Botlek Hoogvliet

27 september 2017

Botlek Hoogvliet 27 september 2017


Hilarische thriller

Schouwspelers spelen leuke combi

Is dat mogelijk: een 'hilarische thriller'? Bij een 'hilarisch' toneelstuk denken we toch vooral aan een onvervalste klucht en bij een 'thriller' aan een spannend stuk dat je op het puntje van je stoel houdt? Hoe krijg je dat ooit samen in één toneelstuk? Toneelvereniging 'De Schouwspelers' uit Pernis heeft zo'n stuk gevonden en speelt op 30 september en 1 oktober in De Brinkhoeve in Poortugaal.

Poortugaal/ Pernis - Het verhaal is dat van een klassieke, Engelse thriller: In de jaren '30 van de vorige eeuw woont een rijke vrouw in een groot landhuis, samen met haar gezelschapsdame en butler. Zij heeft een aantal gasten uitgenodigd voor een 'gezellig weekend'. Ook miss Maple, een inwoonster van het dorp, komt op visite. Als de vrouw des huizes wordt vermoord, wordt duidelijk dat iedereen een reden had om die moord te plegen. En is het dezelfde persoon die ook de tweede moord pleegt? Dan start het onderzoek onder leiding van inspecteur Pratt. Hij probeert met zijn onnavolgbare stijl de misdaad op te lossen, maar zijn stuntelingen zorgen ook voor lachsalvo's. En dan blijken alle personen wel iets vreemds te hebben. Speeldagen: zaterdag 30 september (20.00 uur), of zondag 1 oktober (14.00 uur) in De Brinkhoeve in Poortugaal. Kaarten á € 12,50 te koop bij cadeaushop 't Hoekje in Pernis of bij de Brinkhoeve of bestellen via: info@deschouwspelers.nl.


Lekkerste taart van Fila

De kinderen (en ouders) van korfbal- en Jeu de boulesvereniging Nikantes op de Botreep, hebben in het kader van Burendag lekkere baksels gebakken. Uiteraard kon iedereen zaterdagochtend deze uitproberen bij een lekker bakkie. Een deskundige jury oordeelde dat de chocoladetaart van Fila Nootenboom uit het Nikantes D1 team het allerlekkerste was. Zij won dan ook de prijs bestaande uit een Nikantes bakpakket en een bol.com cadeaubon. De opbrengst is bestemd voor het Nikantes jeugdkamp. Ook zijn er diverse baksels gebracht naar het verzorgingshuis Siloam. De bewoners en het personeel hebben hierdoor een lekker stukje taart bij de koffie of thee kunnen nemen. Siloam bedankt de Nikantes kinderen voor dit mooie burengebaar.

Plekje in de krant?

Hoogvliet - Wil je ook in De Botlek? Dat is heel makkelijk! Zet zelf je bericht (met leuke foto) op onze website www.hoogvlietalbrandswaard.debotlek.nl. De redactie zoekt een plekje in de krant.

Het koor met in met midden secretaris Ron Knipscheer (met zwarte map) Foto: Yvonne

Koor klaar voor het echte werk

Foto: Cris Rolandus
Foto: Joop van der Hor
Xellisia staat 24/7 voor je klaar! Foto: Kitty Loduvica Foto: Kitty Loduvica

Schuif gezellig aan bij deze gratis voorleeslunch

Voor de vijfde keer vindt op vrijdag 6 oktober, de Nationale Ouderendag, de Nationale Voorleeslunch plaats. Ook in bibliotheek Hoogvliet.

Hoogvliet - In bibliotheek Hoogvliet zijn ouderen welkom aan te schuiven bij deze gratis lunch om te genieten van een mooi verhaal. Dit verhaal zal voorgelezen worden door Shiroj, een jonge artiest die met zijn Spoken Word in Hoogvliet al goed bekend is.

Het voorlezen van een mooi verhaal of gedicht geeft ontspanning en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Ook kunnen sommige ouderen door een visuele beperking niet (makkelijk) meer zelf lezen. Door voorgelezen te worden, kunnen ze toch genieten van verhalen.

Door deel te nemen aan de Nationale Voorleeslunch wil de bibliotheek laten zien dat het voorlezen van een goed boek veel plezier verschaft aan mensen van alle leeftijden. Voorlezen is een prettige en gemakkelijk toe te passen dagbesteding, die bijdraagt aan de kwaliteit van leven. De toegang is gratis, maar haal op tijd een toegangskaartje want er zijn een vast aantal plaatsen.

De voorleeslunch in bibliotheek Hoogvliet is op vrijdag 6 oktober van 11.30 tot ongeveer 13.30 uur. De toegang is gratis, maar reserveren is verplicht! De bibliotheek van Hoogvliet is gevestigd aan het Rijkeeplein 2, 3191 VD in Hoogvliet en bereikbaar via het telefoonnummer 010 2816367. Voor meer informatie: www.bibliotheek.rotterdam.nl.

Foodtruck-kat Gibsy wil het liefst de hele dag eten

Gibsy, een kater van drie jaar die op een bijzondere manier is gevonden, namelijk in een foodtruck. Desondanks kwam hij zeer mager binnen, omdat hij er waarschijnlijk 10 dagen in opgesloten zat.

Hoogvliet - De traumatische ervaring heeft wel wat sporen bij kater Gibsy achtergelaten. Gibsy zou namelijk het liefst de hele dag door eten. Om het eten wat te doseren is een voerpuzzel aangeraden. Het houdt hem bezig en hij moet werken voor zijn brokjes. Hij kan niet tegen blikvoer, daar krijgt hij diarree van.

Aandacht

Gibsy is een aandacht vrager, en is niet van plan die aandacht met anderen te delen. Kinderen en andere huisdieren is dus geen goed idee. Gibsy wil in het middelpunt van de belangstelling staan. Op het buitenverblijf reageert hij angstig, en kan waarschijnlijk als binnenkat geplaatst worden.

Hij zoekt een plekje waar de belangrijkste ruimte in zijn leven ergens is waar hij zich veilig kan voelen.
Wie kan kater Gibsy een veilige thuishaven bieden? Neem voor meer informatie contact op met het dierenasiel door te bellen naar het telefoonnummer 088-34 37 112 (locatie in Rotterdam) of kijk eens op onze website van het dierenasiel via de volgende link: https://www.dierenbescherming.nl/dierenasiel/dierenopvangcentrum-rotterdam.

Beleef mee hoe Joris de spokenjager verslaat in bieb

Gruwelijk eng wordt het dit jaar tijdens de Kinderboekenweek van 4 tot en met 15 oktober. Met veel griezelige activiteiten in de vestigingen van Bibliotheek Rotterdam, zoals deze voorstelling Spook onder je bed in bibliotheek Hoogvliet.

Hoogvliet - Als Joris 's avonds naar bed gaat ontdekt hij een echt spook onder zijn bed: Flook het Spook. Flook is gevlucht voor de grimmige Spokenjager die alle spoken najaagt om ze in het Eeuwige Niets te werpen. Joris volgt Flook naar Dromenland.
Flook denkt dat Joris die Spokenjager wel even zal verslaan, maar Joris weet niet hoe. Hij heeft nog nooit van een Spokenjager gehoord. Daar zit hij dan, midden in Dromenland. Wat kan hij doen? En spreekt Flook wel de waarheid? Wat wil die Spokenjager nu eigenlijk echt? Veel tijd heeft Joris niet, want de Spokenjager komt steeds dichter bij en Flook is nergens meer te bekennen. 'Spook onder je bed' is een spannende kindervoorstelling voor alle kinderen die van griezelen houden. De voorstelling wordt gespeeld door Kindertheater 'Kijk Haar Nou'.
Kinderen kunnen in de bibliotheek Hoogvliet naar deze voorstelling gaan kijken op 11 oktober van 14.30 tot 15.30 uur. De bibliotheek is gevestigd aan het Rijkeeplein 2, postcode 3191 VD, telefoonnummer: 010 2816367. De toegang is gratis maar bezoekers hebben wel een toegangsbewijs nodig. Een toegangskaartje kan afgehaald worden aan de balie of verkregen worden via de website van de bibliotheek www.bibliotheek.rotterdam/agenda. Deze activiteit is onderdeel van het Kinderboekenweekprogramma van Bibliotheek Rotterdam.

Kom ook griezelen in de bibliotheek van Hoogvliet bij de voorstelling 'Spook onder je bed'. Foto: PR

COLOFON DE BOTLEK HOOGVLIET EN ALBRANDSWAARD

Advertentieverkoop en
media-advies

Jeffrey Snijders
(E) advertising.west@persgroep.nl
(T) (088) 013 04 64

Familieberichten
(E) familieberichtenweekbladen@persgroep.nl
(T) (088) 013 72 68
(I) www.familieberichtenonline.nl

Rubrieksadvertenties
(E) rubriekenweekbladen@persgroep
(T) (0900) 6743836

Portret Jeffrey Snijders Foto: PR

Bezorgklachten
(I) hoogvlietalbrandswaard.debotlek.nl/pagina/bezorgklacht
(T) 088-0561595

Commercieel directeur
Dirk Renders

Druk
De Persgroep Nederland
Content Coördinator
Stella Schaper
(E) redactie.bl@persgroep.nl
(T) 06 - 29299699
Twitter @DeBotlek
Facebook/DeBotlek
(I) hoogvlietalbrandswaard.debotlek.nl

Redactiemedewerkers
Yvonne Schults, Joop van der Hor, Kitty Loduvica Hiert

Clustermanager Regio West
Dennis Rijsbergen
dennis.rijsbergen@persgroep.nl


Algemene voorwaarden
De Botlek Hoogvliet en Albrandswaard is een uitgave van de Persgroep Nederland.

Aangeboden kopij kan zowel in de gedrukte als digitale uitgaven van de Persgroep Nederland worden geplaatst.
(I) www.depersgroep.nl/adverteren
Verschijnt in papieren vorm en in digitale vorm wekelijks op woensdag
c De Persgroep Nederland

hoogvlietalbrandswaard.debotlek.nl

Drie jaar repaircafé Hoogvliet

Wat doe je met een stoel waarvan een poot los zit? Met een broodrooster die niet meer werkt? Weggooien? Mooi niet! Het is op zaterdag 30 september drie jaar geleden dat de vrijwilligers in Hoogvliet zijn gestart met een repair café in de Zevensprong in Hoogvliet en dat doen zij sindsdien met succes. Repair cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Op de locatie waar het wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren.

Foto: Hans van Oosterhoudt

Hoogvliet - De vrijwilligers hebben in drie jaar tijd aardig wat mensen geholpen om hun kapotte spullen te repareren, zoals: Senseo's, strijkijzers, stofzuigers, mixers, koffiezetters, kerstspullen, platenspelers, recorders en meer. De Hoogvlieters van de fietsreparatie zijn ook actief geweest met het plakken van banden, remmen nakijken en versnelling afstellen en dergelijke reparaties. De 'computerman' helpt mensen met problemen met de computer of een kapotte printer. Ook zijn er dames aanwezig die kapotte kleding kunnen maken of ondersteunen bij problemen met een breiwerkje. De service is gratis, maar bij de uitgang staat een fooienpot om de kosten te kunnen dekken. Kom op zaterdag 30 september naar de Zevensprong waar de vrijwilligers ook tijdens dit jubileum klaarstaan om kapotte spullen te repareren. Het is geopend van 9.00 tot 12.00 uur. De koffie met wat lekkers staat op die dag klaar en wanneer de bezoekers weer met hun gerepareerde apparaten naar huis gaan, dan ligt er een aardigheidje klaar.

De vrijwilligers van repair café Hoogvliet in actie.

Lekker snuffelen op Garden Sale

Poortugaal - Tijdens de September Garden Sale is er op zaterdag 30 september en zondag 1 oktober tussen 10.00 en 17.30 uur van alles te koop aan de Albrandswaardsedijk 153 in Poortugaal. De September Garden Sale is te vinden tussen Delta ziekenhuis en groentezaak Totaal Vers.
Wat is er allemaal te vinden? Denk aan verkoop van Engels servies, glaswerk en brocante. Huis- en tuindecoratie, klein meubilair, kleding, keramiek en ook een rommelmarkt hoekje met van alles en nog wat. Mensen kunnen lekker komen snuffelen tussen alle spulletjes. De koffie en thee aan de Albrandswaardsedijk 153 in Poortugaal staat klaar.

Koor is klaar voor het echte werk

1e Optreden Joyful Singers

Foto: Persgroep

Ze bestaan pas sinds januari 2017, het gemengde koor Joyful Singers uit Poortugaal. Het koor is opgericht door een tiental enthousiastelingen met een koor-verleden. Onder leiding van dirigent/pianist Warner Fokkens zingen de inmiddels 23 leden elke week uit volle borst hun afwisselende repertoire. Fokkens vertelt: "Onze 'playlist' bestaat inmiddels uit ruim 20 liederen, zoals 'Hallelujah', 'The Rose', 'Morning has broken', 'You raise me up' en 'Imagine'."

Poortugaal - "Wij hebben bewust voor een breed repertoire gekozen, zodat er voor ieder wat wils tussen zit. Bovendien zijn deze liederen geschikt voor meerdere gelegenheden. Ons doel is om optredens te geven tijdens kerkdiensten en in instellingen."

Secretaris en medeoprichter Ron Knipscheer vult aan: "De liederen worden wekelijks geoefend en daardoor zie je echt vooruitgang. Warner is gewend met koren te werken en wil graag eerst dat de basis klopt. Vandaar dat het repertoire nog niet zo erg groot is, maar wel steeds beter klinkt, al zeg ik het zelf."

Het koor met midden voor secretaris Ron Knipscheer (met zwarte map). Dirigent/pianist Warner Fokkens geeft aanwijzingen. Foto: Yvonne
Foto: Yvonne

'Repertoire zeer geschikt voor verschillende gelegenheden'

Op niveau

Nu we redelijk op niveau zijn, wordt het tijd voor het echte werk. Daarom zijn we ook erg trots hier te kunnen melden dat we 22 december om 15.00 uur onze medewerking verlenen aan de kerstviering van de Hooge-Werf in Poortugaal. Ons eerste echte optreden. Publiek is hierbij ook van harte uitgenodigd."

Mannen welkom

Het koor Joyful Singers is de afgelopen maanden al sterk gegroeid, maar het streven is zo'n 30 leden. Vooral mannen zijn welkom. Ook zangers en zangeressen die met hun 30 jaar te oud worden bevonden voor een jongerenkoor zijn van harte welkom.
Knipscheer: "Wij wennen tijdens de repetities ook geleidelijk aan publiek, want diverse bewoners van de Hooge-Werf nemen regelmatig een kijkje als het koor aan het repeteren is in hun restaurant. Dat is altijd heel gezellig, soms zingen ze zelfs zachtjes mee."

Het team van Synchro Wonen staat altijd voor u klaar

Van links naar rechts; Marre, Eric, Ineke en Mark

Een ieder die in Hoogvliet op de Binnenban rondloopt heeft er wel eens een kijkje genomen. Misschien niet bewust binnengelopen, maar zeker even een korte blik geworpen in de etalage of uw droomhuis er tussen hangt. Synchro Wonen is al meer dan 15 jaar een begrip in Hoogvliet en bijna niet meer weg te denken uit het straatbeeld.

HOOGVLIET - Zelfs toen de huizenmarkt instortte, heeft het team van Synchro door hun unieke benadering zich staande weten te houden. Het gepassioneerde, vakbekwame en bevlogen team werkt hecht met elkaar samen om hun klanten zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn.

"We gaan niet voor de deal, maar voor de klant", geeft directeur Eric Hogendoorn aan. "Huizen verkopen is niet altijd even leuk, soms moet er een huis verkocht worden om een minder fijne reden, ook dan staan wij dag en nacht voor u klaar."

Van links naar rechts; Marre, Eric, Ineke en Mark. Foto: Kitty Loduvica

Het team van Synchro Wonen bestaat uit 4 zeer gepassioneerde en hoogopgeleide mensen die ieder hun eigen kwaliteiten bezitten. Ze hebben allemaal een andere achtergrond en staan dichtbij de markt. Juist door de diversiteit in achtergrond én ervaring in de makelaardij vullen Eric, Ineke, Mark en Marre elkaar perfect aan.

"Het is hier een democratie." Hun betrokkenheid en bevlogenheid reikt ver. Als iemand een idee heeft of er stapt een klant binnen met een vraag, denkt het hele team mee. Er zit geen 'ik' in het woord 'team' zoals ze dat vaak zeggen. Doordat zij alle 4 hun eigen kwaliteiten bezitten, is er voor iedereen een persoonlijk aanspreekpunt naar de wensen en vraag van de klant. Zo krijgt de klant altijd vakkundig advies en zullen zij samen de beste oplossing bieden met de beste uitkomst.

Met hart voor de klant

Hun motto: "Altijd Samen, samen sterk", zet de klant centraal. Samen sta je sterk en dat is een succesformule voor dit bedrijf. Door de klant centraal te zetten, 24/7 bereikbaar te zijn en zelfs een online dossier te hebben die altijd inzicht toont in de vorderingen, onderscheidt Synchro zich van andere makelaarskantoren.

Ze hebben zelfs nog een fysieke winkel, iets wat je nu niet veel meer ziet. Er zijn genoeg makelaars die vanuit huis werken. Een fysieke winkel is toch nog iets persoonlijks, je kunt er altijd binnenwandelen. Het geeft net dat beetje extra wat je als klant graag zou willen zien. "Al bellen ze me met een probleem om elf uur 's avonds, ik sta altijd voor mijn klant klaar", zegt Eric. Wees welkom met jouw vraag of woonwens. De deur is altijd open en u wordt warm ontvangen.

Dirk Kuyt maakt 'hands'
Uitbreiding Walk of Fame

Kuyt poseert met jonge fans vlak voor hij zijn handen in het beton drukt. Foto & tekst: Joop van der Hor Foto: Joop van der Hor

De zenuwen gierden vorige week door de kelen van bestuursleden Klaas Hoogerwerf en Emile Hilgers van de stichting 'Walk of Fame' en de selecte groep aanwezigen in Grand Café Champs Elysees onder zwembad Charlois. Zou kampioenmaker Dirk Kuyt wel op tijd zijn om zijn handen in het verse beton te drukken?

Regio - Want wat als voormalige spits van Feyenoord door bijvoorbeeld een file 10 minuten te laat arriveert? Dan zou het beton wel eens te hard kunnen zijn om zijn handen te kunnen vereeuwigen in de nieuwste tegel van de 'Walk of Fame'. Precies op het afgesproken tijdstip wandelde een relaxt uitziende Dirk Kuyt naar binnen om even later beide handen in het verse beton te drukken. Afgelopen donderdag werd tijdens het praatprogramma 'Toksjoo op Zuid van Roel Pot en Joop van der Hor de tegel onthuld door superfan Margo van Dijk, tegelmaker Patrick de Jong en initiatiefnemer Emile Hilgers. Een spontaan gehouden collecte bracht € 138,25 op voor de Dirk Kuyt Foundation wat door Piet Luyten van de Hoogvlietse New Yorksteppers werd verdubbeld tot € 276,50.

Walk of Fame

De tegel is inmiddels opgehaald en ligt voorlopig opgeslagen om later in de 'Walk of Fame' Lane tussen metrostation Zuidplein en Sportpaleis Ahoy opgenomen te worden. Voor meer info en foto's; zie www.walkoffame.nl

Heropening uitvaartcentrum

Het vernieuwde uitvaartcentrum van Goedzee DELA Rotterdam wordt na een ingrijpende verbouwing eind deze maand heropend. Het inmiddels honderd jaar oude pand voldoet weer aan de eisen van deze tijd.

Regio - Omwonenden en andere belangstellenden zijn zaterdag 30 september welkom om het nieuwe centrum te komen bekijken. Een unieke kans om kennis te maken met de jongste inzichten rondom het nemen van afscheid.
De nieuwe inrichting van het uitvaartcentrum aan de Boezemsingel in Rotterdam is huiselijk, warm en kleurrijk. Caroline Lorenz, locatiemanager bij coöperatie DELA: "Afscheid nemen in een mooie ambiance neemt geen verdriet weg; het helpt wél bij het creëren van mooie herinneringen." Naast een aula beschikt het vernieuwde centrum ook over een huiskamer voor kleinere uitvaarten. Een andere toevoeging aan de dienstverlening is de komst van een 24-uurs familiekamer. "Wanneer nabestaanden dat wensen, kunnen zij dag en nacht bij hun overleden dierbare zijn", aldus Caroline Lorenz. "De vernieuwde verzorgingsruimtes bieden nabestaanden de mogelijkheid om bij de laatste verzorging te zijn. Of, wanneer zij dat willen, een deel van de verzorging zelf te doen. Denk daarbij aan aankleden, scheren, kammen en opmaken."
Goedzee DELA verzorgt uitvaarten voor alle Rotterdammers, daarom beschikt het uitvaartcentrum ook over speciale faciliteiten voor multiculturele uitvaarten.

Zaterdag 30 september is het uitvaartcentrum Goedzee DELA van 10.00 tot 16.00 uur open voor publiek. Het adres is: Boezemsingel 35, 3034 EC Rotterdam. Iedereen kan die dag vrij rondkijken en vragen stellen aan de medewerkers van coöperatie DELA.

Valse start voor SC Botlek in 3D

FC Binnenmaas te sterk (2-4)

Foto: Hans van Oosterhoudt

De voetballers van SC Botlek hadden zich een andere start gewenst van het nieuwe seizoen. De ploeg van de in de competitie debuterende trainer Arjan Vuik verloor op eigen veld afgelopen zaterdag met 2-4 van FC Binnenmaas. Die club speelde voor de zomer nog een klasse hoger.

SPIJKENISSE – In de eerste 45 minuten was er niet gek veel aan de hand voor de thuisploeg in de seizoenouverture. "Wij kregen de beste kansen, kwamen op een 1-0 voorsprong, raakten nog de lat. Het was helemaal niet slecht eigenlijk, gewoon prima, maar alles veranderde in de tweede helft," baalt hij. En dan met name in de openingsfase. "In tien minuten tijd hebben wij die hele partij weggegeven. Stond het van 1-0 ineens 1-3. Dan wordt het een lastig verhaal."

Toch wil Vuik de complimenten geven aan FC Binnenmaas. "Wij geven het weg, zeg ik wel, maar FC Binnenmaas speelde zelf ook goed. Ze startten heel fel aan de tweede helft, op een goede manier, en namen afstand. Er zit heel veel acceptatievermogen in dat elftal. Vond ik opvallend om te zien. Dat is echt hun grote kracht. Zij werken keihard, het is echt een eenheid. Ik wil niet zeggen dat wij geen team zijn, maar FC Binnenmaas is daarin wel verder. Hebben ook nauwelijks mutaties gehad in de overschrijvingsperiode. Van deze ploeg win je niet zomaar."

SC Botlek ging afgelopen zaterdag in de eerste speelronde in de derde klasse D op eigen veld onderuit tegen FC Binnenmaas (foto: John de Pater)

'In tien minuten hebben wij die hele partij weggegeven'

Een valse start dus voor SC Botlek, dat wel ambitieus is in de derde klasse. "Wij willen en kunnen bovenin meedraaien, maar deze competitie is heel zwaar. En leuk en interessant. Ik denk echt dat tachtig procent van de clubs kan meedoen om de prijzen. Een zwakke broeder zit er niet echt tussen. We moeten echt aan de bak, komende zaterdag weer bij NSVV. Ook een voormalig tweedeklasser, de start liegt er niet om voor ons."

En dat na een wisselende voorbereiding. "Die is een beetje rommelig geweest. Met goede en minder goede momenten eigenlijk. Ook in de oefencampagne hebben wij het in bepaalde fases weggegeven. Waren we niet bij de les. Dat zag je dus terug tegen FC Binnenmaas in die tien minuten na rust."

Randstedelijk Mannenkoor is opzoek naar nieuwe zangers

Het Randstedelijk mannenkoor. Foto: PR

Zingen in een koor is goed voor de gezondheid. Bij het zingen komen er stoffen vrij als Endorfines. Deze hebben een positieve invloed op de bloeddruk, de hartslag en tegen stress. 'Wil je lang en zo gezond mogelijk leven: Ga zingen!', aldus de hersenspecialist professor Eric Scherder.

Nissewaard - Daarom organiseert het koor op 5 oktober een inloopavond. Het zou mooi zijn als het koor versterkt zou kunnen worden met een aantal nieuwe enthousiaste leden. Het Randstedelijk Mannenkoor is niet zomaar een koor. Het is een van de grootste regionale mannenkoren. Het is ook een vriendenclub. De koorleden komen van heel het eiland Voorne-Putten en zelfs van ver daarbuiten. Het koor bestaat uit 85 zangers die met veel plezier en inzet een gevarieerd programma aan bekende liederen ten gehore brengen. Of het nu gaat om klassieke liederen van bekende componisten als Mozart, Verdi, Vivaldi of Puccini. Of de meer moderne klassiekers van Paul Simon, Vera Lynn of Paul McCartney. Zingen in een mannenkoor als Het Randstedelijk Mannenkoor is puur genieten en en geeft een fijne ontspanning. Het koor staat elke donderdagavond onder de bezielende leiding van de bekende dirigent Arjan Breukhoven. Kom daarom vrijblijvend luisteren op donderdag 5 oktober 19.00 uur in de Kern aan de Eikenlaan 2 in Spijkenisse.

Jarigen van de week

Foto: Hans van Oosterhoudt

Suzanne

Jarige Suzanne week 39 BL1 Foto: Opa en oma
Jarige Jennifer week 38 Botlek Foto: Familie
Jarigen van de week Foto: PR

De redactie van de Botlek was er lekker vroeg bij met de verjaardag van Suzanne. Ze stond per abuis al in de krant van de 6e. Bij deze maken wij het goed en kondigen we aan dat Suzanne, de lieve kleindochter, van oma en opa B, op 29 september jarig is. "Zij is aan haar laatste jaar op de basisschool begonnen en is een ongelooflijke paardengek.
Hartelijk gefeliciteerd met je 11e verjaardag van oma en opa B."

Xellisia steunt moeder in nood

Foto: Hans van Oosterhoudt

Hoogvliet - De reclamecampagne van MAMAS voor een van hun projecten kwam bij Xellisia diep binnen. Met kinderen bezig zijn vond ze altijd al heel leuk en ze kan zich niet indenken dat die projecten alleen in Afrika nodig zijn. In Nederland worden dan ook nog met regelmaat kinderen gevonden, soms in leven maar soms helaas ook al overleden. Dit komt omdat het in Nederland niet wettelijk is toegestaan om afstand van je baby te doen. De wet heeft er zelfs een geldboete of gevangenisstraf op staan wanneer je als ouder dit doet. Xellisia vindt dit erg jammer, kinderen verdienen een tweede kans en er kunnen zoveel redenen zijn dat een moeder niet voor haar kind zou kunnen zorgen. “Je doet als moeder niet zomaar afstand van je kindje, dat is vaak echt alleen uit noodzaak.” De vondelingenkamer in haar tuin is voor haar dé manier om voor die moeder klaar te staan die het nodig heeft. Het zit in haar hart om mensen te helpen en studeert verpleegkunde.

Vondelingenkamer in de tuin

Foto: Hans van Oosterhoudt
Xellisia staat 24/7 voor je klaar!
In het wiegje liggen 2 puzzelstukjes, eentje voor moeder en de andere voor de baby. Foto: Kitty Loduvica Hiert
Foto: Kitty Payne

De weg om een vondelingenkamer in haar tuin te krijgen was nog niet zo gemakkelijk. Hun tuin grenst aan het fietspad wat richting de metro gaat, vanuit de metro kun je hun huis zelfs zien. Ze hebben een vrij grote tuin en hun schuur was bijna leeg. “Ik heb toch geen fiets, zo’n kamer zou kunnen.” De voorwaarden voor een beschermde wieg kamer zijn natuurlijk erg streng. Xellisia en haar moeder wonen op steenworp afstand van metrostation Hoogvliet waar de aansluitingen vanuit Rotterdam, Spijkenisse en Schiedam samenkomen.

Ze liet de omgeving zien, probeerde de stichting te overtuigen dat een vondelingenkamer mogelijk was. Omdat de omgeving wat beschut is, aan de rand van de woonwijk met genoeg openbaar vervoer verbindingen, verleent de locatie zich uitstekend en uiteindelijk stemde de stichting hiermee in. “Er moesten veel maatregelen genomen worden om zo’n beschermde wiegkamer te maken.” De vrouw die hier komt dient beschermd te worden, dit gebeurt door een speciaal systeem. Wanneer de deur open is gegaan kan er van buitenaf niemand in komen, maar van binnenuit kun je wel naar buiten. Ook wordt Xellisia automatisch gebeld wanneer de deur open gaat en moet zij, haar moeder of de achterwacht binnen 5 minuten reageren en ter plekke zijn. Daar heeft Xellisia altijd rekening mee gehouden. “Er is altijd iemand thuis. Zelfs op school heb ik mijn telefoon bovenop in mijn tas, zodat ik direct kan reageren.”

Taboe

Door het taboe wat rust op het ter vondeling leggen van baby’s is er zelfs in het centrum van Rotterdam is geen vondelingenkamer te vinden. Voor Xellisia des te meer reden om in haar tuin deze vondelingenkamer beschikbaar te stellen. De vondelingenkamers worden gedoogd, omdat het een veilige manier is om afstand te doen van je baby, maar ze ook mogelijkheden bieden ter ondersteuning van de zwangerschap of opvoeding. “Je moet echt in levensgevaar of wanhoop zijn om afstand te doen van je kindje.” Het is dan ook vreemd dat in Nederland nog steeds een taboe rust op dit principe. “De stichting is ook bij veel mensen nog onbekend, dat zou moeten veranderen.” Kinderen zijn de toekomst en hebben allemaal recht om op te groeien in een liefdevol gezin.

25 / 32

Pannenkoekenlunch voor jong en oud.

Donderdag
28 september

09.45 Kom erbij wandeling Een aantal bewoners in Hoogvliet wandelt regelmatig en een aantal bewoners zou dit graag vaker doen. Wij willen deze mensen met elkaar in contact brengen zodat zij elkaar weten te vinden. Hiervoor organiseren wij een (rolstoelvriendelijke) wandeling. Deelnemers krijgen een gratis kopje koffie of thee en wat lekkers. Informatie en/of aanmelden: sdjojomarto@dock.nl of 06 - 14 329 110
De Buurtstudio, Lampreistraat 158, 3192el Hoogvliet

13.45 Kom erbij wandeling Een aantal bewoners in Hoogvliet wandelt regelmatig en een aantal bewoners zou dit graag vaker doen. Wij willen deze mensen met elkaar in contact brengen zodat zij elkaar weten te vinden. Hiervoor organiseren wij een (rolstoelvriendelijke) wandeling. Deelnemers krijgen een gratis kopje koffie of thee en wat lekkers. Informatie en/of aanmelden: sdjojomarto@dock.nl of 06 - 14 329 110
LCC De Zevensprong, Mosoelstraat 20, 3193el Hoogvliet

Kom langs bij het repair café in De Zevensprong.

14.00 Mee-eet café in de Zevensprong Vind u het ook gezelliger om samen te eten en nieuwe mensen te ontmoeten? Eigen Koers Hoogvliet en de Zevensprong organiseren elke laatste donderdag van de maand een Mee-eet Café. Deze maand is dat op donderdag 28 september. Het thema van deze maand is Hollands. Inloop is vanaf 16.30 uur, aanvang van de maaltijd is om 17.00 uur. De prijs is € 5,00. LCC De Zevensprong, Mosoelstraat 20, 3193el Hoogvliet

Zaterdag
30 september

09.00 Repaircafé Iedereen met een defect huishoudelijk apparaat bv:Een Senseo, koffiezetter, strijkijzer, Stofzuiger,etc. kunnen langs komen en ons team zal trachten het voor U te repareren. Werkt uw computer biet lekker, kom langs en we kijken of onze computerman u kan helpen. Ook kleine reparaties aan uw fiets verzorgen wij. Bij een reparatie aan je kleding staan onze dames voor jullie klaar. Wat u ook aan defecte spullen hebt, kom langs en wij bekijken of we het weer werkend kunnen krijgen. Wij zitten met een aantal medewerkers klaar elke laatste zaterdag van de maand van 9.00 uur t/m 12.00 uur LCC De Zevensprong, Mosoelstraat 20, 3193el Hoogvliet

Dinsdag
3 oktober

15.00 Willeke Heijstee in de Zevensprong Met haar warme stem zingt Willeke Heijstee liedjes van de grootheden van toen. Waar naast Willeke en Willy Alberti, namen als Wim Sonneveld, Conny Stuart, Jasperina de Jong en anderen natuurlijk niet ontbreken. Liedjes worden afgewisseld met anekdotes en uitspraken van vroeger. Na afloop staat er een eenvoudige maaltijd klaar. Kosten € 10,00 p.p.
LCC De Zevensprong, Mosoelstraat 20, 3193el Hoogvliet

Vrijdag
6 oktober

11.30 Voorleeslunch in bibliotheek Hoogvliet Voorleeslunch in bibliotheek Hoogvliet Op vrijdag 6 oktober 2017, Nationale Ouderendag, vindt voor de vijfde keer de Nationale Voorleeslunch plaats. In bibliotheek Hoogvliet zijn ouderen welkom aan te schuiven bij deze gratis lunch om te genieten van een mooi verhaal. Dit verhaal zal voorgelezen worden door Shiroj, een jonge artiest die met zijn Spoken Word in Hoogvliet al goed bekend is. bibliotheek Hoogvliet, Rijkeeplein 2, 3191vd Rotterdam

12.00 Pannenkoekenlunch Op 6 oktober organiseert DOCK in huis van de wijk 'de Zevensprong' een pannenkoekenlunch. Oud, jong, alleen of samen; aan iedereen wil ons huis van de wijk een warm welkom bieden. Wij zien u graag! Tijd: van 12:00 tot 14:00 Adres: mosoelstraat 20 in Hoogvliet Kosten: 2,- incl drankje. Aanmelden bij Karen Veenstra: 0610561874 - kveenstra@dock.nl. LCC De Zevensprong, Mosoelstraat 20, 3193el Hoogvliet.

Sport in de buurt

Foto: Hans van Oosterhoudt

Rijnmond Hoogvliet Sport start met winst

Hoogvliet - Rijnmond Hoogvliet Sport is de competitie goed begonnen. De uitwedstrijd tegen Zinkwegse Boys werd met 2 - 4 gewonnen. Door Michael Birnie en Christian de Mello werd twee keer gescoord. Een nuttige overwinning, al had de uitslag nog hoger uit kunnen komen. Na winst in de beker wedstrijden tegen resp. MSV'71, (6 - 1) en Vierpolders, (4 - 2) speelt Rijnmond Hoogvliet Sport 26/9 zijn laatste poule wedstrijd tegen WFB in Ouddorp aanvang 20.00 uur.

Het nieuwe meisjes team van Rijnmond Hoogvliet Sport is de competitie goed begonnen. In en tegen Rozenburg werd met maar liefst 8 - 3 gewonnen. Aanstaande zaterdag wordt er om 12.00 uur thuis gespeeld tegen Nieuwenhoorn.

SPARK Estafetteloop

Spijkenisse - Een estafettemarathon wordt op zondag 1 oktober georganiseerd door Atketiekvereniging SPARK. Hierbij wordt de marathonafstand in estafettevorm gelopen in en om het terrein. Elk team bestaat uit 5 personen die om beurten 1000 meter lopen. Iedere deelnemer loopt acht of negen keer. De inschrijving staat op voor herenteams, damesteams, gemengde teams en jeugdteams onder de 16 jaar. Kosten zijn 20 euro per team en jeugdteams betalen 10 euro. Na afloop is er een verloting op startnummer onder de aanwezige deelnemers. Ook Nordic Walk teams kunnen meedoen. Zij lopen een halve marathon.

Zondag 1 oktober 12.00 uur. Inschrijven kan via www.avspark.nl. Of in de kantine. Het inschrijfgeld kan betaald worden door overschrijving op banknummer NL18INGB0001313755 t.n.v. Penningmeester SPARK Spijkenisse. Of afgegeven in de kantine.

Ongeval ruiter

Simonshaven - Een jonge ruiter, zonder veiligheidscap, is woensdag 20 september op de Schuddebeursedijk ernstig ten val gekomen. Hij raakte hierbij gewond aan zijn hoofd. Het gebied waar de jongen reed, is populair. Door het recreatiegebied 'De Bernisse' ligt een geliefde ruiterpad van zestien kilometer.

Zet uw sportberichten online via www.debotlek.nl. Kies de betreffende titel en druk daarna op de knop 'Schrijf mee'. Vul bij rubriek sport in.

Leerlingen blikken terug op zeilavontuur met de 'Oosterschelde'

Hind en Oliwia in de weer met proviand, vlak voor vertrek.

Vier dagen meedraaien met de bemanning op de 100-jarige Oosterschelde. Dit bijzondere cadeau werd door JINC aangeboden aan zestien leerlingen van Veenoord vmbo uit Rotterdam-Zuid. Onder de noemer "Kapitein op eigen schip" werkte Veenoord hierin samen met de rederij Oosterschelde en stichting JINC. Doel van de reis: de deelnemende jongeren kennis laten maken met het maritieme leven en aan boord, leren samenwerken en sociale vaardigheden leren ontwikkelen.

Rotterdam - Na te zijn uitgezwaaid door hun klasgenoten vertrok op 11 september de groep leerlingen van Veenoord voor een letterlijk stormachtige maar onvergetelijke reis op de Rotterdamse driemaster "Oosterschelde" richting Texel. Zij werden vergezeld door een uitgebreid team, waaronder twee docenten van Veenoord. Donderdag 14 september kwamen zij aan het einde van de middag weer aan in hun thuisstad Rotterdam. "We hebben alle weertypen gehad: storm, regen, maar ook een heerlijk zonnetje", zegt Wim den Otter, één van de twee Veenoord-docenten aan boord. "Sommigen werden zeeziek. Maar ondanks dat en andere ontberingen, waren de leerlingen duidelijk heel enthousiast. Ook op de dag van aankomst, terug in Rotterdam was de positiviteit nog steeds volop aanwezig. Ze hebben van alles geleerd: meedraaien op het dek, helpen sturen, maar ook presenteren en oefenen in rollenspellen en zoeken naar verschillende manieren om iets te zeggen. We hebben het met elkaar een soort "grote stage" genoemd. Het was in ieder geval op alle fronten een unieke ervaring, ook voor mijzelf als docent". De twaalf uur durende zeiltocht naar Texel was een beproeving voor leerlingen en begeleiders. "Die dag dat we allemaal moesten overgeven was wat minder", aldus Hind, een van de zestien 'kapiteins'. "Ik heb gemberthee gedronken tegen zeeziekte. Niet echt lekker maar het hielp gelukkig wel een beetje". Ondanks de ontberingen op deze dag had niemand deze trip willen missen. De reis was voor de kapiteins eigenlijk te kort. "Van tevoren vond ik vier dagen best wel lang. Maar de dagen zijn echt omgevlogen". Jay vond het spannend om de reis te maken, maar wil eigenlijk snel weer terug naar de Oosterschelde. Tijdens de reis volgden leerlingen ook trainingen waarin ze zichzelf en anderen beter leerden kennen. Hoewel de leerlingen uit verschillende klassen afkomstig waren, zijn ze een hechte groep geworden, waarbinnen sprake was van een bijzonder open sfeer. Een belangrijk thema was samenwerken. Een oefening bestond uit een rollenspel waarin het draaide om het geven van feedback. Je werkt samen met een ander op het schip die de kantjes ervan af loopt. Hoe ga je daar mee om?

Wachten op..........
helemaal niets!

Foto: Hans van Oosterhoudt

Vrijdag 22 september stond de Botlekbrug geruime tijd in de hoogste stand terwijl er geen schip onderdoor voer. Gevolg: files op de Aveling in Hoogvliet. Zaterdag 23 september liet Rijkswaterstaat per app weten dat de brug in storing is voor alle scheepvaartverkeer. College van Rotterdam ziet een tunnel en verlengde A4 niet zitten. Burgers van Voorne-Putten zien het College van Rotterdam niet zitten! reageren? joopvanderhor@gmail.com.

Slimme baby's in de bibliotheek

Hoogvliet - Woensdagochtend 4 oktober 10.30 uur is er weer een Slimme Baby's bijeenkomst in Bibliotheek Hoogvliet. Het thema is dit keer: Spelen/Spelontwikkeling bij baby's en peuters. Hoe weet je of het speelgoed dat je voor je kind koopt wel veilig is? Wat is stimulerend speelgoed? Er zal een medewerkster van Consultatiebureau Hoogvliet aanwezig zijn die al uw vragen op dit gebied kan beantwoorden. Natuurlijk laten wij boekjes over dit onderwerp zien, en wordt er vast gezellig gezongen. Datum: woensdag 4 Oktober Plaats: Bibliotheek Hoogvliet, Rijkeeplein 2. Toegang: gratis.