Botlek Hoogvliet

9 januari 2019

Botlek Hoogvliet 9 januari 2019


Waarderingsteken voor scout

Groep start nieuwe tak: Roverscouts

Foto: Foto:

De nieuwjaarsreceptie van Scouting Hoogvliet vond afgelopen weekend plaats. Hierbij konden de leden samen met hun ouders terugblikken op het jaar 2018 en vooruitkijken naar welke leuke activiteiten er plaats zullen vinden in 2019. Ook was er een gezellige high-tea met zelfgemaakte hapjes en drankjes.

Hoogvliet - Tijdens de nieuwjaarstoespraak werden de nieuwe plannen verteld. Alle leiding werd bedankt voor hun inzet het afgelopen jaar. Dit jaar zal er ook een nieuwe leeftijdsgroep gestart worden. Dit onderdeel heet 'de Roverscouts' en is bedoeld voor jongeren van 18 tot 21 jaar. Als symbolische start werd hierbij als cadeau de Roverscoutsvlag overhandigd. Daarna werd Eric Westerwijk extra in het zonnetje gezet. Als blijk van dank en waardering voor de zeer verdienstelijke inzet als vrijwilliger binnen Scouting Nederland, heeft Eric hiervoor het Zilveren Waarderingsteken ontvangen.

Eric Westerwijk leider bij Scouting Hoogvliet heeft zilveren waarderingsteken ontvangen. Foto: PR Scouting Foto: PR Scouting Hoogvliet

Hij is op tienjarige leeftijd in 1984 lid geworden van Scouting Hoogvliet. Op zijn 18e is Eric Scoutsleiding geworden en nu, 26 jaar later, begint hij vol positiviteit aan zijn 27ste leidingjaar. Eric is naast leiding bij Scouting Hoogvliet ook leiding bij de waterscoutinggroep Fridtjof Nansen in Barendrecht en hij heeft zich in de afgelopen jaren ingezet op zowel regionaal als landelijk niveau voor Scouting Nederland. Voor deze verdiensten is hij terecht onderscheiden.

Wie wordt de Hoogvlieter van 2018?

Hoogvliet - De leden van de gebiedscommissie Hoogvliet proosten op donderdagavond 10 januari tussen 19.00 en 21.00 uur met Hoogvlieters op het nieuwe jaar tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in Partycentrum Flamingo (Lengweg 150). De commissie presenteert de nieuwjaarskalender en maakt de Hoogvlieter en het bewonersinitiatief van 2018 bekend. De genomineerden hebben zich op een bijzondere manier ingezet als vrijwilliger voor de mensen in Hoogvliet. Houd ook de Facebookpagina van de gebiedscommissie Hoogvliet in de gaten: facebook.com/hoogvliet.gebiedrotterdam/.

Agenda

Kondig uw evenement aan via onze online agenda op onze website via 'plaats uw agendabericht'. Het staat dan ook klaar voor onze agendapagina in de krant.

Kort nieuws

Foto: Persgroep

Verbranding Kerstbomen

Albrandswaard - In Poortugaal en Portland is op woensdag 9 en donderdan 10 januari om 19.30 uur de traditionele kerstboomverbranding. In verband met bouwwerkzaamheden is er dit jaar geen kerstboomverbranding in Rhoon. U kunt uw boom op woensdag 9 januari wel inleveren op het grasveld naast de sporthal. De bomen worden versnipperd. Op woensdag 9 januari steekt de brandweer van Albrandswaard om 19.30 uur de kerstboomstapel aan op het parkeerterrein naast het korfbalveld, nabij Landheer (Poortugaal). Op donderdag 10 januari steekt de brandweer van Albrandswaard om 19.30 uur de kerstboomstapel aan op het grasveld tegenover het uitrenveld aan de Portlandse Baan, de eilanden Amber en Kwarts (terrein voormalige bibliotheek). Op woensdag 9 januari (Poortugaal en Rhoon) en donderdag 10 januari (Portland) kunt u tussen 13.00 en 16.00 uur uw kerstboom inleveren op de hierboven genoemde locaties tegen een vergoeding van € 0,50 (dit aanbod geldt niet voor bedrijven en handelaren).

Glas in de bak

Hoogvliet - Wil jij in 2019 bijdragen aan een beter milieu? Dat kan al héél makkelijk, namelijk door glazen flessen, potten en flacons in de glasbak te gooien!Benieuwd wat de gemeente met 7000 ton glas per jaar doet? Kijk op: Rotterdam.nl/glas.

Jarigen van de week

Mensen die een kind of kleinkind (tot 12 jaar) willen aanmelden voor de Jarigen-rubriek vragen wij om een tekstje van zo'n 60 woorden en een foto (JPG-bestand) naar de redactie van De Botlek te sturen onder vermelding van jarige van de week. Inzenden: redactie.bl@persgroep.nl. Verzoek is om de woonplaats te vermelden, zodat de redactie bij veel aanmeldingen voor de Botlekkranten (Nissewaard of Hoogvliet/ Albrandswaard) aparte rubrieken kan maken.

Berichten aanleveren

Op de website van de Botlek kunnen lezers, organisaties en verenigingen hun bericht klaarzetten voor de krant via de knop 'Schrijf mee' via onze website: www.debotlek.nl. Uw bericht staat dan klaar voor onze website en voor de krant.

Facebook

Heeft u een momentje om de Facebookpagina van De Botlek te bekijken?www.facebook.com/DeBotlek/.

Foto: Foto: Joop van der Hor

Filmsterren in Hoogvliet?

Foto: Kitty Loduvica Hiert
Foto: Foto: Yvonne Schults
Foto: Angélique Ballhaus

Colofon de Botlek Hoogvliet Albrandswaard

Jeffrey Snijders

Advertentieverkoop en media-advies
Jeffrey Snijders
E advertising.west@persgroep.nl
T (088) 013 04 64


Krant gemist?
Vul svp het formulier op de website in onder de knop Krant gemist of bel met 088-0561595

Familieberichten
E familieberichtenweekbladen@persgroep.nl
T (088)-0137268
Zelf een familiebericht opgeven kan via de website
www.familieberichtenonline.nl

Rubrieksadvertenties
E rubriekenweekbladen@persgroep
T 0900-6743836

Kantooradres
Delftseplein 27-k
3013 AA Rotterdam

Redactie
Bied je nieuws aan op de website via de knop Schrijf Mee.
Bied je agendabericht aan via
Agendaberichten Plaatsen

Voor overige redactiezaken:
Stella Schaper
E redactie.bl@persgroep.nl
T 06 - 29299699
(niet voor krant gemist)

Bezorger worden?
Meld je aan via krantjecontantje.nl

Algemene voorwaarden en overige informatie
(Zoals advertentietarieven en oplage) ga naar:

www.persgroep.nl

Dit is een uitgave van de Persgroep Nederland BV. Aangeboden kopij kan zowel worden geplaatst in de gedrukte als digitale uitgaven van de Persgroep.

Oliebollen bak dag is weer een succes!

Vrijwilligers bakken wel 500 bollen!

De oliebollen bak dag is een ware Hoogvlietse traditie geworden met dank aan Dominique, Martin, Jaco en Dennis Foto: PR

Hoogvliet - Na drie dagen bakken hebben, konden ze geen oliebol meer zien, maar het resultaat mag er wezen. Jaco, Dominique, Dennis en Martin hebben het weer gedaan! Samen hebben ze ruim 500 oliebollen, appelflappen, ananasflappen, krentenbollen en nog een aantal lekkere dingen die bij oud en nieuw horen, gebakken om bewoners samen te brengen en het resultaat was een succes!

Bij binnenkomst worden verwelkomd door een rookmachine, gezellige muziek en tafels vol met oliebollen, krentenbollen, appelflappen en zelfs ananasflappen. Dat overkwam honderden bewoners van Hoogvliet. Op 31 december was het tijd voor de jaarlijkse "Oliebollen bak dag" waar Hoogvlieters gratis een oliebol konden komen eten in de Zevensprong. Van 13.00 uur tot 16.00 uur was iedereen welkom om een bolletje te komen proeven, te kletsen en het jaar goed met elkaar af te sluiten. Het was dan ook van begin tot eind gezellig druk met jonge en oudere bewoners. Onder de kinderen werd er zelfs nog snoepgoed uitgedeeld en zij gingen dan ook met volle handen en buikjes 's middags weer huiswaarts om oud en nieuw te vieren.

Oliebollen bak dag?

Foto: Hans van Oosterhoudt

we doen het om mensen samen te brengen

Wat begon als een idee, werd al snel opgepakt tot een ware Hoogvlietse traditie. Dominique de Bruijn vertelt: "Ik vind het leuk om oliebollen tas te bakken. Dat vertelde ik aan Martin en toen kwam hij met het idee om er een oliebollen bak dag van te maken." Vorig jaar vond deze traditie als eerste plaats. Het werd zo'n succes dat het bekende vrijwilligersteam van Dominique de Bruijn, Martin de Graaf, Jaco Pieterse en Dennis Kleijn op 31 december weer in de keuken van de Zevensprong te vinden waren en op honderden gezichten een glimlach toverde. "Wij doen alles voor een glimlach," vertelt Martin, de man die altijd in of rondom de Zevensprong te vinden is. De onderliggende gedachte van de oliebollen bak dag is om mensen uit de wijk bij elkaar te brengen en dat is ze goed gelukt! Dit jaar wordt de traditie zeer zeker voortgezet.

Havenbedrijf stimuleert schonere zeevaart

Regio - Met ingang van 2019 verbreedt en vergemakkelijkt Havenbedrijf Rotterdam de Green Award korting voor de zeevaart. De korting stimuleert veilige en schone scheepvaart in het nat massagoed segment. Vanaf 2019 mogen ook chemicaliëntankers met een certificaat van de regeling gebruik maken alsook zeeschepen met een draagvermogen (DWT) kleiner dan 20.000 ton.
Ook nieuw in 2019 is dat het Havenbedrijf het havengelden proces klantvriendelijker maakt voor rederijen wiens schepen de Rotterdamse haven aandoen. In nauwe samenwerking met de markt wordt de facturatie completer, sneller en overzichtelijker gemaakt. De aanpassing in de facturatie van zeehavengeld, boeien- en palengeld en afvalstoffenheffing wordt als eerste geïmplementeerd. Dit wordt in 2019 afgerond. Daarnaast wordt in 2019 gestart met de modernisering van het systeem van binnenvaart om het gebruiksgemak te vergroten.
Zoals al in 2017 afgesproken tussen het Havenbedrijf Rotterdam, Deltalinqs, VRC en VNPI stijgen de haventarieven voor de haven van Rotterdam met 1% in 2019.

De haventarieven zijn toen vastgesteld voor de jaren 2018-2020. Het vastleggen van de tariefontwikkeling biedt de markt helderheid. Met deze behoudende tariefontwikkeling zet Rotterdam in op concurrerende tarieven ten opzichte van de omliggende zeehavens.

Dankbaar om een getal

Foto: Sandy Struijs

Mensen worden helemaal gek als ze de straatprijs in de Postcodeloterij winnen of bij de gewonnen traditionele varkensrollade met kerst. Bij het opschrijven van deze column begrijp ik ineens waarom je zo weinig Joodse mensen of moslims bij de kerstbingo met een bingokaartje en pen in de hand zie. Een moslim die geen halal vlees eet, gaat na zijn of haar dood wel naar het heelal maar niet naar de hemel. Zouden ze daar bij voetbalvereniging Meeuweplaat aan denken en rekening mee houden? Of worden er op zondagmiddag nog steeds van die vette varkens stuiterballen in de kantine verkocht? Toch iets om over na te denken. En nee meneer, het hoeft echt niet zo te zijn dat alles moet wijken voor 'die' Turken, Marokkanen en andere gelovigen. Maar serveer gewoon allebei. Andersom moet dat trouwens ook kunnen. Ik loop vanwege mijn werk aardig wat party's en bijeenkomsten af en dan vind ik het ook niet leuk als mij alleen maar groente en schapenvlees wordt voorgeschoteld. Maar ik ben begonnen om u te laten weten dat ik dankbaar ben om een getal. Nee, op mijn leeftijd is dat niet 69 maar 65 ! Vandaag op de dag af, ben ik 65 jaar geworden. Inderdaad; "lang hoop ik te leven, in de gloria en in goede gezondheid. Mijn vader Hugo heeft dit getal nooit op zijn palmares mogen bijschrijven. Nog geen 6 weken nadat hij 64 is geworden stierf hij in hetzelfde kostuum als waarin hij ter wereld was gekomen. Hij stond naakt onder de douche toen zijn hart het begaf. Reanimatie door mijn jongste broer Rinus mocht helaas niet baten. Snapt u nu dat ik dankbaar ben voor het bereiken van het getal 65? Broer Jan is inmiddels 71 en geniet van elke dag, Rinus 57 en zus Jolanda 54, die hebben nog even te gaan naar ik oprecht hoop. 65, dat getal pakken ze me nooit meer af alhoewel? Hoewel, het is wel een beetje de goden te verzoeken want deze column schrijf ik twee dagen voor de cruciale datum. Hoop niet dat redacteur Stella Schaper dit stukje nog moet aanpassen. Reageren? joopvanderhor@gmail.com

Prima chillen in Portland

Portland - Op elke vrijdagmiddag is er een ChillZone Portland. De ChillZone is een 'open inloop' voor de jeugd van 10 tot en met 15 jaar. De jeugdigen kunnen vrij in- en uitlopen, chillen, lezen, spelletjes doen, computeren, op de PlayStation, tafeltennissen en dergelijke. Het is een gezellige en ontspannen manier om elkaar in het wijkcentrum te ontmoeten en bij te praten. De jongerenwerker en vrijwilligers zijn bekend met het spelmateriaal en zij kunnen de materialen aan de jongeren verstrekken en uitleggen. Verder kunnen jeugdigen bij de jongerenwerkers informatie krijgen over school, werk, geld, pesten, gezondheid, en de gevaren van drugs en sociaal media. De ChillZone is van 15.00-17.00 uur in het wijkcentrum Portland en de entree is gratis.

Kinderen ervaren wat theatermaken inhoudt

Foto: Angélique Ballhaus

Hoogvliet - Wie wil dat nou niet: leren acteren? En later in een kaskraker op het toneel staan of zelfs opdraven in een Hollywood-film? Maandag proefden kinderen van theatermaken bij Jeugdtheater Hoogvliet in de Zalmplaatschool. Van 6 tot 12-jarigen ervaarden wat theater maken inhoudt en leerden bijvoorbeeld zichzelf te zijn. Het is niet bekend of er talentjes bij zaten maar het gaat bij deze kids nog vooral om het avontuur, het plezier en de vriendschappen die zij opdoen bij de theaterlessen. Zie: www.jeugdtheaterhofplein.nl (Foto: Angélique Ballhaus).

Kort nieuws

Foto: Persgroep

Kerkkoor Poortugaal

Poortugaal - Kerkkoor Poortugaal zoekt zangers en zangeressen voor het Passie/pasenconcert dat op 12 april wordt uitgevoerd. Vooral heren-tenoren ziet het Poortugaalse koor graag komen. Maar ook andere stemsoorten.

Het koor oefent op dinsdagavond vanaf 15 januari in de Boekenstal aan de Dorpsstraat in Poortugaal. Starttijd is 19.30 uur. Tussen het zingen door wordt gepauzeerd zodat iedereen ook even met elkaar kan bijpraten. Interesse in een zanguitdaging? Neem contact op met E. van Beelen: 010-5016160.

Kleding voor Roemenië

Pernis - Pernis4Roemenië vertrekt 13 januari naar Roemenië om kleding, schoenen en boodschappen aan te bieden. Op 9 en 10 januari van 19.00 tot 20.00 uur is een inzameling in De Heuvel aan Ring 322 in Pernis voor deze reis. Bruikbare en schone (winter)kleding, schoenen, sjaals, mutsen, dekens, skipakken en snowboots zijn welkom. Vooral baby- en kinderkleding/schoenen zijn hard nodig. Ook zou Pernis4Roemenië het weer geweldig vinden als zij weer vitaminen en stroopwafels kunnen meenemen.

Evenals voorgaande jaren staat er in De Heuvel een collectebus voor giften. De gezinnen in Roemenië dringend hulp nodig. Door de grote werkloosheid is de armoede fors en steun van de overheid, in wat voor vorm dan ook, is er niet. Een gift overmaken kan ook via rekeningnummer NL 96 RABO 03532 02584 ten name van 'Roemeniëreis 2019'. Bel voor meer informatie naar 010-2950238, 010-4385063 of 06-12499526.

Maand gratis korfballen

Hoogvliet - Een mooie uitdaging voor iemand die voornemens heeft als 'minder eten, meer bewegen en lekker sporten'. Korfbalvereniging Nikantes biedt mensen die wel eens een teamsport willen proberen zo'n nieuwe uitdaging. In de maand januari mag iedereen gratis korfballen bij Nikantes. Dat kan elke dinsdagavond en elke donderdagavond bij de trainingen in de sporthallen van MFC Boomgaardshoek en de Campus. Voor de twijfelaars Nikantes laat weten: "Korfballen kun je al vanaf je 6e jaar tot je 60e. En onze wedstrijden zijn op zaterdag." Kijk voor meer informatie op de website www.nikantes.nl.

Provincie wil meer openbaar vervoer over rivieren

Mogelijk gaan de Waterbus, de watertaxi en andere vormen van 'nat OV' straks ook Voorne-Putten en Rozenburg aandoen (Foto: Persgroep). Foto: Persgroep

In de waterrijke Rotterdamse regio moet het openbaar vervoer op de rivieren sterk worden uitgebreid. Dat hebben Provinciale Staten van Zuid-Holland onlangs uitgesproken.

door Kor Kegel

Regio - Er is niet aangegeven waar er nieuwe haltes moeten komen, maar de kans is vergroot dat de Waterbus, de watertaxi en mogelijke nieuwe vormen van 'nat OV' straks ook de Hoeksche Waard, Vijfheerenlanden en Voorne-Putten en Rozenburg aandoen. Mogelijk gaat ook de frequentie omhoog.
Het net moet fijnmaziger en daarmee 'slimmer' worden, staat in het stuk waar de Staten zich achter stelden. Meer diversiteit in de vloot moet het netwerk fijnmaziger maken, zegt SP-fractievoorzitter Lies van Aelst. Zij zet zich al vele jaren in voor beter OV te water. In 2010 schreef ze het rapport: 'Waar water is, is een weg'. Vanaf 2030 moet het 'natte OV' honderd procent emissievrij zijn, ofwel: nul uitstoot. Toiletten en wifi aan boord zorgen voor nog meer comfort.

Foto: Hans van Oosterhoudt

Er is de laatste jaren al uitbreiding geweest van de Waterbus met nieuwe lijnen en vaarten tussen Rotterdam en de Drechtsteden en toeristische locaties zoals de molens van het werelderfgoed Kinderdijk, natuurgebied Tiengemeten en het Haringvliet. Maar het provinciebestuur wil meer.
Lies van Aelst is blij met de ambitieuze nieuwe plannen. "Zeker in onze provincie is het een slimme, schone keuze, die onze toch al drukke wegen ontlast en vele vervuilende omrijkilometers over de weg bespaart. Daarbij wordt het OV over water door de reizigers al jaren hoog gewaardeerd", zegt de SP-fractievoorzitter.
De nieuwe plannen sturen aan op de inzet van innovatieve schone schepen die ook geschikt zijn voor kleinere vaarwegen. Hierdoor wordt het netwerk fijnmaziger en kunnen nieuwe locaties voor wonen, werken en toerisme langs het water worden ontsloten en ontwikkeld.
Ook belangrijk is de aansluiting van het OV over water op nieuwe mobiliteitsontwikkelingen zoals de elektrische fiets, deelfietsen en deelauto's.

Vooral in combinatie met de fiets kunnen deur-tot-deur-reistijden korter worden.

Daarbij vermindert de drukte op de wegen.

Foto van de Week

Ooievaars in Boomgaardshoek Foto: Emmy Oster

Twee ooievaars in Boomgaardshoek

Hoogvliet - Lezer Emmy Oster wijst ons erop dat er inmiddels ook een tweede ooievaar is neergestreken aan de Hysop in Hoogvliet. "De ooievaar die al minstens tien jaar in Boomgaardshoek komt overwinteren heeft familie meegenomen." Een bijzonder plaatje zo midden in een woonwijk.

Ook een leuke foto gemaakt? Stuur deze dan in voor de rubriek 'Foto van de week'. Dit kan door te mailen naar de redactie van De Botlek via redactie.bl@persgroep.nl. Nog een mogelijkheid is om een foto te plaatsen op de Facebookpagina van De Botlek: www.facebook.com/DeBotlek.

Vergeet geen begeleidend tekstje bij de ingestuurde foto mee te sturen (Foto: Emmy Oster).

Barend Fox terug in Flamingo

Foto: Persgroep

Het Rotterdamse Shantykoor Barend Fox treedt zondag 27 januari van 14.00-17.45 uur op in Partycentrum Flamingo. Zij doen dit op veler verzoek. Voor hun optreden van 18 november ter ere van hun 20-jarig jubileum waren de kaarten namelijk snel uitverkocht en visten velen achter het net.

Hoogvliet - Han Gruijs, PR man van het koor, is heel enthousiast over deze snelle terugkeer in de Flamingo. "In november vlogen de kaarten de deur uit, de zaal zat stampvol'', aldus Han. "De sfeer was heel goed, veel mensen zongen mee met ons repertoire van Rotterdamse liedjes en werkliederen uit de zeevaart. Daarom zijn we blij dat we op zo'n korte termijn alweer terecht kunnen in de Flamingo. We hopen zo alle mensen die we toen hebben moeten teleurstellen de kans te bieden te komen kijken". Dit keer treedt Shantykoor Barend Fox van de Brandweer Rotterdam-Rijnmond (48 leden) op afgewisseld door optredens van het gemengde koor van 'Havenstad Operette' (30 leden). Kaarten (4,50 euro) kunnen per e-mail of telefonisch besteld worden bij Han Gruijs via hangruijs@hotmail.com of 06-22136654. Betalen kunt u aan de zaal op de dag zelf. Locatie: Partycentrum Flamingo, Lengweg 150 Hoogvliet, zaal open om 13.00 uur. Meer informatie over Barend Fox of de Havenstad Operette op www.barendfox.com en www.havenstadoperette.nl.

Wegens groot succes komt Shantykoor Barend Fox 27 januari wederom optreden in Partycentrum Flamingo, dit keer met gastoptredens van het koor van Havenstad Operette Foto: Barend Fox

Verhalenhuis 2019; 8 nieuwe edities

Zeer afwisselende onderwerpen

Foto: Yvonne Schults

Na een zeer succesvol eerste jaar worden ook in 2019 weer acht edities van het Verhalenhuis gehouden. Het Verhalenhuis is een initiatief van Stichting Gemeenschapsfonds Albrandswaard waarbij in Zorgboerderij De Buytenhof een verhaal wordt verteld tussen de gangen van een heerlijke maaltijd.

Albrandswaard - De eerste drie edities van 2019 staan de volgende onderwerpen op het programma:

Buijtenland

Gezellig eten tijdens een eerdere editie van het Verhalenhuis. Na het hoofdgerecht volgen boeiende verhalen over uiteenlopende onderwerpen. Foto: Yvonne Schults

Verhalen tussen de gangen van een heerlijke maaltijd

Op 17 januari schetsen ecoloog Niels Godijn en Linde Slikboer een beeld van de natuur in het Buijtenland van Rhoon, gezien door zowel verrekijker als vergrootglas. Hun verhaal beschrijft de weelde die het gebied gekend heeft, de toegeslagen teloorgang en het gestage herstel. Leer over weerbarstige natuur in een landschap dat zijn ziel verloor.

Laaggeletterdheid

Op 21 februari spreekt Sher Molly, zelfstandig maatschappelijk onderneemster en budgetcoach over de relatie tussen laaggeletterdheid en armoede. Hoe hou je je uitgaven bij als je moeite hebt met rekenen? Hoe voorkom je dat je een contract afsluit dat niet bij je past omdat je de voorwaarden niet begrijpt? Hoe vraag je een regeling aan als je niet goed kunt schrijven? Hoe krijg je een goede baan als je de essentiële vaardigheden mist? Uitdagingen waar 2,5 miljoen Nederlanders tegenaan lopen.

Floris

Op 21 maart verhaalt Jaap Kooimans over de televisieserie Floris, die 50 jaar geleden uitkwam en waarover Jaap een succesvol boek schreef. Hij bespreekt de achtergronden van de legendarische televisieserie. Waarom kwam deze jeugdserie Floris er, hoe werd deze gemaakt en door wie? Hoe komt het dat Floris na 50 jaar nog steeds springlevend is? Jeugdsentiment, nostalgie, spanning en sensatie van Nederlandse bodem. Jaap deed uitvoerig onderzoek, vertelt een mooi verhaal, laat nooit eerder gepubliceerde foto's zien én vanzelfsprekend een aantal fragmenten uit Floris. Eten in middeleeuwse sferen met een bokaal wijn.

Kyan

Foto: PR

Donderdag 10 januari wordt ons allesie kleinzoon Kyan de Keizer 6 jaar. Lieve schat! Opa en oma zijn supertrots op jou.

Je gaat zo graag naar school en je doet zo je best. Je bent ons kanjertje. Een hele fijne verjaardag gewenst.

Foto: Hans van Oosterhoudt

Dikke kus en knuffels van opa en oma De Keizer

Broer Lars

Foto: PR

Broer Lars en zus Britt zijn in dezelfde maand jarig. Lars werd 2 januari al 6 jaar. Het is een heel lieve sociale jongen en hij vindt zijn jongste zusje superlief. Buitenspelen vindt hij heerlijk maar het fijnste is op de boerderij spelen. Ook begint hij al woordjes te lezen. Wat natuurlijk superknap is.

Opa en oma kijken terug op een fijne dag met Lars

Zus Britt

Foto: PR

Britt, het jongste zusje van Lars en Tess, wordt 17 januari alweer 1 jaar.

Britt is een vrolijk en lief meisje, houdt erg van kroelen, zeker met haar broer.

Britt woont in Zuidland, samen met haar ouders, broer Lars en zus Tess.

Opa en oma wensen ook Britt een fijne verjaardag

Gratis proefles bij YogaSchool

Foto: Persgroep

Hoogvliet - Een gezonde leefstijl staat in 2019 centraal. De YogaSchool merkt dit in het aantal aanmeldingen van nieuwe leerlingen die rust willen vinden met yoga. "Wij horen vaak dat hun arts yoga aanraadt bij klachten als stress, hyperventilatie en burn-outs. Omdat in de yogalessen een goede ademhaling wordt aangeleerd en hoe rust te vinden in lichaam en geest", zegt Marian Korstanje, eigenaresse van de YogaSchool. Yoga houdt het lichaam soepel en is ook een manier om rust te krijgen in het hoofd door middel van ademhalingsoefeningen en meditatie. Omdat mensen op kantoor maar ook thuis veel bezig zijn met beeldschermen verandert men niet voldoende van lichaamshouding. Yogahoudingen kunnen arm-, nek- en schouderklachten voorkomen, verlichten of zelf wegnemen. Voor De YogaSchool is 2018 een speciaal jaar geweest; de school bestaat 10 jaar en de nieuwe vestiging aan de Stelle 28 in Hoogvliet is feestelijk geopend. Gestart vanuit de visie 'Yoga voor iedereen' is Marian begonnen in de vestiging in Poortugaal. Vijf jaar later kwam Spijkenisse erbij en nu ook Hoogvliet. In alle drie de vestigingen worden heel diverse yogalessen gegeven. In januari is een proefles Hatha yoga op woensdag om 9.00 uur gratis in Hoogvliet. Een geweldige start! Ook een proefles Stoelyoga is kosteloos in januari. Op maandagmiddag om 14.00 uur. Meld je aan via www.deyogaschool.nl of bel Marian 0610720164.

Maak je goede voornemens waar bij de YogaSchool. Foto: PR YogaSchool

Senioren ontmoeten elkaar in het MFC

MFC Boomgaardshoek Tom Disse

Hoogvliet - In de Boomgaardshoek is een initiatief gestart om senioren uit de wijk met elkaar in contact te brengen. Iedere woensdagmorgen in januari van 10.00 tot 12.00 uur is er een activiteit in het MFC van de sporthal aan Akkerwinde 1. Senioren kunnen hier een praatje komen maken en een kopje koffie of thee drinken. Iedereen is welkom en er zijn geen kosten aan verbonden. De ontmoeting is in zaal F van het MFC (Foto: Tom Disse).

Dyron Bijl thuis bij SV Poortugaal

'Alles positief, behalve de resultaten'

Na zes jaar Spijkenisse staat Dyron Bijl dit seizoen onder de lat bij SV Poortugaal (archieffoto: John de Pater)

De resultaten vallen nog enigszins tegen, maar Hellevoeter Dyron Bijl voelt zich wel thuis bij fusieclub SV Poortugaal. Afgelopen zomer kwam hij over van Spijkenisse, waar hij zes seizoenen onder de lat stond. "Dit is een heel leuke en gezellige club. Eigenlijk is alles positief, behalve de resultaten", zegt de sluitpost, die zijn carrière jaren geleden begon bij Hellevoetsluis.

'Het niveau is prima, alleen stabiel zijn we nog niet'

POORTUGAAL – SV Poortugaal bivakkeert in de eerste klasse B op de elfde positie met twaalf punten. "Ja, en wij hebben geen punten gestolen. We hebben alles verdiend, maar zelf wel punten laten liggen. Het dubbeltje viel vaak net verkeerd voor ons. We hebben het geluk niet echt aan onze zijde gehad", vindt hij. "Stel dat we vier punten meer hadden gehad, sta je dus gewoon vijfde of zesde. Dan praten we nu heel anders."
Maar de situatie is niet anders en dus moet SV Poortugaal na de winterstop vechten tegen degradatie. "Er is werk aan de winkel, voor veel clubs. De verschillen zijn enorm klein, met een grote middenmoot. Ik denk dat het tot het einde spannend blijft, bovenin, maar ook zeker in de strijd tegen degradatie. Denk dat het wel eens op de laatste speeldag beslist kan worden." En natuurlijk hoopt Bijl dat zijn club de dans dan ontspringt. "Weet je, soms geniet ik echt als ik de ploeg zie spelen. Zit er echt veel voetbal in. Maar een week later kunnen we weer een draak van een wedstrijd spelen. En de tegenstander ook. Het niveau is prima, alleen stabiel zijn we nog niet. Dat moet absoluut beter."
SV Poortugaal is afgelopen zomer ontstaan door een fusie tussen Oude Maas en PSV Poortugaal. Dat gaat vaak gepaard met opstartproblemen. "Daar had ik me ook op ingesteld, maar eigenlijk heb ik het gevoel van twee kampen nooit gehad. In het team niet en in de kantine ook niet. Verrassend, maar wel heel fijn natuurlijk. Het is echt snel één vereniging geworden. Mensen gunnen elkaar alles." De hoofdmacht van SV Poortugaal hervat de competitie op zaterdag 19 januari met een uitwedstrijd tegen Westlandia, dat achtste staat met veertien punten.

Ouder & Kind café ook in 2019 open!

Foto: Kitty Loduvica Hiert

Wat als idee en concept begon, is uitgegroeid tot een succesvolle wekelijks terugkerende activiteit. Daniëlle de Veld en Jolanda van Doorn begonnen in november van 2018 met een activiteit voor ouders met kinderen genaamd 'Ouder & Kind café'. Het leek ze een goed idee om iets te organiseren waarbij ouders hun kinderen mee naartoe kunnen nemen zonder ergens aan vast te zitten. Geen lidmaatschap, geen verplichtingen, gewoon een kopje koffie drinken, jonge kinderen met elkaar laten spelen en met andere ouders kletsen. Iets heel vanzelfsprekends eigenlijk, helaas was dat tot voor kort in Hoogvliet niet te vinden. Juist doordat er weinig activiteiten georganiseerd worden, die ook geen wekelijkse basis hebben, lijken een groot aantal ouders met jonge kinderen moeite te hebben met contact te leggen. Dit was reden genoeg om het startschot te geven en iets leuks voor deze ouders en kinderen te realiseren. Na 5 weken een proef te hebben gedraaid, is er een kleine groep enthousiaste ouders en kinderen ontstaan die wekelijks aanwezig zijn en met veel plezier komen. Ouders geven aan dat dit precies is wat miste in Hoogvliet. Het is mooi om te zien dat Jolanda en Daniëlle inspelen op wat zij hoorden vanuit de omgeving en nu ook in 2019 wekelijks hun Ouder & Kind café mogen draaien!

Waarom een Ouder & Kind café?

Het is niet alleen dat er nog weinig activiteiten zijn, volgens Daniëlle zit er meer achter: "Allereerst zorgen voor een gezellige omgeving, waar ouders even kunnen ontspannen, met elkaar kunnen kletsen en ervaringen uit kunnen wisselen." geeft ze aan. Ook zijn er te weinig ruimtes waar je als ouder met een jong kind graag naartoe gaat. De ruimte zelf creëren voor deze ouders is dan ook een belangrijk element. Zo is er gekozen voor de Zevensprong omdat de theaterruimte zich enorm verleent om zich om te laten toveren tot een gezellig speelcafé. Daarnaast is er voldoende expertise voor ouders aanwezig waardoor ouders nooit met een vraag hoeven te blijven zitten en onderling kunnen ervaringen onder ouders onderling uitgewisseld worden. Ook wordt er rekening gehouden met aanvullende leuke activiteiten zoals peuterdans, muziek en zelfs zwemmen.

Ook in 2019 is het Ouder & Kind café weer open op woensdag tussen 10.30 en 11.30 uur waar ouders en kinderen samen kunnen verbinden! Foto: PR
Foto: Hans van Oosterhoudt
Foto: Kitty Loduvica

Een gezellige ruimte waar je even bij kunt komen

Wie zijn Danielle en Jolanda?

Daniëlle is pedagoog bij o.a. Super Family en heeft veel ervaring met activiteiten in het gezin, ze werkte eerder in Australië en Londen. Nu is ze werkzaam als pedagoog in gezinnen waarvan kinderen een Taalontwikkelingsstoornis hebben. Jolanda is werkzaam als sociaal makelaar en richt zich op de uitvoering van activiteiten met kinderen. Beiden vormen een fijne combinatie en sterk team om het Ouder & Kind café in 2019 tot een succes te maken!

Kennismakingsavond bij Badmintonclub Rhoon

De kennismakingsavond bij BCN Rhoon is bedoeld voor iedereen die wel eens een shuttletje zou willen slaan en nieuwsgierig is naar het verenigingsleven (Foto: Paul Schipper). Paul Schipper

BCN Rhoon is dé badmintonvereniging in de regio waar op recreatief niveau een shuttle geslagen kan worden. Op vrijdag 18 januari is het mogelijk bij BCN Rhoon kennis te maken van de badmintonsport.

Rhoon - Deze avond is bedoeld voor iedereen die wel eens een shuttletje zou willen slaan en nieuwsgierig is naar het verenigingsleven. "Het maakt niet uit of je geen ervaring hebt met het spelletje of al jaren lang badminton speelt. Leden van de vereniging zullen de deelnemers opvangen en de basisprincipes van badminton uitleggen. Uiteraard is er gelegenheid, als zij daar natuurlijk zin in hebben, om een wedstrijdje te spelen. En na het badmintonnen is er gelegenheid voor een drankje in de kantine", vertelt de secretaris van BCN. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Mensen die interesse hebben om aan de kennismakingsavond deel te nemen, kunnen zich per mail aanmelden via het e-mailadres bestuur@bcnrhoon.nl. "Maar last-minute besluiten langs te komen kan ook." De secretaris geeft aan dat wie 18 januari verhinderd is maar wel graag eens wil komen spelen, ook een afspraak kan maken voor een kennismaking via het genoemde e-mailadres. "We spreken dan een datum af en regelen een begeleider."

Wachten op C. Schulte

Foto: Joop van der Hor

Heeft u afgelopen week voor de Spijkenisserbrug staan wachten? Grote kans dat u heeft staan wachten op de onder Britse vlag varende LPG tanker Clamor Schulte met een laadvermogen van 9174 ton en grosstonnage van 8234 ton. Het 129 meter lange en 18 meter brede gevaarte is in 2002 van de helling gegleden. Stuur een eigen scheepsfoto naar: joopvanderhor@gmail.com en misschien uw foto binnenkort in de krant.

Directeur Einstein Lyceum te gast

Albrandswaard - In de eerste uitzending van 'Steevast op Zondag' in het nieuwe jaar op zondag 13 januari, is directeur van het Hoogvlietse Einstein Lyceum, Mirjam Berkhout te gast. In het tweede uur (13.00-14.00) praat radiopresentator Jan Jongerius met haar over het 40 jarig bestaan van het lyceum, de leervormen en de ieder jaar terugkerende open dagen. In het eerste uur (12.00-13.00) is er veel aandacht voor de regio actualiteit. Luister via kabel van Albrandswaard 99.0 Mhz,, in de ether FM.107.1 en www.rtvalbrandswaard.com.

Afvalscheiding Shell levert geld op

5000 euro voor KiKa

Foto: Foto:

Samen met Shell Pernis en Induserve hield afvalverwerker Renewi de afgelopen 9 weken een actie om meer afval te scheiden aan de bron. Door afval te sorteren en te recyclen tot nieuwe producten worden grondstoffen behouden en CO2-uitstoot gereduceerd.

Pernis - Tijdens de actie van Renewi zijn de medewerkers en aannemers van Shell Pernis erin geslaagd om 5823 kg papier en karton en 300 kg folie extra gescheiden in te zamelen.

Van dat afval worden weer nieuwe producten gemaakt. De hoeveelheden die de afgelopen 9 weken zijn ingezameld, zijn goed voor de productie van bijna 10.000 verhuisdozen en 6.000 herbruikbare plastic tassen.

Rien Schimmel van Stichting Kika: "Als je gezond bent, heb je 1000 wensen. Als je ziek bent, maar één." (Foto: Ernst Bode) Foto: Ernst Bode

5823 kg papier en karton en 300 kg folie extra gescheiden

Positieve aandacht

"Om extra positieve aandacht voor afval te creëren, hebben we een actie gehouden waarbij geld werd ingezameld voor een goed doel", vertelt René Snoodijk, Maintenance Manager Shell Pernis. "Per ingezamelde ton papier en karton stelde Shell 500 euro beschikbaar en per volle foliezak 100 euro. De inzet van de medewerkers droeg daardoor direct bij aan de opbrengst voor het goede doel, naast natuurlijk de positieve effecten voor het milieu."

Vijf keer meer

Tijdens de actie is gemiddeld drie keer meer papier en karton en wel vijf keer meer folie opgehaald door de afvalverwerker. "De gezamenlijke inspanningen van alle betrokken partijen, hebben de afgelopen weken zeer mooie resultaten opgeleverd", zegt Gijs Derks, Commercieel Directeur Renewi.

"Niet alleen helpen we Shell op deze manier waardevolle grondstoffen terug te brengen in de keten, maar bespaart Shell ook nog eens 1218 kg CO2. Dat is vergelijkbaar met de jaarlijkse opname van 60 bomen."

De medewerkers op het Shell Pernis-terrein konden tijdens de afvalscheidingscampagne zelf aangeven naar welk goed doel de opbrengst zou moeten gaan. Een grote meerderheid van de medewerkers stemde voor Stichting Kika.

33 / 36

Leer een aardig mondje Spaans spreken voor de zomervakantie.

Zaterdag
12 januari

13.15 Expo Oudheidkamer Tot en met 28 juni is de tentoonstelling, getiteld "Blik op de jaren zestig" te zien in de oudheidkamer Rhoon en Poortugaal, waarin in brede zin aandacht wordt geschonken aan de jaren '60. De toegang tot de Oudheidkamer is gratis. Oudheidkamer Rhoon Poortugaal, Dorpsstraat 27 27, 3171ee Poortugaal

Maandag
14 januari

Solex Foto: A. Bok, Oudheidkamer Rhoon en Poortugaal

10.00 Kennismaken met internet en e-mail met Klik Je bankzaken regelen, de krant lezen, een e-mail sturen, werk zoeken? je kunt steeds meer via de computer en het internet doen. Heb je nog weinig ervaring met de computer of het internet en wil je digitaal vaardiger worden? Klik&Tik is een oefenprogramma dat via filmpjes stap voor stap uitlegt hoe de pc en internet werken, hoe je formulieren invult en websites leest. In Bibliotheek Hoogvliet kun je, vanaf 7 januari, iedere maandag instromen, er zijn 8 plaatsen. Tijd: maandag van 10.00 tot 12.00 uur Kosten: basis- of plus pas Bibliotheek of lid van Seniorweb: € 7,50 per drie lessen, geen lid: € 10,00 per 3 lessen. Let op je kunt alleen pinnen! Bibliotheek Hoogvliet Rijkeplein 2 3191 VD Rotterdam 010-2816376.

Dinsdag
15 januari

10.30 Softe Fitness voor jong en ouder! Onder de professionele leiding van Chris de Korte wordt een speciale cursus Tai Chi en Qigong gegeven voor mensen die minder makkelijk bewegen. De les wordt gegeven iedere dinsdagmorgen van 10:30 -11:30, De Korte Sport- en Gezondheidsinstituut, Middenbaan Zuid 402, Hoogvliet.

15.45 Weerbaarheidstraining Bikkeltjes met lef Zelfvertrouwen krijgen en sterker in je schoenen staan, omgaan met teleurstellingen, houding, emoties, ontspannen In maart 2019 start de training voor 8-12 jarigen : Koele Bikkels Voor meer info: www.mirakel-kindercoaching.com. Gezondheidscentrum Portland - Mirakel Kindercoaching, Langstraat 11, 3162wc Portland.

Woensdag
16 januari

20.15 Aerobicsportschool Bigfun U kunt op de woensdag van 20.15 tot 21.15 uur een fatburningles volgen. De les wordt gegeven op moderne muziek en is toegankelijk voor alle leeftijden en is goed voor de conditie en de vetverbranding. Lessen worden gegeven in de Sportlaan 2 in Rhoon. Opgeven voor een gratis proefles kan via de site www.to-bigfun.nl of telefonisch via 0181785969. gymnastieklokaal, Sportlaan 1, 3161ts Rhoon.

Donderdag
17 januari

18.30 Verhalenhuis 1 van de 8; Natuur in Rhoon Op 17 januari schetsen ecoloog Niels Godijn en Linde Slikboer een beeld van de natuur in het Buijtenland van Rhoon, gezien door zowel verrekijker als vergrootglas. Hun verhaal beschrijft de weelde die het gebied gekend heeft, de toegeslagen teloorgang en het gestage herstel. U leert over weerbarstige natuur in een landschap dat zijn ziel verloor. Locatie: Zorgboerderij De Buytenhof, aanvang 18.30 uur. U geniet van een maaltijd bestaande uit een hoofdgerecht, nagerecht en koffie/thee en een boeiend verhaal. Kaarten á 20,00 euro zijn te koop via https://verhalenhuisalbrandswaard.nl/. Zorgboerderij De Buytenhof, Rijsdijk 98, 3161ew Rhoon

19.30 Spreekcursus Spaans Op donderdag 17 januari start een spreekcursus Spaans op locatie De Brinkhoeve - Kerkstraat 12 - Poortugaal. Er zijn nog plaatsen beschikbaar. Het is voor iedereen haalbaar om vóór de zomervakantie een aardig mondje Spaans te spreken. Info op www.eurotaal.com Of bel Laurens 't Hart, 0653 317 615 of info@eurotaal.com.

Leven en overleven met Alzheimer

Het echtpaar Van der Pol al meer dan 50 jaar getrouwd. Trudie woont echter al 4 jaar in de Breede Vliet. Foto: Joop van der Hor Foto: Joop van der Hor

HOOGVLIET - Dementie is een verzamelnaam voor verschillende ziektes die de hersenen aantasten en waardoor iemand steeds verder achteruitgaat in functioneren. Er zijn meer dan 50 vormen. Alzheimer is daarvan de bekendste.

Door de gangen doolt een oud zeskamper

'Mensen met dementie zijn ontredderde mensen. Alles wat vertrouwd was is hun vreemd geworden, elke oriëntatie, elk houvast is verdwenen. Partners en familie van dementerende staan er vaak alleen voor en stuiten te vaak op een muur van onbegrip nadat zij eerst zelf dat proces hebben moeten doormaken' zo beschrijft journaliste Tine Slosse de ziekte in haar boek 'Het sneeuwt in mijn hoofd'. John van de Pol begrijpt exact wat van Slosse, wiens moeder zelf door deze ongeneeslijke ziekte werd getroffen, daarmee bedoelt. Al vier jaar lang bezoekt hij elke dag zijn innig geliefde. Recent waren ze 50 jaar getrouwd. John zit uren met haar kleine vingertjes in zijn grote hand, lakt haar nagels en zorgt ervoor dat ze op tijd naar de kapper gaat. Net als lotgenoot John van de Broek wiens vrouw Bep ook al 1,5 jaar in een rolstoel 'niets zit te zijn'. Allebei zijn ze het erover eens dat het voor hun heel normaal is om hun zieke vrouw tot aan de laatste dag te bezoeken en te verzorgen. Waar Pol zegt daar niet aan te moeten denken is Broek pragmatischer ingesteld over euthanasie. 'Ik zou er nu wel vrede mee hebben'. Met hun vrouwen is daar nooit over gesproken, daarvoor overviel de ziekte hen te snel. Van de Pol: "Trudie's schoonmoeder is overleden aan alzheimer. Maar er was toen nog zo weinig over die rot ziekte bekend. Toen Trudie echt van alles begon te vergeten zijn we naar de huisarts gegaan voor een verwijzing naar een neuroloog. Maar de dokter vond dat niet nodig want als je ouder wordt vergeet je allemaal wel iets. Er volgde een periode van onbegrip. Ik kon niet met de situatie omgaan en daaruit ontstond soms boosheid en woede, daar schaam ik mij nu heel erg voor. De ziekte heeft ons hele gezin getroffen. Inmiddels heb ik de rust hervonden en kan ik Trudie met de liefde die zij nodig heeft aandacht en verzorging bieden. Ik hoop alleen niet dat ik eerder dood ga. Wie zorgt er dan iedere dag voor mijn lieve meissie?" Beide 'Sjonnies' hebben overigens het volste vertrouwen in het verplegend en verzorgend personeel. "Er lopen echte engelen tussen, die verdienen alle lof" laat de gepensioneerde beroepsmilitair weten. Bij het verlaten van het verzorgingshuis ontwaar ik een dolende man in een wit klassiek streepjescolbert, te netjes voor een patiënt? Ik herken hem en spreek hem aan. "Dag E. Hoe is het met jou? "De holle blik in zijn ogen is dezelfde als die van Trudie en Bep. Mijn sportmaatje van vroeger heeft alzheimer. Het kan ons allemaal zomaar overkomen. Vragen? Alzheimertelefoon (7 dagen per week): 0800 - 5088

John van de Broek en John van de Pol ondervinden veel steun aan elkaar. Hun beider vrouwen lijden aan een ernstig vorm van alzheimer. Maar ondanks is er ook tijd voor leuke momenten. Foto: Joop van der Hor Foto: Joop van der Hor
Foto: Persgroep