De Bevelander

9 augustus 2017

De Bevelander 9 augustus 2017


Moddergevecht
in Oud-Sabbinge

Foto: Timo van de Kasteele

OUD-SABBINGE - Met een jutezak van drie kilo door de modder ploegen. Doe dat maar eens na. Vijf tegen vijf ging de jeugd de strijd aan. Met als doel: de zak in een cementkuip krijgen. Dat leverde punten op. Het ging er fanatiek aan toe. De kinderen doken bovenop elkaar in de modder. Niet alleen het moddergevecht trekt publiek. Ook de andere tradities zijn in trek. Zoals het ringsteken op klassieke tractoren op de Ring. Met veel geweld komen de Porsches en John Deere's in actie. In de Prins Bernhardstraat loopt het publiek voetje voor voetje langs de kramen met tweedehands spullen en lekkernijen.

Lezing Oesterschelde

GOES - Op maandag 28 augustus verzorgt het IVN een lezing over de Oosterschelde, oftewel Oesterschelde. De oestervisserij heeft een roemruchte geschiedenis. Al in 1434 werden er regels opgesteld. Professor Dr. Aad Smaal, schelpdierdeskundige, licht toe wat de rol van de oester is voor de kweek, voor de natuur en voor het kustbeheer in de Oosterschelde. De lezing is van 19.30-21.45 uur in het MEC de Bevelanden, Kattendijksedijk 23 in Goes. De entreeprijs is 8,50 euro. Aanmelden via www.ivn.nl/dzd

Openluchtspektakel E-Njen van start

Première over twee weken

Een kleurrijk en enthousiast openluchtspektakel vol met zang, dans en muziek dat je van de ene naar de andere verrassende wending weet mee te slepen. Dat is E-Njen, het hoogtepunt van het Goese themajaar Azië.

GOES - De eerste voorbereidingen voor de grootschalige productie E-Njen begonnen in 2015. Ruim 200 vrijwilligers zijn al ruim een jaar aan het oefenen in hun rol als toneelspelers, zangers, dansers en acrobaten. Over twee weken is het eindelijk zover, de première is op woensdagavond 23 augustus. Aansluitend zijn er tot en met zondag 27 augustus nog zes voorstellingen.

E-Njen is door de Vlaamse Koen Schyvens speciaal voor het themajaar Goes-Azië geschreven. Schyvens is tevens de regisseur. Het verhaal is een Aziatisch sprookje dat speelt in het verzonnen keizerrijk Kerajaan Angsa. Keizer Lo Yang stuurt zes gezanten op een zoektocht naar de drie poesaka's (erfstukken) van het keizerrijk. De poesaka's; Cirkel, Schild en Gans, moeten op de eerste dag van Shensheng de E-Njen, of het heilige jaar van de Gans, terug in het keizerrijk zijn. De gezanten gaan onder bescherming van Aziatische draken in duo's op pad, wat resulteert in drie verschillende zoektochten die alle drie dwarsgezeten worden door de Kanselier en zijn handlanger.

Foto: Persgroep
E-Njen is een heerlijk en verrassend openluchtspektakel met zang, dans en acrobatiek waarin wordt gezocht naar Cirkel, Schild en Gans Foto: Gemeente Goes

Zoektocht naar de drie poesaka's voor het jaar van de Gans

Zeven voorstellingen

"Koen Schyvens schrijft op een geweldige manier spektakelstukken. De sfeer van het Aziatische continent proef je in de choreografie. In E-Njen wordt er veel gedanst en gezongen, het is een spektakel met een geweldige impact en veel onverwachte dingen", vertelt Cock van den Wijngaard, samen met Albert Boonman coördinator voor Goes-Azië. Fenna Frarenhorst ondersteunt de twee met haar kennis over Azië.

De zeven voorstellingen vinden plaats in de Hollandsche Hoeve. Per voorstelling is er ruimte voor 900 bezoekers die op een locatie de opening zien, dan opsplitsen in drie groepen en uiteindelijk weer samenkomen voor de eindvoorstelling. Het geheel duurt zo'n drie en half uur.

Meer info: goes-azie.nl.

Passie voor Peeland Sophia Lembrechts: "Ik ga nooit weg"

Sophia Lembrechts uit Colijnsplaat werd per ongeluk geboren in Amsterdam. TEKST EN FOTO: LEON JANSSENS Foto: Leon Janssens

"Ik mag graag lekker in mijn vensterbankje zitten", lacht Sophia Lembrechts, "Zo in de straat met zicht op de dijk." Ze woont in Colijnsplaat en werd geboren in Amsterdam (1956).

COLIJNSPLAAT - "Mijn moeder was daar. Het was niet de bedoeling maar ik kwam iets te vroeg, een zevenmaands kindje. Na de bevalling ging ik met moeder terug naar Noord-Beveland. Ik ben opgegroeid in Wissenkerke, op den 'diek' waar nu het golfslagbad van De Roompot staat. We hadden daar geen elektrisch, geen stromend water."

Terug

Van Wissenkerke ging Sophia naar de Mavo in Kortgene en woonde later met een relatie een tijdje in Goes. Terug op Peeland kwam ze op De Meulen in Colijnsplaat. "Weer terug op Noord-Beveland dacht ik 'ik ga hier nooit meer weg'. Ik mag graag de dijk op bij de Zeelandbrug, naar de Oesterpit. Dat zijn mooie plekjes, ook om te vissen."

Talenkennis

Samen met Rinus Mulder heb ik 17 jaar de organisatie van de Visserijdagen op Colijnsplaat gedaan. Toen was het nog twee dagen, nu is het een dag. Dit jaar op zaterdag 12 augustus. Op De Meulen had ik een souvenirwinkel en daar kwam mijn talenkennis van Duits, Engels, Italiaans en wat Frans goed van pas.

Maximá

De molen dateert uit 1598 en heeft geschiedkundig nog iets te maken met de mannen van Oranje-Nassau. Over koninklijk gesproken, toen koningin Juliana naar de Peehaven in Kamperland kwam, ik was toen een jaar of zeven, kregen alle schoolkinderen een handje van haar. Ook Beatrix heb ik hier gezien, van heel dichtbij, en koningin Màxima vorig jaar in Colijnsplaat. Ik stond in het publiek op de dijk. Dat vindt ik wel leuk, ik volg het, vooral met hun kinderen" Sophia is verknocht aan haar eiland en heeft een zwak voor een aantal spots.

Vakantie

"Het Katse Kaotje, zowel links als rechts van het dorp, als je door de coupures gaat, op de kering op de helling, er zijn zoveel leuke plaatsen, heel Noord-Beveland is mooi. Ik mag graag vissen vanaf de kant en zwemmen, ja, dat deed ik vroeger wel, nu niet meer. Of op de Veerse Dam met mooi weer in het strandpaviljoen. Daar zit je goed. Ik hoef niet op vakantie want ieder seizoen zie je de mensen terugkomen. Gezellig, en altijd wat te doen in Colijnsplaat."

Laagdrempelig over het Kunstspoor

Kunstroute

Lenny van Broekhoven in haar atelier in gesprek over kunst met Onno de Graaf.

"Ik vind het prettig dat het werk van de Noord-Bevelandse kunstenaars via Kunstspoor onder de aandacht wordt gebracht", zegt voorzitter Lenny van Broekhoven van Kunstspoor. De 19e editie van deze kunstroute is op zaterdag 19, zondag 20, zaterdag 26 en zondag 27 augustus.

KATS – Van Broekhoven vertelt in haar atelier in de Dorpsstraat van Kats over het evenement. "Tijdens Kunstspoor kunnen de mensen op een laagdrempelige manier naar kunst kijken. Er gebeurt veel op dat gebied op ons eiland en dat willen wij graag laten zien." Beide weekeinden kunnen de liefhebbers tussen 11.00 en 17.00 uur terecht bij de op Noord-Beveland wonende of werkende kunstenaars en de gevestigde ateliers. Dit jaar zijn er eenentwintig verschillende locaties. De bezoeker mag zelf kiezen bij welke locatie er wordt gestart. Die is herkenbaar aan een gele vlag. Bestuurslid Onno de Graaf: "Het boeiende van het evenement is de veelheid van locaties en het feit dat wij elk jaar ervoor zorgen dat er naast de vaste deelnemers ook gastexposanten komen. Wij nodigen gastexposanten uit voor de hoofdlocatie in De Rusthoeve, aan de Noordlangeweg 42 in Colijnsplaat. Ook mogen de vaste deelnemers gastexposanten uitnodigen. Die kunnen maximaal twee jaar meedoen. Er zijn mensen die zich aanbieden. En veel van onze deelnemers komen met mensen uit hun eigen netwerk."

Foto: Hans van Oosterhoudt
Foto: Marcel van der Voort

Noord-Beveland te groot om alle locaties in een keer te bezoeken

Beeldhouwer

Broekhoven: "Wij hebben dit jaar vijf nieuwe vaste deelnemers. Die zijn in Noord-Beveland komen wonen of werken." De Graaf: "De jonge kunstenares Mette Sinke is voor het tweede jaar gastexposant. Ik vermoed dat ze vanaf volgend jaar een vaste deelneemster is. Ze exposeert zeefdruk op doeken in mijn tuin, aan de Molstraat 8 in Kats." Kunstspoor heeft een bijzondere manier om een jonge doelgroep aan te spreken. Er is een groot wit doek waarop de kinderen mogen schilderen. "Ik verwacht dat het heel leuk wordt. Maar hoe het eruit gaat zien weet natuurlijk nog niemand", aldus De Graaf. Er is dit jaar veel te zien. Onder andere beeldhouwwerk, brons, keramiek en schilderijen. In de loop van de jaren zijn er zaken veranderd bij Kunstspoor. "Wij zijn van één naar twee weekeinden gegaan. Ook waren er toentertijd minder deelnemers", verduidelijkt Van Broekhoven.

te groot

"Noord-Beveland is te groot om in één weekeinde naar alle locaties te fietsen. Eenentwintig locaties bezoeken verdeeld over twee weekeinden is beter", vult De Graaf haar aan. De route voert de liefhebber over heel Noord-Beveland. Opvallend is dat de meeste locaties in Kats en Colijnsplaat zijn. De Graaf: "Kats is van oudsher een vrijplaats voor kunstenaars. Daar is veel mogelijk. De concentratie kunstenaars in Colijnsplaat komt doordat er een galerie uit Middelburg is gekomen en er twee kunstenaars zijn komen wonen."

Kamperland

Van Broekhoven: "In Kamperland was niets. Nu gelukkig wel. Een kerk aan de Veerweg is tot restaurant omgebouwd en heeft een expositieruimte beschikbaar gesteld."

Lever je föhn in

KAPELLE - Op de Milieustraat is een nieuwe inleveractie gestart voor afgedankte kleine elektrische apparaten of spaarlampen. Wie op de Milieustraat aan de Dijkwelseweg in Kapelle is, kan gratis punten sparen voor een lokaal goed doel. Deze periode is dat de sinterklaasoptocht in Kapelle. Als Kapelle bij de beste 25 gemeenten eindigt, ontvangen de organisaties die in 2017 de sinterklaasoptocht organiseren gezamenlijk een sponsorcheque. Inwoners scoren punten als zij op de Milieustraat in Kapelle e-waste inleveren. Als zij op de Milieustraat zijn, kunnen zij ter plekke op hun smartphone naar de actiesite om in te checken. Via GPS wordt herkend of de inwoner echt op de Milieustraat is. De 25 gemeenten met de meeste punten per inwoner winnen een sponsorcheque van duizend euro. Wat moet je doen? Ga naar de milieustraat, lever je oude apparaten en kapotte spaarlampen in. Ga ter plekke op je smartphone naar wecycle.nl/inleveren en kies voor 'ik wil inchecken'. Je krijgt een bevestigingsmail met een link waarin staat of je een nieuw apparaat hebt gewonnen. De actie loopt tot 31 augustus. Zeeuwen brengen, in vergelijking met mensen uit andere provincies, de meeste afgedankte elektrische apparaten en kapotte energiezuinige verlichting naar milieustraten. Per inwoner wordt gemiddeld 7,8 kilo e-waste ingezameld. Dat blijkt uit onderzoek van Wecycle, de instantie die de inzameling en recycling van verlichting en elektrische apparaten coördineert. Het gemiddelde van Nederland ligt op 4,8 kilo.

Lobke zoekt aardig huis met een tuintje

Foto: Marty's Vision

Lobje is een cyperswitte poes, geboren in 2008. Lobje was gewend om af en toe naar buiten te gaan, maar ver weg of lang op pad ging ze niet, dus een huis met een tuintje zou voor Lobje al genoeg zijn. Ze houdt niet van al te veel drukte rond haar heen. Ze is vond een klein hondje prima, zolang dat niet achter haar aan rende. Dierenasiel De Bevelanden, Westhavendijk 140, 4463 AE GOES, tel. 0113-212473, www.dierenasielgoes.nl FOTO: MARTY'S VISION

Honderdvijftig kinderen op Kinderkamp Borsele

Honderdvijftig Borsselse kinderen gingen op kamp in Wintelré.

BORSELE – Kinderkamp Borsele is weer achter de rug. Verdeeld over drie weken vermaakten 150 kinderen uit de groepen 6, 7 en 8 uit de gemeente Borsele en 50 vrijwilligers zich in de bossen bij Wintelre met allerlei spelactiviteiten. Op de eerste zaterdag van zomervakantie reisden 40 vrijwilligers af naar Wintelré, om daar het kamp klaar te maken. De tenten werden opgezet, voorzieningen werden aangelegd en de boodschappen werden uitgepakt. Iedere week stond in het teken van een thema. De kinderen van de eerste week gingen een weekje logeren in herberg 't Keteltje, maar dat verliep niet zoals verwacht. Want daar woonde namelijk een heks die demonen op riep met haar toverfluit en de kinderen vergiftigde. In week twee werden de kinderen opgehaald om mee te gaan naar een Kinderkamp Borsele Paradise, een festival in de bossen van Wintelré. Maar vlak voor het optreden wordt de hoofdact ontvoerd en kan het festival dus niet doorgaan. De derde en laatste week is afgelopen maandag vertrokken richting Mexico. Alleen bij het inchecken hingen wat vreemde figuren rond, die vroegen of de kinderen wat pakketjes mee wilden nemen. Om deze verschillende thema's levendig te maken zijn er veel attributen nodig. Dit jaar heeft het Kinderkamp dankzij de Rabobank Clubkasactie een mooi bedrag gekregen. Zodoende kunnen de verkleedkleren vernieuwd worden.

Kijk voor meer info op: www.kinderkamp-borsele.nl

Onze tips tegen zoemende zomerkriebels zonder gif

Foto: Hans van Oosterhoudt

De zomer is het favoriete seizoen van veel insecten. In augustus komen wespen, mieren, muggen en (fruit)vliegen massaal tevoorschijn. Een op de vijf Nederlanders grijpt naar chemische middelen om klein ongedierte te bestrijden, zo blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Terwijl je ze prima uit je buurt houdt zonder gif. Zes tips tegen kriebelbeestjes tijdens warme dagen.

1. Houd vliegers buiten
Plaats horren en vliegengordijnen om wespen, muggen en vliegen buiten de deur te houden. Dicht ook kieren en naden zodat ongedierte niet toch je huis binnendringt. Een klamboe beschermt je tijdens je slaap tegen prikkende zoemers.

2. Geef zoetekauw geen snack
Wespen zijn dol op vlees bij de barbecue, ijsjes en frisdrank. Voor mieren zijn een paar koekkruimels of een kleverig jampotje al een feestmaal. Voedselresten trekken ook fruitvliegjes aan. Wil je geen beestenboel in huis? Laat afwas niet staan, ruim etensresten direct op en haal dagelijks een doek met een sopje over je aanrecht en eettafel. Eet je fruit op tijd op of bewaar het in de koelkast.

Is het ongedierte nog geen plaag, dan is ingrijpen vaak niet nodig en kun je een enkel exemplaar gewoon verwijderen.

3. Bied ze geen broedplaats
Muggen broeden in stilstaand water. Dek je regenton af, leeg je verstopte dakgoot en ruim plasjes water in en rond je huis op. Denk ook aan kruipruimtes, afvoerputjes en bloembakken. Heb je een vijver in je tuin? Zet er planten in die natuurlijke vijanden van muggen aantrekken zoals: kikkers, libellen en vissen.

4. Zet afval niet in de zon
Last van fruitvliegjes, maden of schimmel in je afvalbak? Ververs regelmatig de vuilniszak en houd de bak goed schoon en droog. Vooral gft-containers kunnen een ware broedplaats van fruitvliegjes en maden zijn. Zet deze zo vaak als het kan aan de straat en plaats hem bij voorkeur niet vlakbij je huis of in de volle zon. Ga je op vakantie? Laat zowel je vuilnisemmer binnen als je container buiten schoon en droog achter.

5. Zoete inval voor wespen
In augustus pikken wespen massaal een terrasje. Maak een wespenval van een halve, in elkaar geschoven PET-fles met daarin een paar centimeter limonadesiroop. De wespen kunnen de val wel binnenvliegen, maar komen er moeilijk uit. Hang de wespenval op een afstandje van het terras.

6. Laat maar lekker waaien
Muggen, fruitvliegjes en wespen vinden het minder fijn vliegen bij tocht of in de luchtstroom van een ventilator.

Oeljebroelje in Fort Ellewoutsdijk

Foto: Persgroep

ELLEWOUTSDIJK - Kunstmarkt Oeljebroelje vindt 27 augustus plaats in Fort Ellewoutsdijk. De markt bestaat uit een grote variëteit aan kunstvormen. Er zijn zo'n 40 kunstenaars aanwezig met schilderijen, sieraden, zilversmeedkunst, naaldkunst, keramiek, raku installaties en portretfotografie. Ook is er live muziek en optredens van bewegingstheater Konpaku. Het programma is van 11.00 tot 17.00 uur.

Foto: E. de graag

Ontdek de Delta zelf vanaf het water

Genieten op de Zeeuwse wateren

Foto: Hans van Oosterhoudt

het Deltagebied ervaar je pas echt vanaf het water. Ontdek per boot de rust en de natuurlijke schoonheid van het grootste nationaal park van Nederland, de Oosterschelde. Beleef waterrecreatie in overvloed op het Veerse Meer, of proef de rijke VOC-historie vanaf de Middelburgse grachten.

ZEELAND - Op de zonnige dagen een strandlaken op een van de prachtige stranden in Walcheren of Schouwen-Duiveland neervlijen, met natuurlijk op niet al te grote afstand een gezellige strandtent voor verfrissende versnaperingen, is voor velen al een ongekend genot. Lekker ontstressen. Toch is het strand pas het begin van een topvakantie in Zeeland. Op en rond het water bruist het van de activiteiten die je kan ondernemen en van vaartuigen die je kan huren. Er is voor elk wat wils. Voor de natuurliefhebber mag een ontdekkingstocht op de Oosterschelde niet op de agenda ontbreken. De mogelijkheden van sportieve activiteiten op het water variëren van licht tot intensief, van genieten van de natuur tot sensationele attracties.
Een dagje op nationaal park de Oosterschelde kan een onvergetelijke belevenis worden.

Op en rond het water in heel het deltagebied bruist het van de activiteiten die je kan ondernemen en van vaartuigen die je kan huren. FOTO: GUIDO KRIJGER Foto: Guido Krijger
Op diezelfde zandbanken liggen de zeehonden te zonnen of je ziet af en toe hun kopje uit het water opduiken. FOTO: GUIDO KRIJGER Foto: GUIDO KRIJGER

Zeehonden

De zandbanken krioelen van allerlei soorten vogels die druk bezig zijn om hun kostje bij elkaar te scharrelen. Op diezelfde zandbanken liggen de zeehonden te zonnen of je ziet af en toe hun kopje uit het water opduiken terwijl ze rondzwemmen. Vanuit diverse plaatsen kan je voor schappelijke tarieven mee met speciale zeehondensafari's op een comfortabele rondvaartboot. Een meer pure ervaring op de Oosterschelde wordt het wanneer je de stilte hoort in het kabbelende water, wanneer je het zilt van de zee proeft op je lippen. En ook daarvoor zijn er meerdere mogelijkheden. Een kleinschalige, sfeervolle en zeker ook avontuurlijke manier om de Oosterschelde te beleven biedt Outdoor Inspiration. Onder deskundige begeleiding van Guido Krijger ga je met maximaal vijf personen zeekajakken. Guido vaart weer vanaf eind augustus. Dichter bij de elementen en de Zeeuwse wildernis kom je niet. Guido neemt je mee naar de echt afgelegen en mooie plekjes in de Oosterschelde, daar sta je dan op een verlaten zandplaat midden op zee. De ervaring is onvergetelijk, de kans dat je onderweg een bruinvis tegenkomt maakt het alleen maar spannender. Op de site www.ontdekdeoosterschelde.nl vind je een mooi overzicht van wat de Oosterschelde zoal te bieden heeft en een impressie van de vele activiteiten die je er kunt ondernemen.

Water

Water, in Zeeland vind je het overal en overal zijn er ook leuke activiteiten voor op het water. Een populaire vrijetijdsbesteding op het water is kanoën. Het rustige water van het Veerse Meer is ideaal om heerlijk in een Canadese kano rond te peddelen. Je kan ze huren en met twee of drie personen heerlijk van eilandje naar eilandje varen. Het is een sportieve ervaring die je ook heel relaxt kunt oppakken en waarbij ook het nodige te lachen valt als blijkt dat een kano niet uit zichzelf rechtdoor vaart. Kanoa Outdoor & Events aan Haven de Piet, Wolphaartsdijk, is zo'n adres waar je onder andere kano's kunt huren. Regelmatig organiseert Kanoa ook speciale activiteiten, zoals Summercamp voor 10 tot 15-jarigen, vijf dagen lang alleen maar kanovaren, suppen, boogschieten, vlot bouwen en varen, archery tag, katapult bouwen en schieten, kanopolo, klimmen en nog veel meer zoals een kampvuur aan de oevers van het Veerse Meer. Een andere activiteit is kanoën bij volle maan, de eerstvolgende Full Moon Paddle is zaterdag 8 juli, romantiek gegarandeerd! Naast kanoën kan je bij Kanoa ook suppen waarbij je op al staand op een board peddelt, of super suppen wat je met meerdere personen doet. Of bouw samen een vlot en kijk daarna of het zeewaardig is, wil je meer relaxt dan kan je voor een waterfiets kiezen. Ook kanoën maar dan in een heel andere setting kan bij Rondvaart Middelburg. Met de kano peddel je door de grachten en heb je een prachtig gezicht op de gevels die de roemrijke VOC-stad zo kenmerken, of op de vele toeristen in hun kleurrijke outfits. Wil je meer weten over de VOC-historie van de stad dan is de rondvaartboot van Rondvaart Middelburg aan te bevelen, de schippers weten het op een razend interessante manier te vertellen, maar of je nu de kano of de rondvaartboot kiest, je ziet Middelburg op een andere manier, de manier zoals de zeelui van de VOC het destijds zagen nadat ze van een lange reis terugkwamen.
Genieten van de natuur, van sport of van de Zeeuwse geschiedenis, het kan allemaal vanaf het water. Wil je voor de afwisseling een zinderende beleving, ja, dat kan ook.

Zinderend

Bij de Zeeuwse Gasten, Strand en Watersport Brouwersdam kan je banaanvaren, flyboarden (je wordt op een wakeboard tot wel 10 meter hoogte uit het water gestuwd) of met z'n drieën op de fun tube, een band die op hoge snelheid door het water wordt getrokken, actie en lachen! Ook hier kan je kayaks huren, of bijvoorbeeld een waterscooter waarmee je de Noordzee op kan. Waterskiën en wakeboarden of het leren kan ook in Zeeland. Schotsman Watersportcentrum in Kamperland heeft een mini- en een grote kabelskibaan. Op de grote skibaan kan je als dat wilt zelfs schansen nemen. Nieuw dit jaar en de enige aan het Veerse Meer is het Aquapark, geschikt voor kinderen van zes tot zestig plus. Het Aquapark is een soort van opgeblazen parcours waarop je kan klimmen, springen, glijden en vliegen. Sta je op de blob en de ander springt erop dan wordt je als een raket gelanceerd. In de Delta zijn er verder ook volop mogelijkheden om te leren zeilen en te leren duiken.

Foto: PR meezeilenzierikzee

Met een originele Zeeuws paviljoentjalk die ooit werd gebruikt voor de aardappel- en suikerbietenvaart, is het genieten van de Oosterschelde in optima forma. Zeilschepen De Scaldis (foto) en Morgenster combineren comfort met nostalgie. Heerlijk deinen op de golven, het klapperen van de zeilen in de wind maakt de ervaring persoonlijk. Er zijn meezeiltochten en zeehondentochten. Onderweg leggen de schippers uit wat ze doen en wat je ziet. Lekker zitten of helpen met het hijsen van de zeilen. Individueel boeken is mogelijk via www.meezeilenzierikzee.nl

Foto: RONDVAART MIDDELBURG

In een grote open boot is het ontspannen en volop genieten van het zonnetje tijdens de rondvaart in Middelburg. De tocht duurt circa 45 minuten en is een prima en vermakelijke manier om de rijke historie van de Zeeuwse hoofdstad te leren kennen. Wel af en toe bukken als je onder een laag bruggetje door moet! Kan je er geen genoeg van krijgen of ontdek je liever Middelburg op eigen houtje dan kan je bij Rondvaart Middelburg een kano huren en zelf de grachten op gaan. www.rondvaartmiddelburg.nl FOTO: RONDVAART MIDDELBURG

Foto: KANOA

Kanoa Outdoor & Events is gelegen aan het Veerse Meer in Zuid-Beveland tussen Wolphaartsdijk en Arnemuiden. Er zijn volop activiteiten rondom en op het water mogelijk, alleen en in groepsverband. Kanoeën, suppen, super suppen en waterfietsen op het Veerse Meer. Boogschieten, of klimmen en tokkelen bij de klimtoren en het touwparcours. Het zijn slechts voorbeelden van wat er allemaal kan. Centraal ligt er een sfeervol terras met prachtig uitzicht op het Veerse Meer. Meer informatie via www.kanoa.nl FOTO: KANOA

Foto: Schotsmanwatersport

Voor plezier, hilariteit en adrenaline kan je in Zeeland prima terecht. Waterskieën of wakeboarden op eigen houtje of het leren kan bij Schotsman Watersportcentrum in Kamperland. Kinderen van zes tot zestig plus kunnen zich vermaken in het gloednieuwe Aquapark. Je kan er ook kajakken, flyboarden, banaanvaren, suppen. In Burgh-Haamstede kan je bij de Zeeuwse Gasten kajakken, flyboarden, banaanvaren, suppen, op de Fun Tube of bijvoorbeeld een waterscooter huren. www.schotsmanwatersport.nl FOTO: SCHOTSMANWATERSPORT