Botlek Hoogvliet

8 november 2017

Botlek Hoogvliet 8 november 2017


Haven- hunks

Discovery is terug in de haven van Rotterdam! In dit seizoen wordt opnieuw een uniek kijkje gegeven achter de schermen van deze wereldhaven, waar maar liefst 90.000 mensen werken en jaarlijks zo'n 140.000 schepen binnenkomen. Voor de kijkers die de eerste serie al eens gezien hebben, volgt Discovery 'oude bekende' karakters als sjorders Karel & Rachid en duikers Jaap & Dion, maar komen er ook nieuwe gezichten voorbij zoals matroos Frank, Robin en Jasper van de havenpolitie, en Arno die een kijkje geeft in zijn werk op een vuilnisboot. De Haven Van Rotterdam is van zondag 12 november t/m zondag 24 december om 21.00 uur te zien bij Discovery. De serie trapt af met de Wereldhavendagen.

Hoogvlietse is de 2500e

Mijlpaal voor Moeder Kind Centrum

Djessmae van der Walle is op zondag 5 november om 18.53 uur geboren in het Moeder en Kind Centrum van het Ikazia Ziekenhuis. Djessmae is de dochter van mevrouw Miog en meneer van der Walle. Mevrouw Miog was de 2500ste patiënt die in 2017 in het Moeder en Kind Centrum beviel. Aan de geboorte van Djessmae werd de volgende ochtend feestelijk aandacht besteed.

Hoogvliet - Mevrouw Miog beviel in een kraamsuite van het Moeder en Kind Centrum onder begeleiding van een klinisch verloskundige van Ikazia. "De bevalling ging goed. Mijn vliezen zijn om 9.30 uur gebroken en om 12.30 uur begonnen de weeën. Om 18.53 uur werd Djessmae op mijn buik gelegd. Wat een mooi moment. Djessmae weegt 2955 gram en ze doet het hartstikke goed", aldus mevrouw Miog. Algemeen directeur de heer Kievit kwam het gezin de volgende ochtend feliciteren. "We hebben een goede nacht achter de rug. Djessmae sliep de hele nacht door. Ik hoop dat dit zo blijft!", zegt mevrouw Miog. "De zorg in het Moeder en Kind Centrum was perfect", vult meneer van der Walle aan. "Met name het persoonlijke contact vonden we fijn. Het personeel zouden we het liefst mee naar huis nemen." Inmiddels is het gezin thuis. De bos bloemen, het knuffelkonijn en het 2500ste kinderstoeltje krijgen een mooie plek. Zie www.debotlek.nl voor de foto.

Stuur tijdig iets in!

De redactie ontvangt wekelijks leuke persberichten en aankondigingen. Ons verzoek is om berichten tijdig op te sturen. Het liefst anderhalve week voordat het in de krant moet: redactie.bl@persgroep.nl.

Sfeervolle bijeenkomst bij Dorpskerk Hoogvliet Foto: Yvonne Schults

Brief van de Sint

Foto: Joop van der Hor
Foto: Cris Rolandus
Bob is altijd te vinden op het softbalveld van Spikes Foto: Kitty Loduvica

Vera en Rob weer samen

Daar stonden we afgelopen week, weer bij een kist. En als je de rimpels, kaalheid, grijze haren en stramheid even vergeet, lijkt het alsof de jaren geen vat op ons hebben gehad. Ik zie ons nog zitten, zal zo'n dikke 45 jaar geleden geleden zijn geweest. Op de wankele tafel met formicablad stond een gele houten kist met daarin zowel lege als nog afgesloten bruine bierflesjes met ouderwets Heinekenetiket. Stoer als we waren dronken we niet uit glazen. Theo Hofman zei altijd; "ik hoef geen glas, de fles is toch al van glas" waarop hij deze aan zijn mond zette. Rob van den Berg en zijn bruid Vera Bouman vierden met ons hun huwelijksfeest in de oude houten Flamingo aan de Baarsweg 140 op Meeuwenplaat-Hoogvliet. Beheerder John van Heijst vond het wel prima zo, scheelde weer heel wat glasbreuk aan het einde van de avond. Vera was voor mij de levensecht geworden Hoogvlietse variant op zangeres Mariska Veres van Schoking Blue. "And Venus was her name" She's got it, ja, ze had het die Vera. Zeker in een kort rokje en lange leren laarzen. Man man, menig jongensdroom eindigde in een natte onderbroek. Inderdaad # ME TOO. Haar man Rob was een geluksvogel zo vonden wij. Rob was brandweerman op de kazerne aan de Leemkuil. Hij had met zijn sikje en pretoogjes weer iets weg van Sindela, de schildknaap van TV ridder Floris. Rob en Vera behoorden tot de grote vriendengroep rond Kees Hageman, grondlegger van sociëteit de Spin en discotheek de Zwarte Weduwe waar ik op zondagmiddag samen met Jan Kool en gast deejay Martin Greene plaatjes mocht draaien. Ik had zelfs een eigen James Brown show. Was tot over mijn oren verliefd op Wil Krauweel en later op Gina, nu al 41 jaar mijn lieve vrouw. Toen was geluk nog heel gewoon. Maar dat geluk werd ruw verstoord voor Vera toen haar maatje Rob een paar jaar geleden overleed. Overmand door verdriet, verwaarloosde ze zichzelf. Haar gezondheid kwam zwaar onder druk te staan en vorige week overleed ook Vera op 65-jarige leeftijd. Daar stonden we dus weer bij een kist, de kist met daarin geen bier maar Vera. Herinneringen werden opgehaald, weemoedig namen we afscheid van elkaar; Kees, Wil, Anke, Marinel, Robbie, Anton, Jan, Gina, ik. Who's next? Adieu Vera, de groeten aan Rob. Reageren? joopvanderhor@gmail.com

Leegstaande gebouwen bewoonbaar

Aanpak Albrandswaard werkt

Foto: Yvonne Schults

De gemeente Albrandswaard heeft sinds de crisis regelmatig en soms langdurig te kampen met leegstaande kantoorpanden en winkels. René Eldering, Projectleider BAR-organisatie/Regisseur Albrandswaardse Projecten zegt hierover: "Leegstand is sinds de crisis best een issue. De bestemming van een pand mag bijvoorbeeld niet zomaar gewijzigd worden."

René: "Waar is behoefte aan, we bouwen niet voor leegstand"

Poortugaal - "Niettemin heeft de gemeente besloten het bestemmingsplan voor bijvoorbeeld de historische dorpskern van Poortugaal te verruimen. We zien hier dat pandeigenaren blij zijn met de mogelijkheid om niet-courante winkels een woonfunctie te geven. Als winkelpand hebben ze sfeer, maar zijn ze vaak klein, niet voldoende zichtbaar en soms lastig bereikbaar, zeker voor bevoorrading. Als woning voldoen ze echter prima."

Burgemeester Hans Wagner en wethouder Marco Goedknegt ondertekenen ontwikkelingsovereenkomst Emmastraat Foto: Gemeente Albrandswaard

"Dit heeft tot gevolg dat in het centrum van Poortugaal haast geen leegstand meer is. We hebben tevens het huidige winkelaanbod tegen het licht gehouden, met in ons achterhoofd de plannen voor de bouw van woningen met een zogenaamde 'levendige plint' op de locatie waar nu de Polderschuur staat." De Polderschuur, die nu nog de functie van wijkgebouw vervult, wordt binnenkort ontmanteld. Na een prijsvraag onder lokale verenigingen heeft vv PSV deze schuur 'gewonnen'. Hij wordt dus weer opgebouwd op het sportterrein en zal worden gebruikt voor diverse activiteiten. René: "Op de locatie die vrijkomt aan de Emmastraat worden hopelijk op termijn 25 á 30 appartementen gerealiseerd met daaronder bedrijfsruimte, maar niet persé winkels of horeca. Er zijn plannen voor een gezondheidscentrum met een huisarts, fysiotherapeut en apotheek, maar ook een drogisterij. Hierover heeft al uitgebreid informeel overleg plaatsgevonden met de omgeving. De bestemmingsplanprocedure zal naar verwachting eind 2017/begin 2018 starten. Binnenkort komt er een inloopbijeenkomst, waar de plannen verder worden toegelicht. Het ontwerp-bestemmingsplan zal begin 2018 zes weken ter inzage liggen in het Gemeentehuis en digitaal te vinden zijn op www.ruimtelijkeplannen.nl. Nadat het bestemmingsplan definitief is geworden, kan de initiatiefnemer een omgevingsvergunning aanvragen en aansluitend met de bouw starten. In Rhoon is de eigenaar van het huidige APL-kantoorgebouw in overleg met de gemeente bezig met plannen om dit gebouw, naast Sporthal Rhoon aan de Stationsstraat, om te vormen van kantoor naar woningen. Er wordt onderzocht of het haalbaar is appartementen van verschillende formaten voor diverse doelgroepen te realiseren. Dit zijn enkele voorbeelden van de aanpak van leegstand binnen Albrandswaard".

Even geen zware kost maar een luchtige voorstelling

Door Yvonne Schults

Bij Dock Hoogvliet weten ze hoe hard een mantelzorger werkt en wat een zware taak het is. Om de lokale mantelzorgers in het zonnetje te zetten en te bedanken voor hun goede werk, organiseert Dock Hoogvliet daarom samen met het Centrum voor Dienstverlening Rotterdam een muzikale theatervoorstelling. Deze vindt plaats op 10 november om 14.00 uur in Huis van de Wijk De Zevensprong, Mosoelstraat 20 in Hoogvliet.

Hoogvliet - De landelijke Dag van de Mantelzorg vindt jaarlijks plaats op 10 november. Deze dag is in het leven geroepen om de 3,7 miljoen mantelzorgers in Nederland een hart onder de riem te steken. Van deze grote groep mantelzorgers zorgen er 750.000 meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden voor een familielid of andere naaste. Dit trekt vaak een zware wissel op het privéleven van de mantelzorger.

De theatervoorstelling gaat over mantelzorg, maar wordt op een luchtige manier gepresenteerd door Theater Veder.

Mantelzorgers die bekend zijn bij Dock Hoogvliet hebben hiervoor reeds een uitnodiging ontvangen, maar er is nog een aantal extra plekken beschikbaar.

Aanmelden

Wilt u deze theatervoorstelling ook bezoeken, meldt u zich dan aan bij Yolanda Jacobsen van Dock, yjacobsen@dock.nl. Toegang is, na aanmelding vooraf, gratis.

COLOFON DE BOTLEK HOOGVLIET EN ALBRANDSWAARD

Advertentieverkoop en
media-advies

Jeffrey Snijders
(E) advertising.west@persgroep.nl
(T) (088) 013 04 64

Familieberichten
(E) familieberichtenweekbladen@persgroep.nl
(T) (088) 013 72 68
(I) www.familieberichtenonline.nl

Rubrieksadvertenties
(E) rubriekenweekbladen@persgroep
(T) (0900) 6743836

Portret Jeffrey Snijders Foto: PR

Bezorgklachten
(I) hoogvlietalbrandswaard.debotlek.nl/pagina/bezorgklacht
(T) 088-0561595

Commercieel directeur
Dirk Renders

Druk
De Persgroep Nederland
Content Coördinator
Stella Schaper
(E) redactie.bl@persgroep.nl
(T) 06 - 29299699
Twitter @DeBotlek
Facebook/DeBotlek
(I) hoogvlietalbrandswaard.debotlek.nl

Redactiemedewerkers
Yvonne Schults, Joop van der Hor, Kitty Loduvica Hiert, Ropa Photo, Cris Rolandus, John de Pater

Clustermanager Regio West
Dennis Rijsbergen
dennis.rijsbergen@persgroep.nl


Algemene voorwaarden
De Botlek Hoogvliet en Albrandswaard is een uitgave van de Persgroep Nederland.

Aangeboden kopij kan zowel in de gedrukte als digitale uitgaven van de Persgroep Nederland worden geplaatst.
(I) www.depersgroep.nl/adverteren
Verschijnt in papieren vorm en in digitale vorm wekelijks op woensdag
c De Persgroep Nederland

hoogvlietalbrandswaard.debotlek.nl

Praat mee in het politiek café

Albrandswaard - De verkiezingen komen er weer aan. Stichting Welzijn Albrandswaard organiseert op donderdag 16 november een politiek café in het JCA aan de Albrandswaardsedijk 180 in Poortugaal. Van 20.00 tot 22.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur met koffie en thee. Het thema voor deze avond is: Meedoen en wederkerigheid. Onderwerpen die onder andere ter sprake zullen komen zijn de participatiewet en de tegenprestatie, jeugdwerkloosheid, meedoen voor mensen met een beperking. Alle inwoners van Albrandswaard zijn van harte welkom. Graag aanmelden via info@welzijnalbrandswaard.nl. Voor meer informatie over het politiek café 010 – 5018322.

Sint schrijft een brief over zijn komst naar Albrandswaard en Pernis

Sinterklaas is onderweg op de boot vanuit Spanje. Foto: Ropa Photo

ALBRANDSWAARD - Brief vanaf de zee...Hallo allemaal! Hoe gaat het ermee? Ik schrijf deze brief vanaf de zee. De wind is hard, de golven zijn hoog,maar tot nu toe is het droog. We zijn onderweg naar jullie toe, de Wegwijspiet vertelt ons hoe. De Pieten zijn blij en opgetogen, omdat ze mee naar Nederland mogen. Ze klimmen met z'n allen in de mast, gelukkig houden ze zich goed vast!
Het ruim is met pakjes volgestouwd, die zijn door de Pieten naar binnen gesjouwd. Voor m'n trouwe paard Americo, is er een warme plek met stro. Hij wordt verzorgd door de Dierenpiet, die hem een appeltje aanbiedt. Zo gaat alles aan boord z'n gang, we komen eraan, wees maar niet bang! Ik heb de datum in m'n agenda staan, op zaterdag 25 November om 12.00 uur kom ik aan.
Even op een andere accommodatie, want bij de haven is momenteel een renovatie. Ik hoop dat jullie allemaal komen zingen, clown Jopie & tante Angelique staan al te swingen. Sint hoopt op een groot bezoekersaantal, aan de Albrandswaardseweg bij de voetbal. Dan kom ik bij jullie op bezoek, met in m'n hand het Grote Boek. Lieve kinderen, tot dan! Groetjes van de Goedheiligman. Voor meer informatie: www.facebook.com/intochtSinterklaas/.

Pernis

Op zaterdag 18 november hoopt Sint Nicolaas en zijn zwarte Pieten een bezoek te brengen aan Pernis. De aankomst van de boot van Sint Nicolaas is om 10.30 uur bij het Waternet steiger aan de Pernisser Waterkant (nabij de oude Radartoren). Hierna volgt de rondgang door Pernis. Het eindpunt van de rondrit door het dorp is op de muziektent op het Arie den Arendplein. Sint Nicolaas en zijn zwarte Pieten worden hier welkom geheten door Brian Frowijn.
Sint Nicolaas en al de Pieten hopen maar, dat weer heeeeeeeeel veeeeeeeeel kinderen hen op de Kade en bij de Muziektent welkom zullen heten. De Euroband Rotterdam en Twirllgroep Liberté zullen het geheel muzikaal omlijsten. 's Middags is er een kinderprogramma in gebouw "Het Zweetdruppeltje" bij de Speeltuin aan de Pastoriestraat voor kinderen t/m 9 jaar. De aanvang hiervan is om 14.00 uur, de deur gaat om 13.50 uur open. De toegang is natuurlijk gratis. De middag duurt tot ongeveer 15.15 uur.

Route

Pern. Waterkant-Nieuwedijk- r.af Pastoriedijk- Burg. van Esstraat - r.af Ozingastraat - r.af Burg. Verduynstraat - l.af Velsenaerstraat – r.af
G.A. Soetemanweg- (stop winkels g.a. soetemanweg)- r.af Burg. van Esstraat-l.af vrijlandtstraat-l.af vroomstraat- Corn. van Dijckstraat – eindpunt Arie den Arendplein. Muziektent

Einde rondrit door het dorp.

Jarigen van de week

Foto: Hans van Oosterhoudt

Linde Boerboom

Hieperdepiep HOERA. "Op 12 november wordt ons lieve moppie 1 jaar. Iedere week is ze hier om van de woensdag en donderdag een LINDEDAG te maken.
Samen spelen, zingen, lezen, kletsen en natuurlijk heel veel knuffelen! Zij zorgt met haar stralende lach voor een gouden randje om ons leven."

45BL-Jarige Linde Foto: Familie
45BL-Jarige Max Foto: Familie
45BL Jarige Lennart Foto: Familie

Moment voor ontmoeting op de avond van Allerzielen

Sfeervolle bijeenkomst bij Dorpskerk Hoogvliet Foto: Yvonne Schults

Op de avond van Allerzielen, jaarlijks op 2 november, wordt het leven van dierbare overledenen gevierd. In Hoogvliet is daar dit jaar voor het eerst een Lichtjesavond aan verbonden. Dit een initiatief van Edwin Smid (Uitvaartzorg Hoogvliet), Bianca en Patric Dool, vond plaats in het Stadspark tegenover de Dorpskerk, Achterweg 12 in Hoogvliet.

Hoogvliet - De avond begon om 19.00 uur met het voorlezen van een gedicht door Simone, Edwin's dochter. Vele belangstellenden waren naar dit sfeervolle evenement gekomen. Zij maakten dankbaar gebruik van de gelegenheid om een kaarsje aan te steken ter nagedachtenis aan een overledene. Het was ook mogelijk een ballon op te laten en onder het genot van een kopje koffie met elkaar te praten en te gedenken. De rustige muziek en de mooie avond maakten van dit geheel een ingetogen gebeurtenis die velen tot steun is geweest. De avond was rond 20.30 uur ten einde. Allerzielen is van oudsher een Katholieke viering. Op deze dag bidden de Rooms-Katholieken voor alle overledenen die nog niet in de hemel zijn. Veel Katholieken gaan op deze naar het kerkhof om hun geliefden te gedenken. Deze viering volgt op Allerheiligen, een Christelijke feestdag die jaarlijks op 1 november gehouden wordt. Hier worden alle heiligen (ruim honderdduizend) van de rooms-katholieke kerk gezamenlijk herdacht.

Sfeervolle bijeenkomst bij Dorpskerk Hoogvliet Foto: Yvonne Schults

Gebruikers Botlekbrug zijn het zat

"De politiek laat ons in de steek"

Automobilisten, maar ook fietsers en bromfietsers die aangewezen zijn op het gebruik van de nieuwe Botlekbrug zijn het helemaal zat. Ze klagen steen en been maar hebben niet het gevoel dat ze in hun klachten serieus genomen worden door de politiek. Vooral 'Den Haag' krijgt er van langs.

Regio - "Ik heb ook slechte ervaringen met de nieuwe Botlekbrug. En dat terwijl er niet eens een storing was. Ik wilde eigenlijk een klacht indienen bij een instantie, maar heb het niet gedaan. Mijn ervaringen met klachten indienen bij een overheid zijn niet zo goed. Sinds kort kan je ook met de fiets over de nieuwe Botlekbrug. De slagbomen voor het fietsverkeer gingen zeker 10 minuten eerder omlaag dan die van het snelverkeer. Ik heb ruim 20 minuten staan wachten. Ook als fietser zijn we er niets mee opgeschoten. Ik denk dat ik de auto maar weer pak", aldus Cor van 't Hof uit Rhoon. Hoogvlieter Henk Kikkert sr: "Als Spijkenisse zich destijds niet zo verzet had tegen de aanleg van een tunnel vanaf de N 57 achter Spijkenisse langs tot Hellegatsplein dan hadden we veel minder ellende gehad. Dan hebben ze het in 020 een stuk beter voor elkaar met al die tunnels onder het Noordzeekanaal." Danny Benjamin uit Spijkenisse ziet weinig heil om de busbaan op de Aveling in Hoogvliet open te stellen. "Een druppel op een gloeiende plaat. Al die storingen en files zorgen voor veel milieu- en economische schade. Ben benieuwd of daar harde cijfers over bekend zodat daarmee de politiek geconfronteerd kan worden om afdoende maatregelen te nemen zoals een extra tunnel." Ger de Jong uit Hoogvliet is het met Danny Benjamin eens. "Om de A4 vanuit Hoogvliet door naar Klaaswaal te trekken zullen de burgers van Voorne-Putten hun stem moeten laten horen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Bestuur dichtbij de burger!" Blij met de 'Brug Open App' is Corrie - met de toepasselijke achternaam - Slagboom niet. "Tel er gerust 10 minuten bij want een schip is nog niet de bocht door bij de Beerenplaat of het licht gaat al op rood en de slagbomen naar beneden. " De zichzelf 'Botlekbrugslachtoffer' noemende Frans Biesheuvel heeft het helemaal gehad met de nieuwe brug die al 103 storingen achter de (b)rug heeft. Hij komt zelfs met een oplossing: "Ze zijn gestart met de sloop van de oude brug. Kunnen ze niet beter die nieuwe meenemen? Liever één die 80x open gaat, maar ook weer dicht! Of verhuis al die havengerelateerde activiteiten vanuit Dordrecht en de Moerdijk naar Botlek-Europoort. Hoeven die bruggen ook niet meer zo vaak open en is een tunnel wellicht overbodige luxe." Met nieuwbouw rond de oude haven willen Hoogvlieters best verhuizen naar Spijkenisse, maar: "dan eerst een tunnel".

De oude en nieuwe Botlekbrug gebroederlijk naast elkaar. Veel voordeel heeft de nieuwe brug met 103 storingen nog niet opgebracht. Weggebruikers zijn de vele storingen meer dan zat en 'eisen' een extra tunnel. Foto: Joop van der Hor Foto: Joop van der Hor

Wonen op Voorne Putten? Dan eerst een tunnel erbij!

Becker's Geluksmodel in ouderenzorg bij Residence Roosenburch

Hans Becker vertelt over zijn geluksmodel. Foto: PR Foto: PR

Eigen levensloopbestendige appartementen waarin je samen kan blijven wonen, waar menselijk geluk belangrijker is dan vasthouden aan regels en eigen regie ook écht eigen regie is, dat is de Residence Roosenburch. "Dit kan dus ook betekenen dat bewoners dingen doen die niet gebruikelijk zijn, zoals drie katten houden of een cursus line-dance organiseren". Als het niet stoort kan alles.

Regio - Becker's focus op geluk begon toen zijn vader de bejaardenoorden als misère-eilanden omschreef, een clustering van zieke mensen waar alleen aandacht is voor medische en financiële zaken. "Met focus op cure en care. Ouderdom is echter een aflopend proces, waar niet veel te cureren valt: je loopt steeds slechter, je ziet steeds slechter en hoort steeds slechter, en je vergeet steeds meer. Maar een goede organisatie kan het leven wel leuker maken, met geluks-producerende zaken een tegenwicht bieden, tegen boven geschetste nadelen."

Het geluksmodel kent twee kanten: een individuele kant en een groepskant. "Iedereen, ook mensen met een handicap, willen nog het gevoel hebben de baas te zijn over zijn eigen leven." Daarom wordt in Becker's geluksmodel gewerkt vanuit de principes 'eigen regie, eigen activiteit' en de 'ja-cultuur'. Daarnaast is er het groepsgevoel, "het ergens bij horen" dat uiterst belangrijk is. Maak een uitgebreide familie, in plaats van het gangbare "professionals versus het patiënten-model"

Naast zaken als medicatie, hulp bij het wassen en meer door de professionals van DirectZorg of fysiotherapie, kapper of pedicure aan huis als vaste waarden. Ook is er het herinneringsmuseum, kunstatelier, bibliotheek/ muziekruimte, rookruimte en de restaurants belangrijk, alsmede het faciliteren van knuffeldieren. "Wat we willen, is bewoners iets te doen geven, use it or lose it en iets om over kunnen praten, conversation pieces. We geven zo cliënten weer spirit."

Zorgondernemers in plaats van managers. Prof. Hans Becker, directeur-bestuurder: "geluk gerichte zorg kan uiteraard ook elders geboden worden. Wat is er vooral nodig? Niet teveel managers maar echte ondernemers-eigenschappen zoals: lef, doorzettingsvermogen, creativiteit, empathie en humor. Via deze eigenschappen kan, gebruikmakend van inbreng van cliënten en familie, ja-cultuur en dialoog, doorlopend bijgehouden worden wat beter kan". Voor informatie kijk op: www.residence-roosenburch.org/

Jazzdansstudio Marleen in Hoogvliet bestaat 20 jaar

Op 5 november was het 20 jaar geleden dat Jazzdansstudio Marleen zich vestigde in Hoogvliet. JDM is gestart in 1997 in een gymzaaltje in Basisschool 't Prisma in de wijk Tussenwater in Hoogvliet.

Hoogvliet - Na 9 jaar is de dansstudio verhuisd naar het pand aan de Max Havelaarweg 40. Het huidige pand van JDM. Een hele overstap van een basisschool naar een eigen pand. In 2015 besloot JDM om de capaciteit te vergroten en meer lessen aan te bieden. De tweede verdieping werd in de zomer van 2015 uitgebreid met een eindresultaat waar de dansstudio erg trots op is

Marleen hierover: “Al jaren wordt er met veel plezier gedanst bij Jazzdansstudio Marleen. Iedereen in de leeftijd van 2 tot 88 jaar kan bij ons terecht. Al 20 jaar streeft de Jazzdansstudio naar het volgende: 'Iedereen moet het bij JDM naar zijn zin hebben en wij hopen dat te bereiken door de passie voor dans en sport over te brengen op een ontspannen maar enthousiaste manier.'

Al 20 jaar dans in Hoogvliet bij Jazzdansstudio Marleen. Foto: PR

Stilstaan onmogelijk!

"Wij beloven dat stilstaan onmogelijk is zodra er een stap in onze studio gezet wordt! Ik ben heel trots op het feit dat wij in deze 20 jaar al heel veel kinderen en volwassenen aan het dansen gekregen hebben en het leuke is nu dat de kinderen die ooit op les hebben gezeten, terugkomen dansen met hun eigen kinderen."

WCR kijkt naar tweede periode

Van der Zalm gelooft in kansen

Foto: Hans van Oosterhoudt

De voetballers van WCR pakten afgelopen weekend een punt bij Vierpolders. Het werd 1-1 tegen de ploeg van trainer Paul Bestebreur, die in zijn eerste jaar in de top van de vierde klasse G meedraait met Vierpolders. WCR staat vooralsnog in de middenmoot, maar trainer Ronald van der Zalm kijkt al met een schuin oog naar de tweede periode.

RHOON – Elf punten heeft WCR verzameld na zeven gespeelde wedstrijden. "Wel een puntje of twee te weinig," zegt Van der Zalm. "Met name tegen Zwartewaal-thuis (1-2) zat er meer in voor ons. Dus helemaal tevreden zijn we niet. Aan de andere kant hebben wij Hekelingen, Zwartewaal, Vierpolders en torenhoge titelfavoriet OVV al gehad. Over twee weken, in de volgende competitiewedstrijd, spelen wij tegen koploper BZC/Zuiderpark, maar daarna krijgen wij veel ploegen die onder ons staan. Als de tweede periode begint."

Van der Zalm twijfelt er niet aan dat zijn ploeg gaat stijgen in de komende weken voor de winterstop. "Wij moeten met deze ploeg zeker in de top vier a vijf kunnen eindigen. In de breedte zijn we sterker dan vorig seizoen. Ik zie echt kansen voor ons in de volgende periode, met duels tegen FC Vlotbrug, RDM, Spartaan'20 en Poortugaal. Dan weten we waar we staan."

WCR pakte een punt tegen Vierpolders afgelopen zaterdag (1-1) en daar kon trainer Ronald van der Zalm na negentig minuten voetbal wel mee leven (foto: John de Pater)

'Ik zie echt kansen voor ons in de volgende periode'

Met het gelijke spel van afgelopen weekend tegen Vierpolders (1-1) kon Van der Zalm wel leven. "Dat was terecht na negentig minuten voetbal. Wij scoorden laat in het duel uit een penalty van Brandon Esmeijer de gelijkmaker, maar kregen nog wel twee kansen in de slotfase. Ik moet nog zien of Vierpolders het zo goed blijft doen in deze competitie. Zij hebben veel punten gepakt, zeventien, maar speelden wel tegen de mindere clubs van de afdeling. Clubs die wij nog gaan krijgen."

Bestebreur, trainer van Vierpolders, twijfelt daar niet aan. "Hekelingen, OVV, Spartaan '20 en Zwartewaal, een aardige serie. Maar ze zullen van ons ook zeggen, 'Vierpolders, lastige ploeg om tegen te spelen.' Deze club doet weer mee, er wordt naar ons gekeken. Dat is alleen maar mooi. Vierpolders hunkert al twee jaar naar de derde klasse."

Crowdfunding maakt nieuwe bus ASVZ mogelijk

Joop van Gils neemt sleutel in ontvangst voor nieuwe bus TDG

Door crowdfunding en giften van betrokken bedrijven heeft fietsenwinkel Tweewieler de Gadering op 31 oktober een nieuwe bus in ontvangst mogen nemen. Vrijwilligers en medewerkers werden hartelijk ontvangen met een stukje taart en een heerlijk kopje koffie in de kantine van Doolaard Renault bedrijfswagens.

HOOGVLIET - Jan Cok overhandigde de sleutel na dit feestelijk ontvangst aan Joop van Gils waarna het startsein werd gegeven om de bus te eindelijk in gebruik te mogen nemen. Joop vindt het mooi om te zien dat een crowdfunding campagne deze bus heeft mogen realiseren. Het is in de zorg namelijk ontzettend moeilijk om aan een dergelijk budget te komen. Joop spreekt zijn dankbaarheid uit aan iedereen die meegeholpen heeft om de bus mogelijk te maken.

Met deze bus willen de vrijwilligers en medewerkers van dagbestedingslocatie Tweewieler de Gadering fietsen bij de mensen ophalen en weer terugbrengen. Zij repareren fietsen als een dagbestedingstaak en doen dat met heel veel plezier, liefde en toewijding. Het is voor de medewerkers soms wel lastig om mensen buiten hun eigen leefwereld te ontmoeten, door de bus zou dit een mooie manier van verbinden zijn. 'Daar willen we ze graag bij helpen' geeft Joop aan. 'De mensen hier hebben kwaliteiten die ze graag laten zien en willen inzetten voor een ander!'

Wachten op Polesie met zeesleper Fairplay X

Foto: Hans van Oosterhoudt

Het duurde even, maar dan heb je ook wat. Afgelopen week moest de Spijkenisserbrug in de hoogste stand om de door sleper Fairplay X geassisteerde in 2009 gebouwde bulkcarrier 'Polesie' (Bahama's) te laten passeren. Met een lengte van 190 meter en breedte van 28.5 meter beslist geen kleine jongen. Hier is de 'Polesie' onderweg naar Dordrecht. Foto: Jur Kaspers, Spijkenisse. Zelf een foto insturen? Mail deze naar joopvanderhor@gmail.com

Foto: collectie Joop van der Hor

Collecte voor De Buytenhof

Rhoon - Duizenden vrijwilligers gaan binnenkort weer op pad om geld in te zamelen voor kinderen en jongeren met een handicap. Ook in Rhoon komen zij aan de deur tijdens de landelijke collecteweek van NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind) van 13 t/m 18 november. De opbrengst van deze collecte gaat ook dit jaar voor de helft naar de afbouw Het Buytenhuis, de nieuwe werk- en lunchplek van de zorggasten en vrijwilligers van De Buytenhof. Steeds meer mensen bezoeken De Buytenhof om het boerenleven te ervaren. Meer informatie via Anja Bruijkers: 0627350522.

Peutercafé Hoogvliet: De speelgoedchaos

Foto: Wouter Bruijning

Eens in de maand wordt het Peutercafé georganiseerd. Dit is een initiatief om ouders met jonge kinderen op een informele en interactieve manier te verbinden en informeren. Op 25 oktober vond er weer een Peutercafé plaats en dit keer ging het over speelgoedchaos. Wat past er nu bij peuters en hoe kun je door de bomen het bos weer zien?

door Kitty Loduvica Hiert

HOOGVLIET - Jonge kinderen worden vaak heerlijk verwend met iets kleins of groots. En al die kleine of grote speeltjes kunnen wel eens bij elkaar een hele kast vol zetten, of misschien zelfs uitpuilen. De peuters spelen graag en veel. Kinderen leren door veel te spelen, soms met papa of mama, soms alleen en soms met andere kinderen. Iedere leeftijd heeft zijn eigen speelbehoefte en de speelgoedwinkels weten dat maar al te goed. "Tot twee jaar zijn kinderen nog vooral op zichzelf gericht", vertelt Marielle van Dorp. Na deze twee jaar wordt hun wereld iets groter en zullen ze meer interesse hebben in wat andere kinderen doen. Ze spelen ieder hun eigen spel met eigen speeltjes, soms van elkaar lenend omdat het er interessant uitziet. Door dit spel wordt het besef dat andere kinderen emoties of een mening hebben groter. Het niet willen delen is een ontwikkelingsproces. Het zal naarmate de ontwikkeling vordert steeds gemakkelijker gaan om samen te spelen en te delen.

Iedere leeftijd heeft zijn eigen speelbehoefte. Foto: Wouter Bruijning Foto: Wouter Bruijning

Peuters leren door te spelen, ze hebben niet veel nodig.

Simpel

Peuters hebben niet veel nodig, simpele dingen zijn als kiekeboe, fantasiespel of een favoriet stukje speelgoed is vaak genoeg. Indien er teveel aanbod is, krijg je chaos. Ruim samen met de peuter speelgoed op om het aanbod te verkleinen, dan kun je na een tijdje het opgeruimde speelgoed wisselen voor het speelgoed waar niet meer mee gespeeld wordt. Dit helpt tegen de chaos en frustratie van de peuter.

Peuters vinden fantasiespel, verhaaltjes en voelen of bouwen ontzettend leuk. Wanneer je voor je peuter speelgoed wilt kopen, is een loopfiets, prentenboek, Duplo of Little people heel leuk. Met een bal, flessen en wroeten in het zand zijn ze net zo blij.

Het Peutercafé wordt iedere maand georganiseerd door KindeRdam met iedere maand een leuke gastspreker. De volgende editie is op 22 november tussen 9.30-11.00uur. Alle ouders van jonge kinderen zijn van harte welkom om aan te schuiven.

Op Bob kan je altijd rekenen

Foto: Persgroep

HOOGVLIET - Bob de Held (69) is al met pensioen, achter de geraniums zitten dat lijkt hem niets. "Je moet gewoon bezig blijven." Hij heeft jarenlang met veel plezier gewerkt als conciërge op het Penta College. "Heel leuk werk met kinderen, die houden je jong. Vooral VMBO leerlingen, dat zijn zulke aparte knapen, lekker direct, daar houd ik van." vertelt hij stralend. Het lesgeven was voor hem niet toereikend, hij haalde zijn energie juist uit het conciërge werk waar hij binnen de school op kon klimmen en een bijzondere band met de leerlingen als cadeau erbij kreeg. Zelfs tot op de dag van vandaag krijgt hij nog wel eens een schouderklop van een oud leerling en vragen ze hoe het gaat, dat vindt hij prachtig om te zien. Bob kreeg zelf te maken met een verschrikkelijke vorm van kanker die hij moest bevechten, deze strijd en het verlies van een bijzonder iemand in zijn leven liet hem anders nadenken. Hij gooide het roer om en besloot alles uit het leven te halen. In beweging blijven is zijn motto en dat straalt hij ook echt uit.

Kleinkinderen zijn alles

Zijn kinderen en kleinkinderen zijn alles voor hem, hij kijkt er enorm naar uit als hij weer op zijn kleinkinderen mag passen en gooit zelfs zijn schema om zodat niemand zich achtergesteld voelt. "Met kleinkinderen ga je toch anders om dan met je eigen kinderen, ook al zeg je van niet, het is echt zo." Als opa rijdt hij van hot naar her om zijn kleinkinderen op te halen, rond te rijden naar de sportwedstrijden en ze aan te moedigen of gewoon heerlijk thuis met zijn kleinkinderen te spelen. Het is voor Bob zijn lust en leven en zou er dan ook niets voor in willen ruilen. Naast de liefde voor zijn kinderen en kleinkinderen heeft Bob nog andere liefdes waar niemand tussen mag komen; Fotografie en honk- en softbal.

Foto: Kitty Payne
Foto: Hans van Oosterhoudt
Bob fotografeert graag de zeeschepen in de haven van Rozenburg
Bob is altijd te vinden op het softbalveld van Spikes als hij niet hoeft op te passen of aan het fotograferen is.

Fotografie

"Fotograferen, schepen of lekker zwerven door de stad. Architectuur, mooie oude gebouwen." Als je het hem vraagt wat zijn andere passie is, dan gaat er niets boven fotograferen in zijn mooiste stad. De zee geeft hem rust, iedere dag een ander gezicht, de frisse zilte lucht en de grote zeeschepen die zich door de haven een weg banen op het kabbelende water. Bob heeft goed oog voor fotografie en verlaat dan ook nooit het huis zonder een van zijn camera's. Alle ins en outs weet hij te vertellen over de schepen die er komen en gaan, een passie die hem diep in zijn hart raakt.

Dames softbalteam

Er zijn een aantal dingen waar Bob zich onvermoeibaar voor inzet, naast zijn kinderen, kleinkinderen en fotografie is softbal een sport die diep in zijn hart staat gegrift. Hij is een rots in de branding, maakt altijd tijd voor de club en vooral voor het damesteam waar hij scoorder is. Zijn luisterend oor, geweldige ongezoute mening, aanmoedigingen en kennis over het spel maakt het voor de dames dat hij een ware (o)pa voor het team. "Softbalsport is een ondergeschoven kindje, golf bijvoorbeeld gaat miljoenen in om, maar ik vind dat geen sport. Ik zou dat prima willen doen als vrijetijdsbesteding maar het is geen echte sport." Hij vindt het jammer dat topsport in Nederland zich beperkt tot enkele sporten en is dan ook blij dat de Olympische spelen hier verandering in kunnen brengen omdat Softbal vanaf 2020 weer op het officiële programma staat.

31 / 32

Samen bewegen, dansen en zingen met je kleintje in Hoogvliet.

Vrijdag
10 november

9.30 Mama en IK: Draag & Dans met je baby Kom en dans gezellig mee met de nieuwe beweeg activiteit: Draag & dans, die is gericht op moeders met een baby of een kindje van max 2 jaar. In een speciaal ontworpen draagzak/ draagdoek ga je samen met je kind bewegen en dansen op vrolijke of ontspannen muziek. Het bevordert de connectie tussen jou en je kindje, bewegen is goed voor je lichaam, je kind vermaakt zich prima en je beleefd er alle twee veel plezier aan. Dus nu geen excuus meer om niet te bewegen Voor meer informatie en aanmelden: www.happyhealthhoogvliet.nl info@happyhealthhoogvliet.nl. Meld je aan en maak kans op een gratis fotoshoot van jou en je kindje. Locatie: Sporthal Boomgaardshoek, Akkerwinde 1 in Hoogvliet.

10.30 Zevensprong café Met ingang van 13 oktober opent huis van de wijk de Zevensprong iedere vrijdag haar deuren voor een gezellige inloop. Het Zevensprong café is een plek waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Er is tijd en plaats voor een bakkie koffie, een spelletje of een gesprek. Naar behoefte kunnen er samen met bezoekers ook activiteiten worden georganiseerd. Denk aan een sportles, een voorlichting of een creatieve ochtend. Voor wie wil wordt er tussen de middag een eenvoudige lunch bereid. Ook is er altijd een medewerker van DOCK aanwezig die u kan helpen. Het Zevensprong café heet eenieder van harte welkom dus loop gerust eens binnen! Wanneer: iedere vrijdag tussen 10:30 en 14:00 uur Waar: Mosoelstraat 20 Kosten: €0,50 voor koffie/thee en €0,50 voor een lunch Aanmelden niet nodig. Vragen: Karen Veenstra kveenstra@dock.nl - 0610561847
LCC De Zevensprong, Mosoelstraat 20, 3193el Hoogvliet

Plaats een bericht in de agenda via www.debotlek.nl

10.30 Mama & IK speel, dans en zing mee De les is geschikt voor kinderen van 0 tot 2 jaar. Je zal gaan dansen, zingen en spelenderwijs oefeningen doen ter bevordering van de ontwikkeling van je kind. In de leeftijdsfase spiegelen ze veel wat de ouders en andere kindjes doen. Vaardigheden die spelenderwijs aan bod komen is de motoriek, de coördinatie, evenwicht en spierkracht. Elk kind is uniek en ontwikkeld zich op zijn eigen manier. De stimulatie van een ouder zorgt voor een positieve bijdrage en is het ook nog eens super leuk om dit samen met je kind te beleven, wat de band alleen maar versterkt en daardoor ook nog eens een boost is voor het zelfvertrouwen. We hanteren een 10 rittenkaart waarin je zelf kan bepalen wanneer je komt. De rittenkaart kost 95,00 euro (9,50 euro per les). Locatie: Sporthal Boomgaardshoek, Akkerwinde 1 in Hoogvliet.

14.00 Dag van de Mantelzorg Op vrijdag 10 november is het weer de landelijke dag van de Mantelzorg. Natuurlijk zetten wij van Dock en het CVD op deze dag de Hoogvlietse mantelzorgers in het zonnetje. Wij vieren deze dag met een vrolijke, herkenbare theatervoorstelling van Theater Veder. Hierbij nodigen wij alle Mantelzorgers uit Hoogvliet uit: Vrijdag 10 november. Locatie Huis van de Wijk, Mosoelstraat 20 Inloop 14.00 uur, start theater 14.15 uur. Aanmelden bij: Yolanda Jacobsen, yjacobsen@dock.nl of op telnr. 06-14304482. LCC De Zevensprong, Mosoelstraat 20, 3193el Hoogvliet

Dinsdag
14 november

15.00 Michel van Grinsven in de Zevensprong Op dinsdag 14 november om 15.00 uur, treedt Michel van Grinsven op in De Zevensprong, Mosoelstraat 20, met zijn show "Weer eens iets anders". Een gevarieerd seniorenprogramma met veel humor, door zanger, goochelaar en buikspreker Michel van Grinsven. Omdat Michel veel wordt teruggevraagd op locaties waar hij heeft opgetreden, was het maken van een nieuwe show een logisch gevolg. Met evenveel enthousiasme, maar met een geheel nieuwe inhoud brengt Michel een show vol afwisseling. Na afloop staat er een eenvoudige maaltijd voor u klaar. De toegang bedraagt € 10,00 p.p. en dit is inclusief de maaltijd. Reserveren is mogelijk op telefoonnummer: 010-4161488. LCC De Zevensprong, Mosoelstraat 20, 3193el Hoogvliet.