Het Carillon

16 mei 2018

Het Carillon 16 mei 2018


Goud en brons voor jong talenten Hamarithi

Barendrecht - Sportvereniging Hamarithi was met drie pré instappers (de 7-8 jarigen die komend seizoen echte KNGU bondswedstrijden mogen turnen) zeer succesvol in de finale van de jong talenten competitie. Tijdens de finale behaalde Isabel Spiering goud en brons en ook Mirre van der Nat won goud.

Eva van de Werken

In de ochtend mocht Eva van de Werken in het hoogste niveau aantreden. Waar andere topturnstertjes van turnscholen in de dop al twaalf uur in de week trainen, turnt Eva er sinds kort pas zeven. Ze startte met een mooie handstandoverslag over de pegasus en streksalto. Vooral haar streksalto was erg mooi. Bij het onderdeel rekstok liet ze zien over voldoende kracht te beschikken. De technische houding in zwaaien kan nog getraind worden. Eva kreeg vleugels bij het onderdeel balk, want deze werd netjes en beheerst uitgevoerd. Zelfs het lastige onderdeel de radslag lukte. Ze sloot af met een mooie vloeroefening met onder meer de flikflak. Eva eindigde in een zeer sterk deelnemersveld 20e van de 31.

Mirre van der Nat en Isabel Spiering

Aan het einde van de middag was het de beurt aan Mirre van der Nat en Isabel Spiering. Beide laten een grote groei zien in de trainingen en kennen nu de oefeningen uit het hoofd. Isabel turnde een prachtige balkoefening zonder wiebels en ontving voor dit toestel goud. Mirre liet zien weer de allersterkste te zijn bij het onderdeel brug waar zij moest zwaaien, optrekken en hangen in een negentig graden houding. Verder werd er stabiel geturnd op alle toestellen.

Allround werd Isabel verrassend 3e en ontving hiervoor de bronzen beker. Ook werd zij eerste op het onderdeel balk. Mirre werd allround vijfde door een grove fout op balk.

Muziekles

Hedel - Muziekschool DES, onderdeel van muziekvereniging DES uit Hedel, heeft twee fantastische dagen gehouden om muziekles op blaas- en slaginstrumenten via de eigen muziekschool te promoten. Vrijdagochtend heeft een muzikale ochtend plaatsgevonden op basisschool de Pollenhof en zaterdag een open dag in het Gelre's End. Die dag werd afgesloten met een concert georganiseerd en uitgevoerd door de leden van het opleidingsorkest Da Capo, met als thema 'fantasy', uiteraard met bijbehorende kleding.
De muziekles wordt aangeboden voor jong en oud, op diverse blaasinstrumenten die je in de fanfare tegenkomt: trompet, bugel, saxofoon, hoorn, bariton, trombone en bas.

www.deshedel.com

Nationale Molendag

Hoenzadriel - Tijdens de Nationale Molendag afgelopen zaterdag werd de molen Sara Catharine in Hoenzadriel druk bezocht. Vooral de jeugd was goed vertegenwoordigd. De rondleidingen werden perfect verzorgd door Rowi en Koert. De bezoekers konden houtoven brood proeven, dat werd gebakken door bakkerij van Keulen uit Gameren. Voor de kinderen was er ook nog een springkussen.

Dorpshuis van het Jaar

Welk buurthuis in Gelderland is hét bruisende hart van de wijk? Welk dorpshuis brengt het hele dorp op de been? De komende maanden speuren Omroep Gelderland en de Leefbaarheidsalliantie stad en land af naar de beste buurt- en dorpshuizen van Gelderland. Op zoek naar het 'Dorpshuis van het jaar 2018'.

Wil je een buurt- of dorpshuis aanmelden? Dat kan tot 1 juni via www.dorpshuisvanhetjaar.nl. Een jury beoordeelt de inzendingen en selecteert zes buurt- en dorpshuizen die doorgaan naar finale. De zes genomineerden winnen elk 750 euro. De winnaar krijgt nog eens 3000 euro.

De verkiezing is een initiatief van de Leefbaarheidsalliantie Gelderland, Omroep Gelderland en de provincie. De Leefbaarheidsalliantie werkt aan een grotere leefbaarheid in Gelderland samen met de mensen waar het om gaat. De alliantie bestaat uit Spectrum partner met elan, Plattelandsjongeren Gelderland, DKK Gelderland en Zorgbelang Gelderland.

Fris en fruitig Aardbeien Toer bij TV Huros

Rossum - Het 17+ Aardbeien Toernooi van tennisvereniging Huros in Rossum gaat binnenkort van start. Met een nieuwe, fris en fruitige toernooicommissie en met verse aardbeien. Het gezellige open dubbeltoernooi wordt gespeeld van zondag 3 tot en met zondag 10 juni. Herendubbels, damesdubbels en mixed-dubbels kunnen zich tot 20 mei inschrijven op toernooi.nl.

Samenwerkingsconcert

Alem - In Alem wordt zaterdag een bijzondere muzikale avond gehouden. Fanfare Juliana uit Rossum komt naar Alem om een mooi stukje muziek ten gehore te brengen. Slagwerkroep Alem en slagwerkgroep Juliana bijten om 19.30 uur de spits af. Hierna is het de beurt aan Fanfare Juliana en Fanfare Alem. De verenigingen laten apart van elkaar stukken horen, maar spelen ook gezamenlijk.

De avond vindt plaats in dorpshuis De Drie Linden in Alem vanaf 19.30 uur. De entree is gratis.

Baby gezocht!

Wil jij samen met je baby in Het Carillon staan? Geef je dan op voor Baby van de Maand! Stuur een mailtje met een foto van je baby (niet ouder dan 6 weken), geboortedatum en je adres naar redactie.carillon@persgroep.nl.

Schrijf mee

Heb je nieuws/tips? Laat het de redactie weten via redactie.toren@persgroep.nl.

Zonnebloem
boottocht

Anjo Verbeek, Stijn Schouten en Martin Cocev organiseren de eerste editie van de Pinksterkermis in Heerewaarden bij MFC De Steen Foto: Alie Bakkenes
Foto: Truus Peters

Halve eeuw De Vaste Burcht

"In de beginjaren ging je kerngezond en voor de gezelligheid naar het bejaardenhuis"

Oprichter Wim van der Zalm met Annie van Meurs die jarenlang secretaris was van 'De Vaste Burcht'. Foto: Alie Bakkenes Foto: Alie Bakkenes

Niet iedereen was meteen enthousiast toen de Rossumse diaken Wim van der Zalm (90) in 1962 met het idee van een bejaardencentrum op de proppen kwam. Later, in de jaren negentig dreigde sluiting, die door de fusie met de Tielse Thuiszorgorganisatie STMR werd voorkomen. Het 'hervormd bejaardencentrum' De Vaste Burcht overleefde alle stormen en bestaat komende zondag precies een halve eeuw. Initiatiefnemer Van der Zalm, zijn vrouw Jo van der Zalm-Jongmaat (81) en Annie van Meurs-de Klein (69) uit Heerewaarden kijken terug op de bijzondere tijd van net na de oprichting.

Rossum - Waarom fruitteler Van der Zalm zich in zijn jonge jaren zo inzette voor een 'bejaardenhuis' in de buurt, weet hij zelf niet meer zo goed. Met zijn negentig jaar komt hij inmiddels zelf ruimschoots in aanmerking voor een plaatsje in het huidige woon-zorgcentrum aan de dijk. Maar in 1962 was hij 35 en net diaken geworden in de Rossumse hervormde kerk. In die rol had hij naar zijn beleving misschien niet genoeg te doen. Omdat hij vond dat er in Rossum weinig was geregeld voor de oudere inwoners, werd dat zijn doel.

Duurder dan iets dat ooit in Rossum was gebouwd

Dertien dorpen

Om een bejaardenhuis, zoals dat ook in Zaltbommel, Kerkdriel en Ammerzoden bestond, voor elkaar te krijgen, riep hij de hulp in van toenmalig burgemeester Harm Sloots. "Hij raadde mij aan om niet alleen de Rossumse kerk bij de plannen te betrekken, maar de diaconieën in een veel grotere omgeving enthousiast te maken." In zijn eentje ging Van der Zalm vervolgens alle diaconieën in de omliggende gemeentes af. Een paar jaar later stelden naast Rossum ook de kerken van dertien dorpen in de Oost-Bommelerwaard en West Maas en Waal -onder meer Beneden Leeuwen, Dreumel, Appeltern, Heerewaarden, Kerkdriel, Ammerzoden en Well- geld beschikbaar voor de inventaris en de exploitatie van het gebouw. Op de plek waar voorheen volkstuintjes waren, zorgde de gemeente Rossum voor een fonkelnieuw gebouw. Duurder dan iets wat ooit in Rossum was gebouwd. Op 18 mei 1968 volgde de officiële opening.

Gezelligheid

"De diaconie zorgde toen ook al voor hulp aan naasten die dat nodig hadden", vertelt Annie van Meurs (69), die in de jaren zeventig bestuurslid werd en nog steeds actief is in de kerk van Rossum, Heerewaarden en Hurwenen. Was het voor de oorlog nog zo dat de diaconie in stilte hulp bood aan ouderen die gebukt gingen onder armoede en slechte huisvesting, daarna was het vooral de eenzaamheid onder ouderen die zorgen baarde. Eén van de oplossingen was hen onder te brengen in een bejaardenhuis. Van Meurs: "De kijk op ouderen was in die tijd heel anders dan nu het geval is. Echtparen gingen in die tijd nog volop gezond, samen naar het bejaardenhuis 'voor de gezelligheid'. Mensen maakten vanuit het huis fietstochten en waren verder ook nog heel actief."

Onderhoudsman

Het bestuur van De Vaste Burcht, dat bestond uit vrijwilligers van de kerken uit de verschillende dorpen, was in die jaren verantwoordelijk voor het hele reilen en zeilen van het tehuis. Niet alleen het meubilair en alle bedden, maar ook het personeel, van directeur tot kok, viel onder hun verantwoording. "Toen er eens een vacature was voor onderhoudsman zaten we thuis met maar liefst tweehonderd sollicitatiebrieven," vertelt Van Meurs, die in die tijd werkende moeder was met een deeltijdbaan op het gemeentehuis in Tiel. Van der Zalm verbouwde appels en peren op het bedrijf dat hij had overgenomen van zijn vader. Het kwam hem goed uit dat hij dat werk relatief gedachteloos kon uitvoeren; tijdens het snoeien bedacht hij wat hij 's avonds bij een vergadering ging zeggen. Dat hij zijn eigen bedrijf aan huis had, kwam hem in de praktijk van het besturen ook goed uit. Zijn vrouw Jo kan de keren niet tellen dat echtgenoot Wim midden op de dag van zijn tractor afkwam en naar boven rende om een andere broek aan te trekken omdat hij natuurlijk niet in zijn werkkloffie bij een wethouder aan kon komen. Jo: "Veel overleg vond overdag plaats, dat had niet gekund als hij ergens in dienst was geweest of zijn dag niet zo makkelijk zelf had kunnen indelen."

Verborgen talent

Van der Zalm stopte in 1984 als voorzitter bij De Vaste Burcht. Van Meurs, die 24 jaar in het bestuur zat en er pas in 2001 mee stopte, spreekt nog steeds met veel genegenheid over de bestuursperiode met Van der Zalm. "We hebben een hele mooie tijd gehad, we konden goed met elkaar overweg en er was nooit ruzie." Volgens haar kwam dat vooral omdat Van der Zalm goed kon luisteren en in zijn achterhoofd altijd wist wat hij wilde maar dat nooit met de harde hand probeerde door te voeren. "Hij was heel diplomatiek." Zijn vrouw Jo noemt het voorzitterschap 'een van de verborgen talenten van haar fruitteler'. "Hij nam het bedrijf over van zijn vader, maar had meer in zijn mars. Die capaciteit kon hij inzetten tijdens zijn vrijwilligerswerk."

Oost west, thuis best

Als de naam van het complex, die ook door Van der Zalm werd bedacht, aan de orde komt, raakt hij zichtbaar geroerd. Met echtgenote Jo reisde hij eens naar 'Lutherstad' Wittenberg in het oosten van Duitsland, waar de eerste regels van een van de bekendste liederen van Martin Luther 'Ein feste Burg ist unser Gott' in de kerktoren staan gegraveerd. Inmiddels is Van der Zalm vanwege Parkinson afhankelijk van hulp van zijn vrouw, de thuiszorg en andere hulpverleners en zijn reizen en veel andere dingen niet veel meer mogelijk. Maar zelf naar de Vaste Burcht verhuizen, dat hoort niet bij zijn plannen. Jo: "Hij is negentig jaar en er nog niet in terecht gekomen en dat is ook niet de bedoeling. Voor hem geldt: Oost, West, thuis best."

Het vijftig jarig jubileum wordt op 30 mei gevierd met een boottocht over de Maas voor bewoners, vrijwilligers en medewerkers van de Vaste Burcht.

Niets ligt vast in 'vrijblijvend' akkoord

Het college van Maasdriel. Foto: Gemeente Maasdriel

Kerkdriel - Het nieuwe college van Maasdriel is woensdag door de gemeenteraad benoemd. Ook werd het bestuursakkoord, met daarin de onderwerpen die de komende vier jaar op de agenda staan, besproken. De oppositie vond het akkoord 'weinig concreet' (VVD), 'vaag' (GroenLinks) en 'vrijblijvend geformuleerd' (D66). De kritiek pareerde De Leeuw door uit te leggen dat het de bedoeling is dat de details in de raad worden uitgewerkt. Volgens hem is het akkoord 'met opzet niet in beton gegoten, maar biedt het ruimte voor discussie met de raad.'

Enige uitleg behoefde de keuze voor vier wethouders in plaats van drie waarmee Maasdriel volgens GroenLinks-woordvoerder Kees van Drunen 'de afgelopen vier jaar toch uitstekende resultaten heeft behaald'. Hij vroeg zich af of het verlies van twee zetels bij de coalitie nu misschien gecompenseerd werd met een extra bestuurszetel. Wat De Leeuw betreft is die keuze een gevolg van de taken die op het bordje van de gemeente liggen. Daarmee doelt hij onder meer op de nieuwe Omgevingswet, de zorgtaken en het duurzaamheidsvraagstuk waar extra capaciteit voor nodig is. Er werden drie nieuwe raadsleden benoemd: Kees van Baar en Rudi van Hooft (SSM) en Marinus Robbemondt (CDA).

Op de foto het college van Maasdriel. Achteraan vlnr: Peter de Vries, gemeentesecretaris Ad de Jong, burgemeester Van Kooten. Vooraan vlnr Erik van Hoften, Jan Hein de Vreede en Anita Sørensen.

Open pokertoernooi

Ammerzoden - De Weesboom in Ammerzoden is zaterdag 19 mei de locatie van een voorronde van het Open Nederlands Kampioenschap Poker. Verspreid over heel Nederland worden er 125 voorrondes gespeeld met als doel: het halen van de landelijke finale. Het Open Nederlands Kampioenschap Poker maakt het mogelijk voor alle pokerliefhebbers om mee te doen aan een laagdrempelig toernooi.

De Weesboom wordt omgetoverd tot een pokerroom en de deelnemers gaan spelen om de beste pokerspeler van de gemeente Maasdriel te worden. De winnaar van de voorronde mag dan een jaar lang de titel 'Amateur Poker Kampioen van de gemeente Maasdriel' dragen en krijgt bovendien een mooie beker. Daarnaast kwalificeert diegene zich voor de landelijke finale. Niet alleen de winnaar plaatst zich voor de landelijke finale. Aan de hand van het deelnemersaantal wordt bepaald hoeveel mensen zich kwalificeren voor de finale en hoeveel pokerspelers zich plaatsen voor de halve finales.

Iedereen die mee wil doen, kan zich via onderstaande website inschrijven. Deelname bedraagt 12,50 euro. De voorronde begint om 19.30 uur.

www.onkpoker.nl

Agenda

Elke dag ontvangt de redactie van Het Carillon verzoeken om evenementen of een andere activiteit (concert, lezing, bingo, et cetera) in de krant te zetten. Dat willen we graag doen, maar het komt weleens voor dat er te weinig ruimte is in de krant om alle berichten te plaatsen. Als lezer heb je zelf de mogelijkheid om dingen in de agenda te zetten. Ga naar www.carillon.nl en klik rechts op 'Agendabericht plaatsen' en volg de instructies.

Onvergetelijke zonnebloemboottocht

Foto: Truus Peters


"Dankjewel", "Fantastisch", "Mooi weer" en "Lekker eten en wat doen jullie veel!" Hartelijke woorden gericht aan alle vrijwilligers van Zonnebloem Oud Maasdriel die maandag 7 mei 125 gasten begeleidden en verwenden tijdens de 38e boottocht van de Zonnebloem. En voor het eerst waren er mannen die in korte broek deze zonovergoten dag beleefden. Aan boord waren ook geestelijk begeleider pastor Bertus Bus en burgemeester Henny van Kooten en zijn echtgenote.

Kerkdriel - Meteen bij aankomst kozen vele gasten voor een plaatsje op het dek om te genieten van prachtig natuurschoon en bezienswaardigheden. Vanuit de haven in Kerkdriel voer de Columbus van kapitein Frank van Terwisga door sluis St. Andries de Waal op. Even later werden zonnehoedjes uitgedeeld en zonnebrandcrème.

Foto: Truus Peters
Foto: Truus Peters
Foto: Truus Peters
Foto: Truus Peters

En zo ging het richting Hardinxveld met in de verte de Moerdijkbrug en met een vaarroute terug via Heusden en Ammerzoden kwam de boot rond 17.00 uur weer aan in Kerkdriel.

Collectief

Foto: Persgroep

De fans van de voetbalclub PSV zijn nog in de wolken. Hun club werd met ruime voorsprong in het afgelopen seizoen weer landskampioen. Ook staf en spelers waren zeer content. Men noemt het een prestatie van het collectief. Als het er op aankwam was er saamhorigheid, een grote mate van samenspel. Dat leidde tenslotte tot het behalen van de schaal en de begeerde titel. Wielrennen is voor mij de meest favoriete sport om te volgen. En ook daarbij speelt tegenwoordig het ploegenspel een zeer grote rol bij een overwinning. De voorjaarsklassiekers zijn verreden. Onze vrouwen en mannen op hun racefietsen lieten zich goed zien. Niki Terpstra kwam in de Ronde van Vlaanderen als eerste over de finish. Ook Anna van der Breggen reed in de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen superieur naar de zege. Inmiddels is de Giro goed op gang gekomen. Tom Dumoulin hoopt er zijn titel van vorig jaar te kunnen verdedigen. In juli volgt dan de Ronde van Frankrijk. Met daarin de grote afhankelijkheid van de natuurelementen als hitte en zo. De valpartijen ook. "Wat heroïsch", zeggen we als kijkers op de bank. Maar de renners, hoe afgetraind ze ook zijn, ervaren dit wel anders. Ze hebben mekaar hard nodig.

Ter vergelijking het volgende. Na het sterven, het verrijzen en de hemelvaart van Jezus Christus waren de apostelen ook op elkaar aangewezen. Samen met de eerste christenen was er voor hen met Pinksteren een heel bijzondere verbondenheid. De bijbel roept het beeld op van de vurige tongen. Geestdrift, bezieling, gezamenlijk aanpakken. Iedereen verstond iedereen omdat iedereen ook echt wilde luisteren naar de ander. Het geheel kreeg een collectief en coöperatief karakter. Dat leidde tot resultaat.

Ook tegenwoordig doorbreken mensen wel eens de mentaliteit van ieder voor zich. Ook nou tref je wel gelovige mensen aan, die geen blad voor de mond nemen, opkomen voor gerechtigheid en daadwerkelijk getuigen van naastenliefde. Pinksteren gebeurt dan ook opnieuw wanneer je echt verstaan en begrepen wordt, wanneer je warm wordt van mensen om hun daden en wanneer je saamhorigheid voelt. Daar waait Gods Geest zeggen we dan.

Maar die Geest is geenszins eigendom van één club. In dit geval niet alleen van de kerk. Pinksteren gebeurt ook wanneer christenen niet-christenen horen praten over vrede en gerechtigheid. En Pinksteren gebeurt eveneens daar waar christenen, die de naastenliefde hoog in het vaandel hebben, humanisten en anderen op dezelfde manier zorg zien dragen voor hun medemensen. Uiteraard is het de vraag of alles wel gebeurd is zoals het in het wonderlijke pinksterverhaal is vermeld.

Iets waardevols komt niet zomaar aanwaaien. Feit is wel dat mensen elkaar begrepen en op één lijn kwamen. Ze werden zichtbaar gedreven door hetzelfde ideaal. En zou het niet zo kunnen zijn, dat er niet plotseling allerlei talen werden gesproken, maar slechts één 'moedertaal' die voor iedereen hetzelfde is? En het beeld van de vurige tongen? Waarschijnlijk is dit dan ook gewoon met enthousiasme de taal van ons hart spreken en zo door iedereen begrepen worden.

Elkaar tot steun zijn.

Alle goeds daarbij gewenst.

Reacties?
r.aarssen@kpnmail.nl

Van den Anker krijgt erepenning Maasdriel

Kerkdriel – Gerard van den Anker (CDA) nam vorige week woensdag na twintig jaar afscheid van de Maasdrielse politiek. Van den Anker wordt voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) in Zoetermeer. Bij zijn afscheid kreeg hij de eerste erepenning van de gemeente Maasdriel uitgereikt. Van den Anker die zich naar eigen zeggen 'altijd met passie heeft ingezet voor de gemeenschap', zorgt hiermee voor vers bloed in de politiek. "Dat is goed voor Maasdriel, maar ook voor mezelf." Burgemeester Van Kooten noemde van den Anker een 'golden boy' die 'het ambacht tot in de finesses beheerste'.

Foto: Persgroep

Start Roparun dit weekend

Brandwijk Bommelerwaard Runners staan wederom aan de start

Gerard Bambacht is met de Brandwijk Bommelerwaard Runners al 20 jaar betrokken bij de Roparun. Iris van Dalen doet dit jaar voor het eerst mee. Foto: Annemiek van Kleef

Voor de negentiende keer staan de Brandwijk Bommelerwaard Runners dit weekend aan de start van de Roparun, een jaarlijkse estafetteloop van Parijs of Hamburg naar Rotterdam om geld op te halen voor hulp aan mensen met kanker. Ooit begon het voor de Bommelerwaard Runners als een eenmalig initiatief vanwege een jubileum van de plaatselijke Lionsclub, maar inmiddels is hun deelname ieder jaar vanzelfsprekend geworden. Ook de vele activiteiten die de lopers door het jaar heen voor het goede doel van de Stichting Roparun organiseren, zoals de Promenadeloop voor scholieren, zijn in de Bommelerwaard niet meer weg te denken.

Zaltbommel - Gerard Bambacht was er bij toen het team de eerste keer meedeed en sindsdien miste hij geen enkele editie van dit loopevenement. Op één keer na dan, toen hij vanwege een blessure niet kon hardlopen. Voor de 19-jarige Iris van Dalen uit Zaltbommel is het dit jaar de eerste keer dat ze meedoet aan de Roparun en ze heeft er lang op moeten wachten. "Ik deed op de basisschool ieder jaar al fanatiek mee aan de Promenadeloop. Gerard kwam dan als organisator in onze klas om hierover uitleg te geven en vertelde dan ook over de Roparun die hij zelf liep. Ik raakte enthousiast en dacht dat wil ik ook ooit."

'Je moet wel een beetje gek zijn om dit te gaan doen'

Cirkel rond

Bambacht beloofde haar destijds een plek in het team als ze haar best zou blijven doen met hardlopen en nu het zover is, vindt hij het een hele eer dat ze op deze jonge leeftijd mee gaat doen met zijn team. "Ik vind het zo mooi om te zien dat we als Bommelerwaard Runners bijna 20 jaar bestaan en nu gaan meemaken dat een meisje dat begon met het lopen van de Promenadeloop uiteindelijk mee gaat doen aan de echte Roparun. Dat maakt de cirkel rond." Dat er af en toe nieuwe lopers aan het team worden toegevoegd is wat hem betreft ook verfrissend en maakt het voor degenen die al veel vaker liepen dat het niet allemaal vanzelfsprekend wordt.

Niet onderschatten

"Je moet wel een beetje gek zijn om dit te gaan doen", vertelt Bambacht wanneer hij uitlegt wat er van de lopers tijdens de langste non-stop estafetteloop ter wereld wordt verwacht. In drie dagen tijd overbruggen acht renners in estafettevorm de ruim 560 kilometer tussen Hamburg en Rotterdam. Steeds wisselen twee lopers elkaar af en kunnen in een busje wat meerijdt steeds weer even bijkomen, maar veel tijd is daar niet voor weet Iris van Dalen nu al. "Ik onderschat het niet, vooral het niet kunnen slapen dat lijkt me erg zwaar. Maar de voorbereiding is goed dus ik heb er alle vertrouwen in. Eigenlijk zou ik vorig jaar al meelopen maar toen kreeg ik vier weken voor de Roparun een blessure waardoor ik niet mee kon doen. Dat was natuurlijk ontzettend balen, maar ik heb de Roparun toen gelukkig als begeleider mee mogen maken en daardoor ben ik er nu eigenlijk nog veel meer klaar voor."

Hechte groep

Het team dat zaterdag vanuit Zaltbommel afreist naar Hamburg bestaat naast de lopers ook uit chauffeurs, kaartlezers, verzorgers, masseurs en fietsers die de lopers begeleiden. Het is een hechte groep die behalve veel samen traint ook door het jaar heen probeert met een groot aantal activiteiten geld op te halen voor het goede doel van de Stichting Roparun.

Deze stichting gebruikt het geld voor ondersteunende zorg voor ernstig zieke mensen met kanker en heeft als motto 'leven toevoegen aan dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven'. Door onder andere het verkopen van loten, het ophalen van kerstbomen en een theatervoorstelling in de Poorterij haalden de Bommelerwaard Runners dit jaar ruim 20.000 euro op voor dit goede doel. "De kracht van ons team is dat we allemaal houden van een sportieve uitdaging en daarnaast willen lopen voor dit goede doel omdat iedereen van ons op de een of andere manier te maken heeft gehad met deze ziekte. Dat we als Bommelerwaard Runners behalve samen lopen ook allemaal meehelpen met de jaarlijkse activiteiten om geld op te halen geeft ons team een sterke binding. Als sporters zijn we natuurlijk hartstikke fanatiek, maar het is bij ons ook nog heel gezellig", benadrukt Bambacht.

Looproute

De looproute is dit jaar op sommige plekken door de organisatie voor de afwisseling gewijzigd maar het plaatsje Tricht is als doorkomstplek gebleven en dat is voor Bambacht altijd een hoogtepunt onderweg. "Op de route is Tricht altijd een mooi en emotioneel moment voor het hele team. Het is onze snelle 'meet en greet' met familie en supporters die daar op tweede pinksterdag in alle vroegte langs de kant staan. Dit jaar komen we iets later in de ochtend langs, dus we hopen daar nu nog meer bekende gezichten te zien."

Ook emotioneel is het moment wanneer de lopers net voor de finish in Rotterdam langs de Daniël den Hoed Kliniek komen, het eerste doel dat ondersteuning kreeg van de Stichting Roparun. "Bij mooi weer staan patiënten dan buiten of zitten achter het raam, sommige met een spandoek om de teams aan te moedigen. Als ik dat zie krijg ik altijd kippenvel, je weet dan waarvoor je het allemaal doet."

Zenuwachtig

Voor Gerard Bambacht blijft de Roparun nog steeds een sportieve uitdaging waar hij erg naar uitkijkt, maar zenuwachtig is hij niet meer. Ook Iris van Dalen is voor haar eerste Roparun helemaal niet zenuwachtig. "Het gaat, nu het dichterbij komt, wel een beetje kriebelen maar dat voelt als gezonde spanning. Afgelopen weekend hebben we onze laatste training gehad en misschien dat het nu anders wordt in afwachting van de start, maar ik ben ervan overtuigd dat dit me heel goed gaat bevallen."

Voor alle informatie rondom de Roparun neem je een kijkje op www.bommelerwaard-runners.nl.

Boeiende en inspirerende onderwijzer

Baarslag 50 jaar geleden overleden

Begin maart werd ik, vanuit het niets, gebeld door Barbara Zwennis uit Vaassen. Zij vertelde over de heer Baarslag die zo'n enorme indruk op haar heeft gemaakt met de manier waarop hij de geschiedenis heeft neergezet. Er zijn vast nog mensen die hem herinneren. Hij was namelijk 33 jaar hoofd van de School met de Bijbel in Hedel, van 1913 tot 1946. Op 19 mei is het precies 50 jaar geleden dat hij is overleden.

Hedel - Na zijn 'schooltijd' is hij geschiedenisboeken gaan schrijven. Deze boeken gaan over de wording van ons land, de ontwikkeling van de natuur en al wat daarin leeft.

Uit 'De groote historie van een klein land': "Niet de mens is hier in de wouden van het oude Nederland de enige jager, ook beren komen voor. Grote harige beren, die met een kalf in de bek weg kunnen lopen. En kudden grove, zwartborstelige, wilde zwijnen met geweldige, kromme slagtanden in de kolossale koppen wentelen zich met welbehagen in de slikkerige poelen en plassen tussen de boomgroepen in, terwijl 's nachts in de maneschijn de schuwe herten komen drinken aan de wateroevers en de koppen met de zachte ogen en wijdvertakte geweien opheffen om te luisteren naar onraad en de onrustige neusgaten wijd openspalken om te snuffelen op de wind naar verdachte en waarschuwende reuk van dit of dat. Wolven hebben hun nesten tussen de struiken en komen, door de honger uit hun holen gedreven, 's winters soms in troepen naar de menselijke woningen afzakken". Wat een sfeervolle beschrijving!

Op 19 mei is het 50 jaar geleden dat Derk Johan Baarslag is overleden. Baarslag was 33 jaar hoofd van de School met de Bijbel in Hedel en schreef tientallen boeken over natuur en geschiedenis.

In 1962 is hij
geridderd in de Orde van Oranje Nassau

Baarslag: "Het enigste stuk metaal aan die ploeg is van de Romeinse handelaar afkomstig, die het voor dierenhuiden heeft ingeruild. Voor vellen en … voor afgeknipt goudblond slavinnenhaar, dat in Rome zeer gezocht is voor pruiken".

En zo gaat het maar door in een prachtig taalgebruik. De boeken gaan over religie, over macht. En wat heeft Baarslag een goed inlevingsvermogen in de karakters van mensen, wat de mens beweegt en tot zijn daden aanzet. Het gaat over het ontstaan van Nederland in relatie tot de landen en volkeren om ons heen.

Uiteindelijk zijn het acht delen geworden: 'De groote historie van een klein land'. Daarnaast heeft Derk Johan Baarslag een 22-delige boekenserie geschreven over Oud-Israël, en nog heel veel meer.

In het jaar 1962 is hij voor zijn werk geridderd in de Orde van Oranje Nassau.

Inmiddels is ook Baarslag zelf geschiedenis geworden. Op 19 mei 2018 is het precies 50 jaar geleden dat hij is overleden in Twello. Een bijzondere man die, als hoofd van de School met de Bijbel Hedel, de opa's en oma's van nu de weg heeft gewezen. Een dag om stil te staan bij de 'schrijvende onderwijzer – onderwijzende schrijver'.

Heerewaarden krijgt eerste editie kermis bij MFC De Steen

Foto: Hans van Oosterhoudt

Na meer dan tachtig jaar vermaak in de Hogestraat van Heerewaarden verhuist de kermis dit jaar naar de parkeerplaats bij MFC De Steen. Op de Pinksterkermis staan onder meer botsauto's, trampoline's, een zweef- en draaimolen, eendjes vissen en een funhouse/cakewalk. De kermis is op zaterdag 19 en zondag 20 mei van 12.00 tot 01.00 uur en op maandag 21 mei van 12.00 tot 23.00 uur.

Heerewaarden - De eerste editie van de kermis op de nieuwe locatie bij het MFC is een samenwerking tussen het Heerewaardense festiviteitencomité en Martin Cocev, de beheerder van MFC De Steen. Hij zorgt iedere kermisdag voor een feest in het ontmoetingsgedeelte en de gymzaal van het MFC. Op zaterdag en zondag zijn er vanaf 16.00 uur optredens van DJ Ferry, op maandag zal de Heerewaardense DJ Tijn vanaf 13.00 uur draaien voor de kinderen en vanaf 15.00 uur treedt de live band 3 of US op.

Anjo Verbeek en Stijn Schouten, die namens het Heerewaardense festiviteitencomité de kermis organiseren, zijn blij met de nieuwe locatie: "Er was al een tijdje gerommel over de oude plek. Het was dicht op de huizen, het gaf lawaai-overlast en de vraag was hoe lang dat nog op die manier mogelijk zou blijven." Met de bouw van het MFC, met daarin het dorpshuis, de verenigingen en de school onder één dak, was verplaatsing van de kermis volgens hen een logische stap. "We zitten nu dicht bij De Steen en langs de Van Heemstraweg worden voor de veiligheid schermen geplaatst door de gemeente. Het is een mooie plek en we kunnen er een gezellige kermis organiseren."

Anjo Verbeek, Stijn Schouten en Martin Cocev organiseren van 19 tot en met 21 mei de eerste editie van de Pinksterkermis bij MFC De Steen in Heerewaarden. Foto: Alie Bakkenes

Iedere kermisdag zorgt Martin voor feest in MFC De Steen

De kermis is Heerewaarden is traditiegetrouw de eerste in de regio. Het begon als feest voorafgaand aan het vertrek van de visservloot naar Duitsland. Volgens sommigen werd daarom al meer dan tachtig jaar geleden -maar misschien ook wel honderd- voor het eerst een feest georganiseerd in de Hogestraat. Daar kwamen op een gegeven moment wat attracties bij. In eerste instantie een 'dikke dame' of een andere rariteit die je kon bekijken, later werden er een draaimolen, spookhuis en de gebakkraam aan toegevoegd. De kermis was van oudsher de plek waar je je toekomstige partner kon ontmoeten; veel huwelijken ontstonden op de plaatselijke kermis.

Kort nieuws

Foto: Persgroep

Excursie

Trier - Historische vereniging Bommelerwaard organiseert ook dit jaar een excursie. Deze vindt plaats op zaterdag 30 juni en heeft als bestemming Trier. De bus vertrekt die dag om 07.45 uur vanuit Zaltbommel. Onderweg geeft Lisette le Blanc, conservator van het Stadskasteel, een lezing over Karl Marx en zijn band met de familie Philips en Zaltbommel. In Trier staat een rondleiding door de expositie in het Rheinisches Landesmuseum op het programma. Hierna ben je vrij om de nabijgelegen monumenten in het centrum van de stad te gaan bekijken en eventueel op eigen kosten te lunchen. Aan het einde van de middag wordt weer koers gezet naar Nederland. In het Limburgse Grathem wordt een diner geserveerd. Rond 21.45 uur is de bus terug in Zaltbommel.

Informatie

Deelname kost 65 euro. Dit is inclusief busreis, koffie met gevulde koek, lezing van Lisette le Blanc, rondleiding door de expositie over Karl Marx en een diner. Inschrijven kan tot 16 juni door een briefje te sturen naar postbusadres HKB postbus 113 5300 AC Zaltbommel en het verschuldigde bedrag over te maken. Aanmelden kan ook via info@hkbommelerwaard.nl.
Meer info? 06- 519 437 70 of info@hkbommelerwaard.nl.

Van Oers 60 jaar getrouwd

Adriaan en Gerda van Oers vieren hun 60-jarig huwelijk in kleine kring bij restaurant Brandend Zand in Kerkdriel. Foto: Els van den Bogert

door Els van den Bogert

Kerkdriel - Dansen deden Adriaan en Gerda van Oers ruim 60 jaar geleden bij Laanzicht of Waalzicht in Rossum of bij Café Van Alem in Kerkdriel. Maar de vonk sloeg pas over toen ze van dansschool Leenders in Den Bosch naar huis fietsten. Gerda kreeg een lekke band maar ze mocht bij Adriaan achterop.

Ze trouwden en vierden feest in Waalzicht. Ze startten een fresia- en aardbeienkwekerij aan de Grote Inghweg in Kerkdriel. Ze kregen drie kinderen, Hans, Anja en Rianne en zij zorgden weer voor acht kleinkinderen. Adriaan en Gerda verhuisden naar de Molenhof, aan een plein waar ze inmiddels 18 jaar wonen. Samen met de andere bewoners houden ze het plein opgeruimd en 's winters sneeuwvrij.

Foto: Hans van Oosterhoudt

Ze maakten mooie reizen naar België en Duitsland of een Rijnreis. Vorige week zijn ze allebei met de Zonnebloemboot mee geweest, ze hebben genoten van de gezelligheid aan boord, het mooie weer en van het lekkere diner.

Gerda heeft 34 jaar bij het kerkkoor St. Martinus gezongen, maar is daar vorig jaar mee gestopt. Adriaan ging graag buurten bij de familie en heeft lang bij zijn zoon Hans, die het bedrijf had overgenomen, gewerkt. Nu rijdt hij nog steeds met de auto, via Alem en Lith naar chauffeurscafé Treurenburg. Daar leest hij de krant en drinkt een kop koffie. Dat vindt hij genieten.

Ze laten hun 60e trouwdag niet zomaar voorbij gaan. Ze gaan dat vieren in kleine kring bij restaurant Brandend Zand in Kerkdriel. Als ik afscheid neem zegt de 85-jarige Adriaan: "Zeg, we maken wel een afspraak voor over vijf jaar, hè? Want dan hebben we weer wat te vieren." Nou, wat mij betreft hebben we een deal.

Weg met 't zwarte imago

Vorige week woensdag zat ik voor enkele uren aan het computerbeeldscherm gekluisterd. Ik volg vaak Maasdrielse en Zaltbommelse raadsvergaderingen via internet, om 'bij' te blijven. Die avond, voor mij middag, werden in Maasdriel vier wethouders beëdigd, samen met twee raadsleden. Ook werden er een aantal commissieburgerleden officieel geïnstalleerd. Kortom; de democratie aan het werk.

Ook werd het bestuursakkoord vastgesteld. Het akkoord was het resultaat van de onderhandelingen tussen de partijen Samen Sterk Maasdriel en het CDA met ook de inbreng van de oppositiepartijen PvdA/Groen Links, D66 en de VVD. De laatste drie stribbelden nog wat tegen, maar steunden uiteindelijk de nieuwe coalitie in hun plannen.

Terwijl ik het politieke schouwspel op mijn scherm gadesloeg, dreven mijn gedachten af naar eerdere jaren toen het niet zo jofel toeging in de Drielse politiek. Al vanaf het begin van deze eeuw rommelde het in de raad en de verschillende colleges van burgemeester en wethouders. Tussen het college en de ambtenaren ontstonden spanningen en er waren veel beschuldigingen van zogenaamd clientelisme; het voortrekken van sommige burgers en ondernemers in hun toekomstplannen. Bepaalde zaken liepen dusdanig uit de hand en in de gaten dat het provinciaal bestuur, en later de regering, hun bezwerende vingers opstaken. Er werden waarnemende burgemeesters aangesteld om orde op zaken te stellen.

Onderzoeken zagen het daglicht en alles wees er op dat het een puinhoop was, vooral bestuurlijk. Niemand werd in de harde oordelen ontzien. Niet de verschillende wethouders, maar ook niet de raadsleden en de ambtenaren. Iedereen leek een vinger in de mesthoop te hebben. Mest stinkt en die stank kostte verschillende wethouders hun baantje. De regering eiste echter een grotere opschoning onder het dreigement van het benoemen van een bewindvoerder die het bestuur van de gemeente zou overnemen. Dit hele schouwspel speelde zich af onder het toeziend en vernietigende oog van de pers die Maasdriel daarmee in negatieve zin in het brandpunt van het nieuws zette.

Ik kwam destijds voor zaken veel buiten de Bommelerwaard en moest nog al eens de vraag aanhoren: "Wat is dat voor een zooitje daar bij jullie?" Met het schaamrood op mijn kaken moest ik dan toegeven dat het inderdaad niet bepaald een bruiloft was dat zich in het gemeentehuis afspeelde.

Hoe anders was het vorige week woensdag. SSM en het CDA waren slim genoeg om de oppositiepartijen ook wat te gunnen en bezweerden voor samenwerking in te zijn. Alle vier de wethouders werden unaniem door de raad gekozen en, zoals gezegd, de plannen van SSM en het CDA werden een ieders plannen. Er werd eervol en met veel unaniem applaus afscheid genomen van oud-wethouder Van den Anker, terwijl burgemeester Henny van Kooten, een moedig man om in Maasdriel te komen werken, met veel humor zijn taken vervulde. Het gemeentebestuur heeft, herboren als zij is, definitief afscheid genomen van haar zwarte imago en gaat goedgemutst de toekomst in. Dat werd na afloop van de vergadering in het gemeentehuis gevierd met een borrel. Daar kon ik, ook via internet, helaas niet bij zijn. Daar moet men in Maasdriel nog eens een oplossing voor bedenken.

'Beleef de Boerderij' in Bommelerwaard

21 mei van 10.00 tot 17.00 uur

Bij zes boeren en telers uit Hedel en Ammerzoden kun je op tweede pinksterdag, 21 mei, terecht voor een nieuwe editie Beleef de boerderij. Je kunt die dag een kijkje nemen achter de schermen en zien wat er allemaal gebeurt. Ook kun je genieten van streekproducten. De dag duurt van 10.00 tot 17.00 uur.

Regio - Ook dit jaar is er weer een gevarieerd programma. Kom kijken hoe de dieren op de boerderij leven, hoe champignons geteeld en geoogst worden, hoe het lekkerste ijs van de Bommelerwaard gemaakt wordt en wat je allemaal met een aardappel kunt doen. Ook kun je meedoen aan een prijsvraag waarbij je mooie prijzen kunt winnen.

Voor kinderen is er een kleurwedstrijd. De kleurplaat kun je downloaden op www.capreton.nl en op 21 mei inleveren op één van de deelnemende bedrijven.

Foto: Hans van Oosterhoudt
Bij Natuurspeeltuin Hoppies kun je lekker ravotten, midgetgolfen, op een skelter racen, of deelnemen aan de danceworkshops van Peets Dance Project. Vanaf 14.00 uur is er live muziek op het terras en kun je een dansje wagen. Toegang tot Hoppies is deze dag gratis.

Er rijdt een tractorhuifkar tussen de
boerderijen

Hoogtepunt van het evenement is de koeiendans. Na de winterperiode mogen de koeien voor het eerst weer de wei in en dat wordt genieten voor de koeien en het publiek. De koeiendans vindt plaats om 12.00 uur op de boerderij van de familie van Zeelst, Achterdijk 57 in Hedel. De koeien worden losgelaten door de kersverse Aardbeienkoningin van de Bommelerwaard. Wie dat is, wordt dan ook bekend. Dus zorg dat je om 11.45 uur aanwezig bent, zodat je weet van wie je op 16 juni in Zaltbommel beschuit met aardbeien krijgt.

Om het voor de bezoeker makkelijk te maken, rijdt er een tractorhuifkar tussen de boerderijen. Voor bezoekers die met eigen vervoer rondrijden zijn er plattegrondjes op de bedrijven aanwezig. De toegang tot de boerderijen is gratis.

Deelnemende bedrijven

- Melkveehouderij en boerengolfboerderij van familie van Zeelst, Achterdijk 57, Hedel.

- Kinderopvang De Vrijbuiter van Mathé en Lilian van Goch, Achterdijk 10, Hedel.

- IJsboerderij en melkveehouderij De Schoonheuvel van Arjan en Nicolien van Zeelst, Veldweg 55, Hedel.

- Biologisch varkensbedrijf van familie van den Bogert, Mezenweg 11, Hedel.

- Champignonkwekerijen De Hopwaag van Han en Margot van Hemert en Natuurspeeltuin Hoppies, Zandweg 17, Ammerzoden.

- Jac van den Oord Potatoes, Uilecotenweg 53, Ammerzoden. Dit bedrijf bestaat dit jaar 100 jaar en tovert de bedrijfsruimten om in een aardappelpretpark.

Beleef de Boerderij is een van de evenementen in het kader van We Are Food. De Bommelerwaard doet onder de noemer 'De boer op in de Bommelerwaard' mee aan het Brabantse themajaar We Are Food. De gemeenten Maasdriel en Zaltbommel haalden dit Brabantse evenement ook naar Gelderland. Zo krijgen de Bommelerwaardse evenementen Kom in de kas, Aardbeiendag, Beleef de boerderij en Proeflokaal een plekje in het programma van We Are Food van de regio Noordoost Brabant.

Het volledige programma is te vinden op www.capreton.nl of via Facebook: www.facebook.com/beleefdeboerderijbommelerwaard.

Hepatitis A

door GGD Gelderland-Zuid

Regio - De zomer komt eraan. Velen zoeken weer massaal de zon op. Per jaar reizen veel gezinnen naar bestemmingen waar ziekten zoals hepatitis A (geelzucht) voorkomen. Ook in landen die minder risicovol lijken, zoals Marokko, Turkije of Kaapverdië, kun je besmettelijke geelzucht (hepatitis A) oplopen. Een vaccinatie voorkomt ziekte.

Ouders gaan er vaak ten onrechte van uit dat kinderen benodigde vaccinaties hebben gehad via het Rijksvaccinatieprogramma. Hepatitis A maakt hier echter geen deel van uit. Uit onderzoek blijkt dat ruim 1,25 miljoen mensen per jaar naar risicolanden voor Hepatitis A reizen. Ongeveer 23 procent laat zich hiervoor niet vaccineren. Vaak omdat men niet weet dat het nodig is.

Hepatitis A is een ziekte van de lever die wordt veroorzaakt door een virus. Dat krijg je via de mond binnen. Kinderen en ook volwassenen kunnen de ziekte gemakkelijk oplopen. Hepatitis A kan zich na terugkomst van vakantie via de toiletten, deurklinken, kranen en handdoeken verspreiden. Hierdoor worden meer mensen ziek. Met goede voorbereidingen en een vaccinatie zijn veel gezondheidsproblemen te voorkomen. Meer informatie over hepatitis A, andere reis gerelateerde ziekten en landen waarvoor vaccinaties aanbevolen/verplicht zijn, vind je op de website van GGD Reisvaccinaties: www.ggdreisvaccinaties.nl.

Vergoedingen van vaccinaties zitten vaak in het aanvullend pakket.

Lezing

's-Hertogenbosch - Galaxis, de afdeling 's-Hertogenbosch en omstreken van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) houdt woensdag 16 mei een lezing getiteld 'Gewichtig onderzoek'. De lezing zal worden gegeven door Dr. Ing. Jack van Loon van de Europese ruimteorganisatie ESA en het VU Medisch Centrum.

De lezing vindt plaats om 20.00 uur in De Biechten, Vincent van Goghlaan 1 in Hintham (gemeente Den Bosch). De entree bedraagt 7,50 euro, tot 16 jaar 3 euro.

Wijn proeven met D66

Hurwenen - In de verkiezingstijd hebben inwoners van de Bommelerwaard een indruk gekregen van de beide D66 afdelingen in Zaltbommel en Maasdriel. Beide afdelingen behaalde één zetel in de respectievelijke gemeenteraden. Tijd om verder te groeien vinden ze. Wie kennis wil maken met de partij, is van harte welkom op een wijnproeverij bij Wijndomein De Oude Waalstroom in Hurwenen.

Op initiatief van het Maasdrielse burgerlid Liesbeth Faas komen betrokken leden van D66 Bommelerwaard op zaterdag 26 mei om 15.30 uur bijeen aan de Jannestraat 1a in Hurwenen. Een gelegenheid voor geïnteresseerden om in gesprek te gaan met vertegenwoordigers van D66. Maar niet voordat er eerst een rondleiding door de wijngaard is gevolgd, uitleg is verkregen over Nederlandse wijnen en aansluitend een kleine proeverij heeft plaatsgevonden.

De verwachting is dat de middag duurt tot 18.00 uur. Deelname bedraagt 12 euro, ter plaatse contant te voldoen. Wil je kennismaken tijdens dit informele evenement? Meld je dan aan via liesbethfaas@gmail.com.

Wedstrijd voor model zweefvliegtuigen

Bruchem - Modelvliegclub The Flying Dutchman houdt zaterdag 19 mei een wedstrijd voor model zweefvliegtuigen. Hierbij wordt een motorloze zweefvliegtuig omhoog getrokken door een modelvliegtuig met motor. Eenmaal op hoogte wordt de zwever los gelaten. Doel van de wedstrijd is om exact zes minuten in de lucht te blijven.

De wedstrijd is van 11.30 tot 14.00op het vliegveld op de Kolkweg 5 in Bruchem. De entree is gratis.

Gemeenten ondertekenen convenant

Regio - De wethouders van 10 gemeenten ondertekenden vorige week een nieuwe samenwerkingsovereenkomst met Bibliotheek Rivierenland. Het convenant 'Samen maken we de bieb' regelt de samenwerking van de Bibliotheek en de gemeenten Culemborg, Druten, Geldermalsen, Neder-Betuwe, Lingewaal, Neerijnen, Maasdriel, Tiel, West Maas en Waal en Zaltbommel voor de jaren 2019-2022. In de samenwerkingsovereenkomst wordt de dienstverlening van de bibliotheek in de betreffende gemeenten voor de komende drie jaar geregeld.

Oogst

De Maas en Waalse Oogstdagen vinden dit jaar plaats op zaterdag 11 en zondag 12 augustus op Strand Maaslanden (Riverside) in het recreatiegebied Gouden Ham. Je vindt er onder meer het NK hooien, streekmarkt, boeren driekamp en een kinderboerderij.

Foto: Persgroep
17 / 36

In de Oude Moestuin zijn zo'n 2000 plantensoorten te bewonderen. Een groot gedeelte hiervan is zeldzaam. Foto: Ton Rothengatter Foto: Ton Rothengatter

Woensdag
16 mei

09.00 Expositie Ad van den Oord Tot en met 31 juli gratis te bezoeken tussen 09.00 en 18.00 uur.
Kulturhus De Leyenstein, Bernhardstraat 2, Kerkdriel.

09.00 Biljarten Elke dag tot 22.00 uur, 1 euro per uur. Informatie bij Tiny van de Braak: 06- 193 737 63.
Het Zonnelied, Hogesteeg 2, Ammerzoden.

Evert van de Veen geeft maandag een orgelconcert in de Sint Maartenskerk, Zaltbommel.

09.00 Leerpunt Maasdriel Beter leren schrijven, lezen, rekenen of omgaan met de computer en internet? Meer informatie en aanmelden via 06- 294 623 18 of leerpuntmaasdriel@kw1c.nl.
Bibliotheek Kerkdriel, Kerkstraat 43a, Kerkdriel.

10.00 iPad Café Zaltbommel Vragen over je iPad? Instellingen verbeteren? Het iPad Café is geen cursus, je hoeft je dus ook niet aan- of af te melden. Je kunt altijd zo aanschuiven, gratis toegankelijk.
Bibliotheek Zaltbommel, Courtine 2a, Zaltbommel.

11.00 Inloopspreekuur E-books Zaltbommel Gratis toegankelijk.
Bibliotheek Zaltbommel, Courtine 2a, Zaltbommel.

12.00 Inloopspreekuur Taalhuis Maasdriel Gratis inloopspreekuur voor mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal (lezen, schrijven, spreken en luisteren). Meer info via 06- 294 623 18 of leerpuntmaasdriel@kw1c.nl.
Bibliotheek Kerkdriel, Kerkstraat 43a, Kerkdriel.

14.30 Inloopspreekuur Klik & Tik Kerkdriel Wil je vaardiger worden in het gebruik van internet? Gratis toegankelijk.
Bibliotheek Kerkdriel, Kerkstraat 43a, Kerkdriel.

14.30 Voorleespret in de bieb Ook om 15.30 uur. Gratis toegankelijk.
Bibliotheek Zaltbommel, Courtine 2a, Zaltbommel.

14.30 MuseumClub Workshop 'Fantasie-wezens' maken, van groep 4 t/m 8, 4 euro, aanmelden via museumatelierzaltbommel@gmail.com. MuseumAtelier, Nonnenstraat 5, Zaltbommel.

17.00 Onthulling varkens en bankje De groengroep, een aftakking van de dorpsraad in Well, heeft een houtkunstenaar gevraagd om van de omgezaagde bomen in het parkje varkens en een bankje te maken.
't Parkje, 't Heust, Well.

Donderdag
17 mei

12.00 Geestelijke Groeiavonden Bommelerwaard Laatste Geestelijke Groeiavond van het seizoen. Gerrit van Valen neemt je weer mee door het boek Handelingen.
De Ontmoeting, Nieuwe Tijningen 3, Zaltbommel.

Donderdag
17 mei

13.30 Workshop Iedereen kan schilderen Materiaalkosten 7,50 euro per persoon, aanmelden via e-mail info@dorpsraadvelddriel.nl. Meer informatie via Jan-Willem Kreemers: 06- 551 322 62.
Servicepunt Velddriel, Voorstraat 102, Velddriel.

19.30 Kaartavond voor senioren Klaverjassen of jokeren, inleg 3 euro per keer. Informatie bij Mari van Wijk: 06- 532 433 19.
De Grote Aak, Johan van Oldenbarneveldstraat 2, Zaltbommel.

Vrijdag
18 mei

09.00 TaalPlus: beter Nederlands leren Voor mensen die beter Nederlands willen leren om sterker en zelfstandiger in het leven te staan en die actief mee willen doen in de maatschappij. Aanmelden via kompasjokeverkuijlen@upcmail.nl of 06- 446 142 37.
Bibliotheek Ammerzoden, Het Bussche Kempke 2, Ammerzoden.
Bibliotheek Kerkdriel, Kerkstraat 43a, Kerkdriel.

10.00 De Ontmoeting Samen met vrijwilligers een kopje koffie drinken en andere mensen ontmoeten. Een kaartje leggen, een spel spelen of nieuwe activiteiten ontwikkelen behoort ook tot de mogelijkheden.
Het Zonnelied, Hogesteeg 2, Ammerzoden.

11.30 Inloopspreekuur Vluchtelingenwerk Tot 13.30 uur, voor vragen op juridisch, maar ook op maatschappelijk gebied, gratis toegankelijk.
Bibliotheek Kerkdriel, Kerkstraat 43a, Kerkdriel.

Zaterdag
19 mei

13.00 Open dag Woongroep Woonwaard Meer infotmatie via Yudi Winter: 06- 229 239 64.
Woongroep Woonwaard, Johan de Wittstraat 50, Zaltbommel.

Zondag
20 mei

11.00 Ameersoyen Middeleeuws Bewoond Meer info op www.middeleeuwsammersoyen.nl.
Kasteel Ammersoyen, Kasteellaan 1 Ammerzoden.

13.00 Open middag Oude Moestuin Tot 17.00 uur, toegang is gratis.
de Oude Moestuin, achter Huis Brakel aan de Dwarssteeg 1, Brakel.

Maandag
21 mei

10.00 Inloophuis De huiskamer van De Gasthof is een ontmoetingsplek voor iedereen. Ook is er sinds kort de kweektuin, waarin je vrij kunt rondwandelen en groenten en fruit voor eigen gebruik meenemen.
De Gasthof, Vreedstraat 19, Bruchem.

20.00 Orgelconcert Evert van de Veen Kinderen tot en met 15 jaar gratis toegang, vanaf 16 jaar 10 euro (online) en 12,50 euro in de kerk. Er worden composities gespeeld van J.S. Bach, S. de lange sr. G. Dethier, G.A. Homilius, A. Lavallée – Smith, J.B van Bree en E.v.d. Veen
Sint Maartenskerk.

Meimaandviering Zonnebloem

Foto: Hans van Oosterhoudt

door Truus Peters

Velddriel - In de Sint Martinuskerk in Velddriel werd maandag 14 mei de jaarlijks terugkerende meimaandviering gehouden van Zonnebloemafdelingen Ammerzoden, Hedel, Rossum, Zaltbommel en Oud Maasdriel. Ruim honderd gelovigen en gasten zongen samen met het gemengd koor het zonnebloemwelkomstlied: 'Laat schijnen de zon over het land ziek en gezond bijeen'. Voorgangers waren Pastor Bertus Bus en priester Jo Verhoeven. In zijn woord tot de aanwezigen sprak Verhoeven dat we blij mogen zijn met alle vrijwilligers van de Zonnebloem. "Vrijwilligers die open staan en aandacht schenken aan de medemens. Bij veel mensen verloopt het levenspad minder gemakkelijk als dat het gewenst is. Zij luisteren naar je levensverhaal en geven om een ander. En bij een kop koffie is het nog gezellig ook."

Uit volle borst werd aan het einde van de viering het 'Lied van de Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch' gezongen. Na afloop was er in dorpshuis de Boxhof, schuin tegenover de kerk, een bijeenkomst om even bij te praten onder het genot van een kop koffie/ thee en wat lekkers.

Ze hebben hun leven gegeven, maar dat van anderen gered...

De achterkleindochter van Jan Klingen schreef een boek over het gezin Klingen

In Alem, net buiten het dorp, ligt de Jan Klingenweg. Veel mensen kennen deze weg. De jachthaven ligt daar, de voetbalclub… En er staat een oorlogsmonument voor de familie Klingen. Maar lang niet iedereen kent Jan Klingen en zijn gezin of weet wat zij gedaan hebben in de Tweede Wereldoorlog. Zijn achterkleindochter, Annette Oudejans (1978), heeft een boek over hem en zijn gezin geschreven: 'Een familie in het verzet'.
Op zaterdag 19 mei houdt Oudejans een boekpresentatie in The Read Shop Kerkdriel, Monseigneur Zwijsenplein 21, van 10.00 tot 12.00 uur.

Het gezin Klingen verhuisde in 1923 van Gouda naar Alem toen vader Jan daar werd aangesteld als hoofdonderwijzer op een katholieke school. Het gezin bestond uit negen gezinsleden: Vader Jan, moeder Cisca en de kinderen Nelly, Jan, Simon, Tilly, Joep, Leo en Tonny. Zo’n beetje het hele gezin heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet gezeten. De familie heeft Joodse kinderen geholpen met onderduiken, ze verspreiden illegale blaadjes, hielpen gestrande piloten, drukten voedselbonnen en brachten deze rond en ze verzamelden tekeningen van Duitse stellingen om die naar de oprukkende geallieerde legers aan de overkant van de Maas te brengen. Vier gezinsleden overleefden de oorlog niet.

“Ik heb dit boek geschreven omdat ik het zelf een prachtig verhaal vind. Gedurende mijn zoektocht werd het steeds mooier en nog bijzonderder. Ik ben anderhalf jaar alleen maar met de familie Klingen en de Tweede Wereldoorlog bezig geweest”, vertelt Oudejans. Vooral het researchen was een hoop werk. “Maar dat vond ik ook zo spannend! Je vindt constant nieuwe dingen. Je vindt bijvoorbeeld een brief, daar staat iets in over iemand. Vervolgens vind je die persoon en hij weet weer iets nieuws te vertellen en dan moet je weer daarheen... Zo beland je van het een in het ander.”

Foto: Carlijn Géron
Het gezin Klingen bestond uit negen gezinsleden: Vader Jan, moeder Cisca en de kinderen Nelly, Jan, Simon, Tilly, Joep, Leo en Tonny. Zon beetje het hele gezin heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet gezeten.
Aan de Jan Klingenweg in Alem staat een monument voor de familie Klingen. Op die plek zijn op 24 september 1944 Jan en Tilly Klingen en Louis Boelen om het leven gebracht. Het monument is op 17 mei 1948 onthuld. Foto: Ruud Bouwknegt Foto: Ruud Bouwknegt
Foto: Hans van Oosterhoudt

'Ik wil heel graag dat we vandaag de dag ook in verzet komen als het ooit weer mocht gebeuren dat er mensen zo behandeld worden als de Joden toen werden behandeld...'

Familiearchief

'Ik schrok van het
extreme geweld wat is gebruikt tijdens de
moord op Jan en Tilly
Klingen en Louis Boelen'

De bevlogen schrijfster vertelt honderduit over haar familieverhaal. Gelukkig kon ze putten uit een uitgebreid familiearchief. “Zonder dat archief had ik er geen boek over kunnen schrijven. Ik vond er allerlei documenten, radiokaarten en krantenartikelen die je niet zomaar online vindt, getuigenissen en een hele hoop brieven.”

Ze denkt dat jongste dochter Tonny Klingen verantwoordelijk is geweest voor dat archief. “Tonny heeft volgens mij heel veel bij elkaar gehouden en verzameld. Uiteindelijk is het de zoon van Simon Klingen, ook Jan Klingen genaamd, geweest die er mee door is gegaan. Hij heeft aan al zijn neven en nichten gevraagd om alle oorlogsspullen aan hem te geven als er iemand overlijdt. Die spullen heeft hij altijd bewaard op zijn zolder.”

Volgens Oudejans zijn er in het verleden aardig wat journalisten en andere mensen langs geweest voor dat familiearchief. Allemaal wilden ze iets schrijven of maken over de familie Klingen. Maar de juiste persoon zat daar niet tussen. Tot Oudejans opeens voor Jans deur stond met de vraag of zij eens door het archief mocht spitten. “Het verhaal moest op een integere wijze gebracht worden. Ik denk dat anderen het al gauw te sensationeel zouden brengen. Wat aan de ene kant ook logisch is, want eigenlijk is het een sensationeel verhaal.”

Doel

De schrijfster heeft een helder doel voor ogen. “Ik wil heel graag dat we vandaag de dag ook in verzet komen als het ooit weer mocht gebeuren dat er mensen zo behandeld worden als de Joden toen werden behandeld. Dat we dan opstaan, dat we iets doen.”

“Ik vond het ook belangrijk dat er hoop in het boek zit. Dus het feit dat een aantal Joodse gezinnen de oorlog, mede door de familie Klingen, heeft overleefd, vind ik belangrijk om te vermelden. Het gezin heeft hun leven gegeven, maar dat van anderen gered.”

Oudejans heeft haar familie echt leren kennen tijdens haar zoektocht. “Het was een ruimdenkend gezin, zeker voor die tijd. In die tijd luisterden veel mensen nog naar wat de pastoor zei. Ik merkte dat zij zich daar niet zo veel van aantrokken. Ze vaarden echt hun eigen koers. Wat dat betreft zaten hun normen en waarden wel echt op de juiste plek in hun hart.”

Tijdens haar zoektocht heeft Oudejans met een man gesproken van 93 die als kind bij haar overgrootvader Jan in de klas zat. “Die man vertelde me dat Jan voor die tijd helemaal niet autoritair was. Dat vind ik fantastisch. Ook sprak ik een vrouw van wie haar moeder een leerling was van Jan. Hij had haar gestimuleerd om een bepaalde weg op te gaan, omdat ze talent had. Dat is geweldig. Dat je in die tijd lesgeeft en dan al zo bezig bent met de talenten van kinderen. Ja, dat vind ik mooi.”

Helden

Oudejans wist al vroeg dat haar familie in het verzet heeft gezeten, maar veel meer wist ze daar niet over te vertellen. “Ik heb nu meer een beeld bij wat ze hebben gedaan. Dat had ik vroeger niet, dus er waren zoveel vragen. Zaten ze wel echt in het verzet? Of wat hebben ze dan gedaan? En nu ik weet hoe zij hebben gestreden, kan ik meer trots zijn dan dat ik was. Ik ben erachter gekomen dat ze echt wel heldhaftig waren. Dat vind ik bijzonder. Daar ben ik trots op.” Voor haar zijn het helden, het gezin Klingen. “Je wist in die tijd dat je met gevaar voor eigen leven in het verzet zat. Je zet je eigen leven op het spel voor het leven van een ander. Dan ben je per definitie een held.”

Ook kwam ze erachter dat het gezin Klingen Joodse vrienden had. “Wat in die tijd toch wel bijzonder was, vriendschap tussen katholieken en Joden. Dat joodse mensen zomaar geschopt en geslagen mochten worden en uitgesloten werden van winkels, dat ze niet meer bij ze op bezoek mochten, dat was voor het gezin Klingen al voldoende aanleiding om op te treden. Zij konden niet tegen dat onrecht. En ze wilden natuurlijk de vrijheid terug. Leven in bezettingstijd was niet prettig.”

Oudejans ziet veel van zichzelf terug in het gezin. “Ik kan me echt boos maken als ik zie dat Joodse mensen vandaag de dag niet meer met een keppeltje kunnen rondlopen. Of dat homostellen niet hand in hand kunnen lopen. Dat raakt mij. Dus dat opkomen voor mensenrechten, ik denk dat dat wel in de aard van het beestje zit. Ik vond het heel mooi om dat tegen te komen. En ik denk dat als ik toen had geleefd, ik ook in het verzet had gezeten. Ik merk dat dat er gewoon in zit.”

Extreem geweld

Niet alles wat ze tijdens haar research vond was aangenaam. “Ik schrok van het extreme geweld wat is gebruikt tijdens de moord op Jan en Tilly Klingen en evacué Louis Boelen. Dat is zo exorbitant. Zelfs voor die tijd was dat extreem. Daar heb ik echt last van gehad. Ik heb een paar nachten erg slecht geslapen. Dat raakte me zo. Dat je je eigen graf moet graven en dan bruut wordt vermoord. En in Tilly’s geval waarschijnlijk levend begraven. Misschien in de hoop dat ze nog wat zou vertellen? In die zin denk ik dat het gezin misschien nog wel meer heeft gedaan in het verzet, dan dat ik heb kunnen vinden.”

“De daders moeten zo geïndoctrineerd zijn geweest. Ze zagen alleen nog maar de vijand. Ze zagen de mens niet meer. Met een familie, met kinderen, met vrienden, met een verhaal… Er werd alleen maar in ‘wij’ en ‘zij’ gedacht.”

Oudejans denkt dat de moord op Jan Klingen en zijn dochter wel eens een vergeldingsactie kan zijn geweest. “Stel er werd een Duitser vermoord of er was een aanslag op een Duitser, dan pakten ze in die tijd drie mensen uit het verzet. En dan het liefst mensen met aanzien, met een netwerk. Mensen waarvan de omgeving erg geshockeerd zou zijn. Ja, en een hoofd van een school, dat maakt indruk.”

Boos is ze niet op de verschillende daders. “Ik denk altijd terug aan de wijze woorden van mijn oma, Nelly Klingen. Dat de Duitsers veelal werden gedwongen om acties uit te voeren. Blijkbaar zijn sommige mensen zo diep geïndoctrineerd dat ze tot dit soort dingen in staat zijn. Toch vind ik dat je altijd een eigen keuze hebt. Je moet altijd je eigen morele kompas volgen. Misschien is dat ook wel de belangrijkste boodschap van dit boek: Volg je eigen morele kompas en laat je nooit zomaar door anderen beïnvloeden. Wees wars van groepsgedrag, volg je eigen koers.”

Onbeantwoorde vragen

Er zijn nog een aantal vragen waar Oudejans een antwoord op hoopt te vinden of te krijgen. “Er is een inspecteur, H. Nowottnick, die de urn van broeder Jozef waarschijnlijk mee heeft genomen naar Duitsland. Ik heb wel een aantal H. Nowottnicks benaderd, maar geen reactie gekregen. Het zou natuurlijk zeer fascinerend zijn als je zo iemand vindt. Niemand weet waar die urn is gebleven. Dat Jozef geen laatste rustplaats heeft, dat vind ik schrijnend. Dat hem dat niet gegund is, of de familie. Dat was denk ik heel pijnlijk voor ze.”

Ook wil ze graag weten wat er nou precies is gebeurd voordat Jan en Tilly Klingen en Louis Boelen zijn opgepakt. Hoe kwamen die Duitsers bij hen terecht? Wie had gezegd dat zij in het verzet zaten? Was het bewust of onbewust? Oudejans schrijft in haar boek: ‘Voor de familie Klingen vind ik het wrang dat wat Leo vertelde aan een journalist in 1944 – ‘het hele dorp weet het maar houdt zijn mond’ – tot op de dag van vandaag geldt.’ “Ik wil geen schuldige aanwijzen. Ik ben oordeelloos. Ik wil gewoon alleen maar weten hoe het is gegaan. Dit zijn de laatste puzzelstukjes, die wil ik ook nog.”

Oudejans hoopt dat ze nog meer te weten komt nu haar boek uit is. “Ik hoop dat er nog mensen zijn die mij meer kunnen vertellen dan ik in al die documenten terug vond. Alle kleine puzzelstukjes kunnen mij helpen.”

Heb jij informatie voor Annette Oudejans? Mail het dan naar
archiefinfoklingen@gmail.com.

Erfgoedfestival trapt af met Spel zonder Grenzen

De aftrap van het erfgoedfestival Over Grenzen gaat woensdag 23 mei van start met een Spel Zonder Grenzen. De Markt in Arnhem verandert in een modern toernooiveld. Inwoners uit de vier kwartieren van het vroegere hertogdom Gelre strijden tegen elkaar in een sportief en ludiek Spel zonder Grenzen. De teams worden getest op snelheid, behendigheid, slimheid en historische kennis. Ook het publiek is van harte welkom om zelf mee te spelen. Het Spel zonder Grenzen start op 23 mei om 13 uur en duurt tot 17 uur. De toegang is gratis.

Arnhem - Het Spel zonder Grenzen wordt gespeeld door acht teams die de vier kwartieren van het vroegere hertogdom Gelre vertegenwoordigen. Elk kwartier levert twee teams: een uit de hoofdstad en een uit de kleinste stad. Hier komen de teams vandaan:

- Arnhem en Scherpenzeel voor het Kwartier van Arnhem (Veluwe)

Foto: Hans van Oosterhoudt
Tijdens het Spel zonder Grenzen mag het publiek gratis meedoen met boogschieten en andere spellen. Het complete programma is te vinden op erfgoedfestival.nl/agenda.

Het publiek mag de verschillende onderdelen ook uitproberen

- Nijmegen en Lingewaal voor het Kwartier van Nijmegen (Rivierengebied)

- Zutphen en Doesburg voor het Kwartier van Zutphen (Graafschap/Achterhoek)

- Roermond en Mook-Middelaar voor het Kwartier van Roermond (Overkwartier)


Het Spel zonder Grenzen draait om snelheid, behendigheid en andere vaardigheden die in de middeleeuwen al belangrijk waren. Zoals richten en schieten, snelheid en uithoudingsvermogen, strategisch inzicht en samenwerking. De teams moeten goed kunnen mikken, zo snel mogelijk een stormbaan nemen en overeind blijven op een 'sweeper'.

Nadat een onderdeel is afgewerkt, mag het publiek dat ook uitproberen. Op de Markt is bovendien van alles te doen voor jong en oud, zoals een workshop schilderen, een klauterkasteelbrug, een ringsteekspel, boogschieten, paardrijden en schermlessen. Er kunnen oude spellen en digitale spellen gespeeld worden. Het Kadaster vertoont een film over het registreren van eigendomsgrenzen in Nederland en elders.

Het is niet voor het eerst dat een Spel zonder Grenzen plaatsvindt op de Markt in Arnhem. Op 18 juli 1973 was dat ook al het geval. Toen bonden België, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Italië, Engeland en Nederland met elkaar de strijd aan in een sportieve zeskamp.

Kort nieuws

Foto: Persgroep

Babbels Buiten

Kerkdriel - Het Mgr. Zwijsenplein in Kerkdriel wordt 21 mei voor één dag Babbels Buiten, georganiseerd door Café Babbels. Met een groot overdekt terras en een zomerse barbecue binnen handbereik, met live muziek en hopelijk een pinksterzonnetje beloofd het een mooie tweede pinksterdag te worden.

Babbels Buiten begint om 14.00 uur met de sixties en seventies muziek van Watout. Deze ouwe rotten en hun classic hits zijn altijd een feest van herkenning. Daarna zal het gezellig druk worden op het podium met Smartlappenkoor Gère Weg. Dansen is daarbij geheel vrijblijvend en meezingen is uiteraard gezellig verplicht. Met de eighties muziek van Grocer Jack beleven we vervolgens het debuutoptreden van een nieuwe band.

Vervolgens is het de beurt aan The Streets, die net terug zijn van hun Scandinavische tour. Vorig jaar won deze Maasdrielse formatie de prestigieuze publieksprijs bij The Clash of the Cover Bands. De band Vanèges klimt hierna op het podium. Vanèges is Driels en betekent 'uit zich zelf' en die bandnaam beschrijft daarmee perfect de gezamenlijke muzikale voorliefde voor de hippie pop/rock manier van spelen. Babbels Buiten sluit af met The Green Monkeys. Zij spelen een breed repertoire, van de RHCP tot The Black Crowes.

Is Brian op tijd voor het WK?

Het wordt bikkelen voor Brian van Eeuwijk (15)

Brian van Eeuwijk (15) uit Zaltbommel fietst al vanaf zijn vierde. Momenteel maakt hij zich op voor de wereldkampioenschappen BMX.

Brian van Eeuwijk (15) uit Zaltbommel zit al vanaf zijn vierde jaar op de fiets. De zijwieltjes waren snel verdwenen. Zijn sportieve carrière begon tien jaar geleden bij Fiets Cross Club Ammersooyen. Een foto aan de muur bij zijn oma bewijst dat. 2017 sloot Brian af met een zware val en dito blessure. Nu werkt hij keihard om terug te komen op zijn oude niveau en aansluiting te vinden bij de junioren en nog later het selecte gezelschap wereldcup rijders.

Zaltbommel - Sporten is Brian met de paplepel ingegeven. Vader Arnold was BMX-er van het eerste uur met in 1994 het WK in Schijndel als afsluiting. Moeder Monique zwom vroeger en zat in de Nederlandse selectie vinzwemmen: "Nu loop ik lekker hard en Arnold pakt vaak de mountainbike of wielrenfiets. Onze zoon Nick (18) hockeyt bij MHC Bommelerwaard." Samen steunen ze de sportcarrière van Brian. Dat doet ook het Rodenborch College in Rosmalen en Joan Verstegen van Josh BMX. Het team en alle sponsors dragen bij met materialen. BMX is mede door de verre reizen een prijzige sport. Daar hoeft Brian zich niet mee bezig te houden.

'Ik kreeg lachgas toegediend toen mijn schoen
uit moest'

Steeds een stapje hoger

Hoe het begon? "Toen ik 5 jaar was reed ik wedstrijden bij de Nederlandse Fietscross Federatie omdat ik te jong was voor de KNWU. Sinds drie jaar fiets ik niet meer bij de NFF. Dat past niet meer in mijn programma. In de afdelingswedstrijden van de KNWU begon ik met mijn vader als trainer. Na één jaar reed ik landelijke topcompetitiewedstrijden en mocht ik als 7-jarige meedoen aan het NK in Valkenswaard waar ik vierde werd. Sindsdien ga ik steeds een stapje hoger. Het is hard werken maar ik beleef er ook veel plezier aan en dan komen de resultaten vanzelf."

'Ik kreeg lachgas toegediend toen mijn schoen
uit moest'

Verbeteren

Gaat het echt wel vanzelf? Via de KNWU scoutingdagen kreeg Brian in 2014 de kans om bij RTC BMX Zuid te gaan trainen. Regionale trainingscentra, Papendal en het CTO Eindhoven zijn ondermeer de locaties waar hij met zijn trainingsmaatjes de schema's afwerkt. Techniek verbeteren, snelheid verhogen, sterker worden en de begeleiding op andere randvoorwaarden wordt verzorgd door trainers en coaches. "Zo is in Eindhoven Nathalie Jeras mijn krachttrainster en op Papendal worden we begeleidt door Jong Oranje trainer Rob van den Wildenberg zelf oud-olympiër. Voor mij is trainen nu revalideren en proberen terug te komen op niveau."

Podium

Brian, een bescheiden jonge topsporter, stond al vaak op het podium. Zo won hij in 2016 het landelijke topcompetitie klassement. Mogelijk waren deelnames aan internationale kampioenschappen nog mooier, zoals het wereldkampioenschap van 2014 in Rotterdam waar Brian 17e van de ruim 100 deelnemers werd.

Leermomenten

Vorig jaar was een topjaar met de Nederlandse titel als eerstejaars nieuweling en het bereiken van de finale van het EK. In Bordeaux startte Brian aan de buitenkant, wat vaak nadeliger is. Hij werd knap vijfde. Een aantal weken daarna in Rock Hill, USA eindigde het WK avontuur in de 1/8 finales. "Sportief gezien viel het tegen en dat is lastig. Je moet de motivatie zien te vinden om de knop om te zetten en door te gaan na zo'n teleurstelling. Voor mij werkt het als ik mezelf laat weten dat ik nog jong ben en er nog veel wedstrijden komen. Vanaf 19 jaar ben je eliterijder en pas dan gaat het er om. Nu zijn het leermomenten die ik in mijn rugzak stop voor de komende jaren. BMX-toppers Nick Kimman en Jelle van Gorkum zijn mijn inspiratiebronnen. " Jelle omdat hij nooit opgeeft en Nick vanwege zijn eigengereidheid.

Manchester

Die voorbeelden kan Brian nu goed gebruiken. In december vertrok hij naar Manchester voor een trainingskamp. "Na een lange autorit, leek het toch nog een goed idee om na aankomst de baan te verkennen. Achteraf gezien misschien niet zo slim. Ik wilde nog een jump pakken maar had niet de kracht in de benen om dat goed te doen. Met een klap landde ik tegen de bult. Dat het mis was, zag ik meteen; mijn scheen- en kuitbeen stonden niet goed."

Operatie

"Door de adrenaline en later het infuus en de morfine waren de twee uren die ik op de baan heb gelegen vol te houden. Oh ja, ik kreeg ook lachgas toen mijn schoen uit moest. Na een lange ambulancerit dacht men in het ziekenhuis eerst nog dat ik mijn enkelbanden had gescheurd. Hoe onnozel, mijn voet stond echt vreemd! Ook het gipsen op een bloot been was niet handig.

Gelukkig ben ik niet in Engeland geopereerd. Dat gebeurde drie dagen later in het St. Anna ziekenhuis in Geldrop. Daar zijn ze gespecialiseerd op het gebied van blessures van sporters zoals PSV-ers. Na twee weken thuis op bed te hebben gelegen met pijnblokkers, zware medicatie en dagelijks trombose prikken, is het opbouwen begonnen."

Toekomst

Brian vertelt het rustig maar is ook bang geweest voor de toekomst. De breuken waren niet netjes, het was een lastige operatie en er kwamen schroeven dwars door zijn enkel. Gewoon lopen had zelfs een ding kunnen worden, laat staan BMX-en op niveau. Maar de revalidatie verloopt goed. "Wekelijks ga ik vooruit en sneller dan verwacht. Misschien zijn de wereldkampioenschappen over vier weken in Bakoe en de nationale - en Europese titelstrijd daarna te vroeg, maar ik wil er alles aan doen om er bij te zijn. Omdat ik eerste in de ranking stond (telling vanaf afgelopen jaar) is WK-kwalificatie bij de eerste acht, gelukkig geen probleem. Na die kampioenschappen is de zomerstop en gaan de pinnen eruit."

Brian is komend jaar junior en het wereldkampioenschap is in België. Keuzeheer is de bondscoach. Het wordt bikkelen, ook voor zijn VMBO-diploma, maar afzien lijkt na deze tegenslag geen punt meer.

Maximaal druk op koploper

Zaterdag gaat het ergens om bij Nivo Sparta tegen Roda Boys/Bommelerwaard. De gasten uit Aalst moeten winnen om in de race te blijven voor het kampioenschap.

ZALTBOMMEL - Het is adembenemend spannend in de top van de tweede klasse F. Het tot zaterdag ongenaakbare Almkerk ging op De Maaskant met 2-0 onderuit tegen Roda Boys/Bommelerwaard, dat de koploper tot één punt is genaderd. Pelikaan plaatste zich ook in kansrijke positie en staat nu op drie punten van Almkerk. Op de laatste speeldag is het Pelikaan, dat aan een geweldige serie bezig is, tegen Almkerk. Als alles gunstig valt kan Roda Boys met twee overwinningen de titel nog pakken. Nivo Sparta heeft nog niets. De periodetitels zijn tot nu voor Roda Boys/Bommelerwaard en Pelikaan. Trainer Theo de Boon van de club uit Zaltbommel weet dat zijn team met twee overwinningen zelf de derde periodetitel kan pakken. Als dat niet lukt is alle hoop gevestigd op Almkerk, dat de derde periodetitel moet pakken om Nivo Sparta via de vierde plaats in de nacompetitie te brengen. Een rampscenario zou zijn als Brederodes, dat ook nog kansrijk is, de derde periodetitel pakt. In dat geval is de rol van de 'trots van Zaltbommel' na 26 mei uitgespeeld en is het seizoen totaal verloren.

Foto: Wout Pluijmert
Voor Roda Boys/Bommelerwaard gaat Martijn de Wildt het duel aan met Almkerker Bart Dirven. De club uit Aalst won met 2-0 en is weer in de race om de titel. Foto: PPM/Gerald van Zanten Foto: PPM / Gerald van zanten
Foto: Hans van Oosterhoudt

Waardenburgers zullen er vol tegenaan moeten

Eigen hand

WNC heeft deelname aan de nacompetitie in eigen hand. Eerst thuis winnen van Montfoort en het dan afmaken bij Sliedrecht. Dan ligt een ticket richting de hoofdklasse klaar. Zo gemakkelijk zal het niet worden, want Montfoort heeft al uitgesproken dat het de 'vrienden' DHSC wel een handje wil helpen door WNC punten afhandig te maken. De Waardenburgers zullen er dus vol tegenaan moeten. Voor de overige zaterdagclubs is er helemaal niets meer te halen.

Uitslagen,
Programma

Foto: Hans van Oosterhoudt

Uitslagen zaterdag 12 mei: 1e klasse C: LRC Leerdam-WNC 1-3. 2e klasse F: 10/5 Roda Boys/Bomm./SVW 4-1. 12/5 Hardinxveld-Nivo Sparta 1-3, Roda Boys/Bomm.-Almkerk 2-0. 3e klasse D: 10/5 Haaften-Sleeuwijk 2-0. 12/5 GVV'63-Haaften 3-2. 4e klasse D: 10/5 Well-Zuilichem 0-3. 12/5 Rhelico-Zuilichem 1-1, ASH-SVS'65 4-2, MVV'58-Kerkwijk 4-1, Unitas-Well 10-0, Noordeloos-Brakel 1-6.

Uitslagen zondag 13 mei: 4e klasse E: 10/5 MEC'07-DSC 1-2, Alem-CHC 2-2. 13/5 Alem-DSC 2-2. 5e klasse D: 10/5 Maaskantse Boys-Jan van Arkel 2-0, Heerewaarden-SCZ 6-1, HRC'09-RKVSC 3-4. 13/5 MOSA'13-Hedel 3-1, OSC'45-RKVSC 4-0, HRC'14-Heerewaarden 5-1, Jan van Arkel-Wadenoijen 5-1.

Nog twee volle competitieronden en dan zit de reguliere competitie erop. Voor een aantal ploegen volgt vanaf 2 juni de nacompetitie.

Programma zaterdag 19 mei: 1e klasse C: Montfoort-WNC. 2e klasse F: Nivo Sparta-Roda Boys/Bomm. 3e klasse D: SSC'55-Haaften, BLC-GVV'63. 4e klasse D: Brakel-Groot Ammers, Kerkwijk-Peursum, Well-VVAC, Zuilichem-MVV'58, Rhelico-ASH. Programma zondag 20 mei: 4e klasse E: DSC-MEC'07, CHC-Alem. 5e klasse D: Hedel-SBV, SCZ-Heerewaarden, RKVSC-HRC 14, Jan van Arckel-Maaskantse Boys.

Henk Wijgerse spotte deze torenvalk die net een muis heeft gevangen in Rossum.

Jos Schriever spotte deze ooievaar in de Hurnse Kil.

Marianne Jans uit Ammerzoden gaat voor de langste tulpen dit jaar. Ze zijn al 75 centimeter!

Gespot! Mooie foto's van onze lezers

Gefotografeerd door Richard van de Wetering.

Gemaakt door Marian van Bommel in Brakel.