De Bevelander

11 oktober 2017

De Bevelander 11 oktober 2017


3 / 32

Een jaar lang feest bij Euterpe

125-jarig jubileum

Foto: Rachel van Westen

Euterpe viert feest, want dit jaar bestaat deze Heinkenszandse muziekvereniging 125 jaar. Het jubileumjaar wordt geopend met een feestelijke receptie op 14 oktober en daarna volgt een jaar met tientallen concerten, festivals en andere feestelijke evenementen

HEINKENSZAND – We kunnen er alleen maar naar gissen hoe de muziekvereniging precies is ontstaan, want tijdens een brand in de woning van de toenmalige secretaris J.A. de Jong zijn alle notulen van de eerste drie decennia letterlijk in rook op gegaan. Maar, zal de kritische lezer zich afvragen, hoe weten we dan wel zo zeker dat Euterpe dit 125 jaar bestaat en geen 120 of misschien nog maar 110 jaar? Het antwoord is eenvoudig: "Op het vaandel staat de oprichtingsdatum", vertelt secretaris en vice-voorzitter Marian Dellebeke.

Foto: Persgroep
Dit jaar bestaat muziekvereniging Euterpe 125 jaar. Dit jubileumjaar wordt gevierd met tientallen concerten, festivals en andere feestelijke evenementen. FOTO: Rachel van Westen

'Euterpe is een warme en
gemoedelijke vereniging'

Hoewel we in het duister tasten over het ontstaan van Euterpe, is het wel te verklaren waarom er voor deze naam is gekozen. Euterpe is namelijk één van de muzen. In de Griekse mythologie waren muzen beschermsters van diverse soorten poëzie, dans en muziek. Euterpe was de muze van het fluitspel en de lyrische poëzie en haar naam betekent 'verblijdende'. Die naam geeft dus perfect weer wat de muzikanten van Euterpe voor ogen hebben: Anderen laten genieten van hun muziek en de luisteraar wellicht een beetje vrolijker maken.

Euterpe heeft momenteel 64 leden en bestaat uit een fanfare, slagwerkgroep, jeugdslagwerkgroep en een leerlingenorkest. De leden komen niet alleen uit Heinkenszand, maar ook uit de omliggende plaatsen en zelfs van Schouwen. Volgens Marian is de belangstelling voor de vereniging grotendeels te danken aan de sfeer. "Euterpe is een gemoedelijke en warme vereniging waar iedereen zich welkom voelt. En daarnaast hebben we natuurlijk veel mooie optredens", benadrukt ze. "Neem bijvoorbeeld onze jaarlijkse themaconcerten. Daar hebben we als muziekvereniging echt wel naam mee gemaakt. Maar ook de kleinere optredens kunnen op veel belangstelling rekenen. Sinds een paar jaar geven we een concert aan de vijver in het Van Cittersbos in Heinkenszand. Mensen kunnen zelf een stoeltje meenemen of een picknickkleed. Wij zorgen voor een hapje en een drankje en dit jaar hielden we voor het eerst een barbecue na afloop. De mensen zijn hier erg enthousiast over en er komen elk jaar meer bezoekers."

Maar het houdt niet op bij een fijne sfeer en mooie optredens, want Euterpe start dit jaar ook met een nieuw project op de Jan van Schengenschool in Heinkenszand. "De kinderen van groep 3 tot en met 8 komen nu al elk jaar naar het clubgebouw en daar laten we zien wat we allemaal doen. Maar vanaf dit schooljaar gaan we ook zelf naar de school toe. We geven jaarlijks een periode muzieklessen in de klas. Dat begint in groep 3 met AMV en blokfluitles en in de hogere groepen vormen we blazersklassen en slagwerkklassen. Elk jaar iets anders. Dit is echt een win-winsituatie", vindt Marian, "Het muziekonderwijs op de school krijgt vorm en wij een hopen meer jeugd te interesseren voor onze vereniging."

Zeeuws Familiebedrijf

KRUININGEN - Tijdens de uitreiking van de Zeeuws Familiebedrijf van het Jaar Award is Sinkegroep uit Kruiningen uitgeroepen tot Zeeuws familiebedrijf van het jaar. Sinkegroep was samen met Saman Groep en Bliek Meesterbakkers finalist in de verkiezing van 2017. Door middel van interviews en bedrijfsfilmpjes werden de finalisten één voor één voorgesteld. Na het verdelen van de jurypunten door voorzitter Jo-Annes de Bat stond Saman Groep nog bovenaan, maar uiteindelijk gaven de publieksstemmen de definitieve doorslag en werd Sinkegroep uitgeroepen tot Zeeuws Familiebedrijf van het Jaar. Wilco en Lau Sinke van Sinkegroep namen trots de originele Zeeuwse stik, gemaakt door Caroline de Ligt, in ontvangst uit handen van Jo-Annes de Bat. Sinkegroep is een snelgroeiend bedrijf, maar wordt nog steeds gerund door twee broers.Opvallend aan Sinkegroep is dat zij niet alleen afval inzamelen, maar dit afval ook erg innovatief inzetten door het hergebruiken in bijvoorbeeld Eco Bloks. Deze stapelbare blokken worden toegepast voor o.a. het bouwen van scheidingswanden, waterkeringen en brandwerende wanden.

Open in de vakantie

's-Gravenppolder - Vanaf woensdag 18 oktober tot en met zondag 22 oktober en van woensdag 25 oktober tot en met zondag 29 oktober van 13.30 tot 16.30 uur is het Trekkermuseum aan de Koedijk 2 bij 's Gravenpolder open. U kunt dan de prachtige collectie oldtimer tractoren nog bewonderen. Ook de collectie klederdrachtpoppen kunt u in het Trekkermuseum bezichtigen.Uiteraard kunt u altijd terecht voor een bakje koffie, thee, fris of een gezellig praatje.

Beresterke Harry zoekt baas met overwicht

GOES - Via wat omzwervingen kwam Harry vorige week in het asiel. De toekomstige baas moet dan ook duidelijk overwicht hebben en liefst bekend zijn met dit ras. Want Harry is beresterk en hij heeft wel het een en ander geleerd, maar de commando's zijn een eindje weggezakt... Harry is rustig in huis en waaks. Niet goed met andere honden en katten en hoe hij met (kleine) kinderen is weten we niet. Kijk voor meer informatie op www.dierenasielgoes.nl

Beurs van de vogelvrienden Goes

's-Heer Hendrikskinderen - Zaterdagmorgen 14 oktober is het vogelbeurs tussen 10.00 en 12.00 uur in het Hendrikhuis, aan de Te Werfstraat 18 in 's-Heer Hendrikskinderen. Het is de gelegenheid om kooi- en volièrevogels te ruilen, te kopen en te verkopen. Een ideale gelegenheid om andere vogelliefhebbers te ontmoeten en ervaringen over vogels uit te wisselen onder het genot van koffie, thee of fris. De entree is 1 euro en er worden leuke prijzen verloot op de entreebewijzen. Kijk ook eens op de website van de vogelvrienden: www.vogelvriendengoes.nl

Leerlingen rennen door het bos

Foto: AV'56

GOES - In het Poelbos bij Motel Goes wordt op zaterdag 14 oktober het traditionele Bevelandse kampioenschap 'veldloop voor scholieren' gehouden. De organisatie is in handen van de Goese atletiekvereniging AV'56. Jaarlijks beleven Bevelandse schoolkinderen veel plezier aan het afleggen van het achthonderd meter lange parcours, dat over gras- en schelpenpaden en door het bos gaat. AV'56 zorgt altijd voor een feestelijke entourage. Voor het evenement worden (via de scholen) uitsluitend leerlingen uitgenodigd uit de groepen 4 tot en met 8 van de basisscholen op Zuid-Beveland. Ze treden veelal als team aan, uitgedost in kleding van hun school. Toch is de veldloop een individuele wedstrijd, waarbij de jongelui uit dezelfde schoolklassen tegen elkaar starten. De winnaars in elke categorie is er niet alleen de eeuwige roem, maar zij worden ook met een gouden medaille gehuldigd als 'Zuid-Bevelands kampioen veldcross 2017'. Voor wie wil, is er nog een extra cadeautje: elke deelnemer mag een maand lang gratis trainen bij AV'56. De wedstrijden in het Poelbos beginnen om 13.00 uur.

FOTO'S: AV'56

Foto: AV'56
Foto: Hans van Oosterhoudt

Gezinnen kunnen leren van elkaar

borsele - Het centrum voor Jeugd en Gezin Borsele (CJG) start samen met ambulante hulpverlening Agathos het project Estafettegezin. Binnen het project koppelen de organisaties gezinnen uit dezelfde omgeving aan elkaar om van elkaars ervaring te leren. Een startgezin heeft een uitdaging waar zij een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. Een koploopgezin heeft in het verleden al voor uitdagingen gestaan en deelt deze ervaringen graag zodat een ander hiervan kan leren. Een estafettecoach van Agathos koppelt gezinnen aan elkaar. Op de website www.cjgborsele.nl staat meer informatie over het project. U kunt ook direct contact opnemen met estafettecoach Marjanne Jeras, via 06-13110075.

Op reis in Azië in een Goese school

Burgemeester Herman Klitsie en wethouder Derk Alssema openen donderdag 12 oktober het scholenproject over Azië op De Tweemaster en het Taal Expertise Centrum Goes.

GOES - Centrum Kunst- en cultuureducatie Oosterschelderegio (KCE) neemt, in samenwerking met de gemeente Goes, basisscholen een dag mee op reis zodat de Goese leerlingen een hele dag in Aziatische sferen verkeren. Bijna 1500 Goese leerlingen nemen deel aan deze 'Aziatische take-over'.

Elke klas volgt tijdens de take-over uiteenlopende workshops in verschillende kunstdisciplines. Die workshops worden zoveel mogelijk verzorgd door lokale kunstvakdocenten. Zo slaan de leerlingen hun Aziatische slag bij de slagwerkworkshop van de Zeeuwse Muziekschool, dansen ze de Drakendans met Balletstudio Free, vliegen ze door Azië met de green-screenworkshop van CG-Graphics en maken ze onder begeleiding van beeldend kunstenaar Margot van Dam en Atelier Deluxe een 'Olifanten Parade'.

De deelnemende scholen krijgen daarnaast een indrukwekkende hoeveelheid Aziatisch materiaal om hun locatie te versieren: theemanden, een riksja, rijsthoeden, lampionnen, Balinese versieringen, Tibetaanse gebedsvlaggen en nog veel meer.

De meest take-overs vinden plaats op een donderdag in oktober of november. De Tweemaster is op donderdag 12 oktober, samen met het Taal Expertise Centrum (TEC), de eerste school die de complete take-over afneemt en daarmee het onderwijsproject aftrapt. TEC biedt onderwijs in het Nederlands aan kinderen van 4 – 12 jaar die de Nederlandse taal nog onvoldoende beheersen om het onderwijs op een reguliere basisschool te kunnen volgen.

In Goes

Foto: Justin Stolwijk

Start huisbezoek 70+ in Goes

GOES - In het centrum van Goes is het project Informatief en Signalerend Huisbezoek 70+ van start gegaan. Het project wordt door SMWO uitgevoerd in opdracht van de gemeente Goes. Alle zelfstandig wonende 70-plussers in Goes Centrum worden door middel van een brief uitgenodigd om deel te nemen aan dit huisbezoek. Het doel is om de ouderen in de gemeente Goes actief te benaderen om zo te kunnen signaleren wat er bij deze groep speelt. Op deze manier worden ouderen geïnformeerd over de verschillende regelingen en hulpmiddelen die voor handen zijn en kunnen zij hiermee op weg worden geholpen. Verder probeert het huisbezoek ook eenzaamheid van ouderen in kaart te brengen. Bij interesse wordt er een huisbezoek gepland en komt er een vrijwillig ouderenadviseur langs. Dit zijn opgeleide vrijwilligers van SMWO. In het gesprek komen diverse onderwerpen aan bod zoals wonen, gezondheid, mantelzorg, sport en beweging, sociaal netwerk, tijdsbesteding en activiteiten, mobiliteit en financiën. In overleg met de deelnemer kan er een vervolggesprek worden gepland. Wie een huisbezoek wenst, kan contact opnemen met Marja Reijnders via info@vrijwilligerspuntgoes.nl of tel. 0113-277111.

'Buren helpen buren' in buurthuis De Pit in Goes

GOES - Op vrijdag 20 oktober 2017 organiseert SMWO een lunch in Goes-Zuid met als thema 'Buren helpen buren'. De lunch vindt plaats van 11.00 tot 13.30 uur in Buurthuis De Pit.

Via het project Informatief en Signalerend Huisbezoek 70+ zijn veel senioren in de wijk Goes-Zuid bezocht door opgeleide vrijwilligers van SMWO. Uit de gesprekken is gebleken dat meerdere buurtbewoners iets willen doen voor iemand in de straat of uit de wijk. Ook gaven een aantal senioren aan dat ze behoefte hebben aan een 'helpende hand'.

De lunch is bedoeld om de buurtbewoners met elkaar in contact te brengen en samen te bespreken hoe burenhulp vorm kan krijgen in Goes-Zuid. Tijdens de lunch is er ook een vertegenwoordiger van Buur4Goes aanwezig. Na de inleiding gaan de aanwezigen met elkaar in gesprek over de mogelijkheden en wordt er gezamenlijk geluncht.

Aanmelden voor de lunch is noodzakelijk. Dit kan tot dinsdag 17 oktober 2017 via info@vrijwilligerspuntgoes.nl of te bellen naar 0113-277 122. Deelname is gratis.

Werk aan ingang ADRZ

GOES - Aan het voorterrein van het ADRZ in Goes vindt vanaf maandag een aantal ingrijpende werkzaamheden plaats. Gedurende een week kunnen patiënten en bezoekers niet voor de deur worden afgezet.

Levi Texel is geboren!

"Er is een nieuw Goesenaartje geboren! Op 3 oktober is Levi Texel geboren, zoon van Nick en Wendy. Een mooi mannetje met donkere haren, onze kleinzoon!" liet trotse oma Loes de Visser ons weten.
Wat een heerlijk ventje! Van harte gefeliciteerd en heel veel geluk gewenst met jullie zoon en kleinzoon.

Groot winterevenement in binnenstad van Vlissingen

December wordt een ongekend feestelijke maand in Vlissingen! FOTO: Lex de Meester Foto: Lex de Meester

December wordt een ongekend feestelijke maand in Vlissingen! Cultuurwerf en de ondernemers van Vlissingen hebben het initiatief genomen om gezamenlijk een groot winterevenement neer te zetten: Vlissingen Wonderstad.

VLISSINGEN - Van 8 tot en met 24 december vinden er diverse activiteiten plaats op het Bellamypark en in de winkelstraten van Vlissingen. Naast Wonderstroom zijn er nog allerlei zeer uiteenlopende (winterse) activiteiten waarmee Vlissingen zich deze winter stevig op de kaart zet. Een tipje van de sluier: X-mas City Trail, Foodtruckfestival Winterkost, The Big Blues Brothers Party Night en Kerstmarkt op de Oude Markt. Maar er worden nog veel meer evenementen aan het programma toegevoegd. Wonderstroom vindt van 15 tot en met 17 december plaats in en rond een imposante, feestelijke tent op het Bellamypark. In en rond de tent wordt je vermaakt met kleine theater- en muziekvoorstellingen, vuurshows, lichtshows en winterse straattheateracts met een warm gevoel. Verder staan er foodtrucks met zalige winterse specialiteiten en terrasjes met vuurkorven waar je van een drankje of hapje kunt genieten. Tijdens Vlissingen Wonderstad krijgt het hele Bellamypark een winterse uitstraling. Veel horecazaken bouwen skihutten op voor een extra warm winters gevoel. Houd wonderstroom.nl/wonderstad in de gaten voor meer informatie.

Toneel in Rilland: Vlaklanders

De toneelvoorstelling 'Vlaklanders' staat op zaterdag 14 oktober in Dorpshuis Luctor et Emergo in Rilland Foto: VLAKLANDERS

De toneelvoorstelling 'Vlaklanders' van Theaterproductiehuis Zeelandia wordt gespeeld door acteurs Titus Muizelaar, Titus Tiel Groenestege en Janna Adank en is te zien op zaterdag 14 oktober in Dorpshuis Luctor et Emergo in Rilland.

Dit nieuwe toneelstuk gaat over twee oude mannen en een vrouw. De twee mannen hebben besloten om na een lang leven eindelijk uit te spreken wat er te zeggen valt. De dialoog van de twee mannen leidt tot de constatering dat hun bestaan onderwerp is geworden van de uitdijing van het heelal. Moeten ze bij elkaar blijven of juist afscheid nemen? Om de wereld te kunnen blijven begrijpen, blijkt een verwijdering noodzakelijk. Bovendien speelt het stuk in de wereld van het theater: de twee mannen zijn oude acteurs die elkaar ontmoeten en filosoferen over het leven als theater en het theater als leven. Over het verval van het geheugen en het lot van de ouder wordende acteur. Met een jonge vrouw op de achtergrond - en soms dichterbij - die zeer goed blijft letten op wat er gaande tussen de twee mannen. Titus Muizelaar en Titus Tiel Groenestege zijn twee acteurs met een lange staat van dienst. Titus Tiel Groenestege is als acteur vaak te zien bij De Ploeg samen met acteurs als Han Römer, Loes Luca en Genio de Groot. Verder is hij actief als docent en als regisseur. Titus Muizelaar is vooral bekend van o.a. Toneelgroep Amsterdam en van de Toneelfabriek. Tekst en regie: Gerardjan Rijnders en Peter Verburgt, dramaturgie: Alex Mallems. Bijzonder aan dit project is dat het tot stand is gekomen als resultaat van een schrijf- en regie experiment.

www.podiumreimerswaal.nl

17 / 32

nieuws

Foto: Hans van Oosterhoudt

Korting bij medisch afval

kapelle - De gemeente Kapelle biedt haar inwoners de mogelijkheid om minder afvalstoffenheffing te betalen als zij minder restafval aanbieden. Voor inwoners die door een chronische ziekte of medische beperking veel medisch afval hebben is het vaak onmogelijk om hun restafvalcontainer minder vaak aan te bieden en zo in aanmerking komen voor een lagere afvalstoffenheffing. De gemeente Kapelle biedt deze huishoudens een korting op de afvalstoffenheffing. De korting geldt voor inwoners met een chronische ziekte of medische beperking die minstens een jaar duurt. Ook moeten inwoners hun afval aanbieden in rolcontainers. Wie zijn afval in losse zakken aanbiedt in een verzamelcontainer, komt niet in aanmerking voor de korting. Per 1 januari 2018 wordt het systeem ook ingevoerd voor de huishoudens die gebruik maken van verzamelcontainers. Op dat moment kunnen ook deze huishoudens gebruik maken van een kortingsregeling. Een aanvraag voor reductie van de afvalstoffenheffing voor het belastingjaar 2017 kan worden ingediend tot en met 31 december 2017. U kunt het aanvraagformulier aanvragen via gemeente@kapelle.nl of afhalen in het gemeentehuis.

Coming Out Day, is dat nog nodig?

Coming Out Day

Foto: Hans van Oosterhoudt

Heeft u de regenboogvlag al zien hangen? Elk jaar, op 11 oktober wordt er Coming Out Day gevierd. Deze dag wordt er extra aandacht gegeven aan de acceptatie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHTB-ers). Maar, vraagt u zich misschien af, is dat nog steeds nodig anno 2017 in ons ruimdenkende landje?

We schuiven aan tafel met Monique de Vriend, bestuurslid van het LHTB Netwerk Zeeland, Ditty Smit, ambassadeur Roze 50+ Zeeland, Jeffrey Walhout, van COC Zeeland en de 19-jarige scholier Borre Boluijt. Zodra de urgentie van de Coming Out Day ter sprake komt, stijgt er een instemmend gemompel op. De noodzaak om de belangen van lesbiennes, homo's, transgenders en biseksuelen onder de aandacht te brengen is er volgens dit viertal wel degelijk.

Foto: Rachel van Westen
Monique de Vriend, bestuurslid van het LHTB Netwerk Zeeland (links), Ditty Smit, ambassadeur Roze 50+ Zeeland (rechts), Jeffrey Walhout van COC Zeeland (midden) en de 19-jarige scholier Borre Boluijt (vooraan). FOTO: Rachel van Westen
Heeft u de regenboogvlaggen al zien hangen? Elk jaar, op 11 oktober wordt er Coming Out Day gevierd.

Toenemend taboe

"Er heerst zelfs een toenemende taboe", benadrukt Borre. Hij heeft het aan de lijve ondervonden, want op jongere leeftijd werd hij enorm gepest omdat hij openlijk durfde te zeggen dat hij homo is. "Op zich vinden mensen het prima als je homo bent, maar de boodschap is toch vooral: Houd het lekker voor jezelf. Anderen hoeven het niet te weten." Jeffrey knikt instemmend. "Ik denk dat de angst vandaag de dag veel groter is. Er is veel meer geweld aanwezig en ik denk dat daardoor de taboe meer terugkeert." Hij is in mei van dit jaar getrouwd met zijn vriend en hoewel hij zelf nooit echt bang is geweest, durft hij toch ook niet hand in hand te lopen met zijn man.

Roze ouderen

Ditty Smit is gepensioneerd arts. Als hetero heeft ze zelf nooit te maken gehad met kwetsende opmerkingen of onbegrip over haar geaardheid. "Ik heb mijn hele leven kunnen zeggen wat ik wilde, kunnen worden wat ik wilde en kunnen zijn wie ik ben, maar ik merkte wel dat vrienden om mij heen dat niet altijd kunnen. Ooit had ik een buurman die mij uitnodigde voor een feestje", noemt ze als voorbeeld. "Een paar dagen voor het feestje kwam hij nog even naar me toe en vertelde me dat het misschien een ander feestje zou zijn dan ik gewend was, omdat er veel mannen zouden zijn. Ik vond het vreselijk dat hij zich genoodzaakt voelde om dit toe te lichten. Hij was bang hoe het zou vallen." Sinds twee jaar is Ditty ambassadeur Roze 50+ Zeeland en bezoekt in die functie onder andere verpleeg- en verzorgingshuizen. Ook daar is voorlichting het hard nodig, weet ze. "Als er niet over gesproken wordt, is het er niet, lijkt de gedachte. Daarom wordt er niet over gepraat. Bewoners durven er vaak niet voor uit te komen dat ze homo of lesbisch zijn, maar ze durven ook niet te vertellen dat hun zoon een vriend heeft. Want vergis je niet, ook in verzorgingshuizen wordt soms enorm gepest. Het gebeurt echt dat ouderen worden uitgelachen, buitengesloten of uitgemaakt worden voor 'vies' of 'walgelijk'."

Coming Out Day

Het gesprek met deze vier mensen maakt wel duidelijk dat er nog veel moet gebeuren voor LHTB-ers echt geaccepteerd worden en iedereen mag zijn wie hij of zij is. De Coming Out Day op 11 oktober is een mooie aanleiding om het gesprek hierover weer eens op gang te brengen. "We moeten het echt bespreekbaar houden", benadrukt Monique de Vriend, bestuurslid van het LHTB Netwerk Zeeland. "Op Coming Out Day hopen we dat er zoveel mogelijk gemeentes de regenboogvlag hijsen. Deze staat symbool voor respect, trots en diversiteit. Naast de verschillende festiviteiten op deze dag zal het LHBT netwerk traditiegetrouw de Zeeuwse Parel uitreiken. Dit kunstwerk, gemaakt door de Zeeuwse kunstenares Betsy de Jonge, wordt overhandigd aan een persoon of organisatie die zich Zeelandbreed inzet voor de belangen of bevordering van acceptatie van de LHBT gemeenschap."

Genomineerden

Uit de zeven inzendingen zijn zijn drie genomineerden naar voren gekomen: Zorggroep Ter Weel, GGD jeugdverpleegkundigen Tessa Goorsenberg en Lia van Aaken en SVRZ Ter Valcke. De ouderenzorgorganisatie Ter Weel heeft het afgelopen jaar het onderwerp 'seksuele diversiteit' verschillende keren onder de aandacht gebracht. Veel roze ouderen in zorgcentra gaan weer terug in de kast en de zorgcentra hebben onvoldoende kennis hebben om hierop in te spelen. Juist daarom heeft Ter Weel dit jaar twee keer een Tour d'Amour voor haar personeel georganiseerd. Dit rondreizend initiatief van schrijfster Eveline van de Putte heeft als doel om kloof die taboes en onwetendheid veroorzaken, weg te nemen bij zowel het personeel als bij de bewoners.

Tessa en Lia

Tessa en Lia hebben in het afgelopen jaar flink wat werk verzet als het gaat over het onderwerp 'seksuele diversiteit' in het onderwijs. Ze hebben vrijwel alle voortgezet onderwijsscholen in Zeeland bereikt en de meeste daarvan hebben inmiddels convenanten getekend. De school zegt hiermee toe om het onderwerp in te bedden in het lesaanbod en te borgen op de langere termijn.

SVRZ

De derde genomineerde, SVRZ Ter Valcke, heeft vorig jaar op 11 oktober de regenboogvlag gehesen en ook zij hebben drie keer de Tour d'Amour georganiseerd voor personeel en hun bewoners.

Uitreiking

Tijdens een feestelijke avond op woensdag 11 oktober in de Raadzaal van het stadhuis Terneuzen, zal een jury onder leiding van Bertie Steur de winnaar bekend maken en de Zeeuwse Parel uitreiken.

lhbtnetwerkzeeland.nl

Jeffrey ontdekte toen hij een jaar of 16 was dat hij jongens veel leuker vond dan meisjes. En hij moet toegeven dat hij flink werd gepest toen hij uit de kast kwam. "Maar uiteindelijk heeft het me wel veel sterker gemaakt", zegt hij. "Nu kan ik er wel om lachen wanneer mensen van die standaard vragen aan me stellen over wie het vrouwtje is in onze relatie." Tegen iedereen die hiermee te maken heeft, zou hij willen zeggen: "Zoek hulp. Je hoeft het echt niet alleen te doen."

www.coczeeland.nl

Monique is getrouwd met een vrouw. "Dat is niet altijd zo geweest, ik ben eerst 16 jaar getrouwd geweest met een man en pas op mijn veertigste uit de kast gekomen. Als ik aan iemand vertel dat ik met een vrouw getrouwd ben, wordt er wel eens gezegd: 'Oh, maar dat geeft niet hoor'. Aan de ene kant moet ik er om lachen aan de andere kant vind ik het wel triest. Je krijgt toch een soort etiketje opgeplakt, je wordt echt gezien als bijzonder."

www.lhbtnetwerkzeeland.nl

Borre weet al heel lang dat hij homo is. "Mijn ouders hadden het allang aan zien komen en zij hebben me altijd gesteund. Dat is zo fijn, dat scheelt echt alles." Ook hij moet toegeven dat er in het algemeen niet altijd begripvol op gereageerd werd. "Ik ben flink gepest, maar er wordt nu wel veel meer aan gedaan op scholen om het bespreekbaar te maken." Juist dat praten is zo belangrijk, volgens Borre. "Als je vragen hebt of je zit met jezelf in de knoop, krop het niet op. Zoek iemand waar je mee kunt praten. Zorg ervoor dat je jouw verhaal kwijt kunt."

De 19-jarige Borre weet al heel lang dat hij op jongens valt. "Mijn ouders hadden het allang aan zien komen en zij hebben me altijd gesteund. Dat is zo fijn, dat scheelt echt alles." Ook hij moet toegeven dat er niet altijd begripvol op gereageerd werd. "Ik ben flink gepest, maar er wordt nu wel veel meer aan gedaan op scholen om het bespreekbaar te maken." Juist dat praten is zo belangrijk, volgens Borre. "Zoek echt iemand waar je mee kunt praten. Ook als je ouders je steunen is het fijn wanneer je jouw verhaal bij iemand anders kwijt kunt."

In dit rijtje zouden we bijna Ditty 'de vreemde eend in de bijt' noemen, want zij is hetero. Als ambassadeur van Roze 50+ Zeeland zet zij zich in om het welzijn van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender 50-plussers verbeteren. Ze wil dit onderwerp bespreekbaar te maken onder ouderen, verzorgers, vrijwilligers en anderen die te maken hebben met ouderen. Dit is hard nodig, want er wordt nog vaak gedacht: Als niet over gesproken wordt, is het er niet.

www.roze50plus.nl

Lekker uit in DE STENGE

HEINKENSZAND - Dat er in De Stenge in Heinkenszand een zeer aansprekend theaterprogramma staat, is nog niet iedereen bekend. Peter en Esther de Neef van Stichting Theaters aan Zee organiseren daar in samenwerking met De Stenge ook dit theaterseizoen weer een aantal heerlijke avondjes uit om de hoek. Voor een zeer redelijk bedrag kunt u naar een cabaretvoorstelling, een theaterconcert of een Zeeuwse avond. De theaterzaal van De Stenge heeft recentelijk een behoorlijke facelift gekregen waardoor het er nu nog gezelliger is!

Freek de Jonge komt op donderdag 26 oktober naar De Stenge, Heinkenszand, met zijn programma 'Ben ik een Zeeuw'. Foto: Freek de Jonge

Op zaterdag 21 oktober maken we kennis met cabaretier en megatalent Nabil. Misschien nog niet bekend bij het grote publiek, maar daarom niet minder leuk. U zult ongetwijfeld een heerlijke avond krijgen. Op donderdag 26 oktober is het de beurt aan Freek de Jonge, die tijdens de boekenweek naar Zeeland komt met zijn show 'Ben ik een Zeeuw'. Simon & Garfunkel Revival Band komt op zaterdag 11 november naar Heinkenszand. Er zijn maar weinig duo's van wie stemmen zo perfect samensmelten als die van Simon & Garfunkel. In 2018 staan de volgende artiesten op het programma: Zeeuwse Sien met een onvervalst Zeeuws optreden; de muzikale en absurd leuke meiden van LOS Muziektheater met hun programma 'LOS'; een prachtige toneelvoorstelling over de watersnoodramp in Zeeland, Coupure van Zeelandia; Enge Buren met hun absurdistische muzikale vondsten; Willem Vermandere, met teksten als literatuur en muziek met een zuidelijk timbre.

www.theaterdestenge.nl

The Hair Doctors openen in opgeknapte Geerepassage

Tamara Bosman en Patrick van Mill die op zaterdag 14 oktober The Hair Doctors openen aan de Geerepassage. Foto: PR

Vijf gediplomeerde schoonheidsspecialistes staan te trappelen om aan de slag te kunnen bij The Hair Doctors, de nieuwe zaak aan de Geerepassage 12 van Tamara Bosman, die op 14 oktober haar deuren opent.

Middelburg - "Schoonheidssalons zijn er overal maar dit concept is uniek" zegt Tamara Bosman. "Wij zijn gespecialiseerd in ontharen, wenkbrauw- en wimperbehandelingen, laseren en waxen. Tot nu toe biedt iedere salon wel een deelbehandeling maar wij doen hier alles. Dus niet alleen ontharen maar bijvoorbeeld ook haren erbij zetten in je wimpers. Onze behandelingen worden gedaan met de meest moderne laserapparatuur. Omdat mijn partner deze apparaten wereldwijd verkoopt, kunnen we de prijzen van onze behandelingen laag houden."

Discrete wachtkamer

Het pand in de Geerepassage heeft naast enkele moderne behandelruimtes een discrete wachtkamer. "Van buitenaf kun je niet zien wie er in de wachtkamer zit. Dat doen we omdat we hebben gemerkt dat er onder mannen toch nog wel een bepaalde gêne heerst met betrekking tot een behandeling. Daar passen wij ons graag in aan zodat iedereen zich vrij voelt om hier een afspraak te maken."

The Hair Doctors zijn actief op social media: je kunt online een afspraak maken, zij hebben een Facebookpagina en een website. Daar vind je onder meer info over de verschillende behandelingen en de openingstijden. De openingsaanbieding van The Hair Doctors is een complete kuur van 6 behandelingen voor de oksels voor maar 100 euro en geldt tot 31 oktober.

http://www.thehairdoctors.nl

Bouwbedrijven volop aan de slag met nieuwe projecten

Het gaat een stuk beter met de economie en dus ook met de bouw. Artists impression van het project Felixkade in Kamperland FOTO: Bouwbedrijf De Delta Foto: Bouwbedrijf De Delta

Het gaat een stuk beter met de economie en dus ook met de bouw. Bouwbedrijven- en aannemers haken daarop in en krijgen weer volop opdrachten. Een goede ontwikkeling voor gespecialiseerde arbeidskrachten in de bouw en nieuwe uitdagingen voor aannemers en bouwbedrijven. Ook in Zeeland!

VLISSINGEN - Zeeuwse bouwbedrijven zijn volop bezig met nieuwe projecten. Zoals Bouwbedrijf De Delta, actief in Zuidwest Nederland en gevestigd in Middelburg. Arnold van Kuijk, projectleider/ontwikkelaar van De Delta: "Wij zijn actief in een groot gebied, Zeg maar alles ten zuiden van Rotterdam tot aan België. Er staan diverse projecten op stapel, maar vol trots is Van Kuijk op het bouwproject Felixkade in Kamperland: " Vlakbij de jachthaven bouwen we 28 luxe villa's aan vier insteekhavens." Op een historische plaats, want het bouwproject is genoemd naar de vernietigende overstroming die het gebied teisterde tijdens de Sint-Felixvloed in 1530. De zeven rijen luxe woningen die er worden gebouwd komen pal aan het Veerse Meer en biedt in de toekomst na oplevering in 2018 de bewoner uitzicht op de stad Veere. Deze maand beginnen de civiele werkzaamheden. Van Kuijk: "De villa's zijn door een architect ontworpen. De koper koopt een kavel en kiest uit de basistypes de favoriete woning. Alle types verschillen van elkaar, maar komen qua stijl overeen. Strak en modern."

Hans Boogert directeur van Bouwbedrijf Boogert in Oosterland attendeert ons op het project Duinoord in de duinen van Haamstede. Boogert is een familiebedrijf dat al 125 jaar bestaat en hun werkgebied hebben in Zuid- Holland en Zeeland. Boogert: "Al sinds 2006 ligt er een ontwerpplan op de tekentafel voor het voormalig verzorgingshuis Duinoord. De ouderenvoorziening voldeed niet meer aan de huidige wensen. De crisis gooide roet in het eten, maar nu kunnen we de bouwplannen doorzetten. De bedoeling is om in plaats van één groot gebouw een 'dorp' te creëren met (patio)woningen, appartementen en zorgwoningen. Er komen 24 appartementen in de koopsfeer voor zowel ouderen, jongeren en starters en 20 patio's voor de senioren. Duurzaamheid en energieneutraal zijn sleutelwoorden van alle in dit artikel genoemde Zeeuwse bouwbedrijven.

Martijn van Sabben is algemeen directeur van Aannemingsbedrijf Fraanje, gevestigd in 's Heer-Arendskerke. Ook hij wijst ons op een project waarbij sociale woningbouw hoge prioriteit heeft: "In Goes zijn wij bezig met Hof Den Berg, de oude vestiging van Huize Den Berg. In opdracht van Stichting Zuidwester worden er 22 zorgunits gebouwd. RWS wil tevens 24 nieuwe appartementen en enkele bestaande woningen verbouwen. In november wordt al een gedeelte van Hof Den Berg opgeleverd." Ook hier ontstaat weer een mengvorm van particuliere bewoners, starters en cliënten uit de zorginstelling.

Foto: Persgroep

Het gaat weer goed in de bouw. De vraag op de huizenmarkt zit weer op het hoogtepunt van voor de crisis. Bouwbedrijven kunnen hierop verder bouwen. FOTO: Fraanje B.V.

FOTO: Fraanje B.V. Foto: Fraanje B.V.

Kerkelijk leven

Op zondag 15 oktober om 15.00 uur treedt singer-songwriter Kieran Goss op in het historisch kerkje van Ritthem. FOTO: PR

Zaterdag 14 en zondag 15 oktober

BAARLAND - Hervormde Gemeente 10.00u dienst; Protestantse Gemeente 10.00u dienst;
BATH - Vrije Evangelische Gemeente 10.00u br. Van den Ende;
BIEZELINGE - Christelijke Gereformeerde Kerk 10.00u ds A.L. Molenaar en 17.00u ds K. Groeneveld; Protestantse Gemeente Mozeskerk 10.00u ds I. Hogeweg;
BORSSELE - Protestantse Gemeente 10.00u dienst; Hervormde Gemeente 14.30u ds Van Bennekom; Gereformeerde Gemeente 9.30 en 18.00u ds D. de Wit en 14.00u leesdienst;
COLIJNSPLAAT - Protestantse Gemeente 10.00u dienst;
DRIEWEGEN - Protestantse Gemeente 10.00u ds A. van der Maas;
ELLEWOUTSDIJK - 't Kerkje van Ellesdiek 14.30u bijzondere Oecumenische bijeenkomst met toneelspel 'Toe, vertel noe is' mmv accordeonspel;
GOES - Grote Kerk geen dienst; Vredeskerk 10.00u ds R. Kamermans; VEG Bethelkerk 10.00u (HA) ds G.R.P. v.d. Wetering en 18.30u dhr. H. v.d. Meulen; Ter Valcke 10.00u dienst; Ziekenhuis ADRZ 10.00u dhr. G. Berrevoets; Hervormde gemeente De Levensbron 10.00u ds J.H. Lammers en 17.00u ds S.A. Doolaard; Rooms-Katholieke kerk H. Maria Magdalena za. 9.00u Eritrese viering, za. 19.00u vespers en zo. 11.00u past. Van Hees; Ter Weel/Sint Maarten in de Groe 10.45u ds H.J. Catsburg; Doopsgezinde Gemeente/Vrijzinnig Hervormden geen dienst; Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt 9.30u ds P.J. Trimp en 16.30u ds Y.E. Seong; Gereformeerde Gemeente 9.30 en 18.00u ds J.M.D de Heer en 14.00u leesdienst; Christelijke Gereformeerde Kerk 10.00 en 17.00u ds J.G. Schenau; Gereformeerde Kerk Nederland (Calvijn College) 9.30 en 16.30u dienst; Leger des Heils 10.00u maj. Van Vuuren; Kerkgenootschap Huis van Elia Vredeskerk geen opgave; Evangelische Gemeente Rafaël (Lyceum) 10.00u samenkomst; DoorBrekers Zeeland (Zeelandhallen Bowlland) 10.30u dienst;
'S-GRAVENPOLDER - Protestantse Gemeente 10.00u bijzondere dienst mmv Exaudi olv drs. B. Kriekaard; Gereformeerde Gemeente 9.30u (HA) en 18.00u ds C.J. Meeuse en 14.00u leesdienst;
HANSWEERT - Rooms-Katholieke Kerk 9.30u past. Buijssen; Protestantse Gemeente dienst te Schore;
'S-HEER ABTSKERKE - Protestantse Gemeente dienst te Nisse;
'S-HEER ARENDSKERKE - Protestantse Gemeente 10.00u dienst; Vergadering van Gelovigen Hr. Arendshuis 10.00u dienst;
'S-HEERENHOEK - Rooms-Katholieke Kerk 10.45u liturgiegroep;
'S-HEER HENDRIKSKINDEREN - Protestantse Gemeente 10.00u dhr. H. Cappon sr.;
HEINKENSZAND - Protestantse Gemeente Dorpskerk 10.00u ds W. Pieterse; Rooms-Katholieke Kerk 9.00u liturgiegroep;
HOEDEKENSKERKE - Protestantse Gemeente dienst te Nisse; Gereformeerde Gemeente 10.00u leesdienst en 15.00u ds A.P. Baaijens;
KAMPERLAND - Protestantse Gemeente 9.30u ds J.J. de Lange; Gereformeerde Gemeente 10.00u leesdienst en 18.30u ds F. Mulder;
KAPELLE - Hervormde Gemeente 10.00u ds L.C.P. Deventer; Gereformeerde Gemeente 10.00u ds C. Harinck en 15.00u ds C.J. Meeuse;
KATS - Protestantse Gemeente geen opgave;
KATTENDIJKE - Hervormde Gemeente 10.00u dhr. P.C. Morée;
KLOETINGE - Protestantse Gemeente 10.00u ds N. van der linden;
KORTGENE - Protestantse Gemeente geen opgave; Gereformeerde Gemeente 10.00u ds J. de Kok en 14.30u ds C. Sonnevelt;
KRABBENDIJKE - Protestantse Gemeente 9.30u ds A. den Hollander; Hervormde Gemeente 9.30u dienst en 18.00u ds E. Versluis; Gereformeerde Kerk 9.30u ds De Goede en 14.30u dhr. Slabbekoorn; Gereformeerde Gemeente 9.30, 14.00 en 18.00u dienst;
KRUININGEN - Protestantse Gemeente Johanneskerk 9.30u ds J. Smink; Hersteld Hervormde Gemeente 9.00u ds J.W. Baan en 18.00u ds J.R. van Vugt; Gereformeerde Gemeente 9.30 en 18.00u ds G. Bredeweg en 14.00u leesdienst;
KWADENDAMME - Rooms-Katholieke Kerk 11.00u past. Buijssen;
LEWEDORP - Protestantse Gemeente 10.00u dienst; Rooms-Katholieke Kerk za. 19.00u past. Heezemans;
NIEUWDORP - Protestantse Gemeente 10.00u dienst; Gereformeerde Gemeente 9.30 en 18.30u ds A.J. de Waard en 14.00u leesdienst;
NISSE - Protestantse Gemeente 10.00u pred. E. Rietveld; Gereformeerde Gemeente 9.30u leesdienst en 14.00u ds G.J. Baan;
OUDELANDE - Hervormde Gemeente 10.00u mevr. M. Maris;
OVEZANDE - Rooms-Katholieke Kerk za. 19.00u past. Buijssen;
RILLAND-BATH - PKN geen opgave; Gereformeerde Gemeente 9.30 en 18.30u leesdienst en 14.00u ds D. de Wit;
SCHORE - Protestantse Gemeente 9.30u mevr. N. Roggeband;
WAARDE - Hervormde Gemeente 10.00u dienst; Gereformeerde Gemeente 9.30 en 18.00u ds D.W. Tuinier en 14.00u leesdienst;
WEMELDINGE - Protestantse Gemeente 10.00u prop. M. Verheuvel; Vrije Evangelische Gemeente 10.00u br. A. Slabbekoorn;
WILHELMINADORP - Protestantse Gemeente 10.00u ds J. Lukasse;
WISSENKERKE - Protestantse Gemeente geen opgave;
WOLPHAARTSDIJK - Protestantse Gemeente 10.00u ds C.A. van Eck; Gereformeerde Gemeente 9.30 en 18.00u leesdienst en 14.00u ds A.J. de Waard;
YERSEKE - Hervormde Gemeente 10.00u prop. H.Z. Klink; Hervormde Gemeente Rehoboth 9.30u ds A.G.M. Weststrate en 17.00u ds A.L. Molenaar; Vrije Evangelische Gemeente 10.00 br. D. Gorsse; Gereformeerde Gemeente 9.30, 14.00 en 18.00u leesdienst; Gereformeerde Kerk 9.30u (HA) en 14.30u ds T. Deelstra.

Kieran Goss in 't kerkje

Foto: Persgroep

ritthem - Op zondag 15 oktober om 15.00 uur treedt singer-songwriter Kieran Goss op in het historisch kerkje van Ritthem. Kieran Goss (1962) schrijft romantische country-folksongs die doen denken aan Amerikaanse artiesten als James Taylor en Paul Simon. Op het podium schittert hij en zijn fans in Nederland zullen hem ongetwijfeld nog herinneren van zijn zeer succesvolle Irish Unplugged Tour in 2003. Kieran tourt met Annie Kinsella die in de tweede helft van de show ook enkele nummers met hem meezingt.

www.theatersaanzee.nl

29 / 32