Het Carillon

11 juli 2018

Het Carillon 11 juli 2018


Baby gezocht!

Wil jij samen met je baby in Het Carillon staan? Geef je dan op voor Baby van de Maand! Om je aan te melden stuur je een mailtje met wat leuke foto's van de baby (niet ouder dan 6 weken) en het gezin, met de geboortedatum van je baby en jouw naam, adres en telefoonnummer naar redactie.carillon@persgroep.nl. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Pand Rabobank Ammerzoden

Ammerzoden - Het voormalige kantoor van Rabobank Bommelerwaard in Ammerzoden is op 5 juli verkocht. De nieuwe eigenaar wil ervoor zorgen dat het pand weer een maatschappelijke functie krijgt op het winkelcentrum De Haar in Ammerzoden. Voor het afstorten en opnemen van chartaal geld blijven de apparaten vooralsnog op de huidige locatie aanwezig.

Hailey de Wit (7) is NL kampioen BMX

Uithoorn - Hailey de Wit (7) uit Ammerzoden is zondag Nederlands kampioen BMX in de klasse girls 7/8 jaar geworden. Het NK werd verreden in Uithoorn. Nadat zij met het pinksterweekend al het NK bij de NFF op haar naam wist te schrijven, deed zij dit zondag ook bij de KNWU. Na eerst drie manches als eerste over de streep te komen, plaatste Hailey zich voor de finale tegen zeven andere toppers van haar leeftijd in deze klasse.

In de finale had zij een goede start maar kwam de eerste bocht uit als derde. Pas op het laatste rechte stuk voor de finish kwam ze erg sterk aanzetten, en een fotofinish moest uitsluitsel geven over haar kampioenstitel. Hailey ontving naast haar titel, een mooie trui, een plaquette en bos bloemen.

Komende week reist zij (met haar familie) af naar Sarrians, Zuid-Frankrijk om daar aan het EK deel te nemen.


Festijn op het plein!

In Kerkdriel en omstreken leefden velen er alweer maanden naar uit: 'de Drielse Kermis'. Van zaterdag tot en met dinsdag was het weer één groot feest in het centrum van Kerkdriel. Het Mgr. Zwijsenplein en een gedeelte van de Teisterbandstraat stonden zoals altijd weer vol met allerlei attracties. Blikvangers waren dit jaar de 'Booster' en de zweefmolen die boven het plein uittorende en van ver al te zien waren. Naast volle attracties waren er ook weer de volle terrassen die tot de late uurtjes gevuld waren. Al met al weer een geslaagd feest! Kijk voor meer foto's van de kermis op pagina 17.
Tekst en foto: Jan Piels

Viskraam in Velddriel

Velddriel - Inwoners van Velddriel kunnen vanaf 13 juli weer iedere vrijdagmiddag naar de viskraam. Van 15.00 tot 18.00 uur staat Lisette's Viskraamke op het Kerkplein in Velddriel. Na het lezen over het vertrek van de viskraam en groente- en fruitkraam enkele weken geleden en de grote teleurstelling onder de inwoners heeft Lisette uit Kerkwijk contact opgenomen met de woordvoerder van de St. Martinuskerk in Velddriel en is er overeenkomst gesloten voor de vrijdagmiddag.

Repair Café Kerkdriel

Kerkdriel - In Kerkdriel kun je woensdag 18 juli terecht in de Leyenstein van 14.00 tot 16.30 uur voor het Repair Café. Ze repareren daar onder meer klein elektra, kleding, speelgoed, fietsen, meubeltjes en computers.

Foto: Foto:

Alles wel in Well

Oud voorzitter Hans Daalder en nieuwe voorzitter Linda de Groot proosten op de bestuurswissel van Rotary Zaltbommel. Foto: Fotograaf Rotary
Dorpsguisbeheerder Ad Robbemondt en dorpraadslid Maarten Daalder op het 'varkensweitje', het parkje in Well. Foto: Alie Bakkenes

Alles wel in Well

'We moeten niet altijd naar anderen kijken, maar zelf het roer omgooien'

Foto: Foto:

Well leent zich als geen ander voor het maken van woordspelingen. In gesprek met Ad Robbemondt, al acht jaar voorzitter van het stichtingsbestuur van dorpshuis 'Ons Huis' in Well en Maarten Daalder (voorzitter van de dorpsraad Well) komen er dan ook meteen een aantal voorbij. Van 'Wellkom in Well' tot 'Het well en wee van Well'. Het dorp aan de uiterste zuid-west zijde van de gemeente Maasdriel is een van de rustige, kleine kernen van de gemeente. Zo'n dorpje met straatjes met oude huizen waar je niet komt als je er niet hoeft te zijn en waar schijnbaar nooit iets gebeurt. Met een kerk, een school, wat horeca en een dorpshuis. En daar ging het bijna mis. Als het aan de gemeente had gelegen, was 'Ons Huis' een paar jaar geleden voorgoed op slot gegaan. Maar niet als het aan Well lag. En dus wordt er nu verbouwd.

Well - Het begon allemaal zo'n zes jaar geleden. De economie draaide stroef, overal werd flink bezuinigd. In Maasdriel was een nieuw accommodatiebeleid in de maak. Met een strenge blik werd gekeken naar het 'gemeentelijk vastgoed' zoals het een beetje kil werd omschreven. Veel dorpshuizen, ook dat van Well, hadden te maken met onderhoudsachterstanden, exploitatietekorten en beheerconstructies die niet optimaal werkten. Om de kosten voor de gemeenschap te drukken, werd gekeken naar oplossingen. Volgens de gemeente had niet iedere kern zijn eigen voorziening nodig en kon er best worden gedeeld met de omliggende, grotere kernen. In Heerewaarden werd, met succes, alles uit de kast gehaald om te redden wat er te redden viel en het verdwijnen van het dorpshuis en later wellicht ook de school en de sportaccommodatie te voorkomen.

Roer om

Dorpshuisbeheerder Ad Robbemondt (staand) en dorpraadslid Maarten Daalder op het 'varkensweitje', het parkje in Well.

'Het parkje was ooit de varkenswei van mijn vader'

Ook in Well liet de exploitatie van het dorpshuis te wensen over en het bestuur klopte bij de gemeente aan voor 'exploitatie-subsidie'. Robbemondt: "In Well dachten we: er gaat ieder jaar zoveel geld naar MFC De Kreek Kerkdriel, nu wordt het tijd voor Well. Maar daar had de gemeente geen oren naar. Met als gevolg dat sluiting van ons dorpshuis heel dichtbij kwam." Robbemondt, toen ook al beheerder van 'Ons Huis', was geschokt, volgens hem zou met de sluiting van het dorpshuis het hart uit het dorp worden gesneden. Hij besloot dat het roer om moest: niet meer naar anderen kijken, maar zelf anders gaan werken. Met de nieuwe beheerder van het dorpshuis werden meteen andere afspraken gemaakt over bijvoorbeeld de inkoop en schoonmaak. De stichting werd lid van de vereniging DKK Gelderland (Vereniging Dorpshuizen Kleine Kernen) en vroeg hen om advies. Robbemondt: "Het bleek dat je een heel deel van de energiekosten via de belasting kon terugkrijgen, dat scheelde al meteen enorm op de exploitatie." Om een lang verhaal kort te maken: op dit moment biedt de exploitatie van 'Ons Huis' perspectief voor de toekomst en met een vernieuwd en energiezuinig gebouw moet het positief gaan draaien.

Mortuarium

Met vereende krachten kwam het idee voor een vernieuwd dorpshuis van de grond. Inmiddels liggen er tekeningen die zijn gemaakt door Anoul Bouman de architect van MFC De Steen in Heerewaarden. Robbemondt: "Met behulp van een bedrag van de provincie, aangevuld door de gemeente, is een plan voor het dorpshuis nieuwe stijl gemaakt. In het plan wordt het grootste deel van het dorpshuis behouden en een gedeelte wordt gesloopt en herbouwd. Er komt ruimte voor vergaderen, maar ook voor een klein mortuarium." De gemeenteraad van Maasdriel heeft 1.380.000 euro beschikbaar gesteld om de verbouwing uit te voeren, met de afspraak dat 380.000 euro wordt besteed aan duurzaamheid. Robbemondt: "Met nul op de meter kunnen we geld sparen voor het onderhoud."

Overdag

Ook voor dorpsraadvoorzitter Daalder is het dorpshuis onmisbaar voor een klein dorp als Well. Volgens hem is het de enige plaats waar alle verenigingen van Well terecht kunnen, maar waar ook een bruiloft, verjaardag of uitvaart kan worden gehouden. Daalder: "Als mensen niet thuis opgebaard willen worden, kan dat nu alleen buiten het dorp, terwijl het voor velen fijn zou zijn als dat gewoon in Well kan. Daar zijn we nu mee bezig, in het dorpshuis nieuwe stijl." Over de bezettingsgraad van de ruimtes in het dorpshuis maken Robbemondt en Daalder zich steeds minder zorgen. Daalder: "We hebben contact met de kerk van Well, die geen eigen ontmoetingsruimte heeft. Na de verbouwing willen zij graag weer in het dorpshuis samenkomen." Ook voor de uren gedurende de dag, waarop het dorpshuis nu vaak leeg staat, zijn ideeën. Robbemondt: "We zouden het dorpshuis overdag graag een zorgfunctie geven, zoals dagbesteding voor ouderen of een paramedische invulling zoals logopedie of fysiotherapie. We zijn daarover al in gesprek met diverse partijen en er wordt enthousiast op gereageerd."

Varkenswei

Ondanks de zorgen die er altijd zijn, zoals de betrokkenheid van Wellseind en Wordragen, of het tekort aan jongere vrijwilligers in de Oranjevereniging, bewees Well onlangs hoe mooi een kleine gemeenschap kan zijn. Om dat te demonstreren troont Ad Robbemondt ons mee naar het parkje van Well, waar onlangs een aantal enorme veertig jaar oude populieren moesten worden gekapt. "Toen de gemeente ons vroeg om ideeën aan te leveren voor de bestemming van al dat hout, kwam iemand met een geweldig idee op de proppen," vertelt Robbemondt zichtbaar geëmotioneerd. "Het parkje was ooit de varkenswei van mijn vader. Een kettingzaagkunstenaar heeft nu uit de boomstammen twee varkens gezaagd. Zo mooi, dat kan alleen maar in een klein dorp."

Merdeka

Wijster, De Punt, Bovensmilde, Assen. Bij oudere mensen roepen deze namen herinneringen op aan de eerste gewelddadige acties op Nederlandse bodem in de jaren zeventig. In een trein schoten kapers drie mensen dood. Jonge Molukse activisten die streefden naar een vrije Republiek der Zuid-Molukken. In Assen doet nog altijd het verhaal de ronde van de Moluks uitziende muzikant die, maanden na de laatste kaping op het NS-station in de Drentse hoofdstad, op de trein wachtte en plotseling werd omsingeld door agenten met getrokken pistolen. In de koffer die hij bij zich had, zat zijn viool.

In het toenmalige Nederlands Indië (Indonesië) vochten 4000 Molukse militairen (KNIL) voor Nederland. Ze werden na deze oorlog samen met hun gezinnen op dienstbevel op transport naar Nederland gesteld. Niet hun volledige gezinnen mochten mee, elk paar mocht maar maximaal drie kinderen meenemen. Stel je voor dat je uit je eigen kinderen moet kiezen wie je mee mag nemen om aan een oorlogssituatie te ontsnappen. De Hollandse koopman ten voeten uit. In grote schepen werden ze naar het veilige Nederland gebracht met de belofte dat zij na een paar maanden mochten terugkeren naar de Molukken, een belofte die de Nederlandse regering al na een paar maanden moest breken. Deze belofte kon Nederland nooit waarmaken, de onafhankelijkheid was ver weg. Al op de boot werd de Molukkers hun militaire status afgenomen, waardoor ze opnieuw zwaar werden teleurgesteld door hun vaderland. Eenmaal aangekomen in Nederland werden deze mensen ondergebracht in de barakken van voormalige concentratiekampen, zoals Lunetten in Vught en in Westerbork. Ze werden als tweederangsburgers buiten de samenleving geplaatst. Om deze reden wilden velen geen Nederlander worden, maar ze hadden ook geen Indonesisch paspoort en waren dus feitelijk stateloos. Hierdoor ontvingen ze ook geen pensioen. Nederland was bovendien het enige land dat eigen militairen na krijgsgevangenschap geen pensioen gaf. De woede en frustratie onder de Molukse bevolking uitte zich uiteindelijk in genoemde terreuracties.

Vorige week las ik een ingezonden brief in een krant. De schrijver vond het schandalig dat de Molukse terroristen na zoveel jaren begrip proberen te krijgen voor hun schandelijke daden, en stelde zich op het standpunt dat de Molukse gemeenschap zich hiervan zou moeten distantiëren. Maar als je slechts een deel van de feiten tot je neemt, zonder je te verdiepen in de geschiedenis, doe je de Molukse gemeenschap die hier in 1951 tegen wil en dank kwam, erg tekort. Laat duidelijk zijn dat de terreuracties absoluut fout waren. Maar de Nederlandse regering heeft destijds en ook later nog herhaaldelijk de Molukkers voorgelogen en bedrogen. Zij die vol overgave hadden gevochten voor Koningin Wilhelmina en het vaderland werden door de Nederlandse regering herhaaldelijk geschoffeerd. Dit rechtvaardigt de acties niet, maar maakt ze wel begrijpelijker. Als er excuses dienen te worden gemaakt, dient de Nederlandse regering dat zeker ook te doen.

De onafhankelijkheid en vrijheid van de Molukkers, merdeka, was en is ver weg.

Agenda

Elke dag ontvangt de redactie van Het Carillon verzoeken om evenementen of een andere activiteit (concert, lezing, bingo, et cetera) in de krant te zetten. Dat willen we graag doen. Als lezer heb je zelf de mogelijkheid om dingen in de agenda te zetten. Ga naar www.carillon.nl, klik rechts op 'Agendabericht plaatsen' en volg de instructies.

Colofon Het Carillon

Media-advies en
advertentieverkoop

Patrick Koppers
(088) 0133643
patrick.koppers@persgroep.nl

Gea Plugers
06-50737385
gea.plugers@persgroep.nl

Krant gemist?
Vul svp het formulier in onder de knop
Krant Gemist of bel met 088 - 0561595
Familieberichten
familieberichtenweekbladen@persgroep.nl
088-0137268
Zelf een familiebericht opgeven kan via
www.familieberichtenonline.nl
Rubrieksadvertenties
rubrieken@persgroep.nl
0900-6743836
Correspondentieadres
Veemarktkade 8
5222 AE Den Bosch


Redactie
Bied je nieuws aan op de website via de knop Schrijf Mee.
Bied je agendabericht aan via
Agendabericht Plaatsen.

Voor overige redactiezaken
Carlijn Géron
redactie.carillon@persgroep.nl
06- 836 668 29
(niet voor bezorgklachten)

Bezorger worden?
Meld je aan via www.krantjecontantje.nl

Algemene voorwaarden en overige informatie
(zoals advertentietarieven en oplage) ga naar:

www.persgroep.nl

Dit is een uitgave van Persgroep Nederland BV.
Aangeboden kopij kan zowel worden geplaatst in de gedrukte als digitale uitgaven van de Persgroep.

Afhaalpunten Carillon

Regio - Onze verspreiders doen hun best om de krant op tijd en correct te bezorgen. Heb je desondanks de krant toch niet gekregen of een andere bezorgklacht, dan kun je dit melden op de website www.carillon.nl via 'Krant gemist' of 088- 056 159 5. In de regio zijn een aantal afhaalpunten waar je de krant kunt halen, mocht deze niet bezorgd zijn:

Kerkdriel: Printbest Nijverheidsstraat 3, Golfbaan Kerkdriel Piekenwaardweg 3, Woonzorgcentrum de Leyenstein Bernhardstraat 2, Zwembad De Kreek Wilgenpas 2, Boons supermarkt Gasthuisstraat 21, Stichting Bejaardenzorg Beatrixstraat 1, Gemeente Maasdriel, Kerkstraat 45.

Rossum: Coop supermarkt Burgemeester van Randwijckstraat 21, De Vaste Burcht De Vaste Burcht 45.

Hedel: Woningstichting de vijf Gemeenten Korenstraat 1, Jumbo Kasteellaan 5, Readshop Hedel, Raadhuis 10.

Ammerzoden: Verpleeghuis Zonnelied Hogesteeg 2, Boon Ammerzoden De Haar 40.

Tankstation Esso, Provincialeweg 120, Velddriel

Taalklas op bezoek in Treuzel Theetuin

'Iedereen mag ervan genieten'

Vrijdag was de Treuzel Theetuin het doel van een groepsuitje van de taalklassen van Stichting Kompas.

Dat je een mooie tuin kan delen met anderen, bewijzen Margreet en Guido van Dieteren. Deze zomer stellen zij hun tuin aan de Voorstraat 43 in Velddriel open voor een ieder die even tot rust wil komen.

Velddriel - Een mooi huis en een heerlijke landelijke tuin, wat fijn als ook anderen hiervan kunnen genieten. Het is de insteek van Margreet en Guido van Dieteren uit Velddriel. Sinds april van dit jaar stellen zij hun tuin open voor allen die langskomen. Een tuin om even te onthaasten, een Treuzel Theetuin.

Tuin openstellen

Foto: Foto:

Het is een tuin om even te onthaasten

Margreet van Dieteren, die ook onder meer yogalessen aan huis geeft, kwam op het idee nadat ze mensen op het dorpsplein hun broodje zag opeten. Het leek haar fijn dit te kunnen doen in de tuin onder het genot van een kopje koffie of thee. Zij besloot haar eigen tuin hiervoor open te stellen. Haar man Guido en zij blijven er niet voor thuis. Mensen kunnen zich zelf bedienen en een kleine bijdrage in een kastje leggen.

Stichting Kompas op bezoek

De laatste schooldag voordat de grote vakantie begint, was de tuin aan de Voorstraat 43 in Velddriel het doel van een groepsuitje van de taalklassen van Stichting Kompas. Stichting Kompas is een organisatie die voor het grootste deel uit vrijwilligers bestaat, geeft lessen en oefent de Nederlandse taal met mensen van niet-Nederlandse kom af. Zij geven wekelijkse taallessen in zowel Kerkdriel als Ammerzoden.

Appeltaart

Op de vroege vrijdagochtend nam het kleurige gezelschap plaats in de zonnige tuin. Gastvrouw Margreet had voor de gelegenheid een heerlijk appeltaart gebakken en de koffie was met hulp van de docenten snel uitgedeeld. Zichtbaar genoten de nieuwe Nederlanders van deze oer-Hollandse tuin, die volop in bloei staat en waarin roze en gele tinten domineren.

Guido leidde geïnteresseerden rond. Enkele meegekomen kindjes mochten de dieren in de wei bewonderen. Uiteraard was de voertaal Nederlands. Sommigen spreken dit al vrij vloeiend, anderen zijn erbij gebaat heel langzaam met hen te spreken.

Klompenmaker

Na een uurtje neemt de Ammerzodense groep afscheid en gaat op bezoek bij de buurman op nummer 47, de Velddrielse klompenmaker Frans van Kuijk, waar hen een uitgebreide excursie wachtte. Hollandser dan klompen maken, kan het niet. In de theetuin wordt de taalklas uit Kerkdriel, verwelkomd, die na een uur bij de klompenmaker best zin heeft in een kopje koffie of thee.

Waren de leerlingen goed voorbereid op hun bezoek aan de theetuin? Eén van de leraressen, afkomstig uit het onderwijs, knikt van nee: "De afspraak kwam te elfder ure." Dat dit niet hetzelfde is als om 11.00 uur, moet ze haar leerlingen nog wel even uitleggen.

dogenjoy.jimdo.com/theetuin

Beste jongetje van de klas

We kennen hem allemaal wel, de meesten van ons van lang geleden: het beste jongetje van de klas. Hij is altijd op tijd aanwezig. Zit vooraan in het klaslokaal en is altijd haantje de voorste die zijn vinger opsteekt om de vraag van de onderwijzer te beantwoorden. Liefst al voordat de vraag gesteld is. Hij draagt de tas van de meester als dat nodig is en is zodoende iedereen te glad af. Zijn klasgenoten bewonderen en haten hem allebei op hetzelfde moment.

In die rol, het beste jongetje van de klas, wentelt de Nederlandse politiek zich op dit moment. Nagenoeg alle landen in de wereld erkennen het verschijnsel van klimaatverandering en ze hebben beloofd daar wat aan te doen door het afschaffen van het gebruik van vervuilende brandstoffen. Een nobel streven. Nederland was echter Nederland niet als zij niet met het (wijs)vingertje omhoog vooraan zou staan om de klimaatdoelstellingen te halen. Of nog liever: om de doelstellingen te overtreffen. Het hele land wordt volgestouwd met zonnepanelen en windmolens en wat dat laatste betreft is het landschap zwaar de dupe. Maar, een kniesoor die daar op let.

Oorlog verklaard aan het aardgas

Decennia lang werd gepropageerd dat we van kolen en oliestook over moesten schakelen naar het veel schonere aardgas. Het gigaland China verricht die overschakeling inmiddels ook en vele Europese landen doen op dit moment hetzelfde. De Nederlandse staat heeft echter de oorlog verklaard aan het aardgas, alhoewel ze aan de handel nog steeds grof verdient. Een van de grootste internationale gashandelsbedrijven, Gasterra, is voor de helft in handen van de Nederlandse staat. Aardgas staat in Holland echter op de taboelijst. Zo erg dat alle nieuwe woningen die vanaf vorige week gebouwd worden niet meer op het aardgasnet mogen worden aangesloten. Onlangs besloot de meerderheid van het Haagse parlement dat in 2050 geen enkele fossiele brandstof meer gebruikt mag worden, geen kolen, geen olie en dus ook geen gas. Deze gasgekte heeft bezit genomen van de vaderlandse politici die verder ook niet weten hoe het dan met al die oudere woningen moet waarvan de energievoorziening omgebouwd zal moeten worden. De plannen zijn dan ook uiterst ondoordacht en chaotisch. En dat terwijl de woningmarkt maar een kwart van alle gas gebruikt. Ze weten wel dat de burger het gelag van al die idealistische krampachtigheid zal moeten gaan betalen. Het gelag in geld uitgedrukt uiteraard. De recessie is nog niet voorbij of de burger kan weer gaan dokken voor de klimaathobby's van de politici. Bereidt u in de Bommelerwaard maar alvast voor op het idee dat de waard volgeplant gaat worden met windturbines, want in Zaltbommel is de testcase met het 'windpark' al goedgekeurd waarna de uitbreiding van het plan van stal wordt gehaald. Begrijp me niet verkeerd; het is goed om niet afhankelijk te zijn en te blijven van fossiele brandstoffen maar de Nederlandse staat maakt het wel erg bont door in de wijde wereld weer op de stoel van het beste jongetje van de klas te gaan zitten.

Winnaars Alwima zomeraktie 2018

Kerkdriel - De winnaars van de Alwina jeugdfilm-actie waren in grote getale komen opdagen. Ruim 200 kinderen waren aanwezig om de film Ferdinand te bekijken. De theaterzaal van de Kreek zat mutje vol. Onder het toeziend oog van de winkeliers, en zonder ouders, was het best spannend voor de kinderen. Na afloop kregen ze een heerlijke snackbox. Een zéér geslaagde zomeractie van de Kerkdrielse en Rossumse ondernemers.

Jubileumeditie Bloem en Tuin zoekt het hogerop

Bloem en Tuin bestaat 25 jaar en kijkt tijdens de jubileumeditie naar de toekomst. Foto Bloem en Tuin Foto: Bloem en Tuin

Als er iets duidelijk is, is het dat onze tuin verandert. Van traditioneel recht toe recht aan, naar de ultieme plek om tot rust te komen. En tijdens de zilveren jubileumeditie van Bloem & Tuin die van 13 tot en met 22 juli op Landgoed Gulbergen bij Nuenen plaatsvindt , wordt de blik omhoog gericht.

Nuenen - Met ruim 45.000 bezoekers uit binnen- en buitenland en meer dan 120 standhouders is het evenement in 25 jaar uitgegroeid tot het grootste en kleurrijkste buitenevent van de Benelux. En in die tijd is er veel veranderd.

Zo staat de organisatie van Bloem & Tuin staat stil bij enkele toekomstvragen. "De vele ontwikkelingen in de wereld, zoals de klimaatverandering, technologische innovatie en de groeiende bevolking, en kleinere ontwikkelingen, zoals de verstening van tuinen en de toenemende bijensterfte, hebben ook een weerslag op de tuin," vertelt medeorganisator John Geven.

'Verticaal tuinieren'

"Zo kun je je afvragen of er over 25 jaar nog wel een tuin bestaat, of dat tuinieren en het buitenleven in een heel andere vorm plaatsvinden. Misschien wordt de 'traditionele tuin' wel vervangen door (gemeenschappelijke) daktuinen en ontstaan er steeds meer vormen van 'verticaal tuinieren' voor het in stand houden van diverse bloem- en plantsoorten, en daarmee insecten. Of wat te denken van de mogelijkheid om te tuinieren vanuit de ruimte, via satellietbeelden?"

Bewustwording

Geven vervolgt: "Als grootste buitenevenement van de Benelux willen we ook voor deze onderwerpen positieve bewustwording creëren. Vandaar dat we verschillende experts hebben uitgenodigd die meer over deze ontwikkelingen en hun bedreigingen en kansen kunnen vertellen. Denk aan een imker die vertelt over het belang van het bestaan van bijen en een bedrijf dat een natuurvriendelijke bodembedekking heeft ontwikkeld.

Centraal tijdens de 25e editie van Bloem & Tuin staat een wandeling door het natuurgebied Gulbergen. Bezoekers maken kennis met verschillende bloemen en planten, aangelegde tuinen, tuinornamenten en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van buitenleven. Ook is er kunst en design van (veelal) aanwezige kunstenaars te bezichtigen. Verder zijn er demonstraties en specialisten staan klaar om vragen van het publiek te beantwoorden.

www.bloementuin.nl

Vier bedrijfswagens halen, drie betalen bij Van Mossel

Van Mossel OPC Opel Den Bosch is gevestigd aan de Afrikalaan 2 en Van Mossel OPC Opel Veghel aan de Vanderlandelaan 1.

Den Bosch - Van Mossel OPC heeft, vlak voordat iedereen van de vakantie gaat genieten, nog een knallende nu-of-nooit-vakantie-aanbieding tijdens de Bedrijfswagenshow van 12 tot en met 14 juli. Robbert-Jan Thepass, Van Mossel OPC Den Bosch: "Wij bieden tot maar liefst 25% korting op ál onze bedrijfswagens! Dat is dus letterlijk '4 bedrijfsauto's aanschaffen en 3 betalen'."

Thepass geeft aan dat de Bedrijfswagenshow gepaard gaat met een grote diversiteit aan Opel-modellen. "Denk aan de Vivaro, Movano, Combo en Corsa Van. Maar de show omvat ook een groot aanbod demo-modellen, van een Vivaro Irmscher tot en met Movano CityBox." Vanzelfsprekend houdt Van Mossel OPC ook rekening met de ondernemer, die niet meteen drie Opel Bedrijfsauto's afrekent en met vier bedrijfsauto's de showroom verlaat. "De ondernemer, ZZP'er of eenmanszaak die één Opel bedrijfsauto aanschaft, kan rekenen op een korting tot 25 procent", vervolgt Thepasss. Verder biedt Van Mossel OPC scherpe maandtarieven met 1,99 procent rente op financiering en aantrekkelijke operational lease-tarieven. Dankzij koopavonden op zowel donderdag 12 als vrijdag 13 juli tot 21.00 uur, kan de ondernemer zich ook na het werk in alle rust oriënteren op het Opel-bedrijfswagenaanbod.

Zomer: Tijd voor ijsjes!

Wil je meer informatie om je ook fit en fantastisch te voelen? Kijk dan eens op www.fitenfantastisch.nl.

Heerlijk, wij maken ze altijd zelf. Lekker van (vers)fruit. De kids vinden het geweldig om fruit uit te zoeken in de winkel en thuis de blender en de vormpjes ermee te vullen. Om jullie een eindje op weg te helpen heb ik deze week een heerlijk ijsrecept. De sinaasappel die wij toevoegen is om het ijsje nog wat zoeter te maken, maar de ijsje zijn natuurlijk al zoet van zichzelf door al dat lekkere fruit.

Ingrediënten
- 250 gram (diepvries) aardbeien
- 2 rijpe mango's
- Sap van 3 sinaasappels
- Optioneel: scheutje honing

Foto: Persgroep

Bereiding
Doe de aardbeien met een ¼ van de sinaasappelsap in de blender en mix het tot het glad is. Verdeel dit over 8 vormpjes. Spoel de blender om en doe de geschilde mango erin, samen met de rest van het sinaasappelsap en mix ook dit tot een glad geheel. Giet het mangomengsel ook in de vormpjes en roer het voorzichtig door om de kleuren en smaken te mengen. Zet ze vervolgens voor minimaal 5 uur in de vriezer. Meer inspiratie nodig? Download in mijn online blog de ijsjesbundel.

'Dit is toch puur genieten?'

Een team van zes vrijwilligers van de Zonnebloem was aanwezig voor een helpende hand en begeleiding.

Kerkdriel - Gekleed in kleurige en fleurige zomerse kleding, stralende gezichten en een tevreden indruk maken ruim 90 gasten tijdens de picknick vorige week, die georganiseerd werd door Zonnebloem Oud Maasdriel, in de groente- en fruittuin van Natuurlijk Kersvers van de familie Leenders in Kerkdriel. Vanwege het grote aantal aanmeldingen werd de picknick verdeeld over twee dagen.

De gasten genoten van een zeer uitgebreide en luxe lunch en lieten het zich goed smaken. Ries Coset zit tussen de boterham met kaas en ham en een eitje op zijn gemak even achterover met zijn handen losjes gevouwen, kijkt rond en zegt heel dankbaar: "Dit is toch puur genieten, niet dan?" En zo denken alle aanwezige gasten erover. Later komen ook de schaaltjes met kersen op tafel. Na de lunch gaan de gasten naar buiten om onder de kersenbomen in de schaduw met een glaasje wijn of frisdrank te genieten van zoveel groen, de vele kersen boven hun hoofd en samen lekker te buurten en allerlei nieuwtjes uit te wisselen. Tekst en foto's: Truus Peters

Foto: Hans van Oosterhoudt

Over Sanne

Sanne van Hezik (31) is getrouwd en moeder van twee dochters. Door betere voeding en een gezonde leefstijl voelt zij zich weer fit en fantastisch.

Gezonde leefstijl

Met haar bedrijf Fit & Fantastisch helpt zij mensen naar een gezondere leefstijl. In deze column deelt zij nieuws betreft gezondheid en recepten met ons.

Kermis Kerkdriel weer groot succes!

Goede mix van attracties en kraampjes

Het Mgr. Zwijsenplein stond de afgelopen dagen weer vol met attracties, kraampjes en mensen. Er was ook een nieuwe blikvangers: de zweefmolen. Eerder had er al wel een zweefmolen gestaan maar nog niet in het midden. De attractie nam relatief weinig plek in beslag waardoor de horecagelegenheden in het midden van het plein meer plek hadden. De kermis was daardoor een goede mix van attracties en kraampjes met daar omheen een feest aan het plein met artiesten.

Kerkdiensten

Foto: Persgroep

Ammerzoden

R.K. kerk H. Willibrordus

- Iedere donderdag eucharistieviering om 09.00 uur

- Zondag 15 juli, 09.30 uur, pastoor R. Putman, eucharistieviering

Hervormde gemeente Well-Ammerzoden

- Zondag 15 juli, 10.00 uur, ds. L.M. Aangeenbrug, Well

Bruchem

Christengemeente, De Gasthof

Iedere dinsdag gebedsdag om 20.00 uur

zondag 15 juli, 10.00 uur, Niek-Jan van Egdom

Hedel

Hervormde Kerk

- Zondag 15 juli, 09.30 uur, Kand. J.G. MacDaniel

- Zondag 15 juli, 18.30 uur, ds. C. van Duijn

Kerkdriel

St. Martinuskerk

- Iedere woensdag gebedsviering om 08.00 uur

- Iedere vrijdag eucharistieviering om 09.00 uur

- Zondag 15 juli, 11.00 uur, R. Putman, eucharistieviering

- Zondag 15 juli, 13.00 uur, R. Putman, doopviering

Leyenstein

- Iedere zaterdag eucharistieviering om 17.30 uur, pastoor R. Putman.

Protestantse Kerk

Elke zondag eredienst om 10.00 uur

Rossum/Hurwenen/Heerewaarden

Protestantse gemeente

- Zondag 15 juli, 10.00 uur, Heerewaarden, ds A. de Boer

Velddriel

Sint Martinuskerk

- Zondag 15 juli, 09.30 uur, J. Verhoeven, eucharistieviering

- Dinsdag 17 juli, 09.00 uur

Zaltbommel

Geref. kerk De Ontmoeting

- Zondag 15 juli, 10.00 uur, ds. H. Boersma, viering HA

- Zondag 15 juli, 16.30 uur, ds. J. Wilmink, viering HA

R.K. Sint-Martinuskerk

- Zondag 15 juli, 11.00 uur, gebedsviering, werkgroep

Wielewaal

- Dinsdag 17 juli, 16.00 uur, B. Bus, eucharistieviering

Sint-Maartenskerk

- Woensdag 18 juli, 09.45 uur, oecumenisch gebed

Gefedereerde gemeente van de PKN

- Zondag 15 juli, 10.00 uur, ds. J. de Heer, Het Anker

V.E.G. De Kandelaar

Zondag 15 juli, 10.00 uur, Ieder heeft iets

Kerk met Passie

Zondag 15 juli, 10.00 uur, Jeroen Koornstra

Zuilichem

Gereformeerde Kerk

- Zondag 15 juli, 09.30 uur, ds. H.P. de Goede, om 18.30 uur, ds. S.A van de Veer

Gebreid dekentje

Zaltbommel - Afgelopen schooljaar konden kinderen in alle kernen van de gemeente Zaltbommel mee breien aan een dekentje. Deze week zijn de laatste lapjes in Nederhemert gebreid en is het dekentje in elkaar gezet en verloot. Kaat Veuger uit Zaltbommel was de gelukkige.

Kinderen konden via www.sjorssportief.nl inschrijven voor de naschoolse activiteit Breien en Spel& van Evelien en Jerry van het team Spel&. In drie middagen leerden ze breien of gingen ze lekker sporten. In een heel schooljaar kwamen alle kernen aan de beurt. Dat leverde 45 gebreide lapjes op.

Spel& organiseert in samenwerking met veel verenigingen in de gemeente na schooltijd allerlei leuke activiteiten voor kinderen. In de eerste week van het nieuwe schooljaar komt het nieuwe Sjorsboekje met heel veel activiteiten weer via de school thuis bij iedereen.

21 / 28

Concert Wim Diepenhorst

Het tweede concert van de serie concerten in de Sint-Maartenskerk wordt gegeven door Wim Diepenhorst uit Deventer. Zijn orgelconcert vindt plaats op zaterdag 14 juli 20.00 uur in de Sint-Maartenskerk in Zaltbommel.

Zaltbommel - Het eerste deel van het programma bestaat uit stukken uit de tijd van de bouw van het Wolfferts-Heynemann (werken van Müthel, Rinck en Krebs). Daarna volgt een werk van Merkel: 'Variationen über ein thema van Beethoven'. Hij besluit met concert met twee werken van de Franse componist Jehan Alain: 'Deux Fantaisies' en 'Variations sur un thème de Clément Jannequin'. Het concert wordt besloten met de grote Fantasia et Fuga in c, BWV 537 van Johann Sebastian Bach.

Entree bedraagt 8 euro. Donateurs (met één introducé(e) betalen 5 euro.

Wim Diepenhorst (1971) studeerde muziekwetenschappen in Utrecht en hoofdvak orgel in Amsterdam bij Hans van Nieuwkoop. In Utrecht specialiseerde hij zich in de geschiedenis en techniek van de orgel in Nederland. Na zijn cum laude afgesloten studie was hij enige jaren docent orgel, orgelbouw en improvisatie aan het Conservatorium van Amsterdam, als opvolger van zijn leermeester. In 2003 werd hij orgelspecialist van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort en beoordeelt hij restauratie- en onderhoudsplannen voor monumentale orgels.

Zomerstruintocht in het Munnikenland

Staatsbosbeheer houdt op woensdag 18 juli een avontuurlijke struintocht voor de hele familie in de uiterwaarden rond Slot Loevestein.

Poederoijen - De tocht start om 14.00 uur en duurt ongeveer twee uur. Onder leiding van een gids van Expeditie Loevestein ontdek je dit mooie en ruige gebied en wie weet kom je wel oog in oog te staan met een Rode Geus of Konik.

Informatie

Vooraf aanmelden is niet nodig. Startlocatie is de vesting van Slot Loevestein. Daar wordt je ontvangen door de gids. Let op: vanaf de parkeerplaats is het 10 minuten lopen naar de startlocatie, dus houdt daar rekening mee. De tocht gaat buiten de paden en is daarom niet geschikt voor mindervaliden of kinderwagens.

Deelname bedraagt 3 euro voor kinderen tot 12 jaar en 5 euro voor volwassenen. Betalen kan aan de kassa van Slot Loevestein. Trek kleding aan die vies mag worden en vergeet ook de laarzen niet. Honden mogen mee, maar alleen als ze zijn aangelijnd en goed luisteren.

Aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie kun je een mailtje sturen naar Jeff Korsmit: dewaarden@staatsbosbeheer.nl of kijk op www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/bommelerwaard/struinen-door-het-munnikenland.

'Geen dikke sigaren en bankrekeningen'

Rotary steekt handen uit mouwen

Oud-voorzitter Hans Daalder en nieuwe voorzitter Linda de Groot grijpen bestuurswissel aan om een juist beeld van Rotary Zaltbommel te geven. Fotograaf Rotary

"Het imago van de Rotary is wel aan vervanging toe. Het beeld van een club mannen met 'jasje dasje', dikke auto's, sigaren en bankrekeningen klopt echt niet meer. Dus deze bestuurswissel is een mooie aanleiding om de hedendaagse Rotary eens onder de aandacht te brengen." Aan het woord is Linda de Groot, agrarisch ondernemer in Rossum. Sinds kort is zij een jaar lang voorzitter van de Rotary in de Bommelerwaard. Ze nam het stokje over van Hans Daalder, industrieel vormgever, ook uit Rossum. En dat terwijl het formeel om Rotary Zaltbommel gaat. "Dat is dan meteen het eerste misverstand dat we de wereld uit kunnen helpen."

Rossum - "Van oudsher is de Rotary naar binnen gekeerd: er worden goede dingen gedaan, maar niemand hoeft dat te weten. Die houding is een beetje achterhaald." Linda de Groot en Hans Daalder zitten samen aan tafel om een juist beeld van de Rotary te schetsen. "Onze afdeling bestaat uit ruim veertig leden die wonen en/of werken in de Bommelerwaard. Zeker niet alleen in Zaltbommel, zoals de naam Rotary Zaltbommel dus doet vermoeden. En nee, het is geen elitair clubje mannen, dat alleen maar geld overmaakt aan goede doelen, zoals nog vaak wordt gedacht. We zijn juist een heel gevarieerde groep mensen, met uiteenlopende beroepen en inkomens. Dus ook dit misverstand willen we rechtzetten."
"Als maatschappelijk betrokken mensen willen we graag iets betekenen voor onze omgeving. Dat doen we door zowel eenmalige als langdurige projecten op te zetten, als motor te fungeren voor activiteiten en ons netwerk in te zetten. Eigenlijk is elke beroepsgroep wel vertegenwoordigd en is er dus veel kennis en ervaring binnen onze kring. We zijn bereid de handen uit de mouwen te steken. Zo delen we bijvoorbeeld maaltijden uit bij de voedselbank en knappen we samen met Natuurwacht Bommelerwaard de eendenkooi in Hedel op."

"Iedere donderdagavond komen we samen en bespreken één of meerdere thema's. Soms gaan we op bedrijfsbezoek. Zo zijn we onlangs nog bij WerkZaak Rivierenland in Geldermalsen geweest. Wist je dat de Rotary het grootste ondernemersplatform van Nederland is? Via ons netwerk hebben we onlangs nog enkele statushouders en 50-plussers aan een baan geholpen."
"Lokale initiatieven die steun nodig hebben, kunnen bij ons aankloppen. Wij ondersteunen bijvoorbeeld de Stichting Matthäus Passion Zaltbommel, Burendag en Sint Maarten-viering. Met de verkoop van tafels voor het Charity Dinner spekken we onze kas dan weer. Continu kijken we waar we verschil kunnen maken. Dat doen we als Rotary-leden in goede samenhang met elkaar. Want dat is de basis van alles. Daardoor gaan dingen lopen."

'Lokale initiatieven kunnen bij ons aankloppen'

Interesse in Rotary Zaltbommel of een project aanmelden? Stuur een mail naar de nieuwe voorzitter: lindadegroot@planet.nl.

Tips om veilig op vakantie te gaan

Nationale Inbraakpreventie Weken

Inbrekers gebruiken vuilcontainers als 'opstapje' om het vaak veel minder goed beveiligde slaapkamerraam met een koevoet open te breken.

Voor iedereen geldt: maak het inbrekers nooit makkelijk, zéker niet tijdens de vakantie. Om straks met een gerust gevoel naar je vakantiebestemming af te reizen, heeft de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken negen slimme tips. Met deze tips maak je het de inbreker al heel wat moeilijker en ga je een stuk geruster op vakantie.

1. Plaats nieuw beslag met anti-cilindertrek­beveiliging op je voor- en achterdeur. Inbrekers zien dat op afstand en denken al snel dat de rest van het huis 'ook wel goed beveiligd' zal zijn. Zo vlak voor de vakantie ben je misschien best druk, maar het blijft lang licht. Voor dit klusje heb je vaak enkel een goede schroevendraaier nodig. Doe sowieso eerst de inbraak­preventiecheck op de website van de NIPW: www.inbraakmislukt.nl dan weet je meteen wat je moet doen in jouw situatie. Verwijder vervolgens het huidige beslag van je deuren, ga naar een bouwmarkt, sleutel­specialist of ijzerwaren­speciaalzaak en koop voor 50 tot 60 euro per deur nieuw beslag met 3 SKG-sterren. Nu heb je echt een veel grotere kans dat inbrekers jouw huis zullen overslaan.

2. Vraag iemand om de post, reclamedrukwerk en kranten regelmatig weg te halen. Laat ze niet in stapeltjes op tafel leggen, maar vraag de vriend of buur om ze uit het zicht, bijvoorbeeld in een kast op te bergen.

Foto: Foto:

Ruim je woonkamer en keuken juist niét perfect op

3. Zet een tijdschakelaar op alle lampen die normaliter 's avonds aan zijn en stel ze in op verschil­lende tijdstippen. Laat de lamp in de slaapkamer nog een kwartiertje aan nadat alle lampen in de woonkamer al uit zijn. Tegenwoordig heb je lampen die via een router verbonden zijn met een appje. Hiermee kun je veel verlichting op het door jou gekozen tijdstip aan en uit laten gaan. Helemaal automa­tisch en echt van deze tijd. Ook handig als je gewoon thuis bent.

4. Doe je je lamellen of gordijnen normaal gesproken helemaal dicht bij het slapengaan, verander dat dan een paar weken voordat je op vakantie gaat. Laat ze half open zodat je overdag en 's avonds wel naar binnen kunt kijken, maar geen zicht hebt op de hele kamer. Kijkt een inbreker stiekem naar binnen, dan overziet hij niet de complete ruimte.

5. Berg juwelen en andere kostbaarheden op. Uit onderzoek blijk dat eenderde dat niet doet. Berg het het liefst op in een gecertificeerde kluis. Na een inbraak stijgt het percentage dat sieraden opbergt naar ruim het dubbele.

6. Maak je vuilcontainer met een hangslot vast of plaats ze in de schuur of berging. Inbrekers gebruiken ze als 'opstapje' om het vaak veel minder goed beveiligde slaapkamerraam met een koevoet open te breken. En in negen van de tien gevallen liggen juist daar de juwelen en andere kostbaar­heden 'verstopt'.

7. Ruim je woonkamer en keuken juist niét perfect op. Laat een kopje op tafel staan of wat afwas op het aanrecht. En leg een tijdschrift of open boek op tafel, alsof je zo weer verder kunt gaan lezen.

8. Vraag een van je buren om een oogje in het zeil te houden.

9. Post niet teveel op social media waaruit blijkt dat je langere tijd niet thuis bent. Of stel je privacy-instellingen van Facebook zodanig in dat alleen goede vrienden en familieleden je kunnen volgen.

Trainer Nabil Bouchlal ziet kansen met Zuilichem

Archiefbeeld van vv Zuilichem vanuit de periode dat de ploeg nog goed meedeed in de derde klasse. Trainer Nabil Bouchlal hoopt de Zuilichemers nog voor de fusie terug te brengen. Foto: Wout Pluijmert Foto: Wout Pluijmert

Bij Zuilichem staat Nabil Bouchlal vanaf augustus voor de groep. Voor de Tilburger wordt het zijn eerste klus als trainer van een eerste elftal.

Debuut tegen Ajax draag ik mijn hele leven mee op mijn cv

ZUILICHEM - Dat wil niet zeggen dat Bouchlal niet op niveau heeft gewerkt als trainer. Hij was bij Achilles Veen vier seizoenen de bevlogen assistent van hoofdtrainer Johan van Bijsterveld. Daarna ging hij op eigen benen door bij Kozakken Boys het tweede elftal onder zijn hoede te nemen. Zijn actieve voetbalcarrière voerde hem langs Willem II, Helmond Sport, Unitas, Kozakken Boys en Achilles Veen. Hij debuteerde ooit op jonge leeftijd voor Willem II in De Meer tegen Ajax. "Onvergetelijk natuurlijk. Die wedstrijd draag ik mijn hele leven mee op mij cv." In de regio is hij als speler vooral bekend bij Unitas, Kozakken Boys en Achilles Veen. De snelle rechterspits was belangrijk voor deze teams. In 2012 kreeg hij na twintig jaar als speler op het veld te hebben gestaan zijn welverdiende afscheidswedstrijd.

Foto: Wout Pluijmert

Het niveau waarop hij bij Kozakken Boys werkte met het tweede team is vergelijkbaar met de tweede klasse. Om even het niveau van de top van de reserve hoofdklasse met het niveau van Zuilichem te vergelijken. Vorig seizoen troffen beide ploegen elkaar in het toernooi om de EM-Cup. De Werkendammers wonnen gemakkelijk met 5-0. Met wat meer geluk had Bouchlal zich met zijn tweede team geplaatst voor de KNVB-beker voor dit seizoen. De Werkendammers verloren in Loon op Zand na heel veel strafschoppen onfortuinlijk van Uno Animo, dat hierdoor deze week wel in de koker voor de TOTO-KNVB Cup ging. Zoals bekend werken Zuilichem en Brakel naar een volledige fusie toe. Een nieuw multifunctioneel sportpark voor de nieuwe fusieclub ligt op de tekentafel maar voorlopig moeten beide clubs, die al vier jaar de jeugdafdelingen hebben samengevoegd, verder. Brakel is met de ambitieuze Werkendamse trainer Hans de Jong op de goede weg. Bouchlal zal aan de Meidijk ook naar de fusie toe gaan werken. Het ligt niet voor de hand dat een van beide trainers straks actief zal zijn voor de nieuwgevormde Waalclub. Organisatorisch is er natuurlijk nog veel te doen voor beide besturen, maar dat er iets moois kan ontstaan is wel duidelijk, al zal het natuurlijk even wennen zijn. Na een fusie hebben de beide gemeenschappen immers tijd nodig om naar elkaar toe te groeien. Bij de jeugd is dat doorgaans geen probleem.

Inzet
beloond

Foto: Hans van Oosterhoudt

Het wordt voor veel clubs steeds lastiger om vrijwilligers aan hun vereniging te verbinden. Iedereen is immers druk, druk, druk. Er moet hard aan getrokken worden om een voetbalclub of andere sportorganisatie te laten draaien. Daarom is men in Kerkdriel zo blij met Wesley Plomp. Hij werd aan het eind van het seizoen in het zonnetje gezet als vrijwilliger van het jaar en dik verdiend. DSC is uiteraard erg blij met al haar vrijwilligers. Om dat te benadrukken wordt elk jaar, tijdens de traditionele eindbarbecue, de vrijwilliger van het jaar bekendgemaakt. Plomp is al jaren bereid, geheel onbaatzuchtig, een jeugdteam te trainen en te begeleiden. Daarnaast is hij ook de regelneef van het zesde elftal en is hij zelfs bereid, indien nodig, in het doel plaats te nemen. Ook andere teams doen nooit tevergeefs een beroep op Plomp wanneer ze in de personele problemen zitten.

Hulp KNVB

Clubs die er niet meer uitkomen kunnen bij de KNVB vragen naar de mogelijkheden om het vrijwilligerswerk nieuw leven in te blazen. De voetbalbond heeft daar adviseurs voor. Zij komen met oplossingen waar men als club nog niet aan heeft gedacht. Bekend is bijvoorbeeld dat het opsplitsen van taken goed werkt.

Bijna 19 en al 4 jaar international!

Op zijn verjaardag meldt 'Bambi' zich op de Oranje campus in Zeist voor het EK CP-voetbal

Gerard in het trainingsshirt van Oranje op het frisse gras van v.v. Zuilichem waar hij na het EK weer de bal rond trapt. Foto: Sport in de Spotlights Foto: Sport in de Spotlights

Gerard Bambacht begon op zijn vierde met sparen van voetbalshirts en het spelletje bij v.v. Zuilichem. Beiden doet hij nog steeds. Het verschil met toen? Hij is inmiddels international en geeft zijn Oranje shirts weg. Bij Unique Living Lemetex in Zaltbommel volgt Gerard nu een BBL opleiding niveau 2. Daarnaast is hij bezig met het halen van zijn rijbewijs en vrijdag vertrekt hij naar Noordwijk om zich met het Oranje CP-team voor te bereiden op het Europees kampioenschap dat in eigen land van 25 juli tot en met 5 augustus plaatsvindt. Kortom: een 'uniek leven'.

Zuilichem - De velden van de voetbalclub liggen er mooi bij. Klaar voor het stratentoernooi waar Gerard helemaal fan van is. "Dat moeten missen is een dingetje", vertelt vader Klaas. Gerard heeft een beperking door cerebrale parese (CP). Zijn hersenen zijn niet in staat de juiste spanning aan de spieren door te geven en ze onderling op de goede manier te laten samenwerken.

"Als ouder weet ik wel hoe ik met CP om moet gaan, maar hoe doe je dat als jeugdtrainer? Ik vond naast de oefenstof op de KNVB website ook een oproepje voor een talentendag." Iedere voetballer wil gescout worden. Maar Gerard? "Jippie? Nou nee! Want die dag was gelijk met het stratentoernooi. Pa heeft me overgehaald want het toernooi is jaarlijks en dit was een mooie kans. Van de zestig deelnemers mochten er twintig nog een keer komen trainen." Na de eerste selectietraining ging het rap. Via het talententeam en het WK U19 in Engeland is Gerard doorgestoomd naar het A-team en die KNVB trein dendert nog voort.

Foto: Foto:

Gerards verhaal is er niet één van beperkingen

Van talentendag tot Oranje

"De benadering van CP spelers en dus ook van Gerard is anders. Een team telt zeven spelers en de afmetingen van het veld zijn aangepast. Iedereen moet zowel fysiek als technisch op zijn eigen niveau kunnen voetballen. Daardoor was Gerard vaak de jongste binnen een team en debuteerde hij op zijn 15e in de A-selectie", vertelt een trotse vader. Gerards verhaal is er niet één van beperkingen, maar juist van kansen en 'doe maar gewoon'. "Op de basisschool merkte ik pas dat dingen niet lukte met gym en dat mijn hand vaak onbewust een vuistje was. Een handstand ging niet, voetballen wel. Heb ik er echt last van? Nee, maar sommige dingen kan ik gewoon niet. Dat is ook een voordeel. Ik had anders niet in Oranje kunnen komen. Thuis gelden voor mij dezelfde regels als voor mijn zus Eszti. Gepest? Nooit, ook niet op school of bij mijn eerdere stagebedrijven zoals Stehmann Sport in Zaltbommel. Praktijkschool De Noordhoek in Gorinchem maakte zelfs een heel leuk YouTube-filmpje voor mij toen ik naar Rio ging. Ik kreeg en krijg overal medewerking om trainingen en opleiding te combineren.

Paralympics

"Om in Rio te kunnen spelen moest je 16 zijn. Ik ben 21 juli jarig dus dat kon. We trainden toen vier keer per week op Papendal. Topsport dus! Ouders en opa Bambacht waren de chauffeurs. Trainer/coach Marcel Geestman moest het team van 21 voetballers naar 14 terugbrengen. Sommige jongens zaten daar intern, hadden een NOC*NSF A-status en vielen toch af. Dat ik wel geselecteerd was voor de Paralympics hoorde ik in de kleedkamer vóór een training." Gerard bleef er rustig onder. Hij had al een vermoeden: "Bij de partijtjes was ik nooit de wissel en ik kreeg de medische sportkeuring. Toen we later de teamkleding kregen, lag heel het huis vol. Na het toernooi heb ik een paar shirtjes en een sportbroek gehouden en de rest weggegeven. Op mijn school De Noordhoek hangt een shirt als 'bewijs' dat je met hard werken en je best doen veel kunt bereiken."

Het vliegtuig bracht de Hollanders tijdig naar Brazilië en 40 graden warmte. Ze konden acclimatiseren en trainen met koelvesten. Of dat gewerkt heeft vraagt Gerard zich af. "Misschien tussen je oren? We kwamen in de troostfinale en miste brons door met 3-1 te verliezen. Voor mij twee keer balen: ik zat op de bank en dat wil je niet én geen medaille." Gerard is best een koele kikker maar: "Als je door de tunnel naar het veld loopt en 15.000 Brazilianen schreeuwen je over de rand iets toe, is dat erg indrukwekkend. Net als vierde worden en de sluitingsceremonie."

Jong en ambitieus

Nog steeds is Gerard het jongste selectielid. Teams worden samengesteld op kwalificaties van beperkingen. CP-voetbal is na Rio van de Paralympische lijst gehaald. Er bestaat een kans op terugkeer in Parijs 2024. Paralympische Spelen moeten echt voor mensen met een beperking zijn. Mede om dat doel te bereiken zijn er veel regels veranderd. Dat betekent in het geval van het CP-team dat de A-status weg is en de financiering verminderd. Geen Papendal maar Zeist, geen NOC*NSF maar KNVB en van vier keer per week trainen naar één of twee keer en de rest thuis bij je club oefenen. Gerard is nu ingedeeld in categorie twee en gemiddeld vaak inzetbaar. Met het Europees Kampioenschap in Nederland, lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Gerard is topfit maar weet dat het bondscoach Max Raeven is die de opstelling maakt.

"Na Rio hebben veel oudere spelers de keuze gemaakt hun studie op te pakken of te gaan werken. De ploeg voor het WK in Argentinië was daardoor heel jeugdig. Nu het EK 'thuis' is, willen sommigen ouderen nog een keer schitteren. We gaan voor goud! Erg realistisch is dat niet. De favorieten? Rusland en Oekraïne. Zij trainen fulltime met alle faciliteiten. Onze loting is gunstig uitgevallen. Misschien kunnen we Engeland pakken." Gerard zit met zijn teamgenoten vanaf zijn verjaardag op de campus in Zeist en gelukkig hoeven ze geen pak aan. Gastland Nederlands opent het bal op 25 juli tegen Duitsland. Een goed begin is het halve werk mannen!

Allerhande

Foto: Hans van Oosterhoudt

Vakantie houdt tegenwoordig iedereen op een bepaalde manier bezig. Men wordt er door aangestoken als door een bacterie. Voor velen is het een prettig vooruitzicht om de leerboeken opzij te schuiven of het werk te onderbreken. Een welkome gelegenheid om het alledaagse even te ontvluchten.

De vakantie ligt als het ware als een land van belofte in het verschiet. Je kunt door dat woord betoverd worden en ver weg trekken op zoek naar een stukje paradijs waar het water in ieder geval diep blauw moet zijn en de lucht eveneens eindeloos diezelfde kleur moet hebben. De echte zonaanbidder wil doorgaans door en door gebruind weer thuis komen. Anderen willen onbekende gebieden gaan verkennen of culturen die vele eeuwen oud zijn.

Weer anderen moeten juist niks hebben van warme stranden of geraas over grote autowegen. Zij willen wandelend of fietsend mensen gaan ontmoeten in hun gewone doen. Zij beschouwen vakantie als een tocht naar het hart van mensen. Zo is er vandaag de dag keuze genoeg om iets te gaan ondernemen wat je past.

Op vakantie gaan. Ja, in tegenstelling tot heel vroeger is het de gewoonste zaak geworden. Gelukkig ook voor hen, die dat in hun jeugd niet zo gekend hebben. Nou maken ze, het liefst buiten het hoogseizoen, maar al te graag gebruik van de vele gelegenheden. Bij het stijgen van de jaren komt er helaas wel eens bij deze of gene een kink in de kabel vanwege minder goede mobiliteit of andere gebreken en omstandigheden. Maar de mooie en dierbare herinneringen van weleer komen bij herhaling weer als vers in het geheugen.

Voor bepaalde categorieën blijft de zomerperiode jaar na jaar een gruwel. We staan er dikwijls niet zo zeer bij stil. Maar in Nederland leven meer gezinnen dan we vaak denken op of onder bijstandsniveau. Dit levert in die gezinnen nogal eens een behoorlijke stress op. Dagelijks geconfronteerd worden met de beperkingen die het budget met zich mee brengt, maakt dat leven overleven wordt. Als de vakantieperiode aanbreekt neemt de stress zelfs toe. Er is weliswaar een Vakantiebank. Maar waar mensen in de omgeving erop uit trekken, op vakantie gaan en avonturen beleven, zal voor velen binnen de doelgroep van De Vakantiebank een tijd aanbreken om de zomermaanden met beperkte middelen door te komen.

Ook een categorie ouderen vindt zich gedupeerd omdat het vaste ritme wordt verstoord. Activiteiten vallen uit terwijl kinderen en kleinkinderen daadwerkelijk gebruik maken van de vrije dagen en weg trekken. Ouderen voelen zich soms zelfs in de steek gelaten. In zekere zin kan ik daar best in meevoelen. Maar tegelijk heb ik een hekel aan zelfbeklag omdat dit nergens toe leidt. Liever zie ik dat er waar het kan wat meer wilskracht wordt aangeboord en daarmee de nogal sombere stemming wordt omgebogen tot een blijmoedige kijk op een anders invullen van een paar zomerweken. Zomerse dagen zijn nou eenmaal niet om doelloos verpieterd te worden. Dus graag actie als het even kan. De natuur biedt ieder wel iets. En nog gratis ook.

Reacties?
r.aarssen@kpnmail.nl

Dier van de Week: Jamie (1-2 jaar)

Elke week zet Dierenopvangtehuis De Bommelerwaard een dier in het zonnetje. Deze week is dat Jamie. Kijk voor meer informatie op www.dierenasiel-bommelerwaard.nl.www.dierenasiel-bommelerwaard.nl.

Elke week zet Dierenopvangtehuis De Bommelerwaard een dier in het zonnetje. Deze week is dat Jamie.

Deze knappe, lieve dame is Jamie. Jamie werd bij ons binnen gebracht met een ernstige wond aan haar staart. Haar staart was voor een groot deel verdwenen en er zat een groot abces bij. Toen het abces genezen was, is het stukje staart wat er nog zat geamputeerd. Jamie is nu hersteld en klaar voor adoptie. Ze is ongeveer 1 à 2 jaar. Andere katten vindt ze prima, maar liever niet in haar buurt. Jamie wil graag aandacht, maar ze is (nog) geen echte schootkat. Dat zou in de toekomst kunnen veranderen als ze eenmaal een baasje heeft. Soms gromt ze als ze geaaid wordt, maar doet dan verder niets. We vermoeden dat het komt omdat ze veel pijn heeft gehad aan haar staart en ze daar nog soms op reageert. Ook dat gaat steeds beter en ze komt steeds meer naar ons toe. We zoeken voor haar een baasje, zonder andere katten, met een tuin waar ze op den duur naar buiten kan. Denkt u het baasje te zijn voor deze leukerd?

Meer informatie is verkrijgbaar bij: Dierenopvangtehuis De Bommelerwaard, Steenweg 8 in Bruchem, 0418- 643 129.

www.dierenasielbommelerwaard.nl

Gespot! Mooie foto's van onze lezers

Dirk Brugmans spotte deze broedende eend in een plantenbak bij Dirk en Willemien Hobo aan de Molenstraat in Nederhemert.

SONY DSC

Janneke van Steenbergen spotte een buizerd langs de Maasdijk in Nederhemert-Noord.

Henri IJsveld heeft prachtige petunias in een mandje in zijn tuin in Kerkdriel.

Gefotografeerd door Jules Leerintveld uit Kerkdriel.

Peer Grandia vraagt zich af of het vrienden zijn of dat dit een toevalstreffer is. Gespot in de gracht in Zaltbommel.

Annie van Strien uit Brakel maakte deze prachtige foto van de avondrust in het Munnikenland.