Botlek Hoogvliet

6 september 2017

Botlek Hoogvliet 6 september 2017


De 'Kliko gestapo'

Hoogvlieters balen van stinkbakken

Hoogvlieter Jan Weemering heeft de redactie een brief gestuurd namens de wijkbewoners over de 'Kliko-gestapo' in Hoogvliet. Bewoners die hun afvalcontainers (drie stuks) niet in hun achtertuin zetten, maar achter hun schuurtje kunnen rekenen op een boete. De bewoners geven aan dat de bakken in de achtertuin een onaangename geur produceren en ruimte innemen. De Hoogvlieter hoopt op gedoogbeleid van de gemeente zodat zijn bak achter het schuurtje mag staan.

"Na 25 jaar van soebatten krijgen we nu eindelijk in onze wijk nieuwe bestrating", schrijft bewoner Jan Weemering. "Maar nu het pleintje aan de achterkant klaar is wordt er ineens een heel ander beleid gevoerd door de gemeente en moeten we onze vuilcontainers in onze tuin zetten en mogen ze niet meer achter onze schuurtjes staan, omdat dit openbare ruimte is. Dit alles op straffe van een boete door de handhavers.

Emmy Oster reageert op Facebook dat het een kwestie is van gedragsverandering: "Als je alles netjes in zakken doet is er niks aan de hand. Marijke Veerman geeft aan dat plastic zakken in een groenbak toch niet echt de bedoeling is en juist deze bak een ondraaglijke stank produceert. Jeroen Wolfs vraagt zich af of de gemeente dit wel kan verplichten. "We hebben immers toch niet om die bakken gevraagd." Ook reageren? Bekijk het bericht op www.facebook.com/DeBotlek/

Brug voor fietsers

Aanleg fietsbrug Botlekbrug Foto: Frits Erwich

Over de Oude Maas, in het Rotterdamse havengebied ligt sinds 1955 de Botlekbrug. In 2015 is er een nieuwe brug naast gebouwd. Het wegverkeer gaat daar al over. Maar de treinen, voetgangers en fietsers gaan nog over de oude brug. Over de nieuwe Botlekbrug werkt Prorail nu aan een nieuwe goederenspoorlijn, en aan een aparte rijbaan voor voetgangers, fietsers en ander langzaam verkeer. Ook start de sloop van de oude brug. Frits Erwich stuurde deze foto naar de Botlek van de eerste werkzaamheden ten behoeve van aanleg van een Fietsbrug. 'Het oude verdwijnt, waar het nieuwe verschijnt.' Meer info op pagina 11.

Stuur tijdig iets in!

HOOGVLIET/ALBRANDSWAARD - De redactie ontvangt wekelijks leuke persberichten en aankondigingen van lezers, instanties en verenigingen. Er is een mogelijkheid om uw bericht graag met foto op onze website te plaatsen, maar ook ontvangen wij nog steeds veel berichten per mail. Ons verzoek is om uw aankondigingen tijdig op te sturen. Het liefst anderhalve week voordat het in de krant moet komen.

Facebook

Heeft u een momentje om de Facebookpagina van de Botlek te bekijken? www.facebook.com/DeBotlek/

Maak van je hart geen moordkuil

Heeft u en/of uw buurtgenoten ook iets in uw omgeving waar u zich aan ergert? Of is er iets aan de hand in uw wijk en zou u graag iets aan de kaak willen stellen? Stuur dan een ingezonden brief naar de redactie van De Botlek: redactie.bl@persgroep.nl.

Bombary

Kom zingen bij Bombary. Er is plek bij de jeugd en heren in de Brinkhoeve in Poortugaal. Info: bombary@gmail.com.

Foto: Cris Rolandus

Spooky zoekt vriendjes

Brand bij Exxon Mobile Foto: Joop van der Hor

John wint fotowedstrijd

Foto: Hans van Oosterhoudt

Shellbrand zorgt voor mooie gloed

Hoogvliet - De winnaar van de fotowedstrijd Arboretum is geworden John Stam met deze prachtige foto van het arboretum met de gloed van de shellbrand op de achtergrond. Fotografen kregen de opdracht om het contrast te vangen tussen industrie en natuur in het Arboretum. En een groter contrast dan dit is waarschijnlijk niet te vinden. Niet een ondergaande zon, maar een nachtelijke brand op het Botlekcomplex zorgt van een goudgele gloed. Op 26 augustus maakte de voorzitter van de gebiedscommissie, Edwin Smid, de winnaar van de fotowedstrijd bekend. Zowel de jury als het publiek riepen John uit tot winnaar. Zijn foto sprak het meeste aan. Omdat met name het publiek ook een groot aantal stemmen op de foto van Erik Brons uitbracht werd hem de tweede prijs toegekend.

Potje voetbal te paard op open dag manage

Tijdens de open dag manage Hoogvliet wordt er zaterdag een potje paardenvoetbal gespeeld. Foto: PR manege Hoogvliet

Hoogvliet - De open dag van manage Hoogvliet op 9 september tussen 12.00 en 16.00 uur heeft een divers programma met verschillende demo's met als afsluiter een professionele dressuur kuur maar ook een wedstrijd paarden voetbal 5 tegen 5. Bezoekers kunnen pony rijden, minimarkt en voor de kids is er schminken, springkussens en spelletjes. De kraam waar je, in ruil voor een donatie aan dierenambulance, de spullen mee mag nemen is er ook.

Open monumentendag

Pernis - De Oudheidkamer van Pernis heeft iets te vieren en het feestje is op zaterdag 9 september. Dan wordt er namelijk gevierd dat op 25 augustus het pand 399 is gekocht en dit jaar is aangewezen zijn tot gemeentelijk monument. De Oudheidkamer is er trots op dat de stichting nu eigenaar is van beide panden. De Oudheidkamer doet mee de Open Monumentendag met het thema dit jaar "Boeren Burgers en Buitenlui". De stichting zal de geschiedenis van vroeger tot leven brengen met de tentoonstelling "Vergane Glorie" en "Bezoek van de Koopman". Deze zijn op open monumenten te bezichtigen. Er wordt die middag ook heel veel aandacht aan de aspecten van 'de Visserij' en dat is met name terug te zien aan de dracht uit die tijd. De Oudheidkamer Pernis nodigt iedereen uit om tijdens de open monumentendag een kijkje te komen nemen. Voor meer informatie kunnen geinteresseerden terecht op de website: www.oudheidkamerpernis.nl of op de Facebookpagina: www.facebook.com/oudheidkamerpernis. Het adres van de Oudheidkamer is Pastoriedijk 399-401 3195 HE in Pernis. De Oudheidkamer is geopend van 14.00 tot 17.00 uur, toegang is gratis.

COLOFON DE BOTLEK HOOGVLIET EN ALBRANDSWAARD

Portret Jeffrey Snijders Foto: PR

Advertentieverkoop en
media-advies

Jeffrey Snijders
(E) advertising.west@persgroep.nl
(T) (088) 013 04 64

Familieberichten
(E) familieberichtenweekbladen@persgroep.nl
(T) (088) 013 72 68
(I) www.familieberichtenonline.nl

Rubrieksadvertenties
(E) rubriekenweekbladen@persgroep
(T) (0900) 6743836

Bezorgklachten
(I) hoogvlietalbrandswaard.debotlek.nl/pagina/bezorgklacht
(T) 088-0561595

Commercieel directeur
Dirk Renders

Druk
De Persgroep Nederland
Content Coördinator
Stella Schaper
(E) redactie.bl@persgroep.nl
(T) 06 - 29299699
Twitter @DeBotlek
Facebook/DeBotlek
(I) hoogvlietalbrandswaard.debotlek.nl

Redactiemedewerkers
Marianne van der Ham, Joop van der Hor, Michael de Vogel

Clustermanager Regio West
Dennis Rijsbergen
dennis.rijsbergen@persgroep.nl


Algemene voorwaarden
De Botlek Hoogvliet en Albrandswaard is een uitgave van de Persgroep Nederland.

Aangeboden kopij kan zowel in de gedrukte als digitale uitgaven van de Persgroep Nederland worden geplaatst.
(I) www.depersgroep.nl/adverteren
Verschijnt in papieren vorm en in digitale vorm wekelijks op woensdag
c De Persgroep Nederland

hoogvlietalbrandswaard.debotlek.nl

Food, Fashion & Lifestyle in het winkelcentrum

Hoogvliet - Winkelcentrum Hoogvliet staat op zaterdag 16 september tussen 11.00 en 15.00 in het teken van Food, Fashion & Lifestyle. Er is een uitgebreid podiumprogramma met diverse catwalkshows, productdemonstraties en presentaties ter hoogte van de Yes Kappers.

Tevens zullen bezoekers de gehele middag verwend worden met hapjes en drankjes van de lokale ondernemers. Aan de kleintjes is ook gedacht, kinderen worden gratis geschminkt en kunnen hun eigen tas pimpen.

De winkeliersvereniging Hoogvliet organiseert deze spetterende middag speciaal voor de bezoekers van de binnenstad Hoogvliet. Het gehele assortiment van het winkelcentrum zal onder de aandacht gebracht worden.

Hoogvlieters die op de hoogte gehouden willen worden van de laatste trends op het gebied van Fashion en Lifestyle moeten zeker een kijkje gaan nemen. Parkeren bij het winkelcentrum is gratis.

De organisatie is nog op zoek naar modellen. Zijn er modellen die interesse hebben om deel te nemen dan kunnen zij contact opnemen via het e-mailadres: info@colourmyevent.nl.

Taalcafé Hoogvliet

Hoogvliet - Wil je graag samen met anderen de Nederlandse taal oefenen en ervaringen uitwisselen? Kom dan langs bij Taalcafé Hoogvliet. Tijdens het Taalcafé ga je samen met vrijwilligers aan de slag om je taalvaardigheid in het Nederlands te verbeteren. Door veel samen te praten, word je sterker in de Nederlandse taal. Liever samen lezen? Dat kan ook! Bibliotheek Hoogvliet, Rijkeeplein 2, tel.: 010-2816367.

Jarigen van de week

Foto: Hans van Oosterhoudt

Skylar

36BLSkylar
36BLSuzanne Foto: Familie
36BL-Christiaan Foto: Familie

Alsnog van harte gefeliciteerd Skylar met je 4e verjaardag. "Je bent op 28 augustus alweer jarig geweest en we hebben er een gezellig feestje van gemaakt. Eindelijk mag Skylar nu naar school toe en voetballen." Een hele dikke kus van Papa, mama, Ashley, Diego en je kleine vriend Dushi. Love you tot de zon en weer terug.

De Flamingo vliegt verder

De dagen worden korter. De zon gaat sneller onder en het wordt kouder. Wie goed oplet ziet de eerste zwanen zich al verzamelen om de lange trek naar het zuiden aan te vangen. En niet alleen de zwanen vliegen weg, ook de roze Flamingo vliegt verder. U heeft nog geen flamingo gezien in Hoogvliet? Nou dan moet u maar eens op de hoek van de Lengweg met de Horsweg kijken. Daar op de Meeuwenplaat staat al heel lang een roze Flamingo met hoofdletter geschreven die al vele jaren danst en beweegt. Soms gracieus om haar eigen as, dan weer knikt haar knie zichtbaar vermoeid en lijkt deze het te begeven. Het is een Flamingo van ruim 50 jaar oud. Het had weinig gescheeld of deze ouwe Flamingo was overleden. Insiders weten inmiddels wel over welke Flamingo ik het hier heb, namelijk gebouw Flamingo en de daaronder vallende clubs en sociëteiten waarvan 'de Spin' de bekendste is. Duizenden Hoogvlieters hebben daar tussen pakweg 1965 en heden vele leuke en gezellige avonden beleefd. Eerst in de oude houten Flamingo aan de Baarsweg, toen in Piki en 't Web in de Baas Ganzendockstraat, daarna terug in de verbouwde Flamingo op het oude nest aan de Baarsweg en tenslotte in de nieuwe Flamingo aan de Lengweg. Over wat er in die periode allemaal heeft plaatsgevonden en wie daar hebben opgetreden en zou ik een boek kunnen schrijven. En dat heb ik twee jaar geleden dan ook gedaan. De persoon Kees Hageman loopt als een levende rode draad door dat boek en de geschiedenis heen. Zonder de tot ridder gekroonde en van een Erasmusspeld voorziene Hageman had ik zeker niet bijna 41 jaar getrouwd zijn met het meisje welke ik in de Spin ontmoette, iets dat voor honderden andere Spinleden ook geldt. Kees is vanwege interne strubbelingen met stille trom vertrokken. Gelukkig vliegt de Flamingo verder en overwintert zij met hulp van Karim en zijn medewerkers ook deze winter weer in Hoogvliet. Kees kijkt terug op een mooie lange en gelukkige periode. Het is zoals het ook in de politiek gaat; een minister-president komt, een minister-president gaat. Prima! Maar wat niet prima is, is dat Kees met stille trom vertrokken is. Hij verdiend een mooi en gepast afscheid. Wie helpt mij daarbij?

Reageren? joopvanderhor@gmail.com

Zonnige speelmiddag bij dagverblijf KindeRdam

Geslaagde speelmiddag bij kinderdagverblijf. Foto: PR

Hoogvliet - Het zonnetje liet zich donderdagmiddag gelukkig zien op de Wijkmarkt van kinderdagverblijf Snippers en de peuterspeelgroepen Dribbel en Aja Kabaja in Hoogvliet. De kinderen die met hun ouders naar dit gezellige festijn waren gekomen in Hoogvliet, genoten van de leuke speelactiviteiten die speciaal voor die middag waren georganiseerd. Er was voor de kinderen een blotevoetenpad. Op dit pad konden de kinderen met hun blote voeten in verschillende bakken stappen. In elke bak zat steeds een andere grondsoort, waardoor het steeds weer anders aanvoelde, denk aan aarde en boomschors. Ook konden de kinderen lekker knutselen en er was een parcours van stapstenen en hoepels. En zoals altijd viel natuurlijk ook de popcorn en het springkussen goed in de smaak bij de kleine bezoekers. Als afsluiting kregen alle kinderen een rode KindeRdam ballon mee naar huis. Het plein van het kinderdagverblijf zag er die middag extra fleurig uit. Niet alleen vanwege de kleurige versiering op het plein, maar ook door alle geschminkte prinsessen, vlinders, rovers en spidermannen die er rondliepen.

Zat er dan helemaal niets tegen tijdens de wijkmarkt? "Uiteraard waren we heel blij met het zonnetje", laten de medewerkers van het kinderdagverblijf KindeRdam weten, "alleen zorgde die ervoor dat de ijsjes snel gingen smelten. Gelukkig smaakte de ijsjes daar niet minder om."

Eet met buren in De Ontmoeting

Rhoon - Mensen die het fijn vinden om een avondje niet te koken kunnen met wijkgenoten samen eten in het wijkrestaurant. Het restaurant de Ontmoeting is geopend op 14 september in Rhoon Portland. Voor 9 euro staat er het volgende op het menu: Champignonsoep met broodje, daarna runderstoofschotel met aardappelpuree en rode kool en toe chocolademousse. De maaltijd wordt afgesloten met een kopje koffie of thee. Restaurant de Ontmoeting opent haar deuren om 17.30 uur. Om 18.00 uur zal het voorgerecht worden uitgeserveerd. Aanmelden is verplicht via 010-5018322 voor dinsdag 12 september. Adres: Wijkcentrum Portland, Hof van Portland 41 in Rhoon.

Aanleg en sloop bij Botlekbrug

Oud maakt plaats voor nieuw

Botlek - Over de nieuwe Botlekbrug werkt Prorail aan een nieuwe goederenspoorlijn, en aan een aparte rijbaan voor voetgangers, fietsers en ander langzaam verkeer. Ook start de sloop van de oude Botlekbrug. Op dit moment is de lage doorvaarthoogte van de oude brug nog een knelpunt voor de scheepvaart. Dat behoort straks tot het verleden. De aanleg van het spoor is een intensieve samenwerking tussen ProRail, Rijkswaterstaat, het Havenbedrijf en bouwcombinatie A-Lanes A15.

De nieuwe Botlekbrug kan meer weg- en treinverkeer aan dan de oude brug. Bovendien is de nieuwe brug 14 meter hoog (6 meter hoger dan de oude brug) en 3 keer zo breed. Daardoor hoeft de brug minder vaak open voor passerende schepen: het aantal openingen daalt van 50 naar 20 per dag. In opdracht van Rijkswaterstaat en ProRail werkt A-Lanes A15 op de nieuwe Botlekbrug aan het spoor, de bovenleiding en aan een nieuwe fiets- en voetgangersverbinding. Als dat af is, installeren ze de veiligheidssystemen en kan het spoor worden aangesloten op het huidige spoorwegnet van de Havenspoorlijn. Verder wor

den de Venkelweg en Oude Maaspad opnieuw ingericht. De voorbereidende werkzaamheden zijn al in volle gang. De oude brug is buiten gebruik genomen. Het hele project is naar verwachting eind 2018 klaar.

Hinder

De scheepvaart zal tijdens de bouw hinder en stremmingen ondervinden. Kijk op: www.vaarweginformatie.nl. Een van de maatregelen om de hinder te beperken, is dat wordt gestart met de sloop van de oude Botlekbrug. Dat betekent dat ook de oostelijke doorvaart van de nieuwe brug beschikbaar komt. Deze heeft twee onafhankelijk van elkaar te bedienen hefgedeelten. Bij stremming van het ene hefgedeelte kan het andere worden gebruikt om de schepen te laten doorvaren. Mocht de nieuwe brug zijn gestremd, dan wordt het verkeer vanuit Hoogvliet richting de Maasvlakte omgeleid via de Spijkenisserbrug. Doorgaand verkeer gaat door de Botlektunnel. Vanaf het moment dat de oude Botlekbrug gesloopt wordt, gaan fietsers en voetgangers over de nieuwe Botlekbrug, in eerste instantie via tijdelijke op- en afritten.

Reactie op artikel

Hoogvliet - Als reactie op artikel Veegploeg woensdag 30 augustus het volgende: "Geef deelgemeenten weer terug aan bewoners Groot Rotterdam. Waarom kan dit al heel lang in de wereldstad Parijs waar elk van de 20 arrondissementen zelfs zijn eigen burgemeester heeft en de burger zich op de eerste plaats volledig burger van zijn eigen stadsdeel voelt. Partij Leefbaar laat Hoek van Holland, Hoogvliet zichzelf kunnen zijn binnen de grootstedelijke Rotterdamse regio. Kostbaar? Er zijn wel andere zaken waarop de Coolsingel kan bezuinigen!"

Hoogvlieter Ton Bernsen

Badminton weer gestart

Hoogvliet - Het nieuwe badmintonseizoen is gestart bij de 35-jarige Hoogvlietse badmintonclub in de sporthal Boomgaardshoek. De vereniging biedt tegen een betaalbaar tarief speelmogelijkheden aan op dinsdag- en vrijdagavond en op zondag. Op alle speeldagen ben je welkom om te komen kijken of mee te spelen en sfeer te proeven. Info: www.pbcboomgaardshoek.nl

Tumultueuze weken voor Brugmans

Coach van KCR 2 naar ONDO 1

Foto: Hans van Oosterhoudt

Begin augustus was Hoogvlieter Jan Brugmans nog coach van het tweede team van KCR uit Ridderkerk, afgelopen zaterdag zat hij op de bank bij de hoofdmacht van het 's-Gravenzandse ONDO, dat de competitie in de eerste klasse op het veld opende tegen IJsselvogels (11-11). De 39-jarige Brugmans heeft een paar tumultueuze weken achter de rug. "Dat gaat je niet in de koude kleren zitten," zucht hij.

HOOGVLIET - Het moest een prachtig avontuur worden, zijn tweede jaar bij KCR, met de reserveploeg voor het eerst in de geschiedenis van de club in de reserve hoofdklasse. Maar prachtig werd het geenszins. "Het is een lang verhaal, maar bepaalde spelers van KCR waren gefrustreerd omdat ze geen deel uitmaakten van het eerste team en in twee moesten spelen. Het is intern uit de hand gelopen. Ik voelde geen vertrouwen meer van de technische commissie. Ik kreeg commentaar, van spelers, waarom begrijpen veel mensen ook niet. Maar ik zag maar één oplossing, een week voor de start van de competitie, dat was vertrekken."

Het deed Brugmans pijn. "Je vraagt jezelf ook af wat je fout hebt gedaan, je twijfelt. En daarna besefte ik me dat ik de zaterdagen ineens vrij was," aldus Brugmans. Maar dat duurde niet lang. Kort na zijn vertrek bij KCR belde ONDO, dat vlak voor de competitie nog op zoek was naar een hoofdtrainer als opvolger van de naar DeetosSnel vertrokken Patrick Muurling. "ONDO had mij vorig seizoen al eens gepolst, maar toen wilde ik bij KCR blijven. Ze hingen nu weer aan de telefoon, zijn heel eerlijk geweest over de mogelijkheden met het eerste team. Dit is een tussenseizoen. Veel talent, heel welwillend, maar de ploeg moet technisch en tactisch wel groeien."

Jan Brugmans is de nieuwe trainer van de korfballers van ONDO uit 's-Gravenzande, na zijn vertrek bij KCR (foto: Jan Brugmans)

'Ik zag maar één oplossing, dat was vertrekken bij KCR'

Zaterdag zat Brugmans in het duel van ONDO met IJsselvogels voor het eerst op de bank. Twee dagen na zijn aanstelling en een dag na de kennismaking met de selectie. "Dat is wel vreemd ja, heb ik niet eerder meegemaakt," lacht hij. "Ik weet waarom ONDO nog geen coach had. Ze wilden niet overhaast iemand aanstellen, het moest een trainer zijn die in het profiel van de club past."

27 / 40

29 / 40

Bridgecursus Foto: PR

Zaterdag
9 september

10.00 Snuffelmarkt rondom Maranathakerk in Rhoon 9 september a.s.. Snuffelmarkt bij de Maranathakerk aan de Kleidijk in Rhoon. Een gezellige markt van 10.00 - ongeveer 16.00 uur met tal van activiteiten. Eén van de pijlers van de Snuffelmarkt is natuurlijk de verkoop van een grote hoeveelheid tweedehands spullen, curiosa en speelgoed vanuit Snuffelloods en een groot aantal marktkramen. Daarnaast een handwerkkraam met echt handwerk en lezers en/of verzamelaars van boeken kunnen zich uitleven bij de boekenstal. Speciale aanrader is de kraam uit onze eigen polder met overheerlijke groenten en fruit en divers tuingoed. Naast de verkoop zijn er voor kinderen, ook de allerkleinsten, diverse spelen met leuke prijsjes.
Er zijn diverse zithoekjes die ruimte bieden om met elkaar bij te praten onder het genot van een kopje koffie, thee of limonade. Of geniet van een ambachtelijk gebakken portie poffertjes of een stukje gebak van onze eigen gebakkraam. Ook heerlijk om mee te nemen voor bij de koffie thuis. En niet te vergeten: het Rad van avontuur draait de hele dag met leuke prijzen en kunt u gezellig een potje sjoelen of uw krachten uitproberen op de kegelbaan. De aktiviteiten worden gehouden rondom de Snuffelloods en op het plein voor de Maranathakerk, Kleidijk 2 te Rhoon. Graag tot ziens op zaterdag 9 september van 10.00- ongeveer 16.00 uur.
Maranathakerk, Kleidijk 2B, 3161hg Rhoon

Maandag
11 september

Optreden Shantykoor Barend Fox.

00.00 Bridgeliefhebbers opgelet! Altijd al bridgen willen leren? Of echt goed kunnen bridgen? Dan is hier een unieke kans om les te krijgen van een ervaren en gediplomeerd bridgedocente. Bridge Inn Poortugaal organiseert bridgelessen voor beginners. Bridge Inn is en kleine en gezellige club. De lessen beginnen op 11 september a.s. en zijn op maandagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur in de Brinkhoeve te Poortugaal. De prijs bedraagt € 75 en is inclusief lesmateriaal voor 15 lessen. De lessen worden gegeven door Guusje Roebersen. Aanmelden kan bij onze secretaris: John Hofsteede hofsteede@hotmail.com tel.: 06 21262315
Cultuurhuis, kerkstraat 12, 3171gg Gemeente Albranswaard

Dinsdag
12 september

15.00 Optreden Shantykoor Barend Fox Op dinsdag 12 september om 15.00 uur, treedt Shantykoor Barend Fox op in De Zevensprong, Mosoelstraat 20. Shantykoor Barend Fox is het shantykoor van de brandweer Rotterdam-Rijnmond. Het koor bestaat uit 40 enthousiaste zangers.
Ze zingen in hoofdzaak shanties (werkliederen uit de tijd van de zeilvaart), maar brengen ook graag gezellige Nederlandse (Rotterdamse) en buitenlandse liedjes ten gehore die op alle facetten van het zeemansleven betrekking hebben. Na afloop staat er een eenvoudige maaltijd klaar. De toegang bedraagt € 10,00 p.p. en dit is inclusief de maaltijd. Reserveren is mogelijk op telefoonnummer: 010-4161488 of via onze website: www.lcczevensprong.nl.
LCC De Zevensprong, Mosoelstraat 20, 3193el Hoogvliet

Woensdag
13 september

20.15 aerobic Aerobicsportschool "Big Fun weer van start. Op woensdag 30 augustus 2017 begint Big Fun weer met zijn lessen U kunt op de woensdag van 20.15 tot 21.15 uur een fatburningles volgen.
De les wordt gegeven op moderne muziek en is toegankelijk voor alle leeftijden. en is goed voor de conditie en de vetverbranding. lessen worden gegeven in de Sportlaan 2 te Rhoon.
Opgeven voor een gratis proefles kan via de site www.to-bigfun.nl of telefonisch op 0181785969
Rhoon, Sportlaan 1, 3161ts Rhoon.

Directie van Esso zegt: 'Sorry!'

De informatievoorziening kan beter

Foto: Persgroep

Directeur Harro van de Rhee zegt het op dinsdagavond heel duidelijk: "Dit incident had nooit mogen gebeuren, dus is een welgemeend 'sorry' op zijn plaats." Dit zegt hij tegen een 50-tal Nissewaarders, die bijeen zijn om hun persoonlijke vragen en problemen voor te leggen aan vertegenwoordigers van de raffinaderij, de veiligheidsregio de DCMR en de GGD.

Nissewaard - De meeste vragen van de Nissewaarders, die vooral uit het door de roet getroffen gebied komen, gaan over de manier waarop de bevolking wel of juist niet geïnformeerd is. De Zuidlanders en Abbenbroekers hebben veel vragen.

Er wordt onderzocht wat er in de installatie van Exxon-Mobil gebeurde op 21 augustus toen het in brand vloog. Foto: Joop van der Hor

Harro van der Rhee: 'Dit had nooit mogen gebeuren!'

Procedures

De instanties geven heel duidelijk aan, dat ze volgens de bestaande procedures alles gedaan hebben wat ze konden. Alleen de honger naar informatie is zo groot, dat na het versturen van de noodoproep, de website Rijnmondveilig binnen 1 seconde te veel hits te verwerken kreeg. Daardoor werd de site totaal onbereikbaar. De rol van (rampenzender) RTV Rijnmond is volgens de aanwezige inwoners ook totaal onvoldoende.

Antwoorden

Op vrijwel alle vragen komen duidelijke en concrete antwoorden, maar bij sommige inwoners blijven er toch zichtbare twijfels. Een bewoner vraagt of de begraafplaatsen ook nog gereinigd worden. Bij een bezoek aan een graf, had hij het maar zelf gedaan. Het antwoord daarop is positief. Er zijn ook vragen over de gevaarlijke stoffen, zoals PAX die in inmiddels in zeer lage concentraties aangetoond zijn. Met name Guusje Eggen van de GGD geeft aan, dat na goed wassen, alle producten uit de moestuin gewoon gegeten kunnen worden.

Evaluatie

Alle woordvoerders geven aan het eind van de avond aan, dat het incident en die bij de Shell, een les in de praktijk is, die heel goed geëvalueerd moet worden. De belangstellenden verlaten daarna, redelijk gerustgesteld de zaal, met het zicht op de raffinaderij van Exxon-Mobil.

33 / 40

PvdD: 'Provincie moet jacht aan banden leggen'

In de Botlek van woensdag 23 augustus stond een artikel van Mirjam Collens over de overlast die bewoners van de wijk Portland ervaren door het jagen in de polder Koedood. Partij voor de Dieren heeft hier kennis van genomen en vindt dat de provincie de jacht aan banden moet leggen.

Rhoon – Veel inwoners van de wijk Portland in Rhoon hebben veel last van jagers die dieren afschieten in de aangrenzende polder annex recreatiegebied. Ze voelen zich er onveilig en durven er ook hun hond niet meer uit te laten. De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland wil daarom dat de provincie maatregelen neemt en de jacht aan banden legt. In polder Koedood en ook het natuur- en recreatiegebied Buijtenland in Rhoon wordt intensief gejaagd. Dat gebeurt uit oogpunt van schadebestrijding: ganzen zouden de gewassen van de boeren beschadigen. De jacht begint vaak al 's ochtends heel vroeg en volgens sommige getuigen in de directe nabijheid van mensen.

Inwoners in de naastgelegen wijk voelen zich onveilig, durven niet te recreëren. De hond uitlaten is ook problematisch. De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland vindt deze signalen zorgelijk en de situatie onveilig en onacceptabel. De partij heeft vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten.

Hond gaat maar met moeite mee de polder in. Foto: Mirjam Collens

De provincie is verantwoordelijk voor de schadebestrijding en zou maatregelen moeten nemen om onveilige situaties en het onveiligheidsgevoel weg te nemen. Omdat er waarschijnlijk ook sprake is van jacht, zou de provincie in overleg met de handhavende organisaties de overlast moeten aanpakken.

Carla van Viegen, fractievoorzitter PvdD: "Bij de jacht wordt er gebruik gemaakt van wapens en daar moet zorgvuldiger mee omgegaan worden. De situatie in Rhoon is zorgwekkend. Er zijn ook andere manieren om schade te bestrijden dan dieren te doden. Het kan niet zo zijn dat mensen het gebied niet meer in durven."

Hobbyisten brengen leesplezier in beeld

Hoogvliet - In de maand september toont fotoclub ‘Door de Lens’ haar foto’s in het thema ‘leesplezier’ in de bibliotheek. Fotoclub Door de lens is een enthousiaste groep amateurfotografen, die wekelijks bij elkaar komt in multifunctionele accomodatie Villa Vonk. De club bestaat al ruim 30 jaar. Momenteel is het niet zo’n grote club, 12 leden, maar zij zijn wel actief bezig met fotografie als hobby. Tot de vaste activiteiten van de fotoclub behoren de maandelijkse foto van de maand competitie, bespreking van werk van de leden via een beamer en (als het weer het toelaat) buiten op werkavonden. Een paar keer per jaar een clubtocht op zaterdag of zondag. En er is ieder seizoen een persoonlijke uitdaging voor elk lid apart en één voor de club als geheel. Na afloop van de succesvolle expositie in de bibliotheek in de zomer van 2016 kwam ter sprake dat het leuk zou zijn voor de club om met een nieuwe clubuitdaging aan de slag te gaan. Voor een nieuwe expositie in de bibliotheek was dat thema snel bedacht: ‘Leesplezier’. Maar: makkelijker gezegd dan gedaan, want hóe leg je leesplezier op een foto vast? De fotografen zijn met veel enthousiasme en creativiteit aan de slag gegaan met een zeer bezienswaardig resultaat. Kom deze verrassende expositie bekijken: bibliotheek Hoogvliet, Rijkeeplein 2, 3191 VD, tel. 010-2816367, www.bibliotheek.rotterdam.nl/ openingstijden. Info over de fotoclub: www.fc-ddl.nl.

Hobbyfotografen van fotoclub 'Door de Lens' exposeren 'leesplezier'.

Poëzietunnel groot succes

Foto: Hans van Oosterhoudt

REGIO- Onder de 45 tunneldichters die afgelopen zondag mee hebben gewerkt aan 'Dichter onder Water' bevonden zich verschillende inwoners uit Hoogvliet en Albrandswaard.

Onder hen schrijfster Jopie Royé en Ad Noordermeer uit Rhoon, Annie Ras en Marianne Weber uit Hoogvliet. Columnist Joop van der Hor tekende voor de organisatie van het poëziespektakel in de Maastunnel en is samen met graficus Ferr Fikkers verantwoordelijk voor de samenstelling en vormgeving. Drukkerij Van de Water uit Schiedam leverde een topprestatie door in korte tijd hun gedichtenbundel op verantwoorde wijze het levenslicht te laten zien. Brendo Willemse daarover: We wilden, zoals altijd natuurlijk, prima werk afleveren want met gedichten van burgemeester Aboutaleb en burgemeester Salet van Nissewaard wil je uiteraard dubbel goed voor de dag komen." De bundel is overigens niet te koop. Het is een relatiegeschenk van de gemeente Rotterdam. Wel hopen de initiatiefnemers binnenkort het boekje online te plaatsen zodat het voor iedereen gratis is te downloaden. Jopie Royé is boos op andere media die geen aandacht aan het bijzondere evenement hebben geschonken; "Sla ik verwachtingsvol de krant open, blader, blader, zoek, zoek maar vind niet één letter over dit evenement. Te min voor de journalistiek? Niet spectaculair genoeg? Of gewoon omdat het 'maar' op zuid was? Weet dan wel dat jullie een prachtige happening gemist hebben en de lezers een interessant verslag moeten missen." Marianne Weber heeft van elke minuut in de tunnel genoten. "Ik heb speciaal voor kinderen geschreven gedichten voorgedragen. De kleintjes vonden het prachtig. Nou ikzelf ook!"

Rommert Boonstra, Marianne Weber en Manuel Kneepkens dragen hun gedichten 'onder water' aan passanten voor tijdens de Wereldhavendagen in de Maastunnel. Foto: Joop van der Hor Foto: Joop van der Hor

Wat ruist daar door het struikgewas?

Foto: collectie Joop van der Hor

Vanuit zijn woonkamer aan de Keizersmantelweg in Hoogvliet fotografeerde Jan Jongbloed de passerende bulkcarrier E.R. Bordeaux. Het groen langs de oevers van de Oude Maas onttrekt het immense schip voor een deel aan het zicht. Zelf haalt Jongbloed de onvolprezen cabaretier Toon Hermans aan; 'Wat ruist daar door het struikgewas". Zelf ook met scheepsfoto in de krant? Stuur deze naar joopvanderhor@gmail.com

Foto: Hans van Oosterhoudt

Leer veilig online bankieren

Poortugaal - Leer veilig en online bankieren bij een cursus tijdens het inloopspreekuur van het SeniorWeb Leercentrum Poortugaal. Op maandag 18 september organiseert het SeniorWeb samen met de Rabobank voor alle geïnteresseerden een presentatie Samen Bankieren. De presentatie van de Rabobank adviseurs 'dagelijkse bankzaken' gaat over online bankieren, veilig bankieren en de mogelijkheden. Neem eigen laptop, tablet of telefoon mee. Maandag 18 september vanaf 9.30-12.00 uur in wijkcentrum De Boekenstal. Info: www.rabobank.nl/samenbankieren of bel (0180)639639.