Botlek Hoogvliet

11 oktober 2017

Botlek Hoogvliet 11 oktober 2017


Daar gaat ze...

Foto: Roel van Deursen

Nee, niet de mooie dame uit het liedje van Clouseau, maar de oude roestige Botlekbrug! Zondag rond 16.30 uur werd ze uit gehesen en weggevaren naar Steinweg. Maandag werd ze naar haar laatste rustplaats vervoerd; schrootboer Jansen aan de Vlaardingse Koggehaven. Geen tweede leven maar omsmelten. Menigeen had gehoopt dat de Matador 3 van Bonn-Mees de nieuwe brug zou meenemen. Dag ouwe Botlekbrug, bedankt voor je trouwe dienst. Het is zoals de dichter Lucebert schreef: 'Alles van waarde is weerloos'. Tekst: Joop van der Hor, Foto: Roel van Deursen (meer foto's elders in deze krant).

Stuur tijdig iets in!

De redactie ontvangt wekelijks leuke persberichten en aankondigingen. Wij verzoeken u vriendelijk: Stuur het op tijd in. Het liefst anderhalve week voordat het in de krant moet.

Foto: Joop van der Hor

Ontmanteling brug in beeld

Foto: Kitty Loduvica
Foto: Joop van der Hor
Foto: Cris Rolandus
Sjaak Verloop dirigeert tijdens jubileumconcert Foto: Annelies Mons

SG SCOM/ De Zeehond wint topper in Leiden

In het Leidse Vijf Meibad stond een belangrijke wedstrijd voor de vrouwen van SG SCOM/De Zeehond ’73 op het programma. Tegen het zesde damesteam van ZVL werd de eerste topper van het seizoen gespeeld. Vorig seizoen was de Leidse ploeg nog een vervelende luis in de pels, dit seizoen bleken de vrouwen uit Hoogvliet en Rozenburg de betere te zijn. De bezoeksters wonnen het pleit met 2-6.

Hoogvliet - De intenties van de vrouwen van de startgemeenschap werden al direct in de eerste periode duidelijk. In vlot tempo werd een 0-2 voorspring opgebouwd. ZVL kon pas aan het einde van de eerste periode weer met een doelpunt in het spoor komen. De thuisploeg kon in de tweede en derde periode het tempo nog aardig bijhouden en slaagde erin om SG SCOM/De Zeehond ’73 geen grotere voorsprong dan twee treffers te gunnen. Na drie periodes was de puf er bij ZVL uit. SG SCOM/De Zeehond ’73 kon de verdediging gesloten houden en zo verdere tegendoelpunten voorkomen. Aanvallend slaagden de bezoekende vrouwen erin om nog tweemaal te scoren en zich daarmee van een 2-6 overwinning te verzekeren. De dames van SG SCOM/De Zeehond ’73 zijn door de overwinning op ZVL opgerukt naar de tweede plaats in de stand. Volgende week gaan de dames op bezoek in Dordrecht om het in de grote Sportboulevard op te nemen tegen het kwakkelende team van de dames van MNC Dordrecht. Einduitslag: ZVL – SG SCOM/De Zeehond ’73 2-6 (1-2; 1-1; 0-1; 0-2).

Uitagenda

Foto: Persgroep

Jacob Olie Trio in het Kasteel

RHOON – Het Jacob Olie Trio speelt op zondag 22 oktober in het Kasteel van Rhoon. Het trio ontstond in het geboortehuis van de beroemde Amsterdamse fotograaf Jacob Olie (1834 – 1905), tevens voormalig woonhuis van Diet Tilanus. De musici van het trio hebben afzonderlijk hun 'kamermuzieksporen' ruimschoots verdiend. Vele concerten brachten hen al in grote zalen, zoals Carnegie Hall in New York, Musikverein in Wenen en het Concertgebouw in Amsterdam. Jacobus den Herder – piano Diet Tilanus - viool Jurrian van der Zanden - cello. Kaartjes voor het concert bedragen 15 euro per stuk en zijn te koop bij Boek en Leeswinkel Het Witte Huys in Rhoon, online via www.stichting-kasteelvanrhoon.nl en – indien voorradig – voorafgaand aan het concert aan de deur.

Fright Night

RHOON - Stichting Kasteel van Rhoon biedt al jaren een gevarieerd cultureel programma voor jong en oud. Voor kinderen in de leeftijd van 10 tot 16 jaar was er tot vorig seizoen niet veel te beleven in het Kasteel maar daar brengen initiatiefnemers van Club B. Manon van Dijk en Carina Groenenboom verandering in.
Op het programma staan komend seizoen een Fright Night, retro gamemiddag met speelautomaten en Wipe Outmiddag op het grote veld achter het kasteel.
Op vrijdag 27 oktober is er een workshop waarin jongens en meiden bloederige wonden, uitpuilende ogen en griezelige littekens leren maken. "En hoe gaaf is het dat één van de topgrimeurs van musical The Lion King deze workshop komt geven! Aansluitend kijken we een griezelige film."
Fright Night duurt van 17.00-21.00 uur en kaarten kosten 6 euro per stuk. Een passe-partout voor Fright Night, Games (11-2-2018) en Wipe Out (3-6-2018) kost 15 euro in plaats van 18 euro. Losse kaarten en passe-partouts zijn verkrijgbaar via www.stichting-kasteelvanrhoon.nl en bij Boek & Leeswinkel Het Witte Huys in Rhoon.

Koffieconcert

Hoogvliet - Het 32e seizoen van de Stichting Koffieconcerten Hoogvliet start op zondag 15 oktober. In verband met de verbouwing van de Dorpskerk worden de komende koffieconcerten gehouden in de Mariakerk aan de Parelvissersstraat in Hoogvliet. Eerste wordt verzorgd door popkoor That's It en het tweede door het Ridderkerks Saxofoonkwartet ladies4sax.

Kom gamen in de bieb

Foto: Persgroep

Loop binnen in herfstvakantie

Hoogvliet - De game-inloop wordt georganiseerd en begeleid door de medewerkers van Stichting #R3CGaming. Deelnemers kunnen tijdens de herfstvakantie gamen op de WiiU, Nintendo Switch, Playstation 4 en Playstation VR. Er wordt uitleg gegeven over games en er is zicht op de beleving van jongeren tijdens gamen. Ouders en begeleiders kunnen tijdens de game-activiteit ook aansluiten voor meer informatie over games die jongeren spelen. De game-inloop is in bibliotheek Hoogvliet op het Rijkeeplein 2, 3191 VD in Hoogvliet op dinsdagmiddag 17 oktober van 16.00 tot 18.00 uur. Toegang is gratis. Kijk voor meer informatie kijk op de website van de bibliotheek Rotterdam en selecteer daar de vestiging van bibliotheek Hoogvliet: www.bibliotheek.rotterdam.nl.

Wilgentenen vlechten op Buytenhof

Rhoon - De Buytenhof houdt op donderdag 19 oktober een workshop wilgentenenvlechten voor volwassenen en kinderen onder leiding van Ineke Visser. Van 11.00 tot 13.00 uur kan men een vogelvoederhouder, een nestbal waaruit vogels wol plukken voor hun nestje, of een vogelhuis vlechten. De kosten voor het vogelhuisje zijn 17.50 euro en voor de nestbal of vogelvoerhouder 10 euro inclusief koffie, thee, appelsap en Buytenhofkoek. Ineke heeft in Amerstol haar eigen griend. De wilgen staan in deze griend dicht bij elkaar, zodat er dunne takken aan de bomen groeien. Van deze takken maakt ze manden, broedkorven en dierenfiguren. Aanmelden via Joolvanderent@debuytenhof.nl.

COLOFON DE BOTLEK HOOGVLIET EN ALBRANDSWAARD

Advertentieverkoop en
media-advies

Jeffrey Snijders
(E) advertising.west@persgroep.nl
(T) (088) 013 04 64

Familieberichten
(E) familieberichtenweekbladen@persgroep.nl
(T) (088) 013 72 68
(I) www.familieberichtenonline.nl

Rubrieksadvertenties
(E) rubriekenweekbladen@persgroep
(T) (0900) 6743836

Portret Jeffrey Snijders Foto: PR

Bezorgklachten
(I) hoogvlietalbrandswaard.debotlek.nl/pagina/bezorgklacht
(T) 088-0561595

Commercieel directeur
Dirk Renders

Druk
De Persgroep Nederland
Content Coördinator
Stella Schaper
(E) redactie.bl@persgroep.nl
(T) 06 - 29299699
Twitter @DeBotlek
Facebook/DeBotlek
(I) hoogvlietalbrandswaard.debotlek.nl

Redactiemedewerkers
Yvonne Schults, Joop van der Hor, Kitty Loduvica Hiert, Ropa Photo, Cris Rolandus, John de Pater

Clustermanager Regio West
Dennis Rijsbergen
dennis.rijsbergen@persgroep.nl


Algemene voorwaarden
De Botlek Hoogvliet en Albrandswaard is een uitgave van de Persgroep Nederland.

Aangeboden kopij kan zowel in de gedrukte als digitale uitgaven van de Persgroep Nederland worden geplaatst.
(I) www.depersgroep.nl/adverteren
Verschijnt in papieren vorm en in digitale vorm wekelijks op woensdag
c De Persgroep Nederland

hoogvlietalbrandswaard.debotlek.nl

Jarigen van de week

Foto: Hans van Oosterhoudt

Iris Meijer

Jarige Iris Meijer Foto: Familie
40BL-Jarige-Caithlyn Foto: Familie
Jarigen van de week Foto: PR

De oma van Iris Meijer stuurt haar kleindochter in om te feliciteren in de Jarigenrubriek. "Mijn kleindochter wordt op maandag 16 oktober alweer 2 jaar. Haar naam is Iris Meijer en ze woont in Spijkenisse. Ik ben de oma van Iris, en super trots op deze lieve en bijdehante meid." Van harte gefeliciteerd alvast Iris met je verjaardag!

Bruggenbouwers aan het woord

Wijkregisseurs verbinden mensen

Foto: Yvonne Schults

Stelt u zich eens voor, u woont in Albrandswaard en wilt een evenement voor de buurt organiseren. Of u heeft geruchten gehoord dat de gemeente in uw wijk een nieuw speeltoestel wil plaatsen en u wilt daar meer over weten. Of misschien heeft u leuke ideeën voor verbeteringen in uw buurt. Hiervoor kunt u terecht bij het gemeentehuis, maar bij wie precies?

Albrandswaard - In Albrandswaard zijn voor dergelijke zaken twee wijkregisseurs aangesteld. Wijkregisseur Richard van Vliet: "Toen ik in dienst kwam bij de Gemeente Albrandswaard hield ik mij voornamelijk bezig met het beheer van de openbare ruimte. De gemeente vond het steeds belangrijker om meer aandacht te besteden aan de 'zachte kant' van de besluitvorming, die tot dat moment vrij star en vooral 'top down' was. Als gevolg hiervan is mijn functie veranderd en kwam de nadruk vooral te liggen op het sociale aspect en participatie van bewoners. Mijn collega Burçin Korkmaz en ik coördineren bijvoorbeeld evenementen en waar nodig bieden we bewoners daarbij advies en ondersteuning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hulp bij het aanvragen van vergunningen en het inzetten van verkeersregelaars indien nodig. Om de sociale cohesie in de wijken te verbeteren, stimuleren wij bewoners om sociale initiatieven te ontplooien. Daarbij zoeken we samen met bewoners naar mogelijkheden om aan te sluiten bij landelijke themadagen, zoals de Burendag, de Opschoondag en de Buitenspeeldag".

Van Vliet vervolgt: "De functie van Wijkregisseur draait vooral om netwerken, om de juiste mensen met elkaar in contact te brengen. Door regelmatig met bewoners te praten, kunnen we signalen meenemen naar het gemeentehuis en deze bespreken met burgemeester en wethouders en onze collega's. Het onderhouden van ons netwerk van bewoners, maatschappelijke partners -zoals politie, woningbouwverenigingen en jongerenwerk-, bedrijven en de gemeente is een van onze hoofdtaken. Door wederzijdse communicatie en het kweken van onderling begrip leveren wij een bijdrage aan het vergroten van de leefbaarheid in de gemeente. Wij houden contact met de bewoners door regelmatig langs te gaan bij wijkcentra zoals de Boekenstal, de Polderschuur of Wijkcentrum Portland. Ook brengen wij een nieuwsbrief uit in Portland." Wilt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief Ons Portland, heeft u ideeën voor uw straat of wijk of wilt u kennismaken met uw wijkregisseurs, neem dan contact op met de afdeling wijkregie via wijkgerichtwerken@albrandswaard.nl. Meer informatie via www.albrandswaard.nl/inwoners-aw".

Wijkregisseurs Richard van Vliet en Burçin Korkmaz (foto Rob Kamminga) Foto: Rob Kamminga

Het bijhouden van ons netwerk is ontzettend belangrijk...

Ontmanteling oude Botlekbrug

Prachtige plaatjes

Foto: Hans van Oosterhoudt

Zondag 8 oktober werd 'de val' (het beweegbare deel) van de oude Botlekbrug weggehaald. Dit was de eerste stap die Rijkswaterstaat, ProRail en het Rotterdamse Havenbedrijf hebben gezet in de sloop van de Oude Botlekbrug. De val is 60 meter lang, 23 meter breed en weegt 850 ton (dat is ongeveer het gewicht 850 kleine personenauto's). Het gevaarte werd vervoerd naar de Steinweg. Een dag later werd het deel vervoerd naar Vlaardingen waar het deel van de brug zal worden omgesmolten. De sloop bracht veel fotografen op de been, waaronder onze fotograaf Roel van Deursen, waarvan ook deze prachtige foto. Zie hier een fotoserie van de sloop van de oude brug.

Foto: Roel van Deursen Foto: Roel van Deursen

Foto: Joop van der Hor

Foto: Roel van Deursen

Foto: Roel van Deursen

Foto: Roel van Deursen

Foto: Joop van der Hor

Foto: Joop van der Hor

Foto: Joop van der Hor

Foto: Joop van der Hor

Foto: Joop van der Hor

Foto: Joop van der Hor

Foto: Joop van der Hor

Foto: Joop van der Hor

Foto: Joop van der Hor

Warme dekens voor kankerpatiënten

Foto: Hans van Oosterhoudt

Carola Schoonrok straalt wanneer je haar vraagt om te praten over haar stichting. Met haar stichting ‘Kanker Pleurt op!’ heeft ze dan ook een duidelijke missie. “Het is mijn missie om het taboe te doorbreken, mensen moeten gewoon over kanker kunnen praten. Draag kanker de wereld uit.” Met deze missie hoopt ze nieuw licht te schijnen omdat veel mensen niet over de ziekte durven praten.

HOOGVLIET - Carola is juist daarom haar stichting gestart, om juist die mensen een hart onder de riem te steken, meer openheid over deze slopende ziekte te geven, maar ook om nieuwe patiënten bij te staan. In december wil ze 50 dekens aan het oncologisch centrum van het Ikazia ziekenhuis geven. "Dan geven we letterlijk een warme deken aan die mensen die het zo goed kunnen gebruiken." Haar inzet is bijzonder, daarom is Carola deze week Hoogvlieter van de week!

Praten over kanker is voor veel mensen nog een brug te ver. Al nemen sommige mensen het woord graag in hun mond als scheldwoord, er is nog steeds niets grappigs aan wanneer je te horen krijgt dat je kanker hebt en de malle molen in moet. Met nadruk op moeten, want als je wilt vechten voor je leven, is de medische molen in veel gevallen de beste optie.

Foto: Hans van Oosterhoudt
In december zullen de eerste 50 dekens uitgereikt worden aan het oncologisch centrum van het Ikazia Ziekenhuis

Kanker is slopend, voor zowel degene die het heeft, als voor de mensen eromheen. Wanneer je gaat zoeken op het internet, wordt je vaak ook niet wijzer en door het taboe wat rust op de ziekte, maakt het praten erover niet gemakkelijk. Een gesprek over kanker wordt door veel mensen dan ook onder de mat geschoven. Carola Schoonrok maakte het van dichtbij mee. Haar moeder heeft kanker bevochten en overleefd, haar vader is helaas 2 jaar geleden gestorven aan de gevolgen van kanker. Zij merkte dat er veel mensen zijn die niet zo goed weten hoe ze erover moeten praten of geen houding aan durven nemen. “Gelukkig werd er bij ons thuis heel open over gesproken.”

Het laat de andere kant zien, wanneer mensen er wel over durven en kunnen praten. Het maakt de ziekte voor een ieder dragelijker, het maakt voor veel mensen namelijk deel uit van hun dagelijkse leven. Waarom zou je er dan niet over kunnen praten? In 2016 alleen al zijn er 83.300 mensen gediagnosticeerd met kanker, waarvan 30% de ziekte niet heeft overleefd. Dat is niet zomaar iets wat je onder de mat schuift.

Een warme deken

Open zijn over kanker kan juist bijdragen aan een positieve omgeving voor de betrokken personen. Carola wil met haar stichting niet alleen het taboe doorbreken, ze wil nieuwe patiënten letterlijk een warme deken geven. Dekens worden op de oncologische afdelingen gebruikt om patiënten tijdens de behandeling warm te houden. In samenwerking met kledinglabel Nultien heeft Carola een webshop ingericht. Carola wil met haar webshop de dekens mogelijk maken een aanbieden aan de nieuwe patiënten. De eerste 50 dekens worden in december aan het oncologisch centrum in het Ikazia ziekenhuis uitgereikt. “Maar we willen niet alleen 50 dekens uitreiken, we willen uiteindelijk alle ziekenhuizen kunnen voorzien van dekens.” Samen dragen we kanker de wereld uit.”

Poortugaal toont veerkracht (3-3)

Ploeg Alex Gerrits knokt zich terug

Foto: Hans van Oosterhoudt

De voetballers van Poortugaal (za) pakten afgelopen zaterdag knap een punt in Hellevoetsluis bij FC Vlotbrug. De ploeg van trainer Alex Gerrits kwam bij de voormalig derdeklasser van een 3-1 achterstand terug tot 3-3. Na drie duels in de nog prille competitie is vooral het doelsaldo van Poortugaal opvallend. Veertien goals voor, dertien tegen. Plus één dus. Eén enorme zeperd, één monsterzege.

'Er zit progressie in, dat is precies wat wij willen dit seizoen'

POORTUGAAL – Heel verrassend zijn die uitslagen in de vierde klasse G niet eens. Gerrits' formatie ging er tegen BZC/Zuiderpark met liefst 10-3 af, TransvaliaZW kreeg juist met 8-0 klopt van Poortugaal. Het waren niet eens de grootste uitslagen dit seizoen in de afdeling. OVV, de torenhoge favoriet voor de titel, maakte er twee weken geleden veertien tegen het Rotterdamse Spartaan '20 (14-1). Bij Zwartewaal – RDM (8-0), WCR – Simonshaven (9-1), TransvaliaZW – Vierpolders (0-8) en Vierpolders – BZC/Zuiderpark (7-1) regende het ook goals. "In de vierde klasse kan dit, omdat je met minder goede spelers te maken hebt," zegt Gerrits. "Hoe hoger het niveau, hoe beter de spelers. Op ons niveau kan het zijn dat een goede speler tegenover een mindere staat op die positie, dan krijg je zulke uitslagen. Het verschil tussen de top in deze competitie, met OVV en Zwartewaal, en de onderkant is enorm. Daartussen zit een brede middenmoot."

De zaterdagtak van Poortugaal keek in Hellevoetsluis tegen een 3-1 achterstand aan in de tweede helft, maar hield toch een punt over aan het treffen met FC Vlotbrug (foto: John de Pater)

Poortugaal kreeg zelf een dreun te verwerken in de eerste weken van het seizoen, bij BZC/Zuiderpark. "Een deceptie. Het klinkt vreemd, maar wij hadden er ook tien kunnen maken in dat duel. Maar dan nog zakten wij door de ondergrens. Sinds die wedstrijd zit er progressie in. En dat is precies wat wij willen. We zijn zonder doelstelling gestart, willen iedere week beter worden." Tegen FC Vlotbrug lukte dat in fases. "Wij speelden redelijk goed, hadden controle, waren gevaarlijker dan de tegenstander, maar stonden wel met 2-1 achter in de rust na een discutabele buitenspelgoal en een penalty. In de tweede helft werd het zelfs 3-1, maar we haalden er toch nog een puntje uit. Na de 3-3 stond FC Vlotbrug zelfs met de rug tegen de muur."

Wereldkampioen rijker!

Foto: Hans van Oosterhoudt

Hoogvliet - Hoogvliet is een wereldkampioen rijker! Isabel Mellegers traint sinds haar zevende jaar bij sportschool wairando en sleepte al meerdere prijzen binnen. Afgelopen weekend heeft ze een mooie overwinning bij kunnen schrijven.
Ze reisde af naar de Nederlandse Antillen om daar mee te doen met het wereldkampioenschap karate. En afgelopen weekend was het zover. Ze deed op Curaçao mee met drie onderdelen. Vrijdag met kata (schaduw vechten). Hier behaalde ze de gouden medaille in een sterke poule met dertien deelneemster. Zaterdag kwam ze uit op het onderdeel kumite (vrij vechten) waar ze het zilver binnensleepte en zondag veroverde ze met haar team een bronzen medaille.
Met het Nederlands kampioenschap vorige week en het Europees kampioenschap vorig jaar november behaalde ze ook de gouden medaille.

Isabel deed mee met drie onderdelen waarbij ze alle keren een medaille behaalde.

Harmonieorkest viert zijn 120-jarig bestaan

Sjaak Verloop dirigeert tijdens de play-in, onderdeel van het jubileumjaar. Foto: Sjors Ribeiro Edison

Het is deze maand twee keer groot feest bij het jubilerende harmonieorkest La Bona Futura uit Poortugaal. Het orkest bestaat dit jaar namelijk maar liefst 120 jaar. Dit jubileumjaar sluiten ze deze maand af met twee grootse evenementen.

Poortugaal - Afgelopen zaterdag 7 oktober werd een play-in gehouden in de Brinkhoeve in Poortugaal. Meer dan 50 muzikanten, zowel leden als oud-leden van La Bona Futura en leden van andere orkesten, studeerden overdag een pittig repertoire in onder leiding van dirigent Sjaak Verloop. Aanmelding was noodzakelijk, zodat de bladmuziek vooraf kon worden ingestudeerd. Het gevarieerde programma met muziek uit de film Pirates of the Caribbean, tophits uit de eighties, klassieke symfonische marsmuziek en muziek uit bekende Amerikaanse televisieseries werd dezelfde middag ten gehore gebracht in de Brinkhoeve. Ook het werk Rainbow Warrior stond op het programma. Deze beeldende muziek gaat over de actie van Greenpeace om de walvisjacht te stoppen. Ondanks de korte en intensieve voorbereidingstijd kijken alle deelnemers met plezier en trots terug op een zeer geslaagde dag. Maar er komt nog meer. Op zaterdag 14 oktober wordt het tweede en laatste jubileumconcert gehouden met de eveneens dit jaar jubilerende 90-jarige fanfare Door Samenwerking Sterk (DSS) uit Aarlanderveen (Zuid-Holland). Deze fanfare staat onder leiding van Danny Oosterman, voorheen dirigent bij La Bona Futura. Het belooft een bijzondere avond te worden, waarbij iedereen welkom is. Het concert begint om 20.00 uur in de Brinkhoeve in Poortugaal, de zaal gaat open om 19.30 uur. Het ene orkest speelt voor de pauze en terwijl het publiek geniet van een drankje in de pauze bouwt het andere orkest op. La Bona Futura repeteert elke dinsdagavond in de Brinkhoeve van 19.45 - 22.00 uur. U bent welkom om de repetitie bij te wonen of mee te spelen. Meer info: www.labonafutura.nl.

Foto: Yvonne Schults

Karateka Tatyana Izelaar pakt weer goud

Tweede keer goud en tweemaal vierde plaats voor leerlingen van Topaz karate. Foto: PR

Hoogvliet - Na het goud van Tatyana Izelaar op de Lion Cup in Luxemburg (twee weken geleden) boekte deze talentvolle karateka ook afgelopen weekend in Berlijn bij de Banzai Cup weer succes. Hier wist Tatyana onder leiding van Babak Goudarzi van Topaz Karate wederom goud te behalen in een enorm sterk deelnemersveld.
Vanesca Nortan behaalde zowel zilver als brons in haar klasse.

Ruben van der Ploeg en Dion Hoeksema behaalden beiden een mooie vierde plaats, maar net naast het podium. "Maar dit is een heel mooi resultaat op dit zware toernooi. We hebben twee toernooien gehad en daarbij zijn vier podiumplaatsen behaald en daar ben ik enorm trots op", aldus Babak Goudarzi van Topaz Karate. "Ik verheug me op de resultaten en de toekomst van deze talentvolle sporters."

Topaz Karate Academy is sinds 1 september dit jaar gestart bij de Korte Sport- & Gezondheidsinstituut. Vanaf 5 jaar is iedereen welkom om karate te komen leren, en uiteraard kunnen geïnteresseerden vrijblijvend aan een proefles meedoen. Mensen die nieuwsgierig zijn wat karate nu precies is, kunnen gerust een keer komen meetrainen bij Korte Sport- & Gezondheidsinstituut in Hoogvliet.

Voor meer informatie over karate of de sportschool kijk op de website: www.iamtopaz.nl

Breng een bezoekje aan de ballentent

Gezellig dagje Rotterdam voor 60-plus met Together Events.

Het gevoel rondom leeftijden is door de jaren heen verschoven. De 60-plusser van nu is allang niet meer de 60-plusser van vroeger. De huidige groep 60-plussers bestaat uit actieve, maatschappelijk betrokken mensen die genieten van het leven en mooie ervaringen willen blijven opdoen.

Voor deze groep organiseert Together Events volgende maand een evenement in Hoogvliet en Albrandswaard: een middag naar de Ballentent in Rotterdam inclusief route langs Rotterdamse highlights zoals de Euromast en de Markthal. Er zijn diverse opstappunten in Hoogvliet en Albrandswaard en àlle loopafstanden bedragen minder dan één minuut. Kwaliteit, service en positieve ervaringen staan voorop. Alleenstaand, alleen gaand of samen; iedereen is welkom. Kijk voor meer informatie of aanmelden hieronder of op internet www.togetherevents.nl.
Genieten tijdens ‘Rondje Rotterdam’ op donderdag 9 november. Deze middag staat in het teken van de havenstad Rotterdam. Vanaf 13.00 uur worden de deelnemers opgehaald. Er zijn diverse opstappunten waaronder de metrostations Tussenwater, Poortugaal en Rhoon. Wanneer het onmogelijk is om de opstappunten te bereiken, dan wordt de gratis ophaalservice ingezet die de mensen ophaalt/thuisbrengt. Vanaf 14.00 uur arriveert de groep bij havenkroeg de Ballentent, gelegen aan de Maas, die bekend staat om de ‘beste (gehakt)bal’ van Rotterdam. Binnen of op het overdekte terras is het goed toeven en buiten valt er genoeg moois te bezichtigen. Voor de liefhebbers worden wandelroutes in de omgeving uitgedeeld. Tijdens de busrit worden diverse Rotterdamse highlights gepasseerd zoals de Erasmusbrug, de Euromast en de Markthal. Kortom; een paar uur lang genieten van het moois dat de stad Rotterdam te bieden heeft.

Programma

14.00-15.30 uur: Gehaktballetjes prikken inclusief een drankje bij De Ballentent aan de Maas. Voor de liefhebbers is er een mooie wandelroute langs de Maas en de Veerhaven. 15.45-16.30 uur: Bezichtiging Euromast (voor de liefhebbers kan een ticket omhoog bijgeboekt worden). 16.30 uur: Terug naar de opstappunten via de Erasmusbrug met een gezonde snack in de bus. Aankomst circa 17.15 uur. Deze middag kost € 22,50 en is inclusief vervoer, eten, drinken. Betalen kan gewoon in de bus. Aanmelden kan via telefoonnummer 06 - 14 85 31 12 (WhatsApp mag ook) of stuur een mailtje naar info@togetherevents.nl met daarin uw naam, telefoonnummer en het aantal personen dat deelneemt. Meer info via www. togetherevents.nl.

Uitslover Boes is klaar voor nieuwe avonturen

Boes is een kater van 5,5 jaar en heeft een heel moeilijke tijd achter de rug. Hij is gevonden in een vervoersmand met bakje en zak voer. Nadat hij is opgenomen werd het duidelijk dat Boes niet lekker in zijn vel zat, en werden de nodige onderzoeken uitgevoerd.

Hoogvliet - De uitslag van een röntgenfoto bleek waarom, zijn blaas zat vol met blaasstenen, en hij is ter plaatse geopereerd. De stenen zijn naar een laboratorium gestuurd, en daar kwam uit dat hij speciaal voer moet hebben om in de toekomst te voorkomen dat hij weer last van blaasstenen krijgt. Na de operatie voelde hij zich nog steeds niet lekker, en na verder onderzoek werd een bacterie gevonden, hij krijgt nog antibiotica, maar is klaar om de wijde wereld in te gaan.

Boes is een imposante kater.

Imposant

Boes is een leuke kater die graag in de belangstelling staat, erg sociaal en een beetje uitslover. Het is een mooie, grote imposante kater, en is helemaal klaar voor nieuwe avonturen. Boes zoekt iemand die hem de nodige verzorging kan geven. Kan jij Boes een mooie en gezonde toekomst bieden?
Voor meer informatie, neem contact op met het dierenasiel in Rotterdam via het telefoon 088-34 37 112 (locatie Rotterdam) of kijk eens op de website van het dierenasiel in Rotterdam https://www.dierenbescherming.nl/dierenasiel/dierenopvangcentrum-rotterdam.

Rotterdammers vertellen
waardevolle verhalen

Hoogvliet - Mensen boven de 60 jaar zijn de mensen waar een samenleving op bouwt en leert van hun levenservaring. De Thuiskamer organiseert een activiteit voor deze leeftijdsgroep: "Helaas is het in onze Westerse samenleving niet meer zo. In onze samenleving moet je jong en snel zijn om mee te tellen. Jammer. Want mensen boven de 60 dragen allerlei verhalen met zich mee die voor de samenleving van dit moment belangrijk zijn. Die verhalen - ervaringen in het leven - moeten verteld worden. Het vertellen en het ernaar luisteren is waardevol, want dan wordt er toch iets van doorgegeven en bewaard."

"Mensen van boven de 60 jaar worden uitgenodigd om op vijf maandagen in De Thuiskamer samen te komen om onder begeleiding verhalen en ervaringen te vertellen die we bundelen. Familie, hulpverleners, iedereen die met oudere Rotterdammers werkt worden uitgenodigd om om zich heen te kijken of zij mensen kennen die er baat bij zouden hebben om hieraan mee te doen. Mensen kunnen zich ook zelf opgeven. Door een subsidie van het Nuts Ohra Fonds zijn deze bijeenkomsten gratis. Het adres van De Thuiskamer is Gebbeweg 14 in Hoogvliet. De bijeenkomsten zijn gratis, aanvang is om 13.30 uur. Laat Wilma van der Wende weten of u mee wilt doen (06 286 45315 of dethuiskamer@gmail.com). Of bel naar het secretariaat van Avant sanare (085 0499100 of 06 57 31 99 10). Data: 6, 13, 20, 27 november en 4 december.

Voetbal en Halloween

Hoogvliet - Het kampioenschap van het Nederlands damesteam dreunt bij Rijnmond Hoogvliet Sport in positieve zin geweldig door. In korte tijd kwam er een meidenteam tot stand en zijn er op dit moment alweer meerdere aanmeldingen, zodat er aan een tweede meiden team wordt gedacht. Daar zijn nog een aantal meiden voor nodig. Schrijf je in bij deze gezellige club waar de meiden die al eerder lid zijn geworden het uitstekend naar hun zin hebben en gewoon lekker in de club zijn opgenomen.

Dat ze ook goed kunnen voetballen kon men afgelopen zaterdag zien een geweldige 5 - 2 overwinning werd behaald. Daarnaast straalt het plezier er vanaf. Heb je ook zin om lekker te voetballen? Kom eens vrijblijvend meetrainen. Alle informatie over Rijnmond Hoogvliet Sport en het damesteam is te verkrijgen door een e-mail te sturen naar het e-mailadres coodinator-c-d@rrjnmondhs.nl.

Halloween disco

Op zaterdag 21 oktober organiseert Rijnmond Hoogvliet Sport een super Halloween disco voor jong en oud. De disco is dus voor iedereen en de toegang is geheel gratis. De aanvang van de disco is om 19.30 uur en eindigt om 22.30 uur. Leuke bijkomstigheid is, is dat de kids zich tussen 16.30 en 19.00 uur kunnen laten schminken. Daarvoor moeten ze zich wel opgeven door een e-mail te sturen naar het e-mailadres: evenementen@rijnmondhs.nl. De kosten om geschminkt te worden bedragen € 1,00.

Huiskamer 'Madelief' gaat open

'We zoeken nog een pianist(e)'

Foto: Persgroep

HOOGVLIET - In Rotterdam kent men sinds twee jaar het fenomeen 'Huis van de Wijk', een ruimte waar jong en oud bij elkaar komen om leuke of leerzame activiteiten te organiseren of bij te wonen. Er zijn er momenteel 48. Ook de voormalige deelgemeente Hoogvliet heeft twee huizen van de wijk, maar wonderwel zijn deze allebei in Hoogvliet-Noord gesitueerd.

Komende zaterdag opent gebiedsvoorzitter Edwin Smid geen Huis van de Wijk in Hoogvliet-zuid, maar wel iets dat er veel weg van heeft namelijk een 'Huiskamer van de wijk'. Initiatiefneemster daarvan is Kitty Engelmoer. In de voormalige zonnestudio van Tini Edel aan de Bovemsim heeft Kitty, samen met een flink hand vol vrijwilligsters, de ruimte op de begane grond goed onderhanden genomen en omgetoverd tot een gezellige huiskamer waar veelal ouderen en alleenstaanden elkaar onder het genot van een kopje koffie of thee ontmoeten, gesprekken voeren en leuke activiteiten ondergaan. De zonnestudio is intact gebleven. Kitty Engelmoer heeft zich in de apparatuur, techniek en gezondheidsrisico's verdiept en mag zich nu de 'Zonnekoningin van de Zalmplaat' noemen. "Nou dat doe ik dus mooi niet' lacht Engelmoer die de bescheidenheid zelve is.

Kitty Engelmoer (links) met de 'harde kern' van vrijwilligsters van de Madelief met rechts oud gediende Janny Heijn. Foto: Joop van der Hor

Huiskamer

Madelief: Veel lol voor
weinig geld

Opvolger Zalmstek

Janny Heijn, voormalig lid van de deelgemeenteraad Hoogvliet, woont al sinds 1960 op de Zalmplaat en heeft alles zien komen en ook bijna alles weer zien vertrekken. "Ik ben decennia lang vrijwilligster geweest bij de Zalmstek en de Stek. Bezuinigingen lopen als een rode draad door het vrijwilligerswerk in Hoogvliet. Ouderen worden geacht langer thuis te blijven wonen en zelfstandiger te zijn. Maar dan moet men toch ook faciliteiten ondersteunen die ervoor zorgen dat je niet achter de geraniums weg kwijt. Ik ben blij dat Kitty nu hier in de madelief ons werk voortzet zodat er voor de ouderen toch nog iets is waar ze naartoe kunnen gaan" aldus de van origine Zeeuwse Janny Heijn. In de koffiecorner staat een geschonken piano. 'We zoeken er nog een pianist bij' lacht Kitty Engelmoer.

29 / 32

Film Huisdiergeheimen draait in de Zevensprong.

Donderdag
12 oktober

00.00 Speculaaspoppenactie Dorpskerk Poortugaal De Protestantse Gemeente Poortugaal gaat ook dit jaar speculaaspoppen verkopen t.b.v de monumentale Dorpskerk. De poppen zijn een halve meter lang, wegen een pond en kosten slechts 3,95 EUR per stuk. Bestellingen t/m uiterlijk 27 oktober doorgeven aan Jan Ponstein (tel. 010-5015123 of e-mail: j.ponstein@hetnet.nl) onder vermelding van naam, adres, telefoonnummer en aantal poppen. Bestelde poppen afhalen op zaterdag 25 november tussen 10 en 12 uur in gebouw De Haven, Emmastraat 9, Poortugaal.

Vrijdag
13 oktober

00.00 Zevensprong café Met ingang van 13 oktober opent huis van de wijk de Zevensprong iedere vrijdag haar deuren voor een gezellige inloop! Het Zevensprong café is een plek waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Er is tijd en plaats voor een bakkie koffie, een spelletje of een gesprek. Naar behoefte kunnen er samen met bezoekers ook activiteiten worden georganiseerd. Denk aan een sportles, een voorlichting of een creatieve ochtend. Voor wie wil wordt er tussen de middag een eenvoudige lunch bereid. Ook is er altijd een medewerker van DOCK aanwezig die u kan helpen. Wanneer: iedere vrijdag tussen 10:30 en 14:00 uur Waar: Mosoelstraat 20 Kosten: €0,50 voor koffie/thee en €0,50 voor een lunch Aanmelden niet nodig. Vragen: Karen Veenstra kveenstra@dock.nl - 0610561847
LCC De Zevensprong, Mosoelstraat 20, 3193el Hoogvliet

Woensdag
18 oktober

00.00 Wandkleed van macrame Op maandag 23 oktober zal er in De Thuiskamer een workshop wandkleed van macrame gegeven worden. Tijd 13.30 uur, kosten € 5,- aanmelden via dethuiskamer@gmail.com
DE Thuiskamer, Gebbeweg 14, 3192ge Hoogvliet

12.00 Kunstenaartjes In De Thuiskamer zijn jonge kunstenaars in spe van harte welkom! By Karin van Puur Inspiratie 18 oktober Gaan we een kunstwerk maken van steentjes. Wanneer: 18 oktober Tijd: 13.30 uur tot 15.30 uur Waar: De Thuiskamer, Gebbeweg 14, zij-ingang Kosten: € 2,50 incl. materiaal en drinken Met wie: je vader, moeder, opa, oma of verzorger. Aanmelden via dethuiskamer@gmail.com
DE Thuiskamer, Gebbeweg 14, 3192ge Hoogvliet

14.00 Jeugdfilm Huisdiergeheimen "Huisdiergeheimen" beantwoordt eindelijk de vraag: wat doet jouw huisdier als je niet thuis bent? Als hun baasjes weg zijn roddelen de huisdieren met hun vrienden, stillen ze hun lekkere trek en geven ze uitbundige feestjes. Het avontuur begint wanneer een vertroetelde terriër en zijn nieuwe uitbundige "huisgenoot" verdwalen in de stadse jungle van New York. De toegang bedraagt € 0,50 p.p.
LCC De Zevensprong, Mosoelstraat 20, 3193el Hoogvliet

Donderdag
19 oktober

00.00 Jaaravond Ouderenkoor Pernis Ouderenkoor Pernis houdt op donderdag 19 oktober de jaarlijkse avond voor donateurs en belangstellenden. Naast de vaste onderdelen zoals koorzang en samenzang, wordt de avond voor een groot deel gevuld met een gastoptreden van Harald Veenstra met het programma "Zwaaien naar tante Hannie". In 1951 zag Nederland voor het eerst het wonder van de televisie. We zagen omroepster tante Hannie, Swiebertje, Dappere Dodo Willy en Willeke en vele anderen. In dit nostalgische liedjesprogramma komen als de televisiehelden weer voorbij en worden de mooiste herinneringen opgehaald. De Jaaravond wordt gehouden in de grote zaal van het Buurthuis / Huis van de Wijk. Ring 15. Pernis. Aanvang 19.30 uur. Zaal open 19.00 uur. Alle belangstellenden zijn van harte welkom.
Huis van de Wijk / Buurthuis, Ring 15, 3195xb Pernis.

Kort wachten op de
Kustwacht Rotterdam

Foto: Hans van Oosterhoudt

Als een warm mes door de zachte boter, zo sneed de "Rotterdam' door het onstuimige water van de Oude Maas tussen Hoogvliet en Spijkenisse. De Rotterdam is één van de drie zeegaande betonningsvaartuigen voor het plaatsen en onderhouden van boeien. Standplaats is Maassluis. Door het Kustwachtcentrum kunnen deze vaartuigen ook ingezet worden t.b.v. andere Kustwachttaken. Foto: Joop van der Hor - Spijkenisse.

Foto: Joop van der Hor

Portret: 'Het doet zo zeer'

Hoogvliet - In 'Het doet zo zeer' schetst Heleen van Royen een portret van haar moeder bij wie beginnende dementie is geconstateerd. Een portret van zeer dichtbij: Heleen bedient de camera grotendeels zelf. In een periode van ruim een jaar volgt ze haar moeder in alledaagse situaties en in de tocht langs artsen, instellingen en klinieken. Moeilijke beslissingen over verhuizen, euthanasie en kostbare momenten van samenzijn wisselen elkaar af. De film is te zien in de Thuiskamer, Gebbeweg 14 in Hoogvliet vanaf 19.30 uur. Kaarten kosten 5 euro per persoon. Meer info via: 06-28645315