Botlek Hoogvliet

26 december 2018

Botlek Hoogvliet 26 december 2018


Een liefdevol 2019 gewenst!

Kijk met ons mee terug...

Foto: Persgroep

In de laatste krant van het jaar alweer blikt de redactie van de Botlek samen met de correspondenten en fotografen terug op het afgelopen jaar. We hebben aan onze schrijvers gevraagd wat hen het meest is bijgebleven en komen daar in deze krant op terug en presenteren, volgens alle stemmers, de Hoogvlieter(s) en Pernisser(s) van het jaar.

Als blijk van waardering heeft de redactie de Hoogvlieter en Pernisser van het jaar verkiezing gehouden, in het verlengde van onze wekelijkse rubriek Hoogvlieter/Albrandswaarder en Pernisser van de week. De correspondenten van De Botlek hebben ieder hun eigen invulling gegeven aan deze oproep voor een 'flashbackverhaal'. De vraag was: 'welk verhaal dat je maakte, is je het meest bijgebleven?' Deze onderwerpen komen dus nog een keer aan bod (een update). Hoe staat het bijvoorbeeld met Blindegeleidepup Leffe en met de sportieve viking Rauric? De redactie heeft een selectie gemaakt van 'Foto's van de week' die de krant niet haalden. Níét omdat zij niet mooi genoeg waren, maar omdat we wekelijks maar 1 plek beschikbaar hadden.

Proost op het nieuwe jaar! Foto: Jet Jongepier Foto: Jet Jongepier

Alle medewerkers van de Botlek willen de lezers, organisaties en instellingen bedanken voor het opsturen van berichten, het tippen van de redactie en uw betrokkenheid bij De Botlek. Wij wensen u een fijne jaarwisseling en een voorspoedig 2019!

Kort nieuws

Foto: Persgroep

Actueel nieuws

Hoogvliet - Vanwege de feestdagen hebben de kranten van De Botlek een extra vroege deadline. Dit betekent dat de krant lang klaar is voordat deze op de mat valt.

Hierdoor kan het zijn dat bepaalde gebeurtenissen niet in de krant staan. Kijk voor actuele berichten op de website www.debotlek.nl.

Jarigen van
de week

Hoogvliet - Mensen die een kind of kleinkind (tot 12 jaar) willen aanmelden voor de Jarigen-rubriek vragen wij om een tekstje van zo'n 100 woorden en een foto (JPG-bestand) naar de redactie van De Botlek te sturen o.v.v. jarige van de week. Inzenden kan via e-mail redactie.bl@persgroep.nl.

Foto: Joop van der Hor

Vuurwerk niet altijd feest

Foto: Peter
Rauric sluit een bewogen jaar af en kijkt vol energie, focus en natuurlijk plezier uit naar 2019! Foto: PR

Facebook

Hoogvliet - Like & Share: www.facebook.com/DeBotlek/. Daar staan foto's van de lezers en leuke verhalen.

't gemis blijft, ook in 2019

Bijna weer een jaar voorbij. Poeh, 2018 is voorbij gevlogen en hoeveel van mijn lezers lezen deze column niet omdat ze simpelweg niet meer onder ons zijn? Heb jij de kerstdagen samen met vrienden of kinderen doorgebracht? Of zat je alleen bij de bloempot met rode kerstster omdat je geen zin had om een hele kerstboom op te tuigen. Wie zo de kerst heeft doorgebracht zal ook weinig zin hebben in oliebollen, vuurwerk en een gelukkig nieuwjaar. Vorige week informeerde ik terloops naar de gemoedsrust van een oude vriend, wonende in het oude gedeelte van Hoogvliet. Deze vrolijke levensgenieter is na het overlijden van zijn lieve vrouw een beetje een kluizenaar geworden. Soms zie ik hem een beetje doelloos in zijn stoere laarzen en flamboyante hoed over het winkelcentrum lopen. Zijn woorden sneden als een vlijmscherp zwaard door mijn ziel. "Hoe het met mij gaat? Tja. Je wordt er niet vrolijker van. Veel charme is verloren gegaan. Ik doe mijn ding en weet dat het leven door moet gaan. Maar leuk is het niet. Het gemis is voortdurend aanwezig. Maar goed ik moet me gelukkig prijzen dat ik nog een goede gezondheid heb en mijn broek nog kan ophouden én bovenal een grote groep van vrienden en kennissen heb die mij bijstaat. Hoe het verder zal gaan? De tijd zal het leren. Geluk is nooit waar je het zoekt maar altijd waar je het vindt. Dank voor je schrijven én belangstelling in mijn situatie." Ik heb zijn woorden wel vijf keer gelezen en elke keer lijkt het alsof ze zwaarder en zwaarder worden. Ik ben mij hierdoor gaan afvragen hoe ik met zo'n situatie zou omgaan. Ik heb er tot nu nooit bij stilgestaan dat mij ook z'on zwaar verlies zou kunnen treffen. Met mijn vrouw heb ik immers afgesproken dat ik eerst ga en als ze het waagt eerder te gaan dat ik haar dan zal vermoorden, iets wat natuurlijk dan niet meer kan. Om maar aan te geven dat ik ervan overtuigd ben als eerste naar hel of hemel te steppen. Leest u eind december 2019 nog mijn column, schrijf ik dan nog wel een column of..... Vriend uit Hoogvliet en u beste lezer, een oprecht mooi en gezond nieuwjaar gewenst. Reageren? joopvanderhor@gmail.com

Oud en nieuw; niet voor iedereen feest

Vuurwerk kan Wanda fataal worden

Wanda Rooken heeft Dystonie, het geluid en de lichtflitsen van vuurwerk kunnen haar fataal worden... Foto: Wanda Rooken

Dat hondenbezitters en katteneigenaren zich jaarlijks beklagen over het (te vroeg) afsteken van vuurwerk is niets nieuws. De dieren schrikken, durven niet meer naar buiten, lopen weg of raken gewond door vuurwerk dat elk jaar vroeger lijkt te worden afgestoken. Dat er ook mensen zijn die wekenlang in een hutje op de hei moeten gaan zitten omdat de harde geluiden en lichtflitsen hun fataal kunnen worden, is een heel ander verhaal.

Spasmen en ademstops door harde geluiden en lichtflitsen

Regio - Wanda Rooken heeft een bijzondere vorm van Dystonie, een vrij zeldzame neurologische aandoening die zorgt voor motorische stoornissen, aanhoudende samentrekking van spieren of spiergroepen die soms gepaard gaan met herhaalde bewegingen. De harde geluiden van vuurwerk en de vaak daarbij behorende lichtflitsen zorgen bij haar voor aanvallen die lijken op een epileptische aanval. Ze krijgt een soort spasmen en in het ergste geval kan zo'n aanval zelfs resulteren in adem-stops en dus ziekenhuisopname. Elk jaar vlucht Wanda van half december tot half januari naar een onderkomen in de bossen of op de hei, om daar oud en nieuw te 'overleven' in plaats van te vieren. Wanda: "In Nederland hebben zo'n 10.000 á 12.000 mensen deze aandoening. Van hen heeft slechts een kleine groep van zo'n 150 mensen de vorm van Dystonie die ik heb, waarbij je dus zo heftig reageert op geluid en licht dat het dodelijk kan zijn. Ik heb veel vrienden en familie, maar met oud en nieuw zit ik alleen, want niemand wil in 'the middle of nowhere' stil naast mij op de bank zitten. Als ik een aanval krijg, helpt een neusspray gecombineerd met injecties meestal afdoende, mits tijdig toegediend. In het ergste geval wordt ik afgevoerd naar het ziekenhuis, dat is een aantal jaar geleden toen ik nog in Schoonhoven woonde drie keer voorgekomen in een maand door afsteken van vuurwerk buiten de jaarwisseling". Dystonie kan zich voordoen in één of meerdere lichaamsdelen tegelijk. De aandoening komt zowel bij mannen als vrouwen voor in alle leeftijdsklassen. Er kan sprake zijn van erfelijke aanleg, maar het kan ook spontaan ontstaan zonder aanwijsbare oorzaak. De ziekte kan dan leiden tot volledige invaliditeit, maar het intellectuele vermogen blijft onaangetast. Omdat er maar zo weinig mensen zijn die deze aandoening hebben, wil Wanda op deze manier onder de aandacht brengen dat vuurwerk niet voor iedereen een feest is. Dit wordt beaamd door de vele diereneigenaren. Een feestje op oudejaarsavond is oké, maar het feit dat van oktober t/m mei te pas en onpas vuurwerk wordt afgestoken, stuit hen tegen de borst. Berichten over een volledig vuurwerkverbod nemen af naarmate oud & nieuw dichterbij komt. Vuurwerkvrije zones nemen wel toe, maar daar lang wordt niet altijd gehandhaafd. Het al dan niet afsteken van vuurwerk blijft een heet hangijzer in Nederland.

Foto: Yvonne Schults

Softe Fitness voor jong en ouder

Hoogvliet - De Softe Fitness Qigong groep heeft even vakantie. Door het beoefenen van Qigong gaat de groep met een betere ademhaling en meer in balans het jaar 2019 in.

Sifu (leraar) Chris de Korte heeft zijn leerlingen huiswerk mee gegeven. Immers goed bewegen betekent vooruitgang is de boodschap.

Dinsdagmorgen 15 januari om 10.30 is de eerste les in 2019. Ook nieuwe mensen die minder makkelijk bewegen door fysieke of psychische omstandigheden en gezondheid en balans zoeken zijn van harte welkom iedere dinsdagmorgen van 10:30 - 11:30 uur in het De Korte Sport- en Gezondheidsinstituut, Middenbaan-Zuid 402 in Hoogvliet. Bijdrage voor deze les € 3,- per keer.

Colofon de Botlek Hoogvliet Albrandswaard

Jeffrey Snijders

Advertentieverkoop en media-advies
Jeffrey Snijders
E advertising.west@persgroep.nl
T (088) 013 04 64


Krant gemist?
Vul svp het formulier op de website in onder de knop Krant gemist of bel met 088-0561595

Familieberichten
E familieberichtenweekbladen@persgroep.nl
T (088)-0137268
Zelf een familiebericht opgeven kan via de website
www.familieberichtenonline.nl

Rubrieksadvertenties
E rubriekenweekbladen@persgroep
T 0900-6743836

Kantooradres
Delftseplein 27-k
3013 AA Rotterdam

Redactie
Bied je nieuws aan op de website via de knop Schrijf Mee.
Bied je agendabericht aan via
Agendaberichten Plaatsen

Voor overige redactiezaken:
Stella Schaper
E redactie.bl@persgroep.nl
T 06 - 29299699
(niet voor krant gemist)

Bezorger worden?
Meld je aan via krantjecontantje.nl

Algemene voorwaarden en overige informatie
(Zoals advertentietarieven en oplage) ga naar:

www.persgroep.nl

Dit is een uitgave van de Persgroep Nederland BV. Aangeboden kopij kan zowel worden geplaatst in de gedrukte als digitale uitgaven van de Persgroep.

Maak je goede voornemens waar bij De YogaSchool

Hoogvliet - December is de maand van feest en goede voornemens. Eén van deze voornemens kan zijn minder stress en meer ontspanning. "Wij horen van leerlingen vaak dat hun arts of hun psycholoog yoga aanraadt bij klachten als stress, hyperventilatie en burn-outs. Omdat de leerlingen in de yogalessen leren hoe zij op een goede manier kunnen ademhalen en rust kunnen vinden in lichaam en geest", zegt Marian Korstanje, eigenaresse van de YogaSchool. Yoga is populair in de westerse cultuur en de vraag naar rust en ontspanning lijkt in ons drukke leven alleen maar toe te nemen.Yoga houdt het lichaam soepel en is daarnaast ook een manier om rust te krijgen in het hoofd door middel van ademhalingsoefeningen en meditatie."

Voor De YogaSchool is 2018 een speciaal jaar geweest; de school bestaat 10 jaar en de nieuwe vestiging aan de Stelle 28 in Hoogvliet is feestelijk geopend. Gestart vanuit de visie 'Yoga voor iedereen' is Marian begonnen in de vestiging in Poortugaal. Vijf jaar later kwam Spijkenisse erbij en nu ook in Hoogvliet. In alle drie de vestigingen worden heel diverse yogalessen gegeven. In januari is een proefles Hatha yoga op woensdagochtend om 9.00 uur gratis in Hoogvliet. Ook een proefles Stoelyoga is kosteloos in januari. Op maandagmiddag om 14.00 uur. Iedereen is van harte welkom!

Meld je aan via www.deyogaschool.nl of bel Marian 0610720164.

Shell Pernis trots op SDA-fabriek

Grote stap in energietransitie

Shell Pernis is trots op de nieuwe SDA-fabriek. Foto: PR Shell Foto: PR Shell

De opening van de nieuwe fabriek op het terrein van Shell Pernis werd gevierd met een spectaculaire lichtshow. Het bouwen van de Solvent Deasphalter (SDA)-fabriek was een complex en uitdagend project en uniek binnen de sector.

Pernis - 'Met de SDA-fabriek kan Shell Pernis hoogwaardige en schonere brandstoffen produceren voor zeeschepen, vliegtuigen en zwaar transport. Hierdoor zet Shell een grote stap in het produceren van brandstoffen die bijdragen aan schoner transport in Europa.'

Jos van Winsen, directeur van Shell Pernis: "We zijn enorm trots op de nieuwe SDA-fabriek. Met deze fabriek geeft Shell Pernis verdere invulling aan haar beleid om een actieve rol te spelen in de Nederlandse energietransitie. De SDA-fabriek verbetert de prestaties en daarmee het concurrentievermogen van Shell Pernis, en tegelijkertijd verlaagt de nieuwe fabriek de milieubelasting van de productportefeuille." Drie jaar geleden kondigde Shell de bouw van een nieuwe fabriek op Shell Pernis aan: de Solvent Deasphalter (SDA)-fabriek. 'Inmiddels is de fabriek in bedrijf en kan Shell Pernis hoogwaardige en schonere brandstoffen produceren voor zeeschepen, vliegtuigen en zwaar transport. Hierdoor maakt Shell een sprong voorwaarts in het produceren van schonere producten en draagt het bij aan schoner transport in Europa.

Foto: Foto:

Onderdelen in China gemaakt en in Pernis samengevoegd

Met de SDA-fabriek kan Shell Pernis meer diesel, kerosine en benzine maken uit dezelfde hoeveelheid olie. Dit komt omdat zwaardere fracties – zoals asfalt – worden verwijderd uit een stroom aardolieproducten. Hierdoor komt er minder zware stookolie uit Pernis en neemt de milieubelasting van het productportfolio van Shell Pernis af. Met de SDA-fabriek worden de brandstoffen die door zeeschepen en zwaar wegverkeer worden gebruikt, schoner en minder milieubelastend. De bouw van de SDA-fabriek was een zeer complex en uitdagend project en uniek binnen de sector. Shell Pernis heeft namelijk een modulaire aanpak gebruikt wat inhoudt dat de fabrieksmodules in China zijn gebouwd, naar Rotterdam zijn verscheept en vervolgens op de locatie in Pernis zijn samengevoegd.'

Nu zijn ze echt geopend!

Spijkenisse - De KFC en Burgerking aan de Groene Kruisweg zijn al een poosje in bedrijf. Het lintje moest nog wel doorgeknipt worden. Dat deed wethouder Igor Bal (VVD). Hij werd daarbij geholpen door de bedrijfsleiders van de vestigingen. De wethouder: "Ik ben blij met alle maatregelen om te zorgen dat de buren weinig overlast hebben." Hij wees daarbij naar de stenen muur en de shutters naast de ramen.

Eten bij 'De Ontmoeting' in Portland

Albrandswaard - Mensen die een avond niet willen koken zijn welkom bij restaurant De Ontmoeting in wijkcentrum Portland. De gastvrouwen en -heren heten de deelnemers welkom op donderdag 10 januari in Rhoon-Portland. Voor € 10,00 kunnen de deelnemers genieten van: Groentesoep met mini broodje en boter. Slavink gebakken uien snijbonen gekookte aardappelen/jus en Aardbeien Bavaroise. Deuren open om 17.30 uur, 18.00 uur aanvang maaltijd. Aanmelden via 010-5018322 voor dinsdag 8 januari.

Van kantoor naar appartementen

Foto: Persgroep

Albrandswaard – Wonen in het voormalig kantoorpand aan de Stationsstraat 49-59 in Rhoon. Als het aan eigenaar Van der Vorm Vastgoed BV ligt, kan dat binnenkort. Vorige maand stemde de gemeenteraad in met het voorstel voor de volgende stap: de uitwerking van de planvisie naar een concreet bouwplan. Daarmee was de weg vrij voor de ondertekening van een ontwikkelovereenkomst.

Namens de gemeente tekende wethouder Bas Boender. De heren Sico van Ammers en Robin Wagner zetten hun handtekening namens de eigenaar.

Huurappartementen

Gemeente Albrandswaard en Van der Vorm Vastgoed BV hebben een overeenkomst getekend voor de ontwikkeling van Stationsstraat 49-59 in Rhoon (het ‘APL-gebouw’). Foto: PR

Het pand aan de Stationsstraat staat al langere tijd leeg. Daarom besloot de eigenaar vorig jaar te onderzoeken of het kantoor kan – en mag – worden getransformeerd naar huurappartementen.

Het is de bedoeling om in het pand 44 huurappartementen te realiseren voor diverse doelgroepen. Om dit mogelijk te maken wordt niet alleen de binnenkant, maar ook de buitenkant van het gebouw flink onder handen genomen zodat het geheel de uitstraling van een woongebouw zal krijgen.

Daarnaast wordt het bestaande pand op enkele plaatsen wat "opgedikt" en wordt er een woonlaag toegevoegd. Het parkeren voor de bewoners wordt volledig op eigen terrein gerealiseerd. Het definitieve bouwplan moet uiteraard passen binnen de kaders die de gemeenteraad heeft meegegeven.

Wachten op de Spauwer

Foto: Joop van der Hor

Drie maal binnen het half uur ging de Spijkenisserbrug open, ondermeer voor de 143 meter lange en 21 meter brede Spauwer uit Yerseke. De Spauwer is een zogeheten Trailing Suction Hopper Dredger (TSHD), een schip dat door middel van grote sterke pompen en motoren, zand, klei, slib en zelfs grind van de waterbodem kan zuigen. Foto: Joop van der Hor. Zelf een foto insturen voor de rubriek 'Wachten op'kan via joopvanderhor@gmail.com

Alpha-cursus in Hoogvliet

Hoogvliet - In januari 2019 start in Hoogvliet een Alpha-cursus. Wat is Alpha? Een gratis interactieve kennismakingscursus van 10 weken over het christelijk geloof. Iedereen is welkom op de Alpha. Wil je meedoen of gewoon een keertje vrijblijvend kennismaken? Data waarop de cursus plaatsvindt is januari: 10 jan, 17 jan, 24 jan, 31 jan, februari: 7 feb, 21 feb en maart: weekend 1 en 2 mrt, 7 mrt, 14 mrt, 21 mrt, 28 mrt. De cursus wordt gegeven in de GKV-kerk, Middenbaan-Zuid 75 in Hoogvliet. Info via: www.gkvhoogvlietspijkenisse.nl.

Kort nieuws

Foto: Persgroep

Stijldansen

Poortugaal - Dansen is plezier voor twee. Het is weer zover, op woensdag 9 januari begint in De Brinkhoeve in Poortugaal de stijldanslessen. Stijldansen voor beginners en gevorderden. Veel mensen hebben vroeger al dansles gehad en zijn dit voor een deel vergeten. Dit is de gelegenheid om alles weer boven te halen. In de lessen komen zowel de bekende stijldansen terug, maar ook Latijnse dans en lijndans. Kom vrijblijvend kijken op de eerste danslesavond op woensdag 9 januari en ervaar zelf de leuke en gezellige sfeer van deze dansles.

Steevast in de supermarkt

Rhoon - Op zondag 30 december, de een na laatste dag van het jaar 2018, is het radio team van 'Steevast op Zondag' te gast bij de Rhoonse supermarkt AH aan het Louwerensplein met een eindejaarsprogramma. Van 12.00-14.00 uur kunnen klanten in de supermarkt, maar ook de luisteraars genieten van diverse gesprekken, die radiomakers Piet Vermeulen en Jan Jongerius in petto hebben. Gasten in het eerste (12.00-13.00) uur, zijn wethouder Mieke van Ginkel van Albrandswaard. "Met haar blikken we terug op gebeurtenissen van het bijna afgelopen jaar in Albrandswaard. Ook zal Biggo van Duijveland zijn opwachting maken, in vol ornaat in de persoon van acteur Melle Batstra. Vooral voor kinderen is dit een leuke ontmoeting in het kader ROLF de musical. In het tweede (13.00-14.00) uur komt Hans Huijgen van Buurtpreventie Rhoon-Noord langs en praten we over het afsteken van vuurwerk, maar ook de algemene veiligheid in Albrandswaard. Ook kijkt het radio team met eigenaar Jurgen Mahu nog even terug op deze bijzondere uitzending in een winkel. Uiteraard wordt het winkelende publiek aangesproken over hun ideeën rondom de jaarwisseling", aldus de radiomakers.

"Om in de sfeer van de komende jaarwisseling te blijven hebben we de Vlaardingse folkzanger Fred Piek. In elk uur zingt en speelt hij een aantal prachtige en herkenbare ballades en Engelstalige folksongs. Piek is bekend als voormalig zanger van de folkgroep Fungus en mede oprichter van The Amazing Stroopwafels. Er worden ook warme oliebollen uitgedeeld en heeft supermarkteigenaar Mahu nog een aantal verrassingen. Te ontvangen via kabel Mhz.99.0, in de ether FM.107.1 en op de TV Albrandswaard 28+(analoog) en 12 digitaal ( caiway).

Foto van de week

Foto van de week, weer een toffe havenfoto van Patrick van Dijk. Foto: Fack_photography Foto: Fack_photography

Harbour vibes

Patrick van Dijk maakt wekelijks prachtige foto's in de havens van de Botlek. En elke keer wordt onze krant getagd op Facebook. De foto's lijken vaak futuristisch, met vaak die fraaie havenlichten in de nachtelijke uren wat een leuk effect geeft. Om Patrick van Dijk van fack_photography te bedanken, plaatsen wij in deze laatste krant van het jaar weer zo'n fraaie foto van hem. Deze is gemaakte met een lensball. Zie ook: https://www.facebook.com/fackphotography. Ook een mooie foto gemaakt? Stuur deze dan in voor de rubriek 'Foto van de week'. Dit kan door te mailen naar de redactie van De Botlek via redactie.bl@persgroep.nl. Nog een mogelijkheid is om een foto te plaatsen op de Facebookpagina van De Botlek: www.facebook.com/DeBotlek. Vergeet geen begeleidend tekstje mee te sturen. Foto: Fack_photography

Meeuwen 'Hoogvlieter van het jaar'

Foto: Hans van Oosterhoudt

HOOGVLIET- `Zonder vrijwilligers geen club`. Voorzitter Hans van Staten is er heel duidelijk over. De praeses van de bijna 58 jaar oude Hoogvlietse voetbalvereniging zou niet weten hoe hij ´zijn cluppie´ zonder de ruim 70 vrijwilligers draaiende zou moeten houden.

"Peter Houtman heeft hier voetballen geleerd"

´Ze vormen met elkaar het kloppend hart van de vereniging. Niet alleen in het weekend zijn we afhankelijk van hen, ook doordeweeks, 7 dagen achtereen. Een voetbalvereniging is te vergelijken met een bedrijf maar dan wel met allemaal onbetaalde krachten. Er moet van alles gebeuren; schoonmaak, vullen en bemensen van de bar, keuken, reparaties, onderhoud, administratie enzovoorts." Penningmeester Marco Gouw vult zijn voorzitter aan: "We zijn echt op onszelf aangewezen. We hebben een goed contact met Rotterdam Sport Support en het Sportbedrijf maar van de gemeente hebben we niet veel te verwachten. De gebiedscommissie weet volgens mij niet eens dat we kampioen zijn geworden, niemand gezien, zelfs geen felicitatie van de voorzitter. Zoiets is toch wel triest." Van Staten erkent dat het ook wel een beetje aan de vereniging zelf ligt. "We hebben altijd onze eigen broek opgehouden en kloppen zelden of nooit aan bij bestuur of politiek." Bestuurslid Jan van der Hor is wat minder diplomatiek in zijn bewoording: "We zijn altijd het vijfde wiel aan de wagen geweest, nooit was er interesse. Alleen toen de burgemeester langs kwam tijdens de door ons gefaciliteerde 'Samenloop voor Hoop', ja toen zag het hier paars van de lokale politici" verwijzend naar de toen gedragen speciale T-shirts in de actie tegen kanker. Meeuwenplaat is altijd al een vereniging geweest die zich heeft ingezet voor goede doelen waaronder de stichting Villa Joep in hun inzet om kinderkanker de wereld uit te helpen. Nu zetten we ons in voor verduurzaming. In februari 2019 krijgt Meeuwenplaat in Utrecht de Bar le Duc Award uitgereikt, bestaande uit een geldprijs en uitgereikt voor de wijze waarop de Meeuwenplaat hun afval scheiden en plastic verzamelen. Ook de jeugd wordt hiermee milieubewust gemaakt. Tot en met de door supermarkt Jumbo gesponsorde limonade en koffiebekers zijn van recyclebaar karton en het gebruik van plasticbestek wordt tot een minimum beperkt." Secretaris Dick Hijman (73) trakteert elke vrijdag op Tompoezen, het aantal vrijwilligers op de vrijdag groeit dan ook met de week. Danny Schermer is vrijwilliger van het jaar 2018. Hij is tijdens zijn vakantie zelfs vier weken achtereen voor de club actief en klust dan van alles in en om het clubhuis aan van het Acces World sportcomplex aan de Keizermantelweg. Heijman doet een oproep aan Hoogvliet: "Wil je ons echt steunen? Wordt dan lid. Vooral meiden hebben we hard nodig."

De oude houten kantine van vv Meeuwenplaat aan de Baarsweg in de jaren '60 werd door brandstichting verwoest. Alle gewonnen bekers en prijzen gingen bij de brand verloren. Foto: Joop van der Hor
Twaalf van de bijna 70 vrijwilligers poseren trots bij het beroemde blauw-witte logo van de bijna 58-jarige roemruchte Hoogvlietse voetbalvereniging Meeuwenplaat. Foto: Joop van der Hor Foto: Joop van der Hor

Anja Kist: Pernisser van het jaar 2018

Anja Meijboom - Kist is blij en dankbaar voor de steun van haar vrijwilligers en de financiële ondersteuning van de gebiedscommissie Pernis en een aantal gulle sponsors . Foto: Joop van der Hor Foto: Joop van der Hor

PERNIS- Ze woont nagenoeg haar hele leven 'op het dorp' en zegt er ook niet over te peinzen om ooit weg te gaan. Iedereen kent Anja onder haar meisjesnaam 'Kist' en het is een katje die je niet zonder handschoenen aanpakt.

"Mooi hoor die erkenning van de lezers en dorpsgenoten, maar al die leuke dingen die er gebeuren op het dorp doe je natuurlijk niet alleen. De Commissie H. Pernis (de 'H' staat voor Halloween) bestaat uit een grote groep vrijwilligers en daar ben ik er slechts één van" zo klinkt het bescheiden uit de mond van Anja. "De commissie is ooit begonnen met het organiseren van een halloweenfeest voor de jongeren maar is in de loop der jaren steeds meer en steeds grotere activiteiten gaan opzetten. Het hele jaar door organiseren we leerzame en leuke events voor jong en oud. Ons doel is de saamhorigheid en leefbaarheid in het dorp aan te spreken en te versterken, om Pernis terug te brengen tot de hechte gemeenschap die deze ooit was. In de loop der jaren zijn er heel wat feesten bijgekomen zoals een ridderspektakel, woeste wilde westen en een circus. Maar ook een Summer en Winterfair, de Burendag, disco voor de jeugd en Sinterklaasfeesten, gezellige seniorenshows met bingo en kaarten, Lief en leed, voorlezen aan kinderen en ouderen en op kerstochtend met kerstman en kerstvrouw met paard en arrenslee met muziek van de lokale fanfare OBK de mensen wakker maken. De meeste van onze evenementen organiseren we op ons eigen terrein aan de Ring." Het leukste vindt Anja, al 34 jaar getrouwd met Arjan Meijboom en trotse moeder van dochter Kim (27), de Sprookjesoptocht. "Hier wonen best veel ouderen en gezinnen met kinderen die eenvoudigweg niet het geld hebben om naar de best dure Efteling te gaan en dus hebben wij bedacht de Efteling naar hier te halen. Er werken zelfs mensen aan mee die ooit in het Land van Ooit hebben gewerkt maar ook in Disneyland Parijs en de Efteling zelf. Die weten echt wel hoe je een sprookjesfeest moet optuigen. En als je dan die lichtjes in de ogen van die kinderen en ouderen ziet, nou dan moet ik altijd even mijn neus snuiten met een hele grote zakdoek!"

"Hoe mooi zou het zijn als mensen elkaar geluk en succes gunnen. De wereld zou er in ieder geval een stuk mooier op worden." Foto: Joop van der Hor Foto: Joop van der Hor
Foto: Hans van Oosterhoudt

"Leuk die titel maar wie maakt straks de WC weer schoon?"

"Ik ben rijk"

Anja werkt bij zorginstelling Laurens en haalt uit het contact met ouderen haar grootste voldoening. "Ik zit na mijn werk soms wel uren met ze te praten en te luisteren naar hun prachtige, ontroerende en soms ook trieste verhalen." Vanwaar die enorme drive om altijd voor een ander bezig te zijn? "Nou niet voor het geld want ondanks de steun van de gebiedscommisie en fijne sponsors moet er soms echt geld bij. Maar ik ben er ontzettend rijk door geworden; rijk in het verzamelen van mooie momenten en die koester ik."

Hoe gaat het nu met KNGF-pup Leffe?

Blindengeleidehond of iets anders?

Leffe gaat overal mee naar toe met Astrid en Peter Roodenburg, zoals hier naar het ziekenhuis Foto: Peter Roodenburg

In augustus heeft u kunnen lezen over Leffe, een pup die bij Astrid en Peter Roodenburg wordt voorbereid om blindengeleidehond, assistentiehond, autismehond of buddyhond te worden bij KNGF. Inmiddels is Leffe zeven maanden oud en al een echte stoere hond. Toch is hij nog een puber en volop in ontwikkeling. Over vijf maanden ondergaat Leffe een speciale medische keuring. Op dat moment wordt bepaald of hij geschikt is als blindengeleidehond of een andere carrière.

Het Intensieve trainen wordt afgewisseld met rust en spelen

Poortugaal - Astrid en Peter oefenen dagelijks diverse vaardigheden met Leffe. Zo leert hij apporteren, zodat hij straks iemands gevallen bestek, sleutelbos of bankpasje kan aangeven. Peter: "Deze hond is echt heel slim, hij loopt zelfs iets voor op onze vorige honden". Astrid gaat regelmatig met Leffe naar Rotterdam Centraal Station om de hond te laten wennen aan openbaar vervoer, rondvliegende duiven en drukke menigtes. Leffe gaat zodra hij een jaar is naar de uitgebreide medische keuring in Utrecht. Er worden foto's gemaakt, bloed afgenomen, gewrichten, ogen en oren worden gecheckt, enz. Leffe kan worden ingezet in het fokprogramma. Hiervoor wordt dan zijn DNA en dat van zijn ouders, broers en zusjes gecheckt op erfelijke afwijkingen. Als KNGF hem toch liever als hulphond wil inzetten en hij is lichamelijk goedgekeurd, gaat hij door met zijn training bij Astrid en Peter. Die duurt tot hij 14 tot 16 maanden is. Dan moet hij examen doen in de vorm van een zogenaamd 'eindloopje' vanaf Centraal Station met twee instructeurs van KNGF. Astrid: "Ze kijken dan hoe hij zich gedraagt en of hij volwassen genoeg is in zijn koppie". Is dat het geval, dan gaat hij naar de opleiding in Amstelveen, die zes tot acht maanden duurt. Hij moet dan afscheid nemen van Astrid en Peter en wordt verder intern begeleid door KNGF. Astrid: "Dat is echt een vreselijk moment, je bent zo'n tijd intensief bezig met zo'n dier, als pup zelfs dag en nacht. Het is zo'n schatje, een echte kroelkont die graag speelt en heel vrolijk is, die wil ik echt niet kwijt". Peter schampert: "Dat zegt ze bij elke hond hoor, gelukkig krijgen we meestal snel daarna weer een nieuwe pup, dat maakt het afscheid draaglijker". Als Leffe klaar is met de honden-universiteit, wordt hij voorgesteld aan 'zijn mens'. Het is namelijk belangrijk dat er een klik is tussen de hond en de cliënt. Als de hond bepaalde eigenschappen om blindengeleidehond te worden niet of niet voldoende heeft, wordt hij opgeleid als assistentiehond voor mensen met een lichamelijke beperking of wordt hij klaargestoomd als buddyhond voor mensen met autisme of Posttraumatisch Stresssyndroom (PTSS). Soms wordt een hond geselecteerd als moederhond, zoals Astrid en Peter's eerdere hond Usha. Leffe is al de vijfde hond die Astrid en Peter begeleiden voor het KNGF. Hun vierde hond Esha is bijna klaar met de opleiding, ze horen binnenkort wat zij gaat doen. Kijk voor meer informatie op www.geleidehond.

Foto: Yvonne Schults

Lekker struinen door Klein Profijt

Trek warme kleding en laarzen aan

Ga jij mee op struintocht door Klein Profijt? Foto: door Jaap Nispeling Foto: Jaap Nispeling

Natuurvereniging Eiland IJsselmonde organiseert in samenwerking met Het Zuid-Hollands Landschap op donderdag 3 januari opnieuw een avontuurlijke struintocht door Klein Profijt van het Zuid-Hollands Landschap. De excursie is bedoeld voor stoere jongens en meisjes vanaf 10 jaar.

Albrandswaard - Bij de struintocht wordt als eerste de Eendenkooi bezocht. Dit deel van het gebied is niet vrij toegankelijk en is alleen tijdens excursies te bezoeken. "Hier kun je zien hoe in een niet zo ver verleden eenden gevangen werden. Nu is het een gebied met grote soortenrijkdom en heerst er net als in het verleden rust waar veel vogels en andere dieren baat bij hebben. Grote kans op ontmoeting met bijzondere dieren of sporen van hen. Hierna wordt de wilgenjungle van Klein Profijt bezocht langs kreekjes, lianen en omgevallen bomen. Dit stuk van de tocht is voor de echte avonturiers. Laarzen en oude kleren zijn hierbij een aanrader!"

Avontuur

Foto: Foto:

Grote kans op ontmoeting met bijzondere dieren

Het avontuur begint op donderdagmorgen 3 januari om 10.00 op de laatste parkeerplaats aan de Veerweg links, 200 m voorbij de Golfclub Oude Maas, Veerweg 2a, 3161 EX Rhoon en duurt uiterlijk tot 13.00 uur. Geadviseerd wordt om warme kleren en laarzen aan te trekken en een klein rugzakje mee met een flesje water en een reep of koek mee te nemen. Bij regen (of sneeuw!) gaat de tocht natuurlijk gewoon door.

Aanmelden

Durf jij het aan? Je kunt gratis mee. Geef je online op via https://www.natuurvereniging-ijsselmonde.nl/agenda. (vermeld je naam en leeftijd en telefoonnummer van thuis). Deelname is beperkt, dus meld je snel aan. Voor meer informatie kijk op de website van de natuurvereniging Ijsselmonde: www.natuurvereniging-ijsselmonde.nl. Voor meer informatie over het Klein Profijt kijk op de website van het Zuid-Hollands Landschap: https://www.zuidhollandslandschap.nl/gebieden/klein-profijt.

Foto Albrandswaard door Aad Kraaijenbrink. Foto: Aad Kraaijenbrink

Foto is gemaakt door Aad Kraaijenbrink tijdens zijn rondje door Albrandswaard.

Foto van de week Roodborstje. Foto: Walter Bosman Foto: Walter Bosman

Vanuit het raam op balkon is een Roodborst verschenen. Elk jaar is hij er om wat krachtvoer te eten. Foto: Walter Bosman.

Foto van de week zwanenjongen in Oedenvlietse park. Foto: Minko Lamberts Foto: Minko Lamberts

Zwanen in het Oedenvlietse Park, gemaakt in het voorjaar. In november overwinteren ze hier. Foto: Minko Lamberts.

Ondergaande zon in de Kijvelanden in Poortugaal. Foto: Emmy Oster Foto: Emmy Oster

Ondergaande zon in de Kijvelanden in Poortugaal. Foto: Emmy Oster.

Een frisse start met een mooi doel!

Terugblik op een bewogen jaar!

Rauric kijkt vol energie, focus en natuurlijk plezier uit naar 2019. Voor zijn inzameling voor Tanzania kan hij uw hulp goed gebruiken! Foto: PR

Rauric Schelvis, de trotse Hoogvlieter die in de finale stond voor de cover van Men’s Health magazine. Een eer en een zeer moeilijke plek om te bemachtigen. Van droom tot strijd, in een jaar kan veel gebeuren. We blikken samen terug op zijn ervaringen en wat hij in petto heeft voor 2019.

Rauric heeft een bijzondere ervaring opgedaan tijdens de verkiezing tot covermodel van de Men’s Health. Hij was één van de drie finalisten en zette alles op alles om te winnen. Door zijn omgeving in te schakelen, sociale media en zelfs ons als krant probeerde hij de plek op de cover te bemachtigen met een sterke boodschap. Het was een zeer spannende strijd waarbij enkele stemmen het verschil maakte. Uiteindelijk nam hij een waardige tweede plaats in en won de verkiezing niet. “Op dat moment vond ik het heel erg jammer, maar achteraf gezien is het een leuke ervaring geweest en heb ik er een hoop van geleerd.” Het heeft geen vervolg gehad, toch heeft hij veel mensen leren kennen en kijkt hij terug op een goede verkiezing. Een ultrarun van 60 kilometer stond ook op zijn agenda, hij stoomde zichzelf hiervoor klaar en had er veel zin in. Door een blessure moest hij twee weken voor het evenement zijn deelname afblazen. Dit heeft een zware indruk op hem achtergelaten. “Ik had het gevoel dat ik faalde, maar ik wist dat het door de blessure kwam.” Hij besloot om zijn focus te verleggen door niet meer zoveel mogelijk runs per jaar te doen en koos voor één of twee mooie races waar hij echt voor kan gaan.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen!

Foto: Kitty Loduvica

laat ik mijn talenten inzetten voor de arme kinderen

Rauric laat het er niet bij zitten, ondanks de tegenslagen realiseerde hij zich dat het tijd was voor nieuwe kansen. Hij verloofde zich met zijn prachtige vriendin, gaat per februari een nieuwe uitdaging aan bij een nieuw bedrijf en heeft een nieuw hardloopdoel op de kalender gezet. “Het was tijd voor een nieuwe uitdaging!”

Marathon van Tanzania

De marathon van Tanzania geeft hem een andere focus. Samen met een aantal collega's van het bedrijf waar hij nu nog werkzaam is, legt hij een bijzondere reis af om ruim 42 kilometer te gaan hardlopen. "Nu kan ik het mooie combineren met lopen voor een goed doel. Ik heb het talent om goed hard te lopen, maar het streefbedrag van €10.000 is voor mij een stuk lastiger. Laat ik mijn talenten dan inzetten om geld in te zamelen voor de arme kinderen, daar kan ik ieders hulp bij gebruiken!" Tijdens de reis gaan Rauric en zijn collega's ook langs de kinderen en ervaren zij hoe de mensen daar leven. "Om geld in te zamelen stel ik mijzelf beschikbaar om mensen te helpen in ruil voor een donatie. Bijvoorbeeld als gastheer tijdens een feest, babysitter of tuinman, ik sta overal voor open." Heeft u hulp nodig en denkt u dat Rauric u hierbij kan helpen in ruil voor een passende donatie? Kijk op https://www.muskathlon.com/nl-nl/deelnemers/2441/rauric-schelvis.html of stuur hem een mail via: rauricschelvis@gmail.com

Meeuwenplaat: het topjaar 2018

Spits Rombouts geniet van zijn club

Er viel genoeg te juichen vorig seizoen voor Meeuwenplaat, dat de titel pakte in de derde klasse (archieffoto: John de Pater) Foto: john de pater

Voor voetbalvereniging Meeuwenplaat was 2018 heel bijzonder. De hoofdmacht van de club promoveerde vlak voor de zomer naar de zondag tweede klasse, na een bizar slot van de competitie. "Een stukje geschiedenis", zegt spits Yoeri Rombouts over dat kampioenschap. "Deze club heeft nooit eerder op dit niveau gespeeld." En ook in 2D doet Meeuwenplaat het met een plek in de subtop meer dan behoorlijk. "Misschien zit er wel een periodetitel in."

'Kampioenschap betekende zoveel voor de clubmensen'

HOOGVLIET – Rombouts genoot, en met hem heel de club, toen Meeuwenplaat de bloemen in ontvangst mocht nemen na de kampioenswedstrijd tegen Coal, na twee mislukte pogingen in de duels daarvoor. "Dat betekende zoveel voor de vereniging", legt hij uit. "Voor al die clubmensen, die vrijwilligers die zich altijd inzetten voor Meeuwenplaat. We hebben het ook nog eens met echt jongens van de club gedaan, met een vriendengroep. Het was een geweldig feest, absoluut. Op het nippertje, want ook tegen Coal moesten wij nog een achterstand wegwerken (3-4)." Rombouts had een groot aandeel in de titel van de ploeg van toen nog trainer Martin Klomp met 45 goals. Klomp is vertrokken, Gerard van Ruitenburg staat dit seizoen voor de groep. "We hebben het met z'n allen gedaan. Die titel was zo bijzonder. We speelden toen wij 5 a 6 jaar waren al samen met elkaar in de jeugd", aldus de 28-jarige aanvaller, die opgroeide bij Meeuwenplaat, maar daarna ook bij Heerjansdam, XerxesDZB, Barendrecht en IFC speelde. "Op een hoger niveau, maar ik heb vorig jaar gekozen voor mijn maatschappelijke carrière. Heel bewust. Voor mijn werk en studie Retail management. Ik ga nu afstuderen." Rombouts gelooft in Meeuwenplaat, ook in de tweede klasse. "Voor een eerste jaar op dit niveau doen wij het goed vind ik. Het is alles of niets bij ons", verklaart de spits de zes zeges en vijf nederlagen. Aan gelijkspelen doet het visitekaartje van de vereniging niet. "De laatste wedstrijd verloren wij met 8-0 van Hillegersberg. We zijn echt heel goed bezig, maar dat is ook wel typisch Meeuwenplaat. Dat gaat ons niet meer gebeuren."

Kerstteam Shell bezoekt Het Havenlicht in Pernis

Voor elke bewoner van het ouderenservicecentrum Havenlicht in de Polluxstraat in Pernis was er een heerlijke kerst traktatie van goede buurman Shell. Foto: collectie Joop van der Hor

PERNIS- Shell en Pernis zijn al vele decennia buren van elkaar. En goede buren gaan zo af en toe bij elkaar op de koffie.

Bewoners en medewerkers van het onlangs geheel gerenoveerde ouderen servicecentrum Havenlicht werden in de week voor kerst onverwachts getrakteerd op een smakelijke, door het communicatieteam van Shell Pernis geserveerde, verrassing. Het (kerst)team deelde tijdens het vaste koffiemoment van de bewoners dikke plakken besuikert overheerlijk en ovenvers kerstbrood uit en bovendien voor elke bewoner ook nog eens een kerstbrood om zelf in de eigen kamer op te peuzelen of cadeau te doen. Speciaal voor deze gelegenheid had bakker Dekker uit Pernis ruim 100 extra kerstbroden gebakken. Naast de bewoners werden ook de medewerkers van het Havenlicht in het zonnetje gezet want ook zij ontvingen namens Shell een overheerlijk kerstbrood. Social Performance Adviser van Shell Nederland Raffinaderij Pernis/ Moerdijk Christien Nowee voegt er graag nog een boodschap aan toe: "Alle medewerkers van Shell Pernis wensen de bewoners en medewerkers fijne feestdagen en alle goeds voor 2019" waarmee ze de goede burenrelatie tussen Shell en de inwoners van Pernis nog eens extra benadrukt.

'Iedereen houdt van onze chocolade'

Fairtrade cacaobonen uit Tanzania

Nel Bonneveld (links) en Gerda Kootte proeven elke nieuwe bonbon. "Je moet de klant optimaal kunnen informeren" Foto: Joop van der Hor. Foto: Joop van der Hor

HOOGVLIET - Nel Bonneveld en Gerda Kootte, de chocolademeiden van Hoogvliet interviewen tijdens openingstijd is geen gemakkelijke klus. Het gesprek wordt om de paar minuten onderbroken door klanten met trek in chocola.

Collega's en levenspartners Gerda en Nel kijken nog steeds, net als bij de opening in september 2016, uit naar elke klant die de winkel betreedt. Het welkom is oprecht en hartelijk. Als ik het kleine winkeltje aan de Lengweg 74 binnenloop moet ik 'even' wachten tot de mevrouw voor de toonbank klaar is met het laten vullen van een doosje echte Limburgse Frank Visser bonbons, gemaakt uit fairtrade cacaobonen van 's werelds grootste chocolade-importeur Barry Callebaut. Bij het zien van al dat lekkers is het moeilijk kiezen. Elke met zorg en hand gemaakte bonbon wordt met bijna net zoveel zorg uitgekozen en netjes door Gerda met witte handschoenen opgepakt en vakkundig in het doosje gedaan. "Vaak nemen de klanten er een losse bonbon bij voor onderweg want men is bang dat anders in de auto al het doosje opengaat" zegt ze lachend. Ze kent haar pappenheimers want 'De Meiden' hebben ook echt contact met hun klanten. In de winkel is een hoekje ingericht met een tafeltje en een paar stoeltjes waar men een kopje thee of koffie met een bonbon naar keuze kunnen nuttigen. Nel en Gerda zijn, behalve ondernemers, ook vertrouwenspersonen en soms zelfs hulpverleners. "Mensen komen ook voor een praatje en gaan dan na een kopje koffie weg zonder chocolade. Dat is prima want een volgend keer kopen ze wel een doosje bonbons. We hebben ook een sociale functie hier op de Meeuwenplaat." Weer rinkelt het belletje boven de deur. Danny van der Weel uit Hoogvliet stapt binnen en start gelijk een speurtocht voor de vitrine. Van der Weel is eventmanager bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en koopt elke week een doosje bonbons voor zijn moeder en wat lekkers voor zichzelf. "Ik heb voor een concert in de Doelen een poosje terug een grote bestelling gedaan. Ons orkest speelde muziek uit de Harry Potterfilms en ik wilde onze VIP-gasten verrassen met een bijzondere bonbon. Dat werd de 'Picasso', een smaakvolle gevulde en prachtige gekleurde bonbon welke een beetje op de zwerkbal lijkt uit de films. De 200 delicatessen waren in no-time op, zo superlekker waren ze!"

Naar de klant toe gaan

Winkelcentrum Lengweg volgend jaar 60 jaar jong

De Meiden zijn elke week wel ergens te vinden in een serviceflat in de wijde omgeving om daar aan de ouderen hun chocolade en snoep te verkopen. "Als de klant niet naar ons kan komen, komen wij naar de klant. Het is zo dankbaar om de mensen te helpen." Gevraagd naar hun eigen favoriete bonbon zegt Gerda," Voor mij de Salty Peanut met echte pindakaas". Gerda: Ik ben dol op de Keie Melk bonbon, zooo heerlijk!" Als ze hem laat proeven kan ik haar alleen maar gelijk geven. Een flink stuk "gevulder" als ik binnenkwam, verlaat ik na een uurtje vrolijk de Willy Wonka winkel om voor een open Spijkenisserbrug het doosje bonbons te openen.

Met 60.000 anderen knallend het jaar in

Het is inmiddels uitgegroeid tot een grote traditie om met duizenden anderen bij de Erasmusbrug het nieuwe jaar in te luiden. (Foto: Peter Bezemer) Foto: Peter Bezemer

Als er een vuurwerkshow is waar je als Rotterdammer een keer geweest moet zijn, dan is dat wel Het Nationale Vuurwerk bij de Erasmusbrug. Op 31 december wordt daar het grootste, meest indrukwekkende en spectaculairste vuurwerk van Nederland op rij afgestoken. Dit vrij toegankelijke spektakel vindt alweer voor de twaalfde keer op rij plaats.

Rotterdam - Vanaf 22.30 uur kun je op de kade met de grootste hits van de jaarmix van 2018 het nieuwe jaar in dansen. Samen met je familie, vrienden en een zee van andere enthousiaste mensen tel je af tot de klok twaalf uur slaat.

Je kunt het spektakel ook thuis vanaf de bank bekijken

Foto: Foto:

Vanaf dat moment barst boven de Erasmusbrug het prachtige vuurwerk los. Als je geen zin hebt om de kou in te gaan dan kun je het spektakel ook thuis vanaf de bank bekijken. Het wordt namelijk uitgezonden op alle RTL-zenders, gepresenteerd door Ruben Nicolai.

Dit jaar organiseert Het Nationale Vuurwerk een exclusief feest op de beste locatie die Rotterdam rijk is, namelijk pal naast de Erasmusbrug.

Tijdens de eerste editie van 'Triple A - New Years Ball!' kun je de nacht in dansen en het glas heffen op de komst van het nieuwe jaar. En als klap(per) op de vuurpijl heb je het ultieme uitzicht op de vuurwerkshow!

Speciaal voor alle kinderen in Nederland knalt ook dit jaar om 19.10 uur het Nationale Kinder Vuurwerk weer de lucht in!

Het NOS Jeugdjournaal zal live verslag doen vanaf locatie van dit kindvriendelijke spektakel.

Op de website van Het Nationale Vuurwerk - www.hetnationalevuurwerk.nl - kun je een wens schrijven.

Jouw wens wordt aan het vuurwerk bevestigt en vliegt om 00.00 uur met alle andere vuurpijlen de lucht in. Wie weet komt hij wel uit!

Meer informatie is te vinden via www.hetnationalevuurwerk.nl