De Bevelander

6 december 2017

De Bevelander 6 december 2017


Passie voor Peeland van Piet Hamelink: zout water

Piet Hamelink en de Zeelandbrug in perspectief. "Graag mag ik met de gewone man kletsen een biertje drinken." FOTO: LEON JANSSENS

"Graag mag ik met de gewone man kletsen in het café en een biertje drinken als stamgast in De Kroon", vertelt Piet Hamelink, " Ik ben positief over de omgeving, over het land. Veertig jaar heb ik op De Roompot gewerkt. Toen ik kwam werkten er twee mensen; toen ik wegging in februari 2015 in totaliteit drieduizend."

Piet Hamelink (Terneuzen 1948) woont inmiddels vijftig jaar op Noord-Beveland. "Voor mijn vrouw Jannie ben ik naar Wissenkerke gegaan. We zijn nog in het oude gemeentehuis van Wissenkerke getrouwd door Henk van Strien. De bruiloft werd gevierd in De Kroon." Hamelink zat lang in de gemeenteraad, 23 jaar, en 12 jaar in de Staten van Zeeland, voor de PvdA, welke functies hij in maat 2015 neerlegde. "Ik heb dat lang gedaan. Ik heb nooit geen bestuurder willen worden, wel volksvertegenwoordiger. Ik vond mijn werk op zich veel leuker als dat ik alleen maar in de politiek zou zitten. Als Buitengewoon ambtenaar van de Burgerlijke Stand heb ik enige honderden huwelijke gesloten, en nog. Tegenwoordig ben ik spreker bij uitvaarten, een dankbaar vrijwilligerswerk. Ik mag dat met veel liefde doen." Piet heeft en had nog veel meer functies zoals voorzitter van Heemkundige Kring De Bevelanden(2016) en het NUT Noord-Beveland waar hij na vijftien jaar mee stopt. In de tijd dat hij op Peeland woont waren er veranderingen. Toen hij er in 1968 aankwam waren er mensen die in het Sloegebied werkten of met een bus dagelijks naar de Hero in Breda gingen of naar Goes. "De landbouw werd gemechaniseerd, van de paarden naar de tractor, dus een aantal arbeiders werd bedankt. Er kwamen gemengde bedrijven, de fruitteelt kwam op, het landschap kreeg met bomen een ander aanzien doordat er windsingels werden aangelegd. Nu is het weer meer een open landschap met een aantal veeboeren. Uiteraard is ook het toerisme veranderd maar daar zijn de veranderingen beperkt tot de kuststrook." In Terneuzen opgegroeid speelde Piet in zijn jeugd vaak aan de zeedijk van de Westerschelde. Zijn Passie voor Peeland "Hier trek ik vaak naar het zoute water van de Oosterschelde, de inlagen en het Oesterpitje. De fiets aan de kant en even genieten." Dat komt terug in olieverfschilderijen die hij maakt, zoals de Oosterscheldekering en de Oosterscheldebrug die in perspectief naast elkaar hangen. "Je ziet, mijn hart trekt naar de zee", lacht Piet Hamelink.

Waterlodge is Zeelands beste overnachtingsplek

Hasse en Corinna van Opbergen: “Met een overnachting in De Waterlodge huur je een nacht in een echt origineel huisje.” FOTO: LEON JANSSENS

De Waterlodge van Hansa Sport op het Goese Sas, Wilhelminadorp, is door het RTL tv-programma 'De beste van Nederland' uitgeroepen tot 'De beste overnachting van Zeeland'.

GOES - Corinna van Opbergen, woordvoerder Hansa Sport: "Wij werden benaderd door iemand van RTL dat ons bedrijf uitgekozen had op basis van klantvriendelijkheid, gastvrijheid en service. We zijn aan het vloggen geslagen, met diverse fragmenten van ons bedrijf, activiteiten en de lodge. Ingesproken, er een muziekje onder gezet en die vlog ingestuurd naar RTL. Nu we de beste accommodatie van Zeeland zijn werd ons gevraagd of we mee wilden doen aan de landelijke wedstrijd." Vanaf zaterdag 18 november presenteert RTL 4 'De beste van Nederland'. In dit dynamische tv-programma van productiebedrijf Stay in Touch Media gaat ondernemend Nederland de strijd met elkaar aan om deze felbegeerde titel. In verschillende beroepsgroepen nemen de twaalf provincies het steeds opnieuw tegen elkaar op. De kijker thuis bepaalt per categorie wie als branchewinnaars uit de bus komen. Met leuke, persoonlijke, en opvallende vlogs, gooien de ondernemers alles in de strijd om de meeste stemmen binnen te halen. De Waterlodge is een huisje op een boot in het water. Het biedt verrassend veel ruimte en is voorzien van diverse gemakken. "Wil je echt een origineel huisje dan is dat te huur per midweek, weekend of week", zegt Corinna, "We doen het voor het vierde jaar en het loopt prima." In de Beste van Nederland komen onder meer de beste makelaars en woonspecialisten aan bod en vervolgens de leukste overnachtingen van het land.

Foto: Leon Janssens

De TV-uitzendingen met de Waterlodge zijn te zien op RTL4 op 9 december rond 10.30 uur en 24 december rond 14.00 uur. Stemmen op de Waterlodge kan t/m 8 januari 2018 via: www.debestevannederland.tv/poll/overnachtingen

COLOFON DE BEVELANDER

Foto: -

Advertentieverkoop en media-advies
E advertising.zeeland@persgroep.nl
T 06 - 20 54 14 55

Familieberichten
E familieberichten@persgroep.nl
T (088)-013 99 99


Zelf een familiebericht opgeven kan via de website
www.familieberichtenonline.nl

Foto: Frank Husslage

Rubrieksadvertenties
E advertising.sales@persgroep.nl
T (088) 013 99 99

Bezorgklachten
Is de krant niet bezorgd? meld het via
www.de-bevelander.nl/service
T 088-05 61 595

Kantooradres
Edisonweg 37E
4382 NV Vlissingen
Redactie
Frank Husslage (eindredacteur), Carrie Frederiks, Leon Janssens, John de Kok, Rachel van Westen, Johan van der Heijden (fotograaf)

Persberichten
E redactie.bevelander@
persgroep.nl
T (088) 013 69 21

Clustermanager
Ruud Spoor

Commercieel directeur
Tessa van Waarde

Algemene voorwaarden
en overige informatie

www.persgroep.nl/adverteren

De Bevelander is een uitgave van de Persgroep Nederland bv
Aangeboden kopij kan zowel worden geplaatst in de gedrukte als digitale uitgaven van Persgroep Nederland bv
Druk
De Persgroep Nederland

Volg ons ook op:
Facebook/DeBevelander

Website

de-bevelander.nl

Vrijwilligers voor handvaardgheid

Basisschoolleerlingen begeleiden

Jan Stoffels en Jan van den Boom proberen behendig de door kinderen zelf te maken ‘elektrische’ raad uit.

Er mag eigenlijk geen leerling de basisschool verlaten, voordat hij kennis heeft gemaakt van techniek. Om dit te bereiken zijn er door 't Gilde de Bevelanden een aantal handvaardigheidsprojecten opgezet. Daar zijn vanaf 1 januari 2018 wél vrijwilligers voor nodig met kennis en/of kunde op het gebied van handvaardigheid en/of techniek die dit willen delen met de jeugd op de basisscholen.

GOES - Jan van den Boom, Jan Stoffels en Albert Talen zijn voor 't Gilde de Bevelanden actief bij dit project betrokken. "Er is al een goede samenwerking met de gemeente Borsele. Wij zijn daar ruim drie jaar actief dankzij de coördinator van de gemeente. Wij bieden de activiteiten aan en die worden uitgezet bij de Borselse basisscholen. Er is een website, www.naarbons.nl , waar alle activiteiten op staan zoals muziek, dans sport, techniek, handvaardigheid en kunst", zegt Jan van den Boom, bestuurslid bij 't Gilde de Bevelanden. Mensen stoppen met werken en wat ga je dan doen? 't Gilde biedt goede mogelijkheden om je tijd in te vullen en verzorgen daar ook cursussen voor. "Het komt regelmatig voor dat men zich dan aansluit bij 't Gilde", geeft Jan Stoffels aan, "Gewoon, iets zinvols met je tijd doen, namelijk kennisoverdracht."

Foto: Hans van Oosterhoudt
Foto: Leon Janssens

Het is een goede mix van techniek en handvaardigheid

Mix van techniek

Voor wie actief wil blijven in de maatschappij kan zich misschien vinden in de versterking van een team van een reeds gestart project. Dat loopt nu nog alleen in de gemeente Borsele waarbij kinderen een aantal middagen na schooltijd aan het werk gaan met een mix van techniek en handvaardigheid. Doelgroep: kinderen groep 7 en 8 in de leeftijd van 9 tot 12 jaar. De kinderen kunnen zich hiervoor inschrijven en er wordt een kleine bijdrage gevraagd. Maximaal acht kinderen per groep om elk kind goed te kunnen begeleiden. Op dit moment zijn er projecten waarbij de kinderen leren omgaan met hout, lijmen, (figuur)zagen, elastiek, metaaldraad, elektriciteit en solderen.

Het team van 't Gilde moet creatief zijn en kan nieuwe onderdelen en technieken aanbieden aan de scholen. "Het moet voor kinderen in drie middagen in anderhalf uur te doen zijn. Wij brengen handvaardigheid bij, hebben tekeningen, ruwe materialen, zoals koperdraad, en dan kunnen ze aan de slag. Het figuur van een vlinder, paard of olifant van koperdraad samenstellen, buigen en knippen, plakken en solderen. Ze kunnen ook van koper een contactdraad op batterij maken waar je met een koperen oogje langs moet. Als de draden elkaar raken, fout. Dan gaat er een lampje branden. Alles zelf doen ", aldus van den Boom. Andere mogelijkheden zijn een puzzel maken van een eigen foto. "Geen foto bij, dan hebben wij wel iets", zegt Stoffels, "Of maak je eigen houten bootje, zelf zagen, schuren en plakken. Dat wordt middels een schoepenrad en een elastiek aangedreven en kan zo echt varen." Vrijwilligers zijn welkom vooral omdat 't Gilde de Bevelanden zijn activiteiten uit wil breiden naar de andere gemeenten op de Bevelanden. Informatie: www.gildedebevelanden.nl

Aanmelden: 06 1453 0601 of mail: aanvragen@gildedebevelanden.nl

7 / 32

Traditie

Foto: Leon Janssens

Vandaag is het 6 december, Sinterklaas is jarig oftewel het is de naamdag van de heilige Nicolaas en daarmee eindigt per traditie Sinterklaastijd. Dan volgt de kerstperiode. Voorheen altijd een markant punt, 7 december, want alle winkeliers schakelden razendsnel om van Sinterklaas naar Kerstmis. Winkels en etalages werden veranderd, aangepast, Sint, Zwarte Pietenschmink, nepcadeaus en strooizakken verdwenen voor elf maanden naar het magazijn en de kerstbomen werden opgetuigd. Na 'Dag Sinterklaasje, daaag, daaag, Zwarte Piet', klonken dan de kerstklokken, 'Jingle bells, jingle bells', en 'De herdertjes lagen bij nachte'. Dat is nu veranderd. Niet na Sinterklaas, maar eind november begon Christmas Station bij uitstek, Skyradio, al met kerstsongs uit te zenden.

Het lieflijke geluid van
Mariah Carey zweefde sfeervol door ons huis

Het lieflijke geluid van Mariah Carey zweefde sfeervol door ons huis 'All I want for Christmas is you'. Je kunt er maar beter op tijd bij zijn. Velen doen daar aan mee, misschien ook ingegeven door het feit dat Sinterklaasavond steeds minder gevierd wordt en alles gezellig met z'n allen onder de kerstboom wordt gedeeld. Tijden en tradities veranderen. Het kan ook zijn dat het komt door de Advent, de periode van vier weken voor Kerstmis. In de katholieke kerk wordt dan een grote groene (semper virens) takkenkrans gemaakt met daarin op gelijke afstand vier kaarsen. De eerste zondag wordt de eerste kaars aangestoken; de laatste zondag voor Kerstmis branden ze alle vier. Het werkt wel. Commercieel toegepast in onze consumptiemaatschappij zie je overal de kerstverlichting al stralen. Ooit schreef ik hier dat Sinterklaas uit de schaduw van de kerstboom moest zien te kruipen. Nou, de Goedheiligman heeft er absoluut geen weet meer van. Die ligt na wat glühweintjes drinken, samen met de Kerstman, vredig te snurken. Onder de kerstboom.

De Bulte in Goes: gastvrij en om de hoek

Anthoni Fierloos en Linda Rijk: “Het is leuk dat er een goede samenwerking is in dit winkelgebied.” Foto: Leon Janssens.

De Bulte, bekende plek in Goes, gelegen waar Gasthuisstraat, Oostwal en Oostsingel samenkomen, is met de opening van het nieuwe kantoor van Sinke Komejan Makelaars Goes & De Hypotheekshop in een gedeelte van het oude Aldi-pand weer volledig ingevuld. Stonden er ruim zestig jaar geleden de groene barakken van het ziekenhuis, nu is er een groot parkeerterrein begrensd door eigentijdse winkels van allerlei branches.

GOES - De laatste grote veranderingen zijn ontstaan door het vertrek van Aldi naar het Molenplein. Het vrijgekomen pand is gedeeltelijk ingevuld door Keurslagerij Kees Mol, die opschoof en zo een domino-effect veroorzaakte. Dit betekende uitbreidingsmogelijkheden voor Flowershop en Lunchroom/Brasserie De Bult.

"Met de komst van Sinke Komejan is alles ingevuld", zegt Linda Rijk, tevens woordvoerster van winkeliersvereniging 'Gastvrij en om de hoek'. "Wij zitten hier 27 jaar met De Bult en wij konden het voormalig pand van Keurslager Mol bij ons bedrijf trekken. Na een ingrijpende verbouwing betekende dat veel meer ruimte waar wij de klanten in een gezellige sfeer ontvangen. Dagelijks hebben wij veel klanten voor koffie, voor de lunchen of om een hapje te komen eten. De parkeergelegenheid voor de deur is erg fijn. Met een ticket via je telefoon is het relaxed parkeren met betaling achteraf. Altijd veilig, geen bekeuring en de binnenstad is goed bereikbaar."

"Met de verhuizing en de opening hier hebben wij een flinke sprong gemaakt", zegt eigenaar Damario Luitwieler. Op 30 december bakt hij oliebollen voor de actie van "Gastvrij en om de hoek'.

Twee jaar geleden opende Bio Drôme, eveneens in een gedeelte van het Aldi-pand, een nieuwe winkel. "Met de verhuizing en de opening hier hebben wij een flinke sprong gemaakt", zegt eigenaar Damario Luitwieler. Op 30 december bakt hij oliebollen voor de actie van 'Gastvrij en om de hoek'.

Samenwerking

Op de Oostsingel zijn nog meer middenstandsbedrijven gevestigd zoals een broodjeszaak, een bakkerswinkel, het Kattencafé, een kleermaker en een makelaar. In de Gasthuisstraat een traiteur, kledingmodezaak, chocolaterie, boekhandel, juwelier, Drogist.nl, Hovers, Multivlaai, Lampenier, hardloopsportwinkel en haarverzorgingsproducten.

"Het is leuk dat er hier een goede samenwerking is in dit winkelgebied", zegt Anthonie Fierloos van boekhandel Het Paard van Troje. De nieuwkomer Sinke Komejan Makelaars is bijna twee maanden open. "Dat bevalt goed, lekker druk", zegt Philip Kant, woonconsulent. "Wij komen van Grote Kade 2. Dit pand op de Oostwal is een zeer geschikte locatie. Na verbouwing en herinrichting zijn we half oktober opengegaan."

Het pand is in drie secties opgedeeld en leent zich uitstekend voor de bedrijfsactiviteiten van Sinke Komejan makelaars & Hypotheekshop. "Wij hebben nu de beschikking over twee spreekkamers. Bovendien is het parkeren voor deur, makkelijk voor onze klanten. De Hypotheekshop zit bij ons inpandig en zo bieden wij een totaalpakket aan", aldus Simon Corbijn, makelaar/taxateur.

GOES KORT

Foto: Persgroep

Verzekering voor minima

BEVELAND - De collectieve zorgverzekering voor minima is weer aan te vragen op de Bevelanden. De Bevelandse gemeenten vinden het belangrijk dat ook mensen met een minimuminkomen zich goed kunnen verzekeren tegen zorgkosten. Deze kosten kunnen bij onderverzekering vaak snel oplopen. Daarom wordt inwoners met een laag inkomen (130% van de geldende bijstandsnorm) en een laag vermogen de mogelijkheid geboden om zich tegen een aantrekkelijke prijs uitgebreid te verzekeren. GR de Bevelanden betaalt een gedeelte van de premie van de aanvullende verzekering. Ook kunnen mensen gebruik maken van de collectiviteitskorting van 7%. CZ Zorgverzekeringen accepteert iedereen en er is geen medische keuring vereist. Op de website www.grdebevelanden.nl/zorgverzekering is meer informatie te vinden. Mensen die moeite hebben om de verzekering digitaal aan te vragen, kunnen telefonisch contact opnemen: 0113 239 100.

Merklappen in beeld

GOES - Het Historisch Museum de Bevelanden, Singelstraat 13, te Goes toont van 8 december 2017 t/m 7 april 2018 merk- en stoplappen van het Stadhuismuseum Zierikzee aangevuld met werk uit eigen collectie. Genealogie vormt de rode draad in deze tentoonstelling. Mede hierdoor komt de aandacht te liggen op het handwerkonderwijs en het begrip stoplap. Het museum is open van maandag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. Gezocht is naar de genealogische gegevens van de maaksters en hun families die in deze tentoonstelling, door middel van hun werk, hun eigen verhaal vertellen. Bij de zoektocht naar de herkomst van deze lappen is gebleken dat moeder (1743) en dochter (1771) bijvoorbeeld dezelfde motieven gebruiken. Voor de liefhebbers van antieke merklappen een unieke kans om deze met elkaar te kunnen vergelijken. Ook een stukje onderwijs over het begrip stoplap wordt hierdoor belicht. Op een aantal lappen wordt naast de naam van de maakster ook de onderwijzeres genoemd. Daardoor wordt het handwerkonderwijs in het weeshuis van Zierikzee en Goes zichtbaar gemaakt.

Maak zelf kerststukjes

GOES - Op woensdagmiddag 13 december kun je aan de Hollandse Hoeve bij bij het Milieu Educatie Centrum De Bevelanden "Groenstukjes" maken. Ga je mee op zoek naar mooie takken, bladeren, stengels en andere leuke natuurlijke materialen? Alles wat je mooi vindt neem je mee. Ben jij tussen de 6 en 12 jaar en vind je het leuk om mee te doen, geef je dan op bij het Milieu Educatie Centrum De Bevelanden. Dit kan via de website www.mecdebevelanden.nl of per telefoon 0113- 252628. Trek kleren aan die vies mogen worden. Woensdag 13 december, start om 14.30 en om 16.30 kun je weer worden opgehaald. Kosten 2,00 euro, je moet je wel van tevoren aanmelden.

Sawasdee Kerstmarkt

GOES - Tijdens de Kerstmarkt vrijdag en zaterdag is stichting Sawasdee te vinden bij op het Weeshuisplein bij Tapasbar Segundo . "De artikelen die wij verkopen worden ingekocht bij Inge Hoogesteeger van sjaalmetverhaal.nl, de bedenker van het label 'shop to give', zegt Naiyana van Maldegem-Loontjens. "Je geeft iets aan iemand die jou dierbaar is, maar je geeft ook iets terug aan de projecten in Thailand en Nepal waar alles vandaan komt. Met de aankoop van deze producten ondersteun je stichting Sawasdee die zich bezighoudt met het bouwen en in stand houden van schoolprojecten in Cambodja."

De Verleiders: Stem Kwijt

Een spetterende, gitzwarte komedie met George van Houts, Tom de Ket, Victor Löw, Leopold Witte en nieuwkomer Marcel Hensema. De democratie werkt niet meer of, nog pijnijker, heeft misschien nooit gewerkt. Het verzet tegen het internationale handelsverdrag TTIP, belastingtrucs, de dreigende oorlog en het steeds grotere gevoel van onmacht bij de burgers, maakt dat democratie als staatsvorm een holle frase is geworden.

Foto: Persgroep

GOES - Gekozen politici blijken de slippendragers van multinationals en banken, of zijn populistische slaven van het kiezersvolk en daardoor onmachtig in hun handelen. Dat terwijl we voor grote ingewikkelde vraagstukken staan als migratie, het klimaatprobleem, de aanhoudende bankencrisis en de groeiende ongelijkheid tussen arm en rijk. Maar wat dan? Moeten we naar andere vormen van politiek toe? Democratie 2.0, hoe ziet dat eruit?

In Stem Kwijt onderzoeken DE VERLEIDERS op hun vertrouwde wijze hoe we verder moeten. Want de democratie in de huidige vorm is dood. Morsdood. Tijd voor een nieuw democratisch elan.

DE VERLEIDERS, foto: Raymond van Olphen Foto: Raymond van Olphen

Regie: Aat Ceelen. Tekst: George van Houts, Tom de Ket. Spel: Victor Löw, Leopold Witte, George van Houts, Tom de Ket en Marcel Hensema.
Gratis inleiding 19.00 uur.

vrijdag 8 december
20.00 uur
Theater de Mythe Goes

www.zeelandtheaters.nl

Kudde Zeeuwse Olifanten te bekijken in het Omnium

Foto: Leon Janssens

In het tropisch bos van het Omnium staat de olifant van 12 -17 december centraal in een speciale expositie. In het bos zie je deze week niet alleen tropisch fruit en specerijen, maar ook olifanten. Het zijn bijzondere olifanten, want de kartonnen objecten zijn beschilderd door zo'n 1500 scholieren die mee hebben gedaan aan het Goes-Azië scholenproject.

GOES - In oktober en november werden acht scholen bezocht tijdens het Goes-Azië scholenproject. Donderdag 23 november opende wethouder Derk Alssema met een gongslag de 'Olifantendag' op de Kloetingse school. "Het is een mooi project voor in het Omnium. Er hebben diverse scholen aan meegedaan die allemaal olifanten hebben gemaakt." De scholieren kregen verschillende workshops en de olifanten werden beschilderd.

Foto: Hans van Oosterhoudt
Margot van Dam en Groep 5 van de Kloetingse school zijn er helemaal klaar voor, olifanten inkleuren. FOTO: LEON JANSSENS

Kinderen weten dat olifanten worden
???????bedreigd

Kleurrijk

Onder begeleiding van vakdocent Margo van Dam, ontwerpster van de olifanten, werd samen nagedacht over de invulling van de olifanten. Het resultaat is twintig kleurrijke olifanten. "Wij hebben veel gedaan met het Goes Azië jaar, het E-Njen project. Dit idee voor olifanten heb ik in de ideeënbus gedaan en je ziet, het is er uit gekomen. In Azië heb ik in Iran de olifantenparade gezien en nu hebben wij onze eigen olifantenparade gemaakt. De kinderen weten dat olifanten bedreigd worden. Vooral om hun slagtanden. Dat van het ivoor sieraden en beeldjes worden gemaakt", aldus Margot van Dam. Het werklokaal voor groep 5 van de Kloetingse school is helemaal in Aziatische sfeer. Staat er op het schoolplein al een grote draak, binnen hangen Chinese lampions en slingers, manden, een riksja, en zelfs een Boedha beeld. Aan de wand een doek met daarin de Goese gans in een oosterse decoratie. De kinderen hebben hun 'schilderjas' al aan en zijn al druk met kleuren kiezen. "Ik maak een grijze, ik een rode, roze, ik in de kleuren van de regenboog." Margot geeft uitleg hoe eerst figuren en patronen op de nu nog witkartonnen olifanten getekend moeten worden en dan kan het inkleuren beginnen. "In de les die ik verzorg gaan we eerst een werkje maken en dan de olifanten versieren die straks in het Omnium te zien zijn." De officiële opening van de tentoonstelling is 13 december.

25 / 32

kerst

Foto: Hans van Oosterhoudt

Kerstmarkt

goes - Zaterdag 9 december 2017 U bent van harte welkom op de Kerstmarkt in Geersdijk. U kunt daar een grote verscheidenheid vinden aan kraampjes met onder anderen brocante, kralen, kaarten, jam, sieraden, oliebollen ,cup cakes, kerstdeco, kaas en noten, warme glühwein, erwtensoep,. Allen kraampjes zijn in kerstsfeer ingericht en de straten zijn verlicht met lampjes en vuurkorven. De kerstmarkt van Noord-Beveland is er voor iedereen jong en oud. Graag tot ziens op zaterdag 9 december tussen 15.00 en 21.00 uur in Geersdijk.

Winterfair

oostdijk - Op vrijdag 15 december is er in Oostdijk een gezellige winterfair! Kom langs en slenter langs de verschillende kraampjes of neem deel aan verschillende workshops en geniet van de heerlijke hapjes en drankjes! U bent van harte welkom bij alle standhouders vanaf 15:30 uur tot 21:00 uur. Ook voor de kinderen worden er leuke activiteiten verzorgd.

A Festival of Advent

yerseke - Op vrijdag 15 december verzorgt de Christelijke Oratorium Vereniging Goes een kerstconcert in de Hervormde kerk, Oude Torenstraat te Yerseke. Op het programma staat 'Lessons & Carols, A Festival of Advent'. Het concert begint om 20.30 uur. Toegang 5 euro en kinderen tot 12 jaar gratis. Het kerstverhaal kan op veel manieren worden verteld. Dit jaar heeft de COV Goes gekozen voor het sfeervolle programma 'Lessons & Carols, A Festival of Advent'. Het verhaal van de geboorte van Christus en de gebeurtenissen daaraan voorafgaand worden verteld door de voorlezer, de 'reader', en verklankt door het koor met traditionele Christmas Carols. De 'Lessons and Carols' bestaan uit negen delen, traditiegetrouw voorafgegaan door het verwachtingsvolle lied Once in Royal David's City (koor en samenzang). Na de 'Bidding prayer' zingt het koor O come, o come Emmanuel. Daarna volgen de Lessons, voorgedragen door 'reader', en de Carols, gezongen door het koor. Na de 'Christmas Collect and Blessing' zingen het koor en de toehoorders gezamenlijk Hark! The herald Angels sing. Het In dulci jubilo, BWV 729 van J.S. Bach vormt de feestelijke afsluiting van de 'Lessons & Carols, A Festival of Advent'. Het kerstconcert wordt uitgevoerd door de COV Goes met medewerking van Mark Christiaanse (organist) en Dave Jackson ('reader'). Het geheel staat onder leiding van dirigent Wim van Herk. Na afloop van het kerstconcert is er gelegenheid tot samenzijn onder het genot van een glaasje Glühwein of vruchtensap.

Minimarkt in de kerk

baarland - Mini Kerstmarkt in de Maartenskerk. Op zaterdag 16 december bent u van 14.00 tot 16.00 weer van harte welkom op onze mini-kerstmarkt in de Maartenskerk te Baarland. In de kerk worden kerststukjes en vogeltaarten verkocht, in de consistorie kunnen de kinderen onder begeleiding zelf kerststukjes maken en onder de toren kunt u genieten van een kopje koffie, thee of fris al dan niet met een versgebakken bol. Ondertussen speelt Gerard Boot weer enige bijzondere stukken op het Moreau orgel. De opbrengst komt geheel ten goede aan het onderhoud van het kerkgebouw.

Kossemisse

nisse - Zaterdag 16 december van 15.00 tot 19.00 uur verzorgt de T.O.N. vereniging Nisse een winterfair in en rond de kerk van Nisse. De winterfair is op een prachtige locatie met zoveel mogelijk ruimte voor unieke handgemaakte producten.

Vijf tips voor onderhoud wasmachine

Als je nog enkele jaren verder wilt gaan met je huidige wasmachine, dan is het zaak om ze zo goed mogelijk te onderhouden. Hier zijn vijf tips.

1 / Wassen op lage temperatuur is misschien wat beter voor je kleren, maar je wasmachine constant op temperaturen onder de 60 graden laten draaien zorgt er ook voor dat bepaalde bacteriën goed gedijen in de zogeheten 'vetluis' die zich ophoopt in de wasmachine. En die brengen dus onfrisse geurtjes en grijze vlekken met zich mee. Eén tot twee keer per maand een wasje doen aan 60 graden helpt al, maar bij geurtjes is een spoeling aan 90°C aanbevolen. Liefst zonder wasgoed, en met een poeder met bleekmiddel in de trommel. Laat na gebruik van de machine bijvoorbeeld altijd de deur openstaan, zodat de vochtige lucht aan de machine kan ontsnappen.

2 / Een andere plaats waar viezigheid zich kan ophopen is in de zogeheten joint: in de plooien van het rubber van de deur kunnen deeltjes vuil zich hebben opgehoopt, die vrij makkelijk te verwijderen zijn met een oude tandenborstel. Maak het rubber daarna ook schoon met een vochtige doek. Controleer of er niets is blijven steken in de rubberen deurdichting, want kleine voorwerpen daarin kunnen je wasmachine of je was beginnen te beschadigen.

3 / Zorg ervoor dat de trommel zo weinig mogelijk schade oploopt. Losse voorwerpen zijn natuurlijk de belangrijkste bron van beschadigingen: let er goed op dat alle zakken van broeken of truien leeg zijn. Voor bh's en andere kledingstukken met metalen kantjes gebruik je het beste een wasnetje.

4 / De pluizenfilter en de pomp zijn twee componenten van je wasmachine die het makkelijkst geblokkeerd raken wanneer ophopend vuil en kleine voorwerpen hun werking stremmen. De pluizenfilter bevindt zich meestal achter een klepje onderaan de voorkant van de wasmachine. Zet een bak onder dat klepje om water op te vangen. Wanneer de wasmachine het water niet wegpompt, de trommel niet draait of de machine vreemde geluiden maakt, kan de afvoerpomp geblokkeerd zijn. Die is in de regel minder makkelijk te bereiken dan de pluizenfilter, maar de handleiding van je machine vertelt je hoe.

5 / Voorkom kalkafzetting, die de verwarmingscomponent van de wasmachine kan aantasten, zo goed mogelijk door je te houden aan het doseeradvies op uw wasmiddelverpakking of antikalktabletten te gebruiken Ontkalk geregeld met speciale middelen die daarvoor in de handel zijn. Ze ontharden het water en zorgen ervoor dat kalk zich niet gaat afzetten op de wasmachine of je kleren.

29 / 32

Rijtest: Renault Twingo

Terug naar vervlogen tijden

Renault Twingo - met de laatste generatie Twingo gaat Renault terug naar vervlogen tijden met de motor achterin Foto: Autoblog

Jammer genoeg kent deze geschreven tekst geen Polygoon-achtige stem, want met de laatste generatie Twingo gaat Renault terug naar vervlogen tijden. Omdat Renault voor de ontwikkeling van de Twingo optrok met smart, kreeg deze de motor achterin. Dat is inderdaad net als vroeger bij de Kever en het leek een tijdlang dat we dat niet meer terug zouden zien.

Bagage op de motor

Niet gehinderd door een motorblok hebben de voorwielen meer ruimte om in te sturen en dat leidt tot een lekker wendbare auto. De draaicirkel is slechts 9 meter, prettig voor in de stad. Vreemd genoeg is er voorin geen bagageruimte, die is net als de motor alleen achterin te vinden. De bagage vindt als ware een plaatsje bovenop de motor, wat weer als voordeel heeft dat er geen til-drempel is. Met 219 liter inhoud is de bagageruimte niet de grootste in zijn klasse, maar door de rechthoekige vorm is de ruimte goed bruikbaar.

van een anonieme driedeurs naar een veel speelsere auto

Nederlandse ontwerper

De Nederlander Laurens van der Acker is hoofdontwerper bij Renault en daarmee ook verantwoordelijk voor het ontwerp van de Twingo. Onder zijn supervisie groeide de Twingo uit van een nogal anonieme driedeurs naar een veel speelsere auto met leuke elementen die teruggrijpen op de rijke historie van Renault.

De achterdeuren zijn verborgen, maar de Twingo heeft tegenwoordig toch echt vijf deuren. Gelukkig maar, want in Nederland wordt in deze klasse meer dan 80% van de auto's met vijf deuren verkocht.

Twingo GT

De GT is de sportiefste Twingo uit de range met grotere velgen, een stugger en lager sportonderstel, dubbele uitlaat en een luchthapper op het spatbord linksachter. Daarmee haalt de driecilinder met turbo extra lucht naar binnen en mede daardoor heeft de Twingo 110 pk aan vermogen. Het is niet het aantal paardenkrachten waarmee je BMW of Porsche rijders gaat pesten, maar het maakt de Twingo GT snel genoeg. De sprinttijd naar de 100 is 9,6 seconden, het zijn echter vooral de eerste meters waarop de Twingo GT gevoelsmatig snel is.

Motor achterin

Tijdens het sturen maakt de motor achterin de Twingo tot een wendbaar karretje, maar gelukkig is het dankzij de moderne elektronica een stuk veiliger. Het is eigenlijk net als bij moderne straaljagers, zonder die elektronica zou er bijna niet mee te rijden zijn. De Twingo GT is het topmodel van de reeks en heeft het (forse) prijskaartje van ruim 18.290 euro. Een gewone Twingo is er al vanaf iets meer dan 11 mille.