Botlek Hoogvliet

2 januari 2019

Botlek Hoogvliet 2 januari 2019


Voorrang voor eigen inwoners

Prestatieafspraken Wonen

Woningtoewijzing en maximaal gebruikmaken van voorrang voor eigen inwoners, betaalbaarheid en beschikbaarheid van huurwoningen en afspraken over huisvesting van vergunninghouders. Over deze en andere onderwerpen hebben gemeente Albrandswaard, vier woningcorporaties en vier huurdersorganisaties afspraken gemaakt.

Albrandswaard - De 'Prestatieafspraken Wonen' gelden voor 2019 en 2020. De betrokken partijen zetten eind 2018 hun handtekening onder de overeenkomst. Naast gemeente Albrandswaard gaat het om de wooncorporaties Havensteder, Woningbouwvereniging Poortugaal, Woonvisie, Woonzorg Nederland en hun huurdersorganisaties. De overeenkomst vloeit voort uit de Woonvisie Albrandswaard 2016-2025. Er zijn enkele verschillen met de afspraken voor 2018. Voorbeelden daarvan zijn het maximaal gebruik van voorrang voor Albrandswaarders die in de gemeente willen blijven wonen. Ook zijn er nu afspraken over betaalbaarheid en beschikbaarheid met het doel genoeg woningen beschikbaar te krijgen en te houden voor vooral starters en ouderen. De gemeente praat dit jaar verder met woningcorporaties en huurdersorganisaties over bijvoorbeeld hoe combinatievormen van wonen en zorg te realiseren.

Voor sportmaatje Nathalie

Foto: Angélique Ballhaus/Proshoot and more

Hoogvliet - Team Nathalie maakte 23 december bekend dat hun inzameling voor KWF Kankerbestrijding, onder meer met een veiling, 11.000 euro opleverde. Team Nathalie doet 6 juni mee aan Alpe d'Huzes waar zij proberen een aantal keren alpenreus Alpe d'Huez te bedwingen. In de aanloop werven zij zoveel mogelijk sponsors. Motivatie voor de deelname is het overlijden van hun 39-jarige zus, vriendin en sportmaatje Nathalie na een kort, maar heftig ziekbed (Foto: Angélique Ballhaus/Proshoot and more).

Geven om jong leven

Alle medewerkers van de Botlek wensen u een voorspoedig 2019. Wij zien uit naar uw bijdragen aan de kranten dit jaar (Foto: Ropa Photo). Foto: Ropa Photo

Hoogvliet - Op basisschool Het Middelpunt in Hoogvliet is tijdens het kerstfeest geld opgehaald voor de stichting 'Geven om jong leven'. Deze stichting heeft als doel het organiseren van een dagje uit naar de Efteling voor jonge patiënten met kanker van het Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam en het Prinses Maxima Centrum in Utrecht. Met elkaar heeft de school een bedrag van 450,87 euro opgehaald. Ieder jaar gaat een groot aantal patiëntjes met kanker samen met hun ouders en broertjes en/of zusjes een dag naar de Efteling. Ook financiert de stichting speciale projecten ten behoeve van deze patiëntengroep welke niet door de overheid worden gesubsidieerd en stelt zij geld beschikbaar voor de Prinses Maxima Centrum Academy. CBS Het Middelpunt draagt deze stichting een warm hart toe en heeft daarom dit jaar voor dit goede doel gekozen.

Steevast op zondag

Albrandswaard - Radioprogramma Steevast op Zondag van omroep RTV Albrandswaard ontvangt zondag 13 januari directeur Mirjam Berkhout van het Hoogvlietse Einstein Lyceum. In het tweede uur (van 13.00 tot 14.00 uur) praat radiopresentator Jan Jongerius met de directeur over het 40-jarig bestaan van het lyceum, de huidige leervormen en de elk jaar terugkerende open dagen voor een nieuw studiejaar. In het eerste uur (van 12.00 tot 13.00 uur) is er veel aandacht voor regionieuws. Tussendoor klinkt mooie en herkenbare muziek. Steevast op Zondag is te beluisteren via 107.1 FM in de ether, 99.0 Mhz via de kabel van Albrandswaard en via www.rtvalbrandswaard.com.

Weekfoto's

Hoogvliet/Albrandswaard - Stuur uw leukste foto's met tekstje naar: redactie.bl@persgroep.nl.

Kleding voor Roemenië

Pernis - Pernis4Roemenië vertrekt 13 januari naar Roemenië om kleding, schoenen en boodschappen aan te bieden. Op 9 en 10 januari van 19.00 tot 20.00 uur is een inzameling in De Heuvel aan Ring 322 in Pernis voor deze reis. Bruikbare en schone (winter)kleding, schoenen, sjaals, mutsen, dekens, skipakken en snowboots zijn welkom. Vooral baby- en kinderkleding/schoenen zijn hard nodig. Giften voor boodschappen zijn ook welkom.

Agenda

Hoogvliet/Albrandswaard - Zet uw activiteiten in de agenda op onze website en zie deze op woensdag terug in de agenda in de krant.

Foto: PR

Kees van Pelt weer op step?

Trainer WCR Cor Waalboer Foto: john de pater

Nikantes zoekt sponsors voor overkapping banen

Nikantes zoekt bedrijven die willen bijdragen aan een boulodrome. De Hoogvlietse club wil een deel van de jeu de boulesbanen overkappen (Foto: Enrico Stout) Foto: Enrico Stout

Korfbal- en jeu de boulesvereniging Nikantes zoekt bedrijven met goede voornemens voor 2019. De Hoogvlietse sportvereniging heeft het plan opgevat om een deel van de buiten jeu de boulesbanen te gaan overkappen met een grote loods van 6 meter hoog, 25 meter lang en 15 meter breed.

Hoogvliet - In dit zogenaamde Boulodrome kunnen ouderen uit Hoogvliet en omgeving het hele jaar door jeu de boules spelen op woensdag- en zondagmiddag onder alle weersomstandigheden. Nu is dit niet mogelijk omdat er alleen outdoor jeu de boulesbanen zijn. Sportplusvereniging Nikantes zoekt bedrijven die een financieel steentje willen bijdragen aan de Boulodrome. Deze bedrijven krijgen na de bouw de mogelijkheid de indoor jeu de boulesbanen gratis te gebruiken voor bijvoorbeeld bedrijfsuitjes. De overkapping kost 70.000 euro waarvan Nikantes inmiddels 21.000 euro bij elkaar heeft gespaard via ING en Stichting Neyenburgh. Verder zijn subsidieaanvragen gedaan en fondsen aangeschreven. "Wij hopen dat het bedrijfsleven, andere instellingen of personen het idee ook willen ondersteunen. Elke bijdrage is van harte welkom", zegt Enrico Stout van Nikantes. Contact opnemen met Nikantes kan via secretaris@nikantes.nl of 06-10747638.

Reünies Wolfert van Borselen

Wolfert van Borselen bestaat 50 jaar en viert dit met reünies. Op de foto de aula van Wolfert Dalton/Caland Lyceum (Foto: Wolfert Dalton) Foto: Wolfert Dalton

Regio - De Wolfert van Borselen scholengroep bestaat 50 jaar en ter gelegenheid daarvan worden twee reünies georganiseerd. Op 25 mei en 15 juni 2019 kunnen oud-leerlingen en (oud-)medewerkers elkaar ontmoeten in hun oude school. Op 25 mei wordt in het schoolgebouw aan de Bentincklaan, nummer 280, de reünie van Wolfert College - inclusief de ISK -, Wolfert Tweetalig, de RISS en hun voorlopers gehouden. Die voorlopers zijn de scholen die in 1968 zijn opgegaan in de openbare scholengemeenschap Wolfert van Borselen. Dit zijn Mathenesser-hbs, Willem de Zwijger-hbs, Herman Heijermans-ulo, Vlaggeman-(m)ulo en Dr. De Jager-ulo. Op 15 juni wordt een reünie georganiseerd voor Wolfert Dalton en zijn voorloper het Caland Lyceum. Deze vindt plaats in het gebouw van Wolfert Dalton aan de Argonautenweg, nummer 55. Overdag kunnen reünisten lessen van oud-docenten volgen, een klassenfoto laten maken en bijkletsen met oud-klasgenoten en (oud-)medewerkers. 's Avonds is er een warm buffet, zijn er gezellige barretjes en kunnen de voetjes van de vloer tijdens de disco. Meer informatie op de speciale reüniewebsite. Ook voor entreekaarten en het speuren naar oud-klasgenoten. De website voor Wolfert College, Wolfert Tweetalig en Riss is wolfert-college.heefteenreunie.nl en voor Wolfert Dalton is wolfert-dalton.heefteenreunie.nl.

Foto: Hans van Oosterhoudt

't Sneeuwt Alzheimer

Als correspondent van een lokale krant, journalist zoals u wilt, kom ik op de meest bijzondere en bizarre plekken en ontmoet ik vaak buitengewoon gewone mensen en soms ook gewoon buitengewone exemplaren. Op een enkeling na lopen ze allemaal rechtop. Die uitzonderingen verblijven in deze specifieke situatie in het Hoogvlietse verpleeghuis De Breede Vliet. Ik heb het over Ellie Wolters, vrouw van oud Vrije Volk journalist Rein Wolters, de moeder van oud-international en oer-Feyenoorder Peter Houtman en Trudy van de Pol. Alle drie wonen in het binnenkort te slopen verpleeghuis aan de Bongweg. Samen met de andere bewoners zullen ze voor tenminste twee jaar worden geherhuisvest in het gerenoveerde servicecentrum de Alver om daarna terug te keren in de nieuwe Breede Vliet. Alle drie ken ik min of meer persoonlijk. Het doet mij pijn hen zo te zien op hun oude, helaas niet zo onbezorgde dag. Maar met voldoening zie ik ook dat ze trouw bezoek krijgen van hun geliefden. Vorige week sprak ik met John van de Pol, de 72-jarige hondstrouwe echtgenoot van de eveneens 72-jarige Trudy. John leerde ik kennen na een oproep in deze krant om verhalen en herinneringen aan te leveren over het vorig jaar gesloopte zwembad Charlois, voorheen het Sportfondsenbad waarover ik een boek aan het schrijven ben. Zelden, nou eigenlijk nooit een zo'n toegewijde echtgenoot gezien als John. Al vier jaar lang bezoekt hij elke dag zijn innig geliefde. 50 jaar zijn ze inmiddels getrouwd. Trudy heeft Alzheimer, het sneeuwt witte vlokken in haar hoofd. Ze praat al jaren niet meer, reageert nauwelijks en kan alleen maar apathisch voor zich uitkijken. John zit uren met haar kleine gerimpelde vingertjes in zijn grote hand, lakt haar nagels en zorgt ervoor dat ze er elke dag proper uitziet. Opofferingsgezindheid? "Nee" zegt John: "Voor mij is dit normaal, ik kan gewoon geen dag zonder mijn lieve mooie meissie." Naast buitengewoon gewone en gewoon buitengewone mensen bestaan er dus ook buitengewoon ongewone exemplaren! Mooi mens die John! reageren? joopvanderhor@gmail.com

Stapt Kees van Pelt weer op de step?

Op de step en fiets voor Villa Joep

Alle vingers wijzen naar Kees van Pelt. De voormalige deelraadsvoorzitter zet zich in voor voor het goede doel (Foto: Joop van der Hor). Foto: Joop van der Hor

Steppen voor het goede doel doen de sporters van de stichting Sport Zeskamp Hoogvliet al vanaf 1982. En hoewel de supersteps inmiddels zijn versmolten tot een echt kunstwerk, stappen ze nog één keer voor het goede doel op fiets en 'trottinette', de eenpersoonstep!

HOOGVLIET - "We kunnen het gewoon niet laten, het is een verslaving waar je niet meer vanaf komt", zegt stepster van het eerste uur Gerda Roos. Ze maakte alle stepritten op de grote 3-persoonsteps mee; Parijs (1982), Londen (1999 en 2014), New York (2002), Rondje Nederland (2005), Duchenne (2010) en Antwerpen (2013). Tussendoor werden er vele duizenden kilometers afgelegd in en om de regio Rijnmond en altijd om geld bijeen te halen voor talloze goede doelen. In totaal werd er met ook nog eens Kuipgala's en andere acties 1,2 miljoen opgehaald. Toen ze uitgestept waren raakten de sporters in de ban van stichting Villa Joep, bekend van de grote pluche olifant, een stichting die zich inzet voor onderzoek en genezing van Neuroblastoom, een agressieve vorm van kinderkanker. Voor Joep stappen ze nog eenmaal op de step. Voormalig deelraadsvoorzitter Kees van Pelt gaat ook weer mee. "Zonder de gouden handjes van Kees en van Dolf Roos, stranden we vermoedelijk al bij de Spijkenisserbrug door lekke banden en afgelopen fietskettingen" grapt gangmaker van deze allerlaatste officiële rit onder de vlag van de dit jaar 45 jaar oude stichting, Nick Gardenier. Bijzonder is dat ook zijn moeder meestept. De laatste rit gaat wederom naar Antwerpen, een 2-daagse tocht over 135 kilometer met een overnachting in een oude bierbrouwerij, iets wat stepper/masseur Kees Gebuijs wel ziet zitten. Er is inmiddels een trainingsschema opgesteld waarmee in maart wordt gestart. Het vertrek is op vrijdag 30 augustus en op 1 september komen de fietsers/ steppers weer aan in Hoogvliet. Oud-steppers en Zeskampers worden opgeroepen zich voor deze unieke tocht aan te melden via nickgardenier@live.nl of tel.nr. 06-82541464. "We gaan voor Villa Joep, maar ook voor de lol. In onze stamkroeg de 'Blauwmoezel' in hartje Antwerpen hebben we zaterdag een knalfeest met artiesten. Zondag vroeg met een knallende koppijn terug naar Hoogvliet via een ingekorte route maar toch nog gauw 90 kilometer".

Reünie '45'

Expositie en reünie als afsluiting Zeskampers

Eind april, begin mei 2019 wordt in nauwe samenwerking met de stichting Historisch Hoogvliet een grote reünie georganiseerd met een film-foto expositie in het bezoekerscentrum aan de Overwolde in Hoogvliet. Gekeken gaat worden of er in het kader van het jubileum en de definitieve daarop volgende opheffing van de stichting nog andere leuke activiteiten kunnen worden georganiseerd. Oud-zeskampers en deelnemers aan de vele sportzeskampen en poldersurvivals kunnen zich hiervoor reeds aanmelden, maar ook als ze graag mee naar Antwerpen willen op fiets of step en het slotfeest in België mee willen maken.

Colofon de Botlek Hoogvliet Albrandswaard

Jeffrey Snijders

Advertentieverkoop en media-advies
Jeffrey Snijders
E advertising.west@persgroep.nl
T (088) 013 04 64


Krant gemist?
Vul svp het formulier op de website in onder de knop Krant gemist of bel met 088-0561595

Familieberichten
E familieberichtenweekbladen@persgroep.nl
T (088)-0137268
Zelf een familiebericht opgeven kan via de website
www.familieberichtenonline.nl

Rubrieksadvertenties
E rubriekenweekbladen@persgroep
T 0900-6743836

Kantooradres
Delftseplein 27-k
3013 AA Rotterdam

Redactie
Bied je nieuws aan op de website via de knop Schrijf Mee.
Bied je agendabericht aan via
Agendaberichten Plaatsen

Voor overige redactiezaken:
Stella Schaper
E redactie.bl@persgroep.nl
T 06 - 29299699
(niet voor krant gemist)

Bezorger worden?
Meld je aan via krantjecontantje.nl

Algemene voorwaarden en overige informatie
(Zoals advertentietarieven en oplage) ga naar:

www.persgroep.nl

Dit is een uitgave van de Persgroep Nederland BV. Aangeboden kopij kan zowel worden geplaatst in de gedrukte als digitale uitgaven van de Persgroep.

Bevolkingsonderzoek borstkanker bij sporthal

Hoogvliet - Vrouwen uit Hoogvliet die zijn geboren in de jaren 1943 tot en met 1969, kunnen weer meedoen aan het tweejaarlijkse bevolkingsonderzoek borstkanker. Zij kunnen daarvoor terecht in het mobiele borstonderzoekscentrum op het parkeerterrein van sporthal Hoogvliet aan de Othelloweg in Hoogvliet. Tot en met begin mei 2019 worden ruim 4.500 vrouwen uit Hoogvliet per brief uitgenodigd om borstfoto's te laten maken in het onderzoekscentrum.

Alle vrouwen in deze leeftijdscategorie ontvangen eens per twee jaar een schriftelijke uitnodiging van Bevolkingsonderzoek Zuid-West. Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto's van beide borsten in een (verplaatsbaar) onderzoekscentrum van Bevolkingsonderzoek Zuid-West. Deelname is vrijwillig. Het doel van het bevolkingsonderzoek borstkanker is het zo vroeg mogelijk opsporen van afwijkingen die kunnen wijzen op borstkanker. Vroege ontdekking van borstkanker vergroot de kans op genezing en maakt vaak een minder ingrijpende behandeling mogelijk. Het bevolkingsonderzoek is een momentopname en geeft geen volledige garantie. Indien vrouwen klachten hebben aan hun borsten, wordt hen aangeraden niet op deelname aan het bevolkingsonderzoek te wachten, maar naar de huisarts te gaan.

Meer informatie over het onderzoek op www.bevolkingsonderzoekzuid-west.nl.

Bureau Rijnmond 10 januari terug

Regio - Het 5e seizoen van Bureau Rijnmond, het opsporingsprogramma van Openbaar Ministerie en politie op RTV Rijnmond, start weer op 10 januari 2019. Opnieuw zullen dan misdrijven worden getoond waarbij de hulp van de kijker wordt ingeroepen. Help de politie misdrijven op te lossen en uw buurt nog veiliger te maken. Bureau Rijnmond is steeds te zien op donderdagavond op RTV Rijnmond. Het programma wordt uitgezonden na het Rijnmond Nieuws rond 17.25 uur. De uitzending wordt ieder uur herhaald tot de vrijdag erna, 17.00 uur. Wie tips heeft over de getoonde zaken wordt nadrukkelijk gevraagd de gratis opsporingstiplijn, 0800-6070, te bellen. Wie anoniem wil blijven, kan Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000, bellen. Informatie: www.politie.nl/bureaurijnmond.

Nieuwe scooters voor BuurtPreventie

Anonieme donatie goed besteed

Hans Huijgen (midden) en Jan Minkhorst (rechts) van BuurtPreventie op hun nieuwe scooters. Links Leroy van 't Hof (Foto: Aad Niehot). Foto: Aad Niehot

Op 23 december vond de overdracht plaats van 2 nieuwe elektrische scooters aan BuurtPreventie Rhoon-Noord. Medio 2018 werd voorzitter Hans Huijgen van BuurtPreventie benaderd door een Rhoonse ondernemer die na de verkoop van zijn bedrijf de mogelijkheid had wat extra schenkingen te doen. Hij kent het team vanaf het begin en is altijd erg met hen begaan. Graag wilde hij een bedrag doneren dat BuurtPreventie Rhoon-Noord naar eigen wens mochten investeren.

BuurtPreventie Rhoon-Noord zeer content met scooters

Albrandswaard - Hans hoefde niet lang over een bestemming na te denken. Hun 2 huidige elektrische scooters (6 jaar oud) vertonen her en der wat gebreken, want ze worden intensief gebruikt. Voorlopig voldoet een uitgebreide opknapbeurt, maar nieuwe scooters zouden een welkome aanvulling zijn. "Tijdens ons overleg heb ik mijn idee in de groep gegooid. Kort daarna zijn proefritten gemaakt met diverse merken en uitvoeringen", vertelt Hans. "Prijs/kwaliteitsverhouding was belangrijk, maar betrouwbaarheid van zowel de scooter als de dealer waren voor ons doorslaggevend. Zo kwamen we terecht bij Scooterservice Van 't Hof in Spijkenisse. Een van onze leden heeft een positieve zakelijke relatie met Van 't Hof". Aanvankelijk werd de scooterdealer bezocht voor een zeer specifiek model. Bij nader inzien viel deze echter niet in de smaak. Met behulp van eigenaar Leroy van 't Hof werd een totaal andere keuze gemaakt: de nieuwe elektrische AGM e-VX50. Op basis van eenvoud, doelmatigheid en zekerheid sprong de e-VX50 van Asian Gear Motors eruit. "Ik verkoop meerdere merken, waaronder AGM", aldus Van 't Hof. "De kwaliteit van AGM is goed en stabiel. Ik sta dan ook vierkant achter de keuze van BuurtPreventie. De acceleratie van deze scooter is behoorlijk pittig, maar ook heel goed te doseren. In combinatie met de schijfremmen op beide wielen en het lage gewicht rijdt de AGM heel prettig. Een milieubewuste, allemansvriend met een actieradius van zo'n 80 kilometer. Met de komst van deze scooters heeft BuurtPreventie Rhoon-Noord nu de beschikking over 4 scooters.

Foto: Yvonne Schults

In Memoriam

Foto: Persgroep

Muzikaal mens is niet meer

Hoogvliet - Will Koerten, muzikale duizendpoot, die muzieklessen gaf op zijn eigen muziekschool SHMO in de Art Studio Hoogvliet is helaas op 15 december na een kortstondig ziekbed op 68-jarige leeftijd overleden.

Na zijn opleiding aan het conservatorium, waar hij koordirectie, piano en accordeon studeerde, is hij voor de importeur van Roland piano’s en keyboards tijdens beurzen in Duitsland instrumenten gaan bespelen voor potentiële kopers. Vervolgens is Will bij de Holland Amerika Lijn (HAL) enige jaren als pianist op de cruiseschepen gaan werken. Daarna heeft hij ruim 10 jaar als pianist in de big band van Lee Towers gespeeld. Volgens zijn zeggen waren dit de mooiste jaren van zijn leven.

Muziekschool SHMO

Na zijn huwelijk met Josephine (Ien) besloot Will zich meer toe te gaan leggen op het dirigeren van koren onder andere in Overschie, Zoetermeer en het lesgeven van onder andere piano, orgel, keyboard en accordeon aan kinderen en volwassenen. Hij had zijn eigen studio aan huis. Will barstte van de ideeën en zijn studio werd te klein. Eind 2015 is hij zijn muziekschool SHMO in Hoogvliet gestart, waar hij in de concertzaal van de Art Studio nog concerten heeft gegeven met zijn Vocal Group Chorale Vocale die hij op initiatief van Laurence Harinck in februari 2014 heeft opgericht. Het repertoire bestond voornamelijk uit muziek van zijn geliefde Karl Jenkins, Enya en eigen composities. Het laatste concert met Chorale Vocale dit jaar was op 4 mei vanwege Dodenherdenking.

Neerzien achter de regenboog met de zon in hun hart

Ook heeft Will in 2017 het H-6 koor opgericht in Zoetermeer. In een bruin café werd André Hazes’ levensverhaal aan de hand van zijn eigen muziek ten gehore gebracht, uiteraard met Will achter de piano (www.rondjehazes.nl)

Muziekblad

Iedere maand gaf Will Koerten een muziekblad uit met de laatste hitnummers, zodat zijn abonnees snel de nieuwste nummers op piano en keyboard konden spelen. Hij heeft in samenwerking met Dorine Wiersma een educatief Notenkwartetspel ontwikkeld om kinderen (6+) op een leuke, speelse manier kennis te laten maken met het muziekschrift.

Sinds maart 2012 was Will weduwnaar, maar hij heeft gelukkig nog een paar jaar intens kunnen genieten met zijn geliefde 'maatje' Tea, zijn grote steun en toeverlaat.

Afscheid

Op 21 december vond het ingetogen en persoonlijke afscheid plaats van Will Koerten in het crematorium van Rotterdam Zuid met daarbij de prachtige muziek van onder meer Karl Jenkins. Het geheel werd indrukwekkend neergezet door Edwin Smid van Uitvaartzorg Hoogvliet. 'Music was my first love and it will be my last'. Een toepasselijker nummer had de familie niet kunnen uitzoeken. Ooit heeft Will het lied 'Beyond the Rainbow' gecomponeerd, dat heeft betrekking op onze geliefde overledenen, die boven de sterren niet alleen leven, maar op ons neerzien achter de regenboog met de zon in hun hart. Will is nu één van hen…

Een mooi, muzikaal mens is niet meer. Moge hij rusten in vrede.

Chorale Vocale,
Reiny Tijsseling

4000 leerlingen naar Cinekid

De afgelopen weken hebben ruim 4000 leerlingen een film bezocht in Theater het Kruispunt. In het kader van het filmfestival Cinekid bood Theater het Kruispunt (Barendrecht) alle scholen in Barendrecht, Ridderkerk, Poortugaal en Rhoon de mogelijkheid om kosteloos een film te bezoeken. Met veel enthousiasme maakten vele scholen daar gebruik van. In totaal genoten 4400 leerlingen in het rode pluche van een film. Voor elke groep van de scholen werd in Het Kruispunt een film vertoond.

Foto: Theater Het Kruispunt

Regio - Groep 1 tot en met 4 keek naar De Grote Boze Vos en Andere Verhalen, groep 5 en 6 naar de spannende tekenfilm Buurtspion en groep 7 en 8 naar Koningin van Niendorf.

Filmfestival Cinekid staat voor een kwalitatief aanbod aan media waarbij de bijzondere kinderfilm centraal staat. Cinekid wil kinderen meer laten zien, verder laten kijken dan waar ze normaal gesproken naar kijken, naartoe gaan of zien.

Scholen ontvingen daarom ook een educatief programma, zodat zij in de klas nog dieper op de film en het thema in konden gaan.

Foto: Hans van Oosterhoudt

Dankzij de donaties vanuit de Vriendenclub van Theater het Kruispunt kon het theater deze filmvoorstellingen aanbieden aan alle scholen in de regio van Barendrecht. De Vriendenclub van Theater het Kruispunt helpt mee om bijzondere projecten te realiseren. Het gaat dan om projecten op het gebied van cultuureducatie, theaterlessen en bijzondere evenementen.

De stichting EnergieCollectief Albrandswaard stelt zich voor

Foto: Hans van Oosterhoudt

In februari 2014 is het EnergieCollectief Albrandswaard opgericht, sinds 2018 is de stichting geformaliseerd. Het EnergieCollectief is een burgerinitiatief dat nauw samenwerkt met de gemeente en zich bezighoudt met duurzame projecten. Hun doel is het verbinden van burgers en gemeente bij het verduurzamen van woningen en publieke gebouwen.

Albrandswaard - Zo is het EnergieCollectief betrokken bij wijkacties in Portland en Poortugaal-Zuid. Hier worden o.a. thermografische beelden van woningen gemaakt om warmtelekken op te sporen. Verder adviseren zij bij de bouw van de nieuwe gymzaal Rhoon en renovatie van zwembad Albrandswaard. Ook hebben zij contact met woningbouwcorporaties over toekomstige projecten. Sinds dit jaar moeten nieuwbouwwoningen namelijk zonder aardgasaansluiting worden gebouwd, maar wat zijn alternatieven voor bestaande bouw? Het EnergieCollectief kan burgers adviseren over zonnecellen, zonnecollectoren en warmtepompen, maar ook over isoleren. Zij doen dit vaak samen met de WoonWijzerWinkel. Mensen hebben vragen als 'krijg ik subsidie op isoleren' of 'wat doe ik nu mijn gasketel moet worden vervangen'? Het EnergieCollectief beantwoordt uw vraag of verwijst u door naar de juiste instantie. Zij stimuleren eigen initiatieven op het gebied van duurzaamheid en helpen bij het verkrijgen van steun bij de gemeente. Vanaf nu informeren zij u regelmatig over duurzaamheid. Bestuurslid Daan Bos: "Het bestuur bestaat uit Floor van der Kemp, Cor Broekhuizen, Cock Huizer en mijzelf. Wij zijn allemaal kundig en betrokken, maar doen dit allemaal vrijwillig, bijna allemaal naast onze baan. Omdat wij graag weten tegen welke duurzame vraagstukken inwoners aanlopen, zoeken wij wijkambassadeurs. Mensen die weten wat er speelt in hun wijk en dit met ons willen delen. In de ideale situatie hebben burgers direct inspraak doordat informatie die het EnergieCollectief verzamelt via de wijkambassadeurs wordt gedeeld tijdens overleg met de gemeente. Interesse? Mail energiecollectiefalbrandswaard@gmail.com.

Bestuur van Stichting EnergieCollectief Albrandswaard met (van links af) Floor van der Kemp, Daan Bos, Cor Broekhuizen en Cock Huizer. Foto: Daan Bos

Kort nieuws

Voices zoekt mensen die altijd al eens een keer hebben willen zingen (Foto: PR).

Zing mee met Voices

Hoogvliet - Een christelijk koor uit Hoogvliet probeert met ongeveer 20 enthousiaste en gedreven mensen door zang en muziek het evangelie over te dragen. Voices zoekt mensen die altijd al eens een keer hebben willen zingen of een instrument willen bespelen. Zij kunnen een kijkje nemen bij het koor dat op zoek is naar nieuwe enthousiaste mensen. Zij repeteren elke woensdagavond van 20.00 tot 22.00 uur in de Dorpskerk aan de Achterweg 10 in Hoogvliet. Bekijk hun optredens, video's en meer via facebook.com/koorvoices.

Spreek een mondje Spaans

Foto: Persgroep

Poortugaal - In de Brinkhoeve aan de Kerkstraat 12 in Poortugaal start donderdag 17 januari een spreekcursus Spaans. Er is een beginnersgroep en een groep voor cursisten met een basis. Bij de cursussen zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. In deze lessen wordt het spreekniveau opgebouwd door veel te converseren. De cursusleiding belooft dat het is voor iedereen haalbaar is nog vóór de zomervakantie een aardig mondje Spaans te spreken. Informatie is te vinden op de website www.eurotaal.com. Bel voor inschrijving of informatie met Laurens 't Hart via 0653 317 615 of stuur een e-mail naar info@eurotaal.com.

Vraagwijzer bij geldproblemen

Albrandswaard - Het Nibud berichtte onlangs dat een op de vijf huishoudens in Nederland dusdanige betalingsachterstanden heeft dat er sprake is van betalingsproblemen. Ook de consulenten van Vraagwijzer in Albrandswaard merken dat. In de meeste gevallen komen de mensen pas naar Vraagwijzer als het water hen al aardig aan de lippen staat. Maar de ervaring is dat eerder praten over problemen en laten meedenken van een deskundige een enorme opluchting kan betekenen. Ook weet de consulent de weg op het gebied van de financiële regelingen van de gemeente. De gemeente Albrandswaard ondersteunt bijvoorbeeld met de regeling 'Meedoen' alleenstaanden en gezinnen met of zonder kinderen. Door deze regeling kunnen kinderen bijvoorbeeld steun krijgen voor een schoolreisje of een laptop. Vraagwijzer is er voor alle vragen over wonen, welzijn, zorg en financiële zorgen. Vraagwijzer is elke werkdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 15.00 uur (010-5011222). Verder is er elke dag een inloopspreekuur van 9.00 tot 12.00 uur in het Koetshuis aan de Rijsdijk 17A in Rhoon. Mailen: vraagwijzer@welzijnalbrandswaard.nl.

Haven tweemaal groter dan berekend

Het Rotterdam-effect

Foto: Havenbedrijf Rotterdam

Nederland dankt 45,6 miljard euro ofwel 6,2 procent van zijn toegevoegde waarde aan de Rotterdamse haven. Dat blijkt uit het onderzoek 'Het Rotterdam-effect – Impact van mainport Rotterdam op de Nederlandse economie' door de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) in opdracht van het Havenbedrijf.

Regio - Dat betekent dat de Rotterdamse haven twee maal meer bijdraagt aan het bruto binnenlands product dan tot nu toe berekend. Traditioneel wordt bij de economische betekenis van de haven uitsluitend de directe werkgelegenheid en toegevoegde waarde gemeten inclusief zogeheten achterwaartse indirecte effecten. Met achterwaartse effecten wordt bedoeld de toegevoegde waarde die het gevolg is van inkoop door bedrijven vanuit de haven elders in de Nederlandse economie.

Het EUR-onderzoek neemt daarentegen ook de voorwaartse indirecte effecten van de Rotterdamse haven mee. Voorwaartse indirecte effecten zijn economische activiteiten die mogelijk worden gemaakt in Nederland dankzij de aanwezigheid van de Rotterdamse haven, zoals wederuitvoer via logistiek en distributie.

Foto: Foto:

Toekomstig verdien vermogen van haven is gezond

Een andere belangrijke bevinding van het rapport is dat het toekomstig verdienvermogen van de haven gezond is, zeker in de context van digitalisering en energietransitie, met sterke groeimogelijkheden voor de maritieme maakindustrie en de maritiem zakelijke dienstverlening in Rotterdam. Allard Castelein, CEO van Havenbedrijf Rotterdam: "Dit wetenschappelijke onderzoek bewijst de enorme betekenis van de Rotterdamse haven voor de groei van de Nederlandse economie. Bovendien toont het rapport aan dat het toekomstig verdienvermogen van de haven robuuste groeimogelijkheden heeft. Beide kernbevindingen van het onderzoek onderstrepen de relevantie van mainport Rotterdam. Deze relevantie neemt alleen maar verder toe wanneer de Rotterdamse haven in staat is om ook een bijdrage te leveren aan actuele maatschappelijke opgaven: de verdere verduurzaming en digitalisering van de Nederlandse economie".

Foto van de Week: Verlicht beertje bij HEMA

Foto: LEXIE46pictures

Hoogvliet - Alex Bussenius stuurde voor de rubriek 'Foto van de Week' deze foto van het verlichte beertje voor de Hema in het winkelcentrum Hoogvliet en schreef: "De donkere dagen voor kerst, ook te zien bij ons winkelcentrum Hoogvliet. Hopelijk brengt het licht van het beertje, licht in de harten van iedereen." Stuur ook een mooie foto naar redactie.bl@persgroep.nl. Vergeet geen begeleidend tekstje mee te sturen (Foto: LEXIE46pictures).

Foto Sjors legt kerstsfeer in Rhoon vast

Foto Sjors

Rhoon - Freelance fotograaf Sjors ging op pad om de kerstsfeer in Rhoon op de gevoelige plaat vast te leggen. Op zijn website www.fotosjors.nl zijn de uitgebreide fotoverslagen te vinden maar in De Botlek mogen wij ook enkele foto's afdrukken. Dank hiervoor! Als eerste toog Sjors 19 december naar de kerstboomwandeling door Rhoon-Noord (Foto: Foto Sjors).

Foto Sjors

Sjors Ribeiro Edison zette op 21 december koers richting zorgboerderij De Buytenhof voor het levende kerstspel (Foto: Foto Sjors).

Foto Sjors

Sjors Ribeiro Edison was 23 december ook bij de traditionele Dorpskerstzang in de Maranathakerk (Foto: Foto Sjors).

Radhika bezorgt Siloam kerst-gourmet

Radhika tussen haar collega's van AH Hoogvliet. Rechtsboven Alfred de Baars, rechtsonder Marijke van Zuilen, beiden vrijwilligerscoördinator bij Siloam. Links naast Radhika assistent supermarktmanager Naoual Moussa Foto: Marijke van Zuilen

Siloam is AH Hoogvliet zeer dankbaar voor heerlijk avondje

Hoogvliet - Grootgrutter Albert Heijn vroeg medewerkers een goed doel te noemen dat een gourmetfeest verdient op kosten van AH. Radhika (nu 17 jaar) werkt al 2 jaar bij Albert Heijn op de Binnenban, eerst als vakkenvulster, nu op de broodafdeling. Zij heeft het daar prima naar haar zin, doet ook leuke dingen met haar collega's buiten het werk om. "Ik wist meteen welke goed doel dat moest zijn", aldus Radhika: "In 2016 heb ik 30 uur maatschappelijke stage gedaan in Siloam. Ik zit inmiddels in 6 VWO op Scala Molenwatering, richting Natuur & Gezondheid. Na mijn examen ga ik Bestuurskunde studeren aan het Erasmus. Na mijn stage bij Siloam heb ik ook nog een arbeidsoriëntatie gedaan bij een advocatenkantoor. Hoewel dit meer raakvlakken heeft met mijn toekomstige studie, ben ik Siloam en de bewoners niet vergeten. Zij verdienen een kerst-gourmet". Dat vond mevrouw Naoual Moussa, assistent supermarktmanager van AH Hoogvliet, ook. Na overleg met de directie van Siloam is besloten dat deze "Gour'met de buurt" een prachtig kerstgeschenk zou zijn. Op 19 december vanaf 17.00 uur was het zover. Na een korte inleiding door achtereenvolgens vrijwilligerscoördinator Marijke van Zuilen, Manager Leni Hoogendoorn en AH's Naoual Moussa werd samen genoten van de heerlijke maaltijd. Mevrouw Moussa en Radhika hielpen met nog 5 collega's, een aantal medewerkers van Siloam en divers vrijwilligers bij het voorbereiden in de keuken, het dekken van de tafels en het binnen brengen van alle etenswaren. In drie verschillende zalen zaten in totaal 132 mensen te genieten van een heerlijk menu bestaande uit brood, kruidenboter, vlees, vis en groenten, bijbehorende sausje en ijs toe. Marijke van Zuilen: "Onze bewoners zijn heel dankbaar voor zo'n mooi initiatief. Ze krijgen nu de kans om samen met een familielid ongedwongen te genieten van een heerlijke maaltijd. Met ons budget is dat normaal gesproken niet te realiseren. Sommige familieleden gaan nooit uit eten omdat dat te duur is, dus deze gourmet-avond werd dubbel gewaardeerd. Voor ons was het vooral spannend of de stoppen niet zouden doorslaan. Zoveel gourmetstellen tegelijk is een behoorlijke belasting voor onze stroomvoorziening. Gelukkig ging alles goed. Wij kijken zeer trots en tevreden terug op een geslaagd evenement". Na het gourmetten werd samen gezongen, terwijl een vrijwilliger hen begeleide op gitaar. Radhika: "Het mooiste vond ik het samen kerstliedjes zingen en dat de mensen zo dankbaar en blij waren. Ze wilden dat wij elke week zouden terugkomen". Na het dessert bedankte Marijke namens Siloam alle AH-medewerkers en speciaal Radhika voor hun goede zorgen.

Radhika helpt samen met haar collega's van Albert Heijn Hoogvliet mee om de bewoners van Siloam een gezellige avond te bezorgen. Dat is bijzonder goed gelukt Foto: Marijke van Zuilen
Foto: Yvonne Schults
Foto: Hans van Oosterhoudt

Siloam is AH Hoogvliet zeer dankbaar voor heerlijk avondje

12 / 28

Chris de Korte verzorgt speciale Tai Chi/Qigong lessen. Ook wel bekend als softe fitness voor jong en ouder. Kom eens langs voor een proefles (Foto: Ingrid Vilders). Foto: Ingrid Vilders

Zondag
6 januari

12.00 Samen op zondag (50+) Sjoelen, rummikub, ganzenbord en klaverjassen. Iedereen van 50 jaar en ouder kan vanaf 12.00 uur genieten van een lunch en aansluitend spellen spelen. Alleen aanmelden voor de spellen kan ook. Kosten 3,00 euro, alleen spelletjes spelen kost 1,00 euro. Entreekaarten bij de bibliotheek of via www.deboekenberg.nl.
De Boekenberg, Markt 40, Spijkenisse

Maandag
7 januari

Voorleeshond Bandit in De Boekenberg maakt hardop lezen veel leuker (Foto: De Boekenberg). Foto: Bibliotheek de Boekenberg

10.00 Klik&Tik Bankzaken regelen, de krant lezen, een e-mail sturen, werk zoeken? Via de computer en het internet is steeds meer mogelijk. Klik&Tik is een oefenprogramma dat via filmpjes stap voor stap uitlegt hoe de pc en internet werken, hoe formulieren in te vullen en websites te lezen. De start is vanaf 7 januari. Deelnemers kunnen iedere maandag instromen. Er zijn 8 plaatsen. Als er geen plek is, komen deelmers op de wachtlijst. Kosten 7,50/10,00 euro per drie lessen voor leden/niet-leden. Alleen pinnen.

Bibliotheek Hoogvliet, Rijkeplein 2, Hoogvliet

16.00 Proefles Jeugdtheater Jeugdtheater Hofplein is voor veel kinderen en jongeren een uniek huis waar ze kennismaken met theater. De proefles in Hoogvliet is om te kijken of theater wat voor hen is. Kom gewoon langs. Voor 6 en 7-jarigen van 16.00 tot 17.00 uur, 8 en 9-jarigen van 16.00 tot 18.00 uur, 9 en 10 jarigen van 17.00 tot 19.15 uur en 11 en 12 jarigen van 18.15 tot 20.15 uur Informatie/inschrijven: www.jeugdtheaterhofplein.nl
Zalmplaatschool, Aalreep 8-10, Hoogvliet

19.30 Bridge Inn Altijd al beter willen bridgen of echt goed kunnen bridgen? Bij Bridge Inn Poortugaal zijn op maandag in een aparte zaal van de Brinkhoeve in Poortugaal bridgelessen volgens een effectieve combinatie van spelen en les. Bridgedocente is Guusje Roebersen. Bridge Inn is een kleine en gezellige club. Aanmelden via secretaris John Hofsteede: hofsteede@hotmail.com of 06-21262315.

Brinkhoeve, Kerkstraat 12, Poortugaal

Dinsdag
8 januari

10.30 Softe Fitness Onder de professionele leiding van Chris de Korte wordt een speciale cursus Tai Chi en Qigong gegeven voor mensen die minder makkelijk kunnen bewegen door bijvoorbeeld senioriteit, neuropathie, slachtoffers van beroertes, herseninfarct, burn-out of angstfobieën en stress gerelateerde oorzaken.

Kom langs om een les te volgen en het zelf te ervaren. De lessen zijn iedere dinsdagmorgen van 10.30 tot 11:30 uur. Kosten 3,00 euro per les.
De Korte Sport- en Gezondheidsinstituut, Middenbaan-Zuid 402, Hoogvliet

Woensdag
9 januari

14.30 Voorleeshond Kom eens een kwartiertje voorlezen aan voorleeshond Bandit in Bibliotheek de Boekenberg. Bandit maakt hardop lezen veel leuker. Neem een favoriet boek mee of zoek deze uit in de bibliotheek. Gratis entreekaarten in de bieb of via www.deboekenberg.nl. Aanmelden per 15 minuten.
De Boekenberg, Markt 40, Spijkenisse

20.15 Bigfun Op woensdagen van 20.15 tot 21.15 uur wordt een fatburningles gegeven op moderne muziek. De lessen zijn toegankelijk voor alle leeftijden en is goed voor de conditie en de vetverbranding. Opgeven voor een gratis proefles zonder enige verdere verplichting kan via de site www.to-bigfun.nl of telefonisch via 0181785969.
Gymnastieklokaal, Sportlaan 1, Rhoon

Zet uw activiteiten in de agenda op de website van De Botlek en zie deze op woensdag terug in de agenda van de krant!

Schaaksoos naar andere speelzaal

Schaaksociëteit Albrandswaard speelt nu met het juiste licht in 't Centrum aan de Bernhardstraat 3 in Rhoon (Foto: Dick Vermeer). Foto: Dick Vermeer

Rhoon - Schaaksociëteit Albrandswaard verhuist met ingang 3 januari naar een andere speelzaal in Rhoon. In 't Centrum aan de Bernhardstraat 3 hebben de schakers een mooie zaal gevonden met het goede licht dat bij een spannende partij nodig is. Dick Vermeer vertelt dat zij sinds maart 2002 deel uitmaakten van Het Boerderijtje aan de Dorpsdijk. "De laatste 3 jaar waren we gevestigd in Zorgcentrum De Klepperwei in Rhoon. Helaas moesten we daar plaats maken voor de uitbreiding van zorgafdeling en de bijbehorende activiteiten. De voortreffelijke samenwerking met Het Boerderijtje heeft dus bijna 17 jaar geduurd." Dick Vermeer legt uit dat op de 'Soos' Koffiehuisschaak wordt gespeeld. "Deze term houdt in: schaken met weinig regels en je komt als je zin hebt. We nodigen schaakliefhebbers dan ook uit om eens langs te komen. Speciaal die spelers die vroeger al eens kennis gemaakt hebben met schaken en soms denken 'Het is zo lang geleden'. Dan is het toch de moeite waard om bij een kopje koffie herinneringen op te halen." Dick Vermeer zegt dat een groot deel van de leden van de sociëteit op die manier weer aan het schaken zijn begonnen. De club besteedt daar extra aandacht aan. Er wordt vanaf nu elke donderdag van 13.00 uur tot 17.00 geschaakt op de nieuwe plek aan de Bernhardstraat 3. Neem voor informatie contact op met Dick Vermeer via 010-5016560 of dvermeer02@gmail.com.

Foto: Hans van Oosterhoudt

Concert Neva-ensemble

Het bij velen reeds bekende Neva-ensemble verzorgt zondag 13 januari vanaf 14.30 uur het nieuwjaarsconcert in de Dorpskerk aan de Achterweg in Hoogvliet. Zoals gebruikelijk wordt tijdens de pauze glühwein geschonken en zijn oliebollen voorradig. Het Neva-ensemble verzorgt tot half januari weer een groot aantal optredens in Nederland en doet dus ook Hoogvliet aan. Het Russische kleinkoor (twee zangeressen, drie zangers en een pianiste) zingt liederen van Slavisch-Byzantijnse kerkmuziek, kerstliederen en Russische volksmuziek.

Foto: PR

Hoogvliet - De Russische volksmuziek gaat over lief en leed van het uitgestrekte platteland. Als sluitstuk klinken aria's, duetten, romances en trio's van beroemde (Russische) componisten. Het Neva-ensemble wordt begeleid door een pianiste. Als ensemble, maar ook als solisten staat het Neva-ensemble bekend om hun zuivere vocale prestaties.

Naast de concerten werken zij ook mee op de zondagmorgen aan kerkvieringen en -diensten met liederen uit de Slavisch-Byzantijnse kerk. Het Neva Ensemble keert elk jaar, ditmaal voor de 26e keer, terug naar ons land. Zij krijgen zeer veel waardering voor hun op geheel eigen wijze gezongen Russische liederen. Dit blijkt niet alleen uit de vele trouwe toehoorders. Zij worden in de media wel 'de muzikale tovenaars uit Rusland' genoemd.

Foto: Persgroep

Stichting Koffieconcerten Hoogvliet hoopt het nieuwe jaar goed muzikaal te beginnen en rekent op een volle kerk. Toegang is gratis..

Genomineerden bekend, stem mee voor de Sport Awards 2018 !

De uitreiking van de jaarlijkse Sport Awards Rotterdam-Rijnmond is ditmaal tijdens het ABN AMRO World Tennis Tournament in Ahoy.

ROTTERDAM - De Sport Awards Rotterdam-Rijnmond 2018 worden uitgereikt op 11 februari tijdens het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam Ahoy. Publiek kan nog tot en met 1 februari in acht categorieën stemmen via www.rijnmond.nl/sportawards

Naast Awards voor de sportman, sportvrouw, sportploeg, sportcoach en het sporttalent van het jaar zijn er ook Awards voor de sportvrijwilliger en het leukste kluppie van het jaar en wordt een Meer dan sport Award uitgereikt. De genomineerden zijn:

Sportvrouw
Marieke Keijser (Roeien)

Nouchka Fontijn (Boksen)

Maud Megens (Waterpolo)

Sportman
Carlo Huisman (Zeilen)
Maurits Morsink

(Para Triathlon)
Michael van der Mark

(Super bike)

Sportploeg
Rotterdam Offshore Sailing

Team (Zeilen)

Curaçao Neptunus (Honkbal)
Sliedrecht Sport dames

(Volleybal)

Sporttalent
Ceylin del Carmen

Alvarado (Veldrijden)

Brett Zuijdwegt (Korfbal)

Darryl Collins (Honkbal)

Sportcoach

Raemon Sluiter

(Tenniscoach Kiki Bertens)

Gertjan van der Linden

(Rolstoelbasketbal)

Arno Havenga (Waterpolo)

Meer dan sport Award

Ramon Storm

(Racerunning en Framevoetbal)

Unity'99 (Budo)

TTV Alexandria (Tafeltennis)

Leukste Kluppie

010 Cheerleaders

(Cheerleading)

The Hookers (Rugby)

Ruitervereniging Rozenburg

(Paardensport)

Sportvrijwilliger

Arnold van Kleij

(Basketballvereniging RZ)

Eline Gorter (Volley Zuid)

Johan Wensveen

(Deuce Again)

Zesdaagse 2019

Rotterdam - De Wooning Zesdaagse 2019 belooft spektakel voor de wielerfans. Alle avonden rijden de elite koppels verschillende wedstrijden, waaronder voor het eerst de tempo-race, waarbij in elke ronde de renner die als eerste de finishlijn passeert een punt scoort. Ook de Sprint Cup wordt spannend, met Team NL dat strijdt tegen 'The Best of Europe'. Het rennersveld dat tot en met 8 januari in Ahoy verschijnt omvat grote namen.

CDA blij met heropening van 'Het Havenlicht'

Havenlichtbewoners met vertegenwoordigers van het CDA (Foto: Niko Kok). Niko Kok

Pernis - Burgerraadslid Christine Zandberg bezocht 24 december samen met het CDA Pernis het onlangs heropende verzorgingshuis 'Het Havenlicht'. Het CDA heeft zowel in Pernis als in Rotterdam hard gestreden voor het behoud van een prettige plek voor senioren in Pernis. Juist in de kleine kernen binnen de gemeente Rotterdam spelen voorzieningen als Het Havenlicht een cruciale rol om mensen een fijne oude dag te gunnen in hun vertrouwde omgeving. Bewoners en personeel gaven aan blij te zijn met het vernieuwde Havenlicht (Foto: Niko Kok).

Christine Zandberg met een Havenlichtbewoner Niko Kok

WCR: hoop op sportief betere tijden

Ploeg Cor Waalboer weer completer

Veel punten heeft WCR nog niet, maar trainer Cor Waalboer verwacht snel betere tijden voor zijn elftal (foto: John de Pater) Foto: john de pater

De zaterdagvoetballers van WCR staan nog niet waar ze willen staan, maar toch is de hoofdmacht een paar weken geleden met een goed gevoel de winterstop in gegaan. En dat heeft alles te maken met de opwaartse lijn in de laatste duels van 2018. "Onze groep is weer helemaal volledig, dat zie je terug aan het spel en de resultaten", legt trainer Cor Waalboer uit.

RHOON – Een rol van betekenis speelt WCR niet in de vierde klasse G, met acht punten uit tien wedstrijden. De ploeg uit Rhoon bezet de tiende positie en weet slechts drie clubs onder zich in de rangschikking. Toch is er hoop op betere tijden voor de eerste maanden van het nieuwe jaar. "Wij hebben het in de laatste drie wedstrijden goed gedaan, ondanks wisselende resultaten. We speelden heel goed tegen koploper BZC/Zuiderpark (2-1, verlies), stonden met 2-0 voor tegen kampioenskandidaat ZBC '97 op het moment dat die partij gestaakt werd door de scheidsrechter na 39 minuten en de laatste wonnen wij met 2-0 van Hekelingen."

Resultaten die niet uit de lucht kwamen vallen. "Nee, we worden completer. Ik had in het begin van het seizoen te maken met veel blessuregevallen en jongens die op vakantie waren. Nu heb ik de beschikking over een completere groep. Dat kan je dus ook gerichter trainen, daar wordt het voetbal ook beter van", legt Waalboer uit. "En iedereen blijft ook scherper. Goed om te zien."

'We kunnen gerichter trainen met complete groep'

Veel stijgen zal WCR echter niet meer in de tweede seizoenshelft. Nummer zes ZBVH heeft al twintig punten. "Maar we willen wel in het linkerrijtje eindigen, dat is wel ons doel. De sfeer in de groep is uitstekend, dat is al het hele seizoen het geval, nu moeten we dat nog omzetten in punten en de stand op de ranglijst", aldus een optimistisch gestemde Waalboer, die net als twaalf spelers van PSV Poortugaal afgelopen zomer verkaste naar WCR. Na de winterstop, op zaterdag 19 januari, start de hoofdmacht van WCR met een thuiswedstrijd tegen Simonshaven. Die club is hekkensluiter met twee punten uit elf wedstrijden. Ook TransvaliaZW heeft twee punten.

Wordt Project Gereserveerd traditie?

Meerdere horecaondernemingen reserveerden hun tafels voor de minder bedeelden in Hoogvliet (Foto: Vincent van den Broek). Foto: Vincent van den Broek

Vier Hoogvlietse horecaondernemers reserveerden dinsdag 18 december, samen met de Rotterdamse Voedselbank, meerdere tafels om de minst bedeelden te trakteren op een diner op het winkelcentrum van Hoogvliet.

Hoogvliet - Met 'Project Gereserveerd' hopen de cateraars een traditie te starten waarbij bezoekers de gelegenheid krijgen om kosteloos en zorgeloos te genieten van een sfeervolle avond.

In Hoogvliet maken meer dan 60 huishoudens, die geen geld hebben voor boodschappen, gebruik van de Rotterdamse Voedselbank. Dit voedsel wordt niet ingekocht, maar verkregen vanuit overschotten en donaties. Hiermee wordt voedselverspilling tegen gegaan en het milieu minder belast.

Foto: Foto:

Beleving uiteten

De ondernemers van het project hebben bewust besloten om tijdens deze actie geen voedsel te doneren, maar te serveren.

"Wij wilden onze gasten de beleving van het uiteten gaan in een restaurant meegeven, iedere dag eten deze mensen al tussen de zelfde vier muren."

De deelnemers ondernemers zijn van mening dat deze doelgroep erbij gebaat is om even uit het sociaal isolement te ontsnappen.

Ook je buren kunnen in
deze situatie terecht komen

In Nederland leven meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens. "Het beeld van armoede is compleet verkeerd", merkte een van de deelnemers terecht op. "We hebben meteen vooroordelen en associaties bij dit begrip, terwijl onze gasten onze buren hadden kunnen zijn".

En andere ondernemer schrikt van de gedachte dat iedereen in deze situatie terecht kan komen.

Op de vraag of er een vervolg komt op deze actie klonk 18 december een hoop enthousiasme. "We waren aanvankelijk bang dat veel van onze gasten niet zouden komen opdagen door schaamte of trotsgevoel. Niets was minder waar.

#gereserveerd

Alhoewel het misschien even onwennig was voor de gasten om zonder af te rekenen het restaurant te verlaten, werden onze serveersters met niets anders overspoeld dan complimenten. Hierdoor realiseren wij ons dat we met dit initiatief de juiste weg zijn ingeslagen."

Volgend jaar hopen de vier Hoogvlietse uitbaters die het initiatief startten, dat meerdere ondernemingen zich willen aansluiten bij het project #gereserveerd.

Toch zicht in de mist

Foto: Ad Mulder

De wereld leek daags voor kerst toegedekt door een dikke deken van bijna ondoordringbare mist. Speciaal voor de lezers van de rubriek 'Wachten op...' bleef Hoogvlieter Ad Mulder met zijn ogen én camera de voor hem voorbij trekkende natte grijze wolk afspeuren om te kijken waarom nou toch die Spijkenisserbrug omhoog was gegaan. Hij ontwaarde daarin de Matador, de drijvende bok van de firma Bonn en Mees uit Rotterdam.

Is er meer tussen hemel en aarde?

Hoogvliet - De GKV-kerk in Hoogvliet start in januari 2019 met een Alpha-cursus. Dit is een gratis interactieve kennismakingscursus van 10 weken over het christelijk geloof. Het is ook mogelijk een keertje vrijblijvend kennis te maken met de cursus.

De Alpha-cursus wordt gegeven in de GKV-kerk aan de Middenbaan-Zuid 75 in Hoogvliet op 10, 17, 24 en 31 januari, 7 en 21 februari, 1, 2, 7, 14, 21 en 28 maart.

Kijk voor meer informatie over de Alpha-cursus op de website gkvhoogvlietspijkenisse.nl.

Lilly

Foto: L. van Diest

Hoera, op 9 januari is Lilly 6 jaar. Dan wordt feest gevierd samen met de tweelingzusjes Anna en Sophie en grote zussen Luna en Jade.
Broertje Jace is ook van de partij.

Het is een huis vol daar bij Lilly thuis, maar heel gezellig en altijd iemand om mee te spelen.

Dikke knuffel van oma en opa van Diest

Noëlle

Foto: Anje den Daas

Trots op onze kleindochter Noëlle. Ze wordt op donderdag 3 januari 1 jaar.

Ze is een heel vrolijk meisje, is graag lekker aan het kruipen, staan en springen. Los lopen duurt niet lang meer.

Foto: Hans van Oosterhoudt

Alle opa's en oma's passen heel graag op Noëlle. Gefeliciteerd!

Anje den Daas

Julijan

Foto: Peter en Helma de Hoog

Onze kleinzoon Julijan word op 9 januari 2 jaar.

Julijan van harte gefeliciteerd en dat je een

te gekke verjaardag mag hebben.

Kus opa en oma Gaya