Botlek Hoogvliet

30 augustus 2017

Botlek Hoogvliet 30 augustus 2017


Pop-up politie

Contact met bewoners belangrijk

Wekelijks houden de wijkagenten van de gemeente Albrandswaard spreekuur op een vaste locatie in de wijk. Bewoners en ondernemers kunnen daar terecht met hun zorgen, vragen of gewoon voor een kop koffie met de wijkagent. Helaas wordt hier nauwelijks gebruik van gemaakt. Tijd dus om iets nieuws uit te proberen: de pop-up bus.

Albrandswaard - Wijkagent Frank Koopman: "Bredase wijkagenten houden hun spreekuur in een bus die regelmatig ergens anders wordt neergezet. Zodra de bus een mooi plekje heeft, komen de statafels en klapstoelen naar buiten en kunnen omwonenden en lokale ondernemers 'aanwaaien' voor een praatje met hun wijkagent." Tussen 25 augustus en 18 oktober gaan de wijkagenten in Albrandswaard 'proefdraaien'. Na deze periode wordt geëvalueerd of de bus meer bezoekers trekt dan het huidige spreekuur. Via social media houden de wijkagenten iedereen op de hoogte. Het contact met bewoners en ondernemers is voor een wijkagent van groot belang. Een volledig beeld krijgt de politie pas met informatie van bewoners & ondernemers.


Brabanders testen Park

Skateboarder test het nieuwe Urban Sport Park in Hoogvliet. Foto: Ropa Photo Foto: Ropa Photo

Urban Sports park Hoogvliet trekt in het eerste weekend na opening al bezoekers uit Brabant. Vier vrienden uit Zevenbergen zijn speciaal naar Hoogvliet gekomen voor dit mega spektakel.

"Ja het is echt heel echt groot", bevestigt Lorenzo (19 jaar). Samen met zijn maten; Mika (18), Nick (22) en Hein (22) moesten zij met eigen ogen komen kijken wat voor bijzonder Urban Sports Park er in Hoogvliet is neergelegd. Alle stunts op het skateboard werden gefilmd zodat er achteraf nog eens kritisch naar de sprongen gekeken kon worden. Volgens Lorenzo is Mika de beste en onder het toeziend oog van de jeugd van Hoogvliet liet hij vele mooie sprongen zien.

Vermeld plaats bij jarige!

Hoogvliet/Albrandswaard - Onze nieuwe rubriek de 'Jarigen van de week' is een enorm succes. De redactie is ook erg blij me de spontane reacties en inzendingen van de lezers van de Botlek. Er zijn er zelfs meer dan drie per week en we willen niemand teleurstellen. Daarom wil de redactie per Botlekkrant (Nissewaard & Hoogvliet/Albrandswaard) een eigen rubriek maken. Vermeld daarom de woonplaats van de jarige bij aanmelding: redactie.bl@persgroep.nl.

Laatste trein

hOOGVLIET - Na 62 jaar reed zaterdag de laatste trein over de oude Botlekbrug. Zodra het spoor buiten dienst is, starten Prorail en Rijkswaterstaat met de aanleg van nieuwe spoor- en fietsverbinding. De oude brug wordt gesloopt. Zie www.prorail.nl.

Babak Goudarzi opent gepassioneerde karateschool voor nieuw Olympisch talent Foto: Kitty Loduvica

Dichten in de Maastunnel

Foto: Joop van der Hor
Jarigen van de week Foto: PR
Foto: FotoSjors
Foto: Cris Rolandus

Mooi feestje, geen PR

Zaterdag was er weer iets te vieren in Hoogvliet. Met artiesten als de Kik en de Wannabiezz was het genieten geblazen op het tot feestterrein omgetoverde parkeerterrein tussen Binnenban en Groene Kruisweg. 's Avonds goede artiesten en overdag genieten van een heus Kinderplein, manage, speeltuin en tal van vrijwilligersactiviteiten. Mijn goede collega van die foute krant Jan Koopmans zou zeggen: "Hoogvliet is zo gek nog niet" en gelijk heeft 'ie! Maar waarom is er zo weinig publiciteit aangegeven? Oké, dat grote billboard op de Groene Kruisweg was niet over het hoofd te zien, maar in deze krant heb ik er amper iets over gelezen als alleen in de bijlage van de gemeente Rotterdam waar ik kennis heb gemaakt met de gezichten van twee ras-vrijwilligers Maikel van Keulen en Barry Mellegers. Gave gasten die, samen met al die andere vrijwilligers de Participarade mogelijk gemaakt hebben. Maar nogmaals, wat is er weinig publiciteit aan gegeven. Ligt dit aan onze krant zelf? Moeten we de hand in eigen boezem steken of zijn andere factoren hier debet aan? Ik sta elke week met mijn lelijke kop in de krant en mijn e-mailadres staat zowel onder mijn column als onder de rubriek 'Wachten op...' met die foto van wachtende automobilisten voor de omhoog staande Spijkenisserbrug en daaronder passerende schepen. Dus zo moeilijk moet het niet zijn om mij te vinden. Datzelfde geldt voor de afdeling communicatie van het gebied, voorheen de deelgemeente Hoogvliet. Ik vind het echt een gemiste kans dat 'mijn' krant zo weinig aandacht aan dit geweldige feest heeft geschonken. Wat ik ook jammer vind is dat zowel in Hoogvliet een groot gratis festival heeft plaatsgevonden als net over de brug in Spijkenisse. Daar traden Waylon, Ali B en Nielson op. Tussen Hoogvliet en Spijkenisse stroomt een pisklein riviertje, maar het schijnt maar niet te lukken om afspraken met elkaar te maken waardoor je elkaars concurrent bent in plaats van aanvullend te zijn op elkaar. Beide feesten kosten minimaal enkele tienduizenden euro's. Dat is gemeenschapsgeld heren en dames politici! Jullie willen toch ook dat wederzijdse inwoners letterlijk over de brug komen om boodschappen te doen? Nou, stem dan ff met elkaar af! Moet in deze tijd toch niet zo moeilijk zijn! Reageren? joopvanderhor@gmail.com

Gebiedscommissie voelt zich aan de kant geschoven

Enkele gebiedscommissieleden laten van zich horen. Tijdens de laatste raadsvergadering was er al veel kritiek op de wijze waarop Rotterdam om gaat met de gebiedscommissie in Hoogvliet. Aanleiding was het feit dat de gemeente de gebiedscommissie weer links liet liggen bij de laatste omwikkelingen en de opening van het nieuwe Urban Sport Park.

Hoogvliet - Commissielid Winkels: ”Na eerst zonder overleg weer bomen te hebben gekapt werd ook het verdere contact verbroken en heeft men ondanks waarschuwingen vooraf gekozen voor de opening op 26 augustus, terwijl er op die dag een groot evenement plaatshad in Hoogvliet, de Participarade. Ik vind het echt te zot voor woorden, waarschijnlijk omdat dit het enige plekje wat vrij was inde agenda van de wethouder."

Cor van Hulst sluit zich hierbij aan: ”Dit is een bewonersinitiatief geweest dat is gestart ten tijde van de deelgemeente, een initiatief van een jonge skater, Kevin Verheij. Niet de commissie en niet een wethouder hoort op het podium te staan, maar deze initiatiefnemer. Mede door zijn vasthoudendheid en inzet is dit Sportpark gerealiseerd. Ik vraag me af, wat komt het college, in de persoon van wethouder Visser, hier nu doen?", zegt Cor van Hulst.

Foto: Persgroep
Commissieleden van de gebiedscommissie Hoogvliet.

'Ik vind het
echt te zot
voor woorden'

"Bij mijn weten is het nu de derde keer dat hij zijn gezicht in Hoogvliet laat zien. Hij had hier moeten zijn toen er problemen waren met de gedwongen verhuizingen en de verhoging van huren voor huisvesting van de verenigingen. Ondanks smeekbedes van de verenigingen en gebiedscommissie heeft het college niets van zich laten horen. Kortom; je ziet ze alleen als er een feestje is. Maar als er op het gebied van veiligheid problemen zijn, de Shell, brandstichtingen en berovingen, dan geven zij niet thuis." Commissielid Hans van Helden: "De commissie hoort op het laatste moment dat de wethouder Eerdmans komt, en ook hier weer geen contact of een rol voor de gebiedscommissie. De bewoners krijgen een half uur de tijd om de zeggen wat ze dwars zit. Alsof deze man na 3,5 jaar niet luisteren, ineens van zijn stoel af komt en iets gaat doen met wat de bewoners roepen. Wat wil dit college nu? Eigen koers blijven varen zonder de commissie?

Politie zoekt getuigen

Hoogvliet - Het Regionaal Team Overvallen onderzoekt drie overvallen in Hoogvliet en Rotterdam. Meerdere overvallers vonden het zondag 27 augustus nodig om ondernemers de stuipen op het lijf te jagen. De politie zet alles op alles op de daders te vinden, maar informatie van getuigen is welkom. De eerste overval was zondagmiddag rond 15.45 uur op een textielwinkel op de Binnenban in Hoogvliet. Met een mes in zijn hand eiste de overvaller geld. Met een onbekend geldbedrag ging hij er vandoor. De overvaller was blank, droeg een rood shirt en vluchtte op een zwarte fiets. Zondagavond om iets voor 19.00 uur was een supermarkt op de Voorschoterlaan in Rotterdam-Kralingen het doelwit. De kassière werd bedreigd met een vuurwapen en moest de kassa openen. Deze overvaller droeg een zwart masker met groene details, een grijze broek met een licht grijs of wit vest, en had een blauw/grijze sporttas bij zich. Even later was het raak bij een benzinestation aan de Bosdreef. Twee overvallers kwamen rond 20.40 uur het tankstation binnen en bedreigden de verkoper met een vuurwapen. Beide mannen waren licht getint, droegen zwarte kleding en een capuchontrui met een petje eronder. Heeft u informatie? bel naar: 0900-8844 of anoniem op 0800-7000.

Veegploeg?

Foto: Hans van Oosterhoudt

Edwin Smid, voorzitter van de gebiedscommissie herkent de kritiek. "Het leeft niet alleen bij commissieleden, maar ook bij bewoners. Steeds vaker zeggen mensen geef mij de deelgemeente maar terug. De boodschap die we dan moeten brengen is dat het er volgend jaar niet beter op gaat worden. De raad heeft na de lobby van de coalitiepartij Leefbaar gekozen voor de totale vernietiging van het Rotterdamse dichtbij burgerbestuur."

"Inwoners merken nu dat de gemeente verder af is komen te staan van de burgers. Contacten met 14010 worden als uiterst slecht ervaren en mensen worden vaak van het kastje naar de muur gestuurd of haken af. Helaas hebben we daar inmiddels ook extreme voorbeelden van gezien en gehoord. Wij vermoeden dat de stad geen aanspreekpunt wil met een gezicht in het gebied. Dan betekent dat, dat je er zelf moet zijn op momenten als het ertoe doet. Als er een calamiteit is, dat je voor besluitvorming met bewoners praat en ze niet iets door de strot duwt. Voor het knippen van een lintje of om campagne te voeren hoeft men niet naar Hoogvliet te komen. De gebiedscommissie wordt op deze wijze een veegploeg voor de Rotterdamse raad en college", besluit de voorzitter.

Reageren kan via redactie.bl@persgroep.nl.

Big Fun aerobics weer van start

Rhoon - Aerobicsportschool 'Big Fun' begint aan het nieuwe seizoen. Op woensdag 30 augustus zijn de lessen weer gestart. Geinteresseerden kunnen op woensdagavond van 20.15 tot 21.15 uur een fatburning-les volgen. De les wordt gegeven op moderne muziek en is toegankelijk voor alle leeftijden.

Deze lessen zijn speciaal geschikt voor het opbouwen van een goede conditie en voor vetverbranding. De aerobicsschool is gevestigd op het adres Sportlaan 2 in Rhoon. Mensen die graag mee zouden willen doen aan een proefles, kunnen zich opgeven via de website van de school www.to-bigfun.nl of door te bellen naar het telefoonnummer: 0181785969

Speel bij PSV Poortugaal

Poortugaal - De voetballers en voetbalsters van PSV Poortugaal zijn weer aan het trainen. Van groot tot klein wordt de conditie weer op peil gebracht. Vind jij voetballen leuk en ben je op zoek naar een gezellige club waar de PSV Kanjerclub ook buiten het voetballen veel organiseert voor de jeugd? Kom dan een keertje meetrainen. Aanmelden kan via het e-mailadres:
info@psvpoortugaal.nl.


40 Dichters dichten onder water

WHD: Lee Towers zingt en leest voor

De gedichtenbundel bevat ook prachtige foto's zoals deze van de van tegels ontdane Maastunnel van Sjors Ribeiro Edison (FotoSjors) Zie: http://wereldhavendagen.nl/programma/charlois-2017-maastunnel/ FotoSjors

REGIO - 40 Dichters vullen zondag 3 september tussen 13.00 en 14.30 uur tijdens de Wereldhavendagen de voetgangersbuis van de Maastunnel. Eén kilometer poëzie tijdens de unieke manifestatie "DICHTER ONDER WATER".

Om drie uur krijgt Stadsdichter 2017 Derek Otte de gelijknamige dichtbundel uitgereikt die hij samen met initiatiefnemer Joop van der Hor later aan burgemeester Aboutaleb zal overhandigen. Ahmed Aboutaleb staat met zijn gedicht 'Groeten uit Rotterdam' in de speciaal in het kader van '75 jaar Maastunnel' samengestelde dichtbundel. Hij is in goed gezelschap want ook ambtsgenoot Mirjam Salet van Nissewaard, zanger Lee Towers, Manuel Kneepkens, Jana Beranová, Hans Wap, Jan Oudenaarden, Edwin de Voigt, Rommert Boonstra, Von Solo en Mark Boninsegna zijn maar enkele van de vele bekende Rotterdamse dichters die werk hebben aangeleverd.

Maar 'Dichter onder Water' grossiert niet alleen in bekende namen, ook ongewoon gewone Rotterdammers als Rieneke Minderman, Joz Knoop, Robert Tau, Loraine Klaiber, Marianne Weber, Jopie Royé, Dick Gebuys, Sander 'GERS' Grip, Joop van de Bos en Fred Marree doen mee. Uit Nissewaard haken woordenaar Jan Bontje, Piet Luijten, Ferr Fikkers (tevens ontwerper van de gedichtenbundel) en architect Han de Kluiver aan. Elk gedicht is voorzien van een prachtige foto van Martin Kers, Sandy Struijs, Foto Sjors, Sonja van 't Verlaat, Rinus Vuik en anderen. Verder draagt de immer ondeugende schrijfster Bea Bambara voor uit eigen werk en is er een onderwater-optreden van zangeres Maaike Siegerist ft. Jonni Slater & band uit Londen.

Aboutaleb, Salet, Kneepkens, Otte, Beranová & Wap

Zaterdag overdag optredens van 'Sophia-artiesten' waaronder de groep Ongeregeld en Monique & Co met de van de Toksjoo op Zuid bekende DJ Hansie. Zaterdagavond 2 september om 20.30 uur draagt zanger Lee Towers vanaf de drijvende bok Matador 3 van Bonn & Mees van de Charloisse familie Leenheer tijdens een speciale concert vanaf het water een deel van zijn gedicht 'Mijn Maastunnel' voor. Het voorprogramma wordt verzorgd door een andere dichteres, de Kaapverdiaanse zangeres Arlinda Lima en haar band uit Spijkenisse waarna DJ Ed van Katwijk de avond afsluit met een after party.

Het totale evenement is een cadeau van het projectteam Maastunnel van de gemeente Rotterdam om omwonenden van Charlois aan de zuidzijde van de Maastunnel op muzikale en literaire wijze een beetje te compenseren voor de te ondervinden overlast van de renovatiewerkzaamheden van de 75-jarige Maastunnel. Organisatie: Van Es Events, Henriette Edens en MediatHor.

Gratis toegang op vertoon van een goed humeur.

Participarade brengt Hoogvlieters op de been

Foto: Persgroep

Gebiedsvoorzitter Edwin Smit liep rond als de welbekende trotse pauw en volkomen terecht want de manifestatie 'Participarade' mag als uiterst succesvol in de annalen van Hoogvliet worden bijgeschreven. Een paar duizend Hoogvlieters genoten afgelopen zaterdag, behalve van het bijzonder goede weer, ook van de vrijwilligersmarkt, demo brandweer en van optredens van o.a. The Kik en de Wannebiezz. Foto: Joop van der Hor

Foto: Joop van der Hor

Jarigen van de week

Foto: Hans van Oosterhoudt

Jasmijn Strijbis

Jasmijn Strijbis jarige
35BLJarigeQuinn
35BLJarigeJesper de Wit Foto: Familie

Jasmijn Strijbis is op 23 augustus 5 jaar geworden. "Het is een vrolijke en stoere kleuter! Ze is gek op paarden en andere dieren. Ze speelt graag buiten. Verder zit ze op dansles wat ze met veel plezier doet. Ze wilde voor haar verjaardag een blauwe fiets, maar roze mag ook. Ook een paard of hond is welkom en ze zou er dan heel goed voor zorgen." Edward en Mariska Strijbis feliciteren haar via deze weg alsnog van harte!

Nieuwe expo in Oudheidkamer

Albrandswaard - Op zaterdag 2 september om 14.00 uur gaat de nieuwe tentoonstelling, getiteld 'Uit de kunst', van start. Bezoekers zullen een rijke verzameling kunstwerken (in de vorm van schilderijen, tekeningen en naaldkunst) te zien krijgen met als onderwerp specifieke gebouwen en plekjes in Rhoon en/of Poortugaal. Verder zijn er ook een aantal merklappen uit en 19e en 20e eeuw. De Oudheidkamer bevindt zich aan de Dorpsstraat 27 te Poortugaal en is iedere zaterdag geopend van 14.00 tot 17.00 uur. De toegang tot de Oudheidkamer is gratis. Er is een traplift aanwezig.

Agendaberichten

dit is de agendakop Foto: Persgroep

Wijkmarkt voor peuters

Hoogvliet - Een gratis wijkmarkt Westpunt is er donderdag 31 augustus voor peuters, kleuters en ouders van 15.30 tot 17.30 uur op de parkeerplaats van kinderdagverblijf Snippers aan de Max Havelaarweg 50 in Hoogvliet. Er is daar een spelletjesfestijn. Vanaf 15.30 uur is er voor de kinderen van alles te beleven, zoals: schminken, knutselen, blote voetenpad en een springkussen. Alle activiteiten zijn gratis. Kinderen tot 6 jaar krijgen een strippenkaart waarmee ze aan de spelletjes en knutselactiviteiten kunnen meedoen. Ook aan de ouders is gedacht. Naast een hapje en een drankje kunnen zij horen en zien wat er gebeurt in hun wijk op het gebied van kinderopvang. Elke locatie laat zijn unieke specialiteiten zien. De pedagogisch medewerkers van kinderdagverblijf Snippers en de peuterspeelgroepen Aja Kabaja en Dribbel vertellen graag over alle mogelijkheden van hun locatie.

Just Chill

Albrandswaard - Het jongerenwerk van Stichting Welzijn Albrandswaard organiseert Just Chill. "Zit jij op de middelbare school en heb je zin in een gezellige vrijdagavond samen met je vrienden en vriendinnen? Meld je dan aan voor Just Chill." De volgende activiteiten staan onder andere op de planning voor het komend seizoen: zeskamp, levend stratego, kerstdiner, bowlen en nog veel meer leuks. Het seizoen wordt afgesloten met een toffe overnachting in het jongeren centrum. Just Chill is elke tweede en vierde vrijdag van de maand. We beginnen om 19.15 tot 21.00 uur. De activiteiten vinden plaats in het jongeren centrum Albrandswaard (JCA). Het adres is Albrandswaardsedijk 180 in Poortugaal. De entree is gratis. Voor sommige activiteiten wordt een bijdrage gevraagd, maar dit wordt vroeg van te voren aangegeven. Voor vragen of aanmelding: kim@welzijnalbrandswaard.nl of bellen/appen naar 06-37344914.

Hulp met computer

Albrandswaard - Haal meer uit je tablet of computer via seniorenweb. Hiervoor zijn twee PC inloop spreekuren te bezoeken. In Rhoon op 7 september elke donderdag van 9.30-12.00 uur in wijkcentrum Portland, Hof van Portland 43. In Poortugaal iedere maandag van 9.30-12.00 uur in De Boekenstal, Dorpsstraat 34 in Poortugaal. Kosten bedragen 2 euro ex. consumpties.

Libellen op liefdespad

Foto: Hans van Oosterhoudt

Zwoele zomermiddag

Peter van der Sluijs fotografeerde op een zwoele zomermiddag twee parende libellen. "Het is goed zomerweer in augustus. Veel libellen gaan op liefdespad. Bij veel libellen verbindt het mannetje zich met het vrouwtje. Eerst is er de paring en dan vliegt het mannetje met zijn geliefde naar een plekje in het water en het vrouwtje legt met haar legbooreitjes tussen de waterplanten. Sommige libellen strooien hun eitjes boven het water. Libellen zoals de grote keizerlibel zet haar eitjes alleen af in het water, bij voorkeur tussen de planten. Op de foto ziet u twee libelle die aan het paren zijn", aldus Van der Sluijs.

11 / 24

Snuffelmarkt rondom Maranathakerk in Rhoon.

Dinsdag
5 september

00.00 Pilates en Bodyfit 65+ in de Art Studio Burn and Shape it verzorgd in de Art Studio lessen in pilates en bodyfit 65+. Beide lessen zijn gemengd, dus voor mannen en vrouwen toegankelijk. Pilates is een vorm van fitness waarbij je de diepliggende spieren traint, op een matje. Het gehele uur span je je buikspieren aan omdat het een echte core training is. Pilates is veilig, fysiotherapeuten juichen pilates toe. Je traint je lichaam vanaf je kruin tot aan je tenen, je lichaam zie je veranderen, je spieren komen mooi uit je ontwikkeld kracht en spier uithoudingsvermogen. Burn and Shape It geeft les op de donderdag avond van 20:00 tot 21:00. Op de dinsdag avond zal er na de vakantie een beginners uur starten. Bodyfit 65+ is speciaal voor ouderen. De lessen worden op een stoel gegeven waar we werken aan kracht, ook wordt er om de week een aantal oefeningen op een matje gegeven na een zeer goede opwarming. Omdat bij ouderen heel vaak hun kracht afneemt, zullen we hier extra aandacht aan geven zodat een bepaalde kracht blijft. Ook is evenwicht en souplesse een aandacht gebied. Neem contact op als je interesse hebt of voor informatie over één van de lessen, met Anita op telefoon nummer 0621178880
Art Studio, Kolbleistraat 32, 3192be Hoogvliet

00.00 Tai Chi en Qigong cursus De Korte Sport- en Gezondheidsinstituut en de Dirk Kuyt Foundation geven een vervolg aan het samen mensen in beweging brengen. Sommige mensen worden gehinderd in het bewegen door bijvoorbeeld; Neuropathie, slachtoffers van Beroertes, Herseninfarct, Burn-out of Angst fobieën. Juist voor deze mensen is de samenwerking bedoeld omdat Tai Chi en Qigong bijzonder geschikt is voor mensen met deze klachten. Deze Chinese bewegingsvormen staan bekend om hun heilzame werking. Ook andere geïnteresseerden in deze Chinese bewegingsvormen zijn van harte welkom. De lessen worden gegeven door Sifu Chris de Korte. De cursus Tai Chi en Qigong start vanaf dinsdag 5 september 11.00-12.00 uur in het De Korte Sport- en Gezondheidsinstituut, Middenbaan 402, 3191 AH Hoogvliet.
De Korte Sport- en Gezondheidsinstituut, Middenbaan-Zuid 402 Hoogvliet

Aerobicsportschool 'Big Fun' start weer met de lessen. Foto: PR

Woensdag
6 september

20.15 aerobic Aerobicsportschool 'Big Fun' weer van start. Op woensdag 30 augustus 2017 begint Big Fun weer met zijn lessen U kunt op de woensdag van 20.15 tot 21.15 uur een fatburningles volgen. De les wordt gegeven op moderne muziek en is toegankelijk voor alle leeftijden. en is goed voor de conditie en de vetverbranding. lessen worden gegeven in de Sportlaan 2 te Rhoon. Opgeven voor een gratis proefles kan via de site www.to-bigfun.nl of telefonisch op 0181785969. Rhoon, Sportlaan 1, 3161ts Rhoon

Zaterdag
9 september

10.00 Snuffelmarkt rondom Maranathakerk in Rhoon 9 september. Snuffelmarkt bij de Maranathakerk aan de Kleidijk in Rhoon. Een gezellige markt van 10.00-16.00 uur met tal van activiteiten. Eén van de pijlers van de Snuffelmarkt is natuurlijk de verkoop van een grote hoeveelheid tweedehands spullen, curiosa en speelgoed vanuit Snuffelloods en een groot aantal marktkramen. Daarnaast een handwerkkraam met echt handwerk en lezers en/of verzamelaars van boeken kunnen zich uitleven bij de boekenstal. Speciale aanrader is de kraam uit onze eigen polder met groenten en fruit en divers tuingoed. Naast de verkoop zijn er voor kinderen, ook de allerkleinsten, diverse spelen met leuke prijsjes. Er zijn zithoekjes die ruimte bieden om met elkaar bij te praten onder het genot van een kopje koffie, thee of limonade. Of geniet van een ambachtelijk gebakken portie poffertjes of een stukje gebak van onze eigen gebakkraam. Het Rad van avontuur draait de hele dag met leuke prijzen of een potje sjoelen op de kegelbaan. De activiteiten worden gehouden rondom de Snuffelloods en op het plein voor de Maranathakerk, Kleidijk 2 in Rhoon.

Poortugaal (zo) verslaat Oude Maas

Toernooiwinst op veld van Rhoon

Foto: Hans van Oosterhoudt

Het RTV Albrandswaard Toernooi is afgelopen zaterdag gewonnen door de zondagtak van Poortugaal. De ploeg van trainer Jack van den Berg, die ontbrak vanwege verplichtingen met ASWH, was na strafschoppen te sterk voor Oude Maas. Na negentig minuten voetbal stond het in een doelpuntrijk duel liefst 4-4.

'We gaan vooruit, maar niet zo snel als ik zou willen'

RHOON – In de strijd om de derde plaats was Rhoon met 3-2 te sterk voor WCR. Die clubs waren veroordeeld tot het spelen van de troostfinale na nederlagen eerder vorige week tegen de finalisten. De afwezige Poortugaal-trainer Van den Berg, die met ASWH de competitie in de derde divisie al opende tegen Spakenburg, heeft zijn ploeg ondanks de toernooiwinst nog niet op het gewenste niveau. "We boeken vooruitgang in de voorbereiding, maar de conditie van veel spelers viel mij, toen wij enkele weken geleden startten met trainen, wel tegen. Ze hadden weinig gedaan in de vakantie. We gaan vooruit, maar niet zo snel als ik zou willen," geeft Van den Berg toe.

Poortugaal en Oude Maas stonden afgelopen zaterdag in de finale van het RTV Albrandswaard Toernooi op het veld van Rhoon (foto: John de Pater)

"Dat is wel een uitdaging. Ik eis natuurlijk veel, dat vinden ze ook goed hoor, maar we moeten een beetje aan elkaar wennen. Ik probeer ze er bewust van te maken dat, als wij wat willen dit seizoen, ze ook voor zichzelf moeten trainen. Wij doen dat natuurlijk maar twee keer per week, al lopen ze maar nog één keer per week een beetje. Het zijn goede gasten, het is een leuke groep." Zaterdag kwam Poortugaal in de finale van het RTV Albrandswaard Toernooi twee keer op voorsprong. Toch ging Oude Maas, getraind door Ton van Bremen, met een 3-2 voorsprong rusten. In deel twee nam Poortugaal een hernieuwde voorsprong (4-3), maar Oude Maas maakte in blessuretijd vanaf elf meter gelijk (4-4). In de strafschoppenserie bleef Van den Bergs team het koelbloedigst en mocht die ploeg de Wout Dijkhuizen bokaal in ontvangt nemen. Van den Berg speelde, terwijl Poortugaal op het veld van Rhoon won van Oude Maas, met ASWH gelijk tegen Spakenburg. De ploeg uit Hendrik-Ido-Ambacht gaf in de laatste minuut een 2-1 voorsprong uit handen.

Babak traint toekomstige Olympiërs

Foto: Hans van Oosterhoudt

Hoogvliet - Van oorsprong uit Iran, kwam Babak Goudarzi zo'n twee jaar geleden naar Nederland. Hij had niets maar wilde echt iets betekenen. In deze jaren heeft hij vrijwillig karateles gegeven aan zowel kinderen als volwassenen in de regio. Op zijn zestiende is hij begonnen met karate en met zijn achttiende al uitkomende voor het nationale team van Iran. Zijn passie voor karate zit heel diep.

Als jonge puber wilde hij heel graag deze vechtsport beoefenen maar zijn vader stond hier niet achter, hij wilde niet dat hij ging vechten. Hierdoor heeft hij het langere tijd stilgehouden voordat zijn vader er per ongeluk achter kwam dat zijn zoon succesvol was in karate. "Er hing een banner met "Gefeliciteerd met lidworden van het nationale team naast mijn huis." Toen kon hij het niet meer geheimhouden. Hij mocht gehoor geven aan zijn passie: "Mijn vader en moeder stonden altijd achter me."

Foto: Hans van Oosterhoudt
Foto: Kitty Payne
Babak Goudarzi tijdens een training. Foto: PR
Babak Goudarzi opent gepassioneerde karateschool voor nieuw Olympisch talent Foto: Kitty Loduvica Hiert

"Mijn eerste nationale medaille was met negentien jaar."

Babak is tweevoudig wereldkampioen en wil dan ook echt een medaille binnenhalen voor Nederland. Op achttienjarige leeftijd begon hij met professioneel karate. Hij vertrok twee keer per maand voor speciale trainingen in een andere stad. Deze reis duurde 24 uur met de bus, waarna hij twee dagen trainde en dan weer naar huis ging. Het leven in Teheran waar hij toen leefde, vormden zware omstandigheden, toch trainde hij daar drie keer per dag om zichzelf te verbeteren en zijn enthousiasme te stillen.
Al dat trainen wierp zijn vruchten af: "Mijn eerste nationale medaille behaalde ik toen ik negentien jaar was." Nu zijn vijf van zijn studenten in Iran wereldkampioen en komen mensen uit de hele wereld naar Babak toe om met hem te trainen. Zijn droom om nieuwe talenten klaar te stomen voor de Olypmische spelen in 2020 is dan ook zeer realistisch. Met zijn bijzondere persoonlijke aanpak waarin hij het uiterste van zijn leerlingen verwacht, maar ook hun werkelijke capaciteiten ziet, maken hem een sensei die met hart en ziel te werk gaat.

"Altijd ben ik dankbaar"

Babak wil heel graag voor Nederland en de Nederlandse regering iets terug doen. Dit is zijn passie en zijn manier om iets aan de Nederlandse samenleving terug te kunnen geven. "Altijd ben ik dankbaar." Hij is dankbaar hoe Nederland hem opgevangen heeft na zijn vertrek uit Iran. Nu wil hij deze ervaring teruggeven aan de mensen in Nederland. Karate is namelijk niet zomaar een vechtsport. Het is een combinatie van verdediging en krachtsport, maar daagt je ook uit om goed na te denken en je leert jezelf bewust te uiten. Je kunt er veel energie in kwijt en je krijgt er weer een hoop voor terug. In 2020 zien wij Babak met zijn (nu nog onbekende) talenten op de Olympische spelen.

Meer informatie

Topaz karate is gevestigd aan de Middenbaan-Zuid 402 in Hoogvliet. Voor meer informatie kunnen geïnteresseerden terecht op de website van de karateschool: www.iamtopaz.nl. Ook kunnen zij voor informatieaanvraag een e-mail sturen naar het e-mailadres: info@Iamtopaz.nl.

HWD wint het eerste Meeuwenplaat toernooi

De veteranen van Meeuwenplaat kwamen pas in de derde helft in actie. Het was uitermate gezellig in de kantine van de voetbalvereniging. Tekst: Jan van der Hor Foto: Joop van der Hor

Voor aanvang van het tweedaagse Meeuwenplaat Jumbo Zalmplaattoernooi pakten zich donkere wolken samen boven sportcomplex de Dukdalf. Eerst zegde Rijnmond Hoogvliet Sport af, vijf dagen voor aanvang Hekelingen en op de 2e dag van het toernooi ook nog eens Leonidas door 7 zieke spelers (!?)

HOOGVLIET - De organisatie zat kort in zak en as maar pakte snel de draad op door de vrijdag uitslagen te schrappen en zondag een driekamp te gehouden. Jammer voor trainer Martin Klomp en de Meeuwen die een 9 - 6 overwinning op HDW zagen verdwijnen maar met deze stand wel clubhistorie schreven. En zo werden er met veel improvisatie toch leuke wedstrijden gespeeld, amuseerden spelers en publiek zich in en buiten de lijnen en werd mede dankzij het scheidsrechterstrio Ben van der Spoel, Mitchel Prins en Ollie Fonseca het eerste Meeuwenplaat Jumbo Zalmplaat Toernooi een sportief succes. Voorafgaand aan het toernooi mocht het zoontje van Jumbomanager Michel Testerink de aftrap doen die meteen op de keeper van HWD afging en scoorde. Uit handen van vice voorzitter Marco Gouw kreeg het ventje een mooie wedstrijdbal met daarop de handtekeningen van de spelers. Einduitslag: 1e. HWD, 2e. Meeuwenplaat, 3e. Pretoria. Meeuwenplater Yoeri Rombouts werd topscoorder. Hij ontving een dinerbon, beschikbaar gesteld door Chinees specialiteiten restaurant Wah Ying.

Verhaaltje voor 't slapen gaan

De kinderen in hogere groepen weten het nog van voorgaande jaren…. Aan het begin van het schooljaar krijgen ze via school een gratis Borre-boek mee. In een samenwerking tussen de uitgever en basisscholen, ontvangen 1.818 kleuters in Spijkenisse en 850 kleuters in Hoogvliet tijdens hun eerste schoolweek een exemplaar van het spiksplinternieuwe boek 'Borre en het stekelvarken'.

Foto: Hans van Oosterhoudt

Spijkenisse/Hoogvliet - Het verstrekken van het gratis Borre-boekje is een kleine bijdrage in de stimulering van de taalontwikkeling bij kleuters. Het thuis voorlezen van boeken aan kleuters kan hier een belangrijke rol in spelen. In heel Nederland zullen ruim 350.000 kleuters dit voorleesboek mee krijgen.

Jeroen Aalbers, de schrijver van de Borre-avonturen en Stefan Tijs de illustrator van de Borre boekjes hebben na elf jaar samenwerking ruim honderd Borre-boeken op hun naam staan. Er is inmiddels een hele generatie basisschoolkinderen opgegroeid met de avonturen van het vrolijke ventje in het rood-wit gestreepte shirt.

Voorlezen ondersteunt de taalontwikkeling. Foto: Pim Top

Met hun nieuwste creatie ‘Borre en het stekelvarken’ hebben ze opnieuw een boek gemaakt dat veel kinderen zal laten genieten van hun 'verhaaltje voor het slapen gaan'. Voor elke groep van de basisschool is er een serie boeken van Borre, speciaal afgestemd op die leeftijd. Voor meer informatie kijk op: www.borre.nl.

Samen spelen bij Musica in Domo

Hoogvliet - De Hoogvlietse muziekgroep 'Musica in Domo' van de Vereniging Huismuziek is na de vakantie op 28 augustus weer gestart met de samenspeelavonden. Onder leiding van Arnold van der Heijde, spelen ze werken van componisten van alle eeuwen. Geïnteresseerden die willen meespelen kunnen eens komen kijken aan de Aalreep 10 in Hoogvliet (Zalmplaatschool). De repetities zijn op de maandagen 11 en 25 september; 9 en 23 oktober; 6 en 20 november; 11 december van 19.30 uur tot 22.00 uur. Meer info: Annelies Bakker, tel. 010-4721750. Website: www.huismuziek.nl.

File op het water en voor de brug

Foto: Hans van Oosterhoudt

Zenuwachtige automobilisten draaien aan weerszijden van de Spijkenisserbrug hun voertuig om via de Botlektunnel om te rijden. Niemand houdt ervan om in een file te staan. Maar ook op het water is het een komen en gaan van schepen zoals hier de Lauwersborg, enkele binnenvaartschepen en een ander zeeschip. Foto: Aart Lagerwey uit Spijkenisse. Zelf in de krant met een scheepsfoto? Mail naar joopvanderhor@gmail.com

Foto: collectie Joop van der Hor

REGIO - Rina en Peter Houtman voor even Benidorm basterds!

Peter Houtman gaat zonder vrouw Rina op de foto. "Ze blijft liever in de anonimiteit." Foto: Joop van der Hor. Foto: Joop van der Hor

Peter Houtman die zich misdraagt? Dat deed de oud-international en Feyenoorspeler vroeger al niet in het veld, laat staan daarbuiten. En als hij al de neiging zou hebben om iets onbetaamds tegen iemand te zeggen dan zal zijn vrouw Rina hem dat wel uit zijn hoofd praten.

De Houtmannetjes zijn - naar de maatstaven van de gemiddelde bekende Nederlander, eigenlijk een beetje saai. Maar toch laat Peter lachend weten dat ze gedurende hun laatste vakantie 'Benidorm bastards' waren. Saai is wellicht niet het juiste woord. Ze zijn realistisch en leven bewust. "Ach, als ik 5 jaar later geboren zou zijn of het Bosman-arrest was eerder van kracht geworden, dan hadden we nu wellicht in een mooi duur huis gewoond met een flinke som geld op de bank en mooie vakanties. Maar het is anders gelopen en dus leven we ook anders dan de spelers van nu" zegt Peter relativerend. Rina doet daar nog een schepje bovenop: "we wonen in een mooi huis, we hebben het niet slecht, zijn zeker niet arm en met die vakanties zit het ook wel goed. Dus laten we vooral niet klagen." Ze zijn net drie weken geleden teruggekomen uit het Spaanse Benidorm waar ze jaren geleden, toen de twee zoons nog meegingen, vaker naartoe gingen, soms zelf dat hele 'pokke-eind' met de auto.

Foto: Hans van Oosterhoudt

Te warm om te shoppen

Rina houdt ervan om op z'n tijd een boulevardje te pikken, winkeltjes bezoeken en vanaf een terrasje naar de mensen te kijken. Peter houdt van wandelen, beetje hardlopen om in conditie en lekker soepel te blijven. "Dat is dit jaar wat anders verlopen. Het was soms over de 40º, echt te warm. Heb nog nooit zoveel gezwommen" laat Peter weten. "Dat doe ik anders niet of nauwelijks, ja een keertje afspoelen in het zwembad of een verfrissende duik in zee. Maar zwemmen? Nee! Vroeger toen ik jong was wel. Van de hoge duikplank in het buiten zwembad Meeuwenplaat op de plek waar nu die woontorens van Park Vossendijk staan." Rina: "Spanje is ons land of Portugal waar Peter heeft gespeeld bij Sporting Lissabon en waar we hebben gewoond. Ik hou ervan om 's avonds lekker uit eten te gaan. We hoeven niet zo nodig naar andere werelddelen. Peter gaat nog elke dag wandelen met zijn moedertje van 87 die in Hoogvliet woont en Nederland is ook mooi. Misschien binnenkort nog wel en stedentripje naar Valencia, ook mooi! "

Wie gunt kater Kootje fijne pensioenjaren?

Kootje, een gevonden kater van een geschatte 13 jaar. Zoals we weten ouderdom komt met gebreken. Het gebrek van Kootje is het niet goed functioneren van de schildklier, een veel voorkomend probleem van een kat deze leeftijd.

Regio - Gelukkig zijn er goede (en niet dure) medicijnen, er is zelfs speciaal voer voor schildklierproblemen, en de kat kan er oud mee worden. Hij moet wel regelmatig een bloedonderzoek ondergaan, dat is om te bepalen of de dosering van de medicatie goed is.

Ervaring

Weer een voorbeeld dat oudere katten niet voor zichzelf kunnen zorgen. Vooral als ze ziek zijn en niemand ze kan helpen, en ze gaan niet uit zichzelf naar een dierenarts. Kootje krijgt nu genoeg aandacht, iets wat hij heel fijn vindt, en de juiste behandeling gezien zijn leeftijd. Als hij denkt aandacht nodig te hebben, laat hij dat even vocaal weten. Kootje zoekt een fijne plek om zijn pensioenjaren door te brengen. Ben jij ervaren genoeg om Kootje een paar mooie jaren te geven?

Meer informatie

Voor meer informatie, neem contact met ons op, telefoon 088-34 37 112 (locatie Rotterdam) of kijk eens op onze website

https://www.dierenbescherming.nl/dierenasiel/dierenopvangcentrum-rotterdam tot ziens.