Botlek Hoogvliet

13 september 2017

Botlek Hoogvliet 13 september 2017


Pernisser park netter

'Nu de speelelementen nog'

De gemeente heeft onlangs onderhoud gepleegd in het Pernisser Park. Bewoner Mario Hertogs wees er in een artikel in De Botlek van 26 juli al op dat het onkruid hier vrij spel had en dat natuurlijke begrazing door schapen geen enkel positief effect had. Nadat ook de schaapherders bij de gemeente aan de bel trokken, ondernam Rotterdam actie.

Hoogvliet - Behalve Hertogs baalden ook de schaapherders van de begrazing. Mario: "Ik hoorde via via dat de situatie voor de herders ook niet werkbaar is. De accu's van de schrikdraadhekjes die herders neerzetten om de schapen binnen te houden worden kennelijk gesaboteerd. Na een noodkreet van de herders aan de Gemeente zijn enkele medewerkers de situatie komen bekijken. Vervolgens zijn er velden en slootkanten gemaaid en de bramenstruiken gesnoeid. Mario hoopt dat er nu regelmatig gemaaid zal worden. "Jammer dat de gemeente nog geen contact met mij heeft opgenomen. Ik wil ook de vergane speelelementen, het kinderbos en de fietscrossbaan aankaarten."


'We hebben er zin in!'

Kinderraad Shell Pernis Foto: PR

De nieuwe kinderraad van Shell Pernis heeft er zin in! Deze kinderen krijgen het komende jaar les over veiligheid, techniek en komen in contact met allerlei moderne beroepen. Tevens krijgen ze een kijkje achter de schermen op de raffinaderij. Tijdens de bijeenkomst van woensdag werden al meteen veel vragen gesteld over techniek, de mogelijkheid om de brandweer te ontmoeten, naar de werkplaats te gaan en over het milieu. Aan de hand van stellingen bleek dat kinderen verschillende ideeën hebben over leven met of zonder plastic, over de bijdrage van hun generatie en of ze meer techniek op school willen. In het aankomende jaar zal Shell samen met de kleine Ambassade en de nieuwe kinderraad deze onderwerpen bespreken.

'Je bent onmisbaar!'

Albrandswaard - Ook dit jaar worden de Mantelzorg Awards uitgereikt aan bijzondere mensen die een mantelzorger steunen. Denk aan die buurvrouw die op je kinderen past als jij naar je zieke moeder moet. Mantelzorgers uit Albrandswaard kunnen tot 9 oktober hun beste steun nomineren via www.mantelzorgawards.nl. Het gaat om kleine, eenvoudige voorbeelden van medemenselijkheid. Vanaf 17 t/m 31 oktober kan er gestemd worden.

Facebook

Bekijk de Facebookpagina van de Botlek via www.facebook.com/DeBotlek

Foto: Joop van der Hor

Op zoek naar
paddenstoelen

Paddenstoelenexcursie in het kasteelbos in Rhoon. Foto: PR
Ook dit jaar leggen Rene van der Linden, Dick Plantinga en Hans de Bruin van de wijngaarden/druiven de bezoeker alles uit over het verbouwen van druiven. Foto: Ropa Photo Foto: Ropa Photo
Foto: Kitty Loduvica
Foto: Cris Rolandus

Francisca is een vrouw met een missie

Expert in hormonen en gewicht

Foto: Kitty Payne

Vrouwen en hormonen worden vaak in een adem genoemd. Vrouwen zitten vol met verschillende hormonen. We weten als vrouw wel de namen van hormonen, maar hebben weinig kennis over wat ze precies doen en vooral hoe het lichaam reageert als hormonen uit balans zijn. Francisca van den Berg is expert op het gebied van onze hormoonhuishouding.

Hoogvliet - Francisca is een vrouw met een missie, ze wil haar kennis met zoveel mogelijk vrouwen delen en de beste vrouwelijke hormoonexpert van Nederland worden. Ze is van mening dat vrouwen enorm gebaat zijn bij kennis over de werking van hormonen in hun lichaam omdat ze veel invloed uitoefenen op onze stemming en zelfs ons gewicht. Een vrouw met een duidelijke missie, maar wat doen die hormonen dan eigenlijk en hoe helpt het zowel vrouwen als mannen om gezonder te leven?
Hormonen zijn stoffen die jouw lichaam zelf aanmaakt en ervoor zorgen dat je lichaam in balans oftewel gezond is. Wanneer hormonen uit balans zijn, kan het lichaam signalen uitzenden die zich uiten in lichamelijke klachten. "Klachten kunnen heel wisselend zijn," geeft Francisca aan. "Geen energie hebben, vermoeid zijn, aankomen in gewicht tot het af willen vallen, wat vervolgens niet lukt." Ook hoofdpijn, migraine en niet zwanger kunnen worden, kunnen signalen zijn dat de hormonen in het lichaam uit balans zijn. "Een vrouw heeft een flipperkast aan hormonen." Maar ook mannen kunnen klachten krijgen wanneer hun hormonen niet in balans zijn.

Foto: Hans van Oosterhoudt
Francisca van den Berg is expert op het gebied van onze hormoonhuishouding.

'Een vrouw heeft een
flipperkast aan
hormonen'

Voedsel

Francisca is zich gaan verdiepen in de werking van de hormonen en vooral, hoe je de meest voorkomende klachten middels een natuurlijke, verantwoorde en gezonde weg op kunt lossen. "Gewicht is niet het belangrijkste." Francisca begeleidt voornamelijk vrouwen tussen de 35-55 jaar op het gebied van voeding, gewicht en hormonen. Voeding en hormonen hebben veel met elkaar te maken. "80% van al het voedsel in de supermarkt ligt is bewerkt." Doordat veel van onze dagelijks voeding niet meer de voedingsstoffen bevatten die wij nodig hebben, kan het lichaam minder van een hormoon aanmaken, waardoor er klachten kunnen ontstaan. "Als jouw hormonen niet in balans zijn, zal het afvallen ook niet gaan."
Dieet heeft volgens Francisca dan ook op de langere termijn weinig effect. "Op dieet zit een houdbaarheidsdatum. Want wat ga je doen na het dieet?" Francisca legt uit dat het patroon na het dieet vaak anders is dan tijdens het dieet, als gevolg hiervan kan het jojo-effect ontstaan waardoor de kilo's er snel weer bijkomen in plaats van afblijven. Met name omdat jouw lichaam gewend is geraakt aan de voeding tijdens het dieet. Gezond zijn, op gewicht zijn en blijven is een levensstijl.

Ze heeft haar baan opgezegd en gaf volledig gehoor aan haar nieuwe missie. Met een boek, een evenement en een challenge in aantocht, timmert ze hard aan de weg. De vrolijke, energieke en intelligente Francisca leeft voluit en werkt keihard om haar droom waar te maken.

Nieuw badmintonseizoen weer van start gegaan

Hoogvliet - Het nieuwe badmintonseizoen is gestart. Bij de Hoogvlietse badmintonclub kan weer volop worden gebadmintond in de sporthal Boomgaardshoek. De vereniging bestaat dit seizoen alweer 35 jaar en biedt al vanaf het begin van haar bestaan deze (in)spannende racketsport aan op verschillende niveaus voor jong en oud.

De badmintonvereniging biedt tegen een betaalbaar tarief speelmogelijkheden aan op dinsdag- en vrijdagavond en op zondag. Bij voldoende animo worden voor recreanten en beginnende spelers, zeer toegankelijke trainingen verzorgd. Bij PBC Boomgaardshoek staan sportiviteit, gezelligheid en goede sfeer voorop en is er veel aandacht voor integratie van jeugd en volwassenen en recreanten en wedstrijdspelers.

Naast de badmintonsport worden door de vereniging geregeld activiteiten georganiseerd, waaraan iedereen kan deelnemen. Ben je op zoek naar een leuke sport(vereniging), dan moet je zeker eens aan badmintonclub PBC Boomgaardshoek denken. Op vrijdagavond 22 september wordt een open avond georganiseerd, maar daar hoef je natuurlijk niet op te wachten. Op alle speeldagen zijn geïnteresseerden van harte welkom om te komen kijken of mee te spelen en sfeer te proeven.

Voor meer informatie over de vereniging en speeltijden, zie onze website www.pbcboomgaardshoek.nl

COLOFON DE BOTLEK HOOGVLIET EN ALBRANDSWAARD

Advertentieverkoop en
media-advies

Jeffrey Snijders
(E) advertising.west@persgroep.nl
(T) (088) 013 04 64

Familieberichten
(E) familieberichtenweekbladen@persgroep.nl
(T) (088) 013 72 68
(I) www.familieberichtenonline.nl

Rubrieksadvertenties
(E) rubriekenweekbladen@persgroep
(T) (0900) 6743836

Portret Jeffrey Snijders Foto: PR

Bezorgklachten
(I) hoogvlietalbrandswaard.debotlek.nl/pagina/bezorgklacht
(T) 088-0561595

Commercieel directeur
Dirk Renders

Druk
De Persgroep Nederland
Content Coördinator
Stella Schaper
(E) redactie.bl@persgroep.nl
(T) 06 - 29299699
Twitter @DeBotlek
Facebook/DeBotlek
(I) hoogvlietalbrandswaard.debotlek.nl

Redactiemedewerkers
Marianne van der Ham, Joop van der Hor, Michael de Vogel

Clustermanager Regio West
Dennis Rijsbergen
dennis.rijsbergen@persgroep.nl


Algemene voorwaarden
De Botlek Hoogvliet en Albrandswaard is een uitgave van de Persgroep Nederland.

Aangeboden kopij kan zowel in de gedrukte als digitale uitgaven van de Persgroep Nederland worden geplaatst.
(I) www.depersgroep.nl/adverteren
Verschijnt in papieren vorm en in digitale vorm wekelijks op woensdag
c De Persgroep Nederland

hoogvlietalbrandswaard.debotlek.nl

Poes Billie is op zoek naar een huis met een tuin

Billie, een poes van 6 jaar, is afgestaan omdat haar eigenaresse verhuisd is naar een appartement waar ze niet naar buiten kan. Buiten verblijft ze meestal een lange tijd, ze is gewend om door een kattenluikje lekker naar buiten te kunnen.

Regio - Eenmaal buiten jaagt ze op vogels en muizen. Thuis slaapt ze op de bank, of de vensterbank en in een mandje. Billie is nog erg speels, ze speelt graag met een speeltje en laserlampje.

Billie accepteert andere katten, maar ze kan ook zonder. Ze heeft haar kroelmomenten, dan komt ze gezellig naast haar baasje op de bank zitten. Van optillen houdt ze niet, ze raakt ervan in paniek.

Billie is een poes die graag buiten is.

Ze is erg sociaal met andere katten, kinderen vindt ze maar enge wezens.

Heb je de ruimte en geen kinderen kom dan eens langs voor een kennismaking bij het asiel en wie weet klikt het wel tussen jou en Billie.

Geïnteresseerden die meer informatie willen hebben over deze buitenkat, kunnen contact opnemen met het dierenasiel in Rotterdam op het volgende telefoonnummer: 088-34 37 112 (locatie Rotterdam). Ook is er een mogelijkheid om even te kijken op de website van het dierenasiel.

Het dierenasiel is online te vinden via de volgende url: https://www.dierenbescherming.nl/dierenasiel/dierenopvangcentrum-rotterdam

Korte berichten

Foto: Persgroep

Lezing over medicinale cannabis

Hoogvliet - René Barendse van Stichting VMO komt een lezing houden voor patiënten en andere geïnteresseerden over het gebruik van medicinale cannabis voor hun aandoening, ziekte of betere gezondheid. "Steeds duidelijker wordt dat cannabis heilzaam kan zijn voor de mens en dat is goed, want cannabis is zeer breed inzetbaar tegen allerlei aandoeningen en ziektes", aldus Barendse. De lezing zal vrij algemeen zijn en vooral uitleg geven voor beginnende patiënten. René is regressie en – reïncarnatie therapeut en is zich bewust wat cannabis mentaal, emotioneel en spiritueel kan bewerkstelligen, tevens is hij ervaringsdeskundige met betrekking tot cannabis en zenuwpijnen. De lezing is op 5 okotber van 14.00 tot ongeveer 16.00 uur bij Stichting Ankh, inloophuis Hoogvliet aan de Gebbeweg 14. Aanmelden voor deze gratis lezing kan via inloophuishoogvliet@gmail.com of loop even binnen op donderdag tussen 10.00 en 15.00 uur.

Prik is zo
gepiept

Albrandswaard - Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) houdt op 14 september een vaccinatiemiddag aan de Rijsdijk 15. Van 14.30 tot 16.30 uur wordt er gevaccineerd. Iedereen die een persoonlijke uitnodiging ontvangt, is welkom.
Meisjes die dit jaar 13 worden, ontvangen deze middag de vaccinatie tegen het baarmoederhalskankervirus (HPV). Dit gebeurt om deze ernstige ziekte zoveel mogelijk te voorkomen. De afkorting HPV staat voor humaan papillomavirus, het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Twee HPV-varianten veroorzaken zo'n 70 procent van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Hiertegen kunnen meisjes zich laten inenten. Er zijn twee prikken nodig om zo goed mogelijk beschermd te zijn. Omdat het vaccin niet tegen alle typen baarmoederhalskanker beschermt, blijft het belangrijk dat de meisjes later als zij 30 jaar en ouder zijn ook meedoen met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker: het uitstrijkje. Het uitstrijkje is een aanvulling op de HPV-vaccinatie.
Voor kinderen is een vaccinatie best spannend. Daarom hebben is er speciaal voor hen de website www.eenprikzogepiept.nl ontwikkeld. Kinderen en jongeren kunnen op deze plek veel informatie vinden over de vaccinatie. Voor ouders is deze pagina ontwikkeld over vaccineren.

Food, fashion & Lifestyle

Hoogvliet - Winkelcentrum Hoogvliet staat op zaterdag 16 september tussen 11.00 en 15.00 uur in het teken van Food, Fashion & Lifestyle! Er is een uitgebreid podiumprogramma met diverse catwalkshows, productdemonstraties en presentaties ter hoogte van de Yes Kappers. Tevens zullen bezoekers de gehele middag verwend worden met hapjes en drankjes van de lokale ondernemers. Aan de kleintjes is ook gedacht, kinderen worden gratis geschminkt en kunnen hun eigen tas pimpen. De winkeliersvereniging Hoogvliet organiseert deze middag speciaal voor de bezoekers van de binnenstad Hoogvliet. Het gehele assortiment van het winkelcentrum zal onder de aandacht gebracht worden. Wil je op de hoogte blijven van de laatste trends op Fashion & Lifestyle gebied? Mis deze middag dan niet. Gratis parkeren!

Agenda

Hoogvliet/Albrandswaard - Heeft u een bericht voor onze online agenda, plaats deze dan op onze website www.debotlek.nl bij agendabericht en dan komt deze op de agendapagina in de krant.

Gouden kracht Nel van der Horst in het zonnetje gezet

Foto: Persgroep

Hoogvliet - 'Gouden kracht' Nel van der Horst, bekend van korfbalvereniging Nikantes, is onlangs flink in het zonnetje gezet door de korfbalvereniging. Ze begon haar vrijwilligerstaken in 1977 destijds bij korfbalvereniging Hoogvliet dat in 1996 opging in de huidige korfbalvereniging Nikantes. Inmiddels verricht zij al 40 jaar geheel belangeloos diverse vrijwilligerswerkzaamheden. Menig Hoogvlieter zal haar vast gezien hebben als zij een bezoekje hebben gebracht aan het sportcomplex op de Botreep.
Nel van der Horst is erelid van Nikantes en ze is in 2005 geridderd in de Orde van Oranje Nassau. Nel is vanaf 1977 ononderbroken kantinebeheerster geweest en is ook bestuurslid. Daar behartigt zij de belangen van de kantine en van de Jeu de Boulers. Daarnaast is zij ook nog bijna 20 jaar penningmeester geweest. Deze maand Van der Horst maar liefst alweer 40 jaar vrijwilliger. Als dank en waardering hiervoor kreeg zij van de leden van de korfbalvereniging Nikantes een aantal leuke cadeautjes. Nel nam deze cadeautjes zichtbaar dankbaar in ontvangst.

Wie meer informatie wil over de korfbalvereniging of het Jeu des Boules bij Nikantes in Hoogvliet kan informatie vinden op de website: www.nikantes.weebly.com.

Handige trucs bij opstandige peuter

Zalmplaat - Kinderopvang KindeRdam organiseert samen met het Centrum voor Jeugd en Gezin op woensdagmorgen 20 september van 9.30 uur tot 11.00 uur het tweede Peutercafé, Aalreep 10 bij Integraal Kindcentrum Zalmplaat (IKC). Ouders van peuters in de 'peuterpuberteit krijgen slimme trucjes en adviezen mee hoe om te gaan met opstandige peuters.

Het Peutercafé is onderdeel van Integraal Kindcentrum Zalmplaat en bedoelt voor ouders, of opa’s en oma’s met kinderen in de leeftijd van 0 tot 2 jaar, die nog geen gebruik maken van een kinderdagverblijf of peuterspeelgroep. Het Peutercafé is de plek om tips en ervaringen uit te wisselen met anderen.

Het onderwerp van 20 september is 'Peuterpuberteit': Je kind wil het allemaal zelf regelen, is dwars, tegen de draad in, accepteert geen hulp. Vaak komen daar heftige emoties bij te pas, zoals driftbuien. Peuters houden adem in, schreeuwen, grommen of gaan op de grond liggen gillen. Als je helemaal pech hebt, doen ze dat ook nog midden in de supermarkt.

Mariëlle van Dorp (CJG) geeft tijdens het Peutercafé slimme trucjes en handige adviezen hoe je om kunt gaan met de peuterpuberteit. Natuurlijk onder het genot van een kopje koffie en thee.

Aankondiging

Heeft u ook een workshop, inloopmiddag, informatief café of ander evenement aan te kondigen? Plaats deze dan op de website van De Botlek via de online agenda of via schrijf mee: https://hoogvlietalbrandswaard.debotlek.nl/. Berichten in de online agenda komen op de agendapagina in de krant terecht.

Paddenstoelenexcursie voor jeugd in kasteelbos

Paddenstoelenexcursie in het kasteelbos in Rhoon. Foto: PR

Rhoon - Op zaterdag 23 september is het internationale paddenstoelendag. Natuurvereniging Eiland IJsselmonde organiseert op die dag een Paddenstoelenexcursie voor de jeugd in het Kasteelbos in Rhoon. Verzamelen 10.00 uur op parkeerplaats bij restaurant Kasteel van Rhoon. Deelname is gratis. Graag zelf een spiegeltje meenemen. Aanmelden bij kl.vandragt@gmail.com.

Al meer dan vijfhonderd jaar staat het kasteel van Rhoon op deze plaats en achter het kasteel is een donker park met hier en daar een omgevallen boom, een mysterieus watertje.
Hier gaat de natuurvereniging samen met de jonge deelnemers opzoek naar paddenstoelen. Want paddenstoelen houden van vochtige plaatsen waar de zon niet schijnt. Jongeren die meewillen zoeken naar paddelstoelen, kunnen zich aanmelden bij de natuurvereniging en worden verzocht om een spiegeltje mee te nemen.

De Natuurvereniging Eiland IJsselmonde inventariseert al meer dan 25 jaar de flora en fauna op het eiland IJsselmonde. In diverse gebieden verspreid over het eiland IJsselmonde wordt de stand van de flora en fauna in kaart gebracht. Daarnaast worden lezingen en excursies georganiseerd om mensen bij de natuur te betrekken.

Voor meer informatie over de natuurvereniging mail naar of kijk op: Natuurvereniging eiland IJsselmonde: info@natuurvereniging-ijsselmonde.nl. http://www.natuurvereniging-ijsselmonde.nl.

Open dag bij wijngaarden Geervliet

Kom kijken, luisteren en proeven

Foto: Persgroep

Na een succesvolle deelname aan de nationale open wijngaardendag in 2016 gaan dit jaar de wijngaarden weer open in Geervliet. Een viertal wijngaardeniers op werklieden vereniging 'Wij streven naar verbetering' zetten hun wijngaard weer open voor publiek.

Dit jaar deelt ook de gaardenier van fruitwijn zijn kennis

GEERVLIET - Het succes van vorig jaar gaf aan dat er belangstelling is voor de wijnbouw in deze regio. "Ieder jaar verbetert de kwaliteit van de gemaakte wijn. Het lidmaatschap aan het Rozenburgse wijngilde heeft hier zeker aan bijgedragen. De mensen die vorig jaar langs geweest zijn, waren zeer geïnteresseerd in het hebben van druiven en wat je er mee kan doen. Dit jaar zal ook onze wijngaardenier van de fruitwijnen zijn tuin openstellen."
Ook dit jaar leggen Rene van der Linden, Dick Plantinga en Hans de Bruin van de wijngaarden/druiven (op de foto), de bezoeker weer graag uit hoe het verbouwen van druiven en het maken van wijn in zijn werk gaat. Er zal misschien ook nog wel geproefd kunnen worden van de wijn die gemaakt wordt. Niet alleen van druiven wordt de wijn gemaakt, de heren hebben ook de kunst van de mousserende rabarberwijn onder de knie. Dick en Hans hebben hier goede voorbeelden van. Rene heeft een wijngaard in opbouw en vorig jaar heeft hij uit nood druiven uit Hongarije laten komen om er wijn van te maken. "Dit is niet wat je wil, maar om het te leren kan dit ook. Klaas van Koppen is onze wijngaardenier van de fruitwijnen. Hij maakt zijn wijnen niet van druiven, maar van andere soorten fruit zoals bramen en de kweeperen. Net even anders, en zeker ook de moeite waard om naar Klaas zijn verhaal te luisteren."
Omdat sommige leden van het moestuinencomplex even enthousiast werden van de open wijngaardendag als de wijngaardeniers zelf, zullen als kers op de taart een aantal 'gewone' moestuinen ook hun tuin openstellen om over hun ambacht te vertellen en hun variatie van het tuinieren laten zien. Dus kom Kijken, Beleven, Proeven, Vragen en Genieten op zaterdag 23 september van 13.00 tot 17.00 uur.

Ook dit jaar leggen Rene van der Linden, Dick Plantinga en Hans de Bruin van de wijngaarden/druiven de bezoeker alles uit over het verbouwen van druiven. Foto: Ropa Photo Foto: Ropa Photo

Dansen, een passie die je raakt

Foto: Hans van Oosterhoudt

Marleen van der Ende is een jazzdans docent in hart en nieren. Vol passie en energie geeft ze al meer dan 20 jaar les en is ondertussen echt een begrip in Hoogvliet geworden. Als je wilt leren dansen, ga je naar Marleen.

Dat is de boodschap die je hoort als je op straat vraagt waar danslessen gegeven worden. Dat is vrij uniek in een stad als Rotterdam. Rotterdam is een stad vol met gepassioneerde dansers waar op ieder niveau les wordt gegeven. Bij Marleen komen veel enthousiaste kinderen en zelfs gevestigde dansers om hun passie nog meer vorm te geven.

Foto: Hans van Oosterhoudt
Foto: Kitty Loduvica Hiert - Payne
Marleen en haar team staan start klaar voor het nieuwe dansseizoen met maar liefst 60 nieuwe lessen.(foto: PR) Foto: PR

"Ik zag haar
en dacht, dat
wil ik ook..."

Voor Marleen is dit een droom die werkelijkheid geworden is, als sinds een klein meisje wilde zij dansen. Joke van Gelder stal haar hart toen zij op negen jarige leeftijd op de basisschool 'de Schakel' dansles kreeg van haar. "Ik zag haar en dacht, dat wil ik ook...ben bij haar op les gegaan, dansverslaafd geworden en nooit meer gestopt."

Begonnend met slechts één dansles in de week, naar twee lessen, later drie, het werden er steeds meer tot ze bijna in de dansschool woonde. Dit was voor haar ouders het teken om informatie in te winnen over welke opleiding zij nodig had om balletjuffrouw te worden, dat wilde ze toen heel graag wilde. Na reguliere recreatieve lessen gevolgd te hebben, is ze haar carriere echt begonnen vanuit de MAVO voor muziek en ballet. Dat ging natuurlijk niet zomaar, het begon zoals iedere dansopleiding met een zware auditie. Waar vele meisjes het niet redde, was ze toen één van de vijftig gelukkige meisjes die door gingen voor de opleiding.

doorgestroomd naar de HAVO voor muziek en dans om uiteindelijk de HBO docentenopleiding van de dansacademie in Rotterdam te kunnen volgen.

Uiteindelijk is ze na haar studie aan de dansacademie, dat nu Codarts heet, les gaan geven door heel Rotterdam. Van Hilligersberg tot Spijkenisse, ze deed veel ervaring op en groeide als persoon en als docent. Ze groeide zo hard dat ze in 1997 haar stoute schoenen aan heeft getrokken en haar eigen studio is begonnen. De trotse Hoogvlietse vertelt: "In Tussenwater begonnen in het zaaltje van basisschool Prima. Daar begon ik mijn eigen studio waar ik drie avonden en twee middagen les gaf." Uiteindelijk stond ze er vijfentwintig uur per week, wat een enorme aanslag op je lijf is, ook voor een docente zo fit als Marleen. Het was dus niet altijd zonneschijn, maar ondanks alles is er niets dat haar kan weerhouden om te blijven dansen. Haar leerlingen inspireren haar om te blijven innoveren en mee te groeien met de tijd. Voor lessen die ze zelf qua stijl niet kan geven, neemt ze gepassioneerde docenten aan. Zo blijft haar dansschool bij de tijd en kan ze haar aanbod sterk houden.

"Als een meisje binnenkomt die nog niet eens een stap tik kan en een half jaar later helemaal trots en perfect over het diagonaal danst, dat tovert een lach op mijn gezicht." Dansen is een passie die je raakt.

Witte Markt weer van start met grootse Fancy fair

Scoor een mooi servies op de Witte Markt van Hoogvliet op zaterdag 23 september. De opening wordt groots gevierd met een Fancy Fair.

Hoogvliet - De bekende Witte Markt in Hoogvliet gaat zaterdag 23 september weer van start bij de Mariakerk aan de Parelvissersstraat van 9.00 tot 16.00 uur. Na de sluiting door wateroverlast in de kelder is alles nu weer operationeel na maanden van hard werken door de medewerkers.

De opening gaan we groots vieren met een heuse Fancy Fair . Die zit vol met voor de kinderen en volwassenen met allerlei spelen waar leuke prijzen te winnen zijn zoals: rad van fortuin, met een hoofdprijs, blikwerpen, grabbelton en nog veel meer. Ook zal er een springkussen zijn waarop de kinderen hun energie kwijt kunnen. Natuurlijk wordt de inwendige mens niet vergeten, er zijn er diverse hapjes en drankjes verkrijgbaar.
De opbrengst wordt besteed onder andere voor het onderhoud van het gebouw en diverse activiteiten die ten goede komen aan de gemeenschap. Op de Witt Markt kunnen bezoekers terecht voor goede gebruikte spullen zoals curiosa, meubelen, boeken, serviesgoed, grammofoonplaten, muziek, cd's, audioapparatuur, keurige gebruikte kleding ook kinderkleding, cd's, sport attributen en nog veel meer. Natuurlijk is het mogelijk om goede gebruikte spullen in te leveren zodat die weer een nieuw leven kunnen leiden en andere mensen daar weer plezier aan kunnen beleven. Inleveren kan iedere dinsdag en donderdag ochtend van 9.30 tot 12.30. De Witte Markt in Hoogvliet is regelmatig op zaterdag open vanaf 9.00-15.00 uur.

Kom er ook gezellig bij!

Albrandswaard - Op 21 en 29 september is er een speciale editie van wijkrestaurant de Ontmoeting. Vanaf 21 september start de week 'Kom Erbij' en in deze week wordt aandacht gevraagd voor eenzaamheid. Ook Stichting Welzijn Albrandswaard organiseert diverse activiteiten in deze week. Beide wijkrestaurants nodigen iedereen uit voor een heerlijk 3-gangendiner en bingo. Het eten en de bingo is gratis excl. de drankjes. Als het vervoer een probleem is wordt er gezocht naar een oplossing na melden. De inloop is vanaf 17.30 uur.
Opgeven kan tot 2 dagen van te voren via tel. 010-5018322.

'De spanning zoekt mij op'

Foto: Hans van Oosterhoudt

Hij is altijd op de plek waar anderen niet willen zijn, zoals op 16 juli toen hij de metro in Spijkenisse miste en daardoor 17 minuten later in zijn coupe twee ruziënde mannen zag instappen waarvan één met bloedende wond aan zijn hand. Er ontstond paniek in het metrostel toen ze de deur probeerden in te trappen. Divano Dorder stapte op de mannen af en wist hen met rustige stem te kalmeren. Ondertussen was de politie gewaarschuwd. Op metrostation Wilhelminapier stopte de metro en de passagiers vluchten weg. Dorder over dat moment: "Ik zag nergens politie maar in een oogwenk kwamen ze uit elke hoek tevoorschijn met getrokken pistolen. Het bleek om twee mannen te gaan die even daarvoor een gewapende overval hadden gepleegd. Dat was wel even spannend want wie weet zagen ze mij voor één van de overvallers aan. Ik zat zelf onder het bloed want ik had de gewonde overvaller verbonden." Inhoudelijk wil de jonge militair er niet meer over kwijt. Maar zeker is dat zijn kalme optreden erger voorkwam.

NOODSITUATIE

Foto: Persgroep
Divano Dorder wil graag de wereld een beetje mooier en beter helpen maken. Foto: Joop van der Hor Foto: Joop van der Hor
Foto: Joop van der Hor Foto: Joop van der Hor

Op de dag dat hij uit handen van burgemeester Salet de heldenstatus kreeg toebedeeld verzeilde Divano wederom in een spannende situatie. "Op metrostation Spijkenisse stond een man tegen een kaartjesautomaat te trappen. Ik heb hem gevraagd daarmee te stoppen hetgeen hij ook wonderwel direct deed. En een uur later heb ik op winkelcentrum Zuidplein een vrouw geholpen die ernstige brandwonden had opgelopen bij een oven in een restaurant. Ik trek dit soort situaties kennelijk aan, maar geloof me, ik zoek ze niet op!" Of misschien toch wel een beetje? Omdat hij bij de Zuiderburen al op 16,5 jarige leeftijd het leger in kon, tekende hij een 8-jarig contract bij het Belgisch leger. Hij is gestationeerd in Leopoldsbrug bij de infanterie en in zijn vrije tijd helpt hij het Rode kruis. Zijn hobby's zijn skydiving, parachutespringen en bungyjumpen. Dus van een beetje zelf de spanning opzoeken is hij niet vies. Op zijn 15e vertrok hij in zijn eentje naar de Verenigde Staten om de Engelse taal in de praktijk te leren en een verkorte opleiding politicologie te volgen. "Mijn lieve moeder heeft mij altijd gesteund en, ondanks haar moederlijke ongerustheid, mij altijd de vrijheid en ruimte gegeven om mij te ontwikkelen tot de persoon die ik wil worden."

OBAMA

Op de logische vraag wie en wat hij dan wel zou willen worden zegt Dorder met licht geveinsde bescheidenheid: "Iemand als Obama of de commandant van de Navy Seals. Niet de president Obama maar de mens Obama. Helpen de wereld te veranderen, een beetje beter te maken. Dat is waarvoor ik op de wereld ben gezet" klinkt het zelfverzekerd. Hij leest graag boeken met een diepere inhoud; cultuur, historie, een biografie of autobiografie van grootheden als Nelson Mandela of dominee Martin Luther King. "Dat zijn voor mij de echte helden, niet iemand die in de metro een gekke vent een poosje in bedwang houdt tot de politie komt". Tussen zijn werk in het Belgische leger, op en neer reizen naar Spijkenisse en af en toe voor held spelen, studeert Divano en passant nog even rechten aan de universiteit van Gent.

Jarigen van de week

37BL2-Dion jarige Foto: Pa en ma

Dion van der Linden

Foto: Hans van Oosterhoudt
37BL2-Keano jarige Foto: Pa en ma
37BL1-Jarige Max Foto: Familie

Dion is zondag 10 september alweer 9 jaar geworden. "Hij is gek op alle dieren en is groot fan van Bumper de politiehond", schrijven papa en mama. "Dion is vrolijk, stoer, heel lief, en af en toe ondeugend... hij houdt van spelen met zijn playmobile, steppen, voorlezen en uitjes naar de kinderboerderij, dierentuin of pretpark. Deze foto is gemaakt toen we met de hele familie meevoeren op de Pride of Rotterdam op de wereldhavendagen. Dion alsnog van harte en dikke kus van mama en papa!!"

Workshop website bouwen

Hoogvliet - Bij voldoende aanmeldingen start in Art Studio een workshop 'Websites maken' op dinsdag 26 september tot en met dinsdag 17 oktober van 18.30 uur tot 20.30 uur. Hiervoor is er een laptop nodig. En basiskennis van de computer is vereist. Voor de workshop zelf hoeven deelnemers niet te betalen, maar wel voor de aanschaf van een domeinnaam en webhost. Dit kost ongeveer 10 à 15 euro maximaal en is een jaar geldig. De workshop wordt gegeven door Conny Beyer (www.calmacon.nl/workshop). Inlichtingen, zijn te vinden op facebook Art Studio of telefonisch via 010-438 00 89.

Zo varen de schepen Hoogvliet voorbij

Foto: Hans van Oosterhoudt

Vanuit zijn slaapkamerraam in het appartementencomplex aan de Hoogvlietse Keizermantelweg fotografeert Jan Jongbloed met regelmaat het langs Hoogvliet varende scheepvaartverkeer, variërend van klein zeilbootjes tot immens grote bulkcarriers zoals de E.R. Bordeaux die de jachthaven passeert. Zelf ook met een scheepsfoto in de krant? Mail naar joopvanderhor@gmail.com

Foto: collectie Joop van der Hor

WCR lijkt klaar voor competitie

Bekerzeges zeggen trainer niets

Foto: Hans van Oosterhoudt

De voetballers van WCR werken toe naar de competitiestart in de vierde klasse op zaterdag 23 september. De ploeg van trainer Ronald van der Zalm heeft de smaak in de poulefase van het bekertoernooi in ieder geval goed te pakken. Na een 3-1 overwinning op NTVV in het eerste duel, werd afgelopen weekend ook SVV op eigen veld verslagen door de club uit Rhoon (0-3).

RHOON – Toch zeggen die zeges Van der Zalm niet gek veel. "In de competitie gaat het er om, dan moeten wij er staan. Neemt niet weg dat de voorbereiding tot nu toe goed verloopt. Het kan wel nog beter, vind ik. Ook tegen NTVV en SVV, ik kan die ploegen niet zo goed inschatten qua sterkte, maar wij hadden sowieso meer goals moeten maken in die wedstrijden."

In de poulefase van de KNVB-beker ontmoet WCR alleen nog Bolnes, daarna wacht de competitie, dit jaar later dan gebruikelijk. "Ik denk dat wij een aardig team hebben, met de nodige nieuwe jongens. Van de zes nieuwelingen komen ook zeker vier of vijf jongens in aanmerking voor een basisplaats. Dus het elftal ziet er behoorlijk anders uit, maar goed, dat moet ook als je mee wilt draaien in die vierde klasse G dit seizoen," aldus Van der Zalm.

WCR-trainer Ronald van der Zalm hecht weinig waarde aan de overwinningen in het bekertoernooi van zijn ploeg (foto: John de Pater)

'Betere selectie, ook spelers twaalf tot en met zestien'

Aan een kampioenschap denkt de oefenmeester van WCR niet. "Nee, dat wordt OVV. Verreweg de beste ploeg, niet gek ook na de overstap van zondag naar zaterdagvoetbal met spelers van eerste klasse niveau. Daarachter ligt het wel open, komen zeker zo'n vijf ploegen in aanmerking voor de tweede plek. Daar richten wij ons ook op, maar oké, concurrentie zat met onder andere Hekelingen, SCO '63 en BZC/Zuiderpark. En dan vergeet ik nog wat ploegen denk ik."

Vorig seizoen eindigde WCR als achtste in de vierde klasse. "Wij zijn nu veel sterker, ook in de breedte. Een betere selectie, ook de spelers twaalf tot en met zestien. Maar pas na volgende week weten wij een beetje waar we staan. Als wij met deze groep stappen kunnen maken, kan het een heel leuk jaar worden. Daar geloof ik wel in," besluit trainer Van der Zalm.

27 / 32

Historische landbouwdag in Rhoon

Woensdag
13 september

20.15 aerobic Aerobicsportschool "Big Fun weer van start. Op woensdag 30 augustus 2017 begint Big Fun weer met zijn lessen U kunt op de woensdag van 20.15 tot 21.15 uur een fatburningles volgen. De les wordt gegeven op moderne muziek en is toegankelijk voor alle leeftijden. en is goed voor de conditie en de vetverbranding. lessen worden gegeven in de Sportlaan 2 te Rhoon. Opgeven voor een gratis proefles kan via de site www.to-bigfun.nl of telefonisch op 0181785969
Rhoon, Sportlaan 1, 3161ts Rhoon

Zaterdag
16 september

Leer bridgen Foto: Pexels

12.00 Historische Landbouwdag Rhoon 2017 De landbouwdag in Rhoon zal dit jaar toch plaatsvinden. Vorig jaar zag het er even naar uit dat het wel eens de laatste keer zou kunnen zijn dat het evenement plaatsvond, maar gelukkig is het dit jaar toch weer gelukt.
Op zaterdag 16 september zal het gezellige, leerzame evenement plaatsvinden. De locatie is anders dan voorgaande jaren, maar wel aan de vertrouwde Essendijk. Het evenement is dit jaar bij boerderij De Vlakkenburg, de locatie die velen van u kennen als de landingsplaats van de parachutisten. Een andere locatie maar nog steeds een dag vol leuke activiteiten en veel gezelligheid. Graag tot ziens op 16 september!

Woensdag
20 september

20.15 aerobic Aerobicsportschool "Big Fun weer van start. Op woensdag 30 augustus 2017 begint Big Fun weer met zijn lessen U kunt op de woensdag van 20.15 tot 21.15 uur een fatburningles volgen. De les wordt gegeven op moderne muziek en is toegankelijk voor alle leeftijden. en is goed voor de conditie en de vetverbranding. lessen worden gegeven in de Sportlaan 2 te Rhoon. Opgeven voor een gratis proefles kan via de site www.to-bigfun.nl of telefonisch op 0181785969
Rhoon, Sportlaan 1, 3161ts Rhoon

Zondag
24 september

10.30 Kinderdienst Evangelische Gemeente Evangelische Gemeente Hoogvliet houdt op zondag 24 september 2017 een dienst voor heel het gezin. Natuurlijk is iedereen elke zondag welkom maar dit keer blijven ook de kinderen in de dienst en komt Theater de Regenboog langs om iets meer te vertellen over het luisteren naar God.
Theater de Regenboog is opgericht om kinderen op een leuke, grappige, creatieve maar ook serieuze manier meer te vertellen over God de Vader, Jezus Zijn zoon en de Heilige Geest.
Het thema van deze zondag is 'Wie oren heeft...' en het zal gaan over het luisteren naar God. Wil God wel met ons praten en waarom? Wie zou naar Hem kunnen luisteren en wat moet je dan precies doen? Het zijn vragen die niet alleen kinderen hebben maar zeker ook volwassenen dus vandaar dat iedereen welkom is.
De dienst begint om 10.30 uur en is in De Zevensprong, Mosoelstraat 20, Hoogvliet. Meer informatie vindt u op www.eghoogvliet.nl en www.theaterderegenboog.nl.
LCC De Zevensprong, Mosoelstraat 20, 3193el Hoogvliet

Woensdag
27 september

19.45 Brigdeclub Bernisse Beginnerscursus bridge herfst 2017 Bridgeclub 'Bernisse' organiseert komende herfst een beginnerscursus bridge. De cursus omvat 11 lessen en wordt gegeven door een gecertificeerde docent, volgens de methode "Bridge in een flits", van de bekende bridge docent Berry Westra. Dit is de officiële cursus van de Nederlandse bridgebond.
Vanaf het begin wordt de theorie afgewisseld met oefenspellen. Men is dus vanaf het begin actief.
De cursus start in oktober en zal gegeven worden op woensdagavond van 19.45 tot 22.00 uur in het Dorpshuis van Abbenbroek. Heeft u interesse, neem dan contact op met: - Sijnie Jongejan email: sijniejongejan@gmail.com; tel: 0181- 452509 - Lies Kievit email: kievitlies@gmail.com tel: 0181-461884 - Teun de Snoo email: teundesnoo@upcmail.nl tel: 0181-664076 Bridgeclub Bernisse is een laagdrempelige club waar serieus bridgen gekoppeld wordt aan gezelligheid. Cursisten kunnen na het beëindigen van de cursus, direct instromen bij de club.

Wassen voor het plassen

Foto: Joop van der Hor

Afgelopen week ben ik op heel veel locaties geweest voor mijn werk en voor mijn plezier en soms zelfs voor een combinatie van beiden. De laatste paar dagen heb ik met zeer grote regelmaat het herentoilet bezocht. Het zal wel door het regenachtige weer komen want ik had letterlijk de kouwe pies. Door de hoge frequentie van het toiletbezoek viel het mij op dat er weinig verschillen zijn qua stijl en inrichting van het herentoilet. De meesten zijn overdreven wit. Wit van de tegeltjes, wit van het toiletporselein en wit van de altijd te felle TL verlichting. En als je dan met je rechterhand aan gewichtheffen doet en je linkerhand losjes langs je lichaam laat slingeren heb je tijd zat om de omgeving wat beter in je op te nemen. Maar zelden dat je verrast word door de 'wauw-factor'. Een gemiddeld herentoilet is 'not the place to stay'. Even flink persen, beetje nadruppelen, afslaan tegen de twee schaamschotjes om vervolgens snel weg te wezen. Waarom je ná het plassen je handen moet wassen begrijp ik overigens niet echt. Mijn piemel is zo wat het schoonste lichaamsdeel. 's Morgens even goed inzepen en na het douchen goed afdrogen om vervolgens dat wormvormig aanhangsel in een schone onderbroek op te bergen. Niemand die er nog aankomt terwijl je handen met zowat alles in aanraking komt wat vies is en bacteriën bevat; metrostang, autoportier, deurknop, liftknop, het toetsenbord van de PC op de zaak tot aan het schudden van de uitgestoken hand van je collega waarmee hij ik weet niet wat heeft aangeraakt. Nee, beter is je handen vóór het plassen te wassen. Maar op het hoofdkantoor van het Algemeen Dagblad aan het Delftseplein in Rotterdam, in het herentoilet op de 12e etage loop je, als een iets uit de kluiten gewassen kabouter zoals ik, een ander risico. Daar hebben ze de urinoirs zo hoog opgehangen dat je op je tenen moet staan om je piemel niet op de rand van de piespot te moeten leggen. En als dat toch gebeurt, ja dan sta je daar je jongeheer onder de kraan af te spoelen en komt je collega binnen die dat allemaal maar raar vindt. Niks raar, gewoon heel hygiënisch!

Reageren? joopvanderhor@gmail.com

Dans 'de Hula' op Hawaii Party

Albrandswaard - Het Jongerenwerk van Stichting Welzijn Albrandswaard organiseert een Hawaii Party. Ben jij tussen de 9 en 13 jaar jong? Hou jij van dansen en gezelligheid? Kom dan vrijdag 15 september naar de Hawaii Party in het Jongeren Centrum Albrandswaard (JCA). Het adres van het JCA is Albrandswaardsedijk 180 in Poortugaal.
De Hawaii Party begint om 19.30 uur en feesten gezellig door tot 21.30 uur. De entree is gratis. Het jongerenwerk hoopt de jongeren die wel zin hebben in een leuk feest op de 15e te zien. Voor vragen kun je terecht bij het Jongeren Werk van Stichting Welzijn Albrandswaard: Jongerenwerk@welzijnalbrandswaard.nl of via 010-5018322.

31 / 32