Zenderstreeknieuws IJsselstein Lopik

8 november 2017

Zenderstreeknieuws IJsselstein Lopik 8 november 2017Wilgen onder handen

IJsselstein - In het kader van de landelijke Natuurwerkdag nam de Knotgroep Achtersloot zaterdag de knotwilgen aan het Ellingpad onder handen. De uitlopers van de bomen snoeien blijkt niet zo simpel als het lijkt. De vrijwilligers weten precies hoe ze moeten snoeien zodat de kenmerkende knot ontstaat. Ook het gereedschap – van takkenschaar tot (ketting)zaag – moet volgens de regels worden bediend.
En de veiligheid van vrijwilligers en voorbijgangers wordt eveneens scherp in de gaten gehouden. "Een hand voor jezelf", roept Michiel. En dat betekent: "Niet leunen op de tak die je aan het zagen bent, anders loop je de kans te vallen."
(Foto: Lysette Verwegen)

Overlast duurt voort

Dealen, blowen, herrie

Rond winkelcentrum De Clinckhoeff wordt al lange tijd geklaagd over jongerenoverlast. De gemeente belegt nu een bewonersavond hierover.

IJsselstein - Vooral in de zomermaanden wordt geluidsoverlast ervaren – tot aan de Televisiebaan en schakelflats – van jongeren die achter het winkelcentrum bij de trambaan hangen. Ook zien bewoners en ondernemers dat er drugs worden gedeald. Twee jaar geleden werd de groepsaanpak ingezet, maar volgens de bewonersgroep IJsselveld-Oost lijkt de overlast zich daarmee verplaatst te hebben naar De Clinckhoeff. "We kennen de resultaten van de groepsaanpak niet en weten niet wat er nog gebeurt. Goed dat er nu een avond komt."
Ook de winkeliers ondervinden last van de jongerengroep. "Bezoekers ervaren de jongeren en hun gedrag als bedreigend. Er wordt op straat geblowd en gedeald, maar wij kunnen niets doen en professionals wijzen naar elkaar."

De gemeente organiseert op maandag 13 november een bijeenkomst voor bewoners van IJsselstein-Noord over de overlast door groepen jongeren rondom De Clinckhoeff. De bijeenkomst begint om 19.00 uur in sporthal IJsselhal aan de Oranje Nassaulaan 50. Gemeente, wethouder De Regt van Jeugdzaken, politie en Pulse geven informatie over de acties die al zijn ingezet. Bewoners kunnen hun ervaringen bespreken.

De echt allerlaatste bingo

IJsselstein - Bingoliefhebbers vanaf 18 jaar zijn vrijdag 10 november om 20.00 uur nog eenmaal welkom in De Oase aan de Benschopperweg 342. Voor het laatst worden – onder het genot van een hapje en een drankje – tien bingorondes en een superronde gespeeld voor mooie prijzen. Toegang is gratis. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Door omstandigheden kan de organisatie de bingoavonden niet meer voortzetten. Daarmee vervalt ook de kerstbingo in december.

In Between Café met twee inspirerende workshops

IJsselstein - In de bibliotheek aan de Overtoom wordt op maandag 13 november vanaf 9.30 uur tot 12.30 uur het In Between Café IJsselstein gehouden. Het is dé ontmoetingsplaats voor werk- en opdrachtzoekenden. Er worden deze keer twee inspirerende workshops gegeven: 'Kom op dreef' door Tom Duindam en 'Whole Brain Theory' door Hennie Noijens. De deelname is gratis.

Schrijf mee

Iets bijzonders te melden? Deel het met je stads-, buurt- en dorpsgenoten. Plaats je bijdrage op onze website via de knop Schrijf mee of Agendabericht plaatsen. Je bijdrage komt dan ook in aanmerking voor plaatsing in de papieren krant.

Opbrengst Dorcasactie

IJsselstein - Tijdens de voedselpakkettenactie van Dorcas in de Jumbo's Clinckhoeff en Achterveld zijn zaterdag 125 dozen met extra boodschappen bijeen gebracht. Ze zijn bedoeld voor de armsten in Oost-Europa en Afrika.

Foto: Peter Vos

Oud-Slotheren gaan door

Foto: Lysette Verwegen
Werkgroep in actie. Foto: Lysette Verwegen
Foto: Stichting Pulse
De paadjes van de heavy loop van de Nedereindse Bergloop zijn steil, glad en zwaar Foto: Nadia Tan

Heeren van de Rijpickerwaard treden aan in jas met vlinderdas

Foto: Ad Velders

Tijdens het carnavalsfeest op 11 november kunnen de carnavalsvierders van Apestad kennismaken met de Heeren van de Rijpickerwaard. De nieuwe club van oud-slotheren en -knechten treedt officieel naar buiten en gaat de KOIJ en het carnaval ondersteunen.

club van oud-slotheren en knechten wordt officieel

IJsselstein - Oud-slotheren Wouter van de Veen en Kees Vroege lichten met oud-knechten Wil van Doorn en Hans van Dis de plannen toe. "Vijftien man sterk – met oud-slotheer Nico Kok in gedachten – willen we meebouwen aan de toekomst en de geschiedenis van carnaval in Apestad. Dat doen we vooral praktisch. We zijn geen clubje met een bestuur, maar een groep die aanpakt om de KOIJ met raad en daad te ondersteunen, vooral bij en met activiteiten en officiële momenten naast de optocht."
De eerste daad is het oprichten van de Vrienden van de KOIJ. "Dat levert de KOIJ de financiële ondersteuning op die hard nodig is om het carnaval en de optocht te organiseren en uit te breiden. Elke Apeluier kan vriend worden en wij zorgen voor de jaarlijkse faciliteiten bij dat lidmaatschap."

Foto: Hans van Oosterhoudt
Negen van de vijftien Heeren van de Rijpickerwaard trokken vrijdag voor het eerst hun nieuwe kostuum aan. Op elf-elf live te zien tijdens het openingsfeest van carnaval. (Foto: Peter Vos) Foto: Peter Vos

De Heeren zijn herkenbaar aan hun bordeauxrode colbert met zwarte vlinderdas en gele stiksels op hun mouw én hun carnavalssjaal. "We gaan het hele jaar veel doen achter de schermen, maar treden naar buiten op officiële momenten, zoals tijdens elf-elf en de carnavalsmis, bij het inhalen van de nieuwe slotheer en knecht Kees en bij het afschieten als carnaval eindigt. Voor de rest vieren we informeel carnaval." Wat de Heeren willen uitstralen: "Eenheid, steun en representatie." En niet onbelangrijk: gezelligheid. De mannen – "Vrouwen spelen geen rol, die steunen vanuit huis" – willen een keer of drie per jaar samenkomen. "Voor de gezelligheid maar ook om ideeën af te stemmen. Als Heeren – zelfs de ex-knechten worden heer – komen we overal vandaan en hebben we allemaal ons eigen netwerk. Dat willen we beschikbaar stellen om de KOIJ te ondersteunen, want als Heeren zijn we geen doel op zich."
Het is ook een blijvende herinnering aan hun mooie tijd als slotheer. Hans van Dis vertelt: "Het is een eer om als slotheer of knecht gevraagd te worden. Je bent gezicht van het carnaval en 'baas' van de stad. Na het afschieten val je in een zwart gat. Nu gaan we door."

Colofon

Foto: Ad Velders

Eindredactie

Ad Velders
Vredenburg 24
3511 BB Utrecht
T 088-0130417
E redactie.zsn@persgroep.nl
I zuid.zenderstreeknieuws.nl

Twitter: @Zenderstreek
Facebook: facebook.com/
Zenderstreeknieuws

Clustermanager regio west
Dennis Rijsbergen

Foto: Ad Velders
Foto: Ad Velders


Bezorgklachten

I zuid.zenderstreeknieuws.nl/service
T 088-0561595

Rubrieksadvertenties

E rubriekenweekbladen@persgroep.nl
T (0900) 6743836

Media-advies
en advertentieverkoop

Accountmanager
Diederick Vullers
T 06-4114 6268
E diederick.vullers@persgroep.nl

Of bel met (088) 013 99 84
Of mail ons via
advertising.west@persgroep.nl

Commercieel directeur
Dirk Renders
E dirk.renders@persgroep.nl

Familieberichten

E familieberichtenweekbladen@persgroep.nl
T (088) 013 72 68
Zelf een familiebericht opgeven:
www.familieberichtenonline.nl


Druk: de Persgroep Nederland

Algemene voorwaarden en overige
informatie (zoals advertentie-tarieven
en oplage)
I www.persgroep.nl/adverteren

Zenderstreeknieuws IJsselstein/Lopik
is een uitgave van de Persgroep Nederland bv
Aangeboden kopij kan zowel worden
geplaatst in de gedrukte als digitale
uitgaven van de Persgroep Nederland bv

© de Persgroep Nederland bv

Actueel

dit is de agendakop Foto: Persgroep

Frits van Oostrom en Open podium bij Logica

IJsselstein - Boekhandel Logica ontvangt op donderdag 9 november om 19.00 uur schrijver Frits van Oostrom, die een lezing geeft over zijn nieuwste boek 'Nobel streven'. Het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal over de het leven van ridder Jan van Brederode in de 14e eeuw met raakvlakken met de omgeving van IJsselstein. Van Oostrom ontving voor eerdere werken diverse prijzen.
Op zaterdag 11 november biedt Logica vanaf 14.00 uur een open podium aan lokale schrijvers die hun boek presenteren. Een mooie gelegenheid om bij een hapje en drankje kennis te maken met onbekend talent. Ook IJsselsteiner Johan Zonnenberg zal zijn nieuwe boek De Schaduwbokser presenteren en signeren.

Juiste tijd
Groei en Bloei

De juiste aanvangstijd van de bijeenkomst van Groei en Bloei over winterharde planten, vanavond woensdag 8 november in een zaal van het Fulcotheater, is 20.00 uur. In de krant van vorige week stond 20.30 uur vermeld.

West of oost?

Foto: Ad Velders

Het project UW-samenwerking is voor iedere columnist een geschenk uit de hemel, want de ironie licht voor het opscheppen. Het toppunt is wat mij betreft de discussie: gaan we voor oost, Nieuwegein, of west, Montfoort. Daarbij valt mij op dat er in IJsselstein een groeiende tendens is om zich af te zetten tegen Montfoort. De cultuurverschillen zouden te groot, en de historische banden te zwak zijn. Ik verzet mij daartegen. Los van de vraag of UW-samenwerking nu wel zo'n goed idee is. Vanuit historisch perspectief heeft IJsselstein veel meer gemeen met Montfoort dan met Nieuwegein.

IJsselstein heeft veel meer
gemeen met Montfoort

Montfoort is net als IJsselstein een stad –met stadsrechten- die kan bogen op een rijke middeleeuwse geschiedenis. Nieuwegein is een recente kunstmatige samenvoeging van enkele dorpen en landgoederen. In combinatie met de Nieuwe Hollandse Waterlinie zeker historisch interessant, maar: géén stad. In historisch en cultureel opzicht hebben wij veel meer gemeen met Montfoort; dat openbaart zich op uiteenlopende terreinen. Ik laat nu maar even buiten beschouwing dat de charmantste vertolking van vrouwe Bertha van IJsselstein in onze Kasteeltoren op naam staat van Marja, een blonde schone uit –jazeker!- Montfoort.
Maar serieus: beide stadjes zijn ontstaan en gegroeid aan de Hollandse IJssel, de levensader die ze delen met Oudewater en Gouda. En ten aanzien van zorg voor het cultureel erfgoed mogen wij IJsselsteiners aan Montfoort nog een voorbeeld nemen. Hun kasteel staat nog grotendeels overeind, terwijl dat van ons in de 19e eeuw door geldbeluste lieden is gesloopt zonder dat één IJsselsteiner een vinger uitstak. De binnenstad van Montfoort kun je nog binnenrijden door een heuse stadpoort, waar ook nog een prima restaurant in gevestigd is. Onze poorten zijn weg. Je moet wel erg veel fantasie hebben om de twee sullige stukjes muur die wij als IJsselpoort aanduiden, daarmee te vergelijken.
Met wie moeten we verder? De tijd zal het leren..

Pakkettentransport voor Roemenië is onderweg

De vrijwilligers van de stichting Roemeense kinderhulp moesten stevig aanpakken.( Foto: Lysette Verwegen)

Zondag is het jaarlijkse pakkettentransport van de stichting Roemeense Kinderhulp vertrokken naar Sovata, waar de twintig 'lopers' al een week actief zijn met de logistieke voorbereiding van 'D-day'. Ruim achttienhonderd dozen, kleding, spullen voor de twee familiekindertehuizen en 42.000 euro aan voedselbonnen zijn in drie vrachtwagens onderweg.

IJsselstein - De vrijwilligers hadden in de Terberghal hun handen vrijdag en zaterdag vol om de dozen in te nemen en volgens een systeem klaar te zetten en in te laden in de gesponsorde vrachtwagens. "We maken zaterdag bijna 1.100 gezinnen weer blij", vertelt Karin Mentink. De pakketten komen inmiddels ook uit andere steden dan IJsselstein. "Iedereen weet dat de spullen goed terecht komen. De pakketten bij de gezinnen, kleding ook in de winkeltjes waar we het verkopen en met het geld familiekindertehuis Tinkerbell ondersteunen en andere projecten opzetten."

Punt van zorg voor de organisatie blijft het aantal donateurs. "Hoe meer we er hebben hoe meer 'zekerheid' voor de toekomst. In beide huizen wonen 24 kinderen en vijf zijn er al uitgevlogen. E willen ook de jongste kinderen – van 4 jaar – blijven ondersteunen tot zelfstandigheid en met studie." Donateur worden kan al vanaf drie euro per maand. Maar eenmaal per jaar 36 euro – of meer – mag ook. "We zijn blij met die permanente steun." Kijk voor informatie op www.srkh.nl.

Nederland Leest dit keer over robots

IJsselstein - November is de campagnemaand van Nederland Leest, ditmaal met als thema: Robotica. Wat betekent de komst van robots voor de samenleving? Worden mensen straks ook machines? En ontstaat er in de toekomst robotliteratuur; boeken geschreven door robots? Die vragen staan centraal tijdens Nederland Leest 2017.
Wie op de website van de bibliotheek in de Robo-barometer anoniem zijn mening geeft over een aantal prikkelende stellingen krijgt het boek 'Ik, robot' van Isaac Asimov cadeau, zolang de voorraad strekt.
Voor informatie over de Robo-barometer en Nederland Leest: www.bibliotheeklekijssel.nl/nederlandleest.

Isselwaerde kan niet zonder hulp

Familie en vrijwilligers onmisbaar

Foto: Ad Velders

Net als overal staat ook in Isselwaerde de zorg staat onder druk. Extra handjes zijn hard nodig: ook van vrijwilligers en familie, want de dementerende bewoners hebben veel aandacht en zorg nodig. Mensen van buiten hebben vaak drempelvrees, maar dat is totaal niet nodig vertellen professionals, vrijwilligers en familie.

IJsselstein - Volgens Professionals Elja Versteeg en Tineke Zwambag zijn vrijwilligers en familie onmisbaar bij de zorg. "Het gaat dan niet om de professionele zorg, daar zijn wij voor, maar vooral voor de gezelligheid en de aandacht. De handen die wij tekort komen worden zo aangevuld. Als wij de bewoners tussen 8 en 10 uur na wassen en aankleden aan tafel zetten is het fijn als ze koffie of iets extra's te drinken krijgen en worden geholpen met het ontbijt. Dan hoeven ze niet te wachten en kunnen wij zonder zorgen snel verder met de andere bewoners van de woning." Dat voorkomt dat de bewoners suffend aan tafel zitten of op zoek gaan naar wat dan ook. "En er kan altijd iets gebeuren. Dan is het fijn als er iemand is. En de aanspraak is gezellig en belangrijk."

Anita's echtgenoot Chris woont al vijf jaar in Isselwaerde. "In het begin kwam ik driemaal per week, alleen voor hem. Je leert vanzelf de weg kennen en de woning is een soort thuis, waar ik van alles mag doen. Je gaat vanzelf aanpakken, want de zorg heeft het druk genoeg." Ze assisteert nu elke vrijdag bij het ontbijt. "Dat is leuk. Je merkt dat iedereen blij met je is en de bewoners raken vertrouwd met je. Vaak blijf ik na 10 uur nog hangen omdat het gezellig is. Ik help met de boodschappen en huishouselijke klusjes als ik zin heb. Soms dwing ik de verzorgenden om te gaan zitten en hun koffie op te drinken, want daar nemen ze amper tijd voor."
Jaco komt al vijf jaar regelmatig bij zijn vader. "Om de week verzorg ik op maandag het ontbijt. De bewoners kennen me en ik maak vaak grapjes met ze. Mijn vader begroet me steevast met een: 'Wat ben je lekker vroeg jochie'. En ik zeg dan dat ik kom werken. Dat vindt hij prachtig. Op vrijdag ben ik er gewoon voor hem." Jaco werd gevraagd om zijn hulp. "Ik doe het graag want de werkdruk is zo hoog voor de zorg. Ze moeten zoveel doen, aan zoveel denken en zoveel in de gaten houden. Een dikke pluim!" Dat wordt beaamd door vrijwilligster Laura. "En voor ons is vooral de waardering leuk en het contact met de mensen. Je ziet dat ze de gezelligheid waarderen en ook als de stemming even wat minder is weet ik die te keren."

Meneer Verwegen en meneer Schinkel kunnen niet zonder de zorg van professionals Elja Versteeg en Tineke Zwambag en familie zoals Anita, Jaco en andere vrijwilligers. (Foto: Lysette Verwegen)

Ik doe het graag want de
werkdruk is zo hoog in de zorg

Tineke Zwambag laat geïnteresseerde vrijwilligers graag de sfeer proeven in het huis en zien wat er mogelijk is. Voor informatie mail met: tzwambag@axioncontinu.nl.

Liefde voor een klimaatneutrale stad

- Uitgelicht -

Foto: Ad Velders

"De liefde bindt ons", grapt Henk de Groot. Die liefde is dan wel de liefde voor een klimaatneutraal IJsselstein. Het enthousiaste burgerinitiatief, dat actief is onder de naam Werkgroep Klimaatneutraal IJsselstein, wil alle duurzame activiteiten en ideeën zichtbaar maken, bundelen en uitbreiden. "Zodat iedereen ervan kan profiteren en mee kan doen."

IJsselstein - De gemeente streeft ernaar om als IJsselstein in 2050 klimaatneutraal te zijn, onder andere met een klimaatneutraal stadhuis vóór 2030. "Prima plan, maar dat zegt ons niet zoveel. Wij willen als inwoners zelf ook aanpakken en kijken of het niet sneller kan", vertellen de werkgroepleden. "Daarom zijn we als groep aan de gang gegaan." En gewerkt wordt er, want er blijkt al veel te zijn wat inwoners zelf kunnen doen. "Dat gaat verder dan het dak vol zonnepanelen leggen of daken, wanden en vloeren isoleren. Het is voor iedereen simpel en mogelijk om bijvoorbeeld isolerende gordijnen p te hangen en bewust te stoken: alleen radiotoren open in de ruimten waar het nodig is en 's avonds bijtijds uit." Henk de Groot is de 'Willie Wortel' van de groep.
Hij ontwikkelde een speciaal apparaatje dat op de radiatoren de warmte nog sneller verspreid. "Uitgevonden in IJsselstein en er zijn er al tienduizenden van verkocht", vertelt Ivon Vrolijk. Duurzaamheid is overal toepasbaar: "Van wonen tot werk, groen, mobiliteit en recycling. Zowel voor particulieren als bedrijfsleven is er veel mogelijk. Toen we gingen inventariseren wat er al was in IJsselstein waren we er beduusd van. We zijn maanden bezig geweest om alles te bundelen op onze website www.klimaatneutraal ijsselstein.nl, want alles was versprokkeld, iedereen deed zijn eigen ding. De website is echt voor en door IJsselstein, want samen kunnen we een klimaatneutraal IJsselstein bereiken." Henk Lindeman is vanaf zijn achttiende al actief milieubewust. "Ik werkte in de natuureducatie en werd overtuigd vegetariër. Het zit er bij mij dus 'van nature' in. Ik douche ook altijd koud; dat is in de winter niet altijd heerlijk, maar ik knap er wel altijd van op." Henk de Groot merkt op: "Weet je dat een combinatieketel de grootste energieverslinder is? Gevolgd door de auto." Rico Yntema werd door zijn dochter 'flexitariër'. "Aanvankelijk voor de dieren, maar nu vooral omdat de vleesindustrie energieverslindend is. Een hamburger staat energietechnisch gelijk aan een paar douchebeurten." Marie-José gaat met een broodzak naar de bakker en een doosje naar de slager. "Ik wil dat kinderen over 70 jaar vragen hoe vies de wereld vroeger was."

Rico Yntema, Ivon Vrolijk, Henk de Groot, Marie-José de Zeeuw en Henk Lindeman vormen samen de energieke en bruisende werkgroep Klimaatneutraal IJsselstein. (Foto: Lysette Verwegen)

duurzaamheid van broodzak tot isolatie en zonnepanelen

Binnenkort verschijnen in Zenderstreeknieuws regelmatig columns van de werkgroep.

Binnenkort in Lopik

dit is de agendakop Foto: Persgroep

Een rits te ver door Aurora

Lopik/Cabauw - Toneelvereniging Aurora brengt dit seizoen Een Rits te Ver, een komedie geschreven door Jon van Eerd. Daarin wordt eigenaar Harry Vermeulen van camping De Wielewaal geconfronteerd met een grote controle door de gemeente. Iemand heeft boze verhalen rondgestrooid en nu wordt Harry verdacht van nalatigheid en morele wantoestanden. Met behulp van zijn dochter Lies en hun Chinese werkneemster Lang Leng Hop is Harry wanhopig bezig de camping tip top in orde te maken Vele misverstanden volgen, zodat de voorstelling garant staat voor lachen, gieren en brullen. De voorstellingen worden gespeeld op 24 november 1 december 2 december in In 't Witte Paard in Cabauw om 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.30 uur.
Reserveren kan op werkdagen tussen 19.00 en 21.00 uur via tel. 06-19933887 of via de website: www.toneelverenigingaurora.nl

Cuata in
't Koetshuys

Lopikerkapel - De vrolijke Spaans-Cubaanse band Cuata treedt vrijdag 10 november om 20.30 uur op in vestzaktheater 't Koetshuys aan de Lopikerweg oost 164 in Lopikerkapel. Zij brengen een harmonieuze samensmelting van de Catalaanse rumba, Cubaanse guaracha en folk naast zigeunerjazz en een mix van Spaantalige hits. Kaarten kosten 10 euro inclusief koffie/thee. Zaal is open vanaf 20.00 uur. Reserveren via e-mail: theater@tkoetshuys.com of telefonisch: 06-54641458. Kijk voor informatie op: www.tkoetshuys.com en www.cuata.nl.

Bingo voor
Pakjesdorp

Benschop - Om de intocht van Sinterklaas in Benschop mogelijk te maken is er vrijdagavond 10 november een bingo in Dorpshuis XXL. De kosten voor 10 rondes zijn 10 euro en de superronde kost 5 euro. De hoofdprijs van de superronde is 100 euro. De zaal is open vanaf 19.30 uur.

Dansen in Dorpshuis XXL

Benschop - Zaterdagavond 11 november is er in Dorpshuis XXL in Benschop opnieuw de gelegenheid om weer eens lekker ouderwets de dansvloer op te gaan. Na de succesvolle dansavonden van vorig jaar en dit voorjaar zal het Duo Sunny Sound er weer een onvergetelijke avond van maken. Zij zullen muziek ten gehore brengen dat gaat van André Hazes tot the Pointer Sisters en van Rob de Nijs tot Eric Clapton. De avond begint om 21.00 uur, zaal open vanaf 20.00 uur en zal tot na middernacht duren. Iedereen met een goed humeur die van dansen houdt is van harte welkom. De toegangsprijs bedraagt 10 euro.

Middag met Sonja barend

Benschop - Kunsthuis La Vita Nova, Dorp 119 in Benschop en de IJsselsteinse boekhandel Logica presenteren zondag 19 november een middag met Sonja Barend. Sonja Barend (1940) is bekend als televisiepresentatrice, en wordt nog altijd als de Koningin van de Talkshow genoemd. Ze was meer dan veertig jaar op televisie te zien.
Sonja Barend zal geïnterviewd worden, leest fragmenten voor uit haar onlangs verschenen boek 'Je ziet mij nooit meer terug' en zal vragen van het publiek beantwoorden.
Belangstellenden zijn welkom vanaf 14.30 uur. Kaarten kosten 12 euro. Het aantal plaatsen is beperkt. Graag aanmelden voor 10 november via kunsthuis@lavitanova.nl.

Jubilarissen Simply Joy in het robijnen zonnetje

Foto: Hans van Oosterhoudt

Cabauw - Tijdens de Top2000-viering bij het 40-jarig bestaan van Simply Joy in de H. Jacobuskerk, zette het koor drie jubilarissen in het robijnen zonnetje: dirigente Annemiek van Beek, alt Carolien van Beek en tenor Andy van Zuijlen zijn al vanaf het eerste uur lid. Als herinnering was er voor de zangers een beeldje in de vorm van een zanger en voor Annemiek een beeldje in de vorm van een dirigent. (Foto: Karin van Baaren)

ZIP Bijbelstudie in Polsbroek

Polsbroek - Op donderdagavond 9 november is er een bijbelstudieavond van een reeks studies over de Romeinenbrief. Johan van Ooijen uit Sliedrecht is evangelist en bijbelleraar en zal spreken over rechtvaardiging door geloof en vrede met God. Deze avonden zijn een initiatief van stichting Zing in de Polder. De bijbelstudies zullen plaatsvinden op de zolder bij Dorp 35 in Polsbroek. Vanaf 19.45 uur is er inloop met koffie en thee. Om 20.00 uur wordt begonnen met samen zingen. Vanaf 21.30 uur is er plaats voor ontmoeting, gesprek en gebed. Voor informatie: info@zipfestival.nl of tel. 0182-309626.

Glibberen tijdens Nedereindse Bergloop is uitdagend en leuk

Foto: Ad Velders

Het heeft net geregeld. De Nedereindse Berg tussen IJsselstein en Nieuwegein is glibberig van de modder en drassig door het natte gras. Lopers moeten bij elke stap oppassen om niet over de schapenpoep of konijnenkeutels uit te glijden. Ondanks de zon geeft de thermometer niet meer dan 8 graden Celsius aan. Het is een uitdaging voor de deelnemers die de heavy versie van de Nedereindse Bergloop afgelopen zondag liepen.

Mijn linkerbeen gleed over mijn rechterbeen en ik ging onderuit

IJsselstein/Nieuwegein - Paul Rockx (50) uit IJsselstein houdt van het glibberen door de modder. "Je speelt hier met de elementen. De hoogte, de klei, de gladheid, de uitputting en de voldoening aan het eind dat je het toch gehaald hebt", verklaart Rockx na afloop terwijl hij op een massagetafel ligt en een loopmaatje hem warme snert voert.
'Normale' lopen over gewoon asfalt vindt de heavy loper saai. Dit soort lopen zijn massaler, waarbij iedereen dichter op elkaar loopt. Soms zijn er routes waarbij je twee kilometer simpelweg rechtdoor rent met tegenwind.
De heavy loop is moeilijker dan over asfalt hardlopen doordat je berg op en af gaat. "Omhoog is het zwaar en moet je meer kracht leveren", legt de IJsselsteinse Annette de Vries (50) uit.
De heavy loper ziet het als een uitdaging. "Het is meer voor bikkels", beaamt Dennis van der Horst (46) uit IJsselstein. Door de gladheid gleed hij twee keer uit. "Langs de snelweg waarbij de berg naar beneden ging, was het looppad schuin en blubberig. Mijn linkerbeen gleed over mijn rechterbeen en ik ging onderuit", illustreert Van Der Horst. Nu zit hij met bebloede knieën te wachten op een massage. Overigens gingen meerdere lopers onderuit op de modder.
Verder gaat het tijdens dit onderdeel van de Nedereindse Bergloop ook om de beleving. De lopers rennen door de weilanden, langs de dieren en hebben meer het gevoel in de natuur te zijn. Uitglijden en vies worden hoort erbij, en Avi Brandsma (16) uit Nieuwegein vindt dat ook niet erg. "Ik ben een buitentype."
Ook Remko Hopman (32) uit Utrecht geniet van het geglibber. Hij vond deze loop overigens redelijk makkelijk. Hij is een ultrarunner en liep twee maanden geleden nog 65 kilometer door de Dolomieten. Al was de ondergrond in de bergen in Italië vooral steen. Hier was het toch blubber.

Foto: Hans van Oosterhoudt
De paadjes van de heavy loop van de Nedereindse Bergloop zijn steil, glad en zwaar. Dat vergt meer van het lichaam en dat is voor de heavy loper juist de uitdaging. "Je speelt met de elementen.'' (Foto: Nadia Tan) Foto: Nadia Tan

Vrouwen IJFC knokken zich naar winst op 't Gooi

Women-of-the-match bij HCIJ: Els de Jong en Sara Klein.

Voetbal

De vrouwen van IJFC hebben tegen 't Gooi een 2-0 achterstand omgezet in een 2-3 overwinning. Na de 0-0 bij rust was het eerst 't Gooi dat de wedstrijd naar zich toe trok en tweemaal scoorde binnen drie minuten. Als gebeten door een adder ging IJFC alles op alles zetten. Vanaf dat moment was IJFC de betere partij. Na de eerste tegentreffer hing de gelijkmaker al snel in de lucht en toen die was gevallen, was het een speelster van 't Gooi die het lot van haar ploeg bezegelde met een eigen doelpunt.

Hockey

Foto: Hans van Oosterhoudt

2-0 achterstand omgezet in een verdiende 2-3 overwinning

Koploper IJsseloever boekte een 0-3 overwinning in Enschede. In de eerste helft oogde het spel nog loom. Bij aanvang van de tweede helft knalde HCIJ echter over het veld. Al na vijf minuten scoorde Floris van den Bos uit een strafcorner de 0-1. Vijf minuten later maakte Tom Gras met een tip-in de 0-2. Enschede kreeg geen kans. Na de 0-3 door Mathijs Pronk speelde IJsseloever de wedstrijd gecontroleerd uit.

De dames wonnen met 0-3 van Hilversum na een doelpuntloze eerste helft. Na rust ging IJsseloever er met volle kracht tegenaan. Met een harde slag sloeg Sabine Goemans haar ploeg naar de 0-1. Kort erna werd het 0-2 door Sara Klein, die ook de 0-3 maakte.

Badminton

Met een 4-4 gelijkspel heeft Apollo 1 de wedstrijd tegen DVS Utrecht geëindigd. Beide dubbels hadden in de eerste set een verlenging nodig. IJsselstein won wel de herendubbel en de eerste herenenkel. De mixen startten na een 4-2 achterstand. Cynthia de Keijzer en Ruben Makkee wonnen de eerste mix in twee sets. In de derde set van de tweede mix wonnen Monique van Straaten en Chris Baegen na een inhaalrace met 22-20.

Tafeltennis

ONI heeft met 3-2 gezegevierd tegen Elan 3. Daar moest hard voor worden gewerkt. Ron van Doorn ging door tot het uiterste en won daardoor wel beide enkelspelen. Daarentegen had Jim Bosch bij zijn enkelspelen teveel tijd nodig om het spel van de tegenstander op de juiste wijze aan te pakken. In de afsluitende dubbel lukte dat wel.

Meer bewegen

Foto: Persgroep

Partijtje
badminton voor iedereen

IJSSELSTEIN - Badmintonclub BC Apollo organiseert op zondag 26 november de Apollo Open 2017 in de IJsselhal. Van 11.30 uur tot 17.00 uur kan iedereen vanaf 16 jaar één partijtje badminton spelen en zo kennismaken met de sport. Voor beginners is er een korte training. Deelname aan het toernooi kost vijf euro. Sportschoenen met lichte zolen zijn verplicht en rackets zijn aanwezig. Opgeven kan tot 20 november via www.bcapollo.nl onder inschrijfformulier bcapollo open. Of via het inschrijfformulier op de facebookpagina van BC Apollo.

Gymlessen
bij SSS voor volwassenen

Lopik - Gymvereniging SSS Lopik start per 13 november nieuwe sportlessen voor volwassenen, waaronder senioren, via het initiatief Lopik Beweegt. Op dinsdagochtend is er Indoor Bootcamp van 9.00 tot 9.45 uur en op maandagavond conditietraining van 20.30 tot 21.30 uur.
Beide lessen worden gegeven in sporthal De Wiekslag in Lopik. Voor meer informatie www.teamsportservice.nl/lopik

Korte golf

Foto: Hans van Oosterhoudt

Grieks buffet voor senioren

IJsselstein - Senioren vanaf 55 jaar zijn vrijdag 24 november om 17.00 uur welkom in het restaurant van verzorgingshuis Mariënstein voor een Grieks themabuffet. Deelname bedraagt 15 euro. Inschrijven is mogelijk op dinsdag en woensdag 21 en 22 november van 9.00 tot 12.00 uur bij de receptie.Voor informatie: tel. (030) 6881714.

Zingen in
Hemelsnaam

IJsselstein - In De Ontmoetingskerk aan de Andorrastraat 2 wordt op zondag 12 november een zangdienst gehouden met als thema: Zingen in Hemelsnaam. Dominee Irene van der Meulen gaat voor in deze viering met muzikale medewerking wordt door Good Company uit Nieuwegein en Marjan Klein op orgel. De liederen zijn gekozen uit ingediende verzoeknummers van de gemeenteleden. Voor informatie en reacties, mail naar: zangdiensten@pgij.nl.

Jamsessie in Higlands

IJsselstein - In Highlands aan Hoogland 1 wordt op vrijdag 10 november van 22.00 tot 1.00 uur de maandelijkse Jamsessie gehouden. Voor beginnende en gevorderde muzikanten uit de regio staat een complete 'backline' met een drumstel, basversterker, twee gitaarversterkers en een zanginstallatie klaar, evenals een professioneel PA-systeem. De Jamsessie start om 21.00 uur met een optreden van rockband The Amazing Lovehandles. Gratis entree.
The Amazing Lovehandles is een zeskoppige rockband uit de Krimpenerwaard met covers van onder meer Lenny Kravitz, Anouk, The Rolling Stones, Queen en Anastacia.

Yoga voor vluchtelingen

IJsselstein - Op woensdag 15 november geeft Angelique Raia van yogastudio Tanith een hatha yoga les in het museum. Er hangt dan onder meer een expositie van fotografe Bernadet de Prins: Opnieuw, Insjallah!, met foto's van een gevlucht Syrisch gezin in IJsselstein. De gedachte is dat je na een ontspannen yogales anders naar kunst kijkt. De les is op donatiebasis en de opbrengst gaat naar Stichting Vluchtelingenwerk IJsselstein. Na de yogales ben je vrij om de expositie op je gemak te bekijken. Aanmelden: aanmelden@museumijsselstein.nl

Wandelen met het IVN

Regio/IJsselstein - Het IVN organiseert zondag 12 november een wandeling door het mooie buitengebied tussen Bunnik en Zeist over gebieden van Utrechts Landschap: de Bunsingroute. Vertrek voor de excursie om 13.00 uur vanaf de parkeerplaats bij Jack's Grillhouse, Parkhout 2, Nieuwegein of om 13.30 uur vanaf de parkeerplaats van Slot Zeist aan de Zinzendorflaan. Deelname is gratis; een vrijwillige bijdrage is welkom. Aanmelden is niet nodig. Voor informatie: IVN-gids Alie Feijen, telefoon (030) 6033344,

Conditie en borstkanker

IJsselstein - Op 10 november is er van 10.00 tot 11.15 uur een gratis introductieclinic 'Verbeter je conditie en voeding bij borstkanker' voor vrouwen met borstkanker vanuit het KMI in Nieuwegein. Deze clinic wordt gegeven door leefstijlcoach en hardlooptrainer Elma Sandee van REactive. In de clinic wordt uitgelegd hoe je verantwoord kunt hardlopen bij borstkanker. Ook wordt het belang van een goede voeding uitgelegd. Aanmelden en informatie: elma@reactive.nl en mireille@kmi.nl.

Feestelijke opening nieuwe locatie Dansja

IJsselstein - Wethouder Van Doesburg heeft zaterdag de openingshandeling verricht van de nieuwe dansschool van Dansja aan de Linnaueusweg 25 te IJsselstein. De afgelopen maanden is er keihard gewerkt om van een lege bedrijfshal een mooie dansschool te maken met twee studio's. Het was een groot feest voor zowel volwassenen als kinderen met onder meer een springkussen, schminken, dansworkshops en een optreden door leerlingen.

Herdenking van naasten

IJsselstein - De IJsselsteinse uitvaartondernemer Robert Landsman organiseert op zondag 26 november voor de zesde maal de jaarlijkse Herdenkingsbijeenkomst in de grote zaal van Fulcotheater aan de Overtoom. Nabestaanden zijn om 14.00 uur welkom om hun overleden dierbare(n) te gedenken, ongeacht het jaar van overlijden.
Het programma bestaat traditioneel uit een kaarslichtceremonie waarbij namen van overleden dierbaren genoemd zullen worden. Rouwdeskundige Daan Westerink staat stil bij het thema van de bijeenkomst 'Dood ben ik pas als jij me bent vergeten'. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door singer-songwriter Roos Blufpand en dameskoor Dutch Pride. Na afloop is er gelegenheid om met elkaar na te praten en een kop koffie te drinken in het theatercafé. Deelname is gratis.
Vooraf aanmelden is noodzakelijk, met opgave van de roepnaam, geboortedatum en datum van overlijden van de overledene(n) die herdacht worden en het aantal naasten die de herdenkingsbijeenkomst zullen bijwonen. Aanmelden vóór 17 november via e-mail: info@monutalandsman.nl of tel. 030) 6881353.

Ontmoet broeder Sebastiaan uit Taizé

IJsselstein - Broeder Sebastiaan uit Taizé is woensdag 15 november te gast in de Ontmoetingskerk aan de Andorrastraat 2. Na een ontmoeting met professionals start om 16.30 uur het jongeren programma. Er is gelegenheid om vragen te stellen en te ervaren wat Taizé is met aansluitend een maaltijd. Om 19.30 uur start de viering, met muziek, zingen en stilte. Hierbij is iedereen welkom.
Voor informatie en aanmelding – met name voor de maaltijd: Ingrid Verweij, e-mail hverweij15@kabelfoon.nl.

Taizé is een oecumenische kloostergemeenschap in Frankrijk waar ieder jaar duizenden jongeren vanuit Europa en ver daar buiten naar toe komen. Het is een plek voor ontmoeting en om samen te zoeken naar de betekenis van het geloof. Er wordt veel gezongen, er is stilte en door het internationale karakter is het een plek voor uitwisseling. Vanuit de Ontmoetingskerk vertrekt ieder jaar in de meivakantie een groep jongeren naar Taizé om dit samen te beleven.

Sprokkelroute in Sterrennacht

Foto: Hans van Oosterhoudt

IJsselstein staat aan de vooravond van de negende Kerstavond van mevrouw Klein Sprokkelhorst op 15 december. Ruim negentig locaties met zeshonderd artiesten zullen weer duizenden jonge en oudere liefhebbers naar 'het stadje' trekken, om samen met mevrouw Klein Sprokkelhorst te genieten van sprookjesachtig straattheater, muziek, vertellingen en dans.

IJsselstein - Het thema voor 2017 is Sterrennacht. Naast 'klassiekers' zoals De prinses op de erwt, het filmorkest en de Gelaarsde kat zijn er nieuwe voorstellingen en locaties met veel jong talent. "Het wordt een fantastische multiculturele beleving", aldus voorzitter Jos Bol. Hij is ook trots op de bijzondere openingsvoorstelling in Fulcotheater, waar tachtig kinderen en jongeren aan meedoen.
De voorstelling wordt drie keer gespeeld; om 19.00 uur – met een openingswoord van burgemeester Van Domburg – en herhaald om 20.00 en 21.00 uur. Kaarten zijn vanaf 15 november voor vijf euro verkrijgbaar bij de kassa van Fulcotheater. De opbrengst komt volledig ten goede aan de 'Sprokkelavond'. "Voor deze laagdrempelige prijs genieten bezoekers van een professionele voorstelling én draagt iedereen bij aan de (on)kosten voor artiesten, techniek en aankleding. Zo kan het merendeel van de locaties gratis blijven; een belangrijk doel voor ons", aldus Bol.

Vrienden van de Sprokkelroute krijgen voorrang en kunnen vóór 15 november een gratis kaartje voor zichzelf en familie bij de organisatie reserveren. Ook Vriend worden (vanaf vijf 5 euro per jaar) en meeliften op deze aanbieding?

Op de Kerstavond van mevrouw Klein Sprokkelhorst ontbreekt de hoofdpersoon - met wichelroede - natuurlijk niet. (Foto: Peter Vos) Foto: Peter Vos

Kijk op www.sprokkelroute.nl voor alle informatie.

Anouk: een vrijwilligster van 15

Anouk krijgt een goed gevoel van haar vrijwilligerswerk bij Reinaerde in New Limits. (Foto: Stichting Pulse) Foto: Stichting Pulse

IJsselstein - Vrijwilligerswerk is er voor alle leeftijden, ook voor jongeren. Het verhaal van de 15-jarige Anouk Martens is een mooi voorbeeld. Direct uit school komt ze aangefietst. De jonge IJsselsteinse doet tweetalig Havo-4 aan het Anna van Rijn College en maakt daarnaast tijd voor vrijwilligerswerk. Aap Stein is ontzettend benieuwd naar haar motivatie.
"Het begon begin dit jaar met een maatschappelijke MAS-stage", vertelt Anouk. "Vanaf het tweede jaar moeten alle studenten een maatschappelijke stage doen. Ze hebben drie jaar de tijd om 30 uur in te vullen. Ik heb eerst vrijwilligerswerk gedaan bij de IJsselsteinloop en de speelgoedbeurs, waarna ik de resterende uren bij Reinaerde op de locatie New Limits kon invullen. Ik vond het daar zo leuk, dat ik het ben blijven doen."

Anouk gaat elke vrijdagavond naar New Limits. "Vrijdagavond is het altijd gezellig in de huiskamer. We koken en eten samen en doen spelletjes. Ik mag overal bij helpen en zelf ideeën aandragen. Zo doen we weleens een filmavond en bingo. Het is zo mooi om te zien hoe blij de mensen zijn als ik kom. Ik krijg daar een erg goed gevoel van." Zo'n goed gevoel dat Anouk later ook een zorgzaam beroep wil gaan uitoefenen, misschien wel als maatschappelijk werker of zelfs arts!

Wilt u weten waar u vrijwilligerswerk kunt doen of zoekt u een vrijwilliger? Of heeft u vragen over vrijwilligerswerk? Op www.vwij.nl vindt u alle antwoorden. Daar kunt u ook interessante vacatures vinden. U kunt ook langskomen op woensdag en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur in de bibliotheek aan de Overtoom.

Foto: Persgroep


Aap Stein is een idee van Stichting Pulse.

uithoek gemeente lopik

Foto: Persgroep

Ook een vermelding? Zet zelf alvast - uiterlijk vrijdag 09.00 uur- je agendabericht op www.zenderstreeknieuws.nl en wij plaatsen het door.

Vrijdag 10 november

Cuata in 't Koetshuys. Spaans-Cubaanse band Cuata in Theater 't Koetshuys, Lopikerweg oost 164, Lopikerkapel. Catalaanse rumba, Cubaanse guaracha en folk naast zigeunerjazz. Aanvang: 20.30 uur; zaal open 20.00 uur. Toegang: 10 euro; inclusief koffie/thee. Reserveren: theater@tkoetshuys.com of tel. 06-54641458. Meer info op www.tkoetshuys.com

Bingo. In De Schouw. Aan prijzen totaal 150 euro aan waardebonnen en 300 euro cash. Vanaf 20.00 uur. Organisatie: Connect. Eerste kopje koffie/thee gratis. Info: www.deschouwlopik.nl. Ook op 24 november en 8 december.

Zaterdag 11 november

Dansen in Dorpshuis XXL. Met muziek van Duo Sunny Sound. Van André Hazes tot Pointer Sisters en van Rob de Nijs tot Eric Clapton. Aanvang 21.00 uur; zaal open 20.00 uur. Tot 01.00 uur. Iedereen welkom. Toegangsprijs 10 euro.

Dinsdag 14 november

Streekkaarten. Klaverjassen, rikken en schutjassen voor 55+-ers van GOW Lopik in Dorpshuis Benschop, Oranje Nassaustraat 31, Benschop.Aanvang 10.00 uur, zaal open 09.30 uur. Kosten 10 euro. Opgeven voor 10 november bij dhr. G. Markies, tel. 030-6874500, dhr. W. van Schaik, tel. 0348-452267, dhr. L. van Vliet, tel. 0182-387104, mvr. B. v.d. Wal, tel. 0348-551639.

Woensdag 15 november

Spel- en activiteitenmiddag. Van 14.00 tot 16.00. Lopik, De Schouw. Bij het Ouderencomité Lopik-dorp. Voor 2 euro, inclusief koffie. Kaarten, sjoelen, kegelen en rummikub spelen.

Voor de 55+ Soos. Rummikub, sjoelen en klaverjassen in Buurthuis d'Ouwe School te Lopikerkapel van 13.30 tot 16.30 uur. Informatie: G. Markies, tel. 030-6874500.

Bijeenkomst Passage. Afdeling Lopik/Jaarsveld. Om 19.45 in de Schaapskooi achter de Hervormde Kerk in Lopik. Ineke Hulsman gaat ons vertellen over 'De geschiedenis van de naald'. Nieuwe leden en gasten welkom. Voor gasten kleine bijdrage gevraagd voor de onkosten.

Vrijdag 17 november

3e Wildfestijn. In Dorpshuis XXL in Benschop. Culinaire 4-gangen zwerftocht langs diverse heerlijkheden met chef-kok Adrie de Korte. Reserveren (tot 31 oktober) bij Adrie de Korte via 0348-451471 of 06- 41471506 of via info@dorpshuisxxl.nl. Prijs: 34,50. Bijpassende wijnen verkrijgbaar. Aanvang: 19.00 uur.

Zaterdag 18 november

ABBA Tribute. In In 't Witte Paard. Met Dancing Queen, Mamma Mia en Waterloo en andere hits. Kaarten in de voorverkoop 12,50 euro; aan de deur 15 euro. Reserveren via info@inhetwittepaard.nl. Aanvang 20.30 uur.

Zondag 19 november

Middag met Sonja Barend. In Kunsthuis La Vita Nova, Dorp 119 te Benschop. In samenwerking met de IJsselsteinse boekhandel Logica. Sonja Barend vertelt en leest voor uit haar boek 'Je ziet mij nooit meer terug'. Aanvang: 15.00 uur; ontvangst vanaf 14.30 uur. Entree: 12 euro, inclusief koffie en thee bij ontvangst. Aantal plaatsen beperkt. Aanmelden liefst voor 10 november op kunsthuis@lavitanova.nl.

Vrijdag 24 november

Een rits te ver door Aurora. Komedie van Jon van Eerd. Avond lachen, gieren en brullen. Om 20.00 uur in In 't Witte Paard in Cabauw, Cabauwsekade 42. Aanvang 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.30 uur. Reserveren op werkdagen tussen 19.00 en 21.00 uur op 06-19933887 of via www.toneelverenigingaurora.nl. Ook op vrijdag 1 december en zaterdag 2 december.

Woensdag 29 november

Spel- en activiteitenmiddag. Van 14.00 tot 16.00. Lopik, dorpshuis De Schouw. Bij het Ouderencomité Lopik-dorp. Voor 2 euro, inclusief koffie, kaarten, sjoelen, kegelen en rummikub spelen.

Voor de 55+ Soos. Bingo en/of klaverjassen in Buurthuis d'Ouwe School te Lopikerkapel van 13.30 tot 16.30 uur. Informatie: G. Markies, tel. 030-6874500.

Vrijdag 1 december

Eitje Ontbijtje. Hét ontbijt op de eerste vrijdag van de maand in De Schouw. Gezellig en compleet. Vanaf 09.00 uur iedereen welkom. Kosten: 3,50 euro.Info: www.deschouwlopik.nl

Een rits te ver door Aurora. Komedie van Jon van Eerd. Avond lachen, gieren en brullen. Om 20.00 uur in In 't Witte Paard in Cabauw, Cabauwsekade 42. Aanvang 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.30 uur. Reserveren op werkdagen tussen 19.00 en 21.00 uur op 06-19933887 of via www.toneelverenigingaurora.nl. Ook nog op zaterdag 2 december.

Zaterdag 2 december

Een rits te ver door Aurora. Komedie van Jon van Eerd. Avond lachen, gieren en brullen. Om 20.00 uur in In 't Witte Paard in Cabauw, Cabauwsekade 42. Aanvang 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.30 uur. Reserveren op werkdagen tussen 19.00 en 21.00 uur op 06-19933887 of via www.toneelverenigingaurora.nl. Laatste keer.

Zaterdag 16 december

Naar Kertstconcert De Doelen. Met Vrouwen van Nu afdeling Benschop naar een Kerstconcert in de Doelen te Rotterdam. M.m.v. Chr.Mannenkoor Soli Deo Gloria. Opgeven bij Ina van Os, tel.0348-451581 of per mail g.vanos9@kpnplanet.nl. Prijs 36 euro voor leden en 40 euro voor niet-leden. Inclusief vervoer met de bus, garderobe en twee maal koffie/thee. Vertrekken vanaf het Dorpsplein in Benschop om 12.15 uur.

Dinsdag 19 december

Cultuurhistorische lezing. Over bouwgeschiedenis en restauratie Rijksmuseum Amsterdam en hoogtepunten uit de collectie. Door cultuurhistoricus Willy Atema in het kader van haar kunsthistorisch bureau 'Kunst en Kunde'. Om 20.00 uur in Shetlandbar van In 't Witte Paard te Cabauw. Leden en niet leden welkom; niet-leden betalen bijdrage van 3 euro.

vooruitblik ijsselstein

Foto: Hans van Oosterhoudt

Ook een vermelding? Zet zelf alvast - uiterlijk vrijdag 09.00 uur - je agendabericht op www.zenderstreeknieuws.nl en wij plaatsen het door.

Woensdag 8 november

Groei en Bloei. Bijeenkomst over winterharde sierplanten met gastspreker Gerard van Buiten. In het Fulcotheater. Juiste aanvangstijd: 20.00 uur. Toegang gratis voor leden; niet-leden 3 euro. Informatie: www.ijsselstein.groei.nl.

Donderdag 9 november

Karaoke. Van 10.30 tot 12.30 uur in de Oase, Benschopperweg 342. Voor iedereen die van Nederlandstalige liedjes houdt. Toegang is gratis. Informatie: Christy Berkholts, tel. 030-6873241 of Eric Cobet, tel. 030-7521114. Elke tweede donderdag van de maand.

Vrijdag 10 november

Jubileumconcert COV IJsselstein. Ter ere 100-jarig bestaan oratoriumvereniging. Met werken van Schubert's Missa solemnis in As en Mendelssohn's Lobgesang. Met diverse solisten. Begeleid door het NASKA orkest. In Basiliek H. Nicolaas. Toegang 22 euro. Aanvang 20.00 uur, kerk open 19.30 uur. Kaarten via covijsselstein@icloud.com en via de Hubo, Utrechtsestraat 37.

Dwarsfluitconcert. Door leerlingen Anita Dam vanwege haar 25-jarig jubileum bij Fulco Muziekonderwijs. Aanvang 19.15 uur in Basiliekzaal Fulcotheater. Publiek welkom.

Jamsessie op Highlands. Voorafgegaan door de rockband The Amazing Lovehandles. Nummers van Lenny Kravits, Anouk, The Rolling Stones, Queen. Professionele installatie aanwezig. Aanvang 21.00 uur; Hoogland 1. Gratis.

Pater Moeskroen. De landelijk bekende feestband van hits als Roodkapje en Laat maar waaien. In Café De Stee, Voorstraat 38. Aanvang 22.30 uur. Entree 15 euro.

Laatste bingo. Voor bingoliefhebbers vanaf 18 jaar. Om 20.00 uur in wijkservicecentrum De Oase, Benschopperweg 342. Tien bingorondes en een superronde. Toegang is gratis. Zaal open vanaf 19.00 uur. Door omstandigheden voor de allerlaatste keer. Ook de kerstbingo vervalt.

Zaterdag 11 november

500 Jaar Apeluiers. Groot carnavalsfeest op de 11e van de 11e met de KOIJ in sporthal 't Heem. Ter ere 500-jarig bestaan Apeluiers. Bekendmaking slotheer en zijn knecht, huldiging bijzondere Apeluiers. Met De Deurzakkers, Ronnie Ruysdael, Jettie Pallettie, Havenzangers en Brulapen en de dj's Elmer, Daniel en Rudi Brul. Kaarten 15 euro bij Primera Achterveld, Slijterij Pinot, ISIS Jewels, Brasserie Joris, Partyshop en Sjef Epping.

Zaterdag 18 november

Theaterconcert. Kleurrijk concert in theatersfeer door leerlingen Zang- en Pianostudio Jacqueline Dekker. Ook met leerlingen Fulco Muziekonderwijs op gitaar, saxofoon en slagwerk. Theater Pantalone; 19.30 uur. Kaarten 7 euro. Bestellen via theaterpantalone.nl

Bridgen voor Unicef. Bij bridgeclub BCIJ in zalen Fulcotheater, gratis ter beschikking gesteld. Zeven ronden van vier spellen, Aanmelden vanaf 11.30 uur. Aanvang 12.30 uur. Prijsuitreiking rond 17.00 uur. Inschrijfgeld 10 euro per paar. Inschrijven via www.bcij.nl.

Zondag 19 november

Dubbelconcert Harmonie Amicitia. Samen met het Klaaswaal Symfonisch Blaasorkest. Beide orkesten onder leiding van dirigent Michael Engelbrecht, tevens uitzonderlijk euphoniumblazer. Onder meer het Euphonium Concert van Vladimir Cosma en het Ricercare van Hendrik Andriessen. Aanvang 14.30 uur in het Fulcotheater. Entree: 12,50 euro. Kaartverkoop via www.fulcotheater.nl.

Vrijdag 24 november

Bandnight in Highlands. Met The Rude Move. Stevige blues/bluesRock covers, meeslepende solo's, gevoelige slow blues. Zaal Hoogland 1 open om 20.00 uur; aanvang 21.00 uur. Entree 5 euro.

Zondag 3 december

Open Kunst Zondag. Elke eerste zondag van de maand. Open Ateliers van 13.00 tot 17.00 uur. Angenelle Thijssen, Walkade 27, glaskunst, schilderijen en grafiek; Charles Lagendijk, Walkade 24, schilderijen, met gastexposant: Jan Willem Zuidhoek, 'Tafelvolk';Wim van Sijl, zelfreflecties, Lanceerbasis Coal.2, Walstraat 6.

Donderdag 14 december

Karaoke. Van 10.30 tot 12.30 uur in de Oase, Benschopperweg 342. Voor iedereen die van Nederlandstalige liedjes houdt. Toegang is gratis. Informatie: Christy Berkholts, tel. 030-6873241 of Eric Cobet, tel. 030-7521114. Elke tweede donderdag van de maand.

film

Foto: Hans van Oosterhoudt

Fulcotheater

fulcotheater.nl

Filmagenda van donderdag 9 november t/m woensdag 15 november. Op zaterdag 11 november géén matinee.

BORG/MCENROE. Björn Borg is een van de grootste tennissers van zijn tijd. Hij moet het opnemen tegen het jonge talent John McEnroe, een totaal andere tennisser. Entree: 7,50 euro.

Tweede en laatste week. Vr.10 nov. 18.45 uur; za. 11 nov. 18.45 uur; di. 14 nov. 20.00 uur.

1980. De Zweed Björn Borg is een van de grootste tennissers van zijn tijd. Hij moet het opnemen tegen het jonge talent John McEnroe. De Amerikaan is een totaal andere tennisser en persoonlijkheid dan hij. In de finale van Wimbledon nemen deze twee iconen het tegen elkaar op. Hun rivaliteit werd omschreven als Fire and Ice, wegens het verschil in persoonlijkheid.

HOME AGAIN. Romantische komedie. Het leven van een alleenstaande moeder neemt een onverwachte wending als ze drie jonge mannen in huis neemt. Entree: 7,50 euro.

Vierde en laatste week. Do. 9 nov. 20.00 uur; vr. 10 nov. 21.15 uur; za. 11 nov. 21.15 uur; ma. 13 nov. 20.00 uur; wo. 15 nov. 20.00 uur.

Alice is net gescheiden en keert terug naar haar geboorteplaats Los Angeles. Tijdens het uitgaan ontmoet ze de knappe Harry en zijn twee vrienden die het als jonge filmmakers proberen te maken. Als dochter van een succesvolle filmregisseur is Alice daar wel gevoelig voor en ze biedt hen aan om tijdelijk in haar gastenverblijf te komen wonen. Door de aanwezigheid van het energieke drietal bloeit Alice weer helemaal op, maar aan haar crush komt abrupt een einde wanneer haar ex op de stoep staat.

DIKKERTJE DAP. Dikkertje Dap is vaak in de dierentuin waar zijn opa werkt. Zijn beste vriend is Raf, de giraf. Entree: 6,50 euro.
Zesde en laatste week. Vr. 10 nov. 15.00 uur; zo. 12 nov. 12.30 uur; wo. 15 nov. 15.00 uur.

Dikkertje Dap is op dezelfde dag geboren als zijn beste vriend Raf, een giraf. Omdat zijn opa verzorger is in de dierentuin is Dikkertje vaak bij Raf te vinden. Ze zijn onafscheidelijk en delen alles, tot Dikkertje voor het eerst naar school gaat en erachter komt dat giraffen niet naar school mogen. Dikkertje mist Raf enorm, maar maakt ook spannende nieuwe dingen mee. Hij maakt zelfs een nieuwe vriend, Yous. Raf mist Dikkertje ook en wil graag mee naar school. Daarom bedenkt Dikkertje een plan om de giraf mee naar school te nemen. Gebaseerd op het beroemde versje van Annie M.G. Schmidt.

DE EMOJI FILM. De Emoji Film laat je zien wat er zich afspeelt aan de binnenkant van je smartphone. nederlands gesproken. In 2D. Entree: 6,50 euro.

Tweede en laatste week. Zo. 12 nov. 15.00 uur.

Diep verborgen in je apps ligt Textopolis, een levendige stad waar al je favoriete emoji's wonen, en zij hopen allemaal geselecteerd te worden door de gebruiker van hun smartphone. In deze wereld heeft elke emoji maar één gezichtsuitdrukking, behalve Gene, een uitbundige emoji die vol zit met verschillende gelaatsuitdrukkingen. Vastbesloten om normaal te worden, schakelt Gene de hulp in van zijn handige beste vriend Hi-5 en van de beruchte codekraker emoji Jailbreak. Samen gaan ze op app-avontuur

In het Filmhuis

A United Kingdom. Romantisch drama van Amma Asante (GB; 2017. Waargebeurd romantisch drama over de prins van Botswana die in de jaren veertig met een blanke vrouw trouwt.Met David Oyelowo, Rosamund Pike, Tom Felton. Dinsdag 21 november, om 20.00 uur. Prijs: 6,50 euro.

In 1947 ontmoet Seretse Khama, de prins van Botswana, Ruth Williams, een Londense kantoorbediende. Bevrijd door de sociale veranderingen van vlak na de oorlog voelen ze zich direct tot elkaar aangetrokken: zij door zijn hoop op een betere wereld, hij door haar verlangen deze wereld te omarmen. Ondanks hun verschillen zijn ze elkaars gelijken. Het geplande huwelijk stoot op veel verzet; niet alleen van hun families, maar ook van de Britse en zelfs Zuid Afrikaanse regering. Het idee van een biraciaal echtpaar dat het buurland regeert van een republiek waar onlangs de apartheid werd ingevoerd is ondenkbaar. Diplomatieke druk of niet, Seretse en Ruth twijfelen nooit aan hun liefde voor elkaar. De strijd voor een leven samen veranderde hun land voor eeuwig, en inspireerde de wereld. A United Kingdom is gebaseerd op waargebeurde feiten.

Theater

Foto: Persgroep

Fulcotheater

fulcotheater.nl

Sophia Wezer e.a. Billie Holiday, Musical. Vrijdag 10 november; om 20.30 uur. Prijs: 19,50 euro,

Het zijn de late jaren '50. In grote delen van Amerika leven zwart en blank gescheiden, maar in Carnegie Hall, New York, bezoekt de blanke elite een concert van een zwarte zangeres: Billie Holiday. Een muzikaal icoon dat zich staande weet te houden in een wereld vol foute mannen, racisme en drugs. Vlak voor middernacht bereidt ze zich voor op een dan al legendarisch optreden. Sophia Wezer biedt een intiem kijkje in het leven van een van de invloedrijkste jazz-zangeressen. Aan de hand van hits als 'Strange Fruit' en 'End of the Affair' zien we hoe Billie met al haar ups en peilloos diepe downs toch altijd wist vast te houden aan het grootste goed in haar leven, de muziek.

Savannah. Back To The Country Part 7. Muziek. Zaterdag 11 november; om 20.30 uur. Prijs: 22,50 euro.

In hun zevende seizoen staat de nostalgie centraal. Met een terugreis naar de tijd toen country en rock and roll gemeengoed waren en de ene hit na de andere werd gescoord. De jaren '50, '60 en '70 dus. De band Savannah, met solisten Dick van Altena en Cor Sanne speelt die mooie songs uit de tijd dat die nog kort waren en een mooie melodie hadden. Back To The Country trekt nu al zeven seizoenen volle zalen en na de show volgt er steevast een bonus van 30 minuten in het theatercafé. Een groot feest vanwege het hoge 'zing-maar-mee' gehalte.

Jan Beuving. Raaklijn. Cabaret. Woensdag 15 november; om 20.30 uur. Prijs: 15 euro.

Jan Beuving komt nog een seizoen terug met zijn bejubelde cabaretprogramma Raaklijn.Hij is de bètaman in de alfajungle van het theater. Wiskundige en winnaar van de Annie M.G. Schmidtprijs. Met Tom Dicke aan de vleugel neemt hij u mee in zijn wonderlijke logica. Met taal waar niemand op rekent, en gereken waar niemand naar taalt.

Stanley Burleson & Freek Bartels. From Sammy Davis Jr. with Love. Musical. Try out. Vrijdag 17 november; om 20.30 uur. Prijs: 27,50 euro.

From Sammy With Love vertelt het verhaal van topentertainer Sammy Davis Jr. door de ogen van multitalenten Stanley Burleson en Freek Bartels. Beiden kruipen beurtelings in de huid van Davis, lid van de Ratpack en wereldberoemd door zijn nummer 'Mr. Bojangles'. Het publiek wordt meegenomen naar de VS van de jaren '60, waar het leven en de carrière van de entertainment-legende zich kenmerkte door roem en succes, maar ook door eenzaamheid en isolement. Davis gebruikte zijn status als topentertainer om de rechten van Afro-Amerikanen te verbeteren wat hem tot een graag geziene gast in het Witte Huis maakte. Een swingende show met een ontroerend verhaal over liefde, racisme en passie.

Pantalone

theaterpantalone.nl

Leerlingenconcert. Kleurrijk concert. Zaterdag 18 november; om 19.30 uur. Prijs: 7 euro.

Zang- en pianoleerlingen spelen de hoofdrol in dit kleurrijk concert in theatersfeer door leerlingen van de Zang- en Pianostudio van Jacqueline Dekker. In een afwisselend programma zullen de pianisten en zangers zich presenteren in solo en kleine ensembles en bandjes. Zang- en Pianostudio Jacqueline Dekker heeft een samenwerking met Fulcomuziekonderwijs, waarvan ook leerlingen zullen meespelen in de ensembles op de gitaar, saxofoon en het slagwerk.