IJssel en Lekstreek Capelle

6 december 2017

IJssel en Lekstreek Capelle 6 december 2017


3 / 40

Bainbridge Island (deel 1)

Ik sta naast een Sequoia die als een hoge golf elk moment dreigt neer te slaan als gevolg van het gewicht van een pak sneeuw.

Ik ben op weg naar Bainbridge Island, Washington, Verenigde Staten. In de noordwest Pacific, zoals dit uiterste noordwesten genoemd wordt. Ik ben vertrokken uit Salt Lake City. Ik ben alweer even onderweg door de tweede staat in het noordwesten. Utah heb ik al achter me gelaten. Het millennium zelf breng ik door op de grens van Idaho en Wyoming nabij het Yellowstone N.P.

Onder me een gehuurde sneeuwscooter. Na een korte instructie vanmorgen heb ik de scooter inclusief helm en kleding meegekregen. Al snel merk ik dat de topsnelheid van het gele monster 70 km/u is en dat op de sneeuw. Het eerste stuk draai ik het gas dan ook maar half open.

Honderden paar ogen staren me vanachter laag struikgewas aan. De bizons zijn wel wat gewend, maar dat er voor hen gestopt wordt, is nieuw. Tussen de bomen zie ik een zeearend goed gecamoufleerd op de hoogste tak zitten. Had ik het zelf niet gezien, dan hadden de twintig sneeuwscooters voor me mij er wel op gewezen. Het nationale symbool kijkt strak voor zich uit. Zijn witte kop valt weg tegen de achtergrond. Een stuk verder begint het scooterverkeer op te stropen. Old Faithful is nabij, dat is zeker. Tussen honderden rupsbanden parkeer ik de mijne. Nummer 3196 moet ik onthouden, want de meeste zijn geel. De 'Oude Getrouwe' is majestueus. Elke eruptie van de geiser gaat vergezeld van oh's en ah's door het toegestroomde publiek.

Ik passeer een warmwaterpoel vlak naast de weg. Voor het eerst zie ik daadwerkelijk asfalt. Door de warmte is de sneeuw hier voor enkele vierkante meters weggesmolten. De hele tijd volgde ik platgereden sneeuw, ervan uitgaande dat het de weg was. Nu op de terugweg weet ik het pas zeker. In een bocht moet ik vol op de rem. Zes scooters staan midden op de weg stil. Ze hebben een wolf gespot. En inderdaad zie ik de wolf honderden meters verder weg huppelen. Groot beest, maar van deze afstand niet meer dan een hond.

Uit het in september bij uitgeverij Boekscout.nl verschenen boek 'Een raar seizoen en een rare vogel'.

wat gebeurt er in capelle?

Zondagmiddag 10 december geeft Musical Souvenir uit Capelle een bijzonder kerstconcert in het Theater van het SS Rotterdam.

Week van de Mediawijsheid

Capelle - Eind vorige maand vond de Week van de Mediawijsheid plaats. Tijdens deze landelijke campagne gingen docenten, professionals, ouders, kinderen en jongeren samen in gesprek over online gedrag en mediawijze vaardigheden. OBS De Wonderwind in de wijk Fascinatio deed hieraan actief mee, onder andere met lessen in de midden en bovenbouw. Met een thema-avond Social Media voor de ouders in samenwerking met Centrum voor Jeugd en Gezin, stond OBS De Wonderwind eveneens bij deze campagne stil. Twee jeugd- en gezinscoaches hebben op dinsdagavond in het bijzijn van leerkrachten en directie, de ouders geïnformeerd over kansen en risico's van social media, toelichting gegeven over cyberpesten en sexting en achtergrondinformatie verstrekt over grooming. In een interactieve bijeenkomst met grote groep belangstellende ouders, is uitvoerig ingegaan op opvoeding en social media-gebruik van de kinderen. Naast tips als 'niet terugschelden maar wel melden bij ouders/juf/meester/school/politie' en 'alles wat je op internet zet, blijft voor altijd vindbaar' blijft het belangrijkste advies: zorg dat je kind alles met je kan bespreken.

Historische
vereniging

Foto: Persgroep

Capelle - De Historische Vereniging Capelle bereidt een tentoonstelling voor over de diversiteit van de inwoners van Capelle. De bevolking van Capelle is samengesteld uit bewoners uit alle windstreken en wij willen de bezoekers van onze tentoonstelling graag kennis laten maken met alle inwoners afkomstig uit de diverse landen. Iedereen die het leuk lijkt om iets over zijn of haar oorspronkelijke cultuur te vertellen wordt hierbij van harte uitgenodigd zich aan te melden met zijn of haar verhaal en als het mogelijk is, ook met een voorwerp dat hem of haar speciaal herinnert aan hun oorsprong. Voelt u zich aangesproken? Neem dan contact op via info@hvc-capelle.nl.

www.hvc-capelle.nl

Bedankt!

Capelle - In de week van 8 tot en met 14 oktober collecteerden in heel Nederland meer dan 50.000 vrijwilligers voor de Nederlandse Brandwonden Stichting. Ook in Capelle aan den IJssel gingen de collectanten langs de deuren, en met succes! Gezamenlijk werd een bedrag van 5.620,52 euro opgehaald. De opbrengsten van de collecte stelt de Brandwonden Stichting in staat om haar werk voor mensen met brandwonden voort te zetten. Namens de plaatselijke collecteorganisator dankt de Brandwonden Stichting alle collectanten en gulle gevers in Capelle aan den IJssel voor hun bijdrage aan 'de strijd tegen de littekens'. Een speciale vermelding is Restaurant Huqqa in het Rivium, waard, die de collecte in natura heeft gesponsord.

Zorgeloze
Musical

Capelle - Musicalgroep Zorgeloos verzorgt ieder jaar een leuke musical, die zij opvoeren in alle zorginstellingen van de Zellingen en daar buiten. De optredens in onder andere Rijckehove en Bermensteijn waren tot nu toe een groot succes. De mensen achter Zorgeloos zijn zorg gerelateerde medewerkers, die de bewoners een zorgeloze avond willen bieden. In april voeren ze hun negende musical op en ze zijn hiervoor nog op zoek naar sponsoren, zodat ze deze musical en de volgende musicals weer kunnen bekostigen. Het leuke is dat we 20 april een optreden hebben kunnen regelen weer in het Isalatheater, waarbij alle medewerkers van de Zellingen, maar ook alle familie, vrienden, kennissen en sponsoren uiteraard worden uitgenodigd.

WOP Middelwatering

Capelle - Alle zeven Capelse wijken hebben een Wijkoverlegplatform (WOP). In een WOP werken bewoners, ambtenaren, wijkwethouder en vertegenwoordigers van instanties in de wijk zoals Stichting Welzijn Capelle, Havensteder en de politie samen aan een prettige wijk. Op 12 december is er een wijkbijeenkomst in Middelwatering.

www.wopmiddelwatering.nl

Christmas Cruise Concert

rotterdam - Op zondagmiddag 10 december geeft Musical Souvenir uit Capelle een bijzonder kerstconcert in het Theater van het in kerstsfeer versierde SS Rotterdam. Het thema is Amerikaanse Kerstmuziek. Bezoekers van het Christmas Cruise Concert kunnen op deze zondagmiddag alvast in kerstsferen komen op het sprookjesachtig verlichte SS Rotterdam. Musical Souvenir speelt heerlijke klassieke kerstmuziek, maar gaat u zeker ook verrassen met nieuw repertoire. Het repertoire is vooral film- en musicalmuziek. De ontvangst is om 14:30 uur in de Queen 's Lounge waar gelegenheid is om iets te drinken, evenals in de pauze. De aanvang van het concert is om 15.00 uur, kaarten kosten 18,50 euro inclusief 2 consumpties en zijn te bestellen via kaartjesconcertmuso@gmail.com.

Win een
kerstdiner

Zevenhuizen - Intratuin Zevenhuizen geeft kerstliefhebbers dit jaar op een wel heel bijzondere wijze een voorproefje van Kerst. Met de actie 'Win een magisch kerstdiner' kunnen kerstfanaten nu al geheel in de kerstsfeer komen met een compleet verzorgd kerstdiner voor maximaal tien personen. Op 16 december is het zover, dan mag er een kerstfanaat samen met familie en vrienden dineren bij Intratuin. Alles staat in het teken van de ultieme kerstbeleving die het tuincentrum biedt. Een culinair 5-gangen kerstdiner aan een prachtig gedekte tafel bereid door een chef-kok met bijpassend drankarrangement én entertainment! Wil jij kans maken op een magisch kerstdiner op de kerstshow bij Intratuin Zevenhuizen? Kijk dan op www.intratuin.nl/kerstdiner en geef je op voor zondag 10 december!


Jouw activiteit of evenement ook hier in de krant? Ga naar capelle.ijsselenlekstreek.nl, klik op 'agenda' en meld een agendapunt aan!

December staat bol van de activiteiten in Schenkel

Foto: Hans van Oosterhoudt

Regelmatig vindt er een Breed Overleg Schenkel (BOS) plaats. Tijdens zo'n bijeenkomst werd aangegeven dat er meer samengewerkt moest worden. Narda Maliangkay (inloopcoach Pameijer) en Jumbo Bruins namen het initiatief om met een klein groepje bij elkaar te gaan zitten en na te denken over de decembermaand. Er wordt veel georganiseerd, maar hoe kun je dat zichtbaar maken in de wijk? Buurtcoach Novita Metz werd ingeschakeld om daarnaar te kijken. Na twee bijeenkomsten met verschillende partners werd er, net als in een puzzel, met allerlei stukjes een programma voor de decembermaand samengesteld.

Capelle - "Partners zoals Sportief Capelle, de scholen, de kerk en de Wel zijn hierbij betrokken. Er werd uitleg gegeven wanneer iemand actief was en wat hij ging organiseren. Zo kom je met elkaar in contact en kun je alles op elkaar afstemmen. Op 21 december wil Basisschool De Triangel op verschillende plekken in de Florabuurt buiten het Kerstverhaal vertellen. Wij vonden het leuk om daarvoor of daarna nog iets leuks te doen", vertelt Metz.

Novita Metz en Narda Maliangkay. (Foto: Annemarie van der Ploeg)

Narda Maliangkay: 'Je probeert mensen naar buiten te lokken.'

Doel

Maliangkay legt uit: "We willen verbindingen leggen. Kinderen krijgen op school wel wat mee van de decembermaand, maar je bereikt weinig volwassenen, zoals bijvoorbeeld de mensen die werken. Je probeert mensen naar buiten te lokken en meer te betrekken bij alles wat er georganiseerd wordt." Metz vult aan: "Op het overzicht staat wat, wanneer, waar en voor welke leeftijd wordt georganiseerd."

Nieuwjaarsreceptie

Op 9 januari vindt er vanaf 16.30 uur aan de Bongerd 14 een nieuwjaarsreceptie plaats voor de wijk Schenkel. "We beginnen met lekkere hapjes en drankjes en toasten op het nieuwe jaar. Wie wil, kan blijven eten. We hebben een soepbuffet", vertelt Maliangkay.

Vervolg

"Als het aanslaat, gaan we misschien volgend jaar elk kwartaal activiteiten organiseren. Voor de bewoners is het belangrijk dat er aandacht voor hen is. Dat is het doel waarvoor we dit organiseren", besluit Metz.

De jongste van de Eredivisie

Foto: Hans van Oosterhoudt

Met haar vijftien jaar is Daphne Jansen de jongste speler in de badminton-eredivisie. Met 'volwassen' prestaties. Dat ook!

'Ik volg nu
mijn eigen
route. En met veel plezier'

Capelle aan den IJssel - De Capelse maakte vorig seizoen de overtap van BC Schollevaar naar The Flying Shuttle in Barendrecht. Na een jaartje rijpen in het tweede team maakte ze deze zomer de overstap naar de hoofdmacht van de Barendrechtse topclub. Met The Flying Shuttle probeert ze zich te handhaven in de hoogste nationale badmintonklasse. Geen eenvoudige opgave gezien de zware concurrentie van grotere - en vooral kapitaalkrachtiger- concurrenten. In dat 'geweld' handhaaft Daphne Jansen zich overigens prima. "Vooral in het enkelspel gaat het goed", vertelt ze. "Ik heb tot nu toe de meeste partijen gewonnen. In de damesdubbel gaat het wat moeizamer. We spelen vaak tegen koppels met enorm veel ervaring. Die zijn vaak net even slimmer op de belangrijke momenten. Maar goed, daar leer je veel van."

Daphne Jansen: van BC Schollevaar naar de nationale top. (Foto: Wijntjesfotografie.nl) Foto: Wijntjesfotografie.nl

Daphne Jansen groeide op bij BC Schollevaar in haar woonplaats Capelle aan den IJssel. Daar bracht ze het tot het eerste team. "We waren net gepromoveerd naar de tweede divisie toen ik de kans kreeg om bij TFS te gaan spelen". vertelt de 4 VWO-leerlinge. "Daar kon ik een stapje hoger komen, dus ging ik de uitdaging aan. Daar heb ik geen spijt van gehad.De club en mijn team bevallen prima. De sfeer is goed en ik kan het prima vinden met mijn teamgenoten." Haar relatie met de badmintonbond is minder hecht. "Ik zat tot vorig jaar in een programma voor topspelers, maar ben afgehaakt omdat de voorwaarden verslechterden. Ik zou in Arnhem moeten trainen op onmogelijke uren. Dat was geen optie. Het is niet anders. Ik volg nu mijn eigen route. En met veel plezier."

Puntendeling voor Capelle

Foto: Hans van Oosterhoudt


Capelle aan den IJssel - Over één ding waren de toeschouwers het na afloop eens: Capelle - Scheveningen verdiende geen winnaar. Het duel eindigde ook in 1-1. In de eerste helft was aanvankelijk Scheveningen de bovenliggende partij. Al in de 2e minuut kreeg het de eerste kans, maar het schot van Leroy Resodihardjo werd gekeerd door Capelle-keeper Bradly van der Meer. In de 14e minuut raakten de gasten de paal. Na 20 minuten kwam Capelle beter in de wedstrijd en kreeg Angelmo Vyent een 100% kans, die hij echter niet benutte. Ook Omar Gomez Shee treuzelde te lang, toen hij doorgebroken was. Tot slot waren er nog twee kopballen van Kelvin Kalika, die beide over het doel gingen. Na de rust begon Scheveningen opnieuw voortvarend en kreeg het prima mogelijkheden de score te openen. Dat lukte in de 67e minuut. Bradly van der Meer wilde een hoge bal vangen, maar enigszins gehinderd liet hij de bal los. Een fluitsignaal bleef uit en Peters kon de bal eenvoudig in het doel schuiven: 0-1. Het antwoord van Capelle kwam snel. In de 70e minuut lobde Boris Letterie de bal van 30 meter over Scheveningen-doelman Jesper Leerdam heen in de verre hoek: 1-1.

HCC aast op kampioenschap

Foto: Hans van Oosterhoudt

Met een mooie mix van jong talent en ervaren spelers probeert Hockey Club Capelle dit seizoen de vierde klasse te ontstijgen. Een proces dat begeleidt wordt door Matthijs de Rijke, bezig aan zijn tweede seizoen als trainer/coach van Heren 1.

'HCC is een

gemoedelijke, familiaire
hockeyclub

Capelle aan den IJssel - "We draaien heel aardig", stelt De Rijke (46) vast. "Met onze eerste plaats in de tussenstand als beloning. We willen graag kampioen worden, maar ik besef ook dat de weg naar een titel nog langs is en onze voorsprong op de concurrenten Liberty, Bommelerwaard en Ypenburg uiterst klein is. Je moet net te vroeg juichen, vind ik." De Rijke kreeg de HCC-herenselectie vorig jaar in handen en had een periode nodig om de ploeg naar zijn hand te zetten. "Er was te weinig discipline en het ontbrak aan mentaliteit", beschrijft hij de 'startsituatie' van destijds. "Op zich was dat wel verklaarbaar omdat het team vooral bestond uit jonge spelers die deels sturing van oudere ploeggenoten misten. Over die zo gewenste routiniers hebben we dit seizoen wél de beschikking. Vooral de rentree van Joris van der Spelt op het oude nest scheelt een slok op een borrel..Joris heeft op hoog niveau gehockeyd. Die jonge gasten trekken zich aan hem op."
HCC loopt al enkele decennia als een rode daad door het leven van Matthijs de Rijke. Hij trainde er jarenlang jeugdteams, had ooit heren 2 een tijdje onder zijn hoede en kent de hockeyvereniging van haver tot gort. "Dit is een gemoedelijke, familiaire, relatief kleine, hockeyclub die probeert om de jeugd sportieve kansen te bieden. Dat onze grootste talenten naar andere, grotere clubs vertrekken, zie ik vooral als een compliment. Daar moet je alleen maar trots op zijn. En als ze aan het eind van hun loopbaan bij hun 'cluppie' terug keren is het helemaal top!

Matthijs de Rijke: bevlogen bezig met HCC.

Voetbal

Foto: Hans van Oosterhoudt

Eerste verlies voor Dilettant


Krimpen aan de Lek - Aan alles komt een eind, dus ook aan de ongeslagen status van Dilettant in de derde klasse. De Krimpenaren verloren zaterdag met 3-1 van FC Perkouw. De thuisclub kwam al vroeg op voorsprong. Nadat Sven Schilders namens Dilettant de stand gelijk had getrokken, gaf FC Perkouw extra gas en liep het door naar een alleszins verdiende overwinning. Dilettant wacht vanavond een duel waarin het absoluut de punten wil pakken: het restant van de eerder gestaakte wedstrijd tegen Excelsior. Als men tegen tien man de 2-0 voorsprong weet te verdedigen is de eerste periodetitel binnen.

DCV strijdt maar verliest

Krimpen aan den IJssel - DCV heeft de kans laten liggen om de ongeslagen koploper SC Feyenoord pijn te doen. De Krimpense voetballers gingen vol de strijd aan, maar verloren wel met 1-3. Damien Brusse zorgde na rust voor de 1-1, waarna Mark de Borst bij de stand 1-2 een penalty verprutste door uit te glijden. Uiteindelijk liepen de gasten in de slotfase uit naar 1 -3.