Botlek Hoogvliet

4 oktober 2017

Botlek Hoogvliet 4 oktober 2017


'Kom ons steunen'

Ambulances vaak te laat

Eén op de tien ambulances arriveert te laat. Foto: Hans van Oosterhoudt

Stichting Acute zorg roept iedereen op om te komen luisteren naar Willem Heijdacker, de voorzitter van de Stichting Acute Zorg VPR op woensdag 4 oktober. Hij spreekt in bij de gemeenteraad Nissewaard, om 19.30 uur in het Raadhuis van de gemeente Nissewaard.

Hoogvliet/ Albrandswaard - ''Steun ons initiatief door er met zoveel mogelijk burgers te staan, verzamelen om 19.00 uur voor het Stadhuis in Spijkenisse aan de Raadhuislaan. 'Laat ons niet in de steek'.

"We gaan in op de brief die Burgemeester Salet van Nissewaard namens de gemeenteraad gaat sturen aan de 15 burgemeesters (inclusief zij zelf) van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond."
Het onderwerp is de aanrijtijdennorm van de ambulances bij acute spoedeisende noodituaties (A1) op Voorne Putten, Rozenburg en Hoogvliet. "Die al vele jaren de norm -binnen de 15 minuten arriveren na de eerste melding- niet halen. Vijf procent is een gedoogwaarde, op VPR en Hoogvliet is dit al vele jaren hoger dan 10 procent, met andere woorden 1 op de 10 ambulances arriveren later dan 15 minuten bij een slachtoffer in acute nood. "Wij vinden het, in tegenstelling tot andere zorgpartners, niet best zo en zullen onze gebalde vuisten laten zien!
Na twee jaar en tien maanden moet er ingegrepen worden", schrijft Heijdacker. "Komt u ook!", roept hij met klem op.


De Oedenstee oogst

Verbouw eigen groenten en fruit op de Oedenstee. Foto: PR

Kinderboerderij de Oedenstee viert vandaag het oogstfeest. Er wordt pizza gebakken, pompoenen uitgehold en appelsap geperst. Stichting Ravottuh, Antes en de kinderboerderij van de gemeente Rotterdam werken samen aan het project 'Groen Verbindt'. Vandaag oogsten ze letterlijk de vruchten van deze samenwerking met een oogstfeest op kinderboerderij de Oedenstee. Er wordt afgesloten met een buffet voor de dieren.

Jarig!

Is uw (klein)kind binnenkort jarig (tot 12)? Meld deze met foto en 100 woorden aan via redactie.bl@persgroep.nl.

Foto: Joop van der Hor

Gratis
opknapbeurt

Aank 40 BL2 Foto: PR
Foto: Cris Rolandus
Foto: Martin Marcus

Broer en zus laten echtpaar stralen

Hoveniers knappen gratis tuin op

Ook dit jaar is de actie Hovenier Helpt met als slogan ‘Groen doen is goed doen!’ gehouden. Dit landelijke initiatief is in het leven geroepen om hulpbehoevende mensen te ondersteunen in hun groene omgeving. Uit de vele inzendingen is door stichting Tuinkeur een selectie gemaakt en is er een project in het Ghijseland in Rhoon geselecteerd.

De heer en mevrouw Verhaaren waren blij verrast toen ze hoorden dat hun tuin was uitgekozen. Nadat ze begin augustus over deze actie hadden gelezen, hebben ze contact gezocht met aan de actie deelnemende hovenier Wim Broekzitter van Wim’s Tuin en Thuis.

"Eigenlijk begon de actie Hovenier Helpt hiermee dus al", volgens Wim. "Toen ik door de heer en mevrouw Verhaaren werd gebeld met de vraag hoe dat aanmelden nu eigenlijk in zijn werk gaat, heb ik meteen aangeboden om ze hier bij te helpen. Ik heb wat foto’s gemaakt, een verhaaltje geschreven en dit samen met de overige gegevens via de website aangemeld. Het kwam voor mij dus ook als een verrassing toen ik hoorde dat ik het door mijzelf aangemelde project ook daadwerkelijk uit mocht gaan voeren”

Foto: Persgroep

Echtpaar
Verhaaren zit
er weer
groen bij

Stralen

Maandag 25 september heeft Wim samen met zijn zus Dorine belangeloos de handen uit de mouwen gestoken en niet alleen de tuin, maar ook de heer en mevrouw Verhaaren weer laten stralen.
Ook de overige bewoners van de serviceflat in het Ghijseland waren zeer te spreken over het resultaat. Na afloop hebben broer en zus namens Tuinkeur nog een cadeautasje aangeboden met tuinartikelen waaronder bloembollen, schepje en een snoeischaar.

Passie voor groen

“Wat is er nou mooier om met je passie voor groen mensen blij te kunnen maken door ze te helpen met werkzaamheden die ze echt zelf niet meer kunnen.
Volgend jaar doe ik zeker weer mee en ik heb al plannen om zelf een actie op te zetten waarbij ik mij samen met andere vrijwilligers in zal gaan zetten voor hulpbehoevende mensen", vertelt Wim.

COLOFON DE BOTLEK HOOGVLIET EN ALBRANDSWAARD

Portret Jeffrey Snijders Foto: PR

Advertentieverkoop en
media-advies

Jeffrey Snijders
(E) advertising.west@persgroep.nl
(T) (088) 013 04 64

Familieberichten
(E) familieberichtenweekbladen@persgroep.nl
(T) (088) 013 72 68
(I) www.familieberichtenonline.nl

Rubrieksadvertenties
(E) rubriekenweekbladen@persgroep
(T) (0900) 6743836

Bezorgklachten
(I) hoogvlietalbrandswaard.debotlek.nl/pagina/bezorgklacht
(T) 088-0561595

Commercieel directeur
Dirk Renders

Druk
De Persgroep Nederland
Content Coördinator
Stella Schaper
(E) redactie.bl@persgroep.nl
(T) 06 - 29299699
Twitter @DeBotlek
Facebook/DeBotlek
(I) hoogvlietalbrandswaard.debotlek.nl

Redactiemedewerkers
Yvonne Schults, Joop van der Hor, Kitty Loduvica Hiert

Clustermanager Regio West
Dennis Rijsbergen
dennis.rijsbergen@persgroep.nl


Algemene voorwaarden
De Botlek Hoogvliet en Albrandswaard is een uitgave van de Persgroep Nederland.

Aangeboden kopij kan zowel in de gedrukte als digitale uitgaven van de Persgroep Nederland worden geplaatst.
(I) www.depersgroep.nl/adverteren
Verschijnt in papieren vorm en in digitale vorm wekelijks op woensdag
c De Persgroep Nederland

hoogvlietalbrandswaard.debotlek.nl

Ondersteun kwetsbare gezinnen en word maatje

Stichting Welzijn Albrandswaard is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die als maatje willen worden ingezet bij kwetsbare gezinnen. Een kwetsbaar gezin is een gezin waar problemen zijn op verschillende gebieden die vaak ook complex zijn.

Albrandswaard - Een vrijwilliger is gelijkwaardig dus vaak ook laagdrempelig. Zij bieden praktische ondersteuning maar zijn ook het luisterend oor, een extra paar handen ogen en hart. Een vrijwilliger geeft je het gevoel dat je er niet alleen voor staat.

De maatjes krijgen vooraf een training van Vivenz. Gedurende vijf bijeenkomsten wordt de vrijwilliger klaargestoomd voor de praktijk en de training wordt afgesloten met een certificaat. De training start donderdagochtend 9 november.
De vrijwilligers worden begeleid door een beroepskracht van SWA. De koppeling komt tot stand door een al actieve professional die in het gezin werkzaam is. De vrijwilligers zijn nadrukkelijk geen professionals. De werkzaamheden zijn afhankelijk van de behoeften van het gezin en wat de vrijwilliger kan bieden.

Interesse

Mensen die interesse hebben om een maatje te worden of meer informatie willen, kunnen contact opnemen met Jolita Groeneveld via het telefoonnummer: 010-5018322 of door een e-mail te sturen naar het e-mailadres: j.groeneveld@welzijnalbrandswaard.nl.

Wie biedt bange kater Vlekkie een veilig thuis?

Vlekkie, een kater van 3 jaar, zit in het asiel en heeft behoefte aan een veilig thuis. Deze kater is afgestaan omdat de andere kat in huis hem voortdurend aanviel. Als gevolg is Vlekkie nu bang van alles en iedereen, kinderen en andere katten. Jammer, want hij is erg speels en houdt van eten. Het is een binnenkat en is alleen aan een balkon gewend.

Hoogvliet - Met een beetje geduld is het geen probleem Vlekkie te laten wennen aan een nieuwe omgeving. Bijvoorbeeld ga rustig in de kamer zitten waar hij verblijft, en negeer hem. Katten houden er niet van genegeerd te worden. Op een gegeven moment overwint de nieuwsgierigheid, en gaat hij op onderzoek uit. Dat is het moment dat je contact gaat leggen met hem. Na een paar keer zal je al merken dat hij minder bang voor je wordt, dat heeft wel enige tijd nodig. Belangrijk dat hij altijd een veilige plaats heeft waar hij zich terug kan trekken, een klimpaal met een huisje of gewoon een ‘verstopdoos’ waar hij zich veilig voelt. Vlekkie wil graag een tweede kans in een rustige omgeving zonder kinderen of andere huisdieren. Een kans om te bewijzen hoe lief hij eigenlijk is. Ben jij ervaren genoeg om Vlekkie op zijn gemak te laten voelen? Voor meer informatie, neem contact met ons op, telefoon 088-34 37 112 (locatie Rotterdam) of kijk eens op onze website https://www.dierenbescherming.nl/dierenasiel/dierenopvangcentrum-rotterdam.

Met een beetje geduld kan kater Vlekkie wennen aan zijn nieuwe omgeving.

Chillzone

Albrandswaard - Het jongerenwerk van Stichting Welzijn Albrandswaard houdt op vrijdag 6 oktober een nieuwe editie van ChillZone Portland. De ChillZone is (gratis) toegankelijk voor jongens en meiden. Zij kunnen er muziek luisteren, fifa 17 spellen op de ps4, poolen, tafeltennissen, YouTube kijken of gewoon lekker chillen. Er is WiFi en voor drinken wordt gezorgd. Verder kunnen jeugdigen bij de jongerenwerkers informatie krijgen over school, werk, geld, pesten en meer. De ChillZone is in het wijkcentrum Portland. Jongeren van 10 t/m 15 jaar zijn welkom van 15.30-17.30 uur. Info: www.jongerenwerkalbrandswaard.nl.

Digitaal fit


Albrandswaard - Wilt u ook meer kunnen doen met uw tablet of computer? Het PC inloop spreekuur Leercentrum Rhoon is elke donderdag van 9.30 tot12.00 uur in wijkcentrum Portland, Hof van Portland 43. Het PC inloopspreekuur in Poortugaal is iedere maandag van 9.30 tot 12.00 uur in wijkcentrum De Boekenstal. Info: http://rhoon.seniorweb.nl en http://poortugaal.seniorweb.nl.

Botlekbrug 100 x storing

Beste Botlekbrug, van weinig harte feliciteer ik u, Rijkswaterstaat en de inwoners van Hoogvliet en Spijkenisse met uw 100e storing! Vrijdag weer anderhalf uur gedaan over een stukje van amper 2 kilometer. Inwoners van Hoogvliet klagen steen en been over al die automobilisten die richting Spijkenisse over 'hun' Aveling rijden en zorgen voor oponthoud door blokkering van de rotondes. A. Schungel uit Hoogvliet schrijft: "Spijkenisse blijft maar bouwen waardoor de files aldoor langer worden. Het lijkt erop dat de gemeente Nissewaard erop speculeert dat, als veel mensen maar blijven klagen, er van zelf een tunnel komt. Ik heb 19 jaar in Spijkenisse gewoond en heel veel uren in de file gestaan. Ik ben ten einde raad verhuisd en woon inmiddels met veel plezier en weinig fileleed." Leo Kraanen schrijft: " Met belangstelling uw 'Wachten op helemaal niets' in de krant gelezen. Ik erger mij groen en geel aan de belabberde ontsluiting van Voorne-Putten. Regelmatig sta ik voor één van de bruggen om vanuit Hoogvliet naar Spijkenisse te gaan. Recent las ik in één van de wijkbladen dat er 3 verkeersdeskundigen op zoek zijn naar een betere ontsluiting. Deze 'Verkeersdeskundigen' stellen een nieuwe brug voor en geen tunnel. Beste 'Verkeersdeskundigen', ga terug naar school of verplicht jezelf om één maand 2x daags deze route te rijden over één van de bruggen, dan kies je echt niet voor nog een brug erbij!". En Dirk den Boef uit Hoogvliet laat weten: "Bij elke storing of opening van de Spijkenisserbrug hoopt het verkeer op waardoor Aveling en Groene Kruisweg volledig vastlopen. Als het verkeer nadien op gang komt is de stank van de uitlaatgassen en het lawaai niet te harden. Het college van B&W en de gebiedscommissie van Hoogvliet zou toch meer naar haar burgers moeten luisteren. Wij willen wél een tunnel!" Er ligt nog steeds een vrije busbaan langs de Aveling waarop af en toe een verdwaalde bus rijdt of een taxibusje met invaliden idioot hard overheen scheurt. Voor mij onbegrijpelijk dat deze niet voor woon-werkverkeer opengesteld wordt, dat zou enorm veel file leed besparen en Hoogvlieters eerder thuis brengen. Benieuwd of manager Openbaar Vervoer/plaatsvervangend directeur bij Vervoersautoriteit Christel Mourik hier iets aan kan doen.

Reageren? joopvanderhor@gmail.com

Meeuwenplaat wint van BZC Zuiderpark

HOOGVLIET - Meeuwenplaat heeft de uitwedstrijd tegen BZC/Zuiderpark uit gewonnen met 1-3. Opmerkingen als 'onverdiend' en 'geflatteerd' waren vanaf de zijlaan zondag te horen. De ploeg van trainer Martin Klomp leek daar weinig boodschap aan te hebben. Met de volle winst vertrokken de Meeuwen na afloop huiswaarts.

BZC/Zuiderpark speelde de eerste helft veel beter dan Meeuwenplaat en creëerde enkele goede kansen waardoor het al na twee minuten spelen op voorsprong kwam, tevens de ruststand. Geel was er voor Meeuwenplaatspeler Gregory Ott voor wie een rode kaart bespaard bleef die hij echter wel verdiend had na een tamelijk grove overtreding. Ook in de tweede helft was Meeuwenplaat tot de 20e minuut nauwelijks gevaarlijk en BZC/Zuiderpark had zichzelf een ruime voorsprong kunnen bezorgen als ze niet zo slordig met de kansen om waren gesprongen. In de 75e minuut kwam Meeuwenplaat langszij dankzij een 'lucky' doelpunt van Mitchel Ott. Het werd 1-2 na een eigen doelpunt. Na de 2e rode kaart voor BZC keerde de wedstrijd volledig om en scoorde invaller Jeandre een fantastisch mooi doelpunt door de bal loeihard in de verre kruising te schieten. De 1-3 zege was inderdaad geflatteerd maar geen Meeuw die zich daar druk om maakte. Zondag 8 oktober komt Dubbeldam op bezoek op het Access World Sportcomplex aan de Keizersmantelweg te Hoogvliet. Aanvang: 14.00 uur.

Bijeenkomst over nalaten en Unicef

Rotterdam - Op 24 oktober tussen 15.00 en 17.30 uur is er een speciale bijeenkomst over het werk van UNICEF en over nalaten in de Centrale Bibliotheek van Rotterdam (Hoogstraat 110). Noodhulpcoördinator Marieke Roelfsema geeft luisteraars een kijkje in de keuken over het werk van UNICEF. Donateur Ina van Schagen vertelt over haar reis voor UNICEF naar het straatarme Guinee Bissau.
Tot slot geeft notaris Marijke Loof antwoord op alle vragen over nalaten: wanneer heeft u een testament nodig? Wat is de rol van een executeur? Hoe kunt u nalaten aan een goed doel? U kunt zich aanmelden via nalaten@unicef.nl of door te bellen met telefoonnummer: 088 444 82 66.

Kort nieuws

Foto: Persgroep

Tijdelijke
griffie

Albrandswaard – Met ingang van 1 oktober is Peter-Paul Moors aan de slag gegaan als raadsgriffier bij de gemeente Albrandswaard. Het gaat om een tijdelijke invulling van de functie; Moors neemt waar tot er een nieuwe griffier is gevonden.

De werving hiervoor is inmiddels gestart. Peter-Paul Moors heeft zeer veel ervaring bij gemeenten. In zijn lange carrière bij de overheid was hij onder andere raadsgriffier in Gennep en gemeentesecretaris in Mook en Middelaar, Maarn, Thorn en Nieuw-Vossemeer. Ook nu hij gepensioneerd is, vindt hij het nog steeds leuk om zijn kennis en kunde in te zetten voor het openbaar bestuur.

Moors is de (tijdelijke) opvolger van Renske van der Tempel. Zij heeft per 1 oktober een nieuwe baan als bestuursadviseur voor een van de wethouders in Rotterdam.

'Ik word goed geholpen'

Albrandswaard - In de afgelopen maanden heeft de gemeente Albrandswaard twee onderzoeken laten doen: een klanttevredenheidsonderzoek specifiek voor de service aan de balie en een burgerpeiling. Inwoners waarderen de balieservice met een 8. Dat is hoger dan het landelijk gemiddelde. Bij de burgerpeiling werd niet alleen gekeken naar de dienstverlening, maar ook naar het woon- en leefklimaat, de relatie inwoners-gemeente en zorg en welzijn. Hierbij zit Albrandswaard op het landelijk gemiddelde van een 6,7. Bekijk alle resultaten via www.waarstaatjegemeente.nl.

Tempelrunners Crossloop


Albrandswaard - Het is oktober, dus is het tijd voor de jaarlijkse Tempelrunners Crossloop. Op zaterdag 14 oktober wordt voor de dertiende keer de hardloopwedstrijd door de Tempelrunners in samenwerking met Wielercomité Albrandswaard en PRC Delta georganiseerd. Sportievelingen kunnen meedoen aan een hardloopwedstrijd door de bossen rondom het oude zwembad van Rhoon en het klimbos. Een ronde kent de afstand van 2 kilometer, waarvan je er vier in totaal kunt lopen. Meedoen kost slechts €2 per persoon en vanaf 11.30 uur is de inschrijving geopend. Het startsignaal zal om 12.30 uur gegeven worden. Meer info over de Tempelrunners Crossloop: henkierunners.nl.

Even geen zorgen!

Foto: Hans van Oosterhoudt

Creatieve middag

Mantelzorgers hebben op woensdag 27 september steigerhouten panelen voorzien van mooie taferelen. Deze middag was geslaagd gezien de resultaten, gezelligheid en ontmoeten. Dit mede door het enthousiasme van Mieke Verzijl, die de middag heeft ondersteund met haar creativiteit. Een ieder ging naar huis met een leuk schilderij, maar ook met een ontspannen gevoel. Deze bijeenkomsten zijn waardevol, mantelzorgers geven aan even uit hun zorgen te zijn of hun zorg te kunnen delen met een ander, een lotgenoot. Bent u ook mantelzorger in Albrandswaard? Dan kunt ook u deelnemen aan de activiteiten vanuit Steunpunt Mantelzorg. U kunt contact opnemen met Heleen Visser, Consulent Mantelzorg,
telefoon 010-5018322 of mail mantelzorg@welzijnalbrandswaard.nl.

Mantelzorgers beleven met elkaar een leuke schildermiddag. Foto: Pr

De (on)bekende Roel Pot uit Rhoon

Foto: Hans van Oosterhoudt

ALBRANDWAARD- Roel Pot woont samen met vrouw Diane en zoontje Luuk (9) in een keurig rijtjeshuis in Rhoon-Portland. Liever was de ras-Rotterdammer in de Tarwewijk 'Op Zuid' gebleven waar hij van zijn 6e tot 18e jaar opgegroeide, maar dan had hij nu alleen gewoond want zijn vrouw begrijpt de voorliefde van Roel maar gaat er niet in mee.

Roel werd 54 jaar geleden geboren in de Verlengde Kuiplaan, zo hij zelf de Rosestraat graag noemt. Feyenoord is dan ook zijn cluppie maar hij heeft daarnaast ook een seizoenskaart voor Excelsior. Met Sparta daarentegen heeft hij niets. "Alleen als ze me inhuren op het Kasteel om te presenteren vind ik ze wel goed. Ben dus eigenlijk een soort van voetbal-hoer hahaha!" Uit een eerder huwelijk heeft hij twee volwassen kinderen op wie hij beretrots is; dochter Angelique (30) en zoon Dennis (20). Ook mag hij zich opa noemen van een geweldige kleinzoon. In zijn paspoort staat bij beroep; programmamaker. "Dat is meer een verzamelnaam van alles wat ik doe. Van dolle entertainment met mijn cursus 'Plat Rotterdams' tot het analyseren van sociaal maatschappelijke problemen en deze plenair aan een zaal vol professionals voorleggen, het maakt mij niet uit, doe het allemaal even graag."

Roel is een man van dolle improvisatie maar heeft ook een hele serieuze kant. Foto: Sandy Struijs Foto: collectie: Joop van der Hor
Foto: Joop van der Hor

'ALLEMAAL ZELF GEDAAN'

Bij een man met en carrière als die van Roel hoort eigenlijk een opleiding aan de toneelschool. Als hij daarnaar wordt gevraagd gaat hij hard lachen; "Ik ben zowat van alles afgetrapt, tot aan de zondagsschool toe. Alles wat ik doe en wat ik kan heb ik mijzelf aangeleerd. Ik heb alles zelf gedaan, zowel de goede als de verkeerde dingen in mijn leven." Pot werkte afwisselend in de horeca en op het toneel, maar van echt grote producties is het (nog) niet gekomen. "Dat is iets wat ik later, als ik groot ben, best zou willen doen in een stuk als 'The Sunshine Boys', lijkt me helemaal het einde."

PRAATJE POT BIJ RIJNMOND

17,5 jaar werkte hij als programmamaker bij Radio en TV station Rijnmond. Dezelfde grote Rotterdamse bek zorgde ervoor dat hij zelfstandig ondernemer werd. Vele jaren achtereen werkte hij samen met Peter Douw in het RoPe-theater, vernoemd naar henzelf door gebruik van beider twee letters van hun voornaam. Aan die samenwerking kwam enkele jaren geleden een plotseling einde toen Peter op tragische wijze om het leven kwam. Roel zat er helemaal doorheen maar pakte een paar maanden later de draad weer op. "Maar nog steeds mis ik Peter. Hij was niet alleen mijn collega maar ook mijn maatje.

CURSUS PLAT ROTTERDAMS

Gek is Pot van alles wat met Rotterdam te maken, vooral met Rotterdam-Zuid. Hij 'lult' zalen vol zoals op de ss Rotterdam waar hij zijn cursus 'Plat Rotterdamse' geeft. Hij heeft een eigen PR bedrijfje 'Ech Wel' met promotie artikelen en elke maand een eigen 'Toksjoo op Zuid' in Grand Café Champs Elysees (21 oktober 20.00 uur). "Dat is een live praatprogramma met gasten aan tafel en artiesten. We studeren niets in. Wat in ons opkomt zeggen we en dat wil nog wel eens voor wat opschudding zorgen" lacht Pot ondeugend. Waar Roels hart ook voor open gaat zijn kleinschalige goede doelen, maar wel zonder strijkstokken.

File voor Spijkenisserbrug en op het water

Foto: Hans van Oosterhoudt

Een lange stilstaande autofile voor de Spijkenisserbrug en op de Oude Maas zelf een varende file van druk scheepvaartverkeer met de Nederlandse vrachtvaarder Helenic, hier onderweg naar de Spaanse havenstad San Sebastian. De Helenic is in 2007 van de helling gegleden, is 89 meter lang en bijna 12 meter breed. Zelf een foto insturen voor de rubriek 'Wachten op': joopvanderhor@gmail.com

Foto: Joop van der Hor Foto: Joop van der Hor

Korenfestival Late Summer Sound

Hoogvliet - Popkoor That’s It uit Hoogvliet viert dit jaar haar 20-jarig bestaan. Als afsluiting van het feestjaar wordt volgend jaar, op zaterdag 22 september tussen 11.00 en 16.30 uur, een korenfestival georganiseerd met de naam 'Late Summer Sound Hoogvliet'. Een bonte mengeling van klassieke, geestelijke, smartlappen, shanty- en popmuziek zal die dag klinken in het Winkelcentrum Binnenban. Een aantal koren heeft al belangstelling getoond, maar de hele maand oktober kunnen koren zich nog opgeven om mee te doen via info@koorthatsit.nl. Meer info via https://www.facebook.com/popkoorthatsit.

Rhoon pakt eerste punt tegen Strijen

In slotfase naast betere opponent

Foto: Hans van Oosterhoudt

De voetballers van Rhoon pakten afgelopen zaterdag het eerste punt van dit nog prille seizoen. De ploeg van trainer Marco van Rijn hield Strijen op een 1-1 gelijkspel. Een week eerder moest de promovendus nog een nipte 1-0 nederlaag slikken bij CWO. "Tegen CWO verdienden wij een punt, maar kregen wij niets. Tegen Strijen verdienden wij niets, maar hebben wij een punt gekregen," aldus de oefenmeester.

RHOON - Het was wel een welkom punt voor Rhoon in het eerste thuisduel in de tweede klasse. "Strijen was tachtig minuten lang een stuk sterker, alleen in de laatste tien minuten niet en in die periode maakten wij de gelijkmaker. Het niveauverschil tussen derde en tweede klasse is heel duidelijk. Met alles eigenlijk. De persoonlijke duels, het tempo van handelen. Daar zijn we nog niet, maar mijn ploeg is wel in ontwikkeling."

En bij ontwikkelen hoort punten pakken om dat proces te versnellen. "Ja, dat is wel lekker. Ons eerste puntje, ons eerste doelpunt. Het doel dit seizoen is handhaven en daar hebben wij, denk ik, zo'n 26 a 30 punten voor nodig. Het is een zware competitie, met aardige amateurnamen. Strijen speelt ook al jaren op dit niveau, dat zag je zaterdag wel," zegt Van Rijn, die vorig seizoen kampioen werd met zijn team in de derde klasse D.

Promovendus Rhoon pakte afgelopen zaterdag op eigen veld het eerste punt van dit seizoen in de tweede klasse door Strijen op een 1-1 gelijkspel te houden (foto: John de Pater)

'Strijen was tachtig minuten lang een stuk sterker'

Na twee duels hebben twee clubs nog geen steek laten vallen in de tweede klasse D. Het Rotterdamse Alexandria '66 én Hellevoetsluis, de formatie van voormalig Rhoon-trainer Edwin de Koning. "Hellevoetsluis is titelkandidaat, wil richting eerste klasse. Edwin heeft daar in de afgelopen jaren fantastisch gebouwd aan dat elftal. Maar er zijn meer goede ploegen, wij worden als één van de mindere getipt. Dat is niet erg, vanuit die rol moeten wij gaan bouwen en groeien," vervolgt Van Rijn.

Komende zaterdag gaat promovendus Rhoon op bezoek bij VDL in Maassluis. Net als Rhoon heeft de hoofdmacht van die club na twee wedstrijden één punt. Afgelopen weekend ging de komende opponent van Rhoon onderuit bij Zuidland (3-1), dat vorig seizoen nog in de eerste klasse uitkwam.

ASVR zoekt flexibele chauffeur

'Onze cliënten vormen de beloning'

Foto: Hans van Oosterhoudt

HOOGVLIET - ASVZ Dagbesteding -Tweewieler de Gadering Hoogvliet zijn naarstig op zoek naar vrijwilligers in de leeftijd tussen 21 – 70 jaar die minimaal twee jaar in het bezit zijn van een geldig rijbewijs BE die tussen de 8 en 24 uur per week cliënten van de Dagbesteding én het Tweewielerscentrum willen vervoeren.

Wie goed doet, goed en dankbaarheid ontmoet

V.l.n.r. vrijwilligers Arie van der Es, Henk Janssen en begeleider van Tweewieler de Gadering en vrijwilligerscoördinator Joop van Gils. Graag zien zij hun team met enkele vrijwilligers uitgebreid die op de personenbus willen rijden. Foto: collectie: Joop van der Hor

Coördinator Joop van Gils legt uit; "Wij zijn op zoek naar vrijwilligers die zorgen dat onze cliënten, mensen met een verstandelijke beperking, vervoerd worden vanuit hun woonvoorziening naar hun dagbesteding en diensten gaan rijden voor Tweewieler de Gadering. Vrijwilligers betekenen veel voor onze cliënten. Ze vormen een waardevolle schakel in hun sociale netwerk. Omgekeerd geeft werken met mensen met een verstandelijke beperking onze vrijwilligers veel plezier en voldoening. Bij ASVZ creëren we dan ook flexibel vrijwilligerswerk dat leuk en nuttig is voor cliënt én vrijwilliger. Via crowdfundig hebben wij de beschikking gekregen over een nieuwe bus. Daar zijn we ontzettend blij mee maar die tweede personenbus moet natuurlijk wel worden bestuurt. De route die gereden wordt is van Hoogvliet naar de ASVZ dagbesteding in Barendrecht. Daarnaast willen we hen ook graag inzetten om fietsen te rijden voor klanten van Tweewieler de Gadering in en rondom Hoogvliet. Het Tweewielercentrum wordt gerund door mensen met een licht verstandelijke handicap die echter allemaal over gouden handjes beschikken en, onder vakkundig begeleiding, reparaties aan de fietsen verzorgen. We vinden het belangrijk dat onze vrijwilligers zelf net zoveel plezier aan het werk beleven als onze cliënten aan de ritten. Een positieve houding, goed kunnen omgaan met onze cliënten en een beetje geduld zijn belangrijk als vrijwilliger bij ASVZ. Daarnaast is het een vereiste in bezit te zijn van een Verklaring Omtrent het Gedrag die wordt afgegeven door de gemeente waarin je woont. De kosten hiervan betalen vergoeden we" aldus een zeer betrokken en enthousiaste Joop van Gils.

Jeugdfilm Vaiana in de Zevensprong.

Vrijdag
6 oktober

11.30 Voorleeslunch in bibliotheek Hoogvliet Op vrijdag 6 oktober, Nationale Ouderendag, vindt voor de vijfde keer de Nationale Voorleeslunch plaats. In bibliotheek Hoogvliet zijn ouderen welkom aan te schuiven bij deze gratis lunch om te genieten van een mooi verhaal. Dit verhaal zal voorgelezen worden door Shiroj, een jonge artiest die met zijn Spoken Word in Hoogvliet al goed bekend is.
Bibliotheek Hoogvliet is gevestigd aan het Rijkeeplein 2, 3191vd in Rotterdam

De werking van Chakra's op gezondheid.

12.00 Pannenkoekenlunch Op 6 oktober organiseert DOCK in huis van de wijk 'de Zevensprong' een pannenkoekenlunch. Oud, jong, alleen of samen; aan iedereen wil ons huis van de wijk een warm welkom bieden. Wij zien u graag! Tijd: van 12:00 tot 14:00 Adres: mosoelstraat 20 in Hoogvliet Kosten: 2 euro inclusief drankje. Wilt u zich aanmelden bij Karen Veenstra: 0610561874 - kveenstra@dock.nl.
LCC De Zevensprong is gevestigd aan de Mosoelstraat 20, 3193el Hoogvliet

19.00 "De werking van Chakra's op gezondheid!" Vrijdagavond 6 oktober van 19.00 uur tot 21.00 uur. Introductie workshop "De werking van onze Chakra's op lichamelijk, emotioneel en mentaal niveau!" In ontmoetingscentrum Huis Madelief, Bovensim 148, 3192 HA Hoogvliet wordt op 6 oktober van 19:00 – 21:00 uur een introductie workshop "De werking van Chakra's" gegeven door Witte Veerkracht. Toegang € 3,-
ontmoetingscentrum Huis Madelief, Bovensim 148, 3192ha in Hoogvliet


Dinsdag
10 oktober

10.45 Cursus Tai Chi en Qigong Cursus Tai Chi en Qigong ! De Dirk Kuyt Foundation zorgt er voor dat iedere dinsdag door Sifu Chris de Korte de speciale cursus Tai Chi en Qigong gegeven wordt. De cursus is een samenwerking tussen de Dirk Kuyt Foundation en het De Korte Sport- en Gezondheidsinstituut om mensen die gehinderd worden in het bewegen door bijvoorbeeld neuropathie, slachtoffers van beroertes, herseninfarct, burn-out of angstfobieën en stress gerelateerde oorzaken in beweging te brengen. Naast deze groep mensen zijn de lessen voor alle geïnteresseerden in deze bewegingsvorm van harte welkom om er kennis mee te komen maken. De lessen worden gegeven door Sifu Chris de Korte. In het De Korte Sport- en Gezondheidsinstituut, Middenbaan 402, 3191 AH Hoogvliet. Start iedere dinsdag vanaf 10:45 – 11:45 uur. Welkom vanaf 10:30 Kosten € 3,- per keer. Deze lessen worden inmiddels druk bezocht en de deelnemers ervaren het als positief voor hun gezondheid en hun algehele welzijn. De lessen kunnen zowel zittend als staand gevolgd worden. Het is aan te raden om makkelijke ruime kleding te dragen en binnenschoenen met een gladde zool of blote voeten!
De Korte Sport- en Gezondheidsinstituut, Middenbaan-Zuid 402 Hoogvliet

Woensdag
11 oktober

14.00 Jeugdfilm Vaiana in de Zevensprong Op woensdag 11 oktober om 14.00 uur, zal er weer een kinderfilm te zien zijn in de Zevensprong, Mosoelstraat 20 in Hoogvliet. Deze keer is het de film "Vaiana". Vaiana: een animatiefilm over de avontuurlijke en dappere Vaiana, die één grote missie heeft: de oceaan over zeilen om de eeuwenoude tradities van haar voorouders te herstellen. Op deze spannende ontdekkingsreis ontmoet Vaiana een halfgod, Maui, die haar begeleidt in haar zoektocht. Samen zeilen zij de oceaan over op een waanzinnig avontuur. Onderweg nemen zij het op tegen vreselijke monsters die hun missie proberen te dwarsbomen en ontdekt Vaiana iets waar zij altijd al naar heeft gezocht: haar identiteit. De toegang bedraagt € 1,00 p.p. Voor deze film hoeft niet gereserveerd te worden, maar VOL = VOL! LCC De Zevensprong, Mosoelstraat 20, 3193el Hoogvliet

Geschiedenis

Foto: Hans van Oosterhoudt

Dag van toen in het licht van nu

Hoe zou de krant eruit zien als de Martelaren van Gorinchem vandaag in Brielle zouden worden omgebracht? Wat zou er geschreven worden als de Watergeuzen vandaag Den Briel zouden bevrijden? Hoe zouden de media nu berichten als Willem van Oranje vandaag zou worden vermoord? Op die vraag geeft De Dag van Toen een antwoord in de Maand van de Geschiedenis.

Regio - In de Maand van de Geschiedenis, die begint op 1 oktober, worden 50 artikelen geplaatst op de website www.dagvantoen.nl. De Dag van Toen zet historische verhalen in een huidige context. Het stof wordt van de oude verhalen geblazen. De gebeurtenissen worden nog eens goed bekeken en daarna beschreven alsof ze vandaag gebeurd zijn. De inhoud blijft hetzelfde, maar dan in een ander jasje.

Want was de inval in van de Watergeuzen in Den Briel niets meer of minder dan een 'verrassingsaanval van een opstandelingenleger'? En was de moord op Willem van Oranje niet gewoon een 'geslaagde aanslag op een rebellenleider'? Een rebellengroep heeft vandaag de stad Brielle veroverd. De groep zeerovers, die zichzelf de Watergeuzen noemt, kon de stad vrijwel probleemloos innemen. Overheidstroepen waren maanden geleden uit de stad gehaald. De geuzen hebben de stad opgeëist in naam van rebellenleider Willem van Oranje. (Inname Den Briel, 01-04-1572)

In Brielle is een vrouw ter dood veroordeeld voor zeker dertien moorden. Ze zou de slachtoffers hebben vergiftigd, heeft ze bekend. De vrouw is op de brandstapel gezet. (Seriemoordenares in Brielle op de brandstapel, 09-10-1628). “Het zijn de bekende en de minder bekende verhalen die het zo interessant maken”, zegt initiatiefnemer Dave Datema. “Maar ook is er gekeken naar hoe de berichtgeving moet zijn geweest in de eerste uren na de watersnoodramp van 1953.”
De artikelen zijn geschreven op basis van dingen die je in de geschiedenisboeken leest, maar ook krantenartikelen en onderzoek. Ook zijn er historische foto’s te zien en bewegende beelden. Bij het project is samengewerkt met historische verenigingen, historici en journalisten. Kijk op www.dagvantoen.nl of Facebook; www.facebook.com/dagvantoen.

Marleen laat haar liefde voor het onderwaterleven zien

Onderwaterfotografie van Marleen van Arendonk te zien in bibliotheek.

Haar passie voor het leven onder water heeft Marleen van Arendonk vertaald in een bijzondere expositie. In de Bibliotheek Hoogvliet is haar fotoreportage geënsceneerde onderwaterfotografie de hele maand oktober te zien.

Hoogvliet - Marleen van Arendonk heeft liefde voor het onderwaterleven. Vanuit deze passie is haar laatste werk ook ontstaan. Tijdens haar studie aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam begon zij al duikend met het fotografisch vastleggen van elementen van de wereld boven water in een geënsceneerde combinatie met het leven onder water.

Volgens Marleen vergroot het duiken de beeldende mogelijkheden. Zo is het mogelijk om driedimensionaal te bewegen, waardoor een ongebruikelijke standpunten worden ingenomen ten opzichte van het object. Ook het licht en de schaduw zorgen onderwater voor een bijzonder beeld.

Elementen als kleur, ruimte, standpunt, cultuur, natuur en de werking van water en wind zijn kernbegrippen in het werk. De foto's zijn haar reactie en associatie op herinneringen. Door een beperkte waarneming onderwater, kunnen deze beelden intenser zijn dan boven water.

Deze buitengewone expositie is gratis toegankelijk tijdens de openingstijden van de bibliotheek www.bibliotheek.rotterdam.nl/locaties/bibliotheek-hoogvliet