De Bevelander

8 november 2017

De Bevelander 8 november 2017                        Worstelen in de wilgen

Foto: Johan van der Heijden

Wilhelminadorp - Afgelopen weekend werd er, tijdens natuurwerkdag, weer hard gewerkt aan het behoud en herstel van natuur en landschap. Aan de Oude Veerweg in Wilhelminadorp werkten ouders en kinderen zich in het zweet om om wilgen te knotten. Het was soms een heel geworstel met de dikke takken. De scouts van de Hertog van Beijeren Gosagroep uit Goes stonden in de kruin om alle takken weg te zagen of te knippen. Uiteraard werd de fanatiekelingen goed voorzien van koffie limonade en een bolus.
FOTO: Johan van der Heijden

Avondje Annie M.G. Schmidt in Kapelle

kapelle - Wie kent de overbekende personages uit de boeken van Annie M.G. Schmidt niet? Het laatste weekend van september is de nieuwe musical 'Was Getekend, Annie M.G. Schmidt' in première gegaan. Helaas is het niet voor iedereen mogelijk om deze musical te bezoeken, maar er is ook dichtbij 'Een avondje Annie'. Op zaterdag 18 november om 20.00 uur verzorgen het Harmonieorkest van muziekvereniging 'Ons Genoegen', het Tiener- en Kinderkoor van de Zeeuwse Muziekschool en Ans en Inge Schilders een familievoorstelling met alle bekende liedjes uit het oeuvre van Annie M.G. Schmidt in Dorpshuis De Vroone in Kapelle. Entree is 7,50 euro. Kaartverkoop aan de kassa en via:

www.ogkapelle.nl

In een regen van confetti openden Han Busker (l) en Jo-Annes de Bat het nieuwe Vakbondshuis FNV Goes.(foto Leon Janssens) Foto: Leon Janssens

opening Nieuw vakbondshuis

Foto: Marit Jansen van Galen
Foto: Marit Jansen van Galen
Elke Vierveijzer zingt Maarten van Roozendaal Foto: Elke Vierveijzer - persfoto
.Cees Pieterse en voorzitter Pim Lubbers bladeren door de 25-jarige geschiedenis van Schutterij Ravenstein (foto Leon Janssens) Foto: Leon Janssens

Passie voor Peeland van Colinda en Erik: de molen

Passie voor Peeland Colinda en Erik Meulman (foto Leon Janssens)

Molen De Onderneming in Wissenkerke heeft met de familie Meulman een nieuwe eigenaar. Vader Erik, moeder Colinda, dochter Gabriëlla en schoonzoon Kristan zijn sinds half september neergestreken in de Ooststraat. “We gaan er in de toekomst weer gewoon mee malen, met molen De Onderneming. Er moet nu eerst nog een wiek gerepareerd worden”, laat Erik weten.

Hoe kom je hier terecht? "Mijn dochter woonde in Almere en Colinda en ik hadden vijf jaar een schapenboerderij in Zweden. De laatste twee jaar woonden wij in Friesland in Boijl. Molens heb ik altijd interessant gevonden. Als klein jochie was ik er al door geboeid en was er altijd mee bezig. Terug uit Zweden zochten we in Nederland naar een huis met een stuk grond erbij. Hier was dat, mét een molen. Een molen is het Hollands beeldmerk bij uitstek. Mooier kon eigenlijk niet en we zijn voor de molen gevallen. Niet alleen voor de molen, maar ook voor onze eigen ideeën.” Erik, Gabriëlla en Kristan gaan de molen runnen en Colinda ontfermt zich over de dieren, paarde, ganzen, kippen en kalkoenen. “Naar Zeeland, naar Noord-Beveland, dat vond ik prima. Wat een verademing, eindelijk de ruimte”, zegt Colinda,”De rust sprak ook Gabriëlla en Kristan erg aan. Ze woonden in Almere, in het begin een rustige stad, maar ondertussen een drukke stad. Ze waren op zoek naar rust en een vriendelijke omgeving.” Molen De Onderneming stond op Funda te koop en de Meulemansen gingen kijken en waren snel rond. “Taxatie, bouwkundige keuring, handtekening en toen waren wij molenaar”, stelt Erik vast, “We willen rondleidingen gaan verzorgen, graan malen, zeker voor in de eigen winkel. Mensen komen nu al voor eieren en dan ook voor meel. We kunnen ook voor bakkers malen.

Daarnaast verkopen we diervoeder en willen gaan beginnen met oud Hollands snoep en Zeeuwse babbelaars.” Erik en Colinda houden allebei van de natuur en hebben al ontdekt dat op Peeland de natuur mooi en rustig is. “Je ziet de fazanthanen achter elkaar rennen, als kemphanen over de weg. Prachtig om dat te zien”, zegt Erik, “Typisch is dat hier ook jonge mensen met kinderen blijven wonen. In Friesland zag je die juist uit de dorpen weg.”De Oosterschelde vindt Erik prachtig, zulk helder, fris water. “Heel wat anders dan het troebele Markermeer waar ik vlakbij woonde."

Nieuw Vakbondshuis FNV geopend

'Een mooie plek'

In een regen van confetti openden Han Busker (l) en Jo-Annes de Bat het nieuwe Vakbondshuis FNV Goes.(foto Leon Janssens)

Met een ferme ruk aan een spandoek waarop “FNV Vakbondshuis Goes 2017” was de officiële opening door voorzitter Han Busker van de FNV en Staten van Zeeland gedeputeerde Jo-Annes de Bat een feit. In zijn openingswoord zei Busker: “Ik ben blij dat we nu op zo een mooie plek zitten. Voor iedereen goed bereikbaar en heel toegankelijk.“

goes - Het is een van de 35 vakbondshuizen in het land waarmee de FNV op lokaal niveau zichtbaar en herkenbaar aanwezig wil zijn. De FNV wil op de plek zijn waar mensen wonen, werken en leven. ”En dat we ter plekke weerwerk organiseren tegen allerlei ontwikkelingen die voor werknemers en de maatschappij ongunstig zijn. Denk aan de flexibilisering van de arbeid, waardoor steeds minder mensen zekerheid hebben over hun werk/inkomen.

Foto: Persgroep
Foto: -

Het is belangrijk dat de FNV
lokaal sterk aanwezig is

Bezwaarschriften

Daarnaast ook de ontwikkelingen in de WMO waarbij mensen niet de juiste zorg krijgen helpt de FNV ze met bezwaarschriften. Het is bovendien belangrijk dat de FNV, lokaal sterk aanwezig is nu veel taken van het rijk bij de gemeenten terecht zijn gekomen”, laat Els Westdijk, bestuurder lokaal/regionaal FNV weten. De FNV is sinds juli bezig geweest met de verbouwing van het vakbondshuis aan de Wulfaertstraat 5 in Goes.

Thuisfront

Werkplekken, vergader- en gespreksruimtes staan ter beschikking van kaderleden die actief zijn in een bedrijfsledengroep, ondernemingsraad, individuele dienstverlening, voor grensarbeiders, het lokaal netwerk of het invullen van de jaarlijkse belastingaangifte. Belastingservice FNV heeft hier haar thuisfront. Maar bovenal is het vakbondshuis een laagdrempelige plek, waar actieve FNV-leden tijdens spreekuren over werk inkomen of zorg met of zonder afspraak mensen met vragen of problemen met raad en daad bijstaan.

De locatie mag dan vernieuwd zijn, leden en geïnteresseerden kunnen als vanouds rekenen op de prima service en dienstverlening van de grootste vakbond van Nederland.

COLOFON DE BEVELANDER

Foto: -

Advertentieverkoop en media-advies
E advertising.zeeland@persgroep.nl
T 06 - 20 54 14 55

Familieberichten
E familieberichten@persgroep.nl
T (088)-013 99 99


Zelf een familiebericht opgeven kan via de website
www.familieberichtenonline.nl

Foto: Frank Husslage

Rubrieksadvertenties
E advertising.sales@persgroep.nl
T (088) 013 99 99

Bezorgklachten
Is de krant niet bezorgd? meld het via
www.de-bevelander.nl/service
T 088-05 61 595

Kantooradres
Edisonweg 37E
4382 NV Vlissingen
Redactie
Frank Husslage (eindredacteur), Carrie Frederiks, Leon Janssens, John de Kok, Rachel van Westen, Johan van der Heijden (fotograaf)

Persberichten
E redactie.bevelander@
persgroep.nl
T (088) 013 69 21

Clustermanager
Ruud Spoor

Commercieel directeur
Tessa van Waarde

Algemene voorwaarden
en overige informatie

www.persgroep.nl/adverteren

De Bevelander is een uitgave van de Persgroep Nederland bv
Aangeboden kopij kan zowel worden geplaatst in de gedrukte als digitale uitgaven van Persgroep Nederland bv
Druk
De Persgroep Nederland

Volg ons ook op:
Facebook/DeBevelander

Website

de-bevelander.nl

Zeeuwse Boekenprijs voor 'Selma'

Carolijn Visser beduusd en verrast

Foto: Hans van Oosterhoudt

In ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland werden zaterdagavond de prijzen van de Zeeuwse Boekenprijs 2017 uitgereikt. Na een welluidend juryrapport ontving Carolijn Visser de Boekenprijs voor haar boek 'Selma'. Het verhaal beschrijft het leven van een Joodse vrouw die met haar Chinese man vluchtte voor de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog maar in China slachtoffer werd van de Maoïstische heilstaat.

Middelburg - Enigszins beduusd maar verrast nam Carolijn Visser haar prijs in ontvangst nadat zij vorige week al de Libris Geschiedenis Prijs won voor het beste historische boek van 2017. Visser kon het boek schrijven na jarenlang onderzoek en gesprekken met familieleden van Selma Vos.

NIEUW!! Foto: Conny den Heijer
Commissaris van de Koning Han Polman overhandigde winnares Carolijn Visser de Zeeuwse Boekenprijs 2017 voor haar boek 'Selma'. Foto: Conny den Heijer Foto: Conny den Heijer

zeeuwse boekenprijs spannend tot het einde

Publieksprijs

De PZC Publieksprijs ging naar Frans Meijaard voor zijn boek 'Aaahn dek', over tien jaar vrouwenvoetbal bij VV IJzendijke. Helaas was het dameselftal niet in tenue aanwezig. Eva Cosee van uitgeverij Cossee ontving de prijs van de Zeeuwse Boekhandels voor haar inzet voor het Zeeuwse boek. Ook Dick Anbeek, voormalig eigenaar van De Drvkkerij in Middelburg werd vereerd met een Lifetime Achievement Award voor al het werk wat hij verzet heeft. En volgens Margreet de Haan, beste boekverkoper van Nederland, "Di(c)k verdiend."

Accolades

Na een kort intermezzo van Freek de Jonge, die naar eigen zeggen als een speer naar Rilland moest "want er zijn te weinig oplaadpunten in Middelburg en in Rilland sluiten ze om half elf", werd overgegaan tot de uitreiking van de Accolades: kleinere prijzen in de vorm van een tegel, gemaakt door Eva Crebolder. Deze gingen naar 'In het museum' van Joost van Driel voor het beste debuut, de 'Lexicon Bijbels Grieks' van Johan Murre voor de beste wetenschappelijke uitgave en naar Uitgeverij Verloren voor de best uitgegeven boeken 'Reislustige Zeeuwse regenten' en 'Turbulente tijden'.

Genomineerden

De lijst waar op gestemd kon worden bestond dit jaar uit zes schrijvers in plaats van vijf. De verklaring hiervoor was duidelijk: twee schrijvers eindigden op dezelfde plaats na telling van de stemmen. Naast Carolijn Visser waren Joep Bremmers genomineerd voor 'Alle gedichten van Hans Verhagen', Wim Hofman voor 'Bramen plukken', Jan Vantoortelboom voor 'De drager', Lo van Driel voor 'Een getekend leven - Reimond Kimpe' en 'De weergekeerde bloem' van Wessel te Gussinklo.

Blauw Geruite Ziel

Gerard van der Hoeven, schrijver en verslaggever voor deze krant, stond met zijn boek Blauw Geruite Ziel ook in de longlist voor de Zeeuwse Boekenprijs. Helaas viel hij niet in de prijzen maar teleurgesteld is hij niet. "Ik kan er goed mee leven en gun het mijn collega's van harte", zegt van der Hoeven, "Mijn boek is een bundel van verzamelde verhalen die eigenlijk niet te vergelijken valt met de titels die nu hebben gewonnen. Neemt niet weg dat het een bijzonder spannende avond was en ik genoten heb. Het is leuk om elkaar na afloop weer even tegen te komen en het glas te heffen met de winnaars"

Mandolineorkest

KRUININGEN - Mandolineorkest Excelsior geeft op zaterdag 11 november om 20.00 uur een concert in de Johanneskerk in Kruiningen. Dit concert staat dit jaar in het teken van het jubileum van dirigent Cor Roozendaal die 10 jaar Excelsior dirigeert en 25 jaar de zustervereniging O.N.I uit Schiedam. Ter gelegenheid hiervan zijn beide orkesten samengevoegd. Voor de swing is trombonist Yavin Groenewegen uitgenodigd. Yavin is afgestudeerd aan Codarts Hogeschool voor de Kunsten als jazzmusicus. Hij is docent groot koper en heeft een eigen band en jazzkwartet en speelde enkele malen op het North Sea Jazz Festival. Op het programma staan onder andere enkele nummers van George Gershwin waarin hij met de nodige improvisaties en gevoel voor show zal soleren op de trombone. Als klassieke tegenhanger vertolkt organist Martijn Borsje op virtuoze wijze het Konzert für Orgel met Mandolineorkest van componist Giordani (1790); een klassiek werk waarin het Van Vulpen-orgel in de Johanneskerk uitstekend tot zijn recht komt. De entree voor dit concert bedraagt 7,50 euro inclusief consumptie. Kinderen tot en met 12 jaar gratis.

Kunstproject

's-Gravenpolder - In het dorpshuis van 's-Gravenpolder zal op 8 november een afsluitavond plaatsvinden van het kunstproject 700 jaar 's-Gravenpolder. Het is de laatste van een reeks van negen bijeenkomsten waar inwoners van 's-Gravenpolder actief bij kunnen dragen aan de realisatie van een kunstwerk voor het dorp door het maken van een persoonlijk tegeltje. Het kunstwerk zal bestaan uit ongeveer negenhonderd unieke handgemaakte tegels die samen een gestileerde boom gaan vormen en staat in het teken van het zevenhonderdjarig bestaan van 's-Gravenpolder. Het thema tijd is dan ook het uitgangspunt voor de symboliek die in het kunstwerk tot uitdrukking wordt gebracht.

Jan en Jopie Minnaard

De afsluitavond zal worden opgeluisterd door Jan en Jopie Minnaard, die in Zeeuws dialect het verleden van Zeeland tot leven wekken. Hans de Win, bedenker van het project, zal terugblikken op het project tot nu toe en zal uitleg geven over wat er nog moet gebeuren voordat het kunstwerk eind dit jaar definitief de gevel van het dorpshuis zal gaan sieren. Daarnaast zal er deze avond voor de laatste maal de mogelijkheid geboden worden aan de inwoners om een tegel te maken. Iedereen is welkom, natuurlijk ook de mensen die al een tegel hebben gemaakt. De avond begint om 19.30 uur in het dorpshuis van 's-Gravenpolder. Hans de Win werkt in dit project samen met een bewonerswerkgroep. De officiële opening van het kunstwerk vindt plaats in 2018.

Poes houdt van ruimte en van muizen

Poes is een echte buitenkat, bij goed weer zit ze daar de hele dag als ze de kans krijgt.

Ze was in het appartement waar de baasjes twee jaar terug naar verhuisden dan ook helemaal niet gelukkig, want Poes heeft de ruimte nodig, de buitenlucht en de muizen (die ze met huid en haar verslindt).

Interesse? Neem contact op met Dierenasiel De Bevelanden, Westhavendijk 140 n Goes via 0113-212473 of kijk op www.dierenasielgoes.nl

markt

Foto: Rachel van Westen

GOES - Zaterdag 11 november wordt er bij het Leger des Heils, Leliestraat 24 te Goes een rommelmarkt gehouden. Tevens wordt de jaarlijkse kerstmarkt geopend. Vanaf 10.00 uur tot 13.00 uur bent u van harte welkom. De kledingwinkel is ook geopend.

Foto: Persgroep

Fraude

Foto: -

Fraude, op slinkse wijze bedrog plegen in eigen voordeel. In de fraudezaak van een ambtenaar in Goes ging deze zeer geraffineerd te werk. In vijf jaar werd daar zeker voor 268.000 euro achterovergedrukt. De rechtbank tilde er zeer zwaar aan dat de bewuste ambtenaar misbruik had gemaakt van haar positie want door deze fraude werd een kwetsbare groep getroffen, die ze juist moest helpen. De ambtenaar had als consulent schuldhulpverlening op allerlei manieren geld naar zichzelf toe gesluisd dat bedoeld was om mensen met schulden te helpen.

Op de sociale media werd
fors commentaar geleverd
op de rechtspraak en
op de gemeente

Met de kosten van 82.000 euro voor onderzoek naar fraude komt de schadepost op 350.000 euro uit. Dit bedrag terugbetalen en zes maanden celstraf was de eis van het Openbaar Ministerie. Van de rechtbank hoeft de vrouw echter niet terug te betalen. Ten eerste had de gemeente Goes de controle op fraude niet op orde want er was in een recent verleden (2011) ook fraude gepleegd. Nadien was de interne controle 'heel erg' verscherpt. Ergo: nog beter opletten. Ten tweede had Goes in deze niet voldoende bewezen dat alle onderzoekskosten die werden opgevoerd, ook echt zijn gemaakt. Op de sociale media werd fors commentaar geleverd op de rechtspraak en op de gemeente: 'Dus 268.000 euro achterover gedrukt voor zes maanden celstraf? Daar wil ik ook wel voor gaan zitten.' en 'Niks terug laten betalen en de gewone mens die een uitkering heeft wel pakken op alles wat maar kan. Eten bij familie en/of geld aannemen omdat men geen eten kan kopen, wordt wel bestraft met terugbetaling van uitkering.' Wat is rechtvaardigheid, wat is wijsheid? Keuze uit drie tegeltjeswijsheden: - de gelegenheid maakt de dief; - wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten; - eigen schuld, dikke bult. Wordt vervolgd.

Nieuwe auto's voor Allévo zorg- en dienstverlening

Allevo vernieuwde wagenpark bij Automotions Opel Goes

Vorige week dinsdag vond bij Automotions Opel in Goes de overdracht plaats van dertien nieuwe auto's, Opel Karl, aan Allévo zorg- en dienstverlening. Celine Houthuijs, communicatie & PR Allévo: "Hiermee bezoeken onze teams de cliënten voor thuiszorg. De teams, de berijders, konden zelf kiezen uit twee types en het is voor een periode van drie jaar de Opel Karl geworden." Automotions Opel zorgde voor een feestelijk tintje, koffie en gebak.

Foto: Hans van Oosterhoudt

Hoe ga jij om met lastig gedrag?

KAPELLE - Aanbod VerenigingsOntwikkeling (AVO) verzorgt woensdag 15 november van 19.30 tot 21.30 uur een bijeenkomst over 'Omgaan met lastig gedrag' in dorpshuis De Vroone, C.D. Vereekestraat 74 in Kapelle. De avond is bedoeld voor vrijwilligers die voor hun organisatie werken met verschillende soorten mensen en doelgroepen. Tijdens de bijeenkomst leren ze omgaan met lastige deelnemers van activiteiten. Dit is een initiatief van de gemeenten Kapelle, Borsele, Goes en Reimerswaal. Inschrijven kan tot 5 november via www.vrijwilligerspuntgoes.nl. De kosten zijn 5 euro.

Literaire en Muzikale Theatershow

baarland - In Galerie 88 aan de Oude Polderdijk 2 in Baarland wordt zondag 12 november om 15.00 uur een optreden gegeven door De Troubabrours met De Literaire en Muzikale Theatershow 'Een Frisse Wind'. De Troubabrours bestaat uit Frans Lodewijk zang en gitaar, Marcus Mulder zang en Marcel Vaandrager conferences en gedichten. Ze brengen een theatershow van tweemaal drie kwartier met daartussen een pauze. Het zijn conferences en gedichten van Marcel Vaandrager, waarna een lied volgt van Marcus Mulder en Frans Lodewijk. Marcus is geschoold zanger en Frans is gitarist/singer-songwriter. Reserveren via:

www.g-achttien88.nl

Nieuwe invulling Singelstraat gevraagd

Op de Goese Singelstraat, in de Gouden Driehoek, zouden veel meer gezellige activiteiten kunnen zijn. FOTO: Leon Janssens Foto: Leon Janssens

"Het is hier de Gouden Driehoek en dat verdient een forse opwaardering, een oppepper". legt Margriet Koeleman, bestuurslid en penningmeester van Historisch Museum De Bevelanden Goes, uit, "De Singelstraat en de Zusterstraat daar wordt nu vooral hard doorheen gefietst terwijl dat met een andere invulling heel anders zou kunnen zijn."

GOES - Maak van de Singelstraat en de Zusterstraat in de Goese binnenstad een volwaardig stadsplein. Dat is de kreet die vijf organisaties, gelegen in dat gebied, slaken. ,,Het is nu een stukje Goes waar mensen vooral hard doorheen fietsen. Wanneer er grote evenementen zijn zoals de Kerstmarkt, Goes Kinderstad of evenement in de Grote Kerk dan worden die straten wel optimaal benut. Dat moet toch het hele jaar door kunnen." De Stichting Grote Kerk, Historisch Museum de Bevelanden en VVV, Stichting Historisch Slot Oostende en centrum 't Westlicht schreven in een brief aan politiek Goes dat de Singelstraat en Zusterstraat 'kil en tochtig' zijn en dat ze geen gezellige uitstraling hebben. 'Het is niet prettig er te verblijven'. In de brief staat verder onder meer: "De laatste jaren is Goes, ook landelijk gezien, gestegen op de lijst van best presterende gemeenten. Om die positie te verwerven is veel werk verzet, maar het is wellicht nog lastiger om op die positie te blijven. De afgelopen tien jaar heeft de gemeente Goes ook al veel inspanningen geleverd om de binnenstad aantrekkelijker te maken. Echter, naar onze mening, moet een stad als Goes voortdurend blijven werken naar een nog beter imago en moet die stad niet alleen economisch aantrekkelijk blijven maar juist ook als woon- en verblijfplaats voor inwoners en bezoekers. De gemeente Goes beschikt over een aantal 'hot-spots' waar menige stad jaloers op zou zijn. We bedoelen hier de Grote Kerk, het Historisch Museum voor de Bevelanden (in de toekomst gecombineerd met een inspiratiepunt van het VVV) en het Slot Oostende. Ook wel genoemd 'De Gouden Driehoek" . Deze hotspots zijn van groot belang voor bezoekers van onze stad die geïnteresseerd zijn in historie". Het is een prachtig plein met de twee kerken aan weerszijde, het monumentale pand van het museum en aan de andere kant het gerestaureerde Slot Oostende. Een plein dat de aandacht waard is. "Er gebeurt zo weinig. Het zou wat meer uitnodigend, wat aantrekkelijker voor de mensen gemaakt moeten worden met comfortabele zitbankjes om die mooie gebouwen te bewonderen. Gewoon wat meer straatmeubilair. Dat je hier op doordeweekse dagen gezellig naar toe kunt komen. Een volgende stap zou kunnen zijn dat je in het plantsoentje rondom de Grote Kerk zou kunnen zitten, overigens een heerlijke zonnekant, en daar ook uitgebreide informatieborden plaatsen", aldus Margriet Koeleman,

"Daar zouden we graag met de gemeente Goes verder over praten." Het Museum krijgt overigens samen met de VVV een bredere entree met meer uitstraling.

Goes kort

Foto: Persgroep

Don Kosaken Chor Russland

Wolphaartsdijk - Het Don Kosaken Chor Russland bestaat uit 24 professionele zangers en is op internationale concertpodia een graag geziene gast. Met de gezangen van de Russisch-orthodoxe kerk en hun Slavische volksliederen symboliseren ze voor miljoenen mensen het oude Rusland. Naast het Koor zal het zeskoppige Instrumental Soloists Ensemble originele Russische volksinstrumenten bespelen en het koor begeleiden. De combinatie van de zang, begeleid door de authentieke Russische volksinstrumenten, staat garant voor een reis naar en door het muzikale Rusland van toen en nu. De Nederlander Marcel 'Nicolajevich' Verhoeff werd in 1993 benoemd tot chef-dirigent van het koor. Voor de 23ste keer in Nederland, gekoppeld aan de West-Europa tournee, nu met 'A Musical Journey To Russia'. De voorstelling is op zaterdag 18 november om 20.00 uur te zien in de Nicolauskerk in Wolphaartsdijk. Meer informatie over kaartverkoop en toegangsprijzen op de website:

www.impactentertainment.nl

Dag van de Dialoog

GOES - Donderdag 9 november bent u weer van harte welkom aan de dialoog-tafels. Gedurende de dag kunt u op verschillende locaties in de stad met elkaar in gesprek over dit altijd uitdagende en actuele thema. U heeft vast wel een bijzondere ervaring, die u durft te delen. Bijvoorbeeld met een redder in nood, een oude vriend, een verloren liefde of een spannende activiteit. In ieder geval doet onze kersverse waarnemend burgemeester, de heer Herman Klitsie, ook mee aan een (gezien zijn drukke agenda) 'speed dialoog'. Kortom: Durft u uw ervaring(en) te delen? Kom dan bijvoorbeeld naar het Anti Discriminatie Centrum, de Stadstuin Goes, De Kunstwei in Wolphaartsdijk, Boekhandel De Koperen Tuin of aan keukentafels in het centrum van Goes en in Kloetinge of doe mee aan een wandeldialoog. Kijk voor het volledige overzicht van de locaties met de begintijden van de gesprekken op de website:

www.goesindialoog.nl

Informatie over Hematon

GOES - Op donderdagavond 16 november vanaf 19.00 uur verzorgt Hematon in het Admiraal De Ruyterziekenhuis te Goes een informatieavond over Multipel Myeloom (MM), van 19.00 uur tot 21.20 uur, voor leden van Hematon, familieleden en geïnteresseerden. Hematon is de patiëntenorganisatie voor bloedkanker (multipel myeloom, ziekte van Waldenström en leukemie), lymfklierkanker, en stamceltransplantatie. Dr. Yavuz Bilgin, internist hematoloog, vertelt op deze avond wat de nieuwste ontwikkelingen zijn qua behandeling voor MM. Nicole Suijs vertelt over de lopende onderzoeken en Margreet Houmes vertelt over haar rol als verpleegkundig specialist. Daarnaast is er gelegenheid voor lotgenotencontact. Aanmelden via

www.hematon.nl

Carnaval begint met Elf-Elf bals

Dit weekend volop 11-11 carnavalsbals waarop de prinsen Carnaval en hun Raden van Elf, plus de carnavalsmotto’s 2018, bekend worden gemaakt. In ’s-Heerenhoek vanaf 21.00 uur verzamelen in De Geveltjes, 22.00 uur presentatie prins en gevolg en 23.11 uur bekendmaking motto. Bij café Baarends in Goes houdt Arti Carnaval vanaf 20.30 uur haar Elf-Elf Bal. Het nieuwe carnavalslied wordt gezongen en om 23.11 maakt de prins zijn opwachting. In Lewedorp worden zaterdag in café De Goede Verwachting om 21.00 uur jeugdprins, jeugdprinses en jeugdnar bekend gemaakt en om 23.11 uur het motto. Muziek van D.J. Roy. In Kwadendamme wordt zaterdag 18 november met een Hollandse Avond het Elf-Elf bal gehouden met optreden van Rob Ronalds en Lawine Boys en muziek van DJ Roy.

Phyllon is geboren!

Het is al een poosje geleden, maar Phyllon Fitsch werd op 18 september zes weken te vroeg geboren. Een trotse oma Anneke laat opgelucht weten dat Phyllon vorige week naar huis mocht. Oma Anneke en papa en mama Lionel Fitsch en Jacky Demmenie, van harte gefeliciteerd met dit mooie meisje!

10 / 32

Op zaterdag 11 november komt de Simon & Garfunkel Revival Band weer naar Zeeland! Dit keer naar De Stenge, Heinkenszand.

Donderdag
9 november

08.00 Dag van de Dialoog Gedurende de dag kunt u op verschillende locaties in de stad met elkaar in gesprek over dit altijd uitdagende en actuele thema. Kijk snel op www.goesindialoog.nl voor het volledige overzicht van de locaties met de begintijden van de gesprekken en reserveer een plek aan een dialoogtafel.

19.00 Tai Chi Chuan / Qi Gong Het regelmatig beoefenen van Tai-Chi Chuan is effectief voor het houden van een goed evenwicht en kan ook gezien worden als een Meditatie in beweging. TheWhiteCrane school verzorgt de lessen in Goes op dinsdag en donderdag bij Ballet Studio Free aan de Oude Vismarkt in het Centrum van Goes.
Meer informatie via thewhitecraneschool@gmail.com

Roel Praas en Palle Fuhr Jurgensen staan 11 november in de Maartenskerk in Baarland

Vrijdag
10 november

13.00 Expositie Ineke Otte Na presentaties in Milaan, Palm Beach en Parijs, is er nu weer een kans om in Goes het werk van Ineke Otte te zien. Kijk ook eens op www.inekeotte.com
Ineke Otte, 's Heer Elsdorpweg 39 in Goes.

20.00 Spiritualiteit van The Beatles. Presentatie bedoeld voor ieder die het geheim van The Beatles wil leren kennen. De lezing wordt gegeven door theoloog Bert Thönissen. De entree bedraagt 10 euro per persoon. Inschrijven via thonissen@kpnmail.nl
Centrum 't Westlicht, 7 Singelstraat Goes.

Zaterdag
11 november

10.00 Vogelbeurs de Vogelvrienden Goes
Heer Hendrikhuis, Te Werfstraat 18 in 's-Heer Hendrikskinderen

10.00 Rommel- en kerstmarkt Zaterdag. Vanaf 10.00 uur tot 13.00 uur bent u van harte welkom. De kledingwinkel is ook geopend.
Leger des Heils, Leliestraat 24 in Goes.

13.00 Bijeenkomst stomavereniging Thema-contactmiddag voor stomadragers, hun partners en overige belangstellenden. Er worden lezingen gehouden en er zijn verschillende leveranciers van stomahulpmiddelen aanwezig.
De Vroone, C.D. Vereekestraat 74 in Kapelle.

13.00 Expositie Ineke Otte Na presentaties in Milaan, Palm Beach en Parijs, is er nu weer een kans om in Goes het werk van Ineke Otte te zien.
Ineke Otte, 's Heer Elsdorpweg 39 in Goes.

20.00 Die Winterreise van Schubert, een liederencyclus op muziek gezet door Franz Schubert (1997 – 1828). Het concert begint om 20.00 en de toegang bedraagt 8 euro. In de pauze gratis thee of koffie. Kijk voor meer informatie op www.zeeuwsekerken.nl of www.baarland.com. Graag reserveren via 0113-639620 of baarland@zeeuwsekerken.nl.
Maartenskerk, 3 Slotstraat Baarland.

20.00 Mandolineorkest Dit concert staat dit jaar in het teken van het jubileum van dirigent Cor Roozendaal die tien jaar Excelsior dirigeert en 25 jaar de zustervereniging O.N.I uit Schiedam. Ter gelegenheid hiervan zijn beide orkesten samengevoegd. De entree voor dit concert bedraagt 7,50 euro inclusief consumptie. Kinderen tot en met 12 jaar gratis.
Johanneskerk, Burgemeester Elenbaasstraat 4 in Kruiningen.

20.15 Simon & Garfunkel Revival Band Van ballads als Scarborough Fair en The Sound Of Silence tot sneller werk als Mrs. Robinson en Cecilia: de Simon & Garfunkel Revival Band laat het tijdperk van die grote hits gloedvol herleven. Ook alle andere top songs als 'Bridge over troubled water', 'The Boxer' volgen in de volle 2 uren genieten.
Kijk voor meer informatie en het reserveren van kaarten op www.theatersaanzee.com
Dit concert is verplaatst naar zaterdag 11 november (was donderdag 9 november).
De Stenge, Stengeplein 1 in Heinkenszand.

Zondag
12 november

13.00 Expositie Ineke Otte Na presentaties in Milaan, Palm Beach en Parijs, is er nu weer een kans om in Goes het werk van Ineke Otte te zien.
Ineke Otte, 's Heer Elsdorpweg 39 in Goes.

Maandag
13 november

18.30 Chocolade en bonbons In Heinkenszand kun je op maandag 13 november van 18.30 tot 21.30 uur meedoen aan een workshop chocolade en bonbons maken. Aanmelden via www.volksuniversiteitzeeland.nl

20.00 Lezing Hoe staat het met de Clubrassen? Deze vraag staat centraal in de lezing van Jan de Jonge in het Fruitteeltmuseum aan de Annie M.G. Schmidtsingel 1 in Kapelle op maandag 13 november vanaf 20.00 uur. De avond is voor vrienden van de stichting gratis, voor overige belangstellenden is de toegang 5 euro.
Fruitteeltmuseum, Annie M.G.Schmidtsingel 1 in Kapelle.

Dinsdag
14 november

00.00 Het wonder van eenvoudige bewegingen op muziek Het verbeteren van de levenskwaliteit van ouderen, ook zij met dementie of Parkinson. Dat is het doel van de nieuwe Zeeuwse stichting Viefant. Onder het motto ‘Het wonder van eenvoudige bewegingen op muziek’ verzorgt Viefant in Zeeuwse zorgcentra en andere instellingen workshops biodanza.
Vanaf dinsdag 14 november is deze activiteit in het Goese zorgcentrum Ter Valcke, onder leiding van gediplomeerd biodanzadocente Loes van Langen. Meer informatie over Viefant op www.viefant.nl en op de Viefantfacebookpagina.

Ter Valcke Goes

09.00 open morgen basisschool basisschool kiezen voor jouw kind? Ouders die op zoek zijn naar een basisschool voor hun kind, zijn van harte welkom op de open morgen op basisschool De Wingerd. Deze is op dinsdag 14 november van 9.00 tot 10.30 uur. Samen met je kind rondkijken, sfeer proeven, vragen stellen en informatie inwinnen. Locatie: Hilleweg 3, 4464 JA Goes. Er kan ook een persoonlijke gesprek aanvragen. Meer info: www.gbsdewingerd.nl of de facebookpagina
de Wingerd, Hilleweg 3, 4464JA Goes

10.15 Bewust & ontspannen bewegen Gymnastiek voor volwassenen, voor iedereen die soepel en handig wil leren bewegen. Proefles is gratis.
Balletstudio Free, Oude Vismarkt 1, 4461ae Goes

19.00 Tai Chi Chuan / Qi Gong Wie over de wereld reist voor zaken of als toerist, heeft het vast één keer gezien. Bij dageraad, in een park of in een vrije ruimte, zie je een kleine groep Chinese mensen van middelbare leeftijd en ouder, die allen langzaam samen bewegen, met extreme gratie. Zij beoefenen Tai Chi Chuan.
Is het misschien een rituele dans? Of is het eerder een soort religieuze beoefening? Geen van deze. Tai Chi heeft een geweldige kwaliteit voor een lange levensduur en mind-body welzijn. Inderdaad, tegenwoordig wordt Tai-Chi vooral beschouwd als een soort zachte en harmonieuze dagelijkse gymnastiek voor midden-agers. Maar dit is slechts de oppervlakkige laag. De diepere activiteit ligt van binnen. Het verterkt de pezen, de longen, het methabolisme en heeft betrekking op de relatie tussen lichaam en geest. Het regelmatig beoefenen van Tai-Chi Chuan is effectief voor het houden van een goed evenwicht en kan ook gezien worden als een Meditatie in beweging. TheWhiteCrane school verzorgt de lessen in Goes op dinsdag en donderdag bij Ballet Studio Free aan de Oude Vismarkt in het Centrum van Goes
Informatie thewhitecraneschool@gmail.com
Balletstudio Free, Oude Vismarkt 1, 4461ae Goes

Donderdag
16 november

19.00 Tai Chi Chuan / Qi Gong Wie over de wereld reist voor zaken of als toerist, heeft het vast één keer gezien. Bij dageraad, in een park of in een vrije ruimte, zie je een kleine groep Chinese mensen van middelbare leeftijd en ouder, die allen langzaam samen bewegen, met extreme gratie. Zij beoefenen Tai Chi Chuan.
Is het misschien een rituele dans? Of is het eerder een soort religieuze beoefening? Geen van deze. Tai Chi heeft een geweldige kwaliteit voor een lange levensduur en mind-body welzijn. Inderdaad, tegenwoordig wordt Tai-Chi vooral beschouwd als een soort zachte en harmonieuze dagelijkse gymnastiek voor midden-agers. Maar dit is slechts de oppervlakkige laag. De diepere activiteit ligt van binnen. Het verterkt de pezen, de longen, het methabolisme en heeft betrekking op de relatie tussen lichaam en geest. Het regelmatig beoefenen van Tai-Chi Chuan is effectief voor het houden van een goed evenwicht en kan ook gezien worden als een Meditatie in beweging. TheWhiteCrane school verzorgt de lessen in Goes op dinsdag en donderdag bij Ballet Studio Free aan de Oude Vismarkt in het Centrum van Goes
Informatie thewhitecraneschool@gmail.com
Balletstudio Free, Oude Vismarkt 1, 4461ae Goes

19.00 Door de Tunnel? Mij niet gezien! Herken je jezelf in bovenstaande zin? Op donderdagavond 16 november organiseren vier PRI-therapeuten in Zeeland een workshop om kennis te maken met een vernieuwende methodiek om van “tunnelvrees” af te komen.
Past Reality Integration blijkt een zeer effectieve methode om u te verlossen van uw angstklachten! Zou u hier graag meer over willen weten en bent u geïnteresseerd hoe dit eruit kan zien, meld u dan aan. Er zal ook iemand aanwezig zijn die zal vertellen hoe zij met behulp van deze therapie van haar angst afgekomen is.
Er is plaats voor maximaal 20 deelnemers. Dus meld u aan via tunnelvrees@gmail.com en voor meer informatie over PRI zie prionline.nl
Adres workshop; Hotel Terminus, Stationsplein 1, 4461 HP in Goes.
De workshop is van 19 uur tot 21:30 uur. Entree 5 euro per persoon.

19.30 Light Graffiti Light Graffiti is fotografie in een hip jasje. Je ‘vangt’ bewegend licht en jij zorgt ervoor dat het licht beweegt. Met verschillende lampen teken je in de lucht en maak je vervolgens de meest waanzinnige graffiti foto’s. Leuk om bijvoorbeeld je Instagram mee te pimpen!
De workshop vindt donderdag 16 november van 19.30 tot 21.00 uur plaats in het Jeugdcentrum Goese Polder, Josephlunslaan 15 in Goes. Ben je 12 jaar of ouder en ben je nieuwsgierig wat voor moois jij kunt maken? Meld je dan snel en gratis aan!
Meer informatie en aanmelden: SMWO, Erik Meinderts, e.meinderts@smwo.nl
Kijk ook eens op www.maxmusic.nl/nl/ workshops/light-graffiti-work­shop-jongeren
Jeugdcentrum Goese Polder, Joseph Lunslaan 15, 4463CV Goes

Vrijdag
17 november

13.00 Expositie Ineke Otte Na presentaties in Milaan, Palm Beach en Parijs, is er nu weer een kans om in Goes het werk van Ineke Otte te zien.
Je kunt weer genieten van nieuwe collecties sieraden, nieuwe zijden sjaals, shirts, 3D-printing producten, tafels, lampen, beelden, multiples, glasobjecten en buitenbeelden. De kleurrijke natuur is de grote inspiratiebron voor haar werk.
Meer over haar werk via www.inekeotte.com
Ineke Otte, 's Heer Elsdorpweg 39 Goes

Zaterdag
18 november

13.00 Expositie Ineke Otte Na presentaties in Milaan, Palm Beach en Parijs, is er nu weer een kans om in Goes het werk van Ineke Otte te zien.
Je kunt weer genieten van nieuwe collecties sieraden, nieuwe zijden sjaals, shirts, 3D-printing producten, tafels, lampen, beelden, multiples, glasobjecten en buitenbeelden. De kleurrijke natuur is de grote inspiratiebron voor haar werk.
Meer over haar werk via www.inekeotte.com
Ineke Otte, 's Heer Elsdorpweg 39 Goes

14.00 Sinterklaasintocht Colijnsplaat Zaterdag 18 november om 14.00 uur zal Sint en zijn Pieten aankomen in de haven van Colijnsplaat.
Samen met de muziek lopen we richting dorpshuis de brug, waar nog een gezellige bijeenkomst is voor alle belangstellenden

19.00 Topfolk naar Rilland Zaterdag 18 november om 20.15 uur komen de legendarische Fureys uit Ierland naar Luctor et Emergo te Rilland. The Fureys staan garant voor een heerlijke muziek avond.
Al bijna veertig jaar toert folkgroep The Fureys over de wereld. Van Carnegie Hall in New York en de Royal Albert Hall in Londen tot in het kleinste dorpszaaltje van Australië en thuisland Ierland. Eén van de oudste en populairste Ierse folkgroepen bezorgt liefhebbers van deze muziek de avond van hun leven. Ook dit jaar spelen en zingen ze weer in meer dan honderd concerten de sterren van de hemel. Nederland kan op achttien plaatsen van 2 tot en met 19 november genieten van hun goudeerlijke muziek. De liefde voor het eiland van Sint Patrick en de shamrock, het groene klaverblad, spat ervan af.
Samen met de inmiddels gestopte Dubliners behoren The Fureys tot de absolute wereldtop. Als Buskers trokken vader Ted Furey en zijn zonen Finbar, George, Eddy en Paul in de jaren zeventig door Europa. Later sloot Davey Arthur zich bij hen aan. Tegenwoordig vormen Eddie en George de kern van de groep. Zij zingen alle songs en spelen daarbij gitaar, mandoline, banjo en bodran. Doorgewinterde kroegmuzikanten Camillus Hiney (accordeon en fluit), Tony Murray (bas) en Pio Ryan (mandoline en banjo) maken het vijftal compleet.
De lange, muzikale carrière van The Fureys is vastgelegd op 54 cd’s. Classics daarop zijn When you are sweet sixteen, The green fields of France, The old man, Steal away, Goodnight Irene, The lonesome boatman en The red rose café. Naast de snelle jigs en reels zijn het vooral de emotionele love & sad songs die het publiek zo aanspreken.
Een concert van The Fureys zul je niet snel vergeten. Het is muziek met een lach en een traan. Wie na afloop niet vrolijk naar huis gaat moet de volgende dag echt hulp gaan zoeken.
Reserveren van kaarten via www.podiumreimerswaal.nl
Luctor et Emergo, Hoofdweg 45, 4411ap Rilland

Zondag
19 november

13.00 Expositie Ineke Otte Na presentaties in Milaan, Palm Beach en Parijs, is er nu weer een kans om in Goes het werk van Ineke Otte te zien.
Je kunt weer genieten van nieuwe collecties sieraden, nieuwe zijden sjaals, shirts, 3D-printing producten, tafels, lampen, beelden, multiples, glasobjecten en buitenbeelden. De kleurrijke natuur is de grote inspiratiebron voor haar werk.
Meer over haar werk via www.inekeotte.com
Ineke Otte, 's Heer Elsdorpweg 39 Goes

Elke Vierveijzer weer in Rilland

Foto: Persgroep

RILLAND - Elke Vierveijzer komt voor de derde keer naar Podium Reimerswaal in Theater Luctor et Emergo. Dit keer op vrijdag 10 november met haar programma 'Om te janken zo mooi'. Ze zingt nummers van Maarten van Roozendaal met aan de vleugel Michiel Wetzer.

Een 'liedje' is een deuntje dat vervliegt. Maar een 'lied' kerft zich voor altijd in je huid. Elke Vierveijzer zingt een selectie uit de mooiste liederen van een man die de kunst van het lied als geen ander verstond: Maarten van Roozendaal. Niet om te vervangen, maar om de liederen, zoals hij die zelf selecteerde vlak voor zijn dood, levend te houden. Van 'Alsof er niets is gebeurd' tot 'Het te late einde' en van 'Mooi' tot 'Red mij niet'.

Elke Vierveijzer zingt Maarten van Roozendaal Foto: Elke Vierveijzer - persfoto

Elke Vierveijzer studeerde af aan de Koningstheateracademie en was finalist van het Amsterdams Kleinkunst Festival 2015. De afstudeercommissie noemde haar "een jaloersmakend talent". Ze vertolkt de liederen van één van de beste liedauteurs, zangers en componisten die Nederland heeft gekend. "Mooi, mooi. Om te janken zo mooi!" Een genot om naar te luisteren! Elke won - geheel terecht - samen met haar pianist de Rabo Publieksprijs op 27 oktober voor hun 'Ode aan Maarten van Roozendaal'.

'Om te janken zo mooi'

Vrijdag 10 november om 20.00 uur, Luctor et Emergo, Rilland

Meer informatie: www.elkevierveijzer.nl

Kaarten voor deze voorstelling en andere kunt u reserveren via:

www.podiumreimerswaal.nl

Alice, dans voor de jeugd

Jeugddansgezelschap De Stilte is een uniek gezelschap binnen het Nederlandse jeugdtheater, niet in de minste plaats om de voorstellingen van een tot de verbeelding sprekende danstaal en eenvoud. Voorafgaand aan de voorstelling vindt er een kort programma plaats door regionale danstalenten onder de titel Dansdroom Zeeland. Jongeren tussen de 8 en 12 jaar hebben samen met de dansers van De Stilte in vier repetitiedagen toegewerkt naar een korte voorstelling.

Foto: Hans Gerritsen

GOES - Net als in het boek begint de voorstelling Alice van Jeugddansgezelschap De Stilte met het boottochtje op de Theems van Lewis Carroll met de drie zusjes Liddell. Wat er daarna gebeurt? De schrijver verandert in een konijn en de achtervolging op hem, brengt de zusjes om beurten in een wonderlijke wereld van slaap en droom.

De muis, de rups en de kat dringen zich ieder op hun eigen wijze op aan Alice. Als de zusjes de rol van koningin hebben bemachtigd, weten ze de schrijver te ontmaskeren en aan de waanzin van de droom te ontsnappen.

De voorstelling is geschikt voor iedereen vanaf 6 jaar.

Breda is de thuisbasis van De Stilte van waaruit ze nationaal en internationaal uitvliegen. Zoals kinderen de wereld ontdekken, zo speelt het gezelschap met dans én verovert het gaandeweg de hele wereld.

Zondag 12 november 15.00 uur
Theater de Mythe Goes

www.zeelandtheaters.nl

korte berichten

Foto: Persgroep

Meidendingen in Ellesdiek

ELLEWOUTSDIJK - Ook zo nieuwsgierig naar wat er te doen is in het van Hattumhuis in Ellewoutsdijk? Op 10 november is er in het uiterste puntje van de Zak van Zuid Beveland met de Westerschelde in de voortuin en de polder in de achtertuin een Ladies Night. De aanvang is om 19.00 uur en u wordt ontvangen met een welkomstdrankje. Er zijn echte meidendingen te doen, onder andere verschillende kraampjes.

Activiteiten De Zonnebloem

Goes - Met het eind van het jaar alweer in zicht wenst De Zonnebloem iedereen fijne feestdagen. Daarnaast vindt u hieronder het activiteitenprogramma van 2018. Er is een nog nader te bepalen activiteit op 27 januari, op 24 maart is er een bingo, op 26 mei een feestmiddag met verloting, op 28 juli weer een bingo, op
1 september wordt er een zonnedag gehouden, weer een bingo op 20 oktober en op 15 december 2018 is er een Kerstmiddag. Al deze activiteiten worden gehouden in het Heer Hendrikshuis in 's-Heer Hendrikskinderen. De entree voor de activiteiten bedraagt 7,50 euro per persoon, met uitzondering van de activiteit op 26 mei 2018. Deze kost 15 euro per persoon. De Zonnebloem, afdeling Goes ontmoet u weer graag in 2018.

Klassieke
muziekgroep

GOES - In samenwerking met de Bibliotheek Oosterschelde in Goes is er onlangs een informatiebijeenkomst over muziek-luistergroepen van Senia gehouden. Daarvoor was voldoende belangstelling om een muziek-luistergroep op te richten. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar, dus heeft u belangstelling voor klassieke muziek en zou u zich daar meer in willen verdiepen en met andere muziekliefhebbers in gesprek raken, dan is dit uw kans. De muziek-luistergroepen maken een keuze uit een gevarieerde lijst van klassieke werken. Senia levert het studie-en discussiemateriaal aan de hand waarvan tijdens de bijeenkomst luisterfragmenten van muziekstukken worden besproken. De lijst omvat een groot aantal klassieke werken waaronder de Winterreise van Franz Schubert, of de Goldbergvariaties van Johann Sebastian Bach. De muziek-luistergroep komt 6 à 7 keer per jaar bij elkaar. De eerste bijeenkomst vindt plaats op maandag 11 december om 14.00 uur. Besproken wordt dan de Symphonie Fantastique van Hector Berlioz. Zou u ook willen deelnemen, meldt u zich dan snel aan bij André Schoonderbeek, ambassadeur van Senia, via e-mailadres: andre.schoonderbeek@gmail.com. Wilt u meer informatie over Senia, kijk dan op

www.senia.nl

Frits Barend in Slot Oostende

goes - Op maandag 13 november komen Frits Barend en zijn vrouw Marijke Barend-van Haeften naar Slot Oostende. In de Torenzaal vertellen zij over hun boek 'Matzes en Mie, de lotgevallen van de families Barend en Van Haeften'. Het zijn twee familiegeschiedenissen in één boek. De familie van Marijke heeft de Japanse kampen overleefd, Frits komt uit een Joodse familie die de Holocaust heeft meegemaakt. Samen vertellen ze de bijzondere, met elkaar vervlochten levensverhalen. Marijke is literatuurhistorica en Frits is bij iedereen bekend als journalist en televisie- en radiopresentator. Aanvang 20.00 uur, kaartjes te koop via www.stichtinghistorischslotoostende.nl en in de winkel van het Slot.

Je kunt er écht levens mee redden

Reanimeren, kan jij het?

Burgerhulpverleners Ron van den Berge (links) en Ronny Menheere (rechts) oefenen de reanimatie op een pop. FOTO: Rachel van Westen

Foute boel. Je rent naar de telefoon en belt 112. "Hij ademt niet meer", roep je paniekerig. De centralist aan de andere kant van de lijn stelt enkele vragen en geeft je opdracht om de alvast voordeur open te zetten voor het ambulancepersoneel. Je rent de trap af, vliegt naar de voordeur en ziet op dat moment de buurtbewoner van een paar huizen verderop jouw tuinpad oprennen. Hij is als vrijwilliger van Hartveilig Wonen opgeroepen om te komen reanimeren.

Hartveilig Wonen, wat is dat eigenlijk? Hoe is het mogelijk dat die buurtbewoner al binnen een minuut aan komt rennen? We schuiven aan tafel met Ronny Menheere, Marieke Ravia en Ron van den Berge. Zij zijn alle drie als vrijwilliger aangesloten bij Hartveilig Wonen. Marieke wijst direct naar Ron. "Hij kan je echt alles vertellen, hij is de professional", lacht ze. Ron van de Berge werkt namelijk op de ambulance en is eigenaar van Simedi, een bedrijf dat opleidingen verzorgt op het gebied van medische hulpverlening, waaronder reanimatie en AED. "Misschien is het handig dat ik eerst even uitleg hoe het in zijn werk gaat", steekt hij van wal. "Wanneer je 112 belt, wordt er een ambulance op pad gestuurd. Ondertussen blijft de centralist vragen stellen. Zodra hij vermoedt dat het om een reanimatie gaat, wordt dat doorgegeven aan de ambulance en tegelijkertijd zendt de computer een bericht uit naar het netwerk van Hartveilig Wonen, zodat de burgers in de buurt worden gealarmeerd."

Foto: Rachel van Westen
Foto: Persgroep

'Probeer jij maar eens twee
minuten je adem in te houden'

App op de telefoon

Marieke pakt haar telefoon en wijst aan hoe de app eruit ziet en hoe het werkt. "Als er een melding binnenkomt gaat mijn telefoon loeien", legt ze uit. "Dan moet ik direct laten weten of ik er wel of niet naartoe ga." Zelf is ze al een paar keer opgeroepen, maar heeft nog nooit daadwerkelijk hoeven reanimeren. "Als er al iemand bezig is, kijk ik wel even of ik op een ander vlak hulp kan bieden, zoals familieleden opvangen of iemand naar het ziekenhuis brengen."

"Ook dat is burgerhulpverlening", zeggen de twee anderen in koor.

Ronny heeft inmiddels al een aantal keren gereanimeerd, maar kan zich de eerste keer nog herinneren als de dag van gisteren. "Man, mijn benen zakten bijna weg", zucht hij.

"Iedereen die een cursus reanimatie heeft gevold en een geldig certificaat kan laten zien, kan zich aansluiten bij Hartveilig Wonen als burgerhulpverlener", vervolgt Ron.

Chaos en verdriet

"Maar pas op, het is echt niet te vergelijken met de reanimatie zoals je wel eens in series ziet. Die charme is er niet. Het is chaos, er is spanning, mensen zijn verdrietig. Gaat het wel lukken? Je weet van te voren ook niet wat je aantreft. Is het een kind of een verkeersongeval? Dat wordt er niet bij verteld als je een oproep krijgt. En toch, een netwerk van burgerhulpverleners kan het verschil maken. Probeer jij maar eens twee minuten je adem in te houden. Dan snap je wel dat echt elke seconde telt. Hoe eerder je kunt beginnen met reanimeren, hoe meer kans op slagen."

hartveiligwonen.nl

Kijken in een gezellige woning

Het middelpunt is de tuin

Voor de rubriek binnenkijken, mogen we elke maand een woning van binnen en van buiten bewonderen. Normaal gesproken zijn we zo beleefd mogelijk, we zijn tenslotte in het huis van iemand anders.

Deze keer hebben we, bij het binnenlopen van de woonkamer van Pronkenburg 5 in Kapelle, direct de neiging om onze schoenen uit te gooien en het ons op de sokken in een relaxfauteuil gemakkelijk te maken.

Woonkamer

De woon- en tuinkamer hebben volop ruimte om te relaxen of gasten te ontvangen. De tuin is door de prachtige vensterramen altijd dichtbij.
Foto: Persgroep

'We hebben
hier veel
vogeltjesgenot'

De woonkamer en open tuinkamer bieden samen maar liefst 70 m2 aan smaakvol ingerichte ruimte, maar het zijn vooral de vier raampartijen van elk zo'n 2,5 meter breed die het hem doen. Door de nostalgische vensterramen valt ruim voldoende daglicht naar binnen, verzacht door de beschutting van de werkelijk prachtige tuin waarop ze riant uitzicht bieden. Twee openslaande deuren, ook met vensterramen, geven toegang tot de tuin.

Middelpunt

"We worden wat ouder waardoor het moeilijker wordt om met name de tuin te onderhouden. Het zal pijn doen, maar de ratio wint het van de emotie. Nu we het nog in eigen hand hebben willen we levensloopbestendig gaan wonen", beantwoordt Robert Scheepe, het ongeloof in onze ogen. Robert en Mayke Scheepe hebben de woning in 1988 gekocht en in 2002 de tuinkamer aangebouwd. "De woonkamer is tuingericht. De tuin zal ik erg gaan missen, we hebben hier veel vogeltjesgenot. Pas geleden kwamen er een Groene specht en een Gaai tegelijkertijd op bezoek", zegt Mayke, "bovendien valt er altijd groen of een bloem te knippen voor in huis".

Knus

De tuin, ontworpen door een architect, is begin november nog erg groen, met bomen, terrassen en verrassende beplanting. De hoek in de woonkamer met de houthaard is het speciale zitplekje van Robert en Mayke, lekker knus tussen de boeken en de knapperende haard.

Relaxen en feesten

Het huis aan de Pronkenburg 5 heeft echt alles in zich om zalig te relaxen, maar je kan ook zonder de buren te storen het volume van de muziek omhoog gooien en een feestje geven. Mayke: "Dit is zo'n gastvrij en gezellig huis, twintig gasten is hier geen enkel probleem". De bijzondere halfopen keuken is compact, maar toch kan je er met twee mensen lekker kokkerellen, de een aan het aanrecht en de ander aan het kookeiland. Er kunnen eventueel nog gasten rond het kookeiland staan of zitten om gezellig mee te babbelen. De apothekerskast in de keuken zorgt voor handig opberggemak.

Kamers

Boven zijn er drie slaapkamers, waarvan een met een mooie inloopkast. Beneden is er een vierde kamer die in gebruik is als kantoor. De wijk Pronkenburg is heel ruim, heeft veel groen en er komt alleen aanwonend verkeer. Robert: "Ondanks dat het hier zo'n grote ruimte is past het als een jasje om ons heen, wij voelen ons hier erg lekker".

Spelenderwijs leren over energie

Week van de Zeeuwse energie

Foto: Hans van Oosterhoudt

Het is deze week de Week van de Zeeuwse energie voor de basisscholen. Een goed moment om kinderen bewust te maken van dit onderwerp. En hoe kan dat nu beter dan met een kinderboek? Schrijfster Gerdien Janse presenteerde vorige week haar vierde kinderboek: Ye & Bo barsten van de energie!

ZEELAND - Het boek van de Schouwse schrijfster is ontwikkeld in het kader van het Zeeuws jaar van de energie en financieel mogelijk gemaakt door Provincie Zeeland en alle Zeeuwse gemeentes. Patricia Vermunt-Koppelaar nam opnieuw de illustraties voor haar rekening. Het was een behoorlijke uitdaging voor Janse om duurzame energie in Zeeland samen te vatten in elf scenes. "Ik heb vooral geprobeerd om het dicht bij de kinderen te houden, zo komen er veel dieren voor in het boek. Heel jonge kinderen zullen vooral daar naar kijken. Ze groeien mee met het boek en gaan uiteindelijk de zonnepanelen aanwijzen die ze tegen komen in hun eigen woonomgeving. Later gaan ze pas nadenken en vragen stellen hoe het nu precies zit met energie opwekken. Het boek nodigt op een speelse wijze een gesprek uit tussen de voorlezer en het kind."

Foto: Pr
Gerdien Janse presenteerde het nieuwe boek in de bieb in Middelburg. FOTO: Hans Colijn Foto: Hans Colijn

Kinderboek
Ye & Bo
barsten van
de energie!

Het verhaal

Het verhaal begint met Ye en Bo die samen spelen in huis. De batterijen van de bestuurbare auto zijn op. Nu doet de auto het niet meer. Op school leren ze dat je die weer op kunt laden en hoe je op een duurzame manier elektriciteit kunt maken. In het Zeeuwse landschap bekijken ze hoge windmolens, zeilen mee met een bootje op de Oosterschelde en warmen zich op in de zon. Zo ontdekken ze dat de zon, de wind en het water ook energie geven.

Vertelkisten

Vorige week werd het boek in de bibliotheek in Middelburg officieel gepresenteerd en kregen de kleuters van de ABS Middelburg de voorleesprimeur door Gerdien. "Het leuke van het boek is dat er veel Zeeuwse kenmerken in verwerkt zijn zoals de televisietoren in Goes en de Oosterscheldekering, dat maakt het herkenbaar. De kinderen reageren op de sprekende illustraties en ik ben blij te merken dat het boek hen uitnodigt mee te spelen en te bewegen met het verhaal."
Het boek wordt de komende tijd verspreid onder basisscholen, kinderdagverblijven en bibliotheken in heel Zeeland. Ook de Zeeuwse wethouders en burgemeesters zetten hun beste beentje voor en gaan voorlezen op de basisscholen.

Naast het boek ontwikkelde Gerdien vertelkisten voor elk Zeeuws NME-centrum. "Zo kunnen ze het thema van het boek nog meer beleven en kunnen ze de scenes naspelen of zelf verzinnen wat Ye en Bo gaan meemaken. In de kist zitten verschillende attributen zoals een windmolen, handpoppen, dieren, een houten huis met zonnepanelen en vertelplaten. Allemaal om de kinderen actief mee te nemen in de avonturen van Ye en Bo. Op deze manier ben je ontwikkelingsgericht bezig met de kinderen en blijft het langer beklijven."

Kijk ook eens op de website www.zeeuwsjaar.nl

Walk Inn Goes, vijf jaar hulp bij maatschappelijke re-integratie

De strijd om van een alcohol- of drugsverslaving af te komen is ongelooflijk zwaar. Wanneer het lichaam en het hoofd eindelijk schoon zijn begint er een nieuw gevecht.

GOES - Eind 2012 werd de Stichting Walk Inn Stenenbrug in Goes opgericht om (ex)-verslaafden ondersteuning en een perspectief op een normaal leven te bieden. Na het afkicken keren voormalige verslaafden terug in de maatschappij. Vaak zijn bruggen met ouders, partners en kinderen verbrand, is er geen woning en zijn er schulden. Dat zijn drie van vele problemen waar ex-verslaafden in de ervaring van Sake Hospes tegenaan lopen. Hospes is de initiatiefnemer en oprichter van de Stichting Walk Inn Goes die 11 november haar eerste lustrum viert.

Terugval voorkomen

Foto: Persgroep
Iedereen die om wat voor reden dan ook naast de maatschappij terecht komt kan bij Walk Inn Goes binnenlopen. Voor een praatje, begeleiding of een lunch. Foto: PR Foto: Walk Inn Goes

Walk Inn Goes is een thuis voor iedereen naast de maatschappij

"Na een behandeling in een kliniek valt een groot deel van mensen die worstelen met een verslaving al snel terug in oude gewoontes. Dat komt omdat cliënten na een opname met dezelfde sociale, maatschappelijke en financiële problemen geconfronteerd worden waarvoor ze gevlucht waren. Een betere nazorg en begeleiding naar re-integratie is essentieel om terugval te voorkomen", vertelt Hospes. Walk Inn Goes biedt een warm welkom en een luisterend oor voor alle mensen die naast de maatschappij staan. Naast verslaafden ook aan mensen met sociale en psychische problemen, of aan ex-gedetineerden. Uitgangspunt is de christelijke overtuiging van liefde en barmhartigheid voor de medemens, maar iedereen is welkom.

Het blijven mensen

"We proberen oprecht en zo persoonlijk mogelijk naast mensen te staan. Weet je wel hoeveel dat voor zo iemand doet? Iemand kan ruiken, niet fris zijn en fouten hebben gemaakt, maar het blijft een mens. Wij proberen ze door de problemen van alle dag te helpen en ze sterker te maken", vertelt Hospes.
Walk Inn Goes biedt naast de open en vrijblijvende inloop ook praktische hulp. Zo is de donderdagavond 'stay-clean' avond, een praatgroep voor terugval preventie. Vijf dagen in de week is er een lunch. Dagbesteding is er ook, er wordt gesport om mensen een structuur te bieden en via de gemeente Goes kunnen mensen een werk-leertraject in.

LEZING

Foto: Persgroep

Over het leven van Jeremia

GOES - Op woensdag 15 november om 20.00 uur is er in in de Levensbron, Mansholtlaan 1 in Goes, een studieavond met ds. Kees van Velzen, spreker voor de stichting Christenen voor Israël. Het onderwerp waarover hij spreekt is: Het leven van Jeremia. Over het bewogen leven van Jeremia is veel bekend en het boek Jeremia vertelt veel momenten van zijn leven van strijd waar hij doorheen ging. Ook zijn gevoelens in de worstelingen met zijn volksgenoten en met de God van Israël. Het lijden van de profeet liep parallel met het lijden van zijn volk, dat hij het naderende oordeel moest verkondigen. Jeremia stond er in zijn profetisch bediening, dat zijn hele leven opeiste, er niet helemaal alleen voor. Baruch, de zoon van Neria, bedreven in het schrijven in de Hebreeuwse taal, bleef hem als zijn secretaris en vriend tot het einde trouw. Jeremia was een profeet die veel geleden heeft, die oordelen moest aankondigen en de uitwerking soms ook zag. Toch schreef de profeet ook door de Heilige Geest gedreven geweldige hoofdstukken van hoop. Ds. van Velzen werkte bij de Evangelische Omroep jarenlang als hoofd van de afdeling Nazorg en was betrokken bij de Nederland Zingt-avonden.

Boogschieten geeft een bepaalde spanning

Foto: Leon Janssens

Schutterij Ravenstein is 25 jaar oud maar springlevend en dat jubileum wordt 11 november gevierd. “Wij hebben Nederlandse kampioenen in onze vereniging”, zegt Cees Pieterse, “Wij doen mee in de competities. Boogschieten geeft een bepaalde spanning. Het sociale aspect, de saamhorigheid is hoog. Andere clubs weten: “Als Ravenstein komt dan wordt er geschoten.”

Cees Pieterse is oud voorzitter en thans actief lid: “In 1992, op 5 september, is door enkele enthousiaste Kloetingenaren, die graag in eigen omgeving, de handboogsport wilden beoefenen Schutterij Ravenstein opgericht. Je had hier wel het Gilde Sint Sebastiaan maar daar kon je niet zo maar lid van worden. Uit het niets werd, door de leden van het eerste uur, een buitenaccommodatie gerealiseerd. Alles door zelfwerkzaamheid. Ja, de leden gaan voor de vereniging door het vuur.” Telde Ravenstein in de beginperiode 22 leden, nu 85, een frappante stijging. “Een aanwas die vooral tot stand kwam vanaf dat ons clubgebouw Schuttershoek, met eigen binnenaccomodatie, er staat”, zegt voorzitter Pim Lubbers, “Met activiteiten om jongeren te laten schieten kwam vader ook vaak mee. Sommige deden een schietproef en werden vervolgens lid. Of kwamen op een gezellige avond met de vraag ‘kan ik hier ook lid worden?’ Wij zijn ook altijd present Koningsdag en in de Kindervakantieweek om uitleg te geven over boogschieten. Wij nodigen uit om naar Schuttershoek te komen en na een paar bezoekjes aan Schuttershoek kun je altijd zien wat je doet. Dat werkt wel.” Schutterij Ravenstein heeft dames- en herenleden, niet alleen uit de gemeente Goes maar uit de hele regio. Hun beschermvrouwe is mevrouw Van Dijk van ’t Velde-Rademacher Schorer, ambachtsvrouwe van Kloetinge. Zaterdag vanaf 14.30 uur Jubileumschieting; 16.30 uur receptie in Schuttershoek, Noordweg 11, Kloetinge. www.schutterij-ravenstein.nl

.Cees Pieterse en voorzitter Pim Lubbers bladeren door de 25-jarige geschiedenis van Schutterij Ravenstein (foto Leon Janssens)

Mosselen en wild proeven bij Pelma

In de sfeervolle, recent verbouwde showroom van Pelma Keukens in Goes zal het op zaterdag 11 november gonzen van de gezelligheid.

GOES - In de sfeervolle, recent verbouwde showroom van Pelma Keukens in Goes zal het op zaterdag 11 november gonzen van de gezelligheid. Lekkernijen, allerlei keukennieuws en bijzonder geprijsde showroommodellen; het is de moeite waard om langs te komen. Het nieuwste van het nieuwste op het gebied van kleuren, materialen en apparatuur, zoals de stoomoven, zal worden gepresenteerd. Pelma heeft zich de laatste jaren tot echte stoomovenspecialist ontwikkeld, want gezond koken is voor velen een vast onderdeel van een bewust levenspatroon geworden. En gerechten uit de stoomoven smaken ook nog eens voortreffelijk! Iedereen is tijdens deze open dag welkom om de bijzondere smaak van voedsel uit de stoomoven te ervaren. Een van Pelma’s topkoks zal lekkernijen bereiden zoals echte Zeeuwse mosselen en smaakvolle wildspecialiteiten. Pelma’s open huis is ook een mooi moment om een showroomkeuken aan te schaffen. Er staan er een flink aantal klaar die plaats zullen gaan maken voor de veelbelovende nieuwe collectie keukens. Deze nieuwe keukens moet je eigenlijk in het echt zien, maar we kunnen een tipje van de sluier alvast wel oplichten…Denk bijvoorbeeld aan de steeds populairder wordende urban-style keukens. Een keuken kopen bij Pelma Keukens betekent een keus die u jarenlange tevredenheid zal garanderen. Ga voor meer informatie naar www.pelmakeukens.nl

KERKDIENSTEN

De kerk van de Protestante gemeente te Borssele in herfsttooi. FOTO: Piet Grim Foto: Piet Grim

Kerkdiensten van 11 en 12 november op de Bevelanden

BAARLAND - Hervormde Gemeente 10.00u dienst; Protestantse Gemeente 10.00u dienst;

BATH - Vrije Evangelische Gemeente 10.00u ds Veldhuijsen;

Foto: Persgroep

BIEZELINGE - Christelijke Gereformeerde Kerk 10.00 en 16.00u (HD) ds A.G.M. Weststrate; Protestantse Gemeente Mozeskerk 10.00u ds R. Brand;

BORSSELE - Protestantse Gemeente 10.00u dienst; Hervormde Gemeente 14.30u ds Van de Berg; Gereformeerde Gemeente 9.30 en 18.00u ds D. de Wit en 14.00u leesdienst;

COLIJNSPLAAT - Protestantse Gemeente 10.00u ds A. Spaans;

DRIEWEGEN - Protestantse Gemeente 10.00u ds M. Haas;

ELLEWOUTSDIJK - 't Kerkje van Ellesdiek iedere derde zondag van de maand Oecumenische dienst om 14.30u;

GOES - Grote Kerk geen dienst

Vredeskerk 10.00u open kerkteam

VEG Bethelkerk 10.00u ds G.R.P. v.d. Wetering en 18.30u dhr. L. Openneer

Ter Valcke 10.00u dienst; Ziekenhuis ADRZ 10.00u ds Molenaar

Hervormde gemeente De Levensbron 10.00u ds T.W. van Bennekom en 17.00u ds G. van den Berg

Rooms-Katholieke kerk H. Maria Magdalena za. 19.00u eigen groep en zo. 11.00u past. Bornhijm

Ter Weel/St Maarten in de Groe 10.45u ds H.J. Catsburg

Doopsgezinde Gemeente/Vrijzinnig Hervormden 10.00u mevr. C. Peters;

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt 10.00u ds G.J. Bruijn en 16.30u ds J.R. Geersing

Gereformeerde Gemeente 9.30 en 14.00u leesdienst en 18.00u stud. G.P. van Nieuw Amerongen

Christelijke Gereformeerde Kerk 10.00u dienst en 17.00u ds J.G. Schenau; Gereformeerde Kerk Nederland (Calvijn College) 9.30 en 16.30u dienst; Leger des Heils 10.00u dienst; Kerkgenootschap Huis van Elia Vredeskerk geen opgave; Evangelische Gemeente Rafaël (Lyceum) 10.00u samenkomst; DoorBrekers Zeeland (Zeelandhallen Bowlland) 10.30u dienst;

'S-GRAVENPOLDER - Protestantse Gemeente 10.00u ds D. Westerneng; Gereformeerde Gemeente 9.30 en 18.00u ds J. de Kok en 14.00u stud. G.P. van Nieuw Amerongen;

HANSWEERT - Rooms-Katholieke Kerk 9.30u past. Buijssen; Protestantse Gemeente dienst te Schore;

'S-HEER ABTSKERKE - Protestantse Gemeente dienst te Nisse;

'S-HEER ARENDSKERKE - Protestantse Gemeente 10.00u dienst; Vergadering van Gelovigen Hr. Arendshuis 10.00u dienst;

'S-HEERENHOEK - Rooms-Katholieke Kerk 10.45u past. Van Hees;

'S-HEER HENDRIKSKINDEREN - Protestantse Gemeente 10.00u dienst en jeugdkerk;

HEINKENSZAND - Protestantse Gemeente Dorpskerk 10.00u dhr. H. Soeting; Rooms-Katholieke Kerk 9.00u past. Van Hees;

HOEDEKENSKERKE - Protestantse Gemeente dienst te Nisse; Gereformeerde Gemeente 10.00u leesdienst en 14.00u ds C. van Krimpen;

KAMPERLAND - Protestantse Gemeente 9.30u drs. P.M. van Dam; Gereformeerde Gemeente 10.00 en 14.30u leesdienst;

KAPELLE - Hervormde Gemeente 10.00u ds L.C.P. Deventer; Gereformeerde Gemeente 10.00u ds C. Harinck en 14.30u ds C. Sonnevelt;

KATS - Protestantse Gemeente tijden onbekend;

KATTENDIJKE - Hervormde Gemeente 10.00u ds D.H.J. Steenks;

KLOETINGE - Protestantse Gemeente 10.00u (HA) ds J.H. de Koe;

KORTGENE - Protestantse Gemeente tijden onbekend;Gereformeerde Gemeente 10.00 en 14.00u ds J.M.D. de Heer;

KRABBENDIJKE - Protestantse Gemeente 9.30u ds Lolkema; Hervormde Gemeente 9.30u (HA) en 18.00u ds S.A. Doolaard; Gereformeerde Kerk geen opgave;Gereformeerde Gemeente 9.30, 14.00 en 18.00u dienst;

KRUININGEN - Protestantse Gemeente Johanneskerk 10.00u ds W. Quak; Hersteld Hervormde Gemeente 9.00u ds J.R. van Vugt en 18.00u kand. D.H.J. Folkers;Gereformeerde Gemeente 9.30 en 18.00u ds G. Bredeweg en 14.00u leesdienst;

KWADENDAMME - Rooms-Katholieke Kerk 11.00u past. Buijssen;

LEWEDORP - Protestantse Gemeente 10.00u dienst; Rooms-Katholieke Kerk za. 19.00u past. Van Hees;

NIEUWDORP - Protestantse Gemeente 10.00u dienst; Gereformeerde Gemeente 9.30 en 18.30u ds A.J. de Waard en 14.00u leesdienst;

NISSE - Protestantse Gemeente 10.00u pred. G. Schreuder;Gereformeerde Gemeente 9.30u stud G.P. van Nieuw Amerongen en 14.30u leesdienst;

OUDELANDE - Hervormde Gemeente 10.00u dhr. A. Slabbekoorn;

OVEZANDE - Rooms-Katholieke Kerk za. 19.00u past. Heezemans;

RILLAND-BATH - PKN geen opgave; Gereformeerde Gemeente 9.30 en 18.30u ds C. Sonnevelt en 14.30u leesdienst;

SCHORE - Protestantse Gemeente 10.00u dhr. H. ten Klooster;

WAARDE - Hervormde Gemeente 10.00u dienst; Gereformeerde Gemeente 9.30 en 18.00u ds D.W. Tuinier en 14.00u leesdienst;

WEMELDINGE - Protestantse Gemeente 10.00u prop. W. Braaksma; Vrije Evangelische Gemeente 10.00u ds P. Tolbroek;

WILHELMINADORP - Protestantse Gemeente geen opgave;

WISSENKERKE - Protestantse Gemeente tijden onbekend;

WOLPHAARTSDIJK - Protestantse Gemeente 10.00u kand. B. Kriekaard; Gereformeerde Gemeente 9.30 en 18.00u leesdienst en 14.30u ds D. de Wit;

YERSEKE - Hervormde Gemeente 10.00u ds G.C. Buysen 19.30u werkgroep gebed; Hervormde Gemeente Rehoboth 9.30u ds H. Schipaanboord en 17.00u ds A.L. Molenaar; Vrije Evangelische Gemeente 10.00 dienst; Gereformeerde Gemeente 9.30 en 18.00u ds C. van Krimpen en 14.00u leesdienst; Gereformeerde Kerk 9.30u dhr. R.L. Antes en 14.30u ds T. Deelstra.

Keychange zoekt leden

Wilhelminadorp - VG Keychange werd vijf jaar geleden opgericht door een groepje dames met dezelfde passie; a-capella zingen in close harmony en dan vooral barbershop. Er is ook ruimte voor ander genre, maar altijd vierstemmig en a-capella. Sinds een half jaar zijn ze, onder leiding van de nieuwe dirigent Holgerd Vachlis, druk bezig om het repertoire te verfijnen en uit te breiden. Ze repeteren elke woensdagavond in Goes. Heb je belangstelling om mee te zingen? Kom dan naar de open repetitie. Deze vindt plaats op woensdag 15 november van 20.00 tot 22.00 uur in het Wilhelminahuis in Wilhelminadorp. Voor informatie zie www.vocalgroupkeychange.nl of mail naar koorkeychange@gmail.com om je op te geven.