het Marinus Vermeerplein 2 te IJsselstein. Er is een lift en invalidentoilet aanwezig. Het zingen begint om 20.00 uur en eindigt rond 22:00 uur.

Bertus van Bockel en Piet Dekker van het Meezingkoor. ''Ongelijk beginnen, gelijk eindigen.'' (Foto: Wendy Goedel - Stichting Pulse) Foto: Wendy Goedel - Stichting Pulse

Aap Stein is een idee van Stichting Pulse.

Speelkwartier extra leuk met speelpleincoaches

De kinderen hebben zojuist van wethouder De Regt hun certificaat ontvangen. (Foto: Dennis Boele)

De pauzes worden extra leuk op De Brug. Sinds vorige week zijn de leerlingen uit groep 7 bevoegde speelpleincoaches. Dankzij een enthousiaste begeleider van Team Sportservice 'Move Mates' zijn de kinderen wegwijs gemaakt in het organiseren en aanbieden van spelletjes.

IJsselstein - Zij organiseren en leiden spelletjes en zijn het aanspreekpunten voor de deelnemende kinderen. Elke dag zijn in de ochtend- of middagpauze twee tot vier speelpleincoaches actief. Om te vieren dat zij allemaal geslaagd zijn voor hun training, was vorige week wethouder De Regt uitgenodigd om de certificaten kinderen uit te delen. De wethouder complimenteerde alle kinderen en gaf nogmaals aan hoe belangrijk "samen" spelen en bewegen is. Bovendien past het binnen het concept van de Vreedzame School: Samen verantwoordelijkheid dragen'.
"De kinderen hebben een opleiding gevolgd, waarbij we hen met theorie en praktijk ondersteunden in hun nieuwe rol", vertelt projectleider Jorrit Hansen van Team Sportservice. "Aan de hand van onze buurtsportcoaches gingen ze aan de slag op het plein. Sinds kort doen ze dit zelfstandig in groepjes van drie. Buiten een welverdiend certificaat, krijgen de leerlingen waardering van kinderen uit andere klassen en zijn ze sociaal enorm gegroeid. Ze begrijpen nu wat het inhoudt om voor een groep iets uit te leggen en orde te handhaven. Dit doen ze vol zelfvertrouwen."

De kinderen hebben zojuist van wethouder De Regt hun certificaat ontvangen. Dennis Boele

Rolstoelschermster en model Elke gekozen tot jongere van het jaar

De 17-jarige IJsselstein Elke van Achterberg is uitgeroepen tot Jongere van het jaar 2017. (Foto: Jean-Pierre Jans 7Days)

De 17-jarige IJsselsteinse Elke van Achterberg is uitgeroepen tot Jongere van het jaar 2017. De rolstoelschermster,en tevens model. kreeg de meeste stemmen in de verkiezing van jongerenkrant 7Days, een nieuwsplatform voor jongeren van 12 tot 18 jaar. Afgelopen woensdagochtend ontving de winnares op haar school de award. De IJsselsteinse werd tweede op het WK Rolstoelschermen en gaat door voor dubbel succes: als topsporter en als model.

KORFBAL

Foto: Hans van Oosterhoudt

Hoewel winst mogelijk was, hebben de korfballers van Fortisimo met 22-20 verloren van DWS. Het team uit Kootwijkerbroek pareerde na een kwartier de drie doelpunten van IJsselstein met een zevenklapper. Na een 14-9 ruststand begon Fortissimo aan een inhaalrace. Vijf treffers kregen één tegentreffer wat de stand op 20-18 bracht. Na 22-20 klonk het fluitsignaal.

HOCKEY

Hockeyteam IJsseloever MD1 is voor de tweede keer gepromoveerd in zes weken. Na een kampioenschap in de voorcompetitie en promotie naar de Subtopklasse stond zondag de inhaalwedstrijd van de meiden tegen Loenen MD1 op het programma. IJsseloever won dik met 4-0 en kan zich nu gaan opmaken voor de Topklasse. De IJsselsteinse meiden horen hiermee bij de twaalf beste teams van Midden-Nederland in hun leeftijdscategorie.

VOETBAL

Koploper Benschop heeft zijn positie verstevigd door OSM'75 met 1-0 te verslaan. De eerste helft golfde op en neer zonder dat er grote kansen voor beide doelen ontstonden. Na de rust zette koploper Benschop meer druk en tekende met een knal de 1-0 aan. De Benschoppers wilden door, maar verzuimden om de wedstrijd definitief te beslissen. Toen een speler uit Maarssenbroek met tweemaal geel het veld verliet, gingen de overige tien OSM-spelers de lange bal spelen. De Benschop-achterhoede gaf geen krimp.

BADMINTON

Drie badmintonteams van Apollo hebben tegelijk in Vianen gewonnen. Zo won Apollo 3 met 2-6 van Vianen 2. Daarnaast ging Apollo 4 na de strijd tegen Vianen 3 met een 3-5 winst naar huis. Als laatste haalde Apollo M3 een maximale 0-8 zege binnen in de wedstrijd tegen Vianen M1. Verder verloor Apollo 1 met 5-3 van Leerdam-4. De punten gingen steeds gelijk op, maar uiteindelijk trok Leerdam aan het langste eind

Volleyballers Vives maken reuzesprong

IJsselstein - Na de voor Vives zeer goed verlopen uitwedstrijd tegen BVC traden de mannen afgelopen zaterdag aan tegen hekkensluiter Harambee uit Enschede. Vives was aan zijn stand verplicht deze wedstrijd winnend af te sluiten, en dat het liefst zonder puntverlies. Toch duurde het tot de derde set voordat de IJsselsteiners echt zien wat ze in huis hebben. Niettemin won Vives met 4-0. Door deze tweede volle overwinning op rij maakt Vives reuzesprongen op ranglijst. Waar het team twee weken geleden nog 10e stond, staan de mannen nu 5e, slechts 3 punten achter de kop. (Foto: Peter van Zijl)

Foto: Hans van Oosterhoudt

uithoek gemeente lopik

Foto: Persgroep

Ook een vermelding? Zet zelf alvast - uiterlijk vrijdag 09.00 uur- je agendabericht op www.zenderstreeknieuws.nl en wij plaatsen het door.

Donderdag 7 december

Bijeenkomst De Christenvrouw. Schrijfster Joke Verweerd met zelf geschreven kerstprogramma. Boekentafel en signeren - reeds aangeschafte - boeken. Begin om 19.45 uur; vanaf 19.30 uur koffie en thee. Maranatha, Dorp 208, Benschop. Entree gratis.

Vrijdag 8 december

Kerstmarkt. In het Verenigingsgebouw in Jaarsveld. Organisatie: Stichting Bazar Jaarsveld. Kerststukjes, kerstballen, kerst-accessoires en decoratie. Warme chocolademelk, warme wafels. Ook sieraden, streekromans en puzzels. Van 15.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 22.00 uur.

Kerststukjes maken. In het Verenigingsgebouw in Jaarsveld. Organisatie: Stichting Bazar Jaarsveld. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar om 15.00 uur; deelname 5 euro. Vanaf 19.00 uur voor iedereen vanaf 12 jaar; kosten 12,50 euro. Aanmelden bij Bertha Groothedde, tel. 552691.

Een rits te ver door Aurora. Extra voorstelling in verband met door omstandigheden stopzetten voorstelling 24 november. Komedie geschreven door Jon van Eerd. Om 20.00 uur in In 't Witte Paard in Cabauw. Aanvang 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.30 uur. Reserveren op werkdagen tussen 19.00 en 21.00 uur via tel. 06-19933887 of via www.toneelverenigingaurora.nl.

Bingo. In De Schouw. Aan prijzen totaal 150 euro aan waardebonnen en 300 euro cash. Vanaf 20.00 uur. Organisatie: Connect. Eerste kopje koffie/thee gratis.

Zaterdag 9 december

BiBo-avond. Bingo-bout in D'Ouwe School, L:opikerkapel. Bingo, rad van avontuur en verloting. Hoofdprijs half varken. Koffie vanaf 19.00 uur; start om 19.30 uur. Jong en oud welkom. Boekjes bingo 10 euro voor tien ronden.

Kerstconcert El Shaddai. Thema: Welcome to our world. In Cabauw, Heilige Jacobuskerk, Cabauwsekade 54. Aanvang: 20.00 uur; zaal open 19.30 uur. Entree: 10 euro, inclusief kopje koffie/thee. Kaartverkoop:www.gospelkoor-elshaddai.nl en The Readshop Lopik. Bij ingang kerk indien voorradig.

IJsclub naar Flevonice. Schaatsen met IJsclub Centrum Lopik. Gratis voor leden op vertoon lidmaatschapskaart. Vertrek bus om 09.00 uur vanaf Koning Willem Alexanderplein. Aanmelden kon tot zaterdag 2 december via info@ijcl.nl . Bij slecht weer op zaterdag 16 december. Check daarvoor vrijdagavond 8 december om 20.00 uur de website www.ijcl.nl.

Maandag 11 december

Kerstfeestviering Passage. Bij de afdeling Lopik/Jaarsveld in De Schaapskooi. Aanvang: 19.45 uur. Met de Herman Singers uit Woerden. Zij zingen voor een goed doel: het kindertehuis Happy Rock Center in Kenia. Leden en gasten welkom. Gasten 2,50 euro.

Kerstavond ZijActief. Bij de afdeling Cabauw. Met muzikale medewerking van De Herders van het Weteringkoor uit Cabauw. Eigentijdse kerstliedjes afgewisseld door gedicht en kerstverhaal. In In 't Witte Paard; om 19.30 uur. Afsluiting met hapje en drankje.

Dinsdag 12 december

Streekkaarten voor 55+-ers. Van het GOW in Lopik. In Buurthuis De Triangel, Benedeneind NZ 468b, Benschop. Aanvang 10.00 uur, zaal open 09.30 uur. Kosten 10 euro. Opgeven vóór 9 december bij de heer G. Markies, tel. 030-6874500; de heer W. van Schaik, tel. 0348-452267; de heer L. van Vliet, tel. 0182-387104 of mevrouw B. van der Wal, tel. 0348-551639.

Bingo-avond. In In 't Witte Paard. Deur open 19.30 uur. Aanvang: 20.00 uur. Tien rondes en superronde. Bingokaarten 12,50 euro en superronde 5 euro. Hoofdprijs 200 euro.

Woensdag 13 december

Knutselmiddag. Elke tweede woensdag van de maand in Buurthuis Uitweg. Deelname 2 euro per kind inclusief limonade en wat lekkers. Van 14.00 tot circa 16.00 uur. Opgeven en info: Jeanette Blok, tel. 0348-551435 of Nelleke Haars, tel. 0348-551735. Ook vriendjes, vriendinnetjes welkom.

Zaterdag 16 december

Naar Kertstconcert De Doelen. Met Vrouwen van Nu afdeling Benschop naar een Kerstconcert in de Doelen te Rotterdam. M.m.v. Chr.Mannenkoor Soli Deo Gloria. Opgeven bij Ina van Os, tel.0348-451581 of per mail g.vanos9@kpnplanet.nl. Prijs 36 euro voor leden en 40 euro voor niet-leden. Inclusief vervoer met de bus, garderobe en twee maal koffie/thee. Vertrekken vanaf het Dorpsplein in Benschop om 12.15 uur.

Draaiavond. In het Buurthuis Uitweg. Hoofdprijs week Oostenrijk. Ook rollades, kippen en gourmetschotels. Verder stofzuigers, pannensets en nog veel meer. Aanvang om 20.00 uur.

Dinsdag 19 december

Cultuurhistorische lezing. Over bouwgeschiedenis en restauratie Rijksmuseum Amsterdam en hoogtepunten uit de collectie. Door cultuurhistoricus Willy Atema in het kader van haar kunsthistorisch bureau 'Kunst en Kunde'. Om 20.00 uur in Shetlandbar van In 't Witte Paard te Cabauw. Leden en niet leden welkom; niet-leden betalen bijdrage van 3 euro.

Dinsdag 26 december

Kerstmaaltijd in Benschop. In Maranatha. Voor iedereen met behoefte aan contact en een gezellige middag. Van 12.30 tot ongeveer 15.30 uur duren. Deelname gratis. Vervoer mogelijk. Aanmelden uiterlijk dinsdag 19 december bij via Marijke Schouten, tel. 0182-309334; bij Henriette Timmerman, tel. 0182-307440; en Willemijn van Woudenbergh, tel. 0348-412417. Of via email elinerijneveld@gmail.com

vooruitblik ijsselstein

Foto: Hans van Oosterhoudt

Ook een vermelding? Zet zelf alvast - uiterlijk vrijdag 09.00 uur - je agendabericht op www.zenderstreeknieuws.nl en wij plaatsen het door.

Vrijdag 8 december

Highlands Jamsessie. Om 21.00 uur vooraf gegaan door Dutch Country en Americana band Henk Wilmans. Country klassiekers van Johny Cash, Dolly Parton, Gillian Welch en Steve Earle. Alles in het Nederlands. Professionele installatie aanwezig. Toegang gratis. Adres: Hoogland 1.

Van 8 t/m 10 december

Grote vogelshow. Tentoonstelling Vogelvereniging Kleur en Zang. Bij Munten en Postzegel Organisatie, Energieweg 7. Open: vrijdag van 19.00 tot 22.00 uur; zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur; zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Grote verkoopklasse. Toegang gratis.

Zaterdag 9 december

Kerstmarkt. In de sfeervolle binnenstad. Vele kramen met cadeau- en kerstartikelen en etenswaren voor de inwendige mens. Kerstmarkt open van 11.00 tot 21.00 uur. Zie voor meer informatie www.uitinijsselstein.nl

Ontsteking Grootste Kerstboom. Extra feestelijk vanwege 25-jarig jubileum. Op het Podiumterrein. Aanvang programma om 19.15 uur met DJ Silvan en Dennis Baars. Ontsteking om 20.00 uur. Aansluitend optreden OG3NE. Ook start 'De Grootste Kerstboom-loop'. Alle info op www.degrootstekerstboom.nl.

Filmmiddag bij Dansja. Dansstudio Linnaeusweg 25 als bioscoopzaal. Kerstfilm De Notenkraker voor iedereen vanaf 8 jaar. Neem zelf zitzak, slaapzak of luchtbed mee. Kaartjes voor 4 euro te koop in de huiskamer van Dansja, inclusief drinken en iets lekkers. Ook voor niet-leerlingen.

Kerstconcert in de Nicolaaskerk. Door leerlingen van organist Gerrit Christiaan de Gier. Om 15.00 uur in de Oude Sint-Nicolaaskerk aan het Kronenburgplantsoen 2. Toegang vrij; collecte ter dekking van de onkosten.

Zondag 10 december

Lezing over Grootste Kerstboom. Door initiatiefnemer Ton Westland. In Museum IJsselstein in kader tentoonstelling 'Kijk MIJ stralen. 25 jaar grootste kerstboom ter wereld' Aanvang 14.00 uur. Aanmelden verplicht via: aanmelden@museumijsselstein.nl.

Sunday Blues. Sunday Blues bij Broere Feestlocatie, Voorstraat 14. Met de bluesband Paardekooper. Voorprogramma Junior Sunday Blues Band. Entree 10 euro. Voorverkoop bij Broere of bij Hubo Van Eijk. Kaarten aan de deur zolang de voorraad strekt. Zaal open 16.00 uur.

Engelen in beeld en muziek. Adventviering in de Onmoetingskerk, Andorrastraat. Lezing Nel Rijneveld over engelen in de cultuur- en godsdienstgeschiedenis. Muziek door Anita Dam, fluit en Theo Teunissen, orgel. Om 15.00 uur. Na afloop koffie of thee. Gratis entree; vrijwillige bijdrage. Zie ook www.pgij.nl

Groen Café. Voor wie houdt van natuur, (eetbaar) tuinieren, duurzaamheid en gezonde voeding. Van 14.00 tot 16.00 uur. In buurtcentrum Xperience, Teenschillerpad 2. Thema: Groen in IJsselstein in de lift; groenstructuur, fruitbomencollectie, biodiversiteit. Verder groene zeepkist, stekjestafel, leeshoek.

Woensdag 13 december

Kerstavond Groei en Bloei. Mérie van Zandwijk-Rijnbeek over bloemschikken met natuurlijke materialen en symboliek. In de pauze verloting. Fulcotheater. Om 20.00 uur. Toegang gratis voor leden; niet-leden 3 euro. Informatie: www.ijsselstein.groei.nl

Donderdag 14 december

Karaoke. Van 10.30 tot 12.30 uur in de Oase, Benschopperweg 342. Voor iedereen die van Nederlandstalige liedjes houdt. Toegang is gratis. Informatie: Christy Berkholts, tel. 030-6873241 of Eric Cobet, tel. 030-7521114. Elke tweede donderdag van de maand.

Zaterdag 16 december

A Christmas Carol in concert. Speciaal project Fulco's Regionaal Mannenkoor en theatergroep Kwibus. Naar het bekende sprookje uit 1843 van Charles Dickens over de oude en verbitterde vrek Ebenezer Scrooge. Acteurs spelen de scenes, het mannenkoor zingts ondersteunde (kerst)liederen. Geschikt voor het hele gezin. In het Fulcotheater. Middagvoorstelling om 15.00 uur; avondvoorstelling om 20.30 uur. Toegang 15 euro; matinee kinderen tot 12 jaar 7,50 euro (onder begeleiding van ouders). Kaarten via www.fulcotheater.nl en aan de kassa.

Zondag 17 december

Live muziek De Stee. Met de bekende rock-coverband Out of Time. In Café de Stee, Voorstaat 38. Dansbare en herkenbare hits uit de jaren '70, '80 en '90. Aanvang 17.00 uur. Gratis toegang. Meer info op www.stee.nl en de facebookpagina.

Woensdag 20 december

Kerstconcert Canzona. Door blokfluitensemble Canzona en vocaal kwartet Luister. In het Historisch Stadhuis. Werk van onder anderen Praetorius, John Tavener en Corelli. Na afloop gelegenheid om iets te drinken met zangers en blokfluitisten. Aanvang 20.00 uur. De toegang is vrij.

Zaterdag 23 december

Kerstconcert Trio Levani. Kamermuziekensemble met pianist Lineke Lever, sopraan Tamar Niamut en tenor Jeroen de Vaal. De mooiste kerstmelodieën uit alle landen. Onder meer delen uit Schubert's Winterreise en Spaanstalige Villancicos. In Museum IJsselstein, Walkade 2. Om 20.00 uur. Kosten 10 euro. Graag aanmelden vóór 18 december via aanmelden@museumijsselstein.nl. Gaat door bij een minimum van 25 aanmeldingen.

Zaterdag 6 januari

Nieuwjaarsconcert. Op orgel, hobo en marimba. In de Oude St.Nicolaaskerk, Kronenburgplantsoen 2. Door organist Gerrit Christiaan de Gier met hoboïste Anja van der Maten en Martijn Boom op marimba. Werken van Charles Hubert H. Parry, Alexandre Guilmant, Johann Sebastian Bach, Jean-Baptiste Loeillet, Keiko Abe, Astor Piazolla, Louis Vierne, Addie de Jong. En een improvisatie van Gerrit Christiaan de Gier. Na afloop ontmoeting en nieuwjaarswensen uitwisselen in het koor van de kerk. Aanvang 20.00 uur. Vanaf 19.30 uur kerk open. Toegang: 8 euro; ,tot en met 12 jaar vrije entree. Informatie op www.vanvulpenorgelijsselstein.nl.

film

Foto: Hans van Oosterhoudt

Fulcotheater

fulcotheater.nl

Filmagenda van donderdag 7 december t/m woensdag 13 december.

MURDER ON THE ORIENT EXPRESS. Gebaseerd op het boek van Agatha Christie. Met Johnny Depp, Penélope Cruz, Michelle Pfeiffer en Derek Jacobi. Entree: 7,50 euro
Tweede week. Do. 7 dec. 20.00 uur; vr. 8 dec. 20.00 uur; za. 9 dec. 20.00 uur; ma. 11 dec. 20.00 uur; di. 12 dec. 20.00 uur; wo. 13 dec. 20.00 uur.

Hercule Poirot gaat mee op de Orient Express. Zijn vakantieplannen worden tijdens de reis vanuit Istanboel al snel in de war geschopt, want er wordt een moord gepleegd en hij is de enige die hem op kan lossen. Wat begint als een uitbundige treinreis door Europa ontvouwt zich al snel tot één van de meest stijlvolle mysteries ooit.

DE FAMILIE SLIM. Over een uitvindersgezin waarvan de jongste zoon zich het buitenbeentje.voelt. Entree: 6,50 euro.

Tweede week. Za. 9 dec. 15.00 uur; zo. 10 dec. 15.00 uur.

Max Slim is de jongste zoon van de Familie Slim, een echt uitvindersgezin. Max heeft het idee dat hij altijd in de schaduw staat van zijn grote zus en ouders, die elk jaar prijzen winnen op Inventicon, het grootste uitvindersfestival van de wereld. Max heeft nog nooit een prijs gewonnen en zijn uitvindingen mislukken altijd. Wanneer de familie een uitnodiging krijgt voor de 25ste editie van Inventicon, stelt Max voor om alleen thuis te blijven. De uitnodiging blijkt alleen fake te zijn en de familie belandt in Niemandsland. Aartsrivaal Elon Tesilon heeft de familie bewust 'ontvoerd. Hij is vastbesloten dat hij dit jaar Inventicon gaat winnen. Gaat het Max lukken om zijn familie te redden met een door hemzelf gemaakte uitvinding?

KAPITEIN ONDERBROEK: Het eerste grote avontuur. Deze rebelse en ondeugende komedie voor het hele gezin vertelt het verhaal van twee fantasierijke lolbroeken, Sjors en Harold. Animatiefilm. Entree: 6,50 euro.
Slechts één week! Vr. 8 dec. 15.00 uur; za. 9 dec. 12.30 uur; zo. 10 dec. 12.30 uur; wo. 13 dec. 15.00 uur.

'Kapitein Onderbroek: Het eerste grote avontuur' is gebaseerd op de boekenserie. De film vertelt het verhaal van twee fantasierijke lolbroeken, Sjors en Harold. Als ze hun schoolhoofd hypnotiseren, denkt hij dat hij de overenthousiaste, maar niet al te snuggere superheld Kapitein Onderbroek is. Maar deze grap van Sjors en Harold loopt al snel helemaal uit de hand.

In het Filmhuis

Bram Fischer. Drama van Jean van de Velde (Zuid-Afrika / Nederland; 2017). Met Peter Paul Muller als advocaat Bram Fischer die begin jaren zestig de verdediging van Nelson Mandela op zich nam. Dinsdag 19 december; om 20.00 uur. Prijs: 6,50 euro.

In het Zuid-Afrika van 1963, waar de onvrede tegen de ongelijkheid groeit, worden op een middag in het dorpje Rivonia bij een inval de kopstukken van het ANC opgepakt. Aan deze groep wordt een negende lid, dat al eerder gevangen genomen was toegevoegd: Nelson Mandela. Er is het blanke regime veel aan gelegen om de groep als voorbeeld te stellen en tot de doodstraf veroordeeld te krijgen. Gerespecteerd advocaat Bram Fischer neemt hun verdediging op zich. Wat het regime niet weet is dat Fischer eigenlijk de tiende verdachte had moeten zijn. Dat is de start van een proces waarin Bram Fischer heikele paden bewandelt. Wanneer de geheime politie Bram Fischers dubbelrol ontdekt, staat hij voor een dilemma: verkiest hij de verdediging van zijn cliënten boven zijn eigen veiligheid en dat van zijn gezin?

theater

Foto: Persgroep

Fulcotheater

fulcotheater.nl

Victor Reinier, Renee Soutendijk. Roem. Toneel. Try out. Donderdag 7 december; 20.30 uur. Prijs: 25 euro.

Als het personage van een acteur uit een politieserie geschreven wordt, stort zijn wereld in. Decennialang stonden de fans in de rij voor zijn handtekening of foto. Na zijn ontslag gaat hij wanhopig op zoek naar psychische hulp. De behandelend psychiater doet haar uiterste best de relatie zakelijk te houden, maar gaandeweg groeit de band. 'Roem' voert ons mee naar de wereld van de BN'ers.

Oeloek. Droeftoeters. Cabaret. Try out. Vrijdag 8 december; 20.30 uur. Prijs: 17,50 euro.

De voorstellingen van Oeloek barsten letterlijk van de energie: een hilarische achtbaan van muzikaal geweld, krankzinnige dialogen en visueel spektakel. Dit seizoen komt Oeloek met 'Droeftoeters'. Een voorstelling vol met zelfverklaarde winnaars en kampioenen. Van een doodsbange geestuitdrijver tot een één-benige tapdanser, en van een stokdove pianostemmer tot een aan sigaretten verslaafde gezondheidsgoeroe: allemaal zien ze zichzelf als het allerbeste wat de wereld is overkomen. Een ode aan de wannabe, de brulaap, de blufkoning, de tofdoener, de patjepeeër, de blaaskaak en al die andere prutsers.

Het Huis van Jip en Janneke. Familievoorstelling. Vanaf 3 jaar. Zondag 10 december; 14.00 uur. Prijs: 18,50 euro.
Nederlands beroemdste buurkinderen, getekend door Fiep Westendorp en bedacht door Annie M.G. Schmidt, vieren een jubileum in een prachtig decor van hun beider huizen.Samen met hond Takkie en poes Siepie vieren Jip en Janneke ze een vrolijk feest en beleven ze herkenbare avonturen. Voor de hoofdpersonen van deze voorstelling 'Het Huis' worden speciale handpoppen gebruikt.

Anne-Wil Blankers e.a. Wat ik moest verzwijgen. Toneel. Try out. Dinsdag 12 december; 20.30 uur. Prijs: 26,50 euro.

Een man brengt een schilderij naar een oudere dame. Een schilderij dat tijdens de oorlog aan haar toebehoorde. Hij herkent de vrouw van de begrafenis van zijn ouders, maar heeft verder geen idee wie zij is. Zij weet heel goed wie hij is, maar heeft beloofd dat geheim te houden. Het schilderij brengt alle herinneringen terug. Haar onderduik in Haarlem, de gruwelijkheden en een buurman die niet van onbeschreven gedrag bleek te zijn. Hoe hard is de waarheid? Naar de roman van Ariëlla Kornmehl.

3JS. Acoustic Christmas. Muziek. Woensdag 13 december: 20.30 uur. Prijs: 27,50 euro.

Geen Mariah Carey, maar een kleine akoestische band en het traditionele kerstrepertoire van Frank Sinatra, Dean Martin, Elvis Presley en The Cats. De voorliefde voor klassieke melodieën en de excellente zang- en gitaartechniek van de drie troubadours uit Volendam komen hier meer dan ooit tot hun recht.

Pantalone

theaterpantalone.nl

Supertrap. The Dutch Supertramp Tribute. Concert. Zaterdag 9 december; 20.00 uur. Prijs: 19,50 euro.

Supertrap bestaat uit acht gepassioneerde muzikanten die één gemeenschappelijke wens hebben: de Supertramp Paris-live show van '79 integraal op het podium neerzetten. Een eerbetoon aan de band met de perfecte combinatie van symfonische rock en popmuziek. Alle pareltjes komen voorbij van 'The Logical Song', 'Dreamer', 'Give a little bit', 'Breakfast in America' tot aan 'Fool´s Ouverture', 'School' en 'Crime of the Century'.