Botlek Hoogvliet

23 augustus 2017

Botlek Hoogvliet 23 augustus 2017


Droom komt uit

Urban sporters bedenken uniek park

Het grootste Urban Sports Park van de wereld wordt aanstaande zaterdag in Hoogvliet geopend door wethouder Visser. Uniek aan dit Urban Sports Park is de combinatie van verschillende urban sports op één locatie. Het park bestaat uit een skatepark en een freerun parcours. Het is een openbaar park en dus toegankelijk voor jong en oud.

Hoogvliet - Iedereen kan zich in dit nieuwe park wagen aan sporten zoals freerunning, tricking (mix van vechtsport en acrobatiek), skaten, stuntstep, BMX, calisthenics (krachttraining in de buitenlucht) en bootcamp. Ook het feit dat het park naast de bestaande gymzaal van 010Trickz ligt (Middenbaan Zuid 71) maakt het uniek.

De totstandkoming van het Urban Sports Park is een mooi voorbeeld van participatie. Het is gestart met een droom van een aantal urban sporters uit Hoogvliet. Deze Hoogvlietse urban sporters zijn de initiatiefnemers en hebben aan de basis gestaan van het ontwerp. In samenwerking met de gebiedscommissie, de omwonenden en de aannemende partijen GKB en SkateOn is het definitieve ontwerp tot stand gekomen.

Om 12.00 uur is de feestelijke opening en een demonstratie van diverse urban sports. Om 12.30 uur kunnen bezoekers zelf het park ervaren met rondleidingen en informatie over de sporttoestellen, skaten voor de kleine urban sporter en een skate wedstrijd.

In deze krant

Ga er maar eens lekker voor zitten voor De Botlek van deze week:

12 Hoogvlieter vindt gouden Playstation op

13 Jarigen van de week

13 Ingezonden brief over mobieltjes in het verkeer

27 Poes met bijzonder loopje zoekt thuis

31 Wat is er te doen?

32 Grieks nationaal team bezoekt Nikantes

33 Belevenissen van Kees en Jannie in Suriname

35 Angelique schrijft thriller

De kinderen van de christelijke basisschool, de Zalmplaatschool aan de Aalreep in Hoogvliet hadden afgelopen maandag wel zin in het nieuwe schooljaar. Directeur Janneke Oudshoorn, vertelde dat ze er een mooi jaar van wil maken, vol met veel leerplezier, rust en structuur! Het is toch altijd weer spannend zo'n eerste schooldag. Er gaat heel wat in die koppies om: 'Zit ik bij mijn vriendjes of vriendinnetjes aan tafel?' of 'Heb ik een leuke meester of juf?'. En het stilzitten of zijn in de klas en taken maken is voor veel kinderen ook weer even wennen en in het ritme komen. Maar met zo'n foto beleeft deze klas wel meteen een vrolijke aftrap. Veel succes in dit nieuwe schooljaar!


Wij hebben er zin in!

De kinderen van de Zalmplaat School aan de Aalreep in Hoogvliet hadden zin in het nieuwe schooljaar. Directeur Janneke Oudshoorn, vertelde dat ze er een mooi jaar vol veel leerplezier, rust en structuur van te willen gaan maken! Foto: Ropa Photo. Foto: Ropa Photo

Foto: Ropa Photo.

Brand in schoorsteen bij raffinaderij Esso. Foto: Joop van der Hor Foto: Joop van der Hor

Info summier bij brand Esso

Met moeite liep deze hond mee op een stille avond. Foto: Mirjam Collens
Foto: Joop van der Hor
Poppenspeelster Aphroditi laat kinderen verhalen beleven. Foto: Kitty Loduvica Hiert
Foto: Cris Rolandus

De Botlek op Facebook

Hoogvliet - Volg jij ons al op Facebook? Daar plaatsen we nieuwtjes, de mooiste foto's en je kunt er meepraten over Nissewaard! Like www.facebook.com/DeBotlek.

Ook een plekje in de krant?

Hoogvliet - Wil je ook in De Botlek? Dat is heel makkelijk! Zet zelf je bericht (met leuke foto) op onze website www.hoogvlietalbrandswaard.debotlek.nl/. De redactie probeert vervolgens een plekje voor je in de krant te vinden!

40.000ste Bezoeker voor Jeugdvakantieland in Ahoy

Een bos bloemen en gratis toegang tot Jeugdvakantieland voor 40.000ste bezoeker Foto: Kitty Loduvica Hiert

Op de afsluitende dag van het jeugdvakantieland in Ahoy is de 40.000ste bezoeker verwelkomd. Het gezin uit Berkel en Rodenrijs wist niet wat ze overkwam. Lisanne (9 jaar) en haar moeder waren blij verrast toen ze het podium van clown Mikkie mochten betreden. Jeugdvakantieland vond plaats van 8 tot 18 augustus.

Regio - Sinds het einde van de vijftiger jaren is Jeugdland in het leven geroepen door de gemeente Rotterdam. Met het oog op vermaak en vertier voor kinderen uit Rotterdam, konden kinderen van maandag tot vrijdag hun geluk niet op. Voor groot en klein was dit een groots spektakel, veel volwassenen uit Rotterdam hebben dan ook fijne herinneringen aan Jeugdland. "Vroeger kregen we zelfs een lunchpakketje", geeft moeder Jessica aan. Haar dochter (4 jaar) geniet met twee klasgenootjes van een leuke en sportieve dag in Ahoy. Tot eind jaren negentig bleef Jeugdland haar naam behouden, sindsdien is het meerdere malen veranderd tot de huidige vorm. Omdat Jeugdland vroeger voornamelijk voor kinderen was waarvan de ouders het niet zo breed hadden, kregen kinderen er iets te drinken, eten en een snoepje. Van een blikje cola, chips en een stuk fruit tot een volledig lunchpakket. Helaas trok de gemeente een aantal jaar geleden haar handen af van dit evenement. Juist omdat dit spektakel zo diep in de Rotterdamse harten gegrift zit, heeft Lodder Events B.V. dit evenement onder de vleugels genomen en ondanks dat ze het van sponsoring moeten hebben, maken ze het weer tot een succes.

Van luchtkastelen tot draaimolens, van schilderen tot gitaarspelen en van het kindercircus tot hockey. Er worden zelfs modeshows gelopen en gedanst op een groot podium in het sportpaleis. Waar vroeger de nadruk op vermaak lag, ligt nu de nadruk op spelen, sporten en talentontwikkeling. Er wordt gesproken over de 40.000ste bezoeker, toch staan er nog rijen voor de kassa en zal dat aantal flink stijgen. Een vrouw en dochter verschijnen geboeid op het podium en mogen plaatsnemen op de stoelen die voor ze zijn klaargezet. Verschrikt kijkt de moeder rond, tot ze een bos bloemen aangeboden krijgt en haar verteld wordt dat haar dochter de 40.000ste bezoeker is. Lisanne en haar moeder laten een glimlach van oor tot oor zien en genieten ieder moment. Met een glimlach, een bos bloemen, cadeautjes en volgend jaar alle dagen gratis toegang, vervolgden ze hun dag.

Grote brand bij Esso: bewoners boos

Weinig info van officiële instanties

Foto: Joop van der Hor

Maandagavond rond 21.00 uur heeft zich een ernstig incident voorgedaan op het terrein van de Esso raffinaderij aan de Welplaatweg in de Botlek. Op het terrein brak brand uit in een fornuis, zijnde een deel van de fabrieksinstallatie waarin proceswarmte voor de fabrieken wordt opgewekt. Boven de raffinaderij was lange tijd een enorme zwarte rookwolk te zien die langzaam in de richting van Geer- en Heenvliet dreef.

Vierde ernstige incident in
minder dan
drie weken

Regio - Uit Zuidland zijn meldingen binnengekomen van neergekomen roetdeeltjes op straten en auto's. Vanuit Spijkenisse kreeg de DCMR talloze verontruste telefoontjes. Omstreeks 21.40 uur liet de centralist weten dat brandweer reeds ter plaatse was. Op dat moment vlogen steekvlammen van enkele tientallen meters hoog de lucht in en waren de ontploffingen van afstand duidelijk zichtbaar. Rond middernacht liet de brandweer weten dat het vuur uit was. Om 01.40 uur werd er een NL-Alert uitgezonden dat de brand uit was en ramen en deuren weer open gezet konden worden, niet echt een goed advies zo midden in de nacht. Het bericht ging gepaard met een luide alarmeringstoon waardoor reeds slapende bewoners heftig schrikkend wakker werden.
Bewoners van Spijkenisse reageerden via Facebook boos en geschokt op dit vierde ernstige incident in minder dan drie weken, omdat er lange tijd vanuit officiële zijde geen informatie werd afgegeven. Eerder op de dag moest de brandweer uitrukken voor een brand op het terrein van Shell Pernis. Oorzaak hiervan was een lekkage waarbij smeerolie op een turbine terecht kwam en vlam vatte. Rampenzender Radio Rijnmond zweeg lange tijd in alle tonen en de bewoners moesten het hebben van informatie van de lokale digitale nieuwszender Spieke.nl. Ook de laat uitgezonden NL-Alert liet lang op zich wachten en bleek verre van compleet. Het advies om ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten kwam meer dan een half uur nadat zich enorme rook en roetwolken boven de Botlek hadden gevormd en de roetdeeltjes al in delen van Nissewaard waren neergedaald.

Brand in schoorsteen bij raffinaderij Esso. Foto: Joop van der Hor Foto: Joop van der Hor
Foto: Hans van Oosterhoudt

Willen wij wel Wilhelmus?

Uiterst verdeeld zijn de heren Rutte, Buma, Segers en Pechtholt als het gaat over onderwerpen als euthanasie en abortus. Maar over één zaak zijn ze het roerend met elkaar eens; op scholen zingen de kinderen straks staand het Wilhelmus. Maar willen wij dat eigenlijk wel? We gaan weer terug naar het nationalisme, eigen volk eerst en Nederland boven alles! Het volkslied staat overigens haaks op wat initiatiefnemer Sybrand Buma wilt want bent u van Duitschen bloed? En wat de Koning van Hispanje betreft, heeft u die altijd geëerd? Ik weiger het Wilhelmus mee te zingen. Zelfs als tijdens de jaarlijkse lintjesregen op het stadhuis van Rotterdam burgemeester Aboutaleb wat chagrijnig in mijn richting kijkt, houd ik mijn kaken stijf op elkaar. Ik ben overigens geen republikein van wie het Koningshuis weg moet. Zie het zelfs als maïzena vermengt met stijfsel. Een krachtig bindmiddel om ons toch al zo verdeelde volkje te verbinden tot één land, één volk, één natie. Deze tekst klinkt u wellicht wat al te nationalistisch in de oren? Valt wel mee toch. Het zijn de woorden van wijlen Pim Fortuyn in een TVprogramma een klein jaar voor hij vermoord werd, in een debat met daarin ook een welhaast vuur en speeksel spuwende Lagerhuispresentator Marcel van Dam. Met trots op Nederland zijn is niets mis of het moet de ooit door oud-minister Rita Verdonk opgerichte gelijknamige politieke beweging zijn. Ik ben er ook trots op Nederlander te zijn. Als ik in het buitenland op een terrasje door een ober voor Duitser word aangezien, haast ik mij altijd te zeggen dat ik Hollander ben. Maar méér dan Nederlander voel ik mij wereldburger. En ondanks dat ik niet van Duitschen bloed ben heb ik wel iets met de Duitse uitspraak 'alle menschen werden brüder'. Ik ben dan ook voorstander van een Europees volkslied. Weg met al die grenzen en verschillen. Laten we rijkdom én armoede delen en we hebben het allemaal goed! Tja, klinkt eigenlijk ook wel een beetje communistisch! Als alle, vooral nieuwe Nederlanders echt het volkslied mee moeten kunnen zingen, laten we dan eerst maar eens beginnen met de voetballers van het Nederlands elftal. Het voetballen zelf wil al niet erg lukken maar het meezingen van het volkslied lukt hen helemaal van geen kant!

Reageren? joopvanderhor@gmail.com

Soto-soep bij mee-eet Café De Zevensprong


Hoogvliet - Mensen die het gezelliger vinden om samen te eten en nieuwe mensen te ontmoeten, kunnen zich aanmelden voor een activiteit van Eigen Koers en de Zevensprong. Eigen Koers Hoogvliet en de Zevensprong organiseren elke laatste donderdag van de maand een Mee-eet Café. Deze maand is dat op donderdag 31 augustus. Tijdens het Mee-eet café serveert de organisatie een driegangenmenu. Deze maand is dat onder meer soto-soep en bami met saté.

Inloop is vanaf 16.30 uur, aanvang van de maaltijd is om 17.00 uur. De prijs is € 5,00 per persoon. De bestelde drankjes zijn voor eigen rekening. Aanmelden: Om mee te eten kunnen geïnteresseerden tot een dag van te voren een kaartje reserveren bij Marja de Vries. Dit kan op dinsdag en donderdag door te bellen naar het telefoonnummer 010-4161488 of een e-mail te sturen naar het e-mailadres: mdvries@dock.nl. De maaltijd wordt georganiseerd in De Zevensprong, aan de Mosoelstraat 20, 3193 EL in Hoogvliet (onderdeel van Dock). Tel: 010 – 416 14 88, email: info@lcczevensprong.nl, website: www.lcczevensprong.nl.

Activiteiten vrouwennetwerk

Hoogvliet - NVVH/Vrouwennetwerk Hoogvliet heeft komende week en in september de volgende activiteiten gepland. Op woensdag 30 augustus gaat het Vrouwennetwerk met een gids erop uit om te wandelen op het DWL-terrein. De groep vertrekt om 10.00 uur vanaf metrostation Hoogvliet. Op woensdag 6 september gaat het netwerk gezamenlijk lunchen op Zorgboerderij De Buytenhof. Woensdag 13 september is er een demonstratie Ikebana bij in de Flamingo in Hoogvliet. Woensdag 20 september is er een bezoekje aan de tentoonstelling Vrouwen van Rotterdam gepland. Op 27 september een gezellige quizochtend, ook in de Flamingo. Info: Ans Dekkers 06-49688988.

'Uit de kunst'

Poortugaal - Op zaterdag 2 september om 14.00 uur gaat de nieuwe tentoonstelling getiteld 'Uit de kunst van start. Bezoekers zullen een rijke verzameling kunstwerken (schilderijen, tekeningen en naaldkunst) te zien krijgen met als onderwerp specifieke gebouwen en plekjes in Rhoon en Poortugaal. En een aantal merklappen uit en 19e en 20e eeuw. De Oudheidkamer zit aan de Dorpsstraat 27 in Poortugaal en is iedere zaterdag open van 14.00-17.00 uur.

Overlast schoten bij polder Koedood

Honden durven niet naar buiten

Met moeite liep deze hond mee op een stille avond. Foto: Mirjam Collens

Een groot aantal bewoners van Rhoon-Portland ervaren toenemend overlast van het afschieten van dieren bij de aangrenzende polder. Naast lawaai spreken zij van bange honden en het niet kunnen ontspannen in een polder die als recreatiegebied staat aangeduid. Jagers schieten hier al jaren op grondgebied van boeren en zeggen te voldoen aan alle regelgeving.

Het lijkt wel alsof ze de loop eraf hebben gevijld, zó hard!

Albrandswaard - Verschillende hondenbezitters krijgen hun hond niet meer mee de polder in: "Ze zijn doodsbang." De meesten pakken daarom de auto om elders met hun dier te lopen. "Maar zelfs in Smitshoek hoor je het, het is niet te ontwijken." Zuur vinden zij, omdat het wonen bij een recreatiegebied één van de belangrijke overwegingen was om hier te wonen. 'Welkom in de klimaatbuffer IJsselmonde' staat op een bord in de polder met de tekst dat vogels hier de ruimte krijgen en plezier voor mens en dier voorop staat. Dit lijkt verstoord te worden door het gejaag in de omgeving. Bewoners vergelijken het geluid met die van een oorlogsgebied. "Het lijkt wel alsof ze de loop eraf hebben gevijld, zó hard!". Soms beginnen ze om 6.30 uur of vroeger met knallen.

Foto: Mirjam Collens

Klachten richting politie, gemeente en provincie hebben nog niet tot een oplossing geleid. Politie verwijst bewoners naar de gemeente en de gemeente naar de provincie, omdat deze de schietvergunningen verleent. "Dan is er een beetje natuur en dan worden ze doodgeschoten", zegt een bewoner die geen fazant meer gespot heeft. "Dit is te wijten aan de plaatselijke vos die zorgt voor slachtoffers", vertelt één van de jagers die duiven uit de lucht aan het schieten is. De jagers doen dit om de gewassen van de boeren te beschermen,
ook wel schadebestrijding genoemd. Het land waar zij staan is geoogst, nu beschermen zij de fruitbomen. Binnenkort zijn het ganzen die voor een hoop schade gaan zorgen: "Hier kunnen we alleen 's morgens vroeg of 's avonds op schieten." Dat bewoners geluidsoverlast ervaren vinden zij vervelend, maar volgens de regelgeving mogen zij geen gebruik maken van geluiddempende geweren. Bedenkingen over de veiligheid van omwonenden vinden de jagers onterecht: "Wij nemen alle veiligheidsvoorschriften in acht en weten dat we hierdoor ver genoeg zitten om niemand te raken." Carla van Viegen, fractievoorzitter van Partij voor de Dieren, vindt het onbegrijpelijk dat genoemde instanties niks concreets gedaan hebben en gaat hier vragen over stellen. "Er zijn andere manieren om schade te bestrijden". De gemeente laat weten een en ander uit te zoeken en geeft een signaal af aan de provincie vanwege de klachten.

Hoogvlieter wint Gouden Playstation

Geen gewone vrijdag

Foto: Kitty Payne

Een zoektocht waar anderen alleen maar van kunnen dromen, een echte zoektocht naar een gouden schat. Ergens in Rotterdam lag afgelopen vrijdag een schat begraven. Dit was niet zomaar een schat, hier gaat het hart van menig gamer sneller door kloppen en Hoogvlieter Tyrell vond hem.

Hoogvliet - Voor Tyrell (19) was het een geen gewone vrijdag. "Normaal zit ik op vrijdag lekker op de bank te gamen." vertelt Tyrell. Hij had via een vriendin over de zoektocht gehoord en besloot er naartoe te gaan. Zijn favoriete spellen zijn vooral shooters en avonturen games. Een zoektocht naar de schat leek Tyrell dan ook een leuk idee om in plaats van op het scherm, nu in real-life op avontuur te gaan. Op het internet werd een schatkaart verspreid met een grote rode X. De locatie was voor Tyrell al snel duidelijk. "Een vriendin van me woont op het eiland en wist waar het ongeveer was." Hij ging erheen omdat het hem leuk leek, niet wetende dat hij ook echt zou gaan winnen. "Het is leuk om te doen en brengt mensen bij elkaar."

Foto: Persgroep
Tyrell wint gouden Playstation met zoektocht door Rotterdam. Foto: Poehao Foto: Poehao

'Ik heb gewoon
geluk gehad, het
was een gok'

Gouden Playstation

Als je het rode kruis gevonden had, begon de zoektocht pas echt. "We kregen allemaal opdrachten, een aantal rekenopdrachten en 5 rebussen." Voor de rekensommen schakelde hij wel een hulplijntje in, die waren dan ook echt pittig. Uit de antwoorden kwamen nieuwe locaties en cijfers. De code van de schatkist werd gekraakt als je de vier cijfers in de juiste volgorde wist te zetten. "Ik had gewoon geluk", geeft hij toe. Twee andere kandidaten wisten de code niet te kraken. "Het was een gokje en ik had het goed. Ik wist niet wat er gebeurde, had er geen woorden voor."

Na bijna twee uur te hebben gezocht, gerekend, hersenen gekraakt en ook nog de vraag goed beantwoord te hebben ging Tyrell uiteindelijk met een Gouden Playstation en het allernieuwste deel van Uncharted; The Lost Legacy, naar huis. Komende vrijdag zal hij dus weer lekker vertrouwd kunnen gamen, maar wel op zijn gloednieuwe Gouden Playstation!

Let goed op in het verkeer .... of hou die telefoon in je zak?

Foto: Hans van Oosterhoudt

Hoogvliet/Albrandswaard - Graag reageer ik op het artikel op de voorpagina van De Botlek van woensdag 16 augustus. "Pas op in het verkeer" staat er met grote letters en is een oproep aan weggebruikers (lees automobilisten?) om vooral extra alert te zijn op schoolgaande kinderen die, ik citeer "die in groepjes op de fiets, druk in de weer met hun telefoontjes en niet altijd goed om zich heen kijken"...

Normaal?

Mobiele telefoon Foto: PR

Deze zin impliceert dat het kennelijk al als heel normaal wordt gezien en geaccepteerd door VVN dat scholieren (en die niet alléén) tijdens het fietsen met hun mobieltje in de weer zijn en niet opletten wat er om hen heen gebeurt. Dat wij als automobilist alert moeten zijn op fietsers (met name kleine kinderen en ouderen) is vanzelfsprekend.

Maar zou het niet beter zijn eens met grote koppen in de krant te zetten

"Houd die telefoon in je zak en let goed op!!" in plaats van de verantwoordelijkheid weer geheel bij de andere weggebruikers te leggen?

Zou het niet beter zijn om op de eerste schooldag te les te beginnen met deze zelfde leus?

Levensgevaarlijk

Zou het niet beter zijn als ouders hun kinderen elke ochtend op het hart drukken dat het spelen met een telefoontje op de fiets levensgevaarlijk is? Zou het niet goed zijn als de politie in de eerste schoolweek massaal ging posten rond schoolpleinen en elke fietser met een telefoon in de hand (ja ook de ouders die hun kleuters naar school brengen) een fikse bekeuring te geven?

Zou het niet goed zijn als er op vooruitlopend op het nieuwe schooljaar spotjes op televisie verschenen met aangrijpende beelden van ongelukken om de jeugd er op te wijzen hoe gevaarlijk het is om op je fiets met je telefoon bezig te zijn? Dan zal ik ondertussen gewoon alert zijn zoals ik dat altijd ben.

Overigens zie ik overigens ook hele positieve zaken. Elke dag fietsen er hele hordes scholieren in grote groepen vanuit Barendrecht en Ridderkerk naar de scholen in Rotterdam-Zuid. Daar zie ik gelukkig maar zelden een telefoontje in de hand en wordt er keurig gestopt voor rode stoplichten. Een compliment aan deze wel oplettende scholieren.

Deze brief is ingezonden door Ad Mulder

Jarigen van de week

Foto: Hans van Oosterhoudt

Ruben van der Bend

Opa Henk en Oma Joke willen graag via deze weg hun oudste kleinzoon Ruben van der Bend feliciteren. Hij is op dinsdag 22 augustus alweer 9 jaar geworden. Groetjes Opa Henk en Oma Joke.

34BLJarige Rens Foto: Familie
34BLjarige Milan Foto: Familie
Jarige Ruben van der Bend Foto: Familie

RWA wil dynamischer korfballen

Verbaas eist meer van zijn spelers

Foto: Hans van Oosterhoudt

De korfballers van RWA starten op zaterdag 2 september aan een nieuwe competitiejaargang. In de eerste klasse, zowel op het veld als in de zaal, na de dubbele promotie van vorig seizoen. Twee jaar geleden ging het fout op dat niveau voor de ploeg van trainer/coach André Verbaas. "Het is tijd om een stabiele factor te worden in de eerste klasse," aldus de oefenmeester.

RHOON – RWA wil geen heen-en-weer bootje worden tussen eerste en tweede klasse. "Ik denk dat wij nu een stuk verder zijn dan pakweg twee jaar terug. De groep is sterker, volwassener. Zelf begin ik aan mijn vierde jaar hier, dat helpt ook. We kennen elkaar. En ik merk dat de spelers elkaar echt beter willen maken, als ploeg zijn we gegroeid. De voorbereiding verloopt prima, met een volledige selectie, dat is wel eens anders geweest."

Afgelopen weekend speelde RWA in een driekamp vriendschappelijk tegen het Rotterdamse WION en DVS '69. Dat leverde, in twee duels van 2x20 minuten, twee overwinningen op voor RWA (14-10 en 14-12). "Dat zag er wel goed uit. Ik kijk uit naar het nieuwe seizoen, ook omdat we in de zaal voor het eerst met een schotklok gaan spelen. Een goede zaak, vind ik. Dat maakt het spelletje nog aantrekkelijker. Meer snelheid, voor de toeschouwers leuker om naar te kijken. Op het veld geen schotklok, maar we werken op het veld al wel naar de zaal toe. Willen een ander spelletje spelen, dynamischer."

De korfballers van eersteklasser RWA bereiden zich voor op de competitiestart. Komende zaterdag oefent de ploeg van coach André Verbaas tegen Tjoba (archieffoto: John de Pater)

'Schotklok maakt spelletje aantrekkelijker, meer snelheid'

Dat betekent dat er meer verlangd wordt van alle spelers van RWA. "Het is een andere manier van korfballen. Met meer scorende mensen, dus niet perse alleen de beste schutters in positie brengen. Meer rouleren, iedereen moet aan scoren komen of rebounden. Daar werken we hard aan in de voorbereiding."

In de tweede klasse was RWA een klasse apart vorig seizoen. "Wonnen we duels soms op tachtig procent. In de eerste klasse lukt dat niet. Moet je iedere week honderd procent zijn en hopen dat het goed valt. Wedstrijden zijn niet te voorspellen, dat maakt het heel aantrekkelijk. Ik verwacht ook dat de verschillen aan het eind van de rit heel klein zijn."

Stap voor stap aan de slag met computer

Haal meer uit je tablet dankzij de Klik & Tik workshop.

Hoogvliet - Wil je ook meer kunnen doen met je tablet of computer? Zoals kennismaken met Internet en e-mail met Klik & Tik, uw foto's bewerken, er een fotoalbum van maken, internetbankieren, facebooken of skypen?

Je leert het bij SeniorWeb Leercentrum Hoogvliet in bibliotheek Hoogvliet bij de Klik & Tik workshop. Stap voor stap en onder de geduldige begeleiding van ervaren vrijwilligers van het seniorenweb. Het Leercentrum heeft geen winstoogmerk. Daarom zijn de lessen betaalbaar voor iedereen.

De computerlessen beginnen weer vanaf 21 augustus, elke maandagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur kunnen geïnteresseerden terecht. Het adres van het Leercentrum van het seniorenweb is: bibliotheek Hoogvliet, Rijkeeplein 2. Voor meer informatie kunnen geïnteresseerden terecht op de website van dde biliotheek: www.bibliotheek.rotterdam.nl/actueel/agenda of neem contact op met de mediacoach via het e-mailadres: mediacoach@bibliotheek.rotterdam.nl. Mensen kunnen altijd langskomen in het Leercentrum om te zien hoe er wordt lesgegeven. Toegang: €7,50 voor drie lessen (voor leden van de bibliotheek en Seniorweb) / €10,-. Werkboek €10,-

Mensen die geen les meer hoeven te volgen maar wel een digitale vraag hebben kunnen elke maandagmiddag tussen 12.00 en 14.00 uur terecht bij het digicafé. Iedereen is van harte welkom.

Gratis naar Verteltheater
'Bestaan Hoogvlieters?'

Hoogvlieters vertellen verhalen over dakgootkijkers en afzakkende bikini's. Rechts Imelda Boogaard. Foto: Joop van der Hor Foto: Joop van der Hor

HOOGVLIET- Bestaan Hoogvlieters eigenlijk wel? Op deze vraag geven 7 bewoners van woonzorgcentrum Siloam donderdag 24 augustus antwoord en lezers van de Botlek kunnen daarbij zijn!

De theatervoorstelling 'de Hoogvlieter bestaat niet' is gemaakt door en bestemd voor bewoners uit de wijk Zalmplaat, Meeuwenplaat met als middelpunt het woonzorgcentrum Siloam, Kruisnetlaan 410. Iedereen kent wel het markante gebouw tussen de beide woonwijken dat door zijn vorm wel iets van een blauwe apenrots weg heeft en waarvan de balkons spits en een beetje brutaal uitsteken. De Lelie Zorggroep is aldaar actief en de bewoners hebben krijgen hulp en ondersteuning bij de dagelijkse gang van zaken. Eén van de medewerksters is Imelda Bogaard, gebiednetwerker en coördinator Veilige toegang en Alarmering. Enthousiast vertelt ze over de voorstelling waarvan de eerste dinsdag al heeft plaatsgevonden. "Het zijn verhalen van en door bewoners, verteld en beluisterd met een lach en een traan. Mensen gaan soms ver terug in de tijd tot aan hun jongste jeugd toe. Dat zorgt voor de nodige emoties maar ook tot herkenbaarheid en hilariteit. Er werd gisteren dan ook heel wat afgelachen", laat Imelda Boogaard weten. Ook de oude directrice van Siloam (95) vertelt in de voorstelling over de geschiedenis van Siloam.

Kunstzinnige coaches

De kunstzinnige coaches van stichting Creatief Welzijn Senioren hebben geholpen bij de samenstelling van de voorstelling welke mogelijk gemaakt is door het VSB-Fonds, Siloam, Van Leeuwen Van Lignac Stichting, CWS en de gemeente Rotterdam. In totaal zijn 35 mensen geïnterviewd met als resultaat leuke sketches over duivenmelkers, afzakkende bikini's in de oorlog, luchtzeep, zagers, dakgootkijkers en pittige vrouwen. Aanmelden kan via het telefoonnummer 010- 2690333. Aanvang van de gratis voorstelling: 14.30 uur.

Poca, de oudere dame met het bijzondere loopje

Poca, de dame met een raar loopje.

Poca, is een gevonden poes van 13 jaar, een lieve oudere dame. "Wat direct opvalt is dat ze een ‘raar’ loopje heeft. Bij binnenkomst was ze in een slechte conditie, waaruit blijkt dat Poca een lange tijd is onthouden van een goede verzorging", schrijft Jacqueline van de dierenopvang Rotterdam.

Regio - 'Ze is door de medische molen geweest inclusief een seniorencheck, echo en röntgenfoto’s maar er is niets wat het rare loopje kan verklaren. Gezond verklaart kan ze nu een eigen thuis zoeken.'

'Poca heeft een makkelijk karakter, ze laat alles toe, eet goed en is zindelijk. De verzorging van een oudere kat is heel simpel. Geef voeding met minder calorieën. De meeste katten wordt minder actief naarmate ze ouder worden. Weeg de kat regelmatig, als de kat te zwaar wordt, dan wat minder eten geven. Advies eens per jaar een check-up bij de dierenarts te doen, ook als de kat helemaal gezond lijkt, voorkomen is beter dan genezen. Ben jij degene die Poca een paar mooie pensioenjaren kan aanbieden?'

Meer informatie

Voor meer informatie, neem contact met ons op, telefoonnummer 088-34 37 112 (locatie Rotterdam) of kijk eens op de website van het dierenasiel in Rotterdam: https://www.dierenbescherming.nl/dierenasiel/dierenopvangcentrum-rotterdam tot ziens.

Zonnepark in Albrandswaard

Foto: Hans van Oosterhoudt

Albrandswaard – De aanleg van een zonnepark langs de A15 in Rhoon gaat definitief door. Het rijk heeft hiervoor eind vorige week de subsidie beschikbaar gesteld. Planning is om in het eerste kwartaal van 2018 te starten met de aanleg. Met ruim 16.000 panelen wordt Zonnepark Albrandswaard voorlopig het grootste zonnepark van de regio. Een deel van het park wordt ingevuld met zonnepanelen van inwoners van Albrandswaard en omgeving. Hiervoor wordt een coöperatie opgericht die gebruik maakt van de postcoderoosregeling, een stimuleringsregeling van de overheid. Via deze regeling krijgen de deelnemers onder andere de energiebelasting terug op hun energienota.

Het zonnepark komt in de buurt van de Rijsdijk op een kavel langs de A15. De grond is eigendom van de Gemeente; de aanleg van het park is in handen van de firma GroenLeven, een Nederlands bedrijf dat is gespecialiseerd in grootschalige zonne-energiecentrales. Op het terrein met een netto-oppervlakte van circa 35.000 m2 komen ruim 16.000 zonnepanelen die jaarlijks ongeveer 4,5 miljoen kWh gaan opwekken. Dat is voldoende om gemiddeld 1.300 huishoudens van groene stroom te voorzien.

Het zonnepark wordt volledig omringd door sloten en waterpartijen en wordt ingepast in het omliggende landschap. De inwoners in de directe omgeving aan de Rijsdijk zijn hierover al geïnformeerd en ook de omgevingsvergunning voor de bouw is verleend. Het initiatief 'Energie Albrandswaard' organiseert op 7 september informatiebijeenkomsten over de postcoderoosregeling. Belangstellenden voor deelname aan de regeling kunnen die avonden terecht voor informatie over de mogelijkheden en de voorwaarden voor deelname.

Nadere informatie over onder andere locatie en tijden vindt u op www.energiealbrandswaard.nl

Interesse in zonnepanelen of andere manieren om zelf energie op te wekken? Dan bent u ook van harte welkom bij de WoonWijzerWinkel aan de Directiekade 2 op Heijplaat (Rotterdam). Verder kunnen inwoners en andere belangstellenden hier terecht met vragen en voor meer informatie over bijvoorbeeld duurzaam verbouwen, verminderen van energieverbruik en/of advies over mogelijke besparingen in/aan uw woning, toegesneden op uw eigen woonsituatie.

Meer informatie over de WoonWijzerWinkel is te vinden via www.woonwijzerwinkel.nl

Paranormale avond


Hoogvliet - Mannie Hoogendorp verzorgt op donderdagavond 31 augustus de avond met helderziende waarnemingen door het trekken van een wenskaart. De avond begint om 19.45 – 22.00 uur. De avond wordt gegeven in Ontmoeting & Zonnecentrum Huis Madelief
voormalig Tini's Healing Zonnecentrum. Gelegen aan de Bovensim 148 3192HA in Hoogvliet ( wijk Zalmplaat ), gratis parkeren. Entree €10.00 per persoon. Meer informatie via het telefoonnummer: 0104169486.

Repaircafé Zevensprong

Hoogvliet - Elke laatste zaterdagmorgen van de maand, houden vrijwilligers van 9.00 t/m 12.00 uur repaircafé in de Zevensprong in Hoogvliet. Een aantal medewerkers zitten klaar om mensen met kapotte spullen te helpen. Denk aan reparaties aan huishoudelijke apparaten, kleine fietsreparaties, oplossingen voor computerproblemen en kledingreparaties. De service is gratis maar bij de uitgang staat een fooienpot.

Aphroditi brengt poppen tot leven

Foto: Kitty Payne

Hoogvliet - In 2007 heeft ze haar passie ontdekt tijdens de deelname aan een cursus poppen maken bij poppenkast speelster Margreet Greve. Tijdens de cursus maakte ze haar eerste poppen en werd ze uitgenodigd om haar eerste eigen spel 'Pim en Pommelien' bij Margreet in het theater te spelen.

Dit vond ze zo leuk dat ze in 2010 besloot haar baan bij het UWV achter zich te laten en volledig voor haar passie te gaan. Vol goede hoop ging ze aan de slag en al snel speelde ze regelmatig op evenementen, scholen, in culturele centra en poppentheaters.
Helaas, zoals vele anderen heeft Aphroditi ook met zwaar weer te maken gehad. "De crisis sloeg verder toe en er werd in de creatieve sector zwaar bezuinigd." Voor zowel haar, als andere poppenspelers was er bijna geen werk meer of moesten ze hun prijzen laten
zakken om maar aan werk te komen. Ondanks de crisis heeft ze zich staande weten te houden en heeft ze haar passie niet in de steek gelaten. Al speelt ze minder, ze blijft vol goede moed spelen want juist in tijden zoals deze, is het zo leuk om te zien dat mensen
genieten van toegankelijk straattheater zoals het poppenspel. Aphroditi maakt alles zelf. Haar poppen zijn typerende wezens die echt tot de verbeelding spreken en het spreekt nog meer tot de verbeelding wanneer je hoort dat ze alles zelf maakt. Van het verzinnen van het verhaal, tot de poppen en zelfs de stemmetjes die bij de types horen.

Foto: Hans van Oosterhoudt
Foto: Persgroep
Aphroditi maakt de verhalen, maar ook de poppen zelf. Foto: Kitty Loduvica Hiert Foto: Kitty Loduvica Hiert
Poppenspeelster Aphroditi laat kinderen verhalen beleven. Foto: Kitty Loduvica Hiert Foto: Kitty Loduvica Hiert

Het hele proces ligt in de handen van deze kunstenaar. Het creatieve proces van idee tot aan de echte voorstelling duurt dan ook een jaar. De poppen zijn stuk voor stuk prachtexemplaren die haar vakmanschap bevestigen en de voorstellingen compleet maken. Door het zien van de poppen alleen al wil je de verhalen horen die Aphroditi, of de poppen, te vertellen hebben. Het verzinnen van de verhalen is voor Aphroditi geen probleem en komt geheel vanzelf. Als Aphroditi een idee heeft, gaat ze het ontwikkelen en uitwerken. "De verhalen zijn afgestemd op de belevingswereld van kinderen." Alle verhalen die Aphroditi speelt hebben een thema en gaan over de strijd tussen goed en kwaad. "Kinderen helpen ook vaak om het goede te laten overwinnen." Dat maakt haar poppenkastspel zo leuk om te zien. "Kinderen worden uitgedaagd om de verhalen te zien, te beleven en actief kunnen reageren."
Door de jaren heen heeft Aphroditi verschillende verhalen ontwikkeld, van speels tot droevig, wel altijd met humor, het hoort er allemaal bij. Met poppen kun je op alles inspelen en emoties of gebeurtenissen herkenbaar maken voor de kinderen. Dat komt ook duidelijk naar
voren tijdens een voorstelling van haar op Kinderboerderij De Oedenstee in Hoogvliet. Hier konden kinderen van alle leeftijden aanschuiven bij een fascinerend verhaal over een boerderij. Er was geen lege stoel meer te vinden en er werd met volle teugen genoten. Heel even kwam het poppenspel weer tot leven en de kinderen waande de kinderen zich in een andere wereld. Aphroditi is een samenwerking aangegaan met een andere poppenspeler, samen brengen ze binnenkort een bestaande voorstelling, maar is ook bezig met het ontwikkelen van een nieuw verhaal.

31 / 36

Bbeleef de Participarade een gezellig familiefestival in Hoogvliet, naast Winkelcentrum Hoogvliet

Dinsdag
22 augustus

16.00 Arenza Open Jeugd Tennistoernooi Tussen 22 en 27 augustus vindt op ons prachtige tennispark het Open Jeugd Toernooi plaats. De wedstrijden worden dagelijks gespeeld tussen 16:00 en 21:00 en in het weekend vanaf 10:00. Iedereen is van harte welkom om te komen kijken. Hoogvliet, Groothoefblad 13, 3193ga Hoogvliet

Zaterdag
26 augustus

Jaarlijkse bazaar of rommelmarkt in en rondom gebouw Rehoboth aan de Ozingastraat

10.00 Jaarlijkse Bazaar Gebouw Rehoboth Bazaar Rehoboth Pernis 2017 Zaterdag 26 augustus is er weer de Jaarlijkse Bazaar / Rommelmarkt in en rondom gebouw Rehoboth aan de Ozingastraat. Openingstijd van 10.00u t.m. 15.30u. O.a. Meubels / Grote en kleine rommelmarkt / Curiosa / Kleding / Spelletjes / Huishoudelijke apparaten / Boeken, platen, CD's / DVD's en Videobanden zijn te koop. Ook de Vis- / Oliebollen- en Patat- stands ontbreken niet. De kinderen kunnen grabbelen en er is een vis-spel. Loop ook even langs de kraam van de HVD, want zij zitten voor het laatste jaar met hun gebreide spulletjes. En: Het RAD van AVONTUUR. Hierbij kunt u prachtige prijzen winnen die, mede met en door medewerking van Pernisse winkeliers, worden verloot. Om 15.00 uur een verloting voor de kinderen van de basisscholen. Deze loten kunnen de gehele dag afgehaald worden bij het Podium om in te vullen. Inleveren ook bij het podium tot 14.45 uur. Wil je een prijs winnen, dan moet je wel vanaf 15.00u in de zaal zijn! Iedereen is van harte welkom!!
Gebouw Rehoboth, Ozingastraat 73, 3195sl Pernis

12.00 Finaledag RTV Albrandswaard Toernooi Op 26 augustus wordt op het terrein de finaledag van het RTV Albrandswaard Toernooi gehouden. Om 11.45 uur speelt s.v. W.C.R. zaterdag vriendschappelijk tegen PSV Poortugaal zaterdag. Om 14.00 uur wordt de troostfinale gespeeld en de finale van het toernooi staat gepland om 16.15 uur. Tussen de wedstrijden door zijn er live optredens van ben Littlewood ( bekend van the Voice of Holland ) , Hans Somers ( winnaar van de Pats Boem Show ) en Country Wilma ( artiest tijdens De Toppers concerten van dit jaar ) . Voor de kinderen zijn er diverse activiteiten waaronder springkussens en suikerspinnen. De lokale omroep RTV Albrandswaard zendt tussen 10.00 uur en 19.00 uur live uit vanaf het sportcomplex.
Rhoon, Omloopseweg 6, 3161er Rhoon

13.00 Participarade De Participarade een gezellig familiefestival in Hoogvliet. Naast Winkelcentrum Hoogvliet zal zaterdag 26 augustus weer het gezelligste familie festival van Hoogvliet plaatsvinden. Ga langs bij de diverse verenigingen en instellingen die aanwezig zijn, drink een drankje op het terras en geniet van de optredens op het podium. Dit jaar openen The Kik het avond programma. Meer info op www.participarade.nl of facebook.com/participarade
Parkeer terrein Winkelcentrum Hoogvliet, Cloese 203, 3191ed Hoogvliet

Dinsdag
29 augustus

11.00 Voorlichting ervaringsvrijwilligers In september start de opleiding tot ervaringsvrijwilliger weer. Ervaringsvrijwilligers pikken signalen op in de wijk van buurtbewoners die ergens mee zitten en bieden een luisterend oor, een steuntje in de rug en de juiste informatie om iemand verder te helpen. Op 29 augustus wordt een voorlichtingsbijeenkomst gehouden over deze opleiding. Geïnteresseerden die wonen in Hoogvliet of Pernis zijn van harte welkom. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Barbara Terlouw 06-14868208.
LCC De Zevensprong, Mosoelstraat 20, 3193el Hoogvliet.

Kondig uw
activiteit aan

Wilt u ook een uw evenement, een open dag of gezellige avond, opgenomen zien in deze agendapagina? Ga naar www.hoogvlietalbrandswaard.debotlek.nl en druk op de knop 'agendabericht plaatsen'.

Kees en Jannie Gebuys gaan in Suriname 50 jaar terug in de tijd

Foto: Hans van Oosterhoudt

REGIO- Ze leerden elkaar kennen in Hoogvliet, werden hevig verliefd maar Beatrix won het van Jannie en nam Kees mee naar Suriname voor het vervullen van zijn dienstplicht.

Maar Hare Majesteit mocht de slag hebben gewonnen, de oorlog om Kees was voor Jannie. Na zijn diensttijd keerde Kees terug bij zijn meissie in Holland. Ze trouwden en kregen twee mooie zoons. De kinderen zijn gevlogen, wat achterbleef waren pa en ma en de nimmer aflatende drang om ooit samen naar dat mooie voormalige Overzeese Rijkdeel te gaan zodat Kees zijn Jannie ervan kon overtuigen dat al die verhalen niet uit de dikke duim waren gezogen, maar echt allemaal waar zijn.

Jannie en Kees Gebuys van Hoogviet via Suriname naar Spijkenisse. Foto: Joop van der Hor Foto: Joop van der Hor

Vervullen dienstplicht

50 jaar later keerde Kees terug naar het land waar hij, net als op Jannie, hevig verliefd op werd. "Ik wilde haar laten zien waar ik mijn diensttijd heb doorgebracht, in welke kazernes ik wacht liep en sliep en haar laten ervaren hoe intens vriendelijk de mensen daar zijn. Ik ben van lichting 66-5 en diende bij de Infanterie bij de A compagnie 67. Dat was ruim voor de verschrikkelijke moorden in december 1982 in Fort Zeelandia. Daar zijn wij uiteraard ook wezen kijken. Maar niets herinnert aan die zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Suriname. Er wordt ook niet openlijk over gesproken. Wij zijn rondgeleid door majoor Stanley Blokland, een zwager van Jannie's broer Jaap die 15 jaar geleden na zijn pensionering met zijn Surinaamse vrouw Carmen naar Suriname emigreerde. Desi Bouterse, de man achter de moorden en zijn grootste vijand Ronnie Brunswijk zijn weer de beste maatjes. Het is daar 'ons kent ons'. We zijn zelfs nog naar het huis van Bouterse gebracht waar Blokland aanbelde. Hij was niet thuis anders hadden we misschien wel aan de rumthee met hem gezeten" lacht Kees Gebuys.

Lekker eten

Ook Jannies zus Cora en haar man Jan gingen mee en met elkaar hebben ze een geweldige vakantie beleefd. Jannie: "in december gaan we terug voor de mensen, de zon, de prachtige natuur en het heerlijke eten. We hebben geslapen in de jungle en bezochten het Brokopondomeer en de Colakreek met water dat de kleur heeft van Coca Cola. Alleen niet meer alle kazernes, die heb ik nu wel gezien!" aldus Jannie Gebuys lachend.

Doris uit Bergen vaart Hoogvliet voorbij

Foto: Hans van Oosterhoudt

De Spijkenisserbrug staat gastvrij open voor de onder Noorse vlag varende olie-chemische tanker Doris uit Bergen. Het schip is 140 meter lang en 22 meter breed en is in 1998 gebouwd. Doris heeft en bruto tonnage van 9956 ton. Afgelopen vrijdag voer het Hoogvliet voorbij onderweg naar thuisland Noorwegen. Zelf een scheepsfoto in de krant? mail naar joopvanderhor@gmail.com

Foto: Joop van der Hor

Dansfit voor 50-plussers

Albrandswaard - Het door Bart Christiaens ontwikkelde Dansfit is een uitdagende en ontspannende combinatie van dans, Yoga, Pilates en Mindfulness. Al enkele jaren zijn de Dansfit lessen, die sinds dit voorjaar zowel in Rhoon als Poortugaal worden gegeven, een groot succes. Dankzij Bart's grote kennis van houding en spiergroepen kan hij gericht adviezen geven om pijn in spieren en gewrichten te verminderen. Vanaf donderdag 7 september (18.15 uur – 19.30 uur) is iedereen welkom voor een gratis proefles in Poortugaal-dorp. Aanmelden via e-mail: bart@love2do.nl. Meer info: www.love2do.nl.

Angelique brengt eerste thriller uit

Presentatie van 'Een nieuw begin'

Foto: Kitty Loduvica Hiert

Voor Angelique Haak komt haar droom om schrijfster te worden eindelijk uit. Ze is trotse moeder van twee kinderen en gelukkig getrouwd. Haar man steunt haar volledig in haar droom en nu is het zover. Op 14 september zal zij haar boek 'Een nieuw begin' presenteren in de Boekenberg in Spijkenisse.

Spijkenisse - Haar debuut is een thriller en gaat over Jennifer Brugman, een gedreven rechercheur met een traumatisch verleden. Na een moeilijke periode wil ze opnieuw beginnen in Rotterdam. Ze werkt met een team aan een moordzaak waarin een moordenaar met voorliefde voor mythologie overspelige vrouwen buitenspel zet. Lukt het Jennifer geheim te houden wat haar overkomen is en echt opnieuw te beginnen, of heeft haar stalker het opnieuw op haar gemunt?

'Een nieuw begin' was niet haar eerste verhaal. Al eerder verstuurde ze een manuscript naar een uitgever, tevergeefs. Haar droom om schrijfster te worden moest nog even wachten. Hoe is het allemaal begonnen? Wanneer Angelique nog jong is weet ze het zeker, ze wil schrijfster worden. "Op tienjarige leeftijd zat ik op mijn kamertje al hele verhalen te schrijven in schriftjes over de middelbare
school, waar ik toen nog niet op zat, maar wel al hele ideeën bij had."

Schrijfster Angelique Haak presenteert binnenkort haar eerste boek in de Boekenberg. Foto: Kitty Loduvica Hiert Foto: Kitty Loduvica Hiert

Als tienjarige schreef ik op mijn kamer al verhaaltjes

Wanneer ze gaat werken, verdwijnt haar droom naar de achtergrond, tot het moment dat ze voor haar werk veel met het openbaar vervoer moest reizen en ze meer tijd kreeg om te lezen. "Dit was het moment waarop ik bedacht: "dit wil ik, ik wil een boek schrijven", en dat deed ze. Zo'n twaalf jaar geleden begon ze met haar eerste boek, dat ze vol verwachting naar een bekende uitgever stuurde. Na bijna twee maanden wachten ontvangt ze een afwijzing. Kort daarna kwam het leven om de hoek kijken en kreeg ze met veel liefde twee kinderen. Haar schrijversdroom vervaagde, totdat zij in 2013 de schrijfwedstrijd in Spijkenisse won. Dit deed de vlam in haar hart weer ontwaken en toen de kans zich voordeed begon ze aan 'Een nieuw begin'.
Zeven maanden lang wijdde ze iedere vrije minuut aan haar boek, zelfs schrijvend tot in de late uurtjes. Tijdens het lezen van een boek kwam zij in het dankwoord een bekende naam tegen. De vrouw die werd genoemd, Ilse Karman, had toevallig ook haar eerste manuscript beoordeeld. Angelique aarzelde geen moment en stuurde haar nieuwe manuscript naar Ilse, die inmiddels haar eigen uitgeverij gestart was. Na een aantal maanden kreeg ze het verlossende bericht te horen. Haar droom komt uit en 14 september is het zover. Vanaf 14 september is 'Een nieuw begin' van Angelique Haak verkrijgbaar bij Bol.com, Bruna en ECI.